Op zoek naar uitdaging? 5x jezelf uitdagen!

“Ik ben altijd op zoek naar uitdagingen.” Misschien klinkt het als een cliché uit vacatures en sollicitatiebrieven. Maar toch ervaar ik het echt zo. Ik zou me al snel vervelen als ik geen uitdaging zou hebben. Nee, daarmee bedoel ik niet dat je met je hoogtevrees besluit te bungeejumpen of met een talenknobbel aan de studie ruimtevaarttechniek begint. Nee, jezelf uitdagen kan al op een kleinere en minder extreme manier. Maar jezelf uitdagen, hoe doe je dat dan? In dit artikel geef ik je 5 tips voor als je op zoek bent naar wat uitdaging.

jezelf uitdagen tips uitdaging

1. Doe iets waarvan je denkt dat je het niet kunt

Iets doen waarvan je denkt dat je het niet kunt? Ik hoor bij dit punt Pippi Langkous praten: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” Misschien zijn er dingen die je altijd al eens wilde proberen, maar waarvan je bang bent dat het niet lukt. Bij mij is dat bijvoorbeeld handletteren en (een jaar geleden) een blog beginnen. “Daar ben ik vast niet goed genoeg voor, dus laat maar zitten,” schiet er misschien door je hoofd. Maar daag jezelf eens uit en geef het een kans. Als je het niet probeert, kun je ook nooit ervaren dat je er misschien juist een verborgen talent voor hebt.

2. Doe iets waarvoor je bang bent

Een inkoppertje misschien, maar jezelf uitdagen betekent ook iets doen waar je een beetje bang voor bent. Zoals ik in de inleiding zei, hoeft dat niet meteen heel extreem. Pak die angst eens in kleine stapjes aan. Neem bijvoorbeeld angst om auto te rijden. Begin eens om met iemand anders naast je te rijden naar een dorp verderop. Dan kun je na heel wat afgelegde kilometers altijd nog de hellingproef in de bergen in Oostenrijk proberen. Bouw het stapje voor stapje op om hopelijk te ervaren dat het best een kick geeft als je tegen je angst ingaat. Nog een voorbeeld: krijg je de kriebels van alleen op reis gaan, maar lijkt het je stiekem wel wat? Begin eens met een dagje alleen in Nederland weg en daarna met een weekendje over de grens. Als je iets echt wilt, ook al ben je een beetje bang, dan is het best een poging waard.

3. Volg een cursus of probeer een nieuwe hobby

Toen ik zelf wel wat uitdaging kon gebruiken, besloot ik om mijn blog te beginnen. Ook begon ik even later aan een cursus portretfotografie. Beide dingen waren voor mij best wel nieuw en spannend. Natuurlijk begon ik eraan met de nodige kriebels in mijn buik, maar ik merk dat zowel mijn blog als de cursus me de uitdaging hebben gegeven die ik zocht en zoek. Iets nieuws proberen als een cursus of een onbekende hobby kan ontzettend leuk zijn. Je hebt nog alle mogelijkheden om jezelf erin te ontwikkelen en om nieuwe dingen te leren. Ook dat kan je die magische kick geven.

4. Begin met vrijwilligerswerk

Dit is een punt dat hoog op mijn lijstje staat. Ik doe sinds kort af en toe wat vrijwilligerswerk voor de organisatie waarvoor mijn moeder voor werkt, maar zou in de toekomst nog wel meer vrijwilligerswerk willen oppakken. Niet alleen omdat je er goed werk mee doet voor een ander, maar ook omdat het een fijne manier kan zijn om jezelf uit te dagen en verder te ontwikkelen. Je kunt met een vrijwilligersbaantje bijvoorbeeld eens iets heel anders doen dan je gewend bent. Of met mensen gaan werken als je dat normaal spannend vindt. Een leuke manier om nieuwe dingen te leren!

5. Doe mee met een challenge

Een laatste manier om jezelf uit te dagen, is door een challenge aan te gaan. Van dit fenomeen had ik nog niet echt gehoord voordat ik begon met bloggen. Maar het betekent dat je jezelf bijvoorbeeld een maand uitdaagt om iets te doen wat je anders niet doet. Bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eten, elke dag in je dagboek schrijven of 10.000 stappen per dag zetten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een challenge voor. Ook kun je er natuurlijk zelf een bedenken. Maak het jezelf niet te makkelijk, maar bedenk iets wat met recht een uitdaging genoemd kan worden. Binnenkort volgt er nog een artikel met 30 challenges die ik heb bedacht voor meer positiviteit. Stay tuned!

Op welke manier wil jij jezelf uitdagen?

Volg:
Deel:

45 Reacties

 1. Maaike
  13 juni 2017 / 07:18

  Eigenlijk hangt het allemaal samen met dat je vooral moet doen waar je blij van wordt en dat je je daarbij niet moet laten weerhouden door angst. Mijn blog was ook een uitdaging, maar ben er zo blij mee!
  Maaike blogde over…Mijn nieuwe blog-routine!

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:47

   Wat mooi om te horen dat je zo blij bent met je blog! Het is inderdaad best een drempel die je over moet om een blog te beginnen, maar het kan zo goed voelen om over die drempel heen te gaan en de stap te zetten :)

 2. Celine SP
  13 juni 2017 / 07:56

  Super handige tips! Zelf doe ik mee aan een Reading Challenge en wil ik dus dit jaar 50 boeken lezen. Een hele leuke uitdaging. Nu ik deze tips ook lees, wil ik meteen werken aan deze tips!

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:48

   Wat leuk om te horen dat je meteen met mijn tips aan de slag wilt gaan :) Zo’n reading challenge is al iets heel gaafs! Dat zou ik misschien ook nog een keer willen doen. Veel leesplezier! :)

 3. 13 juni 2017 / 08:13

  Wat leuk! Ik heb toevallig laatst een cursus gedaan en ben aan een nieuwe baan begonnen. Vind het goed om jezelf uit te blijven dagen! Dat houd het ook leuk :-D

  Liefs,
  Dascha

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:49

   Wat goed om te horen dat je die twee stappen hebt gezet! We zitten een beetje in hetzelfde schuitje: ik werk ook sinds 3 weken op mijn nieuwe werkplek en heb een cursus gedaan. Best spannend allemaal, maar het houdt inderdaad het leven leuk :) Liefs!

 4. 13 juni 2017 / 08:14

  Wat een onwijs fijne tips, hier kan ik wel wat mee! Ik ben enorm benieuwd naar de challenges voor meer positiviteit.
  Danique blogde over…Throwback Time #3

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:50

   Wat een mooie challenge! Heel waardevol inderdaad om zoiets te doen en daardoor te leren zorgen voor jezelf.

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:48

   Klopt! Uitdaging kan zo leerzaam zijn vaak. Ik vind het ook fijn om mezelf steeds een bepaalde drempel over te pushen :)

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:50

   Ontspullen is altijd een goede challenge! Dat zou ik zelf misschien ook weer eens moeten doen, bedenk ik me als ik naar de stapels spullen in mijn kamer kijk ;)

 5. 13 juni 2017 / 10:09

  Hele goede tips! Ik probeer voortaan iedere avond als ‘uitdaging’ minsten 30 minuten te wandelen. Deze week lukt het door drukte met school totaaal niet, maar vanaf volgende week ga ik het zeker weer oppakken!
  Loes blogde over…Levende Loes #17 – 3 tot 9 juni

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:51

   Wat een goede uitdaging! En wandelen kan heerlijk zijn, zeker na een dag hard werken of studeren. Ik wandel sinds 1,5 jaar elke dag een rondje van 20 minuten en voel me daar ook heel goed bij.

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:52

   Zo’n boekje om uitdagingen in af te vinken, kan inderdaad echt helpen. Het geeft een goed gevoel als het dan is gelukt en tegelijkertijd word je erop gewezen wat je te doen staat als je je niet aan de uitdaging hebt gehouden ;)

 6. 13 juni 2017 / 11:04

  Leuk artikel weer Romy! :) Ik ben inderdaad best wel fan van kleine challenge’s, omdat je zo in kleine tijd echt iets kan bereiken om trots op te zijn. Het wordt weer tijd voor een nieuwe ;-) Liefs, Merel
  Merel blogde over…GREEN SMOOTHIE BOWL MET MANGO

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:53

   Dankjewel! :) Die kleine challenges kunnen inderdaad zo mooi zijn om al iets kleins (of soms iets groots) te bereiken. Ik ben benieuwd welke kleine challenge jij gaat oppakken :)

 7. 13 juni 2017 / 11:21

  Leuk artikel heb je ervan gemaakt Romy! Het is altijd goed om jezelf te blijven uitdagen en ontwikkelen :-) Op mijn werk doe ik dat zeker, thuis zit ik meer in mijn comfort zone. Voor mij een prima balans. Fijne Dinsdag!

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:54

   Ik kan me voorstellen dat het juist fijn is om op het ene gebied meer uitdaging te krijgen dan op het andere gebied. Dat geeft een beetje rust. Wat goed dat je op je werk zo bezig bent met buiten je comfortzone gaan en spannende dingen aangrijpen.

 8. Odetta
  13 juni 2017 / 11:38

  Ik heb altijd kleine uitdagingen voor mezelf. Gewoon haalbare uitdagingen. Of het nu iets is wat ik op creatief gebied had willen uitproberen of had willen maken of op persoonlijk gebied. De volgende uitdaging staat al een tijdje op de plank, maar dat heeft tijd nodig. Wanneer je een uitdaging gehaald hebt, geeft dit waanzinnig veel voldoening.

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:55

   Wat mooi om te horen dat je jezelf ook op bijvoorbeeld creatief vlak graag uitdaagt. Dat geeft inderdaad zoveel voldoening. Ik ben heel benieuwd naar wat je volgende uitdaging inhoudt :)

 9. Merel
  13 juni 2017 / 10:43

  Ik probeer mij altijd op verschillende manieren uit te dagen. Zo wel in het dagelijks leven of op het gebied van sporten.Ze zeggen soms ook wel; met volle angst voor uit. Er kunnen soms zulke leuke dingen van terecht komen!
  Merel blogde over…Review Kneipp Beutygeheim Sugar & Oil Douche Scrub

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:52

   Met volle angst vooruit is ook een van mijn favoriete quotes. Uitdaging is zo belangrijk op alle gebieden en het kan je inderdaad veel leuke dingen opleveren :)

 10. 13 juni 2017 / 12:05

  Leeuk! Een heel fijn artikel. Vind namelijk ook dat je jezelf moet blijven uitdagen, maar soms is het heel lastig. Puur vanwege luidheid of echt vanwege angst. Ik doe heel veel dingen niet omdat ik bang ben voor het onbekende, terwijl juist als je het doet blijkt het ineens helemaal niet zo eng te zijn. Ik wil zelf ook beginnen met challenges, gewoon omdat het zo’n goede stok achter de deur is om nieuwe dingen te doen!
  Johanne blogde over…Wat zou jij doen als de wereld morgen eindigde?

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:56

   Klopt, uitdaging is soms nog best lastig en het is ook weleens verleidelijk om te blijven staan waar je staat. Maar uiteindelijk kan het zo’n goed gevoel geven om een uitdaging wél aan te gaan en levert het soms echt de mooiste dingen op. Ik ben heel benieuwd welke challenges jij gaat aanpakken :)

 11. 13 juni 2017 / 15:20

  Ik daag mezelf graag uit! Ik heb ook de 12 maanden, 12 hoofdsteden challenge bedacht en dat is al een uitdaging op zich :) Een nieuwe cursus of hobby wil ik ook nog graag eens uitproberen! Ik vind het anders maar zo saai als je jezelf en je leven weinig uitdaging geeft. Ik wil zien wat er achter de voordeur zit en niet alleen maar op de bank zitten. Deze tips zijn een handig steuntje in de rug :)

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:58

   Ik vind jouw uitdaging om de 12 hoofdsteden te bezoeken echt zo leuk bedacht! Niet alleen een uitdaging, maar ook iets waar je heel veel plezier aan beleeft, denk ik :) En het is inderdaad zo fijn om jezelf regelmatig te blijven uitdagen en te ontdekken wat er allemaal is. Ik denk dat je alleen al door jezelf uit te dagen ook een beetje groeit als mens.

 12. 13 juni 2017 / 15:44

  Ooh ben benieuwd naar je artikel met challenges! Spannend ^^
  Sinds een tijdje probeer ik bij dingen die ik nog nooit gedaan heb te denken aan die quote van Pippi Langkous: ” Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.
  Irene blogde over…Duizend vragen aan jezelf • Deel 39

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:58

   Ja, zo’n mooie quote is dat! En Pippi heeft helemaal gelijk :)

 13. Darina
  13 juni 2017 / 16:18

  Hele geode tips! Vooral dingen doen die je nog nooit hebt gedaan, dat vind ik wel een van de beste! En ik ben soms best angstig voor het onbekende, maar probeer daar zoveel mogelijk overheen te komen.
  Darina blogde over…Inspiring Parisian Quote…Something to Think About

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 20:59

   Wat ontzettend goed om te horen dat je je best doet om toch onbekende dingen aan te pakken. Dat kan je soms zoveel goeds opleveren :)

 14. 13 juni 2017 / 17:23

  Wat een super leuke tips! Ik hou ook zeker van uitdagingen! Zo sluit ik bijna de duurzame kledingchallenge af en de Vegan challenge heb ik ook al afgerond! Ik wil mezelf nog uitdagen met een no buy maand eigenlijk haha. Oh en iets met sociale media.. Ik vind het altijd wel leuk om te zien hoe ik ermee omga en hoe ik het ervaar. Het laat je ook zien wat je kan als je eenmaal je gewoontes doorbreekt.
  Claire blogde over…Review: vegan zonnebrandcrème met mastiha

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 21:01

   Wauw, wat ben je goed bezig met zoveel uitdagingen! Echt heel knap hoe je je aan zulke best lastige challenges waagt. Iets met social media lijkt mij ook een leuke (en uitdagende) challenge! En inderdaad, juist door zo’n uitdaging aan te gaan, kom je erachter waar je eigenlijk toe in staat bent.

 15. 13 juni 2017 / 19:39

  Leuk en goede tips! Voor mij zou een geldchallenge wel leuk zijn: zo min mogelijk uitgeven aan boodschappen e.d! Ik zou best kunnen sparen, maar ik doe het eigenlijk niet zo heel goed. Je zet me aan het denken, thanks!
  Neverdullmoments blogde over…Ssssst, ze slaapt nog.

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 21:01

   Leuk om te horen dat ik je aan het denken zet :) Zo’n spaarchallenge klinkt als een heel goed idee. Ik ben benieuwd hoe het je zal vergaan :)

 16. Charel
  13 juni 2017 / 19:00

  Ik ga zeker mezelf meer uitdagen! Ik merk dat ik het heel erg leuk vind maar te weinig doe!
  Charel blogde over…Nieuwe hoesjes

 17. 13 juni 2017 / 22:55

  Leuke tips geef je. Ik vind uitdagingen vaak leuk en ga graag de strijd met mezelf aan ;-) Mijn volgende uitdaging is mijn man en mezelf trakteren op een korte vakantie zonder kinderen ;-) haha. Het is geen spannende uitdaging maar makkelijk is het niet om even snel te regelen.

  • Romy
   Auteur
   13 juni 2017 / 23:38

   Oeh, ik kan me voorstellen dat dat nog best een lastige uitdaging is, vooral qua regelwerk. Hopelijk lukt het en kunnen jullie binnenkort van een welverdiende minivakantie genieten!

 18. 13 juni 2017 / 23:38

  Handig!! Ik zou ooit wel een keer mee willen doen aan een hardloop wedstrijd. Maar ik ben zo bang dat ik het niet vol houd. Maar je hebt gelijk, soms moet je het gewoon doen!
  Iris blogde over…Summer Shoes 2017

  • Romy
   Auteur
   14 juni 2017 / 21:04

   Precies! Juist als iets je heel eng lijkt of als je bang bent dat het niet lukt, is het zo goed om het eens te proberen. En ook al zet je geen toptijd neer, het is al een topprestatie om überhaupt mee te doen aan zo’n wedstrijd :)

 19. 14 juni 2017 / 16:22

  Die quote! ♥ Bij beginnen bloggen had ik ook ongelooflijk veel twijfels. Ik was al meermaals begonnen, maar verwijderde de boel telkens na een artikel of twee. Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet, want ik beleef er zo veel plezier aan! Erg goede tips, dit!
  Jessica J. blogde over…New in: TOMS | Black Lace Leaves Women’s Classics

  • Romy
   Auteur
   14 juni 2017 / 22:30

   Wat goed dat je toch de drempel over bent gestapt en je eigen blog bent begonnen! Het is best een stap, maar wel iets waar je zoveel voldoening en plezier uit kunt halen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge