Nederlands studeren | Misvattingen en hoe het écht was!

“Dus jij studeert Nederlands? Wat wil je daar dan mee gaan doen?” Hoe vaak ik die vraag tijdens mijn studie wel niet heb gekregen. Er zijn niet zoveel studenten Nederlands, maar wel heel wat misvattingen over de studie Nederlands. Nederlands studeren, wat doe je dan eigenlijk? Was ik echt alleen maar stoffige literatuur aan het lezen en grammaticaregels uit mijn hoofd aan het stampen? Waren we dagelijks d/t-fouten aan het ontdekken en zinnen aan het ontleden? Nu ik een jaar ben afgestudeerd, vertel ik je graag alles over hoe het écht was om Nederlands te studeren. Alvast een tipje van de sluier: met de stoffige literatuur en grammaticaregels viel het hartstikke mee.

nederlands studeren ervaringen

Waarom koos ik voor de studie Nederlands?

Mijn studiekeuze was op z’n zachtst gezegd nogal abrupt. Ik switchte in de allereerste lesweek van psychologie naar Nederlands, terwijl ik nog nooit informatie over die studie had verzameld. Laat staan dat ik ooit had overwogen om dat te studeren. En toch voelde het op dat moment eigenlijk heel erg goed. Taal was altijd al ‘zeg maar echt mijn ding’ geweest. Op de basisschool won ik ooit een spekkietaartje voor mijn foutloze dictee en ik was meer geïnteresseerd in verhalen schrijven dan in rekensommen. Ook op de middelbare school stond ik nog net niet te juichen als ik voor Nederlands een essay mocht schrijven. Eén ding wist ik zeker: later wilde ik iets met taal gaan doen. Wat en hoe ik daar wilde komen? Geen idee! Maar een studie Nederlands leek me wel een stap in de goede richting.

Méér dan grammaticaboeken

Zo gezegd, zo gedaan. Ik had het al snel naar mijn zin, maar voor buitenstaanders was het vaak één groot mysterie wat je bij een studie als Nederlands zou moeten doen. De grappigste opmerking die ik ooit kreeg, is toch wel “Ja maar, je kunt toch al Nederlands. Wat moet je nog leren dan?”. Gelukkig was mijn studie wel meer dan grammaticaboeken. Binnen de studie Nederlands kun je zoveel kanten op. Als jij dolenthousiast wordt van middeleeuwse literatuur, dan kun je je daar volledig op storten. Of ben je benieuwd hoe je kunt debatteren zoals Rutte of Wilders? Ook dat kun je leren bij Nederlands. Mijn scriptie ging over huisartsgesprekken en ik onderzocht ooit persberichten van het OM, politieverhoren en WhatsApp-taal. Dus alleen grammaticaboeken? Nee, zeker niet!

“Jij wilt zeker het onderwijs in?”

Een andere misvatting is dat je als student Nederlands vast wel docent wilt worden. Gelukkig (in ieder geval voor mij, als niet-docenttype) kun je met een studie Nederlands wel meer kanten op. Tekstschrijver, communicatiemedewerker, copywriter, redacteur… Of iets heel anders. Marketeer misschien of beleidsmedewerker, onderzoeker of uitgever. Zolang jij je ontwikkelt door stages te lopen, een minor te doen of extra vakken te volgen, kun je bij wijze van spreken met een studie Nederlands nog verzekeringsadviseur worden. Ik heb bijvoorbeeld een minor communicatiewetenschap gedaan en heb daar veel aan gehad. Dat is trouwens ook wel mijn belangrijkste tip voor elke student: doe iets om jezelf te ontwikkelen (een blog, een bijbaantje, vrijwilligerswerk, extra vakken). Dan kun je met Nederlands of met welke studie dan ook echt heel veel kanten op. Bij mij is het in ieder geval goed gekomen met die leuke baan.

nederlands studeren ervaringen

Piepkleine klasjes en een meidenclan

Als studente Nederlands belandde ik in een piepklein klasje. Het waren volgens mij hooguit 12-13 studenten. Bij vakken als statistiek hadden we wel een grotere groep, maar de meeste colleges voelden als een soort privéles. Vooral in vergelijking met de enorme collegezalen bij bijvoorbeeld rechten of psychologie. Zelf vond ik dat wel fijn. Ik was geen studentnummertje, maar gewoon iemand die de docenten en andere studenten bij naam kenden. Nog iets grappigs: op één jongen in jaar 1 na, bestond mijn jaarlaag dus alleen maar uit meiden. Misschien lag dat aan mijn universiteit. Maar mocht je op je studie je droomprins aan de haak willen slaan, dan is Nederlands misschien niet de beste studiekeuze.

Voor het leven getekend als taalneuroot

Het moge duidelijk zijn dat ik nogal vrolijk werd van mijn studie. Ik kan nog maar één minpuntje bedenken aan Nederlands studeren. Sinds ik afgestudeerd ben in Nederlands, ben ik namelijk voor het leven getekend als taalneuroot. Het maakt me echt niet uit als iemand anders een taalfoutje maakt (maak je geen zorgen!), maar mijn eigen fouten kan ik no way door de vingers zien. Ik stuur er gerust een e-mail achteraan als ik in mijn vorige e-mail een foutje heb ontdekt. Ik pak er een spreekwoordenboek bij als ik een nieuwe uitdrukking hoor en ik ben altijd extra op mijn hoede met lastige woorden. Als jij degene bent met een diploma Nederlands op zak, dan zijn op zo’n moment namelijk wel alle ogen op jóu gericht. *checkt ondertussen dit artikel voor de derde keer op taalfouten*

Wat studeer jij of heb je gestudeerd?

Volg:

44 Reacties

  1. 6 augustus 2017 / 09:32

    Taal is ook echt mijn ding. Ik heb een blauwe maandag Duitse taal en cultuur gestudeerd (ja…) maar dat was het toch niet :) Maar dat waren ook van die kleine klassen, wat toch wel prettig was.
    Darina blogte over…From Amsterdam With Love

    • 7 augustus 2017 / 08:28

      Wat leuk dat je een tijdje Duits hebt gestudeerd, ook al bleek het uiteindelijk toch niet zo jouw ding te zijn. Die kleine klasjes vond ik zelf wel heel prettig. Het is leuk om iedereen gewoon bij naam te kennen :)

    • 7 augustus 2017 / 08:29

      Wat leuk dat je Algemene Cultuurwetenschappen hebt gedaan! Op de VU zat die studie ook bij de faculteit Letteren en ik heb er weleens een vak van gevolgd. Het lijkt me in ieder geval wel een hele interessante studie.

  2. 6 augustus 2017 / 10:18

    Leuk om te lezen! Zelf heb ik met veel plezier Duits gestudeerd, en in mijn jaar waren we met 8 studenten! Die kleine groep vond ik zelf ook wel fijn. Wat ik aan mijn studie het meest heb gewaardeerd is het analytisch denken en onderzoek doen. En natuurlijk vind ik Duits een mooie taal. Binnen mijn studie specialiseerde ik me in de Middeleeuwen, ook heel leuk. En ik vind het leuk en uitdagend dat ik me voor mijn blog vooral op de Engelstalige wereld van de 19e eeuw stort. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat nieuws!
    Josephine blogte over…Victorian DIY: Lavendelstokjes maken

    • 7 augustus 2017 / 08:32

      Leuk om te horen dat jij ook met zoveel plezier een talenstudie hebt gedaan! En voor je blog komen die studie en vooral je specialisatie ook weer goed van pas! Het onderzoek doen en analytisch nadenken is ook wel iets waarvan ik blij ben dat ik het op de universiteit heb geleerd. Ik heb het idee dat ik door het studeren echt op een andere, kritischere manier naar de wereld heb leren kijken en daar ben ik nog elke dag blij mee :)

