Je oude spullen verkopen via Marktplaats? Mijn tips!

Eens in de zoveel tijd haal ik een bezem door mijn kamer. Dan maakt mijn talent voor hoarden plaats voor enorme opruimwoede en moet er van alles weg. Een deel doe ik naar de kringloopwinkel, maar sommige spullen zet ik liever op Marktplaats. Zo houd ik er zelf ook nog iets aan over en maak ik een ander weer blij met mijn oude spullen. Diegene vrolijk, ik vrolijk. Spullen verkopen via Marktplaats is alleen een taak apart. Wat werkt wel en wat niet? Op basis van mijn eigen ervaringen in de loop der jaren geef ik 7 verkooptips. Dit heeft mij geholpen om mijn oude spullen te verkopen via Marktplaats.

marktplaats verkopen tips

1. Maak een duidelijke foto van je product

Als je zelf weleens spullen via Marktplaats koopt, dan weet je vast hoeveel verschil een goede foto kan maken. Zelfs het mooiste jurkje ziet er een stuk minder mooi uit op een donkere foto met de tegelvloer als achtergrond. Daarom probeer ik zelf mijn foto’s vaak overdag bij goed licht te maken tegen een lichte achtergrond. Zo komt het product beter naar voren. Bij kleding vind ik het zelf vaak prettig om ook een foto te hebben waarop te zien is hoe de kleding staat (bijvoorbeeld op een foto van jezelf, waarbij je je hoofd wegsnijdt voor je eigen privacy). Zo krijg je als koper een goed beeld.

2. Kies een prijs in plaats van ‘bieden’

Iedereen moet natuurlijk doen waar hij zich prettig bij voelt, maar zelf merk ik dat producten vaak beter verkopen als ik er een prijs bij zet. Kies ik toch voor bieden? Dan vul ik vaak een minimumbod in. Zo weten geïnteresseerden meteen waar ze aan toe zijn, terwijl ze bij de optie ‘bieden’ werkelijk geen idee hebben welke prijs je in je hoofd hebt. Ook voorkom je daarmee de nodige frustraties vanwege bieders die heel ver onder de prijs gaan zitten die jij in je hoofd hebt.

3. Kijk even naar je ‘concurrenten’

Voordat ik een advertentie op Marktplaats zet, kijk ik altijd naar andere advertenties van hetzelfde product. Vaak geeft dit me een goed beeld van de prijs die ik ervoor kan vragen. Meestal probeer ik net iets onder de gemiddelde vraagprijs te gaan zitten. Dan hebben mensen meteen een reden om juist bij jou dit product te kopen. Ook kan het helpen om soms een kijkje te nemen bij de omschrijving van andere aanbieders. Niet om te kopiëren en plakken natuurlijk, maar het kan je wel wat inspiratie opleveren.

4. Te laag bod? Doe een tegenvoorstel!

Een van mijn grootste irritaties bij verkopen via Marktplaats is toch wel als mensen heel laag bieden. Laatst bood ik bijvoorbeeld een pakket van 20 kilo scrapbookpapier aan, waar ik graag van af wilde. Ik vroeg er maar €15,- voor, maar kreeg vervolgens een reactie van iemand die er nog minder voor wilde betalen. Mijn advies: reageer altijd als je een bod ontvangt. Maak duidelijk dat je niet wilt zakken in prijs of ga tussen jouw vraagprijs en het bod in zitten. Het is bij mij al meerdere keren voorgekomen dat ik op die manier toch nog iets voor een leuke prijs kon verkopen.

5. Vermeld de verzendkosten in je advertentie

Kopers willen vaak weten waar ze aan toe zijn als ze iets via Marktplaats kopen. Niet alleen qua prijs en product, maar ook wat betreft de verzendkosten. In het begin kreeg ik vaak e-mails over de hoogte van de verzendkosten, maar tegenwoordig vermeld ik de verzendkosten altijd in mijn advertentie. Zo voorkom je teleurstellingen van mensen die toch niet geïnteresseerd zijn als ze over de hoge verzendtarieven horen. Heb je ook een DHL- of Kiala-verzendpunt in de buurt? Dan kan het goed zijn om ook het tarief voor verzending via DHL of Kiala te vermelden in je advertentie. Die twee bedrijven versturen pakketjes namelijk een stuk goedkoper dan PostNL.

