anti-stress-lessen

5 anti-stress-lessen die ik leerde uit 'Fokking druk' (+ online challenge!)

  • 5 mei 2021
  • 24 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Qua zelfontwikkeling ben ik op zich aardig op weg. Ik ben niet meer het onzekere meisje dat ik na mijn studie was en weet vrij goed wat ik wel en niet wil. Maar er is één ding wat nog altijd als een donkere wolk boven mijn zelfontwikkelingspad hangt: stress. Hoe kun je daar als zelfhulpjunkie nu beter een middel tegen vinden dan door je in een boek over dat onderwerp te storten?! Daarom las ik ‘Fokking druk’ van Thijs Launspach. Ik werd er een stuk (stress)wijzer van en deel 5 lessen die ik na het lezen in mijn oren heb geknoopt (én een toffe online challenge voor jou).

‘Fokking druk’ review

Over stress en ontspanning heb ik de afgelopen jaren al ontelbaar veel blogartikelen, stappenplannen en meerdere boeken gelezen. Dat het helpt als je af en toe het woord ‘nee’ laat vallen, kan ik inmiddels wel dromen (het ook doen, is soms nog een grotere uitdaging). Zo weet ik inmiddels ook dat het niet handig is als je telefoonscherm het laatste is wat je ziet voordat je ’s avonds je ogen dicht doet. Maar gelukkig kan ik uit boeken nog vaak genoeg verrassende inzichten halen waar mijn stressgevoelige brein zelf niet op zou komen. Zo ook uit ‘Fokking druk’.

Ik moet zeggen dat de titel en achterflap me al aanspraken. Niet omdat ik “het F-woord” zo graag in de mond neem, wel omdat het boek gewoon lekker nuchter en praktisch is. De schrijver Thijs Launspach is psycholoog en trainer op het gebied van stress en burn-out. Geen zelfbenoemde goeroe dus, maar iemand die weet waar hij het over heeft. Ook gaat hij in zijn boek vaak in op inzichten uit de wetenschap en methodes van experts. Steeds op een praktische manier, met herkenbare voorbeelden en grappige anekdotes. En inclusief eerlijke bekentenissen over wanneer hij zelf nog de mist in gaat – kan ik altijd waarderen.

Ook de praktische opdrachten tussendoor zijn een fijne afwisseling om concreet aan de slag te gaan met wat je leest. Maar ook zonder de opdrachten kon ik al het nodige uit het boek opsteken. Ik maak tegenwoordig foto’s van stukjes uit boeken die ik móet onthouden. Dat ik mijn telefoon er vaak bij pakte (netjes op vliegtuigstand trouwens – geleerd uit het boek!) om foto’s te maken, zegt vast genoeg.

fokking druk review thijs launspach

Mijn belangrijkste 5 inzichten uit het boek deel ik hieronder.

1. Verklein het aantal loops

Een term die ik niet snel zal vergeten uit ‘Fokking druk’ is ‘loops’. Een ‘loop’ is een gedachte die plotseling oppopt en vervolgens maar door je hoofd blijft ronddwalen. In mijn geval zijn dat vaak kleine praktische dingen. Als ik moeilijk in slaap val, komt dat vaak doordat ik ’s nachts een acute aanval van heel veel totaal onnodige loops krijg. Bijvoorbeeld:

  • “Ik moet morgen niet vergeten mijn vriendin terug te appen.”
  • “Zondag is mijn oom jarig. Help, ik heb nog geen cadeau-idee!”
  • “Die lastige e-mail van net, wat zal ik daar toch eens mee doen?”
  • “Die uitslag op mijn arm, zou dat een enge ziekte zijn? Even googelen hoor!” (nooit een goed idee, negen van de tien keer blijkt zelfs dat gekke wondje naast je mond een dodelijke afloop te kunnen hebben!)
  • “Hoe had ik dat nou ook alweer gezegd tegen die opdrachtgever? Had ik het niet anders moeten brengen?”
  • “Heb ik wel het brood uit de vriezer gehaald?”