    • 7 augustus 2017 / 08:33

      Ja, zo leuk! Het lijkt allemaal trouwens nog zo dichtbij dat we in jaar 1 ACVA enzo kregen. Ik moest echt even wennen aan de gedachte dat dat alweer 5-6 jaar geleden is ;)

  3. 6 augustus 2017 / 11:30

    Zo grappig, ik heb ook Nederlands gestudeerd (aan de Uni Utrecht). Mijn jaar bestond echter uit ongeveer 20-25 studenten, dat is dus wel een stuk meer. De vraag ‘Maar wat léér je daar dan?’ is me zo enorm vaak gesteld. En ook: ‘Wil je dan gaan lesgeven?’ Eh.. nou nee. Ik kwam er echt al snel achter dat dat totaal niet bij mij paste. Maar ik ben wel nog steeds blij met die studiekeuze!
    Amy blogte over…Mijn blog is terug van vakantie (en ik ook)!

    • 7 augustus 2017 / 08:35

      Wat leuk dat jij ook Nederlands hebt gestudeerd! Wat veel studenten trouwens voor een studie Nederlands! Op de VU, waar ik heb gestudeerd, is de opleiding zelfs inmiddels geschrapt, omdat er niet genoeg aanmeldingen meer waren. Fijn om te horen dat jouw studie je ook goed is bevallen. Gelukkig kun je zoveel meer met de studie Nederlands dan lesgeven en is de studie een stuk breder dan veel mensen denken :)

  4. 6 augustus 2017 / 11:40

    Mij lijkt het een interessante studie, maar ik heb dan ook best een zwak voor taal. Ik heb media informatie en communicatie gestudeerd. Richting redactie en mediaproductie. Een hele mond vol, maar niet zo indrukwekkend als het klinkt. Bij die kleine klassen kan ik me weinig voorstellen. Wij hadden volgens mij 900 studenten in een jaar, haha!
    Shirley blogte over…Te kort in Porto

    • 7 augustus 2017 / 08:35

      Wauw, 900 studenten?! Het klinkt wel als een hele leuke studie trouwens, zeker als je een zwak hebt voor taal en schrijven :)

    • 7 augustus 2017 / 08:37

      Logopedie lijkt mij ook een leuke studierichting. Jammer dat de baan niet echt iets voor jou bleek, maar ik kan me voorstellen dat het misschien juist met een opgroeiend kindje nu wel heel leuk is dat je die achtergrond in taalontwikkeling e.d. hebt :)

  5. 6 augustus 2017 / 11:58

    Interessant om te lezen! Dit zijn toch dingen die ik niet helemaal verwacht had bij de studie Nederlands. Het lijkt mij best een leuke studie!
    Ik studeer zelf Human Resource Management op het hbo. Ik ga nu mijn vierde en laatste jaar in. Na dit jaar wil ik doorstromen naar de universiteit. Ik wil daar een master arbeidssociologie gaan doen. Daarvoor moet ik wel eerst een pre-master halen, dus ik zal nog wel een jaar of 3 studeren! Maar daar kies ik zelf voor.
    Mijn huidige studie is trouwens ook wel erg leuk, alleen weet ik niet zeker of ik daar nu echt mee verder wil, vandaar de keuze voor een master. Zo kan ik nog wat langer nadenken!

    • 7 augustus 2017 / 08:38

      Fijn om te horen dat je studie je zo goed bevalt! Ik kan me voorstellen dat je die master wilt doen om nog even nadenktijd te hebben over wat je precies wilt gaan doen. Zowel je master als de studie die je nu volgt, klinken heel interessant :)