6. Maak je advertentie SEO-proof

Als ik zelf zoek naar bijvoorbeeld jurkjes van Steps op Marktplaats, dan probeer ik vaak allerlei zoektermen uit. Pas laatst realiseerde ik me dat je Marktplaats-advertenties ook SEO-proof kunt maken door meerdere van dat soort zoektermen in je titel en advertentietekst te gebruiken. Verkoop je bijvoorbeeld een jurkje? Dan kan het helpen om in de titel het merk, de maat, de kleur en het materiaal vermelden. Is het een roze jurk? Dan gebruik ik zelf meerdere keren de combinatie ‘roze jurk’ in mijn advertentietekst. Wie weet komt er zo nog iemand via Google bij mijn advertentie uit.

7. Kijk ook eens op Facebook-groepen als alternatief voor Marktplaats 

Een nadeel van Marktplaats vind ik dat er best veel tijd in gaat zitten om een advertentie online te plaatsen. Ook werkt Marktplaats met een bepaald algoritme, waardoor je advertenties niet altijd bovenaan verschijnen in een rubriek. Sinds een tijdje probeer ik daarom soms Facebook-groepen uit om spullen te verkopen. Vaak heb je in elke regio wel een verkoopgroep en soms zijn er ook groepen voor bepaalde producten. Ik zit bijvoorbeeld in een Facebook-groep waar je je oude hobbyspullen kunt verkopen. Als ik daar spullen voor scrapbooken aanbied, ben ik die vaak een stuk sneller kwijt dan op Marktplaats. Ideaal!

Verkoop jij weleens spullen via Marktplaats? Wat is jouw beste verkooptip? 

Volg:
Deel:

55 Reacties

 1. 17 juli 2017 / 06:15

  Ik ben gestopt met verkopen via marktplaats. Ik werd zo moe van dat heen en weer mailen en dan niets meer horen of onredelijke biedingen. Meestal neem ik het nu mee naar de IJhallen.
  marije blogde over…Woman Crush: Iris Apfel

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 20:19

   Ik kan me voorstellen dat Marktplaats dan frustrerend is. De IJ-hallen lijken me ook leuk om eens spullen te gaan verkopen!

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 20:20

   Wat jammer dat verkopen via Marktplaats voor jou nu niet meer zo goed werkt! Er zijn inderdaad wel dingen veranderd op Marktplaats de laatste tijd en dat vind ik soms ook wel jammer.

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 21:36

   Een realistische vraagprijs is inderdaad ook heel belangrijk! Ik herken de haat-liefdeverhouding wel een beetje trouwens. Er zijn ook momenten waarop ik Marktplaats echt enorm frustrerend vind ;)

 2. Darina
  17 juli 2017 / 06:41

  Ik heb de laatste paar keren niet zulke leuke ervaringen met Marktplaats. Ze kwamen gewoon niet opdagen! Toen was ik er wel klaar mee :)
  Darina blogde over…Outfit | Magical Parisian Evening

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 21:35

   Oh wat balen zeg! Ik kan me voorstellen dat je dan een beetje klaar bent met Marktplaats. Ik heb dat zelf ook weleens meegemaakt en vind het ook superfrustrerend.

 3. Maaike
  17 juli 2017 / 07:44

  Goede tips! Ik wissel nog wel eens af met ‘bieden’ en het noemen van een vraagprijs. Soms is het een gunstiger en soms het ander. Maar vraag me niet waarom, heb er geen theorie over :). Ik doe veel met marktplaats, die app is ook gewoon erg handig. Maar wat is het irritant als mensen niet komen opdagen zeg. Ik snap dat niet. Of dat ze vragen of je het wil opsturen en vervolgens maken ze niks over. Dus stuur nooit wat op zonder dat het geld binnen is. Heb ik 1 keer gedaan omdat diegene zo’n zielig verhaal had. Daarna nog heel veel smoesjes gekregen, maar geen geld.
  Maaike blogde over…Workshop Handlettering: echt een aanrader!

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 21:40

   Ik kan me voorstellen dat bieden ook weleens beter werkt. Ik gebruik die optie zelf weleens als ik geen idee heb wat iets waard is.
   Maar mensen die niet komen opdagen of die geen geld overmaken, zijn echt heel frustrerend. Ik had laatst iemand die een half uur te vroeg kwam, waardoor ik nog niet thuis was. Het product lag wel klaar en mijn moeder was er wel, dus zij handelde het af. Maar de koper zei (bewust) dat het €7,50 kostte in plaats van €10,- en mijn moeder wist natuurlijk van niets. Vervolgens heeft die vrouw nooit meer op mijn mails gereageerd. Zo flauw en dat allemaal om €2,50… Heel verhaal, maar ik geloof dat ik even mijn frustratie kwijt moest, haha ;)

 4. 17 juli 2017 / 08:47

  SEO-proof vind ik een hele handige tip!
  Ik heb nogal wat negatieve ervaringen met marktplaats maar kleine spulletjes zoals kleding en interieurspulletjes verkoop ik nog wel!
  Bij grote interieur spullen zoals mijn tv meubel heb ik heel veel gedoe en ‘rare mensen’ over de vloer gehad. Dat doe ik liever niet meer!

  Liefs, Nathalie
  Oui Nathalie blogde over…Checklist om zorgeloos op vakantie te gaan!

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 21:41

   Wat jammer dat je zoveel slechte ervaringen hebt met Marktplaats! Ik kan me voorstellen dat het soms bij grote dingen ook niet altijd werk. Er zijn altijd mensen die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten… Gelukkig heb je wel goede ervaringen met kleding en interieurspullen verkopen!

 5. 17 juli 2017 / 09:25

  Bedankt voor de tips. Mijn eigen tips zijn inderdaad ook een goede foto én een prettig leesbare tekst. Sommige advertenties zijn zo slecht geschreven, dat ik het gevoel krijg dat de verkoper niet serieus is. Verder maak ik belangrijke teksten vaak vet, zoals: “Alleen afhalen in /plaatsnaam/” . Dit om teleurstelling te voorkomen.
  Josephine blogde over…Een zomer in Mallorca: in de voetsporen van George Sand en Chopin

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 21:42

   Goede tip van belangrijke teksten vet maken! En inderdaad, soms zijn advertenties zo slecht geschreven. Ik heb ooit een boekje gelezen over kromme teksten in Marktplaats-advertenties en dat waren er heel wat ;)

 6. yvonne
  17 juli 2017 / 10:18

  Die Seo tips vind ik heel handig! Zelf doe ik niet aan onderhandelen. Mijn vraagprijs staat erbij en take it or leave it. ( staat ook altijd in mijn advertentie dat ik geen lagere biedingen accepteer.)Ik kan er heel slecht tegen als mensen echt verwachten dat je dure goede spullen bijna voor niks wegdoet. Dan denk ik: het ligt hier niet in de weg. Mijn tip: Heb geduld, verkopen doe je het( tenminste ik) uiteindelijk toch wel.

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 22:38

   Goed idee om in je advertentie te vermelden dat je niet aan lagere biedingen doet! Dat voorkomt al veel frustraties, denk ik. Geduld hebben is inderdaad ook een goede tip. Ik probeer ook vaak voet bij stuk te houden en merk dat ik vaak uiteindelijk mijn spullen dan wel voor de vraagprijs verkoop.

 7. Bente
  17 juli 2017 / 09:37

  Ik heb zelf persoonlijk nog nooit wat verkocht via marktplaats. Of gekocht..

  Mijn vriend heeft wel wat spullen op marktplaats gezet die we over hadden van ons huis (zoals deuren), maar die waren gratis af te halen ;)
  Bente blogde over…Weekoverzicht 28: Run Forrest Run!

 8. 17 juli 2017 / 11:06

  Handige tips dit! Eigenlijk verkoop ik nooit iets via Marktplaats, wel eens via Bol.com. Maar dat werkt toch net even wat anders! Ik heb ook het gevoel dat werbsites zoals United Wardrobe, Facebook en Instagram steeds meer gebruikt worden voor verkoop, ipv Marktplaats.
  Loes blogde over…Levende Loes #22 – 8 tot 14 juli

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 22:39

   Ja klopt, dat idee heb ik ook! Social media en apps worden steeds populairder om spullen te verkopen. Bol.com heb ik ook weleens geprobeerd voor mijn oude studieboeken en dat is inderdaad ook best handig. Ik vond alleen het printen van de etiketten altijd zo’n gedoe, omdat mijn laptop niet aan een printer verbonden is ;)

 9. 17 juli 2017 / 11:18

  Handige tips voor degenen die hier gebruik van maken. Ik zelf verkoop eigenlijk nooit iets via Marktplaats. Mijn moeder verkocht vaak kleding, maar ze is toch overgestapt naar een tweedehandswinkel. Scheelt toch een hele hoop moeite vind ik.
  Danique blogde over…Checklist kampeervakantie

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 22:40

   Ik kan me voorstellen dat je voorkeur toch uitgaat naar een tweedehandswinkel! Met sommige spullen kies ik er ook meteen voor om het gewoon weg te geven. Het scheelt inderdaad vaak wel wat gedoe.

 10. Sylvia
  17 juli 2017 / 11:56

  Ik vind marktplaats heerlijk om spulletjes te kopen maar verkopen is echt een crime haha. Ben blij dat het voor jou wel werkt?
  Sylvia blogde over…About last week.. #28

 11. 17 juli 2017 / 12:04

  Ahhh, ideaal dit! Ik heb ook weleens verkocht via Marktplaats, maar ik deed echt maar iets… Haha! Deze tips kan ik zeker gebruiken :). En inderdaad: mooie foto’s vind ik ook altijd heel belangrijk! Als iemand die niet van het product gemaakt heeft, hoef ik het al bijna niet meer… Ha!

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 22:43

   Ja, zo herkenbaar! Ik kan ook echt afknappen op een jurkje als de foto erbij niet mooi is. Leuk dat je wat aan mijn tips hebt :) Ik ben zelf ook echt door schade en schande wijzer geworden in de loop der jaren wat betreft Marktplaats ;)

 12. 17 juli 2017 / 12:29

  Fijne tips geef je. Ik vind het toch altijd een gedoe op MP en geef spullen eerst liever weg aan bekenden of mensen die het goed kunnen gebruiken.

  Fijn dat het voor jou wel werkt ;-)

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 23:00

   Ik kan me voorstellen dat je spullen weggeven dan fijner vindt. Het heeft inderdaad wel wat voeten in de aarde om via Marktplaats te verkopen. Maar als ik eenmaal wat dingen aan het plaatsen of inpakken ben, vind ik het soms ook wel een leuk klusje :)

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 23:01

   Ah wat frustrerend! Dan kun je inderdaad maar beter meteen naar de kringloopwinkel gaan ;) Ik heb ook wel een beetje en haat-liefdeverhouding met Marktplaats. Soms kan het ook megafrustrerend zijn helaas.

 13. Elisabeth
  17 juli 2017 / 13:31

  ik verkoop heel soms wel eens wat via marktplaats of facebook. kopen doe ik er af en toe ook. voor boeken heb ik besloten om het via bol.com te doen. vind ik beter werken. wel goede tips ;)

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 23:01

   Ja, Bol.com werkt zeker goed voor boeken! Zelf heb ik daar ook weleens wat gekocht en verder vind ik het fijn om Marktplaats en Facebook een beetje af te wisselen :)

 14. 17 juli 2017 / 14:01

  Ik verkoop eigenlijk nooit iets via Marktplaats, wel laatst een kinderfiets op de kop getikt voor een tientje.
  Annika blogde over…Mijn BB’s en CC’s

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 23:02

   Oh wat een goede aankoop! Echt een vondst voor zo weinig geld!