Je leest het: allemaal totaal willekeurige gedachten die mijn hoofd aardig kunnen bezighouden tot in de late uurtjes. Thijs maakt de rake vergelijking van die loops met een heleboel geopende tabbladen. Elke loop blijft op de achtergrond een rol spelen:

“Op een gegeven moment loopt het werkgeheugen vol, gaat de boel trager werken en volgt er een crash. Het is nog prima te doen als er maar een handvol loops geopend zijn. Maar als je steeds twintig van die geopende oorwurmen hebt ronddraaien? Dan heb je voornamelijk het gevoel dat je de hele tijd iets móet en dat je achter de feiten aanhobbelt.”

Thijs Launspach – Fokking Druk

Yup, 100% herkenning voor mij.

Gelukkig valt er iets tegen die niet graag geziene oorwurmen te doen. Het helpt als je dat soort oppoppende gedachten meteen ergens noteert. Dat doe ik dan ook al jarenlang standaard op mijn dagelijkse to-do-list. Maar ja, je wilt ook niet ’s avonds laat nog twintig keer een boekje erbij moeten pakken voor elke willekeurige gedachte.

Daarom is het volgens Thijs zinvol om het aantal loops dat tegelijkertijd geopend is te beperken. Dat kun je al doen door ervoor te zorgen dat je minder vaak gestoord wordt. Je kent het riedeltje vast wel: notificaties uit, alleen op bepaalde tijden telefoontjes aannemen, niet voor het slapengaan je telefoon checken, etc. Dat soort dingen helpen dus écht. En toegegeven: minder tabbladen in mijn internetbrowser openen, zou vast ook uitkomst bieden.

2. Voel je niet o-ve-ral verantwoordelijk voor

Je ergens verantwoordelijk voor voelen, is op zich een mooie eigenschap. Maar er zit ook een keerzijde aan, zo leerde dit boek me. Een paar keerzijdes zelfs:

  • Als jij altijd de verantwoordelijkheid neemt, dan zullen anderen van je gaan verwachten dat je dat een volgende keer ook doet.
  • Hoe vaker jij de leiding neemt, hoe eerder anderen achterover gaan leunen.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat je veel meer lades in je gedachten hebt openstaan. Je hebt het idee dat jij overal iets mee moet.

Ik herinner me nog de samenwerkingsopdrachten op de universiteit. Hoewel ik ook vaak genoeg met plezier met anderen heb samengewerkt, waren er ook momenten dat het een stuk stroever verliep. Ik ben van mezelf snel geneigd om veel werk op me te nemen, zeker als ik op het laatste moment nog niets heb ontvangen. Dat leidde er vaak genoeg toe dat ik werk voor anderen deed.

Van dat soort projecten heb ik geen last meer (helpt ook dat ik zelfstandige ben!), maar ik ben nog steeds soms geneigd om meer verantwoordelijkheid op mijn schouders te nemen dan nodig. Een zin die ik eerder ook leerde bij een cursus perfectionisme en waar ik door het boek nog eens op werd gewezen, is deze:

Moet ik dit nu doen?

En dan met de nadruk steeds op een ander woord in die zin. Dus moet jij dit NU doen? Moet JIJ dit nu doen? en MOET jij dit nu doen?

Vaak blijkt door die vragen dat je jezelf veel meer verplichtingen oplegt dan nodig is.

3. Weet dat je niet onmisbaar bent

Nog iets zinnigs waar Thijs in ‘Fokking druk’ op ingaat, is het onmisbaarheidssyndroom (dat laatste is mijn zelfbedachte woord!). Heb ik zelf ook een handje van. Veel mensen zijn geneigd te denken dat zij iets móeten oppakken omdat het anders niet of niet goed gebeurt. Op zich een mooi idee dat jij onvervangbaar bent, maar het kan je ook in de weg zitten als je daardoor maar blijft rennen voor anderen. Weet dat je in veel gevallen niet onvervangbaar bent.

Ik probeer me ook weleens voor te stellen: wat zou er gebeuren als ik vandaag mijn been breek en in het ziekenhuis beland? Niet omdat ik het een fijn idee vind om mezelf in gedachten met een gipsen been te zien, wel omdat je op die manier dingen in perspectief kunt plaatsen.

Zou alles bij je collega’s, opdrachtgevers, vrienden en anderen om je heen in de soep lopen als jij plotseling een aantal dagen compleet uit de running zou zijn? Nee, waarschijnlijk verzinnen de mensen er dan wel iets op om jou te vervangen. Die gedachte probeer ik mezelf vaak voor ogen te houden als ik me weer eens afvraag of ik wel ergens een punt achter kan zetten.

fokking druk review thijs launspach

4. Maak een tijdsbudget

Wat ik verder een goede praktische tip vond uit het boek, is het idee van een tijdsbudget maken. Budgetteren doe ik al wel als het op mijn spaargeld aankomt, maar niet met mijn tijd. Slim idee eigenlijk! Je moet het zo zien: je hebt een bepaald aantal uur per week te besteden. Een aantal uur gaat zitten in een goede nachtrust, een ander deel in werk en dan houd je nog een X aantal uur over voor de (andere) dingen die je fijn en belangrijk vindt om te doen.

Ga er eens voor zitten om de ideale besteding van jouw uren in kaart te brengen. Hoeveel tijd heb je nodig voor het huishouden? Hoeveel voor werk? Hoeveel voor heen en weer reizen, sporten, douchen? En hoeveel vrije tijd blijft er dan over? Kijk ook kritisch hoeveel van die vrije uren je maximaal aan bijvoorbeeld social media kwijt wilt zijn.

Als je jezelf bijvoorbeeld een budget van 7 uur per week geeft voor social media en bijhoudt op hoeveel je tot nu toe zit (daar bestaan handige apps voor, zoals Moments), kun je veel beter je social-media-gebruik binnen de perken houden.

5. Soms is 80% goed genoeg

Toen ik de paragraaf over perfectionisme las in het boek moest ik opnieuw toegeven dat mijn perfectionisme nog steeds niet de laan uit gebonjourd is. Helaas. Wel leerde het boek me iets moois om rekening mee te houden. Thijs vertelt dat perfectionisten vaak zo’n 20% van hun tijd besteden aan de eerste 80% van een opdracht en 80% aan de laatste 20% (de puntjes op de ‘i’, de tien correctierondes, de dubbel-dubbel-dubbelcheck of hoe je het ook wilt noemen). Vrij zonde, want vaak is een project al goed genoeg als je op 80% zit.

Volgens Thijs is het een kwestie van aftasten per opdracht of iets 80% of 100% perfect moet zijn. Als 80% voldoende is, kom je er ook goed van af als je die tien correctierondes beperkt tot één of twee.

Wat ik trouwens een mooi inzicht vond: die 80%-regel geldt ook als je nieuwe stressverlagende gewoontes in je leven wilt doorvoeren. We zijn al snel geneigd om het dan helemaal goed te willen doen. Dus nooit meer te laat naar bed gaan, elke ochtend trouw yoga doen, je telefoontijd altijd onder de 1,5 uur per dag houden, etc. Maar is je nieuwe gewoonte meteen compleet mislukt als je er één keer niet in slaagt? Nee, ook die verkapte vorm van perfectionisme is nergens voor nodig.

fokking druk review thijs launspach

De We May Relax Challenge met Thijs Launspach

Ben je net als ik stress niet altijd te slim af? En zou je wel graag minder geleefd willen worden door je volle agenda, oplichtende telefoon en andere moet-niet-moetjes? Dan kun je deelnemen aan de WeMayRelax Challenge met Thijs Launspach. Die vindt plaats van 17 tot 31 mei. In de challenge deelt Levensbazen samen met Thijs handige tools tegen stress.

Levensbazen is een community voor studenten en young professionals om samen te werken aan persoonlijke groei. Een plek waar de focus niet alleen ligt op inspiratie, maar vooral op in actie komen om je stressniveau écht omlaag te krijgen.

Over de challenge

Ik ga zelf ook met veel plezier deelnemen, omdat ook ik nog vaak het idee heb achter de feiten aan te lopen. Juist omdat altijd bereikbaar zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is en je door allerlei technologie niet meer aan 9-tot-5-werktijden gebonden bent, kan ik zelf wel wat extra relaxtijd gebruiken. Mediteren doe ik al, maar om eerlijk te zijn vind ik het ook fijn om gewoon wat praktische, concrete tips voor tijds- en aandachtsmanagement te krijgen waar je vandaag nog iets mee kunt.

In deze challenge deelt Thijs Launspach zijn tools tegen stress, zoals die ook zijn beschreven in zijn boek ‘Fokking Druk’. Ook is er alle ruimte om hem in de Q&A het hemd van het lijf te vragen over stress.

De challenge bestaat uit:

  • 6 live ochtenden (8.00) om samen de dag te starten met dankbaarheid
  • elke dag een e-mail met daarin een tool tegen stress
  • een live Q&A met psycholoog Thijs Launspach
  • een workshop van Levensbazen
  • een inspiratiesessie met Ferry Zandvliet (overlever van de aanslag in de Bataclan)

De deelnamekosten van € 4,99 zijn een symbolisch bedrag. Levensbazen investeert de winst om zoveel mogelijk exemplaren van het boek ‘Fokking druk’ te kopen om te verloten onder de deelnemers.

Lijkt de challenge je wat? Je kunt je aanmelden als deelnemer via deze link.

Wat is jouw gouden anti-stress-tip?

Dit artikel bevat een samenwerking met Thijs Launspach. Dat beïnvloedt mijn persoonlijke mening natuurlijk niet.

boek Fokking Druk review

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 5 mei 2021 op 6:41 am - Beantwoord

    Ik ben zo blij dat ik in de jaren 70 ben geboren. Jullie hebben denk ik echt meer te maken met stress op jongere leeftijd dan ik dat had. Zelfs toen ik klein woonde en te weinig inkomen had sliep ik goed, had ik simpele verantwoordelijkheid en maakte ik me niet zo druk.
    Als ik denk aan hoeveel meer stress er later in je leven bijkomt, snap ik wel dat je massaal naar ontstressing op zoek gaat.
    Gelukkig ben ik zelf vrij stressbestendig. Ik kan alleen niet zo goed tegen opgelegde stres van anderen. En daar doe je weinig tegen.

  2. Darina 5 mei 2021 op 7:10 am - Beantwoord

    Ik heb een tijd gehad waarin ik heel veel stress had maar gelukkig heb ik een manier gevonden (en dat duurde wel even!) om er mee om te gaan en gaat het stukken beter. Vooral social media/telefoongebruik beperken is al een grote stap in de goede richting.

    • Romy 9 mei 2021 op 10:02 pm - Beantwoord

      Wat goed dat het nu zoveel beter gaat en dat je de stress van toen nu niet meer zo hebt! Minderen met je telefoongebruik kan inderdaad al zo erg helpen.

  3. bychristiana 5 mei 2021 op 8:26 am - Beantwoord

    Ik moet eerlijk zeggen dat dit soort boeken me op de een of andere manier nooit zo aanspreken, maar je noemt wel goede punten! Zeker dat weten dat je niet onmisbaar bent. Ik heb dat gevoel best wel lang gehad met mijn werk, maar ik merk dat ik dat de laatste tijd wel beter kan loslaten, gelukkig.

    • Romy 9 mei 2021 op 9:54 pm - Beantwoord

      Wat goed dat je dat nu ook beter kunt loslaten! Wat voelt het heerlijk hè om te beseffen dat jij niet de enige bent die iets moet doen?!

  4. Luus 5 mei 2021 op 8:31 am - Beantwoord

    Oh wow, had nog niet van dit boek gehoord maar er staat volgens mij heel veel interessants in! Zo heb ik dus ook gigantisch veel loops elke dag waar ik op het moment dat ze in mijn hoofd komen vaak niets mee kan doen… dat is echt enorm frustrerend. Als ik gelijk iets kan opzoeken of het in mijn agenda kan zetten voor later, dan sluit dat tabblad ook al wat meer (nog niet helemaal, want ik moet het dan wel nog doen). Bizar dat je hoofd daar dan zo lang mee bezig kan zijn he?
    Ik zet het boek op mijn leeslijstje voor als ik daar weer tijd voor heb! Hele fijne tip, dankjewel 🙂

    • Romy 9 mei 2021 op 10:01 pm - Beantwoord

      Leuk dat je het boek ook een keer wilt lezen! Zo herkenbaar wat je zegt van de loops. Echt bizar hoe vol je hoofd soms kan zitten met allerlei losse gedachten die eigenlijk niet eens zo heel belangrijk zijn. Vond het al heel verhelderend om over die loops-theorie te lezen, merkte ik 🙂

  5. Naomi 5 mei 2021 op 8:40 am - Beantwoord

    Zo simpel, maar nooit aan gedacht: een foto op vliegtuigstand. Ik maak namelijk ook graag foto’s als ik een boek lees, maar inderdaad zie ik dan gelijk de appjes die er zijn en als ik dan toch op mijn telefoon zit, kan ik ook nog wel even… Dit ga ik zeker weten onthouden!

    • Noor 6 mei 2021 op 4:28 pm - Beantwoord

      Of je kan je wifi/4G uitzetten?

    • Romy 9 mei 2021 op 9:59 pm - Beantwoord

      Yes, zeker een aanrader! Ik zet trouwens ook weleens mijn internet uit (ook ’s nachts trouwens), zowel tijdens het foto’s maken van mijn boek als wanneer ik gewoon even niet gestoord wil worden 😉

  6. Sarah 5 mei 2021 op 9:00 am - Beantwoord

    Ik heb dit boek twee jaar geleden gelezen. Een echte eye-opener! Vooral de 80% regel en het idee dat je je niet voor alles verantwoordelijk moet voelen, zijn goede inzichten geweest. Succes met de challenge.

    • Romy 9 mei 2021 op 9:57 pm - Beantwoord

      Thanks! Wat mooi dat dit boek voor jou ook zo’n eye-opener was!

  7. Audrey 5 mei 2021 op 9:53 am - Beantwoord

    Klinkt interessant! Vooral die loops zijn herkenbaar inderdaad.

  8. Anna 5 mei 2021 op 10:26 am - Beantwoord

    Wat een handig boek! Ik ben heel benieuwd geworden dankzij je review. Ik ben zelf ook een perfectionist en dat staat me weleens in de weg. En inderdaad, die 1000 gedachten voor het slapengaan, haha. STOPPP! 😉 Sinds een tijdje heb ik het lezen voor het slapengaan weer opgepakt en ik merk dat dat me meer rust geeft en dat ik beter slaap.

    • Romy 9 mei 2021 op 9:57 pm - Beantwoord

      Haha, vervelend hè al die gedachten voor het slapengaan?! Ik kan soms echt jaloers zijn op mensen die acuut in slaap vallen als hun hoofd hun kussen raken 😛 Gelukkig helpt lezen hier ook al heel goed.

  9. Giovanna Jansen 5 mei 2021 op 11:47 am - Beantwoord

    Zo grappig, ik heb toevallig gisteren dit boek als e-book in de onlinebibliotheek geleend! Ik ben er nog maar net in begonnen dus, maar leuk om hier te lezen dat dit een goed boek is.

    • Romy 9 mei 2021 op 8:59 pm - Beantwoord

      Ah wat leuk! Heel benieuwd wat je ervan vindt 🙂

  10. Zo simpel is dan geluk 5 mei 2021 op 7:38 pm - Beantwoord

    Zo ontzettend herkenbaar. Het is bij mij zelfs zo dat ik ’s nachts vaak droom dat er mensen voor de deur op mijn staan te wachten en het er met elkaar over hebben dat ik dingen niet geregeld heb. Vervolgens word ik wakker, ga mijn bed uit, tot ik bedenk dat het maar een droom was en ik om 3 uur ’s nachts helemaal niks hoef te regelen. Maar veder ligt de werkdruk helemaal niet hoog hoor op het werk. 😉
    Dank je wel voor je goede tips dus!

    • Romy 9 mei 2021 op 8:59 pm - Beantwoord

      Ah wat rot zeg die dromen! Kan me voorstellen dat je dan aardig gestrest wakker word. Hopelijk wordt het snel wat rustiger op je werk en helpt dat al mee.

  11. Irene 5 mei 2021 op 9:12 pm - Beantwoord

    Dit lijkt me een interessant boek als ik jouw blogje hier zo lees! Ik weet dat op mijn werk collega’s soms veel druk ervaren maar ik heb daar zelf geen last van omdat wij allemaal hetzelfde doen en geen eigen dossiers hebben ofzo. Als ik bijvoorbeeld geen call meer aanneem, dan doet iemand anders het en omgekeerd ook.
    En dat van die 80% is zo’n beetje mijn motto. Gewoon goed is ook goed 🙂

    • Romy 9 mei 2021 op 8:55 pm - Beantwoord

      Wat een goed motto! Inderdaad, gewoon goed is vaak al meer dan goed genoeg!

  12. Saskia 8 mei 2021 op 3:14 pm - Beantwoord

    Dit zijn zeker wel goede punten die je hier benoemd… Zelf ben ik niet zo snel van dit soort boeken aanschaffen. De lat lager leggen en niet van alles maar verwachten van jezelf is denk ik zeker een fijne om altijd in gedachten te houden.

  13. matchoffice 12 mei 2021 op 3:35 pm - Beantwoord

    Het is een absoluut geweldige blog. 🙂 Dank voor je uitvoerig bericht.Ik heb een goede tip van je aangenomen.

  14. Anouk 15 mei 2021 op 3:32 pm - Beantwoord

    Dat tijdbudgetteren klinkt interessant! Ik vraag me alleen of of ik het ook daadwerkelijk zou doen.

Recente blogs

Iets doen wat je moeilijk vindt? | Over volhouden en doorfietsen

7 september 2018|Persoonlijke groei|

Je moet vast weleens iets doen wat je moeilijk vindt. Soms is dat een leuke uitdaging, maar het kan ook iets zijn waar je als een berg tegen opziet. Een angst aangaan bijvoorbeeld of een slechte gewoonte loslaten. Net als veel anderen, heb ook ik vaker "moeilijkste weg" moeten afleggen. Hoe je dan toch iets doet wat je moeilijk vindt? Vergelijk het met fietsen tegen de harde wind in. Oftewel moeilijk, maar niet onhaalbaar. Ik geef je met dit artikel een virtueel steuntje in de rug.

Zelfliefde | 5 redenen om van jezelf te houden

19 augustus 2017|Zelfliefde|

Durf jij te zeggen dat je van jezelf houdt? Of in ieder geval jezelf een beetje te waarderen? Daarmee bedoel ik niet dat je kapsones hebt, jezelf liefdesbrieven schrijft of hartjes tekent in het zand met jouw eigen voorletter in het midden. Nee, ik bedoel dat je af en toe kunt glimlachen naar je spiegelbeeld en trots kunt zijn op wie jij bent. Ik ben zelf best wel onzeker ingesteld, maar toch ben ik mezelf de laatste jaren iets meer gaan waarderen. Omdat ik denk dat het belangrijk is om in ieder geval een beetje van jezelf te houden, vandaag een pleidooi voor een klein beetje (of een beetje boel!) zelfliefde. Dit zijn 5 redenen om van jezelf te houden.

Wil ik het niet of durf ik het niet?

30 april 2019|Persoonlijke groei|

Ondersteboven aan een brug bungelen? Nee hoor, mij niet gezien! Met onbekende mensen op groepsreis? Eh, mag ik daar even over nadenken?! Of meedoen aan een cursus stijldansen? Vast niets voor mij! Maar is dat wel zo? Ik merk dat er bij mij regelmatig een flinterdun lijntje zit tussen iets niet willen en iets niet durven. Want is het wel zo dat ik bepaalde spannende dingen echt niet wil? Of vind ik het simpelweg te spannend om te proberen?

Ga naar de bovenkant