diamond painting 1

10 creatieve hobby's die ik heel ontspannend vind

 • 6 juni 2020
 • 29 Reacties
Categorieën: DIY

Eigenlijk zou ‘ontspanning’ een prominente plek op elke to-do-list moeten krijgen. Het is zo belangrijk om elke dag een moment van rust te pakken. Ook ik moet (of nee, mag!) daar tegenwoordig aan geloven. Dat doe ik het liefst door creatief bezig te zijn. En dat kan gelukkig op heel veel manieren! In dit artikel geef ik je 10 ideeën voor creatieve hobby’s die heerlijk rustgevend zijn.

Creatieve hobby’s om tot rust te komen

 1. Fotograferen. Een camera in je hand hebben kan echt heel ontspannend zijn. Zelf ga ik er graag met mijn camera op uit om bloemen, vlinders, takjes en andere kleine details vast te leggen. Of in ieder geval een poging daartoe te doen. Met een camera bij de hand kijk ik meteen op een heel andere manier naar mijn omgeving en loop ik ook een stuk rustiger. Extra voordeel is dat je naderhand ook nog eens uren zoet kunt zijn met foto’s bewerken. Vind ik dus minstens zo’n rustgevende bezigheid!
 2. Kaarten maken. Wie mijn DIY-blogs weleens leest, zal vast weten dat ik kaarten maken een geweldige tijdsbesteding vind. Je kunt lekker je eigen ding doen met papier, washi tape en vrolijke stickers. En het mooiste is dat je ook nog eens iemand anders blij kunt maken door je kaartje op te sturen. Kaarten maken hoeft trouwens heus niet moeilijk te zijn. Bekijk bijvoorbeeld mijn tutorial voor kaarten maken met washi tape of met een oud boek maar eens.
vaker vrolijk gedichten
 1. Gedichtjes schrijven. Ik ben toch vast niet de enige die gek is op schrijven? Zelf schrijf ik (uiteraard) graag blogartikelen, maar ook dichten is wel aan mij besteed. Op Instagram plaats ik regelmatig positieve gedichtjes. Een fijne manier om mijn creatieve brein te stimuleren én om mijn eigen gedachten een plekje op papier te gunnen. Je hoeft trouwens helemaal niet per se een doel met de gedichtjes te hebben. Je kunt ze ook gewoon voor jezelf houden en een keer bundelen voor jezelf. Minstens zo leuk!
 2. Aquarellen. Een hobby die ik laatst pas heb ontdekt, is aquarellen. Lekker schilderen met vrolijke kleuren waterverf blijkt een prima weekendbezigheid! Op Pinterest zijn meer dan genoeg ideeën te vinden en op YouTube vind je ook nog eens allerlei handige tutorials. Reden genoeg voor mij om mijn nieuw gekregen aquarelspullen er heel binnenkort bij te pakken!
leuke creatieve hobby's
 1. Stipschilderen. Alweer een jaar geleden was ik in de weer met een stokje, heel wat potjes verf en een keramieken bordje. Stipschilderen wordt het ook wel genoemd. En dat is dus echt heel ontspannend! Ik ging volledig op in het stippen zetten en vond het een feestje om alle kleuren bij elkaar te kiezen. Een aanrader wat mij betreft!
 2. Collages en vision boards maken. Collages maken is heus niet alleen iets wat je op de basisschool deed. Heb je al eens van een vision board gehoord? Een bord waarop je al jouw dromen en wensen letterlijk in beeld brengt. Met foto’s, knipsels, quotes, woorden en tekeningen dus! Maak er jouw feestje van en geniet ook van het nadenken over je doelen en dromen. Houd je meer van online collages? Dan is PowerPoint of Canva een goede optie!
creatieve hobby's rustgevend
diamond painting hobby painter
creatieve hobby's rustgevend
creatieve hobby's tips

Nog meer creatieve hobby’s om van te ontspannen

 1. Diamond painting. Mijn nieuwste ontdekking op hobbygebied? Diamond painting! Met duizenden piepkleine steentjes maak je een prachtig schilderij, zoals in mijn geval deze welbekende bos met tropische bloemen. Je bent er heel wat uren zoet mee, maar dan heb je ook wat. Van de creatieve hobby’s in dit lijstje vind ik dit oprecht één van de meest ontspannende. Gewoon je verstand op nul, steentjes pakken en plakken maar! I’m loving it! En ik voel me een echte bofkont dat ik deze prachtige diamond painting van Hobby Painter ontving, een webshop die honderden diamond painting pakketten verkoopt. Neem zeker een kijkje in hun mooie assortiment. Urenlang creatief bezig zijn én ontspannen gegarandeerd!
 2. Interieurplannen (waar)maken. Past deze ook in dit rijtje met creatieve hobby’s? Ik denk het wel. Zelf ben ik maar al te graag aan het schuiven met spullen in huis. Eens in de zoveel tijd wil ik weer alles anders en haal ik daarom allerlei nieuwe (tweedehands) spullen in huis. Altijd weer een feestje om op die manier interieurplannen (waar) te maken.
pompoenrisotto 14
wortelmuffins 7 1
wortelmuffins 7 1
 1. Koken en bakken. Oké, even eerlijk: ik ben niet iemand die elke zaterdag zin heeft om een uur in de keuken te staan. Maar soms – in een kookbui – steken de kookkriebels toch opeens de kop op. Dan heb ik zin om te experimenteren met ingrediënten of sloof ik me uit met een recept van internet. Een rustgevende bezigheid is het zeker! Dat het ook nog eens een lekker resultaat oplevert – tenminste, als het goed is, maakt het alleen maar nóg leuker om de keuken te staan.
 2. DIY’en in huis. Dit is vooral een creatieve hobby die ik ooit zou willen oppakken. Kringloopkastjes pimpen, vazen schilderen of zelf iets moois voor aan de muur maken – het lijkt me allemaal geweldig. En creatief en rustgevend. Als ik met al die andere creatieve hobby’s uitgehobbyd ben, dan pak ik deze hobby zeker op. Of nee, misschien wel eerder dan dat. Want uitgehobbyd ben ik vast nooit!

Wat is jouw favoriete creatieve hobby?

De diamond painting heb ik ontvangen van Diamond Painter.

creatieve hobby's

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 6 juni 2020 op 7:13 am - Beantwoord

  Ja, koken en bakken is altijd fijn! En ik vind bloggen de meest creatieve hobby haha!

 2. carola 6 juni 2020 op 7:23 am - Beantwoord

  Super leuk allemaal
  Ik zit graag achter de naaimachine
  Kijk maar eens op instagram bij MiniCrol 🙂

  fijn weekend

 3. Daenelia 6 juni 2020 op 8:29 am - Beantwoord

  Tekenen ontspant, maar niet zoveel als lezen. Als ik teken ben ik heel actief. Ontspanning is in mijn ogen juist niet actief zijn.
  Ik heb dus geen ontspannende hobbies omdat ik altijd actief bezig ben. Ik hou niet zo van compleet zombieachtig zone out dingen. Mag best wel wat inspanning vragen.

 4. bychristiana 6 juni 2020 op 8:33 am - Beantwoord

  Oh haha, vond ik het maar leuk om te koken;-) Nee, daar maak je me niet gelukkig mee. Waar ik ontspannen van word? Niet lachen, maar ik vind schoonmaken, opruimen en organiseren echt heel ontspannend. Ik kan daar heel blij van worden, ook van het resultaat erna!

 5. Audrey 6 juni 2020 op 9:13 am - Beantwoord

  Sinds ik een bullet journal heb, doe ik weer met handlettering, en ook doodelen heb ik daardoor ontdekt. Daarnaast sta ik wel graag uren in de keuken, haha!

 6. Lianne 6 juni 2020 op 9:29 am - Beantwoord

  Heel leuk al die hobby’s! Fotograferen en koken of bakken vind ik dan weer niet zo veel aan, maar gelukkig zijn er ook zat andere creatieve hobby’s. Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor zo’n soort hobby’s helaas te weinig tijd maak. Terwijl ik sommige dingen graag zou uitproberen! Iets anders erbij doen dan alleen maar schrijven. Aquarellen en diamond painting lijken me ook erg leuk! Misschien dat we zoiets een keer samen kunnen doen? Dan weet ik zeker dat ik er ook écht aan begin!

  • Romy 12 juni 2020 op 12:20 am - Beantwoord

   Ja, lijkt me heel leuk om een van die twee hobby’s een keer samen te doen! Misschien is aquarellen een leuk idee 🙂 Kunnen we er meteen een leuke YouTube-tutorial bij pakken om mee aan de slag te gaan. Hopen dat dat met corona snel weer kan allemaal 🙂

 7. Naomi 6 juni 2020 op 9:36 am - Beantwoord

  Zo leuk, al die creativiteit! Ik houd het bij kleuren en in mijn bullet journal bezig zijn. Vroeger was ik ook nog wel actief aan het borduren, maar daar heb ik het geduld niet voor. Duurt veel te lang voor je echt lekker resultaat ziet;).

 8. Darina 6 juni 2020 op 9:43 am - Beantwoord

  Mooie hobby’s! Ik hou van van fotograferen, schrijven en interieurstyling. Vroeger tekende ik ook heel veel maar dat is een beetje verwaterd.

 9. Meaghan 6 juni 2020 op 9:59 am - Beantwoord

  Leuk! Koken is echt mijn grootste hobby, maar zo af en toe maak ik ook kaarten en natuurlijk is het bloggen ook een creatieve hobby voor mij! Ik zou me in de toekomst meer bezig willen houden met fotograferen en er een cursus voor willen nemen. Dat lijkt mij ook heel leuk om te doen. Voor nu heb ik daar nog geen tijd voor gehad en heb ik geen geschikte camera buiten die van mijn IPhone.

 10. johanna 6 juni 2020 op 12:01 pm - Beantwoord

  Leuk zo’n post over hobbies. Inspirerend. Vroeger heb ik veel gebreid of geborduurd. Nu doe ik veel te weinig creatiefs. Maar eigenlijk vind ik tekenen, naaien en bakken/koken erg leuk. En fotograferen, maar ik weet nooit wat ik met al die 10000000 beelden moet doen. Ik heb als doel voor dit jaar om weer meer te doen. Daimond painting lijkt me leuk. Ga me eens informeren, of je dat ook zonder voorbeeld kunt doen. Veel creatief succes!

 11. Wendy (B) 6 juni 2020 op 1:26 pm - Beantwoord

  Wat ik de voorbije periode gedaan heb, is zelf mondmaskers maken.
  Met de hand want heb geen naaimachine en ben best wel trots op het resultaat!

 12. Evelyne 6 juni 2020 op 2:16 pm - Beantwoord

  Foto’s maken is de meest creatieve hobby die ik heb. Zeker in deze tijden vind ik het ontspannend om door de velden te lopen op zoek naar een item om vast te leggen. Het achteraf bewerken kan wel eens stresserend werken soms en soms dan weer niet 😉

 13. Giovanna Jansen 6 juni 2020 op 8:49 pm - Beantwoord

  Fotograferen, koken & bakken en met stof of vilt bezig zijn vind ik heel ontspannend.
  Heb je dat bordje zelfgemaakt? Echt heel mooi! Simpel maar toch zo leuk dat het met de stiptechniek gemaakt is.

 14. Hermien - KouweKleren 6 juni 2020 op 9:28 pm - Beantwoord

  Wauw, maar liefst tien creatieve hobby’s die je wel eens doet, dat doet zeker niet iedereen je na! Ik ben vooral creatief in de keuken en soms achter de naaimachine, al beschouw ik bloggen ook wel als een creatieve hobby. Ik ben wel een van die schaarse bloggers die eigenlijk helemaal niet van fotograferen houdt. Ik zou vooral wel vaker willen tekenen, dat deed ik altijd graag en nu bijna nooit meer.

 15. Traiteur Paris 7 juni 2020 op 2:39 am - Beantwoord

  love all colors on your blog. good energy,
  lionel

 16. Anouk 7 juni 2020 op 11:59 am - Beantwoord

  Op het moment is mijn favoriete hobby om creatief te journallen, het was heel lang modern borduren (wat ik ook echt weer wil oppakken binnenkort). Ik wil ook heel graag leren naaien!

 17. Saskia 7 juni 2020 op 4:23 pm - Beantwoord

  Leuk! Aquarellen deed ik vroeger heel veel. Heb zelfs eentje in onze slaapkamer staan die ik jaren terug heb gemaakt.
  Verder ben ik altijd lekker aan het DIY met leuke borden, kralen of andere dingen. Altijd zo leuk om te doen!

 18. Gretll 7 juni 2020 op 8:54 pm - Beantwoord

  Wat een leuke post is dit ! Ik vind het stip schilderen echt geweldig leuk eruit zien, had er nog nooit van gehoort ! Bedankt om deze leuke tips met ons te delen !

 19. Els 8 juni 2020 op 8:21 am - Beantwoord

  Lekker creatief bezig :-). Veel hobby’s heb ik ook. Maar mijn grootste favoriet is haken :-).

 20. Anna 8 juni 2020 op 10:29 am - Beantwoord

  Wat een leuke hobby’s! Ik vind waterverven zelf heel erg leuk, fotograferen doe ik eigenlijk te weinig (in tegenstelling tot vroeger, toen kon ik er uren zoet mee zijn). Ook collages maken vind ik heerlijk om te doen.

 21. zwartraafje 9 juni 2020 op 11:27 am - Beantwoord

  Bij mij zijn dat vooral het maken van kaarten. Maar ook sjaals (haken en breien), kruisjessteek, diamond painting vind ik ook leuk maar ik denk niet dat ik het vaak ga doen vermits ik het een fijne hobby vind maar het eindresultaat niet wil ophangen in huis. Ik maak ook nog boekenleggers in papier of met parels en ik ben vrij vaak iets aan het bakken. Eigenlijk vind ik bloggen ook nog een creatieve hobby vermits ik het leuk vind om allerlei blogconcepten te bedenken waardoor er meestal heel wat gekke lijstjes ontstaan.

  • Heidi 9 juni 2020 op 8:25 pm - Beantwoord

   Super leuke hobby’s.. Ik zelf maak soms 3D kaarten. Die diamond printing is ook super leuk om te doen, daar heb ik van al zo een flamingo van gemaakt.. Ik zelf ben nu bezig met mijn Bullet journaal, vooral tekenen vind ik ook super leuk. En fotografie is dan wel een van mijn favoriete.

   • zwartraafje 10 juni 2020 op 3:02 pm - Beantwoord

    Oh tekenen kan ik zelf echt niet maar ik vind het wel knap om de kunsten van anderen te bewonderen. Fotografie beperkt zich bij mij tot foto’s voor mijn Bookstagram-account. Dat soort foto’s vind ik heel leuk om te maken. Zelf poseren voor foto’s vind ik dan weer minder leuk. 🙂

    • Romy 25 juni 2020 op 11:14 pm - Beantwoord

     Productfoto’s en foto’s van bloemen vind ik zelf ook de leukste! Mezelf op de foto zetten doe ik eigenlijk ook niet heel vaak 😉

  • Romy 25 juni 2020 op 10:22 pm - Beantwoord

   Wat een leuke creatieve hobby’s allemaal! En je hebt zeker gelijk wat bloggen betreft: dat is ook al een creatieve hobby op zich.

 22. Dinja 9 juni 2020 op 10:09 pm - Beantwoord

  Wat een leuke hobby’s heb je! Ik doe ook veel van jouw lijstje en nog meer (ik zou ze ook eens allemaal op een rijtje moeten zetten) en kom soms echt tijd tekort. Gelukkig mag ik op het werk ook zo af en toe hobbyen

 23. Maaike 10 juni 2020 op 11:52 pm - Beantwoord

  Heel veel leuke, creatieve hobby’s! Ik zelf vind werken met strijkkralen heel leuk om te doen.

 24. Tjitske 21 mei 2021 op 10:03 am - Beantwoord

  Hallo ik ben opzoek naar een aantal nieuwe creatieve hobby’s. Ik ben herstellende van de spierziekte guillain barre syndroom en ik heb een hersenbeschadiging door het zuurstoftekort wat ik heb gehad omdat ik gereanimeerd moest worden. Sinds dit is gebeurd kan ik niet meer werken en ben ik dus volledig afgekeurd en woon ik op een plek speciaal voor mensen met ziekte./beperking/hersenbeschadiging. Ik volg dagbesteding hier en ik had altijd diamand painting als hobby alleen wordt ik nu gemotiveerd om andere dingen te ontdekken. Ik ben op zoek naar creatieve hobby’s waarin ik heerlijk vrij spel heb zodat ik het echt eigen kan maken. Ik heb begeleiding die mij erbij kan helpen. Zolang het maar niet te moeilijk nadenken is dan is het goed want dat kan mijn koppie niet aan door mijn hersenbeschadiging en dagbesteding is wel bedoeld voor ontspanning en afleiding.
  Mijn budget is alleen niet erg groot dus het moet allemaal niet te duur zijn. Lieve groet Tjitske

Recente blogs

Outfit | Een vintage rok, speciaal voor mij gemaakt! ♥

2 april 2018|Outfits|

Wie mijn blog al langer volgt, weet vast wel dat ik een zwak heb voor vintage jurken en rokken. Ik speur regelmatig het internet af op zoek naar unieke items in vrolijke kleuren. Onlangs stuitte ik via Facebook op iets wel héél erg leuks: Debbie van Miss Abeille Rouge maakt zelf vintage kleding op maat! En (nog leuker!) ze had een oproepje geplaatst voor bloggers. Dat liet ik me geen twee keer zeggen en tot mijn grote vreugde kroop Debbie voor mij achter haar naaimachine. Wat een feestje was het om een paar weken later een vrolijke, bloemige rok op maat te ontvangen! In deze outfitpost laat ik je mijn nieuwe pareltje zien.

Valentijnsdag | 5x extra lief zijn vandaag!

14 februari 2018|Positiviteit|

Het is je vast niet ontgaan: het is Valentijnsdag. Natuurlijk is deze dag de perfecte marketingtruc voor winkels om roze beertjes en rode rozen voor veel te veel geld te verkopen. En natuurlijk is liefde eigenlijk iets wat je 365 dagen per jaar kunt laten blijken. Toch heb ik een zwak voor Valentijnsdag en doe ik graag mee aan de dag van de liefde. En dat hoeft echt niet met een romantisch diner bij kaarslicht te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook prima iets liefs doen voor je geliefde, voor een vriend(in) of voor een familielid zonder veel geld uit te geven. Hoe? Ik zet 5 manieren op een rij om vandaag eens extra lief te zijn.

De kracht van iets doen voor een ander

14 november 2017|Lifestyle|

"Mooi mens!" Dat is wat er in me opkwam toen ik mijn moeder gisteren een welverdiende prijs in ontvangst zag nemen voor haar vrijwilligerswerk. Al bijna 20 jaar zet zij zich als vrijwilliger in voor ouders van couveusekinderen. Niet een paar uur per week, maar meteen all the way en met al haar enthousiasme en passie. De impact die ze daarmee heeft gehad, inspireerde me om dit artikel te schrijven. Want hoe waardevol is het om - zonder iets terug te vragen - iets voor een ander te betekenen? Hoe krachtig is het als je je inzet om wat voor een ander te doen? En hoe kun jij ook je steentje bijdragen?