niet verwacht aan ondernemen 5

10 dingen die ik niet had verwacht aan ondernemer zijn

 • 20 juli 2021
 • 12 Reacties

Toen ik de KvK meer dan drie jaar geleden binnen stapte, had ik natuurlijk wel een beeld bij mijn leven als ondernemer. Grappig hoe dan toch alles weer anders blijkt te zijn als je eenmaal écht volledig voor jezelf werkt. Er zijn een aantal dingen waar ik drie jaar geleden nóóit bij had stilgestaan, maar die nu de normaalste zaak van de wereld zijn. Je leest ze allemaal in dit artikel over belastingpost, concullega’s en rotte appels die helemaal nog niet zo rot zijn.

 1. Dat ik als thuiswerkende zzp’er meer leuke contacten heb dan in loondienst. Voordat ik ondernemer werd, was het een van mijn grootste nachtmerries dat ik als zelfstandig ondernemer een soort kluizenaarsbestaan zou krijgen met het onderonsje met de caissière als enige vorm van sociaal contact. Nou, dat valt alles mee! Ik heb juist veel meer verschillende mensen om me heen (digitaal dan!) dan toen ik nog voor één bedrijf werkte. Bijna elke dag spreek ik meerdere mensen aan de telefoon en hoor ik bijzondere verhalen. Dus nee, eenzaam voel ik me nooit op een werkdag. Ik voel me juist socialer dan toen ik nog een kantoorbaan had.
 2. Dat je heel veel belasting moet afdragen. Uiteraard wist ik wel dat de blauwe-enveloppen-afzender je ook als ondernemer weet te vinden. Maar ik weet nog dat ik in het eerste jaar zonder zelfstandigenaftrek even moest schrikken van hoeveel de Belastingdienst inhield op mijn inkomen. In loondienst merk je niet zoveel van de belasting op je loon, omdat je werkgever die er automatisch afhaalt. Pas als ondernemer besefte ik dat zo’n 40% van je inkomen die kant op gaat. Ik probeer het zelf maar zo te zien: “Als je belasting moet betalen, heb je blijkbaar genoeg verdiend om dat te kunnen doen.” Dat is ook een goed teken.
 3. Dat je soms ‘nee’ moet verkopen. Een tikkeltje naïef misschien, maar de eerste twee jaar riep ik als ondernemer keihard ‘ja’ tegen elke opdracht op mijn pad. Soms ook tegen slecht betaalde opdrachten, opdrachtgevers waar ik niet helemaal achter stond of veel te krappe deadlines. Dat er een moment zou komen waarop ik sommige opdrachten zou terugkaatsen, had ik toen niet verwacht. Nu doe ik het regelmatig. De ene keer omdat het onmogelijk in mijn agenda past, de andere keer omdat de opdracht niet zo mijn ding is of omdat ik geloof dat de opdrachtgever ergens anders moet zijn. ‘Nee’ zeggen is een van de meest waardevolle dingen die je als ondernemer kunt doen om je werk leuk te maken en te houden.
appeel notitieboekjes duurzaam
duurzame relatiegeschenken
 1. Dat je relatiegeschenken niet moet vergeten. Ook nooit bij stilgestaan, totdat ik een keer vlak voor kerst van een opdrachtgever een mooi kerstpakket kreeg. Oeps, snel bestelde ik ook een paar relatiegeschenken voor vaste opdrachtgevers van mij. Sindsdien doe ik dat standaard ieder jaar voor een aantal mensen met wie ik veel en fijn heb samengewerkt in het afgelopen jaar. Het is stiekem een van mijn lievelingsklusjes om voor iedereen iets te vinden wat echt bij diegene past. Hierboven zie je een tof idee voor een relatiegeschenk: duurzame notitieboeken. De kaft is voor 70% gemaakt van gerecycled leer en voor 30% van appelschillen. Ook de pagina’s zelf hebben wat appelachtigs: die hebben appelpulp en plantaardige vezels als bestanddelen. Ja, je leest het goed! Een van de meest leuke duurzame relatiegeschenken die ik ken!
 2. Dat ik 100% thuiswerken zo fijn zou vinden. Ik vraag me soms met terugwerkende kracht af hoe ik het al die tijd in een kantoortuin heb volgehouden. Ik heb zelfs een tijdje een bureau gehad naast het callcenter van het bedrijf. Daar moet ik nu niet meer aan denken. Voordat ik de stap naar ondernemen zette, had ik in mijn hoofd dat ik het liefst nog een paar dagen bij een opdrachtgever op kantoor wilde werken. Grappig genoeg vind ik het nu juist geweldig om bijna alles vanuit huis te doen. Doe mij maar lekker mijn eigen plekje aan de eettafel en contact via Zoom, Skype, Teams of Google Meet (ik beheers ze allemaal tegenwoordig). Voordeel is ook dat samenwerken met mensen aan de andere kant van het land op die manier geen enkel probleem meer is.
 3. Dat je van rotsituaties juist het meeste leert. Laatst las ik op het Instagram-account van Tineke Zwart iets moois. Het kwam neer op het volgende: de 5% rotte appels die je soms tegenkomt als ondernemer, zijn je grootste leerschool. Als ik terugkijk, zit mijn meeste groei ‘m steeds in die ene zeldzame rotte appel. De klant die weigerde te betalen, de klant die “over mijn grenzen ging” en de klant bij wie ik drie keer zoveel tijd aan de opdracht kwijt was als begroot. Het zijn DIE klanten die me helpen om mijn grenzen beter aan te geven, mijn werkwijze strakker te krijgen en duidelijkere afspraken te maken. Soms zit er een dure les tussen, maar zonder die dure lessen zou ik niet hebben gestaan waar ik nu sta.
 4. Niemand is je concurrent. Iedereen doet wat anders. “Hoe kan ik nou klanten aantrekken als ik een van de tienduizend tekstschrijvers ben in Nederland?”, schoot er in het begin vaak door mijn hoofd. Het grappige is dat ik nu helemaal niet meer denk in termen van moordende concurrentie. Ik denk dat elke creatieve ondernemer uniek is. Jouw stijl is niet die van de ander; mijn teksten zijn niet die van jou. Als je maar onderscheidend genoeg bent qua doelgroep, focus of stijl, trek je vanzelf klanten aan die wel bij jou en niet bij een concullega passen. Het mooie is dat het door die insteek ook veel meer voelt alsof je heel veel collega’s hebt in plaats van mensen die de klanten voor je neus wegkapen. Je kunt elkaar juist versterken of opdrachten naar elkaar doorspelen waar een ander wél blij van wordt.
 5. Dat je ook na 3 jaar ondernemen kun je nog zoekende zijn. Mijn idee was altijd dat je als ondernemer één keer bepaalt wat je precies wilt gaan doen, daar vervolgens tot je pensioen aan vasthoudt en je zo altijd wel vermaakt. Daarbij was ik even vergeten dat ik nogal van afwisseling houd, groeien geweldig vind en het meeste leer van fouten maken. Mijn ervaring is dat je als ondernemer altijd zoekende bent. Ik wel tenminste. Zoekende naar wat jou anders maakt dan anderen, naar hoe je jezelf kunt blijven verbeteren en naar hoe je het heft meer in eigen hand neemt. Wat ik al helemaal niet had verwacht? Dat juist dat zoeken zo leuk kan zijn.
 6. Dat kosten maken goed is. Mits je het geld hebt om kosten te maken natuurlijk. Ik had nooit gedacht dat ik nog eens een bedrag zou durven neerleggen voor een coachingstraject of dat ik zonder blikken of blozen geld zou uitgeven aan bijvoorbeeld de expertise van een ander of slimme software. In het dagelijks leven laat ik het geld niet graag rollen en die insteek nam ik vrolijk mee naar het ondernemerschap. Al snel ontdekte ik dat dat me flink in de weg zat. Nu ben ik daar losser in geworden. Kosten maken is vaak nodig om te groeien en ook om jezelf het leven ietsje makkelijker te maken. Op kantoor zal een leidinggevende je ook niet achter een laptop met Windows XP zetten of je vragen om zelf “even” een site te bouwen omdat een websitebouwer zo prijzig is. Dan hoef je dat als ondernemer ook niet te doen.
 7. Dat je ook als ondernemer soms een pauze van je werk nodig hebt. Ik deins niet terug voor een beetje hard werken, zeker niet als ik het leuk vind wat ik doe. De keerzijde daarvan is dat je voor je het weet altijd aan het werk bent. In het begin werkte ik bijna non-stop door. Nu vind ik het fijn om soms te kunnen denken “Dit komt morgen wel als het weer maandag is!”. Ook als je werk je hobby is en andersom, is het goed om er soms afstand van te nemen, een vakantie te plannen of een dag iets anders te doen. Jij bent je onderneming, dus je bedrijf valt of staat ook bij hoe goed (of niet) jij je voelt.

Wat had jij nooit verwacht over je huidige baan of onderneming?

niet verwacht aan ondernemer zijn

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Audrey 20 juli 2021 op 8:36 am - Beantwoord

  Ik blijf het leuk vinden om te lezen hoe blij je bent als ondernemer. Echt tof dat je helemaal je eigen plek hebt gevonden zo – of eigenlijk hebt gecreeerd. Ik ben wel verrast door hoe interessant ik veel technische zaken blijk te vinden. Echt heerlijk om iets totaal complex te doorgronden.

  • Romy 22 juli 2021 op 11:16 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen! Ik blijf ondernemen een van de leukste onderwerpen vinden om over te schrijven 🙂
   Tof dat jij die technische onderwerpen interessanter vind dan je denkt. Zelf vind ik ook juist het schrijven van teksten over niet al te simpele onderwerpen vaak leuk. Dan steek je er ook zelf nog wat van op.

 2. Darina 20 juli 2021 op 8:46 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen. Ik had zelf nooit verwacht dat ik het beroep zou uitoefenen wat ik nu doe (secretaresse) en dan nog in een ziekenhuis. Daar moest ik vroeger echt niets van hebben haha. Zo zie je maar hoe je jezelf kunt (blijven) verrassen.

  • Romy 22 juli 2021 op 11:14 pm - Beantwoord

   Grappig inderdaad dat je jezelf totaal kunt verrassen met het werk dat je doet 🙂 Ik denk dat iedereen vroeger wel een bepaald beeld bij zichzelf had qua werk en dat je dan uiteindelijk toch iets (enigszins) anders gaat doen dan je altijd dacht.

 3. Johanna 20 juli 2021 op 3:15 pm - Beantwoord

  Leuke post. Voor mij geen verrassingen. Eigenlijk past het allemaal voor mij. Maar veel succes met de volgende 3 jaar en weer nieuwe inzichten.

 4. Simone 20 juli 2021 op 5:07 pm - Beantwoord

  Ik hou van dit soort artikelen over ondernemen! Vind het altijd leuk om te lezen hoe een ander het vergaat. Ik had in eerste instantie verwacht dat mijn bedrijf sneller van de grond zou komen. Dat was niet het geval. Sterker nog, vorig jaar twijfelde ik enorm om de handdoek in de ring te gooien. Maar wat ben ik blij dat ik nog even had doorgebeten.

  • Romy 22 juli 2021 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je toch bent doorgegaan met ondernemen en de moed niet hebt opgegeven. Soms duurt het langer voordat je bent waar je wilt zijn, maar het kan best zijn dat de reis achteraf gezien nog veel waardevoller is dan de bestemming waar je wilt zijn, juist als het een bumpy road is 🙂

 5. Madelon 20 juli 2021 op 9:19 pm - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen altijd jouw enthousiasme over ondernemen! En poeh wat had ik nooit verwacht over mijn baan.. Ik werk als communicatieadviseur bij een universiteit en, ook al ik het kunnen raden, ben verrast door hoeveel verschillende dingen je doet. Van helpen met evenementen organiseren, naar content creëren voor de website/Youtube naar meedenken over beleidsstukken en werving. Heel divers!

  • Romy 22 juli 2021 op 11:10 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen hoe afwisselend jouw baan is! Heel herkenbaar ook wel van het vak als communicatieadviseur. Ik ben dat zelf ook geweest in een eerdere baan en merkte toen ook hoe divers alle taken zijn. Dat is ook juist zo leuk aan het vak.

 6. Saskia 22 juli 2021 op 7:30 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen, juist omdat ik totaal niet van deze dingen afweet van ondernemen. En wat had ik nooit verwacht van mijn werk? Toen ik startte dat er zoveel administratie bij kwam kijken en ook best wel wat pittige thuis situaties voor ouders en kinderen.

 7. Anouk 26 juli 2021 op 8:45 am - Beantwoord

  Ik werk net een week bij mijn nieuwe baan, dus ik heb nog geen idee wat ik niet verwacht had haha 🙂

 8. Xiana 5 augustus 2021 op 12:05 am - Beantwoord

  Heel waardevol artikel! Ik sta namelijk zelf op het punt om te starten als ondernemer in bijberoep en dan zit je wel nog met veel vragen. Wel grappig het cliché inderdaad van het kluizenaarsbestaan. Als ik vrienden en familie vertel over mijn plannen is dat altijd de eerste opmerking. Of het dan toch niet zo vreselijk saai zal zijn om altijd thuis te werken :-D.

Recente blogs

Zelfliefde | 5 redenen om van jezelf te houden

19 augustus 2017|Zelfliefde|

Durf jij te zeggen dat je van jezelf houdt? Of in ieder geval jezelf een beetje te waarderen? Daarmee bedoel ik niet dat je kapsones hebt, jezelf liefdesbrieven schrijft of hartjes tekent in het zand met jouw eigen voorletter in het midden. Nee, ik bedoel dat je af en toe kunt glimlachen naar je spiegelbeeld en trots kunt zijn op wie jij bent. Ik ben zelf best wel onzeker ingesteld, maar toch ben ik mezelf de laatste jaren iets meer gaan waarderen. Omdat ik denk dat het belangrijk is om in ieder geval een beetje van jezelf te houden, vandaag een pleidooi voor een klein beetje (of een beetje boel!) zelfliefde. Dit zijn 5 redenen om van jezelf te houden.

Mijn 39 mooiste lichtpuntjes van 2022

9 december 2022|Persoonlijk, Positiviteit|

We hebben nog een paar weken 2022 te gaan, dus er kan dus nog van alles gebeuren. Toch durf ik het aan om alvast een overzicht met mijn grootste 2022-lichtpunten online te gooien. Zoals elk jaar was ook 2022 een jaar waarin van pieken, dalen, mwah-momenten én veel ertussenin. Uiteraard waren er traantjes (bij het overlijden van mijn opa en oma twee dagen na elkaar), maar er was ook intens geluk. Momenten waarop ik het leven vierde, gelukskriebels omdat iets kleins toch zo mooi was, ik-kijk-mijn-ogen-uit-momenten, prachtige plekken waar ik urenlang had willen blijven en ook verrukkelijke eetbare dingen waar ik met een grote lach mijn vork in zette. Of een jaar nu fantastisch, vreselijk of iets daartussen is, lichtpuntjes zijn er altijd. Daarom mijn 31 lichtpuntjes verzameld in dit overzicht!

Ik moet bekennen dat ik…

12 december 2019|Persoonlijk|

Perfectie is zó 2018. Of 2017 zelfs? Iedereen heeft wel dingen die - om het maar positief te framen - redelijk "bijzonder" zijn. De een vindt het leuke trekjes die je uniek maken, de ander noemt het nogal rare gewoontes. En ik? Ik houd wel van grappige imperfecties. Omdat ik graag smul van andermans bijzonderheden, ga ik ook zelf met de billen bloot door je met een aantal gekke bekentenissen van mij op te zadelen. Dit zijn 17 niet al te perfecte dingen die ik wel durf op te biechten over mezelf.