1 jaar ondernemer

1 jaar fulltime ondernemer | Mijn successen, lessen & missers

 • 12 mei 2021
 • 17 Reacties

Op 15 mei mag ik als fulltime ondernemer één kaarsje uitblazen. Ondernemen deed ik als freelance tekstschrijver vóór 2020 al een tijdje, maar 15 mei was de dag dat ik de (digitale) deur van mijn vorige werkplek achter me dichttrok. Klaar om volledig voor mezelf aan de slag te gaan. Inmiddels kan ik me haast niet anders meer voorstellen dan dat ik eigen baas ben en mijn eettafel als privé-werkplek heb. Taarttijd is het zaterdag pas, maar een artikel wilde ik wel alvast aan deze mijlpaal wijden. Zie hier mijn grootste successen, lessen en missers.

Fulltime ondernemen | Een spannende stap

Gek genoeg voelt het alsof ik al langer dan één jaar mijn eigen boontjes dop als fulltime freelance tekstschrijver. Ik had altijd in mijn hoofd om mijn bedrijf (dat ik toen nog steevast “bedrijfje” noemde – mijn tip: nooit doen!) naast een baan in loondienst te blijven doen. Maar eigenlijk wist ik ook wel: schrijven wilde ik. En dan niet voor één bedrijf en ook niet van 9 tot 5 op een kantoor. Nee, ik wilde niets liever dan dat alles zelluf doen. Voor meerdere opdrachtgevers, als freelancer en met alle uitdagingen en kansen die het ondernemerschap met zich meebracht.

Klinkt allemaal heel stoer zo. Maar zo dapper als het misschien klinkt, zo bang was ik al die tijd om de stap te zetten. Ik was toch veel te jong om te ondernemen? Wat wist ik nu eigenlijk van klanten werven? Zouden mensen me wel serieus nemen? En wat nu als ik opeens al mijn klanten zou verliezen? Ik had niet durven hopen dat het zo goed zou uitpakken als het heeft uitgepakt. Juist in deze coronatijd heb ik gemerkt hoe goed het me doet om een baan te hebben waarvoor ik soms met plezier op zondag al mijn mail check omdat ik gewoon niet kan wachten tot maandagochtend.

Uitdagingen en schouderklopjes

Terugkijkend op dit eerste jaar ben ik best wel trots op waar ik sta. Schouderklopjes geven is iets wat ik tussen de werkzaamheden door nog weleens vergeet. Als ik er middenin zit, ben ik zelf vooral geneigd te kijken naar wat beter kan en wat ik nog meer zou willen. Maar het is ook goed om eens stil te staan bij hoeveel verder ik ben dan toen ik vorig jaar mijn loondienstbaan vaarwel zei. Ik heb het afgelopen jaar niet om klanten verlegen hoeven zitten (waar ik heel dankbaar voor ben), heb mooie opdrachten mogen oppakken en ben gegroeid als persoon.

Het mooiste aan het ondernemerschap is dat je min of meer gedwongen word om uitdaging na uitdaging aan te gaan. Jij moet immers zelf alles oppakken, ook als je het nog nooit hebt gedaan. Zelfs als je iets mega-eng vind of bang bent dat je daarvoor niet uit het juiste hout gesneden bent. De acquisitiegesprekken moet je zelf doen, de offertes moet je zelf opstellen. Als een klant ontevreden is, moet je zelf een oplossing bedenken. Je zult ook zelf ‘nee’ moeten zeggen als het niet past. Dat is het lastige, maar was voor mij vaak ook juist het mooie en leerzame aan een eigen bedrijf.

1 jaar fulltime ondernemer

Wat heeft het me gebracht?

Als ik terugdenk aan alles wat er in één jaar is gebeurd, dan heeft het ondernemerschap me ontzettend veel gebracht. Geweldige opdrachten en leuke samenwerkingen in sowieso. Ik heb ontzettend veel mensen (digitaal) ontmoet, inspirerende verhalen gehoord en die ook op papier mogen zetten. Ik heb mooie complimenten mogen ontvangen en soms juist feedback gekregen die me scherp hield. Ik ben door het schrijven voor opdrachtgevers wijzer geworden over onderwerpen als hypotheken, zonnepanelen, vitaliteit, besparen, leidinggeven en duurzame mode. Tekstschrijven is niet alleen leuk, maar je wordt er ook nog eens nooit dommer van.

In loondienst had ik in eerdere banen vaak na een tijdje het gevoel dat ik vastliep. Ik kende de organisatie dan wel, voerde op de automatische piloot mijn werk uit en miste een stukje uitdaging. Sinds ik voor mezelf werk, creëer ik mijn eigen uitdagingen. Ik vind het geweldig dat er nooit een baas is die zegt “Zou je dat nou wel doen?” of “Dat past niet in onze visie” als ik met een creatief nieuw bedrijfsidee op de proppen kom. Het kan gewoon. Zonder dat het langs tien managers hoeft. Zelfs vandaag al.

Van “Wauw, een klant!” naar een kritischer blik

Ik had het luxeprobleem dat mijn grootste uitdaging ‘m zat in ‘nee’ leren zeggen. Een jaar geleden maakte ik een vreugdedansje bij elke mogelijke klant die bij me aanklopte. Dat diegene weinig budget had of geen input kon leveren, vond ik mijn probleem. Ik had een klant. Een klant, ik! Gelukkig ben ik daar door vallen en opstaan professioneler in geworden. Ik verwijs nu regelmatig klanten door naar andere tekstschrijvers, ben ruimere deadlines gaan hanteren en ben gestopt met alles uit mijn handen laten vallen om maar een tekst binnen 24 uur op te leveren. Wat niet kan, dat kan niet. En als ik er niets voor voel, geef ik dat ook eerlijk aan.

Mijn missers

Niet alles ging vlekkeloos; ik heb ook zo mijn uitdagingen als ondernemer. Gelukkig maar, anders zou werk ook maar saai zijn. Dit waren de momenten waarop ik het hardst op mijn bek ging (soms meer dan eens):

 • Te lang in gesprek blijven met een klant die eigenlijk nul budget heeft of die verwacht dat ik in ruil voor een leuk product een webtekst schrijf. Daarom heb ik tegenwoordig prijzen op mijn site staan.
 • Telefoontjes opnemen op momenten dat het niet uitkomt en daardoor te laat bij de huisarts verschijnen of koude soep moeten eten. Doe ik gelukkig ook niet meer.
 • Je algemene voorwaarden vergeten mee te sturen of snel een kostenindicatie op de e-mail zetten. Ik kan je uit ervaring zeggen: niet doen. Sinds een vervelende situatie zorg ik altijd voor een offerte vooraf.
 • Klanten proberen over te halen met jou in zee te gaan als ze ervan overtuigd zijn dat het neefje van de buurjongen ook wel wat op papier kan zetten. Laat in dat geval gewoon je opdrachtgever met de beste jongen aan de slag gaan.
 • Gratis werk leveren omdat iemand toevallig zo’n mooi initiatief heeft. Ik heb dat een enkele keer gedaan voor lieve mensen die ik persoonlijk ken, maar verder ben ik teruggekomen van dingen doen in ruil voor zichtbaarheid of iets in die richting. Mijn hypotheek kan ik helaas ook niet betalen van een gratis boek of een tag op een LinkedIn-pagina.
 • Koffieafspraakjes plannen “omdat er later meer uit voortkomt”. In de praktijk hoor je meestal niets meer van iemand, maar is er wel 2,5 uur van je tijd verloren gegaan.
 • In de kerstperiode volop doorwerken en vergeten mezelf even vrij te gunnen.
1 jaar fulltime ondernemer

Mijn trots-momenten

Gelukkig waren er ook genoeg dingen waar ik wél met een trots gevoel op terugkijk. Soms zelfs mega-trots. Deze momenten bijvoorbeeld:

 • Dat ik inmiddels meerdere vaste klanten heb voor wie ik met veel plezier elke maand een aantal teksten mag schrijven.
 • Dat ik mooie reviews mocht ontvangen van klanten en dat er meerdere klanten via-via bij me uitkwamen doordat iemand anders me spontaan had aanbevolen.
 • Dat RomyVeul.nl sinds januari een gloednieuw jasje heeft.
 • Dat ik een paar grote doorlopende opdrachten mocht binnenhalen. Vooral trots ben ik op de nieuwsrubriek die ik voor Hypotheek.nl mag doen over persoonlijke financiën – maar dan in een lekker luchtig en leesbaar jasje.
 • Dat ik sinds dit jaar teksten schrijf voor o.a. Assertief.nl en Feedbackgeven.nl – onderwerpen die helemaal in mijn straatje passen.
 • Dat ik mezelf een flinke investering in een coachingstraject heb gegund en tijdens dat traject enorm veel heb geleerd (en nog steeds leer).
 • Dat ik ben afgestapt van altijd ‘ja’ zeggen, elk mogelijke telefoontje acuut opnemen en denken dat ik alle soorten teksten maar moet schrijven. Ik ben meer gaan kijken naar wat ik kan en wil. Dat heeft mijn werk veel leuker (en behapbaarder) gemaakt.
 • Dat ik weet wat ik waard ben en mijn tarieven dit jaar heb verhoogd.
 • Dat ik heel veel inspirerende ondernemers met een mooie missie heb mogen spreken om hun unieke verhaal op papier te zetten.
 • Dat ik handiger ben geworden in agendabeheer en timemanagement en daardoor minder vaak een strijd tegen deadlines voer.
 • Dat ik lastige situaties kan zien als leerpunten (vaak na een paar keer diep ademhalen en eerst wat frustratie of onzekerheid) en me er niet meer zomaar door uit het veld laat slaan.

Mijn mooiste lessen

Uitgeleerd ben ik nooit. Het allermooiste van ondernemen vind ik vooral dat ik er heel veel lessen uit heb mogen trekken – over mijn bedrijf, over het schrijven, over de verhalen die ik vertel en ook gewoon over mezelf. De meest waardevolle lessen die ik dit jaar leerde:

 • Ik ben ondernemer geworden om te doen wat ik leuk vind. Dat betekent dat ik op opdrachten die ik niet leuk vind, ook ‘nee’ mag zeggen.
 • Humor en creativiteit in een tekst is voor mij heel belangrijk. Als een opdrachtgever een bloedserieuze tekst zoekt, is dat mijn ideale klant niet.
 • Ik heb wat te bieden als tekstschrijver en daar mag ik ook voor staan.
 • Andere ondernemers zijn nooit je concurrent, want niemand doet precies wat jij doet. Het zijn juist fijne collega’s met wie je leuke samenwerkingen kunt aangaan. Als je maar, net als anderen, helder hebt wat jou uniek maakt.
 • Je kunt nooit iedereen tevreden houden en dat hoeft ook niet.
 • Deadlines zijn ook maar door iemand bedacht. Als een klant iets binnen 24 uur nodig heeft, kun je daar vaak nog wel over in gesprek gaan (of anders de opdracht weigeren).
 • Interviewen is ontzettend leuk om te doen.
 • Als freelancer kun je ook veel leuke contacten hebben. Sterker nog, ik spreek als freelance tekstschrijver veel meer verschillende inspirerende en toffe mensen dan toen ik op kantoor werkte.
 • Als je gewoon jezelf bent (ook online en in contact), trek je ook klanten aan die bij jou passen.
 • Coaching is het mooiste cadeau wat je jezelf als ondernemer kunt geven.
 • Je hoeft niet alles alleen te doen als zzp’er. Vaak is het juist voordeliger om er iemand op te zetten die in vier keer zo weinig tijd vier keer zo goed doet waar jij anders twee weken gefrustreerd op gaat zitten.
 • Ik mag soms best een wat lievere baas voor mezelf zijn. Meer vrije dagen, lunchwandelingen en even iets voor mezelf doen onder werktijd hoort daar ook bij.

En nu?

Op naar de twee jaar fulltime ondernemerschap! Ik heb ontzettend veel plannen. De laatste tijd heb ik leren ontdekken wat ik wel en niet leuk vind om te doen als schrijver. Zo schrijf ik bijna geen nieuwsbrieven meer, maar juist wel veel blogs, webteksten en e-books. Ook weet ik dat schrijven over lassen, computers en andere technische onderwerpen niet mijn kopje thee is. Schrijven over groei, geluk, groen leven en geld dan weer wel. Voor kurkdroge teksten voor opdrachtgevers die houden van een formele tekst ben ik niet de aangewezen persoon; wel voor luchtige teksten die lekker lezen en een knipoog bevatten. Daar wil ik me dit jaar nog meer op gaan focussen. Ik kan nu al niet wachten.

Ik ben reuze-benieuwd wat dit tweede ondernemersjaar me zal brengen. Maar nu eerst een taartje regelen voor zaterdag. Want zoals het een goede baas betaamt, mag ik dit werkjubileum natuurlijk niet taartloos voorbij laten gaan.

Hoe lang werk jij al waar je nu werkt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 12 mei 2021 op 7:09 am - Beantwoord

  Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal. Zo inspirerend en mooi om te lezen hoe je als ondernemer bent gestart en wat je zoal geleerd hebt. Ik heb ook soortgelijke ambities dus de lessen komen op het juiste moment.

 2. Naomi 12 mei 2021 op 8:07 am - Beantwoord

  Dit jubileum mag je zeker vieren. Zo gaaf om het afgelopen jaar meegenomen te worden in je ondernemerschap en om nu al die mijlpalen te zien. Echt geweldig dat het zo goed is gegaan! Gefeliciteerd en op naar nog veel meer jaren mooi ondernemerschap!

 3. Audrey 12 mei 2021 op 9:08 am - Beantwoord

  Van harte gefeliciteerd! Ik had ook op een of andere manier het gevoel dat het al langer was, al weet ik natuurlijk wel dat je vlak na de uitbraak van de coronacrisis was begonnen. Gek hoe dat werkt. Ik werk alweer ruim 2,5 jaar bij mijn huidige werkgever en ik vind het nog steeds een heel fijne plek! Het handige is ook dat het onderdeel is van een grotere groep bedrijven, waardoor er ook meer mogelijkheden zijn om binnen het bedrijf eens wat anders te gaan doen als ik daar behoefte aan heb.

 4. Noor 12 mei 2021 op 9:53 am - Beantwoord

  Ik dacht ook dat je langer als zelfstandige werkte Op naar de volgende jaren! Ik vraag me ook nog steeds af waar je de tijd vindt om inspirerende artikels te schrijven + fulltime tekstschrijver bent. Je posts op IG zijn ook fijn om te lezen (zoals de post over glimlachmomenten). Chapeau!

  Koffieafspraakjes heb ik zelf ook niet veel mee. Of een zakelijke lunchmeeting… Geef mij maar gewoon een vergaderzaal, een Teams-meeting,… en dat gaat veel vlotter (en sneller!). Ik zou me tijdens een lunchmeeting eerder zorgen maken of ik iets tussen mijn tanden heb

 5. Daenelia 12 mei 2021 op 10:12 am - Beantwoord

  Gefeliciteerd! Het mooiste kado is natuurlijk dat je zo blij wordt van wat je doet, maar de echte beloning is dat je zelf je tarieven hebt verhoogd. Dat geeft zoveel aan: zelfvertrouwen, weten wat je waard bent en vertrouwen in de toekomst. Dat er maar vele, vele fijne jaren mogen volgen!

 6. Ida 12 mei 2021 op 11:25 am - Beantwoord

  Van harte gefeliciteerd! Wat een mooie mijlpaal! Ik hoop dat je nog vele jaren met succes je bedrijf mag voortzetten. Jouw schrijfstijl is erg leuk, goed leesbaar en met een humoristische slag. Ik vind het knap dat je naast jouw bedrijf ook nog steeds elke werkdag een nieuwe blog hebt klaar staan! Dat verklaart wel waarom je schrijven zo leuk vindt!

 7. johanna 12 mei 2021 op 11:51 am - Beantwoord

  Gefeliciteerd, en fijn dat je steeds weer nieuwe groei- of verandermogelijkheiden ziet. Dat is het grote voordeel van zelfstandig zijn. Ik heb al ruim 10 jaar mijn massagepraktijk maar de rek is er nu wel uit. Mede door de huidige situatie moet ik er werkelijk of veel nieuwe energie insteken of iets grondig veranderen. Dus succes voor jouw volgende jaar!

 8. Katja 12 mei 2021 op 2:03 pm - Beantwoord

  Gefeliciteerd!!! Ik vroeg me verder af hoe je als zelfstandig ondernemer het doen van de belastingaangifte of het voeren van een boekhouding hebt ervaren? Heb je tips en adviezen voor startende ondernemers die bijv. een eigen e-commerce bedrijfje willen beginnen of willen starten met affiliate marketing / eigen blog onder andere? Heb je bepaalde bronnen die je hierbij hebben geholpen? Besteed je het uit of doe je dat allemaal zelf? Het lijkt me fijn om te lezen hoe jij dat ervaren hebt. Misschien een ideetje voor een toekomstig artikel.

 9. Van harte gefeliciteerd met deze schitterende mijlpaal in je leven! Jij mag zeker heel trots zijn op jezelf en je bedrijf! Dat ik je blogartikelen fijn lezen vind heb ik wel al eens laten vallen, maar wat een respect om naast je zakelijke teksten nog tijd en inspiratie te vinden om je blog te vullen met fijn leesbare artikelen. Alsof het allemaal zomaar eventjes uit je vingers is getypt (ha, ik weet gelukkig ook wel dat een artikel tikken niet in 5 minuten gedaan is 😉 ). Respect & ga zo door!

 10. Zo simpel is dan geluk 12 mei 2021 op 7:49 pm - Beantwoord

  Alvast van harte gefeliciteerd! Eet er zaterdag maar een lekker taartje op.

 11. Meaghan 13 mei 2021 op 9:24 pm - Beantwoord

  Gefeliciteerd! Wat is dat jaar snel voorbij gegaan! En wat een mooie lessen heb je geleerd, zowel de missers als je succesmomenten! Daar mag je onwijs trots op zijn. Ik ben echt blij voor je dat je onderneming zo goed gaat en dat je al zo veel gave opdrachten hebt mogen oppakken. En inderdaad, gaandeweg leer je welke opdrachten wel bij je passen en van welke opdrachten je totaal geen energie krijgt. Ik ben je trouwens nog steeds ontzettend dankbaar voor je hulp bij mijn scriptie! Door jou kreeg ik echt meer zelfvertrouwen en kon ik ook een stuk inleveren dat tekstueel heel sterk was, zonder dat mijn boodschap of mijn onderzoek helemaal veranderd werd. En ook van mijn vriendin die je momenteel helpt, hoor ik hele positieve verhalen! Zo leuk! <3 Maar natuurlijk doe je ook veel gavere opdrachten dan alleen scripties redigeren hihi. Je bent een topper!

 12. Anouk 15 mei 2021 op 3:21 pm - Beantwoord

  Gefeliciteerd, 1 jaar alweer! Ik studeer nog dus ik werk nog nergens, alhoewel ik wel hoop een baan te vinden binnekort want in juli ben ik klaar met studeren.

 13. Els 17 mei 2021 op 10:09 am - Beantwoord

  Echt wat een mooie blog om te lezen, Het valt mij voorla op dat je zoveel geleerd hebt wat bij je past en niet bij je past. Ik heb echt bewondering voor je!

  • Romy 17 mei 2021 op 11:30 pm - Beantwoord

   Jeetje, wat lief dat je dat zegt! Dank je!

 14. Simone 17 mei 2021 op 7:12 pm - Beantwoord

  Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal! Is toch iets wat je niet zomaar voorbij mag laten gaan. Ik ben inmiddels alweer bijna 3 jaar ondernemer en sinds maart heb ik mijn tweede bedrijf (webshop).
  Wel kwam ik nog wat puntjes tegen waarvan ik dacht ‘dat zou ik ook beter moeten doen’. Dus daar ga ik maar eens aan werken. Dankjewel voor die (onbewuste?) reminder!

  • Romy 17 mei 2021 op 11:21 pm - Beantwoord

   Wat ben jij al lang ondernemer, gaaf zeg hoe snel dat is gegaan! En heel tof dat je er nu een tweede bedrijf bij hebt 🙂
   En mooi dat je iets aan mijn inzichten over ondernemen hebt. Ik vind het ook altijd mooi om te lezen bij anderen wat zij anders zijn gaan doen of willen gaan doen. Daar leer ik ook altijd weer wat van.

 15. Saskia 23 mei 2021 op 1:32 pm - Beantwoord

  1 jaar alweer. Wauw. Gefeliciteerd. Zo blij dat je er nog steeds zo blij van kan worden. Dat is toch het belangrijkste.

Recente blogs

26 simpele self-care ideeën (voor doodnormale dagen)

18 februari 2021|Lifestyle, Zelfliefde|

Selfcare, moet je daarvoor niet naar een meditatieretraite onder de Spaanse zon vertrekken? Of op z'n minst een Happinez-abonnement aanschaffen? Nee hoor, niets van dat alles. Dus niet wegklikken als het woord 'self-care' in jouw allergische hoek zit. Ik denk dat self-care (dingen doen die goed voor je zijn) hem zit in de meest eenvoudige handelingen. Dingen die je vaak zelfs dagelijks kunt doen. Ik heb best wel wat fijne gewoontes, tips en leesvoer ontdekt om op een simpele manier voor meer zelfzorg te zorgen. Dit zijn mijn 26 self-care ideeën.

Blij Lijstje #52 | Ritjes rijden, sollicitatiespanning & vergissingen die verrassend goed uitpakken

15 maart 2022|Persoonlijk|

Juist in deze slecht-wereldnieuws-weken vind ik het belangrijk om ook bij de mooie dingen stil te staan. Zeker niet om mijn kop in het zand te steken (ik leef intens mee met Oekraïne), maar wel om te beseffen dat gelukkig niet alles verdrietig en moeilijk is. Door wat er gebeurt aan de andere kant van Europa mag je voor de mooie dingen extra dankbaar zijn. En dus: een blij lijstje! Met onder andere een slimme opmerking van Bart, de blussende werking van kwark en spannende autoritjes.

Mijn fantastische tweedehands aankopen op Koningsdag 2022

29 april 2022|Lifestyle|

Wauw, we mochten weer! Ik overdrijf niet als ik zeg dat de vrijmarkt op Koningsdag een van de feesten is die ik het meest heb gemist tijdens de coronaperikelen. Al een week van tevoren was ik aan het fantaseren over de fantastische koopjes die ik er vast en zeker zou scoren. En inderdaad, de buit viel allesbehalve tegen! Na een gezellige ochtend naar de vrijmarkt in Amstelveen (de allergrootste vrijmarkt die ik ken!) met Bart en mijn vader kwam ik met een tas vol spullen en een heel blij hoofd thuis. Dit zijn mijn aankopen op de vrijmarkt.