positief zelfbeeld ontwikkelen

Positief zelfbeeld ontwikkelen – 9 dingen om mee te stoppen

  • 22 juni 2021
  • 17 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Het leven is een stuk fijner als je de persoon in de spiegel een verdomd leuk mens vindt. Geweldig hoef je hem of haar niet te vinden, maar ietsje positiever zijn over die fijne vrouw of toffe vent maakt al een groot verschil. Een positief zelfbeeld komt je niet zomaar aanwaaien, maar je kunt wel aan je zelfbeeld werken. Een aantal niet-handige neigingen afleren kan al veel doen voor hoe je naar jezelf kijkt. Deze 9 dingen kun je het beste laten om jouw zelfbeeld op te krikken.

Positief zelfbeeld ontwikkelen – maakt je leven leuker!

Ik herinner me nog goed een van de dingen die Bart tijdens onze dateperiode tegen me zei:

“Waarom zou je jezelf naar beneden halen als al genoeg andere mensen dat in je leven voor je zullen doen?”

Die jongen heeft in de bijna twee jaar dat we samen zijn wel meer slimme dingen gezegd, maar deze opmerking in het bijzonder is me altijd bijgebleven. Het is fantastisch als je weet dat je goed bent zoals je bent, en niet heel hard je best doet om een ander persoon uit te hangen dan jijzelf.

Als je dat alles beseft en ook écht gelooft, is je leven zoveel leuker. Gelukkig is mijn zelfbeeld de laatste jaren véél beter geworden dan het was. Bij mij hielp het vooral om bepaalde niet-helpende dingen NIET meer te doen. Dit zijn 9 dingen om mee te stoppen om zo jouw negatieve zelfbeeld een draai de positieve kant op te geven.

Stop met…

1. Jezelf in hokjes proppen waar je niet in past

Vind je er geen bal aan om het ene na het andere feest af te gaan? En ben je eigenlijk hartstikke introvert? Ga jezelf dan niet extraverter voordoen dan je bent. Push jezelf niet om alsnog het feestbeest uit te hangen en elk weekend veel af te spreken “omdat dat hoort”.

Past een loondienstbaan niet bij jou? Kijk dan of je kunt ondernemen. Voel jij je niet die ambitieuze zakenvrouw, maar ben je veel meer een mensen-mens? Denk dan niet dat je koste wat kost je economische studie moet afmaken om maar een papiertje te hebben. Durf los te laten dat jij je ouders trots moet maken doordat je een afgeronde studie bedrijfseconomie op je cv hebt staan. Jezelf accepteren zoals je bent, begint met eerst maar eens zijn wie je bent.

Realiseer je ook: wie je altijd was, is niet wie je vanaf nu ook moet zijn. Je kunt elke dag besluiten om het over een andere boeg te gooien.

positief zelfbeeld ontwikkelen

2. Met alle winden meewaaien

Denk niet dat je alles en iedereen maar tevreden moet houden om liefde te verdienen en goed genoeg te zijn. Je mag ergens een totaal andere mening over hebben of eens stevig je punt maken. Dat heet niet “moeilijk doen”, het heeft trouw blijven aan jezelf.

Het is aan de ene kant zo dat een positief zelfbeeld helpt om voor jezelf op te komen. Maar het omgekeerde is zeker ook waar: als je voor jezelf opkomt, kan dat ook je positieve zelfbeeld opkrikken. Lees hier hoe je voor jezelf opkomt.

Denk dus niet dat je jouw mening onder stoelen of banken moet stoppen als iedereen het roerend met elkaar eens bent. Jij mag die ene persoon in de groepsapp zijn die er een ander idee over heeft. Hoe vaker je je mening onder de stoel vandaan haalt en tóch inbrengt, hoe meer je zult geloven dat jouw mening er net zo goed mag zijn als die van ieder ander.

3. Complimenten wegwuiven

“Nou, dat stelt niet zoveel voor, hoor! Iedereen kan schrijven.” Dat is een opmerking die ik een jaar of twee geleden maakte toen iemand me complimenteerde over mijn blog. En om eerlijk te zijn, floepen dat soort opmerkingen er bij mij wel vaker uit als iemand me een schouderklopje geeft. Ik wuif complimenten weg, doe alsof het niets bijzonders is en ga vrolijk verder.

Zo zonde en niet nodig:

  • Dat jij er toevallig goed in bent, betekent niet dat het niets voorstelt. Voor anderen kan datgene wat jij kunt, wél heel lastig en bijzonder zijn.
  • Al zou een ander ook kunnen wat jij kunt (misschien zelfs beter dan jij), dat betekent niet dat jij niet óók heel goed bent.
  • Een compliment gaat per definitie over wat iemand knap vindt. Het doet er niet toe of jij het daarmee eens bent of niet. Incasseer het schouderklopje en wees er trots op.

Complimenten aannemen is een van de simpelste dingen om een meer positief zelfbeeld te krijgen. Je hoeft er maar drie woorden voor uit je mond te krijgen: “Dank je wel!”. Geen “Ja maar…”. Gewoon dank je wel. Punt.

4. Jezelf klein maken

Je kunt jezelf alleen al met je woordgebruik kleiner maken dan je bent:

  • “Ik heb een eigen bedrijfJE.” > Nee, je hebt een eigen onderneming en doet serieus werk.
  • “Ik ben best handig met Photoshop.” > Als je precies weet hoe het programma werkt, mag je dat best stelliger zeggen. Het klinkt nu alsof je alleen de basisdingen snapt.
  • “In mijn vrije tijd schrijf ik weleens wat.” > Als je je eigen boek hebt geschreven, doe je jezelf met zo’n opmerking echt tekort.
  • “De saus komt wel uit een pakje, hoor.” > Waarom moet je dat erbij zeggen als iemand je complimenteert over je pasta?
  • “Dank je! Maar ik ben dan weer niet zo handig met…” > Nog zo’n geval: incasseer het compliment.

Laat woorden als “best”, “een beetje” of “wel aardig” weg. Het is niet arrogant als je een compliment gewoon glimlachend accepteert in plaats van allerlei tegenwerpingen te bedenken. Probeer te letten op je gebruik van dit soort onzekere woorden en sowieso op hoe je over jezelf praat.

Ben jij geneigd bij anderen je negatieve eigenschappen uit te vergroten en de positieve weg te moffelen? Kijk hoe je minder negatief over jezelf kunt praten. Want hoe vaker je hardop zegt wat je niet kunt, hoe meer je daar ook in gaat geloven.

positief zelfbeeld ontwikkelen

5. Blijven inzitten over wat is geweest

Het doet weinig goeds voor je positieve zelfbeeld als je dagen, weken, maanden of zelfs jaren na een vervelende gebeurtenis nog steeds met een schuldgevoel zit. Bovendien is het écht niet nodig.

  • Waarschijnlijk zijn anderen die gebeurtenis alweer vergeten.
  • Je kunt er nu niets meer aan veranderen wat je toen hebt gedaan.
  • Je bent waarschijnlijk in die situatie zelf al genoeg gestraft. Dan hoef je dat niet nog eens dunnetjes over te doen door je er nu nog schuldig over te voelen.
  • Je kunt ook juist positieve lessen halen uit vervelende gebeurtenissen. Dat lukt alleen pas als je jezelf de gebeurtenis vergeeft.
  • Of jij je nou lange tijd daarna nog schuldig voelt of niet, de situatie verandert er niet door.

Dus stop met jezelf lange tijd daarna nog steeds druk maken over gebeurtenissen uit het verleden waarin jij iets “fout” zou hebben gedaan. Richt je blik op morgen, trek lessen uit het verleden en laat los dat jij “altijd alles fout” doet. Ik weet het: makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als eerste dat ene ding dat nu in je hoofd oppopt loslaten, is al een mooie stap.

6. Jezelf veroordelen om je fouten

Waarschijnlijk ben je naar niemand toe zo glashard als naar jezelf. Maar waar heb jij dat aan verdient? Ieder mens maakt fouten en moet soms met vallen en opstaan leren. Waarom zou jij de enige moeten zijn bij wie het allemaal op rolletjes loopt zonder dat je ooit over een boomstam onderweg struikelt?

Jij pakt ongetwijfeld ook weleens iets onhandig aan. Dan kwets je een ander onbedoeld met je opmerking, barst je achteraf gezien onterecht in woede uit of voer je een dag helemaal niets uit waardoor je een belangrijke deadline mist. Maar niemand is perfect, jij ook niet. Dat hoef je ook niet van jezelf te verwachten.

Probeer liever voor jezelf te zijn. In plaats van jezelf nog verder de put in te praten, kun je veel beter accepteren dat het niet altijd perfect gaat.

7. De vergelijking maken met Jan de buurman

Hoe succesvol of niet jij bent, heeft niets te maken met de prestaties die Jan de buurman heeft geleverd. Of met hoe goed je favoriete Instagrammer het wel niet voor elkaar heeft. Het heeft geen enkele zin om jouw prestaties te vergelijken met die van een ander.

  • Waarschijnlijk vergelijk je jezelf altijd met iemand die verder is dan jij. Beetje oneerlijk, niet?
  • Je kijkt alleen naar het resultaat, niet naar de weg ernaartoe. Misschien heb jij wel meer hobbels gehad dan zij.
  • Jullie hebben ieder een totaal andere omgeving, een andere situatie, een ander leefritme, een ander lichaam en andere verplichtingen. Vergelijken is dus helemaal niet mogelijk.
  • Jij hebt jouw obstakels, de ander die van hem. Waarschijnlijk deelt de ander die niet met Jan en allemaal, maar dat betekent niet dat bij diegene alles in één keer goed gaat.
  • Er zullen al-tijd mensen zijn die beter zijn dan jij. Zelfs als je 100x beter bent dan toen je begon en aan je huidige idool kunt tippen, is er iemand nóg beter in. Dan kies je vast weer een nieuw voorbeeld en voel je je alsnog “niet goed genoeg”.
  • Besef dat ieder zijn pad aflegt. Dat het bij jou anders loopt, is misschien omdat jij ergens anders staat in je ontwikkeling. Misschien is het voor jou belangrijk om eerst steviger in je schoenen te staan en ben je daarna meer klaar voor deze stap.

In plaats van jezelf te vergelijken met iemand anders, kun je jezelf beter met jouw oude ‘ik’ vergelijken. Waar stond jij een jaar geleden en waar sta je nu? Dat is niet alleen een eerlijkere vergelijking, maar vaak ook één die je een meer positief zelfbeeld oplevert.

positief zelfbeeld ontwikkelen

8. Jezelf zien als een (perfectie)project

Zelfhulpboeken gaan als zoete broodjes over de toonbank en je kunt tegenwoordig online trainingen volgen totdat je een ons weegt. Hartstikke waardevol, maar er zit ook een keerzijde aan. Je kunt daardoor het idee krijgen dat je jezelf alsmaar moet blijven verbeteren. Dat je na cursus 1 misschien wel heel veel geleerd hebt, maar dat er nog genoeg verbeterpuntjes zijn om maar meteen door te pakken. Hoewel ik de laatste zal zijn die beweert dat je ooit uitgeleerd bent, is het ook niet handig om daarin door te slaan.

Kijk niet alleen naar je verbeterpunten en streef niet alsmaar naar beter en meer. Sta ook eens stil, kijk naar hoe goed je al bent, hoeveel je al kunt en hoe knap dat al is. Die stapel boeken en de verzameling cursussen is er volgende week ook nog. Gun jezelf soms een pauze en wees trots op waar je nu al staat.

9. Denken dat je pas leuk genoeg bent als…

  • …je volledig afgetraind bent en de sixpack hebt waar je van droomt.
  • ..je een diploma (of twee) hebt behaald.
  • …je met je bedrijf X euro omzet hebt behaald.
  • …je jouw grote liefde hebt gevonden.
  • …je meer zelfvertrouwen hebt.

Laat zelfacceptatie niet voorwaardelijk zijn. Want tegen de tijd dat je – afgetraind en wel – de waslijst hierboven kunt afvinken, heb je waarschijnlijk alweer nieuwe punten op je criterialijst genoteerd.

Ik dacht vijf jaar geleden dat het cum laude behalen van mijn diploma al mijn onzekerheid zou wegmaken, en werkte daar knetterhard voor. Maar ook met een masterdiploma op zak, voelde ik me nog niet goed genoeg. Toen dacht ik dat het vinden van mijn eerste baan vast alles zou fixen. Maar nee, ook daar worstelde ik met dingen. Een promotie even later maakte mijn onzekerheid nog steeds niet weg. Totdat ik later ging beseffen:

Een positief zelfbeeld zou niet moeten afhangen van wat je hebt bereikt of wilt bereiken. Je zult de lat altijd hoger leggen.

Het gaat erom dat jij ook zonder vinkjes achter die punten kunt geloven dat je precies goed genoeg bent. Je bent de beste versie van jezelf als je écht jezelf bent en durft te zijn, en daar 100% oké mee bent. Met of zonder sixpack, diploma op zak en een sexy wederhelft aan je zijde.

Heb jij weleens last van een negatief zelfbeeld?

positief zelfbeeld tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 22 juni 2021 op 9:00 am - Beantwoord

    Degene die nooit eens negatief is over zichzelf, die altijd al denkt geweldig te zijn, dat zijn mensen waar ik liever bij wegblijf. Het is normaal om af en toe jezelf heel erg stom te vinden en te denken dat je het beste de hele dag onder een dekentje moet schuilen… af en toe. En dan moet je juist even zoeken naar de dingen die je fijn vindt aan jezelf. En dan onder dat dekentje vandaan en hup, de wereld weer in.
    Ik blijf wel graag realistisch. Hoe goed ik ook ergens in ben, ik weet ook dat er altijd iemand is die beter is. Dat moet je ook accepteren.

    • Romy 25 juni 2021 op 10:52 pm - Beantwoord

      Dat zeker! Geloven dat er niets te verbeteren valt, is het andere uiterste. Maar net wat je zegt, het is de balans tussen soms balen van dingen die fout zijn gegaan en jezelf dan toch uit de put kunnen praten omdat het bijna nooit écht het einde van de wereld is.

  2. Audrey 22 juni 2021 op 9:07 am - Beantwoord

    Mooi artikel! Ik denk dat veel van de dingen die je noemt ook wel samenhangen met de cultuur hier. Niet boven het maaiveld uitsteken, vooral bescheiden blijven, als vrouw vooral aardig en vriendelijk moeten zijn…

    • Romy 25 juni 2021 op 10:50 pm - Beantwoord

      Ja klopt! Ik denk ook dat het veel samenhangt met het idee van “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”. Het voelt nog steeds soms wat onwennig om ergens openlijk trots op te zijn, omdat dat soms zó niet de standaard lijkt.

  3. Zo simpel is dan geluk 22 juni 2021 op 9:30 am - Beantwoord

    Ook ik heb inderdaad wel eens last van een negatief zelfbeeld, maar ik merk dat ik in de loop der jaren steeds minder van dat soort negatieve gedachten heb. Een aantal van de punten die je beschrijft helpen me daar zeker bij.

    • Romy 25 juni 2021 op 10:44 pm - Beantwoord

      Wat goed dat je daarin zo’n verandering hebt doorgemaakt! Supergoed bezig!

  4. bychristiana 22 juni 2021 op 10:43 am - Beantwoord

    Als persoon heb ik niet echt een negatief zelfbeeld, professioneel gezien (qua werk) dus…wel! Daar heb ik echt nog werk te doen.

  5. Darina 22 juni 2021 op 11:37 am - Beantwoord

    Mooi artikel! Ik had vroeger zeker een negatief zelfbeeld, maar met de jaren ben ik daarmee aan de slag gegaan en het is zoveel beter geworden.

  6. Johanna 22 juni 2021 op 1:17 pm - Beantwoord

    Mooie lessen weer. Dat met verkleinwoorden spreken, is een typisch nederlands probleem. Hier wordt dat niet echt gedaan. Meestal alleen als iets grappig of lief is. Bijvoorbeeld een “Loki” voor een echte lokomotief. Anders bijna niet. En zeker niet in relatie tot een baan of zo. Verder kan ik bij elk punt wel een paar voorbeelden uit mijn leven vinden. Maar ik zal er weer eens aan denken.

    • Romy 25 juni 2021 op 10:43 pm - Beantwoord

      Grappig eigenlijk dat dat echt iets in de Nederlandse taal is! Misschien heeft dat wat te maken met Nederlandse bescheidenheid ofzo. Eigenlijk wel een leuk onderwerp om me eens in te verdiepen 🙂

  7. Lilian 22 juni 2021 op 1:26 pm - Beantwoord

    Allemaal wel herkenbaar ook al ben ik me er bewust van. Een groot deel van de dag ben je alleen niet bewust 😉

  8. Laurine 22 juni 2021 op 1:49 pm - Beantwoord

    Heel mooi artikel! Vooral dat over die complimenten wegwuiven is heel herkenbaar. Ik betrapte mezelf er onlangs nog op toen een vriendin me een compliment gaf ‘dat m’n haar zo leuk zat’ ik meteen zei: “oh maar gisteren lag het echt slecht. Dus het is echt geluk hebben hoe het valt.” Schijnbaar is het toch moeilijker dan het lijkt om gewoon ‘dankje’ te zeggen zonder excuses.

    • Romy 25 juni 2021 op 10:40 pm - Beantwoord

      Klopt, heel herkenbaar wat je zegt! Dat wegwuiven floept er soms zonder dat je het doorhebt zo uit. Ik probeer nu maar bewust even stil te zijn voordat zoiets eruit floept. Gaat de ene keer beter dan de andere keer 😉

  9. Rachel 23 juni 2021 op 11:43 am - Beantwoord

    Je hebt weer een prachtig artikel geschreven en je hebt helemaal gelijk.. toch stuntelen zoveel mensen hiermee

  10. Giovanna Jansen 24 juni 2021 op 9:54 am - Beantwoord

    Mooi artikel met mooie, treffende punten! Ik ben heel lang heel goed geweest in complimenten wegwuiven… Zo jammer. Het is zo veel leuker, heb ik gelukkig geleerd, om dat compliment over je outfit of wat dan ook gewoon in ontvangst te nemen. Hoewel het mij soms toch nog wel eens ontglipt als die spijkerbroek echt al een paar jaar oud is… 😉

    • Romy 25 juni 2021 op 10:32 pm - Beantwoord

      Haha, dat zijn de compliment waarop ik ook vaak iets te snel reageer met “Oh kostte maar … euro bij de kringloopwinkel” of zoiets 😉 Goed om toch wat vaker op te letten voordat het mijn mond uit glipt.

  11. Anna 25 juni 2021 op 10:33 am - Beantwoord

    Wat een goed en uitgebreid artikel! Het lukt me gelukkig steeds beter om complimentjes in ontvangst te nemen, maar ik maak mezelf nog weleens schuldig aan het vergelijken met anderen…

Recente blogs

Inkiekje #105 | Pittig pittigheidsgehalte, pakketjesparade & PAX-projecten

26 februari 2024|Persoonlijk|

Soms start je de dagen iets pittiger dan je van plan was. En dan in de letterlijke zin van het woord 'pittig'. Gelukkig gebeurde er ook een hoop leuks naast die pittig gepeperde verrassing op de vroege morgen. Zo maken steeds meer lege peertjes plaats voor echte lampen, stortte Bart zich op Project PAX, besloot ik mezelf na veel volle weekenden een uitpufdag te gunnen, proefde ik de beste dadels ooit, veranderde onze wijk plotsklaps in een roze bloemenfeest en kregen we eindelijk een vrij essentieel onderdeel voor ons huis binnen. Kortom: tijd voor weer een Inkiekje in mijn twee weken!

9 lessen die ik leerde over werkgeluk (en de zoektocht daarnaar)

27 juli 2023|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Laatst had ik mijn eerste werkdag na twee geslaagde weken vakantie. Eerlijk? Ik had er zin in! Sinds ik als zelfstandig tekstschrijver werk, vind ik mijn werk oprecht leuk. Maar dat is jaren geleden wel anders geweest toen ik heel ander werk deed. Ik weet hoe het is om elke maandagochtend met frisse tegenzin in de bus naar werk te stappen. Na lang dubben durfde ik destijds dingen te veranderen ten gunste van mijn werkgeluk. Dit zijn 9 dingen die ik leerde over niet op je (werk)plek zitten én daar iets aan veranderen.

Inkiekje #37 | Aftellen tot de vakantie & mezelf afmatten op de fiets

26 juli 2021|Persoonlijk|

Deze week deed ik iets waarvan ik niet snel had verwacht het nog eens te doen: een mountainbikeparcours fietsen. Ik durfde zelfs te zeggen dat ik het 100% voor herhaling vatbaar vond. Verder legde ik op de gevoelige plaat vast dat een van mijn twee huisgenoten uit pure honger de plant te lijf was gegaan, besloot Pippa spontaan in te blenden met mijn interieur en telde ik vooral de dagen af naar...vakantie!

Ga naar de bovenkant