  6. 6 augustus 2017 / 12:58

    Nederlands zou achteraf gezien ook echt een studie voor mij kunnwn zijn. Ik dacht in de tijd dat ik naar studies keek altijd dat het inderdaad meer zo’n docent Nederlands opleiding zou zijn. Nu weet ik wel beter, want het lijkt mij oprecht echt heel tof, net als iets met Aardrijkskunde trouwens. Zelf studeer ik psychologie en ben daar ook op mijn plek gelukkig, maar soms twijfel ik over zo veel omdat ik dus meerdere dingen leuk vind. Maar mijn interessegebied ligt wel echt 100% bij mijn opleiding die ik nu doe, dus dat stelt me wel gerust. :)
    Sandra blogte over…Photo Diary #115 | Héél blij, mijnenveger & unicorn-cat-pantoffels

    • 7 augustus 2017 / 08:39

      Wat leuk om te horen dat een studie als Nederlands jou ook wel wat lijkt! Psychologie lijkt mij nog steeds ook een onwijs leuke studie. Fijn dat het je goed bevalt en dat je het interessant vindt wat je leert. Dat is toch het belangrijkste. Dat van de twijfel over je keuze is wel herkenbaar trouwens. Soms zijn er ook gewoon zoveel leuke studierichtingen dat het lastig is om daar een keuze uit te maken.

  7. 6 augustus 2017 / 13:30

    Ik herken heel veel! Ik heb Amerikanistiek gedaan, wat basically Amerikaanse taal en cultuur is. Bij de master zitten we nu met hooguit 10 man en ook allemaal meiden! Mensen denken inderdaad dat je standaard leraar wil worden (nope) en dat het alleen maar taal is, terwijl taal bij mijn studie juist een fractie is!
    Donna blogte over…My Best Friend’s Exorcism – Book Review

    • 7 augustus 2017 / 08:40

      Wat leuk, Amerikanistiek! Die studie hoor je niet zo vaak, maar ik geloof dat Eva Jinek dat ook ooit eens heeft gestudeerd. Volgens mij kun je er heel wat kanten mee op :) Grappig dat jij ook alleen met meiden zit bij je studie. Ik vond dat altijd wel wat hebben, die kleine klasjes en dan alleen maar meiden.

    • 7 augustus 2017 / 08:41

      Haha, ik moest wel lachen om je reactie ;) Maareh, met jouw Nederlands is niets mis, toch? Ik vind juist dat je heel leuk schrijft op je blog :)

  8. 6 augustus 2017 / 14:49

    Ik ben dol op taal en een studie Nederlands lijkt mij echt super tof! Leuk om te lezen dat er zoveel misvattingen zijn over je studie, ik denk dat dat bij veel studies wel zo is.. Ik merkte het bij Amerikanistiek (mijn vorige bachelor) en bij rechten (wat ik nu doe), allebei wel. Mensen weten vaak niet echt waar ze het over hebben! Leuk dus zo’n ervaringsartikel.
    Loes blogte over…Mijn Omgekeerde Bucketlist

    • 7 augustus 2017 / 08:45

      Ja klopt! Vaak hebben mensen wel een bepaald beeld bij een studie dat niet altijd helemaal kloppend is. Ik merk dat ik bij andere studies ook weleens een verkeerd beeld heb. Toen ik overwoog om psychologie te studeren, dacht ik bijvoorbeeld dat ik veel zou leren over mensen helpen en therapie geven, maar er kwam zoveel meer statistiek en wiskunde bij kijken dan ik had verwacht. Trouwens, echt leuk dat je twee best wel verschillende studies doet/hebt gedaan, die toch op een bepaalde manier waarschijnlijk best wel met elkaar samenhangen. Ik denk dat het echt leuk is om je zo verder te kunnen ontwikkelen :)

  9. 6 augustus 2017 / 14:56

    Wat leuk om zo over je studie Nederlands te horen! Ik had inderdaad ook altijd foutloze dictees en de hoogste cijfers van de klas voor grammatica en spelling, terwijl ik er nooit voor leerde. Op mijn vorige opleiding mbo welzijn kreeg ik ook een vak Nederlands en een keer aan het einde van de les vroeg die docent aan mij: ‘Heb jij er ooit over nagedacht om Nederlands te studeren?’ Ik was echt verbaasd, ik zat op het mbo, dat kon ik echt niet! Alhoewel ik nu denk dat ik toch best wat meer met taal en schrijven had willen doen, dan was ik al een stap verder als nu. Dat van die kleine klassen en weinig jongens op de opleiding herken ik ook! Als je een opleiding zou willen doen om een vriendje te krijgen, kan je beter naar de afdeling techniek in plaats van Verzorgende IG, haha!

    • 7 augustus 2017 / 08:48

      Wat leuk om te horen dat je docent dat tegen je zei! En hij heeft wel gelijk! Het viel me bij het redigeren al op dat je echt een goed taalgevoel hebt, iets wat je ook over veel universitair opgeleiden niet altijd kunt zeggen. Wie weet kun je nog eens een studie of cursus over taal en schrijven doen. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die ooit archeologie heeft gestudeerd en daarna bij De Schrijversacademie een redacteurscursus heeft gevolgd. Zij was daar heel enthousiast over en kon zo na een totaal niet aan taal gerelateerde studie toch het redacteursvak in rollen :)

  10. Nikita
    6 augustus 2017 / 19:27

    Nederlands is zonder opscheppen een van mijn beste vakken op mijn rapport, doordat ik gewoon elk boek dat me aanspreek binnen de week verslind haha. Maar ik wist nooit zo goed wat een studie Nederlands inhield en dankzij jou weet ik dat wel een beetje. Dus ik heb bijgeleerd :) Zolang je maar de studie doet die je hart verkiest, is het allemaal goed ;)

    • 7 augustus 2017 / 08:49

      Wat leuk om te horen dat je zo goed bent in Nederlands! Heerlijk om zo te kunnen genieten van boeken lezen! En inderdaad, het belangrijkste is dat je een studie met je hart kiest. Zolang je het leuk vindt wat je doet, geloof ik dat je eigenlijk altijd wel goed terecht komt uiteindelijk :)

  11. 7 augustus 2017 / 09:22

    Superleuk om te lezen! Zelf rol ik in september het tweede jaar Nederlands aan de UVA in en ik heb het daar onwijs naar mijn zin. Kleine groepen zijn heel herkenbaar, aan het eind van het 1e jaar hadden we nog maar 20 mensen in de werkgroep. En laat staan dat er volgend jaar alweer uitzonderlijk weinig mensen starten. Welke richting heb jij als afstudeerrichting gekozen? Ben ik wel benieuwd naar! Liefs!

    • 7 augustus 2017 / 19:22

      Wat onwijs leuk dat jij ook Nederlands studeert! Ik heb zelf een paar vakken op de UVA gevolgd tijdens mijn studie en vond dat ze daar ook hele interessante vakken aanboden. Ik heb zelf Taalbeheersing gekozen als afstudeerrichting. Daarna heb ik een onderzoeksmaster (Linguistics) van twee jaar gedaan, waarbij ik me vooral richtte op taal en communicatie in de gezondheidszorg. Heb jij al enig idee wat voor afstudeerrichting je wilt kiezen? :)

  12. yvonne
    7 augustus 2017 / 09:31

    Leuk om te lezen. Ik ben vrij slecht in taal. En snap de d/t regel nog steeds niet ;-)

    • 7 augustus 2017 / 19:23

      Maakt niet uit, toch? We hebben allemaal zo de dingen waar we goed of minder goed in zijn :) Mij moet je bijvoorbeeld geen technische dingen uitleggen, want dan haak ik al snel af, haha.

  13. 7 augustus 2017 / 13:36

    Leuk artikel! Nu snap ik ook waarom jij zo fijn schrijft, haha! :-) Die vooroordelen over bepaalde studies vind ik zo ontzettend stom. Net als bij de studie communicatie, zo van, wat leer je daar dan, bellen? Haha. Mensen kunnen zo flauw zijn. Zelf ben ik net afgestudeerd als allround stylist en daar maken mensen ook graag grapjes over. Wat doe je dan, mensen aankleden? :’) Zucht. Ik ben wel heel blij dat ik klaar ben met mijn studie :p
    Anna blogte over…OP VAKANTIE #1 | SERVIË EN BELGRADO

    • 7 augustus 2017 / 21:05

      Wat een lief compliment, dankjewel! Het is inderdaad soms wel flauw hoe mensen tegen studies aankijken. Zeker als je vier jaar keihard leert en dan moet ontkrachten dat je niet zomaar mensen aankleedt ;)
      Mijn broertje studeert sociale geografie en planologie (dat gaat vooral over ruimtelijke ordening en aardrijkskunde) en mijn oma had laatst dus tegen iemand gezegd “Hij is veel bezig met groen. Iets met grasmaaiers ofzo.” Ehm ja, dat is niet echt waar hij op zat te wachten met zijn universitaire diploma op zak, haha.

  14. 7 augustus 2017 / 19:30

    Het lijkt me eigenlijk ook wel een interessante studie! Het is voor mensen denk ik logisch dat als je zoiets doet, of bijvoorbeeld godsdienst ofzo, dat je dan in het onderwijs gaat. Maar dat zou toch ook echt niets voor mij zijn. Wij hadden ook altijd kleine klasjes. Is inderdaad heel fijn ^^

    • 7 augustus 2017 / 21:08

      Ja, lang leve de kleine klasjes! Zo fijn om gewoon een persoon en geen nummertje te zijn :) En ik snap inderdaad wel dat veel mensen denken dat je met een studie als Nederlands vast docent wordt, maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer opties qua banen.

  15. 7 augustus 2017 / 22:43

    Wat super leuk om te lezen! Om eerlijk te zijn wist ik ook niet zo goed wat ik me bij de studie Nederlands moest verstellen maar het klinkt erg leuk! Ik heb zelf ook nog een tijd getwijfeld of ik Nederlands wilde studeren omdat ik taal en schrijven altijd heel erg leuk vond. Stiekem denk ik wel dat ik het heel tof had gevonden!
    Claire blogte over…Groene tip: Tasty app met meer dan 1700 recepten

    • 7 augustus 2017 / 23:12

      Wat leuk dat je er ook weleens aan hebt gedacht om Nederlands te studeren! Ik denk ook dat het best wel bij je zou passen :) Een studie communicatie, zoals die van jou, lijkt mij trouwens ook wel erg leuk. Ik heb zelf een minor communicatiewetenschap gedaan in mijn derde jaar en vond dat ook heel interessant.

  16. 7 augustus 2017 / 22:46

    Heerlijk! Ik hou ook zo van taal. Soms heb ik nog wel eens spijt dat ik daar niets mee ben gaan doen, want ik vind taal, taalontwikkelingen, woorden, zinnen en woordspelingen echt prachtig. Wat grappig dat dat zo’n meidenstudie is! Ik had juist hele grote klassen en was één van de weinige meisjes. Ben wel benieuwd hoe mijn studie was gegaan als we zo veel kleine klassen met minder aandeel voor het mannelijk geslacht hadden :-)

    • 7 augustus 2017 / 23:17

      Wat leuk om te horen dat jij ook zo dol bent op taal! Het leuke aan de studie Nederlands vond ik dat ik tussen alleen maar taalfanaten zat. Ik was het helemaal niet gewend dat anderen zich ook ‘druk’ maken over taalkwesties en opeens zat ik met allemaal mensen zoals ik. Dat maakte het ook echt een leuke studie :) Grappig dat jij juist een van de weinige meisjes was bij je studie!

  17. 13 augustus 2017 / 16:57

    Klinkt als een interessante studie :) Ik ben zelf dit jaar afgestudeerd aan de kunstacademie als illustrator :D

    • 13 augustus 2017 / 23:24

      Gefeliciteerd met je afstuderen! Wat leuk dat je de kunstacademie hebt gedaan. Heel veel succes als illustrator :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge