De dag goed beginnen, doe je zo! (11 tips)

23 apr 2018 | Positiviteit | 34 reacties

Stel: je ligt voor je gevoel net heerlijk te slapen als de wekker (véél) te vroeg gaat. Half zeven en het is tijd om je heerlijke bed te verlaten, onder je warme dekbed vandaan te komen en aan een nieuwe dag te beginnen. Misschien stap je dolenthousiast zingend je bed uit, maar het kan ook zijn dat je juist met frisse tegenzin wakker wordt. Of je nu fris en fruitig of met een licht ochtendhumeur opstaat, ik inspireer je graag met een kickstart van de dag. De dag goed beginnen doe je met deze 11 tips.

manieren om de dag goed te beginnen

De dag goed beginnen, doe je zo!

 1. Stop met snoozen. Nee hoor, je hoeft niet dolenthousiast je bed uit te springen, vrolijk dansend onder de vlugge ochtenddouche te staan en vervolgens zingend de auto in te stappen naar je werk. Maar het is al stap 1 als je stopt met snoozen en toch maar meteen een begin maakt aan de dag. De tijd die je nog half slapend blijft liggen, maakt je namelijk niet minder moe. En de tijd die je bespaart door direct je bed uit te komen, kun je vast aan leukere dingen besteden. Zoals de 10 dingen hieronder!
 2. Neem een goed ontbijt. Een goed ontbijt is volgens mij het halve werk ‘s ochtends. Neem bewust de tijd om een boterham, een bakje yoghurt of havermout of desnoods een klein feestontbijt voor jezelf te maken en daarvan te genieten. Zo kun je met een gevulde maag de dag goed beginnen.
 3. Fris jezelf op. Van haastig douchen in de ochtend ben ik zelf geen fan, maar je kunt wel ‘s ochtends een korte opfrissessie doen. Een plens water in je gezicht, een heerlijke dagcrème, een beetje camouflage en wellicht wat parfum doen je vast goed.
 4. Begin met wat écht moet gebeuren. Oké, dit punt breng ik in op basis van mijn eigen ervaring. Nog maar 5 minuten hebben om mezelf om te kleden en op te maken, is namelijk geen handige manier om de dag goed te beginnen. Omkleden en je tas klaarleggen heeft toch “iets” meer prioriteit dan je mailbox checken. Begin daar dus mee en stel de niet-broodnodige dingen eventueel uit tot vanavond, zodat je je niet last-minute hoeft te haasten.
 5. Doe 5 minuten iets voor jezelf. Neem ‘s ochtends 5 minuten de tijd om iets te doen waar jij blij van wordt. Dat kan zijn drie pagina’s uit een boek lezen, een paar blogartikelen bekijken, een mini-meditatie, een YouTube-filmpje kijken of misschien wel iets totaal anders.
 6. Begin met beweging. Ga je naar je werk of heb je een andere verplichting? Mij geeft wat lichaamsbeweging (vooral in de buitenlucht) vaak een positieve boost op de vroege ochtend. Stap bijvoorbeeld een bushalte eerder uit, parkeer je auto iets verder weg of wandel ‘s ochtends een rondje voordat je gaat thuiswerken. Een korte wandeling of fietstocht is nuttig en fijn tegelijk.
 7. Verzamel 3 verheugmomentjes. Begin de dag eens met een lijstje met 3 fijne verheugmomentjes die jij vandaag voor jezelf gaat creëren. Dat kunnen de meest kleine dingen zijn, zoals een belafspraak met een vriendin, een lekkere lunch of de nieuwe aflevering van je favoriete serie vanavond.
 8. Deel een lief compliment uit. Stuur 1 persoon ‘s ochtends vroeg een lief berichtje of zeg face-to-face iets liefs tegen iemand. Bijvoorbeeld dat je van diegene houdt, dat hij of zij er leuk uitziet of dat je trots op diegene bent. Een fijn idee dat jij ‘s ochtends iemand anders een glimlach weet te bezorgen!
 9. Laat je telefoon links liggen. Vaak beginnen de appjes, mailtjes en berichten ‘s ochtends al binnen te stromen zodra je collega’s, vrienden of familieleden hun bed verlaten. Laat je telefoon daarom eens het eerste uur als je wakker bent links liggen. Dan hoef je niet meteen aan werk of andere verplichtingen te denken, maar kun je nog even tijd nemen voor jezelf.
 10. Start de dag met een glas water. Ik las ooit dat je tijdens je slaap nogal wat vocht verliest. Hard nodig dus dat je ‘s ochtends goed drinkt om dat aan te vullen. Ik begin de dag zelf tegenwoordig met een glas water. Word ik lekker wakker van en doet mijn lijf goed! Wil je het nóg gezonder aanpakken? Investeer dan in een goede waterfilter, zoals die van Tradeline. Zo’n filter zuivert jouw kraanwater van chemicaliën, medicijnen en virussen. Een fijn idee dat je niet via het water slechte stoffen binnenkrijgt! En zo’n filter is dus ook prima op je kraan op het aanrecht te monteren. 
 11. Stel 1 positief doel op voor vandaag. Een goede manier om de dag te beginnen, is met een mooi doel voor vandaag. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je vandaag 10.000 stappen zet, dat je een taak uitvoert die je al tijden uitstelt of dat je een persoonlijke overwinning behaalt door iets uit te spreken waar je mee zit. Laat de dag van vandaag maar komen!

Wat doe jij om de dag goed te beginnen?

de dag goed beginnen tips
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

34 Reacties

 1. Darina

  Goede tips! Ik neem altijd een korte douche en ik neem de tijd voor mijn ontbijt. Een goed begin van een nieuwe dag.

  Antwoord
  • Romy

   Dat klinkt als een fijn begin van de dag ‘s ochtends :)

   Antwoord
 2. Marije

  Ik begin de dag altijd met dankbaarheid. Even een paar minuten stil staan bij de dingen waar ik nu dankbaar voor ben.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een mooie manier om de dag goed te beginnen! Echt heel bijzonder om met zo’n stukje dankbaarheid aan de dag te starten :)

   Antwoord
 3. Shirley

  Vroeger sprong ik direct uit bed, maar met het jaar word ik slechter in opstaan. Mijn ochtendritueel is flut, heel vaak ontbijt ik niet. Er valt dus nog genoeg verbetering te behalen.

  Antwoord
  • Romy

   Een goed ontbijt doet vaak al wonderen. Ik zou in ieder gevalzonder ontbijt vast niet echt te genieten zijn de rest van de ochtend, haha ;) Ik was ook nooit zo’n ochtendmens, maar ben de ochtend sowieso meer gaan waarderen sinds ik eerder opsta en daardoor meer tijd heb om iets voor mezelf te doen ‘s ochtends.

   Antwoord
 4. Nikita

  Ik ben een snoozer en ik weet dat het slecht is. Maar iedere ochtend gaat de wekker af en tik ik terug op die snooze-knop op mijn iPad. En iets in mijn achterhoofd weet dat het slecht is. Ik probeer eraan te werken, maar dat lukt eventjes niet. Ooit wel. Wat ik doe om de dag goed te starten is eventjes voor het aankleden spieken welk blogartikel er bij jou is online gekomen. Soms heb ik al een stukje gelezen en blijf ik erover nadenken dan. En op de bus lees ik dan de rest :)

  Iets wat mijn ochtend makkelijker maakt is trouwens een uurtje muziek luisteren op de bus voor ik op school aankom. Zelfs al heb ik niet goed geslapen, ik word net iets beter gezind zo. En vanmorgen was een feestje want ik heb voor het eerst in twee weken aan een stuk doorgeslapen en was dus goed wakker deze ochtend! Een reden te meer om blij te zijn!

  Antwoord
  • Romy

   Wat onwijs leuk zeg dat mijn blog een onderdeel is van je ochtendroutine. Daar voel ik me stiekem wel een beetje vereerd door :)
   En dat stoppen met snoozen komt vast vanzelf wel! Het is al heel fijn dat je in ieder geval een paar leuke dingen hebt om ‘s ochtends blij van te worden. Zo fijn ook om te horen dat je vannacht goed hebt geslapen en daardoor uitgeslapen wakker werd. Dan begin je een dag sowieso al goed :)

   Antwoord
 5. Iris - Thebeautymagazine.nl

  Oh deze tips lees ik zo vaak, maar het lukt me gewoon niet. Al moet ik zeggen dat een lekker ontbijtje wel het meeste helpt.

  Antwoord
 6. Maaike

  Ik heb de wekker onlangs tien minuten eerder gezet. Die ruimte maakt de ochtend net wat relaxter. Douchen doe ik Sochtends ook niet. Ik krijg dan last van in huid, mijn lichaam moet eerst even opstarten.

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed dat je iets eerder opstaat om ‘s ochtends wat rustiger aan te doen. Ik vind zo’n iets rustigere start van de dag ook heel fijn.
   En groot gelijk dat je niet ‘s ochtends onder de douche stapt als je huid daar niet zo goed op reageert. Zelf douche ik vooral ‘s avonds omdat ik dan minder gehaast onder de douche hoef te staan en echt van een douchebeurt kan genieten.

   Antwoord
 7. Judith

  Fijne tips! Bij mij helpt een douche altijd heel erg :)

  Antwoord
 8. Sija

  Uit bed komen lukt me erg goed, ontbijten niet. Ik heb ‘s ochtends gewoon geen trek! De laatste tijd drink ik een mega gezonde smoothie, daar voel ik me wel goed bij. En om de dag begin ik de dag met hardlopen, zodat ik dat maar heb gehad haha!

  Antwoord
  • Romy

   Een smoothie is ook iets fijns om de dag mee te beginnen, lijkt me :) En dat van de dag beginnen met hetgene waar je het meest tegenop ziet, herken ik ook wel. Als ik ga hardlopen, doe ik dat ook het liefst meteen ‘s ochtends of meteen als ik uit mijn werk kom. Heb ik dat maar mooi gehad inderdaad! ;)

   Antwoord
 9. Loes

  Ik neem ‘s ochtends altijd ongeveer een half uurtje om lekker te ontbijten, blogs te lezen en filmpjes te kijken. Als ik dat niet doe, voel ik me helemaal niet lekker wakker geworden!

  Antwoord
  • Romy

   Wat een fijne manier om de dag te beginnen! Ik vind het ook fijn om met bijvoorbeeld mijn ontbijtje en het lezen van blogs de dag met wat tijd voor mezelf te beginnen :)

   Antwoord
 10. Daenelia

  Mijn wekkerradio (ik = ouderwets) gaat 5 minuten voor het nieuws af. Dan heb ik nog net een flardje van muziek, de reclames (irri genoeg om wakker van te worden) en dan het nieuws in korte zinnen, plus natuurlijk het weerbericht. Dan spreek ik af nog één liedje op de radio te luisteren en dan, hup uit bed. Dat is ook een soort van snoozen, maar dan om echt wakker te worden ipv nog even half-doorslapen. Dat werkt voor mij het beste.
  En natuurlijk moet ik op tijd opstaan: ik heb een hond die moet worden uitgelaten. Als ik niet opsta, danligt er een drolletje ergens in de logeerkamer (want hij verstopt het wel altijd).

  Antwoord
  • Romy

   Wat slim om de wekkerradio te gebruiken om rustig wakker te worden. Eigenlijk wel heel goed bedacht en het werkt vast een stuk beter dan snoozen :)
   Een hond is natuurlijk ook al een slimme stok achter de deur om op te staan. Dan moet je wel naar buiten inderdaad, haha.

   Antwoord
 11. Susan

  Yesss! De meeste hiervan doe ik ondertussen wel en het helpt echt!

  Antwoord
 12. Anna

  Wat een goede tips! Sommige tips pas ik al toe, maar het lijkt me ook wel erg tof om iedere dag een soort (klein) doel op te stellen.

  Antwoord
 13. kaylee

  Wat leuk! En super handy én waar! Snoozen doe ik al echt een tijd niet meer.. Werd ik diep ongelukkig van.. 7 & 8 ga ik zeker toepassen deze week!!!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat je sommige tips ook eens gaat proberen! Ik ben benieuwd of je er iets aan hebt :)

   Antwoord
 14. Johanne

  Fijne tips! Vooral de telefoon links laten liggen moet ik proberen, haha. Want dat is echt het eerste wat ik doe. Ook om half zes ‘s ochtends. Aan de andere kant doe ik het niet om mijn mails te checken of om iets anders nuttigs te doen. Ik ga altijd meteen naar mijn Instagram voor Buttons, omdat ik daar ook alle kattenaccounts die ik volg heb verzameld (haha, over crazy cat lady gesproken…man…) en dus word ik heerlijk wakker met leuke kattenplaatjes. Verder ben ik verschrikkelijk slecht in het goed beginnen van de dag. Maarrr, ik snooze nooit! Want dat is inderdaad zo killing.

  Antwoord
  • Romy

   Haha, de dag beginnen met kattenaccounts op Instagram is misschien nog niet eens zo’n heel slecht idee. In ieder geval een fijn vooruitzicht na het opstaan, lijkt me ;) En het is alleen al heel wat dat je niet aan snoozen doet, toch?! :)

   Antwoord
 15. Anouk

  Veel tips weten we eigenlijk allemaal wel, maar wat een fijne reminder. Ontbijten is voor mij een pre, zonder kom ik echt nergens

  Antwoord
 16. Annika

  Dit lijstje hou ik even in gedachten voor wanneer mijn peuter me weer wakker houdt. Ik ben dan ‘s ochtends niet vooruit te branden.

  Mijn ochtend begint met de ochtendspits, waarbij iedereen aangekleed en gevoed moet worden. Als iedereen de deur uit is, pak ik zelf mijn ontbijt, een bak havermout met melk of muesli met yoghurt.

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me voorstellen dat de ochtenden extra hectisch zijn als je kinderen hebt. Wel goed dat je na de drukke rituelen met de kinderen wel bewust de tijd neemt voor je eigen ontbijtje. Dat smaakt dan vast extra lekker :)

   Antwoord
 17. Sara | MevrouwMiauw

  Tip 1 is zo waar, maar op de een of andere manier zo lastig geworden voor mij. Vroeger kon ik altijd meteen nadat de wekker ging het bed uit. Tegenwoordig heb ik daar zo ontzettend veel moeite mee. Dat maakt het opstaan echt nog zwaarder.. Ik moet echt gaan uitvinden hoe ik daar verandering in kan brengen..

  Antwoord
  • Romy

   Wat lastig dat je moeilijk je bed uit komt ‘s ochtends! Misschien scheelt het al iets dat het langzaamaan weer vroeger licht is ‘s ochtends. Bij mij helpt het vooral als ik iets fijns heb om naar uit te zien: blogs lezen, een ontbijtje, een kop thee, etc. Dat maakt het al iets aangenamer om mijn bed uit te komen.

   Antwoord
 18. Els

  Mijn ochtendroutine als ik naar mijn werk ga is eigenlijk heel erg hetzelfde. In het weekend doe ik eigenlijk al best veel van deze punten maar dan heb ik ook tijd ;-).

  Antwoord
 19. Saskia

  Hele fijne tips, waarvan ik er zeker al een handje vol van toepas. Ik sta elke dag op met een positieve gedachte.

  Antwoord
 20. Maaike

  Ik ben geen ochtendmens, dus deze tips komen heel goed van pas :-D

  Antwoord
 21. marleen

  Ik kan echt niet zonder snoozen hahahaha! En koffie, ik ben niks waard zonder koffie. Ook niet zo gezond, maar wel lekker :’) Wandelen (de hond moet toch uit!) en op tijd opstaan helpen inderdaad wel écht. Dan ben ik veel productiever dan wanneer ik veel te lang op mn nest blijf knorren ;) Oja, ik drink ook altijd een glas water ‘s ochtends!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, een hond moeten uitlaten is inderdaad vast wel een goede motivatie om toch je bed uit te komen :) En een glas water drinken is ook wel een slim idee! Zelf zou ik zonder thee ook nergens zijn ‘s ochtends, hoor. Een heerlijke kop thee geeft me altijd een fijne oppepper :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs