1 jaar op mezelf wonen | 25 lessen die ik leerde

3 mei 2020 | Persoonlijk | 27 reacties

lessen 1 jaar op mezelf wonen

Komende week is het 1 jaar geleden dat ik de laatste verhuisdozen in mijn auto laadde. Een glimlach op mijn gezicht en een heel onwerkelijk gevoel volgden toen ik de sleutel in het sleutelgat van MIJN deur stak. Voortaan zou ik mijn dagen en nachten hier slijten. De grote dag was aangebroken: ik ging officieel op mezelf wonen. Inmiddels is die dag dus alweer bijna 365 dagen geleden. Het hele op-mezelf-woon-avontuur blijkt nogal een leerzame ervaring – ook al na een jaar. Ik ben heel wat huishoudhacks, inzichten over mezelf én levenslessen rijker. In dit artikel deel ik er 25 met je.

 1. Iedereen kan Ikea-kastjes in elkaar zetten. Ja, zelfs ik.
 2. Receptideeën opdoen is een feestje, maar uiteindelijk ben ik bij elk recept eigenwijs genoeg om er toch weer mijn eigen draai aan te geven.
 3. Alleen wonen is best goed voor je sociale contacten. Juist omdat ik alleen woon, steek ik veel bewuster tijd in sociale contacten, maak ik vaker een praatje en ga ik ook naar leuke contacten op zoek. Heel bijzonder dat je binnen een jaar wat contacten betreft heel wat kunt opbouwen!
 4. Eten voor twee dagen maken is zo’n slecht idee nog niet.
 5. Net als tupperwarebakjes trouwens. Ik begrijp eindelijk waarom de moeders op het schoolplein daar vroeger zo lyrisch over waren.
 6. Je hoeft niet elke deurverkoper vriendelijk vijf minuten lang te woord te staan. Dat is juist het voordeel van een appartement met intercom: van een voet tussen de deur is sowieso geen sprake.
 7. De kans dat ik ooit nog een feestbeest word, schat ik in op 0,0%. Dat ik tegenwoordig op zaterdagochtend om half negen al sta schoon te maken, zegt wel genoeg.
 8. Een neutrale bank kopen was misschien wel een slimme optie geweest. Ik ben nog steeds blij met mijn blauwe bank, maar merk dat hij misschien toch niet zo geschikt is voor mijn continue ik-wil-mijn-interieur-helemaal-omgooien-buien.
 9. In je eentje een huis kopen/huren heeft zo zijn voordelen. Alle interieurkeuzes zelf kunnen maken is écht een feestje.
 10. Maar er zijn ook nadelen. Zoals elke keer weer in mijn pyjama nog de container buiten moeten zetten. Zal ik het ooit nog leren?
 11. Er was ook een minder welkome les: de Belastingdienst blijkt je opeens met de blauwe enveloppen wel héél goed te kunnen vinden als je een eigen huis hebt.
 12. Maar er zijn ook leuke dingen. Zo blijkt het tuincentrum veel leuker (en verslavender) dan ik in de eerste 25 jaar van mijn leven altijd dacht.
 13. En ik leerde een mooie les: verdrietig naar bed gaan is nergens voor nodig – ook niet als je die avond niemand om je heen hebt. Er zijn altijd wel mensen die naar je willen luisteren en die je kunt bellen, appen of skypen.
 14. Met een kat moet je zo’n drie keer zo vaak stofzuigen als zonder kat. Maar alle Pippa-liefde, knuffels en gekke acties zijn die stofzuigsessies meer dan waard.
 15. Planten in de slaapkamer zijn geen goed idee als je bij de plantenroutine alleen plantjes water geeft die direct in het zicht staan. Dat liep voor mijn groene vrienden op de slaapkamer niet al te best af. Gelukkig staat de rest er nog steeds springlevend en groen bij.
 16. Een werkkamer is best fijn om te hebben, maar puntje bij paaltje is een grote eettafel tóch een fijnere werkplek.
 17. Daarover gesproken: een eettafel van 2,2 meter langs was best een slim idee. Ik kan aan het eind van de dag mijn knutselspullen laten liggen en mijn laptopspul laten staan, en dan toch nog ergens een plekje op tafel vinden om rustig te avondeten.
 18. Bijna alles smaakt een stuk lekkerder als je het in de oven stopt. Enige uitzondering is de aubergine die laatst naar plastic smaakte. Dank je voor de tip om dat de volgende keer te voorkomen, Johanna! :)
 19. Weekboodschappen doen lukt prima in je eentje. Die boodschappen vervolgens allemaal de trappen op krijgen, gaat verrassend genoeg ook nog net aan.
 20. Je hebt zowat geen vakantie nodig als je een fijn stekkie hebt waar het na een jaar nog altijd voelt alsof je in een héérlijk hotel overnacht. Alleen de roomservice en schoonmaakster ontbreken.
 21. Tijd voor jezelf heb je niet, die máák je. Met een eigen huisje heb je opeens altijd wel iets te doen. Ik moet mezelf soms echt tot de orde roepen om mezelf vrij te geven van mijn huishoudelijke to-do’s.
 22. Een belangrijke-papieren-la is alleen een goed idee als je die la eens in de zoveel tijd een opruimbeurt geeft. #actiepuntje
 23. Sommige ingrediënten maken ALLES lekkerder. Pindasaus en kokosmelk bijvoorbeeld.
 24. Op jezelf wonen is oprecht een waardevolle ervaring. Ik heb geleerd op eigen benen te staan, lief voor mezelf te zijn en vooral kracht uit mezelf te halen. Natuurlijk hoop ik niet mijn hele leven alleen te wonen. Maar ik weet dankzij deze ervaring wel dat, wat er ook gebeurt, ik altijd nog op mezelf kan terugvallen. Zoiets moois om dat te beseffen!
 25. En als afsluiter de belangrijkste les van allemaal, die ik pas heel recent leerde: pak nooit een pan vast met je blote handen. Worden je hand, je bezorgde ouders én jij niet blij van.

Welke van deze lessen herken jij?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

27 Reacties

 1. Shirley

  We zullen blijven leren. Je bent trouwens niet de enige die hete dingen aanraakt. Ik checkte vorig jaar met 3 vingers of de kookplaat nog aanstond (antwoord: ja). Op mezelf wonen, was bij mij ook echt een stap in mijn ontwikkeling en ik denk dat dat voor de meesten geldt. Je moet opeens veel meer zelf doen. Ik had in het begin nog wel een hotline met mijn moeder haha.

  Antwoord
 2. Anouk

  Oh ja de tupperware bakjes en koken voor twee dagen zijn zo herkenbaar. Interieur keuzes maken we samen, maar dat bleek eigenlijk hartstikke goed te gaan. En een kat daar hebben we nog geen ruimte voor maar in een volgens huis gaat die er zeker komen!

  Antwoord
 3. Audrey

  Yes voor de tupperware-bakjes en koken voor twee dagen! Ik heb nu met de groene kneusjes ook vrij veel planten boven staan, dus ik denk niet dat ik ze ga vergeten.

  O, en nog een advies: als je iets uit de oven haalt (met ovenhandschoenen aan), zorg er dan voor dat je niet met je blote onderarmen alsnog een rand van de oven aanraakt…

  Antwoord
 4. Silke

  Mooi overzicht. Ik vind 24 ook heel herkenbaar: ik hoop niet altijd alleen te blijven wonen, maar ik weet wel dat ik altijd op mezelf kan terugvallen! :)

  Antwoord
 5. Johanna

  Veel is herkenbaar. Vooral dat vakantie is niet nodig. Ik ben ook heel graag thuis, en heb genoeg leuke dingen te doen. En dat is er nog de natuur, de zwembaden in het meer, etc. Alzo waarom veel geld uitgeven, als de vakantie eigenlijk al voor de deur begint. Overigens hoor ik graag of je dat met die aubergine gelukt is. (anders even mailen) Mijne was laatst te zacht, had hem te lang laten bakken. Je kon er direkt auberginepuree van maken, wat ook een goede mezze is.
  Alleen wonen, en alles zelf kunnen bepalen heeft vele voordelen. Maar ik ben niet graag alleen, en neem dan maar de nadelen op de koop te.

  Veel plezier in het 2e jaar in de woning. Dat dat nog beter wordt als het eerst!

  Antwoord
 6. Naomi

  Wat een leuke, maar ook mooie lessen. Dat van die grote tafel vind ik een heel goed idee. Ik heb geen extra kamer waar ik bijvoorbeeld kan knutselen, maar met een grotere tafel zou het al een stuk makkelijker worden om alles te laten liggen.

  Antwoord
 7. Irene

  Bijna allemaal wel herkenbaar (al woon ik niet alleen maar met mijn vriend)! Ben ook blij met onze eettafel waar ik nu ook gewoon mijn thuiswerkspullen op kan laten liggen en dan inderdaad nog plaats heb om te eten.
  Wat jij hebt met pindasaus en kokosmelk heb ik met tomatenblokjes en een kruidenmix. Ik gebruik die kruidenmix echt super vaak en ik vind dat tomatensaus veel dingen oprecht veel lekkerder maakt. En het lijkt dan altijd alsof je heel veel moeite gedaan hebt terwijl het eigenlijk gewoon mega simpel is :D

  Antwoord
  • Romy

   Ja, kruidenmixen zijn superfijn! Ik heb er ook een paar van en vind dat zo handig. Heb je met weinig moeite echt wat lekkers op tafel staan! :)

   Antwoord
 8. Els

  Punt 22….. goed dat je het zegt. Hier ook zo’n la, waar alles goed inpast… maar opruimen ;-).

  Antwoord
 9. Iris

  Het is vast heel fijn om je eigen huisje te hebben en die in te kunnen richten. Zo´n grote eettafel vind ik dan ook wel ideaal. Ook voor als je vrienden te eten krijgt.

  Antwoord
 10. Iris

  Jaaa zo fijn een eigen huis hè! Ik vind koken voor meerdere dagen ook ontzettend handig en hou eigenlijk al wel een tijdje van allerlei soorten bakjes of kommetjes. Vindt mijn vriend ook zo leuk, haha!

  Antwoord
 11. Evelyne

  Leuk lijstje met voor- en ja nadelen. Die moeten er uiteraard ook zijn ;) Hier kan ik (nog) niet over meepraten.. Toch vind ik fijn om die dingen te lezen

  Antwoord
 12. Justine

  Herkenbaar! Op jezelf wonen is, zoals je zelf al zegt, zo waardevol. Je leert zoveel, maar leert ook een hoop te waarderen. Van dingen die je al had of die voor je gedaan waren, van dingen die je zelf voor elkaar hebt gekregen sinds je op jezelf woont. Ik denk inderdaad ook dat je jezelf veel meer leert kennen zo. Wat vind je leuk en fijn en wat juist niet?
  Heel mooi lijstje!

  Antwoord
  • Romy

   Precies! Sinds ik op mezelf woon, ben ik ook meer gaan waarderen wat er bij mijn ouders altijd voor me werd gedaan. Dat is toch altijd meer dan je denkt ;) Tegelijkertijd heb ik ook allerlei nieuwe kanten van mezelf ontdekt en ben ik het eigenlijk wel fijn gaan vinden dat ik veel meer in mijn eentje voor elkaar weet te boksen dan ik dacht.

   Antwoord
 13. Anna

  Wat een mooie lessen! Je leert jezelf ook nog veel beter kennen als je op jezelf woont. Ik kan bijvoorbeeld heel goed alleen zijn en ik vind het ook heel fijn, iets wat ik vroeger niet had gedacht.

  Antwoord
 14. Laura

  Ik herken zeker een paar punten! Ik ben toevallig ook precies 1 jaar uit huis. Ik heb helaas wat meer fouten moeten maken dan jij geloof ik. Maar nu zit ik eindelijk in de juiste kamer met een bedrag dat ik ook echt kan betalen ;) En ik ben nog steeds heel blij met de beslissing en raad het ook iedereen aan om dit eens te ervaren.

  Antwoord
  • Romy

   Soms moet je foutjes maken om daarna te weten hoe je het beter kunt aanpakken, toch?! :) Mooi om te horen dat het op jezelf wonen jou ook zo goed bevalt!

   Antwoord
 15. bychristiana

  Veel dingen zijn natuurlijk herkenbaar, behalve 23, haha, twee dingen die ik nooooooit eet;-) En ik vind ook overal haren van Sketch, vooral op mezelf, ik ben dus ook dagelijks met de stofzuiger en met een kledingroller in de weer;-) En oh ja, ‘s ochtends vroeg schoonmaken in pyjama; heer-lijk. Ik kan daar dus echt van genieten.

  Antwoord
  • Romy

   Haha, tja, die haren… het enige nadeel van huisdieren ;) Maar gelukkig maken de liefde, de grappige acties en de knuffels die je ervoor terugkrijgt dat ruimschoots goed :)

   Antwoord
 16. Maaike

  Een heel leuk lijstje! En herkenbaar :-D

  Antwoord
 17. Lieke

  Ik ga over een paar maanden samen wonen met mijn vriend in ons eerste eigen appartement.
  Ik ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen.

  Antwoord
  • Romy

   Wat spannend en leuk dat jullie binnenkort gaan samenwonen! Heel veel plezier alvast :)

   Antwoord
 18. Saskia

  Alweer 1 jaar. De tijd vliegt echt.. Zo bijzonder hoe je ons hebt meegenomen in deze hele reis. Lijkt de dag van gisteren dat je postte een nieuw huisje te hebben. Helaas heb ik nog geen kans gezien langs te komen, gezellig met Noa. Zodra alles weer een beetje rustig is moeten we daar het maar eens over hebben *zo benieuwd!

  Antwoord
  • Romy

   Ja, zou superleuk zijn om je het huis te laten zien en sowieso om jou en Noa weer te zien! <3 Hopelijk laat de gekke coronasituatie nu dat over een tijdje weer toe.

   Antwoord
 19. Lesley

  Hm ja kokosmelk! Al blijft mijn go to ingrediënt toch wel kaas. Gewoon ergens kaas over strooien, de oven in en alles is duizend keer lekkerder! Ik zou nog een goeie Nederlander zijn hehe 🧀

  Antwoord
  • Romy

   Daar kan ik me ook absoluut in vinden! Kaas maakt bijna alles wel lekkerder :)

   Antwoord
 20. Jessica

  Wat een leuk lijstje om te lezen. Wauw 1 jaar alweer! Op naar veel meer jaren.
  De administratie bijhouden is een Day zero project van mij. Ik moet zeggen, dan hoef je er ook geen hele lade aan te wijden ;P
  Haren van huisdieren… jep met twee katten en een hond, vooral de hond is het ergst zal er vaker gezogen moten worden. Hoort er bij.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs