positieve gedachten 3

10 positieve gedachten om jezelf in te prenten als het tegenzit

 • 24 november 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Je gedachten zijn maar bedacht. Jij bent degene die jezelf wijsmaakt dat je niet goed genoeg bent, dat iets je niet gaat lukken of dat de hoop verloren is. Maar wat nu als je jouw gedachtekracht eens positief inzet? Als je er niet je rotgevoelens mee vergroot, maar je eigen cheerleader bent door jezelf positieve gedachten toe te roepen. Denk de pompons en dansjes er zelf bij. Dit zijn 10 positieve gedachten die ik tegen mezelf zeg als het even niet meezit. Misschien geven ze jou ook wat hoop en vertrouwen.

Van belemmerende overtuigingen naar positieve gedachten

Ik denk dat bijna iedereen wel ergens in zijn hoofd een tetterende criticus heeft zitten. Met een tergend zeurderige stem roept die de hele tijd iets te hard “Wie zit er nu op jou te wachten?”, “Dat gaat je nooit lukken” of “Wat heb je er een zooitje van gemaakt!”. De woorden blijven maar echoën door je hersenpan. Hoe rotter je situatie is, hoe meer het stemmetje zijn volume lijkt op te schroeven.

Maar wat nu als je je bedenkt dat je gedachten maar verzinsels zijn? Door jouzelf in elkaar gefabriceerd. Uiteraard niet doelbewust om jezelf met de grond gelijk te maken. Maar als je ze maar vaak genoeg zegt, is dat wel wat er gebeurt. Het goede nieuws? Als jij negatieve gedachten kunt fabriceren, dan kun je ook positieve gedachten bedenken om er tegenover te zetten. De mantra’s waarmee je jezelf de grond in boort, verdienen een positiever alternatief.

Je kiest natuurlijk zelf welke positieve gedachten jou het juiste zetje in de rug geven. Ter inspiratie deel ik 10 positieve gedachte die mij helpen als het tegenzit en als ik wat positieve cheerleading kan gebruiken.

1. Adem in, adem uit

Een diepe ademteug is soms precies wat je nodig hebt om van je volle hoofd en gepieker af te komen. Of zeg anders simpelweg hardop “Adem in, adem uit'”. Niet elke zure gebeurtenis of lompe reactie van een collega is je tijd en aandacht waard. Je kunt je er uren over blijven opvreten dat je collega jou vanochtend wat tactloze feedback zat. Of dat het jou ook altijd tegenzit met stoplichten, lege supermarktschappen, verloren pakketjes of andere kleine tegenvallers. Maar is dat je energie waard?

Als het om iets kleins gaat, dan kun jij besluiten om het niet je hele dag te laten breken. Delete de e-mail, vergeet de rode stoplichten of laat los dat je net € 250 voor je ongeplande autoreparatie moest neertellen (true story, overkwam mij vorige week!).

Of je er nu over inzit of niet, je kunt de gebeurtenis niet veranderen. Wel kun je veranderen hoe jij ertegenaan kijkt.

2. Iedereen heeft zijn eigen pad

Gelukkig heb ik zelf niet zoveel last van mezelf vergelijken met anderen. Ik vind het mooi als mensen om me heen een bijzondere mijlpaal ervaren en gun anderen dat graag zonder dat ik erdoor aan mezelf ga twijfelen. Vroeger had ik er meer last van dat het gras bij anderen groener leek. Ik had dan het idee dat anderen de liefde, het grote-mensen-huis en alles wel op orde hadden, terwijl dat voor mij tijdens mijn eetstoornisperiode een ver-van-mijn-bed-show was.

Een gedachte die mij in die tijd hielp, was “Iedereen heeft zijn eigen pad”. Ook al lijkt het misschien alsof afstuderen-baan-relatie-huis-kind-volgordes in beton gegoten zijn, niets is minder waar. Wie zegt dat jij faalt als je dat rijtje niet punt voor punt afvinkt? Als je sommige dingen van dat rijtje helemaal niet wilt? Of als je de volgorde compleet omgooit of misschien later bent dan anderen?

Achteraf gezien geloof ik dat het voor mij nodig was om eerst in mijn eentje te wonen en een paar jaar single te zijn. Vond ik op dat moment niet altijd leuk, maar nu zie ik in dat het ontzettend leerzaam was. Je een laatbloeier voelen is echt geen ramp. Vertrouw erop dat dit jouw pad en tempo is.

Haal inspiratie en hoop uit anderen, maar laat je nooit door hun verhalen van je stuk brengen. Weet dat ieder zijn verhaal heeft. Zelfs al lijkt een ander alles perfect voor elkaar te hebben, ook het leven van die persoon zal niet altijd één groot en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig-sprookjesboek zijn geweest.

positieve gedachten 2

3. Je kunt meer dan je denkt

Ik denk dat iedereen dit wel op een punt in zijn leven heeft ervaren. Al is het maar bij die ene spannende spreekbeurt toen je nog een mini-me met krakende stem was. Je zweette peentjes van tevoren en ging doodsbang voor de klas staan om over je cavia te vertellen. Toch deed je het maar gewoon!

Zo hebben we van jongs af aan vaak talloze ervaringen opgedaan waarin je jezelf in positieve zin verbaast.

 • Je gaat in je eentje op reis, terwijl je dacht dat het niets voor jou was.
 • Je geeft een presentatie terwijl je presentatie-angst van hier tot Tokio hebt.
 • Je begint met een nieuwe hobby waar je in het begin niets van bakt en wordt er gaandeweg steeds beter in.
 • Je gaat aan de slag met een nieuwe tool, vraagt je af of jullie ooit maatjes worden en kunt later concluderen dat dat best aardig is gelukt.
 • Je klust in je woning en doet dingen waarvan je een jaar daarvoor nog dacht “Mij niet bellen!”.
 • Je doet in een baan gaandeweg dingen die je een paar jaar geleden nog doodeng vond.

Al met al is er genoeg bewijs om één conclusie te trekken: je kunt meer dan je denkt. Ja, ook in deze situatie!

Die woorden knoop ik mezelf nog steeds in de oren als ik iets spannends ga doen of ergens bang voor ben. Soms haal ik me concrete situaties voor de geest die me er weer aan herinneren dat ik écht meer in mijn mars heb dan mijn kritische stem me inprent. En dat geldt ook voor jou. Sowieso.

4. Ik kan elke dag stap 1 zetten

Van de gedachte aan mijn leven omgooien alleen al krijg ik de kriebels. Als structuurmiep houd ik niet zo van radicale veranderingen. Maar het mooie is dat verandering echt niet om “Ik vertrek”-taferelen vraagt. Elke verandering begint met één stap. Eentje die zo klein is dat je hem zelfs vandaag al kunt zetten.

Zo zat ik 3,5 jaar geleden niet lekker in mijn vel op het werk door onderprikkeling. Mijn baan opzeggen was me alleen op dat moment iets te avontuurlijk. Maar er waren stappen die wél haalbaar voelden. Zo bezocht ik een loopbaancoach, ging ik in gesprek met mede-ondernemers over hun ondernemerservaringen en maakte ik een plan om klanten te werven. Na een tijdje besloot ik om drie in plaats van vier dagen op kantoor te werken. Pas een hele tijd later zegde ik toch mijn baan op. Al met al was het een proces van één jaar. Met elk mini-stapje veranderde mijn leven een beetje meer in de richting die ik wilde. Maar dan zonder de spanning van in het diepe springen.

Elke keer dat ik denk “Maar kan ik dit wel veranderen?!”, prent ik mezelf deze zin in: je kunt iedere dag een stap 1 zetten. Hoe onhaalbaar je doel ook lijkt, de eerste stap is zo gezet.

5. Focus op wat je wél weet

We zijn vaak geneigd om ons suf te piekeren over alles wat nog onzeker is. Ik ook. Zo kan ik verhuizen best spannend vinden. Hoe weet je zeker dat je je op een nieuwe plek thuis voelt? Wat als het te ver van de stad is? Wat als de huizenprijzen over een tijdje flink dalen? Of als ik mijn huidige woning niet verkoop? Er kan van alles misgaan. Maar waarom zou je daarop focussen?

In spannende of lastige situaties is veel onzeker, máár er zijn ook dingen waar je wél zekerheid over hebt. Wat als je daar juist op focust?

Een paar positieve gedachten in die richting:

 • Ik wist niet zeker of mijn onderneming een succes zou worden. Maar ik wist wel al dat ik een doorzetter ben en tot het uiterste ga. Dat zou me vast verder helpen.
 • Ik twijfel of ik een goede ouder zal zijn. Maar ik weet dat ik veel reflectievermogen heb. Dus als ik iets fout doe, dan kan ik daar vast op reflecteren. En – ook niet onbelangrijk – ik heb veel liefde te geven.
 • Ik weet niet zeker of ik me op een nieuwe plek thuis voel. Maar wat ik wel weet, is dat ik ook daar de leukste wezens om me heen heb: Pip en Bart. En dat – als het echt niet bevalt – je altijd je biezen kunt pakken.
 • Ik vind het spannend om mijn baan op te zeggen. Gelukkig blijft er ondanks die grote verandering heel veel hetzelfde. Ik houd dezelfde lieve partner, fijne ouders, leuke familie, het prettige huis en mijn vrienden. Dus echt niet alles wordt anders.

Dat inzicht doet me denken aan een prachtige quote die ik tegenkwam in het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard‘: een prachtige bundel vol positieve gedachten die altijd precies op het juiste moment komen. Zo ook deze:

Als niets zeker is, focus dan op wat dichtbij is en waar je van houdt

6. Het leven zit vol positieve verrassingen

In je leven krijg je heel wat onverwachte pakketjes op je pad geworpen. Soms vrolijk ingepakte cadeaus met een fantastische inhoud (je droomhuis, de liefde of het € 50-briefje dat pal voor je neus op straat ligt). Soms ook in de weg liggende boomstronken die opeens voor je voeten omwaaien. Maar één ding is zeker: elk leven barst van de verrassingen. Dat is een van de positieve gedachten die ik mezelf inprent als het tegenzit.

Het mag dan nu tegenzitten. Je weet maar nooit wat gaat komen. Het leven is uiteraard geen sprookje. Of anders in elk geval een sprookje met hobbels. Maar vergeet niet dat ook in jouw leven wel magisch mooie plottwists voorbijkomen. Durf daarin te blijven geloven, en houd je daaraan vast op het moment dat het leven meer op een slechte horrorfilm dan op een fijne romcom lijkt. Het leven heeft weer mooie dingen voor je in petto. Het komt – echt!

positieve gedachten

7. Er zijn meer dan genoeg kansen voor mij

Als een specifieke kans uitloopt op een drama of mislukking, is echt niet meteen je leven voorbij. Dat is het mooie: het leven barst van de kansen. Is deze ene persoon niet jouw Mr(s). Right, dan komt er ooit wel iemand anders voorbij. Heb je voor deze droombaan een ronduit botte afwijzing in the pocket? Wie weet zie je morgen een vacature voor een baan waar jij nog meer geknipt voor bent.

Toen ik in mijn datingperiode gedumpt en verdrietig door het Vondelpark liep, belde ik huilend mijn vader op. “Het komt wel goed!”, zei hij. “Er komt een moment dat je een jongen ontmoet die zo leuk is dat je blij bent dat dit het niet is geworden”. Dat bleek te kloppen. Diezelfde gedachte houd ik mezelf ook voor bij andere dingen. Dat jouw bod op dit huis niet geaccepteerd is, kan zomaar een reden hebben. Wacht maar af, misschien moet dat duizend keer mooiere koophuis nog komen.

Jouw moment komt. Wie weet is de volgende kans duizend keer mooier dan deze.

8. Kijk waar je al bent gekomen

Het kan haast angstaanjagend zijn om de hele Mount Everest nog voor je te zien liggen. Moet je zien hoeveel stappen dat nog zijn, hoe hoog de top is en hoeveel angsten je nog te overwinnen hebt. Maar hoe zou het zijn als je niet focust op de weg die voor je ligt, maar op de weg achter je? Kijk over je schouder. Waar sta je nu? En waar stond je eerst? Is dat niet een wereld van verschil?

Die positieve gedachte heb ik overgehouden aan mijn eetstoornisherstel. De weg was enorm en ik had tig uitdagingen aan te gaan. Het had geen zin om te focussen op wat er allemaal nog moest gebeuren. Dat deed ik stapje voor stapje wel. Maar ik probeerde wel achterom te kijken. Dan pas besefte ik dat ik al veel meer had overwonnen dan ik dacht.

Trots zijn op waar je staat is een fijne basis om verder te kijken. Het geeft je moed dat je meer aankunt dan je denkt, en het geeft je vertrouwen dat jij alles in huis hebt om ook stap 103, 104 en 105 te zetten.

9. Jij hebt impact

Het voelt misschien alsof je één van de miljarden mensen bent hier. Ben je ook. Maar dat betekent niet dat jouw impact op deze wereld zo klein is als een snufje zout in de bouillon. Vertrouw erop dat jij impact hebt. Misschien niet op de hele wereld, maar op z’n minst op mensen om je heen. Door jezelf te zijn, jouw standpunten te delen en soms gewoonweg mensen te inspireren ben jij van invloed.

Neem de gebeurtenissen in de wereld nu. Nee, ik kan niet in mijn eentje een stokje steken voor complete oorlogen en ik kan ook niet het broeikaseffect Control-Alt-Deleten. Maar ik kan wel delen wat ik doe – zonder oordeel over anderen – en daarmee hopelijk anderen inspireren.

Weet dat jij ertoe doet. Dat jouw woorden iemand gelukkig kunnen maken. Dat je met één enkel compliment iemands dag kunt maken. Dat je op het werk een onuitwisbare indruk kunt maken door een jonge onzekere collega te helpen. Dat jij een kat of hond kunt redden uit het asiel. En dat je het leven van jouw partner, kinderen, familie en vrienden mooier maakt door er gewoonweg te zijn. Een mooie positieve gedachte toch?!

Dus voel je nooit een nobody. Jij bent er één uit duizenden. Of nee, één uit miljarden.

10. Niet perfect is ook leuk

Imperfectie heeft zijn charme. Het is niet erg als je een keer een driedubbele salto maakt terwijl dat niet op de planning stond. Je mag soms de ergste fouten maken om er daarna zelf om te lachen en iets van op te steken. Ik – perfectionist op en top – probeer mezelf steeds vaker voor te houden dat imperfecties veel dingen leuker maken. Je bezorgt anderen nog eens een lachbui als je een gigantische verspreking maakt. En de compleet verpeste sollicitaties of dates van vandaag, zijn misschien over tien jaar nog steeds leuk gespreksvoer op kringverjaardagen.

Ook de dingen waar jij van baalt aan jezelf maken je geen minder mens. Sterker nog: ze maken je meer mens. Een leuker mens ook waarschijnlijk. Velen van ons zijn dol op mensen met eigenaardigheden. Dus kleur soms buiten de lijntjes, wees een keer klunzig en ga soms onderuit. Niet perfect ben je leuker dan perfect.

Uit welke positieve gedachten haal jij kracht?

positieve gedachten 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 24 november 2022 op 7:27 am - Beantwoord

  Heel mooi om te lezen. Op dit moment gebruik ik vooral de gedachte dat dingen met één stap tegelijk gaan (zoals jij ook schrijft). Iets spannends doen lukt me bijna niet, maar toch doe ik het, want één stapje lukt me wel.

 2. Daenelia 24 november 2022 op 1:25 pm - Beantwoord

  Uiteindelijk komt het allemaal goed, dat is de positieve gedachte voor mij. Maar dat komt ook omdat ik oud genoeg ben dat heel veel dingen gewoon niet ‘spannend’ meer zijn. De eerste keer vliegen, de eerste keer stemmen, de eerste keer alleen verhuizen — het is allemaal achteraf ontzettend meegevallen en het kwam ook allemaal goed. Ook toen mijn vader mijn borg voor de gehuurde bestelbus kwijtraakte door schade voordat (!!) hij van het parkeerterrein was afgereden …

  • Romy 8 december 2022 op 7:47 am - Beantwoord

   Haha, oeps…dat klinkt niet als de leukste ervaring. Gelukkig kwam het zelfs toen allemaal op z’n pootjes terecht!

 3. Giovanna Jansen 28 november 2022 op 7:18 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Mooie gedachten stuk voor stuk. En het besef, wanneer je een negatieve gedachte hebt, dat het maar een gedachte is, vind ik ook al zo krachtig.

 4. Saskia 30 november 2022 op 8:45 pm - Beantwoord

  Doet het er over een week, een maand, een jaar nog toe? Is vaak een hele fijne gedachten. Mooi artikel Romy!

Recente blogs

Inkiekje #110 | Sjouwen, spotten, schilderij & Stoov-liefde

22 april 2024|Persoonlijk|

De afgelopen weken was ik in de ban van nieuwe hobby's proberen. Met name in fotograferen en foto's bewerken ging veel tijd zitten sinds ik een nieuw programma heb ontdekt. Maar dat was niet het enige wat ik deed. Ik ging ook bepakt met grof geschut en met mijn laarzen de modder in voor een wel heel leuk zondagochtendavontuur. Daarnaast trakteerde ik mezelf na een kruikongeluk eindelijk op de geliefde Stoov die ik al zo lang wilde (in een roze kleur!), planden Bart en ik een uitstapje naar Rotterdam, kregen we er de allermooiste kunst voor aan de muur bij en werd ik door officiële post herinnerd aan een belangrijk 10-jarig jubileum. Kijk je mee?

Hoera, wij hebben de sleutel (en dus een huis samen!)

4 september 2023|Persoonlijk|

Afgelopen vrijdag was zeker niet just another Friday. Wij hadden al maandenlang met koeienletters een grote gebeurtenis in onze agenda staan: de overdracht van ons nieuwe huis. Na maanden van voorbereidingen, fantasieën en het 'Te koop'-bord aan ons huidige huis hangen, was het moment op 1 september daar. Tijd om handtekeningen te zetten en in een paar minuten tijd een hoop mijlpalen in één keer te beleven: samen een huis kopen, een eigen rijtjeshuis hebben, Amstelveners worden en écht van start kunnen gaan met klussen. De sleutel pronkt aan onze sleutelbossen en de glimlachen om onze mond zijn groter dan ooit. We hebben samen ons droomhuis!

9 bloggerclichés waar ik me schuldig aan maak

17 september 2017|Lifestyle|

Zelfs al na iets meer dan 1 jaar bloggen, zijn er bij mij de nodige bloggersclichés ingeslopen. Oké, ik heb niet talloze apps op mijn telefoon, ik ken het recept voor de perfecte spring rolls niet en ik ben een slechte selfiemaker. Daarentegen ben ik, zoals het een echte blogger betaamt, continu op zoek naar fotogenieke plekjes, ga ik de deur niet uit zonder notitieboekje en ben ik regelmatig te vinden bij Kruidvat, Action en Hema voor blogaankopen. Ja ja, ik kom er niet meer onderuit: ik maak me onbewust toch wel wat typische bloggerclichés eigen. In dit artikel zet ik 9 bloggerclichés op een rijtje waar ik me schuldig aan maak.