geen tijdsverspilling

10 dingen die ik helemaal geen tijdverspilling (meer) vind

 • 15 september 2021
 • 15 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Zelfliefde

Mrs. Efficiency is nog net niet mijn bijnaam. Ik sta er redelijk om bekend dat ik dingen graag efficiënt aanpak. Zo luister ik podcasts tijdens het koken, ben ik voortdurend mijn werkprocessen onder de loep aan het nemen, en denk ik graag na hoe ik afspraken tactisch kan inplannen. Maar efficiëntie is niet altijd alles. Voor sommige dingen ben ik de laatste jaren bewust de tijd gaan nemen, ook al zijn ze in de ogen van anderen vast allesbehalve efficiënt. Deze 10 dingen zijn in mijn ogen absoluut niet zonde van je tijd.

10 dingen die ik géén tijdverspilling (meer) vind

Als je dit lijstje doorleest, zal je snel genoeg merken dat het op één ding neerkomt: ontspannende dingen zijn nóóit tijdverspilling. Je kunt je wel hele dagen nuttig maken, maar puntje bij paaltje komt er weinig nuttigs meer uit je handen als je altijd maar druk bezig bent. Dat heb ik zelf ook op de harde manier ondervonden (door naar die boodschap in het verleden niet altijd even goed te luisteren). Gelukkig kun je ontspannen prima leren door het gewoonweg te doen.

Dit zijn 10 dingen ik nu totaal geen tijdverspilling meer vind.

 • Uitgebreide ontbijtjes maken waarvoor je een kwartier (of langer) in de keuken staat. Vooral in het weekend vind ik een lekker ontbijt (mijn favoriet zijn ovenontbijtjes met havermout en smoothie bowls!) elke minuut bereidingstijd meer dan waard. En om toch de efficiëntieliefhebber uit te hangen: vaak kun wel wat smokkelen met de wachttijd op de oven bij een ontbijttaartje door ondertussen onder de douche te springen. Uit de douche komen was nog nooit zo fijn als wanneer de heerlijke geur van ovenontbijt je neus binnendringt.
 • Mediteren. Goh, dit vond ik twee jaar geleden nog regelrechte tijdverspilling. Of in elk geval niets voor mij met mijn altijd drukke hoofd. Die tijd kon ik wel nuttiger gebruiken dan zittend op een yogamat, dacht ik. Daar bleek ik zwaar ongelijk in te hebben. Ik mediteer nu minimaal twee keer per week 40 minuten en heb er heel veel rust in mijn hoofd voor teruggekregen. Totaal geen tijdverspilling, want ik voel me er de rest van de dag veel uitgeruster door.
 • Scrollen door Pinterest. Toegegeven: je doet er over het algemeen geen levensveranderende inzichten op. Maar zelf word ik altijd wel errug blij van een scrolsessie door foto’s van interieurs, fotogenieke gerechten, ontbijtreceptjes die je het liefst de hele dag door eet, kleurrijke vakantiebestemmingen en persoonlijke-ontwikkeling-tips. Als ik zin heb in wat meer positiviteit, is Pinterest dé site die ik in mijn browser moet intikken. Bovendien heb ik er al heel vaak avondeet- en ontbijtideeën opgedaan of leuke inpaktips en creabea-ideeën door gevonden. 
 • Zelf dingen maken die je ook kant-en-klaar kunt kopen. Ik werk weleens twee uur aan een kaart, terwijl ik er ook een had kunnen kopen voor € 2,50 in de winkel. Als je erover nadenkt, misschien niet de meest efficiënte keuze. Hetzelfde verhaal heb je als je zelf een appeltaart maakt, terwijl die ook bij Jumbo voor een paar euro in het schap ligt. Maar DIY’en is nooit tijdverspilling, vind ik als creabea. Niets zo leuk als zelf iets maken. Het gaat niet eens zozeer om het resultaat; het proces op zich is vaak al part of the fun. Ik beleef er in elk geval meer lol aan dan aan naar de supermarkt gaan en een taart uit het koelschap grissen (hoewel ik ook dagen heb waarop ik nul zin heb in iets bakken en wel gewoon met die Jumbo-appeltaart thuiskom).
 • Bankhangen en Netflixen. Netflix-tijd, waar haal je dat vandaan? Dat heb ik me heel lang afgevraagd. Een paar maanden geleden heb ik mijn overambitieuze werkschema op de schop gegooid en kreeg ik er vrije avonden voor terug. Inclusief…Netflix-tijd (of nee, eigenlijk kijken wij vooral NLZIET). Ik ben er totaal van teruggekomen dat tv of series kijken niet mijn ding is. Het kan juist heel ontspannend zijn om een leuke serie of een mooi programma te kijken. En daarvoor hoeft die serie ook echt niet een diepere betekenis te hebben.
geen tijdsverspilling 2
 • Slapen. Beetje een vreemde eend in de bijt misschien, maar slaap wordt soms nogal onderschat. Ook heel lang door ondergetekende trouwens. Als ik het druk had, snoepte ik hier als eerste tijd van af. Met als gevolg dat ik de volgende ochtend alweer spijt had dat ik mijn slaap niet op #1 had gezet. Met een mindere nachtrust wordt je dag meestal ook niet veel leuker. Dus nee, op tijd naar bed gaan is absoluut geen tijdsverspilling. Het gaat je juist helpen om de volgende dag meer te genieten te zijn en überhaupt het nodige gedaan te krijgen.
 • Heel lang in het OV zitten. Ik ben een beetje een OV-gekke, geloof ik. Ik ben dol op ritjes in de bus. Normaal gesproken (los van corona) zit ik liever 3 uur in het OV dan 2 uur in de auto. Kun je tenminste lekker onderuitgezakt op een fijne stoel zitten, je laptop openklappen, een goed boek lezen of genieten van het uitzicht. Veel relaxter dan je 2 uur moeten focussen op de weg. Dan maar een uurtje langer onderweg. Overigens is het met een voordeelticket vaak ook nog een stuk goedkoper.
 • Lopen als je ook kunt fietsen. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, fietste ik zelfs naar de bushalte om er in twee minuten te zijn in plaats van vijf minuten te lopen. Ik wilde vooral zo snel mogelijk van A naar B gaan. En dus pakte ik de fiets voor elk pietluttige stukje. Nu ben ik gek op wandelen en ga ik gerust naar plekken lopen waar je sneller bent op de fiets of met de auto. Wederom: het gaat niet alleen om de bestemming, ook om de weg ernaartoe. 
 • Dagenlang nadenken of je iets wel écht wilt hebben. In mijn ogen is er niets mis met wikken en wegen en heel lang dubben of je iets wel of niet koopt. Voor mij is dat vaak onderdeel van de voorpret (hoe langer ik ergens naar uitkijk, hoe fantastischer het ook voelt als de pakketjesbezorger dan eindelijk op de stoep staat met dé aankoop van het jaar). Het helpt ook nog om geen overbodige miskopen te doen die na een tijdje toch niet zo geweldig blijkt. Ook best handig.
 • YouTube-video’s kijken zonder diepere boodschap. Vlogs over ochtendroutines van dreumessen, praatvideo’s waarin mensen een half uur vleesvervangers reviewen, bevallingsverhalen… ik heb werkelijk van alles gezien op YouTube. En ik vind het héérlijk! YouTube is voor mij wat de tv is voor veel andere mensen. Echt heel aandachtig kijk ik meestal niet, maar genieten doe ik er wel van als ik bijvoorbeeld tijdens mijn kopje thee een luchtige video kijk. Dé guilty pleasure waar ik me absoluut niet “guilty” over voel.

Wat vind jij absoluut geen tijdverspilling, terwijl je dat vroeger wel vond?

geen tijdverspilling

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 15 september 2021 op 7:44 am - Beantwoord

  Ja, slapen! Nooit tijdverspilling, dat ben ik helemaal met je eens:).
  Grappig trouwens om te lezen over die tv-avondjes. Leuk om te zien dat het toch kan veranderen hoe je over dat soort dingen denkt. (Heeft trouwens misschien ook met wat innerlijke rust te maken, dat je er nu wel tijd voor neemt/maakt?)

  • Romy 18 september 2021 op 8:42 am - Beantwoord

   Ja klopt, dat is wel echt een rust-dingetje. Ik moet zeggen dat samenwonen ook heeft geholpen om vaker iets op tv te kijken. Bart heeft in dat opzicht wat meer rust in zijn kont dan ik, en daar inspireert hij mij dan weer mee 🙂

 2. bychristiana 15 september 2021 op 8:00 am - Beantwoord

  Slapen, dat is een goede! Ik heb altijd veel slaap nodig gehad en ik kan echt helemaal katterig worden als ik dus slecht slaap. Slapen is voor mij dus absoluut geen zinloze tijdbesteding (voor niemand volgens mij;-)) Verder vind ik youtubes video’s kijken ook altijd leuk, ik kijk vooral hometours en hondenfilmpjes;-) Heeeerlijk!

 3. Darina 15 september 2021 op 8:36 am - Beantwoord

  Slapen is zo belangrijk, dat vind ik zeker geen tijdsverspilling meer. En Netflix en scrollen door Pinterest vind ik ook heel nuttig want het is ontspannend en ik krijg er vaak nieuwe inspiratie door.

 4. Audrey 15 september 2021 op 9:32 am - Beantwoord

  Jaaaa, team wandelen en OV! Al heb ik het OV niet meer gebruikt sinds corona, dat voelt toch niet helemaal lekker. Slapen heb ik echt nooit tijdverspilling gevonden, want ik merk het echt altijd direct aan mezelf als ik niet goed heb geslapen. Slapen en eten zijn voor mij echt een basis om te functioneren. Expeditie Robinson zou dus helemaal niks voor mij zijn, haha.

  Verder ben ik er recent achtergekomen dat gewoon rustig op de bank zitten of liggen en niks doen zeker heel nuttig is, als je lichaam aangeeft dat nodig te hebben. Of je geest trouwens, dat kan net zo goed.

  • Romy 18 september 2021 op 8:41 am - Beantwoord

   Hier hetzelfde met OV in coronatijd! Ik heb één busritje gemaakt de afgelopen 1,5 jaar en dacht laatst zelfs “Ik mis mijn busritjes naar Amsterdam”. Misschien ga ik dat maar eens één keer op de heel vroege ochtend doen om de OV-rit-zin te stillen 😉

 5. Daenelia 15 september 2021 op 10:20 am - Beantwoord

  Ik doe heel veel dingen die ik eigenlijk tijdverspilling vind. Hm. Als het echt tijdverspilling is, voel ik me er helemaal niet goed bij. De was doen, bijvoorbeeld, inclusief het strijken, zou ik liever niet doen en vind ik zonde van mijn tijd. Maar ik voel me er wel goed bij en er is echt niks heerlijkers dan in een pas opgemaakt bed te stappen met gladgestreken lakens. Maar als iemand anders het voor me kon doen: graag! (Komt misschien nog wel eens …)
  Helaas heb je maatr beperkt vrije tijd waarin je ook die klusjes moet doen die je liever uitbesteed. Ik kom dus eigenlijk per dag op ongeveer 3 uur die ik echt voor mezelf kan besteden, als ik het optimistsch bekijk. En ik heb net weer Insta van mijn telefoon afgegooid omdat ik dat nou echt zonde vond en er niks uit haalde (af en toe een foto van Pippa of een andere kat daargelaten). Pinterest interesseert me dan ook helemaal niet. En ik begin YouTube ook een put vol ellende te vinden …
  Maar zet mij een goed bordspel voor (niet Catan, niet monopoly aub) en ik hou me een uurtje zoet. Of een uurtje No Man’s Sky spelen op de pc. En dat is belangrijk: dat je echt je tijd gebruikt voor iets waar je iets voor terugkrijgt. En als dat scrollen door pinterest is, of fails kijken op YouTube, of een boek lezen op de bank… geen tijdverspilling.

  • Romy 18 september 2021 op 8:39 am - Beantwoord

   Precies! Het draait er alleen maar om dat je iets doet waar jij blij van wordt in je vrije tijd. Voor de één is dat kattenfoto’s kijken 😉 (vind ik zelf ook een geweldig tijdverdrijf), voor de ander spellen spelen of lezen. Allemaal prima!

 6. Johanne 15 september 2021 op 10:30 am - Beantwoord

  Ik heb heel lang veel te weinig slapen omdat ik prioriteit gaf aan andere dingen, maar dat is tegenwoordig zeker wel anders. Maar ik doe tegenwoordig niks meer wat ik zonde van mijn tijd vind. Dus Netflixen, lezen, lekker op Pinterest zitten of een suf spelletje spelen op mijn telefoon: ik doe de dingen waar ik op dat moment behoefte aan heb. En dat voelt heerlijk! 😀

 7. Giovanna Jansen 15 september 2021 op 11:36 am - Beantwoord

  Mooie blog! Genoeg slapen is zo belangrijk. Ik heb ook nog wel eens de neiging om op mijn slaaptijd te beknibbelen als ik erg druk ben. Wat langer doorwerken en dus later naar bed en eerder op staan om vast te gaan werken. Dat kan even, maar dan moet genoeg slapen juist weer prioriteit krijgen.

  • Romy 18 september 2021 op 8:35 am - Beantwoord

   Hier precies hetzelfde! Je kunt best een paar nachten wat minder slapen, maar vaak geeft je lichaam daarna wel aan dat het tijd is om minder lang door te werken 😉

 8. Nikita 15 september 2021 op 3:50 pm - Beantwoord

  In veel gevallen herken ik me wel. Vooral dat dingetje met het OV. Veel mensen verklaren mijn gek dat ik altijd een werkplek wil waarvoor ik iets langer moet reizen of dat ik zo graag op de bus of trein zit. Niet perse om een half boek te verslinden, maar wel omdat ik het zo fijn vind om met muziek naar buiten te staren. Er zijn mensen die vloeken als er een omleiding is (ik ook als ik gehaast ben of weet dat ik te laat ga komen) maar over het algemeen is dat een klein gelukje. Dat is soms tien minuten langer. Zeker sinds ik vroeger naar school ging met de bus en anderhalf uur op de bus moest zitten ben ik dat gaan waarderen. Veel mensen verklaren me gek want ik kon ook gewoon met de trein gaan en dat zouden mijn ouders ook prima gevonden hebben. Maar ik vond het reizen met de bus wel zijn charmes hebben. Ik merk wel dat veel dingen die ik toen tijdens mijn schooltijd deed als ontspanning of als ‘niet nuttig’ nu weg zijn gevallen en ik ook een stuk minder relaxed ben. Het helpt ook niet echt mee dat ik het lastig heb om goeie kanalen te vinden op Youtube. Veel bloggers gooien regelmatig een lijstje online, maar er is eigenlijk maar een youtuber waarvan ik echt elke video of vlog heb gezien binnen de week. Maar Youtube is wel vervangen door Netflix dus ik haal daar meestal de nodige ontspanning uit.

  • Romy 18 september 2021 op 8:18 am - Beantwoord

   Ik geef je groot gelijk, hoor, dat je zo graag in de bus zat, ook na een lange schooldag. Het kan zo fijn zijn om na een dag even alleen te zijn met je gedachten, naar buiten te kunnen staren of iets leuks voor jezelf te doen. Even niets hoeven en gewoon bijkomen of opstarten voor de dag 🙂

 9. Geke 15 september 2021 op 8:31 pm - Beantwoord

  Slapen vond ik eigenlijk nooit al tijdverspilling 🙂

  Tegenwoordig vind ik poetsen niet meer zo’n tijdverspilling. Helpt vaak net goed om mijn hoofd leeg te maken en de onrust weg te krijgen. Niet dat ik nu sta te juichen om te poetsen maar ik kijk er anders naar want vroeger had ik er echt zo’n hekel aan… en ik ben dan ook altijd blij met de rust in huis én in mijn hoofd erna.

  • Romy 18 september 2021 op 8:14 am - Beantwoord

   Hier precies hetzelfde gevoel bij schoonmaken! Het kan je hoofd zo heerlijk leegmaken (ik luister vaak ondertussen naar een podcast, waardoor ik schoonmaken helemaal leuk ben gaan vinden). En een opgeruimd huis is ook gewoon heel fijn.

Recente blogs

Winkelen in Düsseldorf | Wat heb ik gekocht?

26 oktober 2018|Lifestyle|

DM, Rossman, Müller? De Duitse drogisterijen zijn inmiddels bijna een begrip geworden in de blogwereld. Ondanks dat ik geen beautyblogger ben die precies weet wat de ene body lotion van de andere onderscheidt, heb ik wel een zwak voor smeersels en fijne verzorgingsproducten. Mijn vriendin Diana wist mij nóg enthousiaster te maken om een keer samen te winkelen in Düsseldorf. Zaterdag was het dan zover! De wekker stond om half zes, maar de gezellige dag en volle tassen waren het vroege opstaan meer dan waard. Ik laat je graag mijn vele aankopen zien.

Leren loslaten kun je zelfs als groot piekeraar – 7 tips!

15 december 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Leren loslaten kan echt iedereen. Ook als piekeren jouw middle name is. Ook als je het liefst alle touwtjes strak in handen hebt. Ook wanneer je als pleaser hoopt door iedereen leuk en aardig gevonden te worden. Ook als jij fouten nu nog ziet als onvergefelijk. Geloof me: ik heb al die boxen afgetikt. Maar eindelijk heb ik - mede door ons grote verbouwavonturen - het idee dat ik beter kan loslaten dan een jaar of wat geleden. Gedachten, doemsencario's en onbenullige gebeurtenissen loslaten brengt een hoop luchtigheid en minder ellende. Het maakt je meer jou, zonder al het gedoe en getob. Maar hoe begin je eraan als loslaten niet van nature gaat? Voilà, mijn 7 tips uit eigen ervaring.

Dingen waar ik (door ‘De edele kunst van not giving a fuck’) minder om geef

18 augustus 2023|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Ik geef het toe: de titel van dit artikel klinkt aanstootgevender dan de bedoeling is. Maar het grote f*ck-woord staat nu eenmaal prominent in de titel van een boek waarvan ik de pagina’s in rap tempo verslond: ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Als persoon die regelmatig piekert en soms kip-zonder-kop-neigingen heeft wanneer iedereen en alles iets van me wil, was dit boek een ware verademing voor mij tussen de vele “Zeg gewoon tegen jezelf dat je gelukkig bent en je bent het!”-zelfhulpboeken. En het inspireerde me tot dit lijstje: 14 dingen waar ik minder om geef om me juist over de écht belangrijke dingen te kunnen bekommeren.