samenwonen-tips

9 samenwonen-tips om van jouw inrichting JULLIE interieur te maken

  • 17 september 2021
  • 11 Reacties
Categorieën: Interieur

Stel: je hebt al een compleet ingericht huis. In je eentje heb je alles zorgvuldig uitgezocht en op elkaar afgestemd. Maar dan wordt jouw huis jullie huis. Twee mensen met ieder een eigen interieursmaak, eigen spullen en eigen wensen. Dat gold ook voor ons toen Bart bij mij introk. We wilden van mijn huis ons huis maken. Maar hoe pak je dat aan als je je woning ooit al helemaal naar jouw wens had ingericht? Dit zijn mijn 9 samenwonen-tips om van jouw interieur meer JULLIE inrichting te maken.

Samenwonen-tips voor een interieur dat jullie allebei mooi vinden

Als in hokjes denkende tiener had ik altijd in mijn hoofd dat ik vanuit mijn ouderlijk huis vast direct zou gaan samenwonen met een of andere high school sweetheart. Dat liep allemaal iets anders, want mijn sweetheart liep ik “pas” op mijn 25e tegen het digitale lijf. Ook nog via een datingsite in plaats van bij de kluisjes op de middelbare. De vele meubelboulevard-uitjes had ik een paar maanden daarvoor al in mijn eentje gemaakt, want ik was net huiseigenaar van mijn eigen stulpje geworden. Op korte termijn een “Te koop”-bord aan het raam hangen, stond niet bepaald op de planning. 

En dus liep het bij ons iets anders. In plaats van samen naar een droomhuis op zoek te gaan, trok Bart bij mij in. Zo’n anderhalf jaar na de romantische “Wil je mijn vriendinnetje zijn?”-vraag. Dat was even wennen. Ik had mijn hele woning al ingericht en als interieurliefhebber alles zorgvuldig op elkaar afgestemd. Maar ik wilde niet dat het zou voelen voor Bart alsof hij in “mijn huis” introk. Het moest “ons huis” gaan worden. 

Het was een (leuke!) uitdaging qua interieurkeuzes. En dan heb ik nog mazzel dat Bart mijn interieursmaak wel prima vindt. Ik had me er tijdens het inrichten van mijn huis 2,5 jaar geleden helemaal op voorbereid dat mijn toekomstige vriend vast de blauwe bank en het gele kastje linea recta het huis uit wilde hebben, maar nee! Lucky me!

Ik deel vanuit mijn ervaring 9 samenwonen-tips waarmee wij van mijn huis meer ons huis maakten.

ink19

 1. Doe dingen weg die de ander afschuwelijk vindt

Als je bij je partner intrekt (of als hij/zij bij jou intrekt), zal er vast op z’n minst iets staan waarvan je denkt “Dat wil ik echt niet in mijn huis hebben!”. Nu was ik stiekem in het begin van onze relatie al voorzichtig aan het polsen welke spullen in huis Bart echt onuitstaanbaar lelijk vond. Gelukkig voor mij bleef het op die vraag heel lang stil. “Die plastic roos op tafel!”, wist hij na een tijdje uit te brengen. Geen probleem natuurlijk, die roos gooide ik de volgende dag al in de container. 

Als je gaat samenwonen in het huis van één van jullie, is het fijn om allebei een paar “rode stickers” te mogen plakken.

Het is fijn als je bij de dingen die je echt niet mooi vindt een veto mag uitspreken om die in elk geval de woonkamer uit te krijgen. Zo had Bart een paar decoratiespullen zonder persoonlijke waarde opgeduikeld die ik dan weer “niet mijn ding” vond. Daar heb ik mijn veto voor ingezet. 

Andersom stemde hij tegen mijn droom-designkast die hij afschuwelijk vindt en weet ik inmiddels zeker dat er nooit flamingobehang hier in huis zal komen. Prima! Dat heb ik graag voor mijn favoriete samenwoongezelschap over.

2. Kies nieuwe meubels samen uit

En dan ook al voordat jullie definitief samenwonen.

Eén van de samenwoon-tips die ik zelf heel fijn vond: al voordat Bart hier introk, hebben we nieuwe aankopen voor in huis steeds samen uitgezocht. Als iets aan vervanging toe was, betrok ik Bart steeds bij de zoektocht naar wat nieuws. Zo hebben we het kleed in de woonkamer samen uitgekozen, net als Barts bureau, de kast in mijn hobbykamer en het kastje dat naast de bank staat. Zo hebben we het huis gaandeweg meer “ons” gemaakt. 

Leuk detail: de beige muur achter de bank hebben we ook samen geverfd vorig jaar. Hoewel de kleur meer mijn keuze is (Bart was pas 100% overtuigd toen de kleur op de muur zat), voelt het daardoor wel als iets van ons samen.

Ook als we nieuwe accessoires in huis halen, doen we dat vaak samen of leggen we het in elk geval aan elkaar voor. Zo voorkomen we dat er opeens iets in huis staat wat de ander niet om aan te zien vindt.

3. Doe soms water bij de wijn

Als je gaat samenwonen in een woning die al ingericht is, zullen er hoe dan ook wat spullen weg moeten en spullen bij komen. Het is bijna onmogelijk dat je alles van de ander fantastisch mooi vindt. Maar alles afwijzen wat je “niet zo” vindt, is ook niet aardig en helpt niet mee aan het thuisgevoel van de ander. Hoe dan ook zal je compromissen moeten sluiten. Zeker als de ander erg aan iets gehecht is wat jij eigenlijk maar “zo zo” vindt. 

Zo moest ik even slikken toen Barts grote oranje Fatboy hier in huis kwam en is Bart andersom niet weg van mijn roze stoel en vindt hij de hoeveelheid kussens op het bed iets too much. Allebei hebben we bij een paar spullen van de ander water bij de wijn gedaan door te accepteren dat dat er moest komen te staan. 

Aan de andere kant bracht Bart ook veel spullen mee die ik wel heel tof vond staan. Zo ben ik dankzij hem fan van zoutlampen geworden heeft hij onlangs een heel mooi schilderij gemaakt ter nagedachtenis aan zijn moeder wat prachtig staat in ons interieur (zie de foto hieronder).

van mijn huis ons huis maken

4. Creëer decoratieplekjes van jullie samen 

Ook een leuke samenwonen-tip vind ik het ophangen van wandplanken of plankjes met een leren plankdrager. Die laatste kun je bijvoorbeeld los kopen via Leren-handgreep.nl. Als je zelf een mooie plank uitzoekt, heb je in no time een toffe plek voor decoratie. Zo creëer je extra ruimte om mooie dierbare spullen op uit te stallen. Denk aan foto’s, speelgoed van vroeger, mooie souvenirs van jullie reizen of leuke posters die jullie samen uitkiezen. Op zo’n plankje kun je iets van jullie beiden neerzetten. Zo wordt het huis meer van jullie samen dan wanneer je alleen maar jouw eigen kunst aan de muur hebt hangen.

Over leren accessoires gesproken, je kunt ook heel eenvoudig de keuken of een kastje een mini make-over geven door de deurtjes te beplakken met folie, te verven of van nieuwe handgrepen te voorzien. Met een toffe leren lus aan elk laatje of kastje krijgt een meubel of keuken al een heel andere uitstraling. En dat voor maar een paar tientjes in plaats van dat je meteen een gloednieuw interieur moet aanschaffen.

5. Maak voor ieder een eigen kamer of hoekje

Als je de ruimte hebt, kijk of je voor jullie allebei een eigen kamer of hoekje kunt creëren dat echt van diegene is. Inclusief interieurkeuzes, eventueel slingerende troepjes waar de ander zich niet aan stoort, etc. Omdat Bart (door corona nu, maar ook buiten corona om) veel thuiswerkt, vonden we het fijn als hij een eigen plek zou krijgen. Daarom heb ik mijn logeerkamer opgeheven en hebben we daar een werkkamer voor Bart van gemaakt. Alle meubels die daar staan hebben we samen uitgezocht en het is echt zijn plekje geworden (inclusief 1001 kabels – dat krijg je met een ICT’er!). Op de krabpaal na dan – dat is Pippa’s troon.

Andersom is de hobbykamer meer mijn ding. Daar hangen allerlei washi tape-rolletjes uitgestald en staan mijn boeken op kleur gesorteerd in de kast. Zo hebben we allebei een plek die voelt als meer van een van ons.

6. Opbergruimte, opbergruimte, opbergruimte 

Als je gaat samenwonen, komen er opeens heel veel spullen bij. En dan hadden wij nog niet eens een dubbele uitzet. We hebben daarom ook heel wat kasten erbij gekocht om vrije ruimte slim te benutten. Zo hebben we bij de Zweedse meubelgigant extra opbergkasten en een nieuwe kledingkast gekocht. 

Verder zijn we meester geworden in elke centimeter van de voorraadkast benutten, hebben we er heel veel handige opbergdozen bij gekocht (vooral die rolboxen voor onder het bed zijn handig, joh!) en wordt alle bergingsruimte hier optimaal gebruikt.

Zo heb je opeens veel meer ruimte dan je denkt. Als je investeert in slimme opbergkasten, kun je aardig wat kwijt, ook in een appartement.

samenwonen-tips

7. Hang foto’s aan de muur 

Eén van de leukste en simpelste samenwonen-tips voor je interieur: hang foto’s van jullie samen op. Met kerst vorig jaar heb ik Bart een IXXI cadeau gedaan met foto’s van ons samen. Eerst had ik in de hal allerlei foto’s hangen van mij met vriendinnen, mijn ouders en mijn broertjes. Maar het leek me voor Bart niet echt leuk om in een huis te wonen waar overal foto’s van mijn dierbaren staan. Sinds we een collage van ons samen hebben hangen, voelt het al bij binnenkomst meer als ons huisje.

Het fijne aan foto’s is ook dat ze niet zo smaakgevoelig zijn en dat ze in bijna elk interieur passen. Zeker een aanrader dus wat mij betreft om foto’s in lijstjes op te hangen of om, net als ik, een IXXI met foto’s te bestellen.

8. Berg spullen op die je nu niet kwijt kunt

Dat je spullen moet wegdoen om ruimte te maken voor de ander, betekent niet dat ze ook echt weg-weg moeten zijn. Je kunt prima spullen opslaan in de berging voor een eventueel volgend huis. Bijvoorbeeld als je er nu geen plek voor hebt of als ze niet echt in het interieur passen. Dat maakt het ook meteen minder lastig om afscheid te nemen van spullen die nu niet passen. 

We konden dankzij mijn lieve ouders zelfs het matras van het voormalige logeerbed kwijt (dat ligt nu bij hen op het logeerbed), zodat we dat in een volgend huis alsnog kunnen gebruiken. Ook het logeerbed zelf hebben we uit elkaar gehaald in de berging staan, omdat dat te mooi was om naar de kringloop te brengen.

9. Zoek samen naar een plekje voor spullen

Wat ik al zei: soms is het even zoeken hoe je omgaat met spullen waarvan je denkt “Past dat hier wel?”. Maar het kan dan al helpen om samen een plekje te zoeken voor die spullen. Als een van ons thuiskomt met iets wat de ander niet geweldig vindt (maar wat vaak wel een dierbare betekenis heeft), dan kijken we vaak samen waar het goed zou passen. Dan voelt het ook al meer alsof je er samen keuzes over maakt dan als je het maar gewoon ergens neerzet.

Als je ze maar leuk combineert, staan ook spullen waar je niet direct verliefd op bent vaak nog heel tof. Dus: maak er samen een leuke zoektocht van naar een passende plek. Eén van de simpelste samenwonen-tips die al kan helpen om oké te zijn met een enkel item dat je zelf niet helemaal het einde vindt.

Extra samenwonen-tips: kijk vtwonen weer verliefd op je huis

Al vanaf het begin van onze relatie kijken we dit programma samen. In vtwonen weer verliefd op je huis gaan stellen met ieder een eigen interieursmaak allebei een moodboard maken. Een stylist knapt vervolgens hun hele huis op aan de hand van die moodboards. Nu zou ik daar zelf nóóit aan meedoen (daarvoor vind ik inrichten veel te leuk!), maar ernaar kijken is wel tof. Het programma barst ook van de leuke samenwonen-tips voor interieur.

We zijn trouwens van plan om, net als in het programma, allebei een moodboard van ons droominterieur te maken. Ik zei al tegen Bart: het mijne is een kopie van wat er nu staat. Maar naar Barts moodboard ben ik nu al heel nieuwsgierig. Zouden we op één lijn liggen? Of komt hij aan met een zwart-wit moodboard waarin alles strak is? Nee hoor, dat gelukkig niet. Daarvoor ken ik hem te goed en houdt hij (gelukkig voor mij) te veel van kleur.

Woon jij samen? En zo ja, wat zijn jullie samenwonen-tips qua interieur?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Leren-handgreep.nl.

samenwonen tips interieur

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 17 september 2021 op 6:53 am - Beantwoord

    Mijn man en ik hebben dezelfde woonsmaak, modern Scandinavisch met een tikkeltje brocante. Zo hebben we samen ons interieur een upgrade gegeven vorig jaar en zijn ook een groot fan van VTwonen. Ik heb er zelfs de basiscursus bij gevolgd.

    • Romy 18 september 2021 op 8:03 am - Beantwoord

      Wat tof dat je die cursus bij vtwonen hebt gevolgd, lijkt me heel inspirerend! En hoe leuk dat jullie zo op één lijn zitten qua woonsmaak 🙂

  2. Naomi 17 september 2021 op 8:14 am - Beantwoord

    Dat eigen plekje voor allebei lijkt me heel belangrijk. Niet alleen qua inrichting, maar vooral ook qua lekker even je eigen ding kunnen doen. En eh, ik moest echt heel hard lachen om de plastic roos. Als dat het enige is, zit het volgens mij wel goed:).

    • Romy 18 september 2021 op 8:01 am - Beantwoord

      Haha, ja hè?! Ik had verwacht dat de blauwe bank of gele kast misschien moest sneuvelen, maar die vond hij juist leuk 🙂

  3. Audrey 17 september 2021 op 9:08 am - Beantwoord

    Goede tips! Ik ben ook wel benieuwd naar Barts moodboard straks. En misschien ook wel naar dat van Vriend O.

    Ik had natuurlijk hetzelfde als jij: mijn huis gekocht voor hij erbij kwam. Hij is trouwens wel mee geweest toen ik een aantal grote meubels ging bestellen. Wij zijn inderdaad ook de laatste jaren steeds meer samen gaan kijken naar wat we wilden als er iets nieuws kwam. Meestal doe ik een voorstel en vindt hij het wel goed. Ons grootste twistpunt is toch wel dat hij wat praktischer is ingesteld en het geen enkel probleem vindt om – in mijn ogen – lelijke wandplanken met heel grove steunen in de woonkamer op te hangen, terwijl dat voor mij echt een no go is. Maar verder komen we er wel prima uit samen!

    • Romy 18 september 2021 op 8:01 am - Beantwoord

      Tof dat jullie al vanaf het begin samen naar meubels zijn gaan kijken! Enne, hier hetzelfde met praktisch vs. mooi. Ik geloof dat Bart het ook nog steeds onzin vindt dat ik elke ochtend zeven kussens op bed uitstal en die er ’s avonds weer van af haal 😉

  4. Daenelia 17 september 2021 op 10:33 am - Beantwoord

    Wij zijn vooral praktisch ingesteld. Je zou denken dat dat het makkelijker maakt, maar dat is niet zo. Want ik ben kleiner en hij is groot. Dus een bank die ik prima vind, wat grootte betreft, is voor hem te ‘klein’. Ik ben wel wat minimalistischer geworden en hij is wat meer voor warme elementen gaan vallen. Je groeit blijkbaar ook een beetje naar elkaar toe.

    • Romy 18 september 2021 op 7:59 am - Beantwoord

      Verschil in lengte brengt weer andere issues met zich mee inderdaad 😉 Wij hebben hier een afzuigkap hangen die ik de perfecte hoogte vindt hebben, maar Bart (20 cm langer) kan er niet onderdoor kijken. Toch maar eens kijken of we dat misschien kunnen aanpassen!

  5. bychristiana 18 september 2021 op 7:45 am - Beantwoord

    Nou, als je alleen die plastic roze maar weg hoefde te doen, viel het inderdaad reuze mee;-) Andre is gelukkig niet zo moeilijk, maar we overleggen wel altijd alles. Ik zou me er zelf ook niet fijn bij voelen als ik iets aanpas in huis wat hij echt spuuglelijk vind.

    • Romy 18 september 2021 op 7:53 am - Beantwoord

      Ja hè, dat viel echt alles mee zo 🙂 Mooi om te horen dat jullie ook alles in huis overleggen. Helemaal met je eens: het zou niet leuk zijn als er iets staat wat de ander helemaal niks vindt.

  6. Saskia 19 september 2021 op 8:31 pm - Beantwoord

    Fijne tips! Nooit gehad, aangezien we altijd samen al iets kochten. Maar lijkt me inderdaad een uitdaging het echt iets van jullie samen te maken, als je al jaren ergens je stempel op hebt gedrukt. Maar wel belangrijk, zodat jullie je allebei thuis voelen.

Recente blogs

9 rituelen op zondag om de week goed te beginnen

14 oktober 2018|Positiviteit|

Zondag is - op vrijdag na - absoluut mijn favoriete dag van de week. Beetje wandelen, beetje series kijken, beetje knutselen, beetje fotograferen en vooral een beetje boel genieten. Het is voor mij vaak de meest ontspannen dag van de week, die ervoor zorgt dat ik daarna met frisse moed aan de nieuwe week kan beginnen. Hoe je er op zondag alvast voor kunt zorgen dat jouw week goed begint? Ik noem 9 rituelen op zondag die ik fijn vind om er weer een week tegenaan te kunnen.

Kringloopvondsten #7 & IJ-hallen | Winterlaarzen, spijkerjas & Blond Amsterdam

31 oktober 2018|Lifestyle|

Yes, het is weer tijd voor mijn favoriete rubriek: kringloopkoopjes! Ik heb een heleboel leuke aankopen van de kringloopwinkel én van de IJ-hallen te laten zien. Ik heb onder andere een nieuw pareltje van Blond Amsterdam, een paar warme sjaals en een stukje vlinderkunst voor aan de muur gescoord. Ook nam ik met een grote glimlach op  mijn gezicht mijn allerfijnste winterlaarzen ooit van de IJ-hallen mee naar huis. Scrol snel verder voor mijn aanwinsten.

Een magisch moment… tijd voor dé zomerjas!

19 april 2018|Outfits|

Ik vind het een bijna magisch gevoel wanneer ik weer in een zomerjas de straat op kan. Het duurt bij mij (als echte koukleum!) namelijk minstens tot april voordat ik mijn winterjas officieel aan de wilgen durf te hangen. Maar het moment dat je wist dat zou komen, is eindelijk hier... Het is niet alleen bloesem- en magnoliatijd, maar ook tijd om me weer in een zomerjas te hullen! En dat werd dit jaar al helemaal een feestje, aangezien ik een fuchsiaroze zomerjas heb uitgezocht waar ik zelf helemaal weg van ben. Ik laat hem graag aan je zien onder de roze magnoliaboom.

Ga naar de bovenkant