 15. 17 juli 2017 / 14:40

  Ik heb een haat-liefdeverhouding met verkoopssites. Aan de ene kant is het ontzettend handig, want een groot aantal meubels die in ons appartementje staan heb ik tweedehands op de kop kunnen tikken. Aan de andere kant word ik zo ontzettend moe van die mensen die je mailen en vervolgens niets meer laten horen, die onredelijke prijzen willen geven, …
  Jessica J. blogde over…My scentful life #62 • Craft Beer Madness, babysitten en gereïncarneerde kat?!

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 23:03

   Heel herkenbaar wat je zegt! Ik heb ook zo mijn momenten waarop ik flink baal van de verkoopsites. Die te lage biedingen zijn inderdaad wel frustrerend. Maar toch zou ik geen afscheid van Marktplaats kunnen nemen en vind ik het wel een hele handige site :)

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 23:03

   Oh ideaal, die Nintendospelletjes die je voor flink wat geld kon verkopen! Maar inderdaad, er zitten weleens reacties tussen… ;)

 16. Esmee
  17 juli 2017 / 19:13

  Die tip van bieden is eigenlijk wel heel waar. Ik vind het vaak moeilijk om een prijs te bedenken, maar dan krijg je dus altijd van die handelaren die dan voor iets wat voor 100,- al goedkoop is gewoon 12,- gaan bieden… zo vermoeiend is dat. Ook balen als je met iemand afspreekt en die gewoon helemaal niks meer van zich laat horen en niet komt opdagen. Best een uitkomst, dat marktplaats, maar ik ben het liever kwijt dan rijk!

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 23:04

   Ja precies, sommige mensen gaan dan echt onzinbiedingen uitbrengen. Daarom vind ik vaste prijzen vaak wel zo fijn. Ik kan me voorstellen dat je ook weleens baalt van Marktplaats. Die mensen die niet komen opdagen vind ik het meest frustrerend. Dan blijf je voor niets thuis om iemand een boek voor 2 euro te verkopen…

 17. 17 juli 2017 / 20:14

  Ah, thanks! Ik kies meestal gewoon voor ‘bieden’, lekker makkelijk. Snap ook ergens wel dat het sneller verkoopt als je zelf gewoon een prijs neerzet. Vind het zelf ook altijd lastig een prijs te bedenken als ik ergens op wil bieden en dan laat ik het vaak ook maar gewoon gaan.

  • Romy
   Auteur
   17 juli 2017 / 23:05

   Dat heb ik ook inderdaad: bij bieden laat ik het vaak maar zitten. Zo’n vaste prijs werkt bij mij vaak veel beter als ik iets wil verkopen :) Het scheelt de nodige frustraties en kopers weten waar ze aan toe zijn.

 18. 17 juli 2017 / 20:54

  Ik verkoop wel eens wat via marktplaats. Niet heel erg veel maar we hebben dat wel eens gedaan. Onze bank staat ook op marktplaats toevallig :-)

 19. 18 juli 2017 / 08:59

  Ik ben er ook bijna helemaal mee gestopt.. Heb het grotendeels verkocht via Jouw Marktkraam laatst en het overgebleven spul daar laten hangen voor het goede doel. Ik werd echt doodmoe van al het gedoe en was er echt even klaar mee. Heb nu nog maar een aantal spullen erop staan, dus dat is prima.
  Susan blogde over…Outfit: Striped Paperbag Pants

  • Romy
   Auteur
   18 juli 2017 / 21:57

   Ik zag laatst inderdaad op je Twitter een rare reactie van iemand op je Marktplaats-advertentie voorbijkomen. Kan me voorstellen dat je er dan echt even klaar mee bent! Mijn Marktkraam is ook een goed idee om van spullen af te komen!

 20. Mona
  18 juli 2017 / 11:43

  Goede tips! Ik waag me de laatste tijd ook niet meer zoveel aan marktplaats. Ik breng het nu veel vaker naar de kringloop omdat ik zo geen zin heb in het gedoe, de onrealistische biedingen en vaak zelfs compleet onbeschofte mailtjes.
  Maar dat ze SEO friendly te maken zijn wist ik ook nog niet. Toch eens proberen als ik wel een keer een advertentie zou gaan maken.
  Mona blogde over…Wat als je niet kan genieten van je zwangerschap en kind? Mijn prenatale en postnatale depressie

  • Romy
   Auteur
   18 juli 2017 / 22:10

   Wat balen dat je zoveel slechte ervaringen had met Marktplaats. Ik kan me voorstellen dat je met die rare mailtjes en biedingen wel een beetje klaar was met Marktplaats. Het SEO-friendly maken helpt echt. Ik ben zelf door goede advertentieteksten ook weleens bij een advertentie uitgekomen in plaats van bij een grote online winkel :)

 21. Simone
  18 juli 2017 / 19:21

  Goede tips, al heb ik al een hele lange tijd niets meer verkocht via Marktplaats. Dat komt omdat 9 van de 10 meestal niet meer reageert en daar heb ik echt een gruwelijke hekel aan haha. Soms verkoop ik wel eens wat via Facebookgroepen en daar heb ik tot nog toe alleen maar goede ervaringen mee.
  Simone blogde over…Dankbaar voor… | Een unieke kans!

  • Romy
   Auteur
   18 juli 2017 / 22:13

   Oh wat balen dat mensen zo vaak niet reageren! Bij mij valt dat wel mee gelukkig, maar ik kan me voorstellen dat het echt frustrerend is. Fijn dat de Facebook-groepen wel goed bevallen. Ik heb daar zelf ook echt goede ervaringen mee.

  • Romy
   Auteur
   18 juli 2017 / 22:21

   Ja, die te lage biedingen zijn wel echt een frustrerend dingetje. Zelf stel ik daarom meestal maar vaste prijzen in en de echte onzinbiedingen verwijder ik gewoon. Het is wel een gedoe vaak, Marktplaats, maar ik vind het ook wel weer een leuk ‘klusje’ om mee bezig te zijn :)

 22. Wendy (B)
  19 juli 2017 / 07:06

  Bij mij lukt dat niet om spullen te verkopen via zulke kanalen.
  Waarom weet ik niet.
  Nochtans zet ik er duidelijke foto’s bij en genoeg informatie.
  Op rommelmarkten staan gaat ook niet want ik hang van het openbaar vervoer af om me te verplaatsen.
  Daarom geef ik meestal mijn spullen aan mijn broer en bij hem lukt dat wel.
  Zelf verdien ik er niets aan.

  • Romy
   Auteur
   19 juli 2017 / 22:12

   Wat jammer dat je niet zoveel succes hebt met spullen verkopen via verkoopsites! Het is soms ook wel een kwestie van een beetje mazzel hebben of net het juiste product aanbieden dat veel mensen zoeken. Heb je Facebook-groepen al eens geprobeerd? Bij mij werkt dat vaak wel goed. En anders heb je ook nog apps, zoals United Wardrobe voor kleding.

  • Wendy (B)
   20 juli 2017 / 19:47

   Facebook heb ik niet en ook geen apps.

 23. 22 juli 2017 / 14:30

  Op moment is het wel een beetje rustig op Marktplaats, veel mensen zijn denk ik toch op vakantie of hebben geen zin om op Marktplaats te snuffelen :(
  Via facebook verkopen heb ik geprobeerd maar ik vind via Marktplaats toch iets fijner, iets meer anonimiteit :) niet iedereen hoeft te weten dat ik die bepaalde spullen verkoop
  Dinja blogde over…Review Essence Metal Shock lipstick

  • Romy
   Auteur
   22 juli 2017 / 14:40

   Ja klopt, het lijkt wel alsof Marktplaats niet meer zo populair is. Best jammer eigenlijk! Zelf verkoop ik ook liever via Marktplaats en bied ik eigenlijk alleen knutselspullen aan via Facebook, omdat er daar een speciale groep voor is en dat goed loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge