Hoe is het écht om vegetariër te zijn (al 10 jaar!)?

Alweer bijna 10 jaar ben ik vegetariër en nog altijd ben ik blij met die keuze. De laatste jaren begint vegetariër zijn ook steeds ‘normaler’ te worden in Nederland. Toch krijg ik nog heel regelmatig vragen over het feit dat ik vegetariër ben. Wat vind ik ervan als andere mensen wel vlees eten? Hoe moeilijk is vegetariër zijn? En wat eet ik dan wel? In dit artikel zet ik een paar vragen over vegetariër zijn op een rijtje die mij héél vaak worden gesteld. Voor als jij ook overweegt om vegetariër of flexitariër te worden of gewoon omdat je het misschien interessant vindt om over mijn ervaringen te lezen.

ervaringen vegetariër zijn

Waarom ben ik vegetariër geworden?

Al vanaf het moment dat ik hoorde dat vlees van dode dieren komt, was ik vastbesloten om nooit meer vlees te eten. Ik ben altijd al een enorme dierenliefhebber geweest en kon het simpelweg niet over mijn hart verkrijgen om dieren op te eten. Toch ben ik ‘pas’ op mijn 14e vegetariër geworden. Mijn moeder was eerst sceptisch, ook omdat ik nog in de groei zat. Maar op mijn 14e hebben we samen goede afspraken gemaakt, waardoor het toen wél kon en mocht. Wat trouwens ook meespeelde bij mijn keuze is dat ik nooit echt van vlees heb gehouden. Dat maakte de overstap naar vegetarisch eten een stuk makkelijker.

Is het moeilijk om geen vlees en vis te eten?

Persoonlijk heb ik geen moment vlees of vis gemist, ook omdat ik van beide al nooit echt fan ben geweest. Ik denk alleen dat het heel erg per persoon verschilt hoe moeilijk het is om geen vlees of vis te eten. Voor een ander is het misschien wél heel lastig om vlees en vis te laten staan, bijvoorbeeld wanneer je door een dieet of allergie al bepaalde voedingsstoffen of producten moet mijden of als je maar weinig dingen lust. Gelukkig is er wel steeds meer keuze aan vegetarische producten. Sommige daarvan vindt zelfs mijn vader (als rasechte vleeseter) écht lekker. In die zin is vegetarisch eten denk ik wel makkelijker geworden.

Het enige wat ik soms lastig vind aan vegetariër zijn, is dat niet overal rekening wordt gehouden met vegetariërs. Ik heb weleens een buffet gehad waarbij in alles vlees zat. Zelfs in de salade waren spekjes waren verwerkt, waardoor ik de keuken moest vragen om speciaal iets anders voor mij te maken. Ook op vakantie vind ik het weleens lastig. Wij koken op vakantie vaak zelf in een appartement, maar in veel (zuidelijke) landen zijn vleesvervangers helemaal niet bekend. Gelukkig is er altijd wel een mouw aan te passen, maar dat vereist soms de nodige creativiteit.

Vind ik het niet erg als iemand anders vlees eet?

Deze vraag wordt me héél vaak gesteld. Mensen verontschuldigen zich weleens als ze een hamburger eten en erachter komen dat ik vegetariër ben. Maar echt waar, doe gewoon jouw ding! Natuurlijk vind ik het leuk als iemand in mijn omgeving ook vegetariër wordt. Maar net zoals ik niet zou willen dat iemand anders mij oplegt om vlees te eten, zo wil ik ook niet dat anderen zich door mij verplicht voelen om vlees uit hun eetpatroon te schrappen. Vegetariër zijn moet je doen vanuit je eigen overtuiging, niet omdat je de druk voelt van buitenaf. Het enige waar ik lichte bibbers van krijg, is als ik mensen botjes zie afkluiven. Brr….

Eet ik dan ook geen… [vul in: gehakt, vis, kaas, yoghurt, ei etc.]?

De keuze om vegetariër te zijn, kan voor iedereen wat anders inhouden. Zelf heb ik er 10 jaar geleden bewust voor gekozen om geen vlees of vis meer te eten. Daar zal ik dan ook nooit van afwijken. Dus nee, gehakt eet ik ook niet (die vraag kreeg ik ooit!). Maar kaas, yoghurt en ei staan wel af en toe op mijn menu. Kaas eet ik echt zelden en ei zelfs bijna nooit. Maar als er bijvoorbeeld door een gerecht kaas zit, zal ik niet alle beschrijvingen nakijken of dat kaas met of zonder dierlijk stremsel is. Natuurlijk vermijd ik dierlijk stremsel liever, maar niet altijd is dat even makkelijk, zeker niet als ik de boodschappen niet heb gedaan.

ervaringen vegetariër zijn

Waarom ben ik geen veganist?

De laatste jaren lijkt het wel alsof er steeds meer mensen vegetariër en soms zelfs veganist worden. Een ontwikkeling die ik alleen maar kan aanmoedigen. Toch voel ik soms ook een soort druk, ook vanuit mensen die bijvoorbeeld veganistisch eten of leven. Zelf heb ik bewust de keuze gemaakt om geen veganist te worden. Ik ga van mezelf al vrij neurotisch om met eten (calorieën tellen, ingrediëntenlijstjes uitpluizen), los van het letten op dierlijke producten. Juist daarom heb ik besloten om het voor mezelf niet nóg moeilijker te maken en nog meer te moeten opletten. Ik denk dat dat voor mij persoonlijk niet goed zou zijn.

“Ja maar, je draagt wel leer, je eet wel ei, je doet wel…”

Vooral de laatste paar jaar voel ik soms een soort druk vanuit andere mensen die vegetariër of veganist zijn. Dingen als ‘Ja maar, hoe kun je dan wel ei eten?’ of ‘Ja maar, weet je wel dat in dat product die kleurstof met dat E-nummer zit?’. Eerlijk gezegd vind ik dat best lastig. Zo ontving ik laatst leren Timberlands voor mijn blog. Een bewuste afweging, omdat ik met mijn moeilijke voeten niet-leren schoenen ontzettend snel verslijt. Toch voelt het dan (zonder dat iemand er iets van zegt) soms alsof ik me moet verantwoorden. Zouden mensen het niet stom vinden? Maar op dit moment probeer ik er vooral vanuit mezelf naar te kijken. Vegetariër zijn is een keuze die ik heb gemaakt, niet een hokje waaraan ik moet voldoen. En dat geldt niet alleen voor vegetariër zijn. Aan elke keuze die je maakt, kun je jouw invulling aan geven. Doe wat voor jou goed voelt, dan doe je het goed genoeg! 

Ben jij vegetariër, flexitariër of veganist of eet je juist bewust vlees?

Volg:

77 Reacties

  1. 3 november 2017 / 07:44

    Wat een mooi en eerlijk artikel meis. Ik vind het dapper dat je er zo open over bent. Zelf vind ik dat mensen hier zelf een keuze in moeten hebben en niet naar anderen moeten wijzen als ze een keer anders doen dan anderen. Laat lekker mensen lopen in leren schoenen, ook als ze vegetariër zijn of een glaasje melk drinken. En laat mensen ook een Hamburger eten als ze dat willen. De wereld wordt er echt beter op als je iedereen in z’n waarde laat.
    Aneta blogte over…Peutermelk kan vitaminetekort helpen te voorkomen

    • 4 november 2017 / 09:33

      Heel mooi gezegd en ik ben het helemaal met je eens! De wereld is zoveel mooier als mensen niet continu oordelen en elkaar in hun waarde laten.

  2. 3 november 2017 / 07:57

    Mooi geschreven! Ik herken de vragen ook van vegetariërs vanuit mijn omgeving, waar anderen soms een probleem van kunnen maken… Gehakt? Serieus? Hahaha. Je hebt nu in ieder geval voortaan een artikel om naar te verwijzen als je de vragen weer krijgt. “Hier, lees dit maar!”
    Neverdullmoments blogte over…Love this period

    • 4 november 2017 / 09:34

      Haha, precies! Voortaan kan ik mensen gewoon de link naar dit artikel geven om alles te verduidelijken ;)

  3. Lieke
    3 november 2017 / 08:07

    Wat een goed en eerlijk artikel! Ik vind het echt tof dat je geen vlees eet! Ik zelf eet wel vlees, maar wel met mate. Zo probeer ik in het weekend geen/minder vlees te eten :)

    • 4 november 2017 / 09:34

      Wat goed dat je er ook mee bezig bent om in ieder geval twee dagen per week minder vlees te eten. Dat is ook al een hele mooie stap :)

  4. 3 november 2017 / 08:22

    Leuk artikel!
    Ik mag zelf nu geen rood vlees eten en ik heb de laatste jaren een allergie ontwikkeld voor koemelk. Ik twijfelde al heel lang of ik vegetariër zou worden. Ik merk wel als je iets niet mag, het lastiger is dan wanneer het helemaal een keuze is. Vooral door de melkallergie mag ik gewoon heel vaak ergens iets niet eten. Soms word ik dan bijna gedwongen voor een keuze waar vlees in zit.

    Toch bevalt het heel goed om minder vlees te eten! De druk van buitenaf is wel groter nu ik zo bewust er mee om ga. Jammer dat mensen een label willen opplakken. Als iedereen gewoon doet waar hij of zij zich goed bij voelt… dan zou het allemaal veel makkelijker zijn.

    Leuk om te lezen dat jij dit zo ook ervaart.
    Larissa blogte over…Monthly Struggle: het huishouden

    • 4 november 2017 / 09:37

      Wat lastig zeg dat je zowel geen rood vlees als geen koemelk mag. Ik kan me voorstellen dat dat soms best wel beperkend is en dat het lastiger is dan wanneer je zelf heel bewust die keuze zou hebben gemaakt.
      Vervelend dat jij ook weleens met die druk van buitenaf te maken krijgt! Het zou zoveel mooier zijn als mensen keuzes gewoon aan diegene zelf overlaten in plaats van erover te oordelen.

  5. 3 november 2017 / 08:23

    Een boeiend artikel! Ik eet ook weinig vlees en heb het ook niet nodig, maar toch ben ik geen vegetariër. Soms overweeg ik het wel eens, maar eerlijk? Vooral een barbecue houdt me tegen. In de zomer vind ik dat gewoon te lekker.

    • 4 november 2017 / 09:37

      Het is al hartstikke goed dat je minder vlees eet, toch?! Ook dat is al een hele mooie stap! :)

  6. 3 november 2017 / 08:27

    Heel interessant om te lezen; zelfbewust en gelukkig ook niet veroordelend. :) Zelf eet ik wel bewust vlees, vanwege (argumentatie in volgorde van belang) mijn gezondheid, omdat ik het lekker vind en omdat ik vind dat het in evenwichtige menselijke voeding thuishoort. Over dat laatste argument wordt natuurlijk het meest gediscussieerd, maar ik vind de historische ontwikkeling van de mens daarin maatgevend. Tsja, dat is de geschiedenisnerd in mij. ;) ‘Vroeger’ werd alles van dieren gebruikt – van huid tot bot -, dieren werden gewaardeerd en niet nodeloos geslacht. Dat kan ik wel waarderen. Voor mezelf kies ik daarom als het even kan voor biologisch vlees. En ik eet ook bewust niet elke dag vlees (dat is overigens heel niet-victoriaans :P).
    Josephine blogte over…Makkelijk herfstrecept uit 1845: Brood met paddenstoelen

    • 4 november 2017 / 09:40

      Heel interessant om jouw overwegingen te lezen! Zo te horen is jouw keuze om vlees te eten ook een hele bewuste geweest en daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Mooi om te horen dat je wel vaak probeert om voor biologisch vlees te kiezen :)

  7. 3 november 2017 / 09:06

    Heel interessant om jouw afwegingen te lezen! Opmerkelijk toch, dat mensen die zelf niet vegetarisch eten toch het lef hebben om te oordelen over hoe ver jij gaat in wat je wel en niet eet. Ik denk maar zo, alle beetjes helpen en je moet vooral doen wat bij jou past inderdaad dus ik hoop voor je dat je de druk die je voelt van buitenaf ook weer van je af kunt zetten, want die is niet terecht! Dat je bijvoorbeeld jezelf beschermt door wel vegetarisch maar niet veganistisch te gaan eten vind ik zo goed van je! Getuigt van echt zelfinzicht en een weloverwogen keuze.

    Ikzelf ben toevallig net twee weken geleden gestopt met vlees eten. Niet heel moeilijk voor mij want ik at al niet veel vlees. Ik ben ooit een paar jaar echt vegetariër geweest omdat ik letterlijk misselijk werd van de wantoestanden in de bio-industrie, maar gaandeweg sloop het er toch weer in omdat ik het stukje vlees af en toe ook wel miste. Daarna probeerde ik volgens de regel te leven dat áls ik vlees kocht in de supermarkt, ik alleen biologisch (drie sterren) vlees zou kopen. Dat is best duur voor mij dus ik at daardoor hooguit 1x in de week vlees. Maar ja, voor een hamburger in de snackbar ging ik dan wel weer makkelijk overstag en dat is zeker weten niet biologisch.

    Nu wil ik vooral het vlees minderen omdat ik gezonder wil gaan eten. Ik denk dat ik het vlees nu ook minder ga missen omdat er ondertussen zoveel meer aanbod is in vleesvervangers en je deze gewoon in de supermarkt kunt kopen. Ik wil over een paar weken ook de zuivel gaan minderen omdat ik daar echt veel te veel van eet (als ik alleen zou eten waar ik echt zin in heb dan eet ik de hele dag alleen yoghurt met muesli en boterhammen met kaas). Bovendien begin ik bewuster te worden van druk die de zuivelindustrie legt op het milieu en de dieren en daar voel ik me niet langer goed bij. Ik denk niet dat het ooit zover komt dat de gehele mensheid alleen nog plantaardig eet, niet in deze eeuw in ieder geval, en dat hoeft ook niet wat mij betreft. Maar veel minder vlees en zuivel zal toch echt wel moeten denk, willen we onze planeet in leven houden! Dus dank je wel voor je inspirerende artikel!
    Laetitia blogte over…Bibliotherapie: 4(+) boeken als medicijn tegen liefdesverdriet

    • 4 november 2017 / 09:45

      Dankjewel voor je onwijs fijne en uitgebreide reactie! Wat goed dat je sinds twee weken ook geen vlees eet en zo te horen ook al jaren heel bewust met vlees omgaat. Ook dat is al een hele mooie stap! Zo te horen is jouwe keuze om nu geen vlees en minder zuivel te eten een hele bewuste keuze geweest die ook binnen jouw leefpatroon past. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste: dat je rekening houdt met het milieu en de dieren, maar alleen binnen wat voor jou mogelijk en prettig is, wat anderen daar ook van vinden of wat voor labeltje ze daar ook aan geven :)

  8. 3 november 2017 / 09:28

    Mooi hoe je er in staat en hoe je bewuste keuzes maakt. Mooi hoe je iedereen in zijn waarde laat.

    Ik eet gewoon vlees en vis omdat ik het lekker vind. Door mijn eetstoornis heb ik mijzelf heel veel restricties opgelegd en ik probeer nu bewust keuzes te maken voor de dingen die ik lekker vind ipv die mijn hoofd lekker vond.
    marije blogte over…Plus Size Fashion Friday: Winter trends // Sweater weather

    • 4 november 2017 / 09:47

      Ik vind het alleen maar mooi om te horen dat je hierin heel bewust voor jezelf hebt gekozen, juist omdat je eerder niet voor jezelf hebt durven te kiezen. Dat klinkt als een heel wijs en mooi besluit!

  9. 3 november 2017 / 09:29

    Goed artikel meid! En wat fijn dat je ouders daar ook al zo vroeg achter stonden, bij mij werd ook lange tijd het argument gebruikt dat ik nog moest groeien ;p Ik beaam overigens wat je zegt over het feit dat het voor fanatiekelingen nooit goed genoeg is, waardoor je je inderdaad zelfs schuldig kunt voelen als je een keer een ei eet. Ik heb hier laatst toevallig ook een artikel over geschreven, waarin ik uitleg dat ik om het welzijn van dieren geef, maar dat dat niet betekent dat ik mezelf daarom moet uithongeren (op reis kun je soms niet anders). Maar het is inderdaad fijn dat steeds meer mensen bewust worden van hun eetgedrag, mede door dit soort verhalen! :)
    Jessica blogte over…Duurzaam Reizen #3 – reizen als vegetariër + tips!

    • 4 november 2017 / 09:50

      Heel mooi om te lezen hoe jij hierin staat en wat jouw ervaringen zijn als vegetariër, ook op reis. Het is inderdaad niet altijd even makkelijk om álles goed en volgens de boekjes te doen, zeker niet in de ogen van sommige fanatiekelingen. Het belangrijkste is dat je dan doet wat binnen jouw mogelijkheden ligt en wat voor jou prettig voelt. Want verhongeren omdat je blijft vasthouden aan strakke kaders, is inderdaad ook geen gezonde optie ;) Ik ga je artikel over reizen als vegetariër even lezen trouwens. Ben benieuwd!

  10. yvonne
    3 november 2017 / 09:39

    Goed beschreven. Wat kun je toch aparte vragen krijgen van andere mensen…

    • 4 november 2017 / 09:51

      Dankjewel! :) Voor mij voelt het inderdaad als een knop die ik heb omgezet en daardoor voelt het niet eens meer verleidelijk als ik vlees of vis in de buurt heb staan.

  11. 3 november 2017 / 10:03

    Haha mijn vader is ook een echte vleeseter en vertikt het om een vleesvervanger te proeven. Al denk ik dat hij het niet eens zou merken als ik hem vegakip voorschotel! Zelf eet ik nauwelijks vlees. Een half jaar was ik vegetariër en nu eet ik het denk ik 1 keer per maand. Vooral tijdens uiteten vind ik het lastig, omdat je zo erg beperkt bent in je keuze. Toch staat het idee van vleeseten mij steeds meer tegen. En dat terwijl ik vlees wel echt lekker vond!
    Kim blogte over…Verhuisd naar Utrecht!

    • 4 november 2017 / 09:53

      Haha, soms helpt het inderdaad om niet-vegetariërs iets vegetarisch voor te schotelen zonder het te zeggen. Het is dan meer dat iemand het woord ‘vegetarisch’ vies vindt klinken, maar in de praktijk merkt hij er misschien niet eens iets van ;)
      Wat knap dat je heel erg hebt geminderd met vlees eten, juist omdat je het wel lekker vindt. Uit eten gaan als vegetariër is inderdaad misschien wel de grootste uitdaging. Gelukkig komen er steeds meer restaurants met goede vegetarische opties, maar vooral in het buitenland kan ik voor mijn gevoel niet overal naar binnen lopen zonder eerst de menukaart te bekijken.

  12. 3 november 2017 / 10:15

    Leuk artikel! Fijn dat je zo’n uitgesproken mening hebt. Ik ben zelf flexitariër. Ik eet twee keer per week vlees (één keer kip en één keer rund) en ik eet één keer per week vis (meestal een stukje zalm, garnalen of pangafilet). De rest van de week eet ik geen vlees of vis. Ik eet het puur omdat ik het lekker vind, maar niet elke dag en op deze manier draagt het toch bij aan een goede balans.

    • 4 november 2017 / 09:54

      Zo te horen heb je inderdaad een hele goede keuze gemaakt voor een gebalanceerde voding! Heel goed dat je op deze manier ook heel bewust omgaat met vlees eten en kiest voor wat voor jou goed voelt en haalbaar is :)

  13. 3 november 2017 / 10:27

    Wauw al 10 jaar, wat super goed van je! Ik vind het heel goed dat je moeder in het begin sceptisch was, maar toen je eenmaal oud genoeg was de keuze toch aan jou over liet. Dat vind ik mooi om te lezen en zo zou ik dat zelf ook ooit aanpakken als ik moeder ben. Ik heb meerdere pogingen gedaan om er ook aan te beginnen maar ik moet echt eerlijk toegeven dat ik het te lekker vind. Soms, vooral de laatste tijd dat het echt een ding is, schaam ik me gewoon dat ik vlees eet. Ik heb het idee dat het niet kan en dat ik gelijk allemaal kritiek over me heen krijg. Ik heb echt de meeste respect voor mensen die dit kunnen, maar sommige mensen zijn echt te die-hard en die keuren gelijk iedereen af die het wel eet. Goed dat jij niet zo bent. Ik ben al trots op het feit dat we nog ‘maar’ drie keer per week vlees eten ipv 7 keer. Kleine stapjes, toch :)
    Rebecca blogte over…Sushi mukbang & Instagram Q&A

    • 4 november 2017 / 09:57

      Dankjewel voor je fijne en eerlijke reactie! Je mag hartstikke trots zijn op het feit dat je nog maar 3x per week vlees eet. Zeker als je vlees zo lekker vindt, is dat al een hele grote stap! Wat naar om te horen dat je je soms bijna schaamt voor je keuze om vlees te eten. Ik merk inderdaad ook dat daar de laatste tijd soms wel een taboe op lijkt te liggen. In mijn ogen niet terecht! Het zou fijn zijn als mensen elkaar en andermans keuzes (wel/geen/weinig vlees eten) gewoon zouden accepteren. Daar zou de wereld al zoveel mooier van worden.

  14. 3 november 2017 / 10:49

    Bedenk je eens hoeveel onschuldige dieren jij in de afgelopen 10 jaar hebt bespaard. Ik vind dat zo onwijs bijzonder! En lief. Zeker van een 14 jarig meisje.

    Ik weet nog goed dat ik als klein kind perongeluk laat op tv zag hoe varkens gehouden worden en geslacht. Terwijl ik zelf tussen de boerderij dieren opgegroeid ben is dit een grote shock geweest. Ik heb de hele nacht gehuild en wilde nooit meer dieren eten. Maar omdat ik (net als jij toen) nog in de groei zat waren mijn ouders bang voor de gevolgen. Nu, heel wat jaren later is alles gelukkig in positieve zin veranderd en is het veel makkelijker om flexitarier, vegetariër of veganist te worden. Ik eet nu ruim 7 maanden vegan en ik voel mij daar onwijs goed bij. En snap de druk die mensje opleggen heel goed. Want ook ik draag nog leer..

    Hou vooral je eigen idealen en waarden dichtbij je, want ze zijn mooi én inspirerend. Wat dat betreft ben je een voorbeeld voor velen. En zal ik willen dat ik kon zeggen dat ik al 10 jaar geen vlees meer eet.

    P.s. Zelf ben ik allergisch voor melk en eieren waardoor de stap naar vegan automatisch is gemaakt..
    Linda blogte over…Herfst Ochtend Routine | Self-Love

    • 4 november 2017 / 10:01

      Dankjewel voor je onwijs lieve en fijne reactie! Je woorden deden me echt heel goed!
      Wat mooi om te horen dat jij ook al op zo’n jonge leeftijd een duidelijke mening had over dierenleed en daar iets aan wilde bijdragen. Ik ben ook blij dat het tegenwoordig zoveel makkelijker is om vegetariër te zijn en dat je nu veel meer opties hebt qua voeding.
      Wat fijn dat je je heel goed voelt bij jouw keuze om vegan te eten. Ik vind het heel inspirerend hoe je die keuze zo bewust hebt weten te maken vanuit een overtuiging over de dieren en het milieu, maar ook op basis van je eigen gezondheid. Je mag heel trots zijn op de mooie stap die je hiermee hebt gezet :)

  15. 3 november 2017 / 10:51

    Leuk om te lezen! Ik blijf het bijzonder vinden hoe mensen het nodig vinden om anderen ter verantwoording te roepen en je proberen te pakken op ‘fouten’. Ik ben zelf bijna vegetariër (heb eigenlijk nog maar 1 uitzondering die niet heel vaak voorkomt), maar als mensen er speciaal naar vragen dan zeg ik dat ik geen vlees eet. Vegan is mij een stap te ver, maar zeg nooit nooit.
    Jenn blogte over…Getest: Starbucks Chilled Classics

    • 4 november 2017 / 10:03

      Precies! Het zou toch fijner zijn als mensen respect hebben voor elkaars keuzes en als je je niet hoeft te ‘verantwoorden’ voor hoe jij iets aanpakt. Wat mooi om te horen dat jij ook de keuze hebt gemaakt om in ieder geval bijna geen vlees te eten :)

  16. 3 november 2017 / 10:55

    Mooi artikel! Ik ben zelf ook al 10+ jaar vegetariër en mis het geen moment. Het is alsof ik het artikel geschreven had kunnen hebben, zoveel overeenkomsten! Ik merk ook dat ik druk voel van veganisten. Alsof je het als vegetariër toch niet goed doet en niet mee telt. Lastig vind ik dat. Het is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken vind ik altijd.
    Inge | Monsieur Mango blogte over…DIY | Goedgemutste Breicampagne 2017

    • Jolene
      3 november 2017 / 23:43

      Het is niet dat veganisten vegetariërs afkeuren. Maar als ik vanuit mijzelf spreek vind ik het onbegrijpelijk dat je vlees laat staan uit liefde voor dieren, maar nog wel de zuivelindustrie en eierindustrie sponsort door kaas, melk en eieren te blijven nuttigen. Alsof eendagshaantjes en kalfjes geen bestaansrecht hebben en bij hun moeders vandaan worden gehaald en naar de slacht gestuurd worden. Ik vind dat even erg als de vleesindustrie en kan er gewoon niet bij hoe iemand, die de eerste stap al heeft gezet door geen vlees meer te nuttigen, zijn ogen daarvoor blijft sluiten. Ik zie dat een beetje als half-werk, maar dat ben ik. Ik respecteer vegetariërs (alle beetjes helpen), maar het is in mijn ogen niet voldoende als je streeft naar een wereld zonder dierenleed. Ik behandel elk levend en voelend wezen het liefst zoals ik zelf behandeld wil worden.

    • 4 november 2017 / 10:31

      Als ik je reactie zo lees, begrijp ik zeker waarom jij de keuze hebt gemaakt om veganistisch te eten. Ik ben me ervan bewust dat er ook in de zuivel- en eierindustrie dierenleed plaatsvindt en ik wil ook niet doen voorkomen alsof ik als vegetariër alle dierenleed weet te voorkomen. Voor mij voelt vegetarisch eten alleen wel als een mooie stap die binnen mijn mogelijkheden ligt om dierenleed te voorkomen. Het kan altijd beter, maar dit is een stap die voor mij haalbaar en goed voelt en waarmee ik tegelijkertijd mijn steentje bijdraag.

    • 4 november 2017 / 10:04

      Precies! Die druk is echt iets wat ik sinds een jaar of twee ben gaan voelen vanuit sommige veganisten, terwijl ik eerder vooral te horen kreeg dat mensen respect voor mij hadden als vegetariër. Het is inderdaad een keuze die je zelf moet maken en ook als vegetariër doe je in mijn ogen al heel veel tegen dierenleed en voor een beter milieu :)

  17. 3 november 2017 / 10:58

    Ik vind het heel goed dat je hier een artikel over schrijft en zo open bent over je ervaringen! Ik geef mezelf op het moment geen labeltje, maar ik eet wel een stuk minder vlees dan voorheen. Vind het heel belangrijk om zo mijn steentje bij te dragen!
    Loes blogte over…Lijstje – De leukste dingen aan bloggen

    • 4 november 2017 / 10:05

      Wat mooi om te horen dat jij op die manier ook al echt je steentje bijdraagt! Het hoeft ook niet per se een labeltje te hebben, maar is al supergoed dat je heel bewust met vlees eten bezig bent :)

  18. 3 november 2017 / 11:26

    Je kan nooit goed doen voor iedereen Romy. En dat moet ook niet want je moet het voor jezelf doen. Dus schijt wat iemand anders van je denkt. Als jij je er goed bij voelt, dat is toch het belangrijkste?
    Irene blogte over…Duurzame kledingchallenge update #1

    • 4 november 2017 / 10:06

      Helemaal mee eens! Je kunt het nooit voor iedereen perfect doen en dan is het belangrijkste dat je in ieder geval een keuze maakt die voor jou prettig voelt.

  19. 3 november 2017 / 12:10

    Dit artikel staat ook nog bij mij op de planning voor volgende week! Ik ben ook al heel lang vegetariër en vind het altijd heel interessant om andermans ervaringen te lezen :) Ik word ook wel vaak gek van alle vragen die mensen mij stellen hoor, pfff. En vooral de mensen die dan geen vegetariër zijn vertellen mij vaak hoe ik het beste zou moeten leven als vegetariër (geen leer dragen, opletten bij bepaalde producten of er gelatine in zit). Erg vermoeiend af en toe.
    Mevrouw Marloes blogte over…Eigen huis & tuin

    • 4 november 2017 / 10:07

      Wat leuk dat je hier ook een artikel over hebt geschreven. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen :) Dat soort opmerkingen over vegetarisch eten zijn inderdaad soms wel frustrerend, zeker wanneer ze komen van iemand die zelf geen vegetariër is. Laat mensen gewoon in hun waarde en laat iedereen zijn eigen keuzes maken, denk ik dan.

  20. 3 november 2017 / 12:54

    Ik ben geen vegetarier, maar zou het wel willen zijn! Ik woon nog thuis waar we veel vlees eten, maar ik laat het toch heel vaak staan. Knap dat je het al zo lang volhoudt!
    Donna blogte over…Oktober in Film

    • 4 november 2017 / 10:08

      Ik vind het al heel knap dat jij, juist in een gezin waarin veel vlees wordt gegeten, toch vaak de keuze maakt om vlees te laten staan. Hopelijk kun je, als je het huis uit bent, een keuze voor jezelf maken waar jij je goed bij voelt, welke keuze dat dan ook is :)

  21. 3 november 2017 / 13:45

    Heel interessant om te lezen! Fijn dat je er zo eerlijk over bent en gelukkig niet veroordelend. Wanneer ik in het weekend thuis ben, eet ik gewoon mee wat mijn ouders klaarmaken, maar tijdens de week probeer ik toch voor alternatieven te kiezen. Dat lukt niet altijd even goed, maar een paar keer is toch al beter dan helemaal niet. Ik vind het super knap dat je al zo lang vegetariër bent, tien jaar is een hele tijd. Ook dapper dat je op zo’n jonge leeftijd zo’n grote beslissing kon maken.

    • 4 november 2017 / 10:09

      Dankjewel voor je fijne reactie! En wat goed om te horen dat je al een paar keer per week probeert om alternatieven voor vlees te kiezen. Ook dat is al een hele goede en bewonderenswaardige stap, waar je zeker trots op mag zijn :)

  22. Wendy (B)
    3 november 2017 / 14:10

    Ik lust te weinig om vlees te verbannen.

  23. 3 november 2017 / 14:54

    Knap hoor, dat je met 14 jaar al wist: nee, ik wil dit niet meer. Als je echt overtuigd bent van je zaak, kan ik me ook heel goed voorstellen dat het niet moeilijk is om vol te houden. Vooral al je al niet veel van vlees houdt. En dat mensen jou veroordelen over wat je wel of niet doet… dat snap ik niet. Laat iedereen in zijn waarde. Ik snap ergens ook wel dat je ergens de lijn moet trekken en laat dat bij jou nou net zijn dat je wél schoenen met leer draagt. Je moet ook aan jezelf denken hoor.

    Vwb mezelf… Ik vind mezelf verschrikkelijk, haha. Ik had er toevallig gisteren nog over met collega’s: ik hou van dieren, ik vind de bio-industrie vreselijk, als ik naast een vrachtwagen rijd met daarin levende dieren moet ik bijna huilen, maar ik eet wel vlees. Ja, met een schuldgevoel. Dat wel, maar het is op één of andere manier niet genoeg voor mij om helemaal te stoppen. Ik ben normaal niet van de ‘ignorance is bliss’, maar in dit geval kies ik daar overduidelijk wel voor. Ik vind het heel hypocriet van mezelf, maar vind ook dat niet erg genoeg om te stoppen met vlees eten. Een lastig intern dilemma dus ;-). Ik heb thuis wel bewust een vleesvrije dag ingesteld, waar mijn Spaanse ubervleesetende vriend het gelukkig mee eens is (hij moet wel!). Als ik alleen eet, ben ik overigens wel meer geneigd om vlees te laten staan.
    Johanne blogte over…10 dingen die mijn maand beter maakten | Oktober

    • 4 november 2017 / 10:14

      Klopt inderdaad! De keuze was voor mij eigenlijk niet zo moeilijk, omdat ik er volledig van overtuigd was dat ik geen vlees meer wilde eten. Zelf ben ik er ook voorstander van om iedereen in zijn waarde te laten en zelf keuzes te laten maken. Het is eigenlijk niet nodig om jezelf daarin beperkt te voelen door hoe anderen een labeltje interpreteren, als je daar zelf keuzes in kunt maken :)
      Wat lastig dat je zelf heel erg met een dilemma zit over wel of geen vlees eten. Ik kan me voorstellen dat het extra lastig is als je wel zou willen stoppen met vlees eten vanwege het dierenleed, maar het toch te lastig vindt. Maar weet je, je keuze om soms een vleesvrije dag te houden, is ook al heel erg goed en bewonderenswaardig! Misschien kun je eens proberen te experimenteren met verschillende vegetarische gerechten of elke week eens een nieuwe vleesvervanger uit de supermarkt proberen. Als je iets vindt wat je écht lekker vindt, is het misschien makkelijker om bijvoorbeeld nog een extra vleesvrije dag in te lassen. Zelf kan ik je bijvoorbeeld de ‘Gehacktbal’ van De Vegetarische Slager aanraden. Mijn vader (als rasechte vleeseter) kan die dus bijna niet van echt onderscheiden qua smaak ;)

  24. 3 november 2017 / 15:08

    Wat een mooie artikel en mooie keuze van jezelf waar je je al tien jaar strak aan vasthoudt. Dat vind ik echt heel knap! Zelf lust ik ook geen vlees, rundvlees en varkensvlees eet ik sowieso al niet. Af en toe eens kip, maar dan eigenlijk alleen als het in huis klaargemaakt is. Buitenshuis kip eten heb ik op de een of andere manier ook afschuw van. Wat dat betreft eet ik eigenlijk bijna alleen vis, dat vind ik wel lekker en zou ik ook niet kunnen missen. Ik heb er wel eens over nagedacht om piscitarier te worden (iemand die alleen vis eet), want de stap om helemaal vegetarier te worden vind ik toch wel moeilijk. Inderdaad omdat er niet altijd rekening mee wordt gehouden. Maar voor nu vind ik dit eetpatroon prima zo, en ik vind het ook helemaal niet erg dat ik geen vlees lust. En ik snap wat je zegt, ik vind botjes afkluiven ook vreselijk! Mijn vriend kan in een restaurant vaker spareribs bestellen en volgens mij zit ik dan echt met een vies gezicht te kijken, haha!

    • 4 november 2017 / 10:16

      Ik vind het alleen maar heel mooi om te horen hoe je hierin een bewuste keuze hebt gemaakt die bij jou en bij jouw eetpatroon past. Het hoeft ook niet per se een naampje of labeltje te hebben. Het is al heel goed dat je keuzes maakt die voor jou haalbaar zijn en waar jij je prettig bij voelt :) Maar brrr, die spareribs… Haha, ik krijg al kippenvel bij het idee alleen ;)

    • 4 november 2017 / 11:43

      Precies! Mensen kunnen er altijd raar van opkijken als je andere leef- of eetgewoonten hebt. Laat anderen lekker in hun waarde denk ik dan. Doe wat voor jou goed voelt. Of dat nou vlees eten is of vegetarier of veganist zijn. Ieder heeft zijn eigen leefstijl en daar is niks mis mee! Zo knap dat jij dit al heel jong hebt kunnen besluiten en gewoon doet wat jij wilt, in plaats van met anderen mee te gaan! Ik vond dat op die leeftijd erg moeilijk. Echt heel knap van je en een goed voorbeeld voor velen <3 Haha, dat moest ik nog even kwijt :)

    • 5 november 2017 / 09:32

      Wat een onwijs lieve reactie! Dankjewel! ♥

  25. 3 november 2017 / 16:11

    Mooi geschreven. En je hebt gelijk: je moet doen waar jij je goed bij voelt en wat goed is voor jou. Mensen wijzen zo makkelijk naar een ander. Ik eet zelf sinds 2 jaar vegetarisch en sinds een jaar voornamelijk vegan. Ik voel me daar goed bij. Maar er is altijd wel iemand die aanwijst wat beter zou moeten.
    EmilyLotus blogte over…Help Marjolein aan een leven

    • 4 november 2017 / 10:16

      Wat mooi en knap dat je al een tijdje vegetarisch eet en nu ook vooral vegan! Fijn om te horen dat je je zelf ook echt voelt bij die keuze, want dat is het allerbelangrijkste, wat mensen er ook van vinden wat je wel of niet doet :)

  26. 3 november 2017 / 19:41

    Respect! Ik heb altijd respect voor vegetariërs. Zelf zou ik het niet kunnen. Knap! Ik heb altijd gewoon heel veel respect zoals ik al zei, maar ik vind het ook wel goed. Het komt ook steeds meer in de media net zoals veganist zijn. Dit is echt iets wat ik niet van jouw wist en dat vind ik wel leuk! En je hebt gelijk, er zullen altijd mensen zeuren en daar moet je je niks van aantrekken. Ik ben zelf ook een dierenliefhebber maar ik hou teveel van vlees om vegetariër te worden. Ik heb daar gelukkig nooit commentaar op gehad, maar ik ben ook wel geen grote vleeseter. Als het hele gezin bijna dagelijks vlees eet, eet ik misschien 4 keer per week vlees. En dat is eigenlijk onbewust zelfs. Dus als ik het goed begrijp ben ik dan flexitarier, al eet ik niet bewust sommige dagen geen vlees. Ik eet gewoon vlees wanneer ik zin heb
    Nikita blogte over…Soms wou ik dat ik de tijd kon bevriezen op zeventien

    • 4 november 2017 / 10:18

      Dankjewel voor je mooie worden! Het is al heel erg mooi dat je op sommige dagen vlees laat staan. Ook dat is al een hele goede stap! En het belangrijkste is dat je doet wat voor jou goed en haalbaar is en zo te horen heb je wat dat betreft een goede keuze weten te maken :)

    • 4 november 2017 / 10:18

      Helemaal mee eens! Het allerbelangrijkste is dat je jezelf goed voelt bij je keuzes, wat een ander daar ook van vindt.

  27. 3 november 2017 / 20:54

    Leuk om te lezen. Lijkt me misschien ook wel makkelijker om vegetariër te worden als je zo jong bent, dan heb je die nachtelijke shoarma-tochten na het stappen en frikandellen na schooltijd in de examenperiode ook nog niet gehad ;-)

    Ik hou ook niet zo van vlees, maar ik woon in een gezin met twee vleesliefhebbers, dus echt vegetarisch worden is geen optie. Ook omdat een mens van nature een omnivoor is en ik denk dat we het gewoon nodig hebben. Wel weet ik dat twee stukken vlees en één stuk vis per week genoeg is, dus als er in de supermarkt twee stukken van iets liggen (we zijn met drie), dan sla ik gerust over. En varkensvlees hou ik ook niet zo van.
    Lilian blogte over…Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Duitse componist

    • 4 november 2017 / 10:20

      Haha, wie weet scheelt het inderdaad dat ik aan die examenperiode al als vegetariër begon ;)
      Zo te horen maak jij ook al hele bewuste afwegingen als het op vlees en vis aankomt en dat is ook heel bewonderenswaardig! :)

  28. 3 november 2017 / 21:04

    Gaaf dat je hier zo open en eerlijk bent en anderen niet aanvalt. Mijn gezin en ik eten veel minder vlees en dit doen we bewust. Mijn dochter eet sinds een jaar geen vlees enkel kip en ze wilt binnenkort ook geen kippenvlees meer eten. Ik vind het bijzonder dat een meisje van toen nog 8 jaar zo bewust is en het ook toepast in haar leven (met vleeseters om haar heen ;-)).
    Nesrin blogte over…Het leed wat een leuke winterjas vinden heet

    • 4 november 2017 / 10:20

      Wat onwijs mooi zeg dat je dochter al op zo’n jonge leeftijd de keuze heeft gemaakt om minder vlees te eten en straks misschien zelfs helemaal geen vlees te eten. Heel bijzonder dat ze daar al op deze leeftijd zo bewust mee bezig is :)

  29. 3 november 2017 / 22:07

    Wat leuk om jouw ervaringen met het vegetariër-zijn te lezen! Het lijkt wel alsof ik dit geschreven heb haha, het is allemaal zo herkenbaar! Ik ben ook al 10 jaar vegetariër en eet ook ei en yoghurt. Ik draag ook leer. Wel eet ik af en toe vis (eigenlijk ben ik dus een pescotarier), omdat ik dat wel lekker vind – in tegenstelling tot vlees. Ik ben allergisch voor noten en dat maakt het soms wel wat lastiger. Ik herken je struggle met uit eten gaan in het buitenland. Vaak kom ik niet veel verder dan een bordje gegrilde groenten en patat, haha. Ik eet overigens zelf niet veel vleesvervangers, omdat ik ook ei en zuivel eet is dat niet per se nodig. Ik vervang mijn vlees liever door veel groente, dat vind ik veel lekkerder! De vegetarische kipstukjes van de Vegetarische Slager vind ik trouwens wel heerlijk, maar o zo prijzig haha. Ik vind het ook niet erg als iemand anders vlees eet maar wel als iemand discussies gaat voeren tijdens het eten. Dat een ander vlees eet, prima, maar ga me niet beginnen over dat vlees zo gezond is en dat je het nodig hebt etc etc. Ieder zijn ding!

    • 4 november 2017 / 10:25

      Heel mooi en fijn om jouw ervaringen te lezen met vegetariër zijn. Ik kan me voorstellen dat een notenallergie het wel een stuk lastiger maakt, omdat noten toch vaak in vleesvervangers worden gebruikt. Fijn dat je met groenten ook al een heel eind komt om je vlees te vervangen. Die vegetarische kipstukjes ken ik trouwens nog niet. Daar ga ik zeker eens naar kijken.
      De opmerkingen over vegetarisch eten van vleeseters zijn inderdaad soms wel heel frustrerend. Ik vind het ook echt vervelend als ik me voor mijn gevoel moet verantwoorden voor de keuzes die ik maak. Andersom ga ik ook niet proberen om vleeseters ervan te overtuigen dat ze moeten stoppen met vlees eten. Als iedereen gewoon zijn eigen keuze maakt en de keuze van een ander respecteert, is de wereld al iets mooier :)

  30. 3 november 2017 / 22:16

    AL 10 JAAR! Wat knap zeg, respect! Ik heb zelf wel veel meer interesse in vegetarisch eten, veganistisch vind ik wel heel streng en dat lijkt me wel echt heel moeilijk. Ook woon ik nog thuis en heb ik dus echt te eten wat de pot schaft; waardoor mijn moeder niet voor mij uitzonderingen gaat maken. Wel is het zo dat ik bijna nooit vlees eet; en eet ik wel vlees is het eigenlijk alleen kip. Ik vind vlees gewoon niet zo lekker; niet mijn ding. Vis ben ik eigenlijk alleen fan van als het in sushi zit; maar verder eet ik het ook bijna nooit. Soms een keer een beetje kibbeling of een visfrietje.

    Maar zodra ik uit huis ga wil ik wel vaker vegetarisch eten; ik heb dan ook al een super leuk kookboek gescoord met heerlijke vegetarische gerechten!

    Liefs!
    Rosita Elise blogte over…Netflix tip: Modern Family

    • 4 november 2017 / 10:27

      Dankjewel voor je fijne reactie! :) Ik kan me voorstellen dat het lastig is om helemaal vegetarisch te eten als je moeder geen uitzondering wil maken met koken. Ik heb zelf de mazzel gehad dat mijn moeder al jarenlang voor mij apart vleesvervanger klaarmaakt, maar ik ben me er wel van bewust dat dat eigenlijk een luxe is.
      Hopelijk kun je straks, als je het huis uit bent, volop experimenteren met het vegetarische kookboek en daar een weg in vinden die voor jou goed voelt :)

  31. 4 november 2017 / 10:41

    Interessant om te lezen! Ik ben nu een halfjaar vegetariër en het bevalt me supergoed. Er is trouwens ook wel echt een verschil tussen vegetarisch/vegan eten of vegetarisch/vegan leven, dus ik vind niet dat je je voor alles hoeft te verantwoorden, maar ik snap je probleem wel!

    • 5 november 2017 / 09:31

      Daar heb je zeker een goed punt. Vegetarisch leven is toch heel wat anders dan vegetarisch eten. En wat mooi om te horen dat het jou zo goed bevalt om vegetariër te zijn :)

  32. Odetta
    6 november 2017 / 14:05

    Ik hou te veel van vlees en vis. Het hoeft absoluut niet heel erg veel te zijn, maar het is puur om het hartige aan mijn eten toe te voegen. Overigens vind ik gebakken tahoe ook heel erg lekker als vleesvervanger tussen de groenten in een wokgerecht, hoor.
    Verder heb ik geen problemen met het feit dat iemand vegetariër is, vrijheid blijheid, toch!

    • 7 november 2017 / 07:13

      Precies, ieder zijn ding! De een is vegetariër, de ander veganist en weer een ander eet misschien vlees en dat is allemaal oké. Tahoe vind ik overigens ook erg lekker :)

  33. 7 november 2017 / 08:41

    Een mooi uitgangspunt om je idee niet op te leggen aan anderen. Sinds ik er – ook bewust – voor heb gekozen om flexitariër te zijn (= vlees vervangen door vis/gevogelte/veggie) voel ik mij daar echt goed bij. In een weekendbijlage in de krant las ik onlangs ook dat het merendeel daarvoor kiest. Er zijn ook echt wel bepaalde vetten die ons lichaam nodig heeft, iets wat je in een vegetarisch/veganistisch eetpatroon dan weer dient te vervangen bijvoorbeeld door een vitamine B12 supplement. Maar dat wist je ongetwijfeld al.
    Hilde blogte over…Mijn ochtend- en avondritueel

    • 8 november 2017 / 07:05

      Wat goed dat je flexitariër bent geworden en je daar zo fijn bij voelt! Het is een hele mooie stap als je naar iets minder vlees eten gaat en gelukkig wordt het ook steeds iets makkelijker om vlees te vervangen door de vele producten in de supermarkt.
      Zelf let ik er heel goed op dat ik geen vitaminetekorten krijg. Soms slik ik inderdaad vitamines, maar ik kijk ook heel goed naar de vleesvervangers die ik kies. Het schijnt dat het bijvoorbeeld niet zo goed is om elke dag een vervanger te eten die op sojabasis is, dus probeer ik bewust ook vleesvervangers te zoeken die juist van iets anders gemaakt zijn.

  34. 12 november 2017 / 13:17

    Zijn er echt mensen die denken dat bewerkt vlees zoals gehakt niet van dieren afkomstig is? Vreemde vraag, zeg.
    Zelf eet ik zo weinig mogelijk vlees en koop ik het ook niet meer. Wel maak ik soms een uitzondering op restaurant, wanneer er niets vegetarisch op de kaart staat, of wanneer ik een sushi craving heb. :-)
    Jessica J. blogte over…Lush Halloween & winter launch

    • 12 november 2017 / 19:07

      Ja, echt een bizarre vraag! Volgens mij bedoelde hij niet zozeer dat gehakt geen vlees is, maar dacht hij meer dat ik als vegetariër wel uitzonderingen zou maken voor bepaald (in zijn ogen echt heel lekker) vlees ;)
      Wat knap dat je ook zo min mogelijk vlees eet en het sowieso niet meer zelf in huis haalt. In restaurants is vegetarisch eten inderdaad nog weleens een uitdaging, maar gelukkig gaan ook steeds meer restaurants overstag door lekkere vega opties aan te bieden.

  35. 14 november 2017 / 13:21

    Fijn om dit artikel te lezen! Ik ben zelf bijna 6 jaar vegetariër. In het begin at ik wel veel kaas, kwark en eieren, maar het afgelopen jaar ben ik bewust gestopt met kaas en kwark en eet ik zeer zelden eieren om medische redenen. Ik heb zelfs geprobeerd om helemaal vegan te worden, maar ik merkte dat dit voor mezelf niet te doen was. Ik ging te veel letten op wat ik wel en niet kon eten waardoor ik op een gegeven moment echt niet meer wist wat ik moest. Ik herken mezelf dus in je verhaal! Ik zie inderdaad ook wel eens dat je in de ogen van een veganist niet goed genoeg bent. Eigenlijk is dat best absurd, omdat alle stapjes voor een beter milieu en dierenwelzijn helpen. Hoe klein ze ook zijn.

    Over die leren Timberlands vind ik dat je je echt niet schuldig hoeft te voelen! Je doet je eigen ding en dat vind ik super knap! Bovendien is imitatieleer aka plastic ook slecht voor het milieu en gaan niet eens lang mee… Dus doe lekker je eigen ding hoor!

    • 15 november 2017 / 07:04

      Wat een fijne reactie! Dankjewel daarvoor! :) Het is heel mooi om te lezen over de ervaringen van iemand die in een soortgelijke situatie zit. Ik vind het ook een goede stap dat je bewust niet vegan bent gaan eten om te voorkomen dat je te veel op je eten gaat letten. Ook wat betreft vegetarisch of veganistisch eten/leven, is het belangrijk om te kijken naar wat voor jou haalbaar is en goed voelt. Elke stap is er een en als vegetariër lever je ook al een hele waardevolle bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge