tips voor huizenjacht

10 tips voor je huizenjacht (+ mijn ervaringen)

 • 28 mei 2020
 • 17 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Alweer zo’n twee jaar geleden vond ik het tijd voor mijn eigen plek onder de zon. Binnen een mum van tijd veranderde ik in een heuze Funda-stalker en begaf ik me voor het eerst in de wondere wereld van makelaars, huisbezichtigingen en koopcontracten. Mijn huizenjacht ging niet altijd van een leien dakje, maar heeft me uiteindelijk wel een superfijn huis opgeleverd. En heel wat wijze lessen en handige tips voor de huizenjacht (bij een eventuele volgende keer). Ik neem je graag mee in mijn huiskoopavontuur, aan de hand van 10 tips voor je huizenjacht die mij hebben geholpen.

1. Laat je niet afschepen met “Kan niet!”

In de media word je haast doodgegooid met horrorverhalen over een (eerste) huis kopen. Ook ik had er daardoor in eerste instantie een hard hoofd in dat ik een huis zou kunnen kopen. Dat terwijl er misschien wel meer kan dan je denkt. Mijn belangrijkste tip is dan ook: neem geen genoegen met “nee”, maar zoek echt goed uit wat kan.

Ik had zelf bijvoorbeeld een tijdelijk contract (zonder intentieverklaring) en een pas gestarte onderneming op het moment dat ik op huizenjacht ging. “Onmogelijk!” zei een hypotheekadviseur nog tegen me, maar uiteindelijk is het me met een andere hypotheekadviseur en extra spaargeld toch maar mooi gelukt. Zelfs als flexwerker of ondernemer (ook als je pas gestart bent) zijn er opties.

2. Bepaal jouw wensenlijstje

Een huis kopen is wat anders dan een pakje boter natuurlijk. Je mag dus best een wensenlijstje hebben. Sterker nog, zo’n wensenlijstje helpt je alleen maar in je zoektocht. Oké, tenzij je té veel wensen hebt natuurlijk. Mijn eisen waren ook niet mis, moet ik toegeven. Mijn wensenlijstje bleek in de praktijk dan ook soms iets groter dan mijn budget, maar heeft me wel geholpen om gerichter te zoeken. Op Funda kun je bijvoorbeeld meldingen ontvangen voor alle woningen die aan jouw criteria voldoen. Heel handig!

3. Stalk Funda

Dat brengt me bij het derde punt. Funda stalken is een goed idee als je een huis zoekt. Als ongegêneerde Funda-verslaafde deed ik dat minstens drie keer per dag (en doe ik dat stiekem nog steeds!). Zo wist ik zeker dat ik geen mooie huizen over het hoofd zou zien. Toen ik een huis zocht, was dat gestalk trouwens ook nog ergens goed voor. Je moet er soms nogal rap bij zijn om een huis te kunnen bezichtigen. Ook helpt het rondneuzen op Funda je om een beeld te krijgen van wat je wel en niet zoekt in een huis. En of dat binnen jouw budget past.

Extra tip: bezichtig echt alleen huizen als je er oprecht geïnteresseerd in bent. Ik vond het best tijdrovend om steeds vrij te vragen van werk om de zoveelste woning te bezichtigen. Ben je bij voorbaat al niet superenthousiast? Bespaar jezelf dan de energie en wacht op een volgend huis.

huis kopen tips

4. Bereid je voor op een bezichtiging

Een huis kopen gaat sneller dan je denkt. Binnen een paar dagen moet je een beslissing nemen over een heleboel geld en over een plek waar je misschien wel jarenlang gaat wonen. Hoe bizar! Daarom kreeg ik van mijn aankoopmakelaar de tip om me op elke bezichtiging goed voor te bereiden. Ik bekeek kritisch alle foto’s op Funda, bedacht waar ik specifiek benieuwd naar was en bereidde ook een paar vragen voor. Zo kon ik de razendsnelle rondleiding door misschien wel mijn toekomstige huis beter benutten.

Nog een tip: rijd van tevoren een rondje in de buurt van het huis dat je gaat bezichtigen. Dan heb je alvast een goed beeld van de omgeving.

5. Schakel eventueel een aankoopmakelaar in

Ik ben nogal van het “ikke zelluf doen”. Maar na een paar bezichtigingen, wist ik één ding zeker: hier kon ik wel wat hulp bij gebruiken. Een bezichtiging duurt soms maar een kwartiertje, wat betekent dat je al snel iets over het hoofd ziet. Dan is het best handig als iemand met je meekijkt. Ook omdat een aankoopmakelaar op dingen let waar jij je misschien niet mee bezighoudt. Bijvoorbeeld vocht in de muren, de cv-ketel en alle papieren en rechten. Vond ik een fijn idee! Daarnaast geeft een makelaar je advies over je bod op een huis en kan zijn netwerk helpen om sneller aan een huis te komen.

6. Laat eventueel een bouwkundige keuring doen

Koop je een klushuis of wil je gewoon zeker weten dat jouw huis bouwkundig goed in elkaar zit? Dan is een bouwkundige keuring een slimme zet. Zo kan de Keuringsdienst voor Wonen een bouwkundig rapport voor je opstellen waarin in begrijpelijke taal (houd ik van!) wordt uitgelegd hoe het zit met de bouwkundige constructie van je huis. Ook handig trouwens als je je woning wilt verbouwen. Weet je meteen aan welke muren je wel en niet kunt zitten.

De Keuringsdienst voor Wonen kan trouwens nog meer voor je doen. Voor VvE’s kunnen ze bijvoorbeeld een meerjaren onderhoudsplan opstellen. Handig zodat jij en de andere bewoners van het complex niet voor onverwachte onderhoudskosten komen te staan. Ook een opleverkeuring kun je aan hun overlaten, net als het inmeten NEN 2580 (de oppervlakte van je woning en tuin nauwkeurig bepalen).

kleurrijk interieur
kl

7. Kijk door dingen heen (hoe moeilijk ook!)

Een huis zal nooit 100% aan je wensenlijstje voldoen. En als dat wel zo is, lucky you! Ik vond het zelf best lastig om door dingen heen te kijken. Oranje keukens, lelijke tegels op de vloer… tja, zie dan maar eens voor te stellen dat jij daar gaat wonen. Toch is het wel belangrijk om je steeds te bedenken dat je veel dingen in het huis nog kunt aanpassen. Nu of later. Betekent niet meteen dat je een kluswoning moet kopen, maar zoiets als een lelijke keuken is echt wel te verhelpen. Alleen al een likje verf op de keukenkastjes kan soms een wereld van verschil maken.

Van een vriendin kreeg ik ooit de tip dat óf de badkamer óf de keuken naar je zin moet zijn (tenzij je een flinke verbouwing ziet zitten). Je zult bijna nooit een huis vinden waarin beide 100% jouw smaak zijn. Verbouwen kan altijd nog. Wie weet laat je budget het over een jaar toe om wél jouw droomkeuken of gewenste badkamer te realiseren.

8. Luister naar je gevoel

Belangrijker nog dan al die praktische zaken is natuurlijk dat een huis goed voelt. Een belangrijke tip voor je huisenjacht is dus: vergeet je gevoel niet. Ik geloof zelf dat je al bij je eerste stap over de drempel merkt of een woning bij jou past. Vuur bij een bezichtiging niet meteen al je praktische vragen op de makelaar af, maar ga ook goed bij jezelf na hoe de woning voor jou aanvoelt. Zie je jezelf hier de komende jaren wonen? Of misschien zelfs oud worden? Hoe voelt de omgeving?

Als je je ergens niet direct op je gemak voelt, is dat een teken dat dit misschien niet hét huis voor jou is.

9. Laat je niet van de wijs brengen

Zeker als starter voelde ik me soms een tikkeltje verloren tussen de makelaars voor wie huizencontracten en biedingen een dagelijkse bezigheid zijn. Ingewikkelde contracten, vakjargon en regeltjes waar je nog nooit van hebt gehoord. Zat ik dan met mijn babyface en gebrek aan ervaring. Maar laat je ondanks alles niet van de wijs brengen. You got this! Lees je in, stel vragen, schakel eventueel een aankoopmakelaar in en vertrouw er vooral op dat jouw moment wel komt.

Zoals mijn vader steeds tegen mij zei: als het ene huis het niet wordt, dan is dat vast met een reden. Er komt ongetwijfeld een nog mooier huis langs dat je het eerste huis in één klap doet vergeten.

huis kopen tips

10. Dé tip voor je huizenjacht? Geniet!

En niet te missen in dit lijstje met tips voor je huizenjacht: vergeet niet te genieten. Er komt heel veel kijken bij een huis kopen, zo blijkt alleen al uit al deze tips voor je huizenjacht. Daardoor is de verleiding groot om volledig in de regelmodus te schieten. Maar een huis kopen is bovenal een bijzondere en leuke stap. Het is een enorme mijlpaal die je waarschijnlijk niet vaak zult meemaken. Vergeet daarom ook niet te genieten. Van het dromen over je toekomstige woning, van het rondneuzen op Funda en van alle spannende dingen die er op je afkomen. Neem mensen mee in je avontuur en leg misschien zelfs een dagboekje aan. Altijd leuk om nog eens terug te lezen als straks daadwerkelijk in jouw droomhuis woont. Voor je het weet ben je 1 jaar verder.

In wat voor huis woon jij? Heb jij toevallig verhuisplannen?

tips voor een huis kopen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 28 mei 2020 op 7:29 am - Beantwoord

  Voor de meeste mensen, alleen met een modaal inkomen, zijn er bijna geen huizen te vinden voor een betaalbare prijs ( tenzij er flink spaargeld beschikbaar is).
  De enige tip daar is sparen. Wat lastig is als je elke maand net rondkomt vanwege de vrij hoge huur die je wellicht hebt.
  Je bent echt een gelukkige uitzondering.
  Ik gun het je!
  Maar op jouw leeftijd, met een universitaire studie en een onderbetaald baantje, kon ik net sociale huur ophoesten. Kopen kon pas toen ik een betere baan had en een partner met een betere baan.
  Geeft niet, we hebben lol gehad met ons huurhuis! Maar kopen als je onder de 30 bent en single is uitzonderlijk, in mijn omgeving.

 2. Giovanna Jansen 28 mei 2020 op 8:59 am - Beantwoord

  Mooie tips! Ik heb mij helaas altijd af laten schepen door ‘kan niet’. Eerst omdat ik een alleenstaande moeder was, later omdat ik zelfstandig ondernemer ben. Ik woon dan ook nog steeds in een (wel heel fijn!) huurhuis, maar het verlangen naar een eigen (koophuis) wordt wel steeds groter. Dus ik vind de eerste tip om je niet neer te leggen bij de mening van een hypotheekadviseur dat het niet kan, maar verder te zoeken naar eentje die zegt dat het wel kan, al goud!

 3. Naomi 28 mei 2020 op 9:35 am - Beantwoord

  Die Funda-verslaving gaat gewoon nooit meer over hoor;). Voor mij ging het destijds allemaal vrij soepel qua kopen, maar dat kwam vooral door mijn vaste contract en mijn spaargeld. Ik heb een bouwkundige keuring laten doen bij de oplevering (nieuwbouw) en dat was echt de beste zet ooit. Er kwam héél veel uit wat nog aangepast moest worden en dat is dan ook gebeurd.

 4. bychristiana 28 mei 2020 op 9:40 am - Beantwoord

  Goede tips, herkenbare dingen stip je aan. Ik vind het gevoel inderdaad ook heel belangrijk. Je moet echt direct een goed gevoel hebben als je een huis binnen loopt, je moet jezelf er als het ware al kunnen zien zitten, en dan is het wel handig als je door bepaalde dingen heen kunt kijken inderdaad;-)

 5. Meaghan 28 mei 2020 op 9:44 am - Beantwoord

  Fijne tips zeg! Vooral de eerste vind ik heel waardevol en ook aan een bouwkeuring had ik niet eerder gedacht, dus die gaat ook zeker op het to do lijstje! Dit soort tips zijn altijd welkom, zeker nu de plannen voor een eigen koophuis concreter gaan worden en mijn vriend ik het doel hebben om begin 2021 een huisje te hebben! Ik vind het altijd inspirerend dat jij in je eentje als twintiger gewoon een huis hebt kunnen kopen en zo zijn er meerdere die ik ken, waardoor ik zelf inzie van: hey, het kan dus wel! Dat geeft mij hoop dat het straks gaat lukken. Natuurlijk zullen wij ook nee te horen krijgen en tegenslagen kennen, maar in the end hebben we vast wel kans op een prachtige starterswoning!

 6. Audrey 28 mei 2020 op 9:53 am - Beantwoord

  Er is inderdaad veel meer mogelijk dan je denkt, ook als je jong en single bent. Ik heb mijn huis (morgen precies!) 2 jaar, en ik ben er nog altijd heel blij mee. Vooral van de tuin genieten we erg. Hij is niet heel groot, maar wel een heel fijne plek.

 7. Tineke 28 mei 2020 op 11:12 am - Beantwoord

  Geen verhuisplannen, maar regelmatig op Funda kijken is sowieso een guilty pleasure. Ik vind huisjes kijken zo leuk!

 8. Ilona 28 mei 2020 op 11:19 am - Beantwoord

  De huizenmarkt wordt steeds meer overspannen zelfs nu met het virus. Wij zijn de afgelopen 2 jaar 3! keer verhuisd en voor ons huidige appartement in ’s Hertogenbosch moesten we heel snel beslissen (eigenlijk kun je langer nadenken over wat je ’s avonds gaat eten). Een tijdje geleden zag ik dat er kamer in Amsterdam van 10 m2 aangeboden werd voor 125.000…..en is nog (snel) verkocht ook. Voor jonge mensen die geen spaargeld of helpende ouders hebben is het helaas onmogelijk iets te kopen en er zijn genoeg senioren die best kleiner willen of willen huren maar er wordt gewoon niet gebouwd en wat er gebouwd wordt is vrijwel onbetaalbaar maar ja daar wordt meer aan verdiend door projectontwikkelaars….

 9. Rosanne 28 mei 2020 op 11:22 am - Beantwoord

  Momenteel zit ik in dit proces samen met mijn vriend en er gaat een wereld voor mij open. Die horror verhalen hebben mij in eerste instantie wel afgeschrikt. Toch valt het allemaal wel mee en kan je meer dan dat je denkt. Wij kijken ook echt naar de keuken, badkamer en vloer. Ik vind het ook heel inspirerend dat jij een huis heb kunnen kopen. Fijn artikel!

 10. Karen 28 mei 2020 op 11:30 am - Beantwoord

  Waar heb je die mooie bank gevonden? 🙂

  • Romy 28 mei 2020 op 3:53 pm - Beantwoord

   Die heb ik gekocht bij Zitmaxx in Ter Aar 🙂 Ze hebben daar allerlei banken waarvoor je zelf de stof, kleur en het formaat kunt uitkiezen, waaronder dit blauwe stofje dus 🙂 Nog steeds erg blij mee!

 11. johanna 28 mei 2020 op 11:48 am - Beantwoord

  Bedankt voor de tips. Voor mij is het (ook bij een huurwoning) het belangrlijkste dat ik me goed voel in de woning. Voel ik me dat niet meteen of na 5 minuten dan wordt het niets. Dat geldt overigens ook voor een hotel of vakantiewoning, alleen ga je daar na een paar nachten weer weg.
  Wij wonen nog steeds in een huurapartement, maar een mooi. De verhouding koop en huur is hier totaal anders, ook de prijzen. Eigenlijk zouden we graag iets kopen, maar hebben soms wel gezocht, maar niet heel serieus. In het begin mochten we niet, vanwege de verblijfsvergunning, toen stegen de prijzen en werd het te duur. De verblijfsvergunning is geen probleem meer omdat we ingeburgerd zijn. De prijs ja. Verder wordt hier alles wat ouder (en betaalbaarder) is afgebroken en komen er weer dure lelijke apartementenblokken voor terug. Heel jammer. Maar je post brengt mij weer op de gedacht, dat we dat toch eens serieus moeten gaan aanpakken.

 12. Ellen 28 mei 2020 op 12:45 pm - Beantwoord

  Herkenbaar! Gevoel is inderdaad zo belangrijk. Ik heb ook als single vrouw <30 een huis gekocht en vond het heel leuk om de vaak denigrerende verkoopmakelaars te bewijzen dat dat gewoon kan. Ik heb het destijds wel zelf gedaan, maar toen was de huizenmarkt ook nog niet zo'n gekkenhuis als nu. Elke keer als ik hoor dat een single vrouw alle pessimisten het tegendeel bewijst door een huis te kopen doe ik inwendig een dansje. You go girl!

 13. Zo simpel is dan geluk 28 mei 2020 op 7:25 pm - Beantwoord

  Interessant om te lezen!. Het liefst zou ik ook een huis willen kopen, maar op dit moment gaat dat helaas nog niet lukken.

 14. Rachel 31 mei 2020 op 10:11 am - Beantwoord

  Wat heb je dit weer goed uitgelegd, hier kunnen veel mensen wat mee. Wij hebben ook een makelaar in handen genomen en die regelde alles heel snel. Hierdoor hadden we bij de 2e bezichtiging (eigenlijk 1e, want het eerste huis was op dezelfde dag al verkocht) al gelijk een bod moeten uitbrengen.

  • Romy 11 juni 2020 op 11:04 pm - Beantwoord

   Wat fijn hè om bij zoiets spannends als een huis kopen te worden bijgestaan door een makelaar?! Het is toch een enorme stap, zeker als je daar razendsnel over moet beslissen met de huidige huizenmarkt. Wel zo fijn om dan iemand aan je zijde te hebben staan 🙂

 15. Isabel 22 september 2020 op 9:41 am - Beantwoord

  Ik ben onlangs door een vriendin ingeschakeld om mee te kijken als zij een woning gaat bezichtigen. Haar enthousiasme is al net zo aanstekelijk als jouw blogartikel. Ik woon zelf in een huurwoning. Ik ben na een aantal bezichtigingen wel geïnteresseerd geraakt in de optie van het kopen van een huis.

Recente blogs

10 bestemmingen voor een weekendje weg in Nederland

10 oktober 2018|Op reis|

Verspreid over de hele wereld zijn talloze plekken waar ik graag een keer zou belanden. Dat varieert van het Britse platteland tot de Afrikaanse savanne en de prachtige kustlijn van Australië. Maar naast die buitenlandse bestemmingen, wil ik ook de vele mooie plekken in Nederland niet vergeten. Er zijn namelijk genoeg leuke bestemmingen voor een weekendje weg in Nederland die meer dan de moeite waard zijn. Deze 10 plekken lijken mij zeker geen slecht idee voor een (lang) weekendje weg in Nederland.

Seizoenen: mijn 10 hoogtepunten van elk seizoen

28 september 2016|Positiviteit|

Het weer is vaak gespreksonderwerp nummer één en dat is niet voor niks: het weer is voor veel mensen een heel issue. Eerst hoor je klachten dat het nooit "echt zomer" is in Nederland en vervolgens is het "veel te heet". In de winter willen mensen graag sneeuw, maar na een paar dagen zorgt die sneeuw toch echt wel voor "te veel overlast". Ook ik moet bekennen dat ik me weleens schuldig maak aan klagen over het Hollandse weer. Zonde eigenlijk, want de wisseling van seizoenen is juist zo mooi. Doordat we een paar maanden koud weer hebben, kan ik extra van de lentezon genieten. En na de zomer kan ik altijd weer uitzien naar mijn warme poncho en de mooie blaadjes in de herfst. Elk seizoen heeft wel wat en daar wil graag eens bij stilstaan. Daarom deel ik vandaag mijn highlights van elk seizoen.

Juni 2019 | Hittegolf, hobbykamer & Hollandse hits in huis

1 juli 2019|Persoonlijk|

De eerste helft van het jaar 2019 zit erop. De laatste dag van deze eerste echt zomerse maand van het jaar is voorbij. Een maand waarin ik de rust een beetje terugvond na maanden van verhuisperikelen en grote mijlpalen. Zo had ik weer tijd om favoriete series te ontdekken, me te verdiepen in kruimeldieven en mijn skills als plantenmoeder naar een niveau hoger te tillen. Bovenal was juni een fijne maand, waarin ik enthousiast sorteerdozen omkieperde, lachte om de ondeugende acties van mijn voedselliefhebbende kat en ook nog de nodige tripjes buitenshuis maakte. Ik praat je bij in dit maandoverzicht.