10 creatieve hobby’s die ik heel ontspannend vind

diamond painting hobby painter

Eigenlijk zou ‘ontspanning’ een prominente plek op elke to-do-list moeten krijgen. Het is zo belangrijk om elke dag een moment van rust te pakken. Ook ik moet (of nee, mag!) daar tegenwoordig aan geloven. Dat doe ik het liefst door creatief bezig te zijn. En dat kan gelukkig op heel veel manieren! In dit artikel geef ik je 10 ideeën voor creatieve hobby’s die heerlijk rustgevend zijn.

Creatieve hobby’s om tot rust te komen

 1. Fotograferen. Een camera in je hand hebben kan echt heel ontspannend zijn. Zelf ga ik er graag met mijn camera op uit om bloemen, vlinders, takjes en andere kleine details vast te leggen. Of in ieder geval een poging daartoe te doen. Met een camera bij de hand kijk ik meteen op een heel andere manier naar mijn omgeving en loop ik ook een stuk rustiger. Extra voordeel is dat je naderhand ook nog eens uren zoet kunt zijn met foto’s bewerken. Vind ik dus minstens zo’n rustgevende bezigheid!
 2. Kaarten maken. Wie mijn DIY-blogs weleens leest, zal vast weten dat ik kaarten maken een geweldige tijdsbesteding vind. Je kunt lekker je eigen ding doen met papier, washi tape en vrolijke stickers. En het mooiste is dat je ook nog eens iemand anders blij kunt maken door je kaartje op te sturen. Kaarten maken hoeft trouwens heus niet moeilijk te zijn. Bekijk bijvoorbeeld mijn tutorial voor kaarten maken met washi tape of met een oud boek maar eens.
vaker vrolijk gedichten
 1. Gedichtjes schrijven. Ik ben toch vast niet de enige die gek is op schrijven? Zelf schrijf ik (uiteraard) graag blogartikelen, maar ook dichten is wel aan mij besteed. Op Instagram plaats ik regelmatig positieve gedichtjes. Een fijne manier om mijn creatieve brein te stimuleren én om mijn eigen gedachten een plekje op papier te gunnen. Je hoeft trouwens helemaal niet per se een doel met de gedichtjes te hebben. Je kunt ze ook gewoon voor jezelf houden en een keer bundelen voor jezelf. Minstens zo leuk!
 2. Aquarellen. Een hobby die ik laatst pas heb ontdekt, is aquarellen. Lekker schilderen met vrolijke kleuren waterverf blijkt een prima weekendbezigheid! Op Pinterest zijn meer dan genoeg ideeën te vinden en op YouTube vind je ook nog eens allerlei handige tutorials. Reden genoeg voor mij om mijn nieuw gekregen aquarelspullen er heel binnenkort bij te pakken!
leuke creatieve hobby's
 1. Stipschilderen. Alweer een jaar geleden was ik in de weer met een stokje, heel wat potjes verf en een keramieken bordje. Stipschilderen wordt het ook wel genoemd. En dat is dus echt heel ontspannend! Ik ging volledig op in het stippen zetten en vond het een feestje om alle kleuren bij elkaar te kiezen. Een aanrader wat mij betreft!
 2. Collages en vision boards maken. Collages maken is heus niet alleen iets wat je op de basisschool deed. Heb je al eens van een vision board gehoord? Een bord waarop je al jouw dromen en wensen letterlijk in beeld brengt. Met foto’s, knipsels, quotes, woorden en tekeningen dus! Maak er jouw feestje van en geniet ook van het nadenken over je doelen en dromen. Houd je meer van online collages? Dan is PowerPoint of Canva een goede optie!
creatieve hobby's rustgevend
diamond painting hobby painter
creatieve hobby's rustgevend
creatieve hobby's tips
 1. Diamond painting. Mijn nieuwste ontdekking op hobbygebied? Diamond painting! Met duizenden piepkleine steentjes maak je een prachtig schilderij, zoals in mijn geval deze welbekende bos met tropische bloemen. Je bent er heel wat uren zoet mee, maar dan heb je ook wat. Van de creatieve hobby’s in dit lijstje vind ik dit oprecht één van de meest ontspannende. Gewoon je verstand op nul, steentjes pakken en plakken maar! I’m loving it! En ik voel me een echte bofkont dat ik deze prachtige diamond painting van Hobby Painter ontving, een webshop die honderden diamond painting pakketten verkoopt. Neem zeker een kijkje in hun mooie assortiment. Urenlang creatief bezig zijn én ontspannen gegarandeerd!
 2. Interieurplannen (waar)maken. Past deze ook in dit rijtje met creatieve hobby’s? Ik denk het wel. Zelf ben ik maar al te graag aan het schuiven met spullen in huis. Eens in de zoveel tijd wil ik weer alles anders en haal ik daarom allerlei nieuwe (tweedehands) spullen in huis. Altijd weer een feestje om op die manier interieurplannen (waar) te maken.
recept vegetarische ratatouille
blij lijstje appeltaart
 1. Koken en bakken. Oké, even eerlijk: ik ben niet iemand die elke zaterdag zin heeft om een uur in de keuken te staan. Maar soms – in een kookbui – steken de kookkriebels toch opeens de kop op. Dan heb ik zin om te experimenteren met ingrediënten of sloof ik me uit met een recept van internet. Een rustgevende bezigheid is het zeker! Dat het ook nog eens een lekker resultaat oplevert – tenminste, als het goed is, maakt het alleen maar nóg leuker om de keuken te staan.
 2. DIY’en in huis. Dit is vooral een creatieve hobby die ik ooit zou willen oppakken. Kringloopkastjes pimpen, vazen schilderen of zelf iets moois voor aan de muur maken – het lijkt me allemaal geweldig. En creatief en rustgevend. Als ik met al die andere creatieve hobby’s uitgehobbyd ben, dan pak ik deze hobby zeker op. Of nee, misschien wel eerder dan dat. Want uitgehobbyd ben ik vast nooit!

Wat is jouw favoriete creatieve hobby?

De diamond painting heb ik ontvangen van Diamond Painter.

creatieve hobby's
Volg:
Deel:

28 Reacties

 1. 6 juni 2020 / 07:13

  Ja, koken en bakken is altijd fijn! En ik vind bloggen de meest creatieve hobby haha!

 2. carola
  6 juni 2020 / 07:23

  Super leuk allemaal
  Ik zit graag achter de naaimachine
  Kijk maar eens op instagram bij MiniCrol :)

  fijn weekend

 3. 6 juni 2020 / 08:29

  Tekenen ontspant, maar niet zoveel als lezen. Als ik teken ben ik heel actief. Ontspanning is in mijn ogen juist niet actief zijn.
  Ik heb dus geen ontspannende hobbies omdat ik altijd actief bezig ben. Ik hou niet zo van compleet zombieachtig zone out dingen. Mag best wel wat inspanning vragen.
  Daenelia blogde over…Drawn into Animal Crossing: New Horizons

 4. 6 juni 2020 / 09:29

  Heel leuk al die hobby’s! Fotograferen en koken of bakken vind ik dan weer niet zo veel aan, maar gelukkig zijn er ook zat andere creatieve hobby’s. Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor zo’n soort hobby’s helaas te weinig tijd maak. Terwijl ik sommige dingen graag zou uitproberen! Iets anders erbij doen dan alleen maar schrijven. Aquarellen en diamond painting lijken me ook erg leuk! Misschien dat we zoiets een keer samen kunnen doen? Dan weet ik zeker dat ik er ook écht aan begin!
  Lianne blogde over…Maandoverzicht #5: een mooie maand mei

  • Romy
   Auteur
   12 juni 2020 / 00:20

   Ja, lijkt me heel leuk om een van die twee hobby’s een keer samen te doen! Misschien is aquarellen een leuk idee :) Kunnen we er meteen een leuke YouTube-tutorial bij pakken om mee aan de slag te gaan. Hopen dat dat met corona snel weer kan allemaal :)

 5. 6 juni 2020 / 09:36

  Zo leuk, al die creativiteit! Ik houd het bij kleuren en in mijn bullet journal bezig zijn. Vroeger was ik ook nog wel actief aan het borduren, maar daar heb ik het geduld niet voor. Duurt veel te lang voor je echt lekker resultaat ziet;).
  Naomi blogde over…Boekenpraat: Nachtvlucht (Anita Terpstra)

 6. 6 juni 2020 / 09:43

  Mooie hobby’s! Ik hou van van fotograferen, schrijven en interieurstyling. Vroeger tekende ik ook heel veel maar dat is een beetje verwaterd.
  Darina blogde over…5 favorieten van de week #52

 7. 6 juni 2020 / 09:59

  Leuk! Koken is echt mijn grootste hobby, maar zo af en toe maak ik ook kaarten en natuurlijk is het bloggen ook een creatieve hobby voor mij! Ik zou me in de toekomst meer bezig willen houden met fotograferen en er een cursus voor willen nemen. Dat lijkt mij ook heel leuk om te doen. Voor nu heb ik daar nog geen tijd voor gehad en heb ik geen geschikte camera buiten die van mijn IPhone.
  Meaghan blogde over…Papers die ik op de universiteit heb geschreven

 8. johanna
  6 juni 2020 / 12:01

  Leuk zo’n post over hobbies. Inspirerend. Vroeger heb ik veel gebreid of geborduurd. Nu doe ik veel te weinig creatiefs. Maar eigenlijk vind ik tekenen, naaien en bakken/koken erg leuk. En fotograferen, maar ik weet nooit wat ik met al die 10000000 beelden moet doen. Ik heb als doel voor dit jaar om weer meer te doen. Daimond painting lijkt me leuk. Ga me eens informeren, of je dat ook zonder voorbeeld kunt doen. Veel creatief succes!

 9. Wendy (B)
  6 juni 2020 / 13:26

  Wat ik de voorbije periode gedaan heb, is zelf mondmaskers maken.
  Met de hand want heb geen naaimachine en ben best wel trots op het resultaat!

 10. 6 juni 2020 / 14:16

  Foto’s maken is de meest creatieve hobby die ik heb. Zeker in deze tijden vind ik het ontspannend om door de velden te lopen op zoek naar een item om vast te leggen. Het achteraf bewerken kan wel eens stresserend werken soms en soms dan weer niet ;)

 11. 6 juni 2020 / 20:49

  Fotograferen, koken & bakken en met stof of vilt bezig zijn vind ik heel ontspannend.
  Heb je dat bordje zelfgemaakt? Echt heel mooi! Simpel maar toch zo leuk dat het met de stiptechniek gemaakt is.
  Giovanna Jansen blogde over…Boekrecensie Happy Lifehacks 365

 12. 6 juni 2020 / 21:28

  Wauw, maar liefst tien creatieve hobby’s die je wel eens doet, dat doet zeker niet iedereen je na! Ik ben vooral creatief in de keuken en soms achter de naaimachine, al beschouw ik bloggen ook wel als een creatieve hobby. Ik ben wel een van die schaarse bloggers die eigenlijk helemaal niet van fotograferen houdt. Ik zou vooral wel vaker willen tekenen, dat deed ik altijd graag en nu bijna nooit meer.
  Hermien – KouweKleren blogde over…Hoeveel kleding heeft een mens nodig?

 13. 7 juni 2020 / 16:23

  Leuk! Aquarellen deed ik vroeger heel veel. Heb zelfs eentje in onze slaapkamer staan die ik jaren terug heb gemaakt.
  Verder ben ik altijd lekker aan het DIY met leuke borden, kralen of andere dingen. Altijd zo leuk om te doen!

 14. 7 juni 2020 / 20:54

  Wat een leuke post is dit ! Ik vind het stip schilderen echt geweldig leuk eruit zien, had er nog nooit van gehoort ! Bedankt om deze leuke tips met ons te delen !

 15. 9 juni 2020 / 11:27

  Bij mij zijn dat vooral het maken van kaarten. Maar ook sjaals (haken en breien), kruisjessteek, diamond painting vind ik ook leuk maar ik denk niet dat ik het vaak ga doen vermits ik het een fijne hobby vind maar het eindresultaat niet wil ophangen in huis. Ik maak ook nog boekenleggers in papier of met parels en ik ben vrij vaak iets aan het bakken. Eigenlijk vind ik bloggen ook nog een creatieve hobby vermits ik het leuk vind om allerlei blogconcepten te bedenken waardoor er meestal heel wat gekke lijstjes ontstaan.

  • 9 juni 2020 / 20:25

   Super leuke hobby’s.. Ik zelf maak soms 3D kaarten. Die diamond printing is ook super leuk om te doen, daar heb ik van al zo een flamingo van gemaakt.. Ik zelf ben nu bezig met mijn Bullet journaal, vooral tekenen vind ik ook super leuk. En fotografie is dan wel een van mijn favoriete.
   Heidi blogde over…Nieuwe muziek op mijn Ipod… #10

   • 10 juni 2020 / 15:02

    Oh tekenen kan ik zelf echt niet maar ik vind het wel knap om de kunsten van anderen te bewonderen. Fotografie beperkt zich bij mij tot foto’s voor mijn Bookstagram-account. Dat soort foto’s vind ik heel leuk om te maken. Zelf poseren voor foto’s vind ik dan weer minder leuk. :)

    • Romy
     Auteur
     25 juni 2020 / 23:14

     Productfoto’s en foto’s van bloemen vind ik zelf ook de leukste! Mezelf op de foto zetten doe ik eigenlijk ook niet heel vaak ;)

  • Romy
   Auteur
   25 juni 2020 / 22:22

   Wat een leuke creatieve hobby’s allemaal! En je hebt zeker gelijk wat bloggen betreft: dat is ook al een creatieve hobby op zich.

 16. 9 juni 2020 / 22:09

  Wat een leuke hobby’s heb je! Ik doe ook veel van jouw lijstje en nog meer (ik zou ze ook eens allemaal op een rijtje moeten zetten) en kom soms echt tijd tekort. Gelukkig mag ik op het werk ook zo af en toe hobbyen 😊
  Dinja blogde over…Inpaktips voor de vakantie

 17. 10 juni 2020 / 23:52

  Heel veel leuke, creatieve hobby’s! Ik zelf vind werken met strijkkralen heel leuk om te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge