lessen

10 waardevolle lessen die 2021 mij leerde

 • 28 december 2021
 • 18 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Hoi, maak kennis met mijn sentimentele kant, die elk jaar in december de kop opsteekt. Zodra de laatste maand van het jaar van start is gegaan, maak ik in gedachten het reis door het afgelopen jaar. Wat heeft dit jaar me geleerd? Waarin ben ik gegroeid en waarin juist gestruikeld? En wat hebben de struikelpartijen me achteraf gebracht? De mooiste lessen die dit jaar mij leerde, heb ik verzameld in dit artikel. Over stilstaan, broodnodige vakanties en de kracht van je onderbuikgevoel.

Les 1. Denk in mogelijkheden

Je kunt vast wel raden welke situatie, waar we allemaal mee te maken hebben gehad dit jaar, die les heeft veroorzaakt Ik moet bekennen dat ik me redelijk zonder kleerscheuren door dit coronajaar heen heb geslagen. Daarbij besef ik overigens heel goed dat ik als introverte thuiswerkende tekstschrijver met voldoende werk makkelijker praten heb dan veel anderen. Tuurlijk, ook ik heb momenten gehad dat ik dolgraag iets had willen doen wat door de C-omstandigheden niet kon of dat ik me zorgen maakte over waar we in zitten en waar het heen gaat.

Maar ik merk dat ik dit jaar meer heb leren loslaten. Niet focussen op alles wat niet kan of lastig is, maar dingen omdenken. Oké, ik kan nu niet mijn verjaardag vieren. Maar kan ik misschien wel individueel met mensen afspreken? Ik kan niet uit eten. Hoe kunnen we zelf iets feestelijks op tafel zetten? Ik maak minder leuke uitjes mee. Kan ik dan misschien het geld dat ik daardoor overhoud in een leuke cursus steken?

Dat omdenken gaat uiteraard de ene keer beter dan de ander. Maar als 2021 me één ding heeft opgeleverd, dan is het wel focussen op het positieve.

Les 2. Je mag anderen “belasten”

Van nature laat ik zorgen van anderen graag voorgaan op die van mij. Ik ben soms net een waakhond die de roedel bij elkaar wil houden. Voelt iedereen zich goed? Wat heeft iemand van mij nodig? Maar ook: als zij het al zo lastig heeft, ga ik niet mijn eigen vervelende dingen ook nog met haar delen. Die fix ik zelf wel.

Over die laatste gedachte leerde ik dit jaar dat je die maar beter acuut bij het vuilnis kunt zetten. Hoe langer je met iets (groot of klein) blijft zitten, hoe groter het zal worden. En tegelijkertijd: hoe eerder je het deelt, hoe makkelijker je het soms nog kunt relativeren of kunt voorkomen dat het een enorm ding wordt.

Dus: worstel je ergens mee? Blijf er niet alleen mee worstelen, maar vraag om hulp. En weet ook: anderen vinden het fijn om er voor je te zijn, en geven het wel aan als dat niet lukt. Wat kan helpen – zo leerde ik – is om van tevoren te vragen “Goh, vind je het erg als ik iets rots met je deel?”. Dat verlaagt voor jou misschien de drempel om erover te delen.

Les 3. Je mag tijd afbakenen voor jou alleen

Ik merkte dat ik vooral begin dit jaar soms vanwege overprikkeling in de irritatiemodus schoot. Niet hoe ik mezelf graag zie. De oplossing bleek binnen handbereik te liggen: ik ben gaan kijken hoeveel alleentijd ik nodig heb, waar ik die graag aan besteed en hoe ik die momenten voor mezelf creëer. Dat lukt steeds beter, moet ik zeggen.

Mijn favoriete manier daarvoor is om de dag in mijn eentje vroeg te starten. Soms doe ik dat door alvast wat te werken, soms ga bloggen, soms douche ik uitgebreid of duik ik de keuken in voor een uitgebreid ontbijt. Ik geniet daar in elk geval intens van, en merk dat ik er lekker op ga om alvast wat werk te doen voordat de nieuwe mailtjes binnendruppelen en mensen mogelijk aan de lijn hangen.

Ook ben ik gaan zoeken naar andere manieren om in mijn alleentijdbehoefte te voorzien. Hardlopen en meditatie vind ik bijvoorbeeld perfecte manieren om mijn hoofd leeg te maken.

Sporten vind ik daar trouwens überhaupt een geslaagde bezigheid voor. Het lijkt me fijn om, als de sportscholen straks weer open zijn, vaker groepslesjes te volgen of krachtoefeningen voor mijn rug en armen te doen bij bijvoorbeeld Basic Fit. Niet om afgetraind te worden, wel om me sterk te voelen en mijn stramme rug (tekstschrijver is nu eenmaal niet het meest fysieke beroep) aan het werk te zetten. Basic Fit heeft onder andere een sportschool in Almere, in Amsterdam en in mijn eigen vertrouwde Aalsmeer, dus ik weet waar ik moet zijn.

lessen 2021

Les 4. Je mag (of nee, moet!) soms boos worden

Ik ben iemand die graag de lieve vrede bewaart. Liever harmonie dan dat ik boos word over iets wat voor mij niet door de beugel kan. Máár… dit jaar ben ik steeds meer gaan inzien dat die strategie misschien wel de sfeer goed houdt, maar dat het er ook voor zorgt dat de spanning in je lijf geen kant op kan. Ik ben nog steeds niet iemand die zomaar met de vuist op tafel slaat, maar laat wel vaker op een nette manier van me horen. Al lost het niet altijd de situatie op, het doet alleen al goed om het kwijt te zijn.

Les 5. Het leven is kort, maak er wat van!

Het afgelopen jaar heb ik helaas bij meerdere mensen gezien dat het leven kort en eindig is. Naast dat ik dat soms maar confronterend en lastig vond, heeft het me ook met mijn neus op de positievere feiten gedrukt: maak er alsjeblieft wat van, want je weet nooit of morgen je gegeven is.

Maak je niet eeuwig druk over een appje dat je bent vergeten te beantwoorden of over of je collega jouw ‘nee’ wel accepteert. Er is zoveel in het leven dat er veel meer toedoet dan dat. Zeg wat je op het hart ligt en zet je plannen nooit te lang in de ijskast. Het leven is te snel voorbij om te wachten totdat jij de ijskastdeur eindelijk durft te openen.

Les 6. Wees trots op de weg die je hebt afgelegd

Ik ben al een paar jaar hersteld van mijn eetstoornis, maar heb mijn verhaal daarover altijd redelijk veilig verborgen gehouden op het internet. Ik schaamde me er deels voor en wilde ook niet “diegene die een eetstoornis heeft gehad” worden, omdat ik juist zo hard heb geknokt om van dat label af te komen.

Dit jaar ben ik veel opener geworden (in het echt en online) over wat ik heb meegemaakt. Ik ben erover gaan schrijven, praten en rouwen. Door dat alles heb ik bovenal geleerd om de schaamte te laten plaatsmaken voor trots.

Ik geloof dat alles wat je hebt meegemaakt je brengt naar waar je nu staat. Ik schaam me niet voor mijn ervaringen. Ik ben er wel soms verdrietig over, maar kijk hoe ik die ervaringen kan omzetten in iets moois. Ik heb altijd al graag mijn verhaal eens willen delen, omdat ik weet hoe hard ik dit soort verhalen met een positieve afloop in mijn moeilijkste tijd nodig had gehad.

Ik weet nog dat in mijn lastigste periode iemand eens tegen me zei: “Je kunt wel je masterdiploma halen, maar uiteindelijk zal één prestatie voor altijd je grootste zijn: als je ooit dat stemmetje eronder krijgt”. Dit jaar kon ik voor het eerst vol trots denken “Jeetje, dit heb ik destijds toch maar mooi geflikt”.

Moraal van het verhaal? Schaam je niet voor jouw verhaal en voor wat je eerder hebt gedaan of hebt meegemaakt. Wees liever trots op hoe je uit dat dal bent opgeklommen.

Over dit onderwerp schreef ik trouwens ook een paar gedichten op mijn Instagram, mocht je het leuk vinden om ze te lezen.

Les 7. Choose your battles

Soms kun je maar beter de strijd niet aangaan en beseffen dat het je negatieve energie niet waard is. Mijn eerste leidinggevende leerde me ooit de wijze woorden: “Choose your battles”. Die les pas ik nog steeds toe, en kwam ook dit jaar in een paar situaties bovendrijven.

Dat is ook één van de redenen dat ik de grote tweestrijd in de coronasituatie meer heb kunnen loslaten. Ik volg daarin mijn weg, heb mijn visie (en ben bijvoorbeeld best streng met afstand houden), maar respecteer het ook als anderen daar anders in staan. Ik hoef niet zo nodig mensen te overtuigen; ik doe wat ik denk dat goed is, en laat anderen ook in hun waarde als zij er anders in staan.

Beseffen dat ik niet overal een stellige mening over hoef te hebben, heeft me heel veel energie bespaard dit jaar. Ook soms op zakelijk vlak.

Misschien noemen anderen dat struisvogelpolitiek. Voor mij is het een manier van zelfzorg. Hierdoor kan ik me beter focussen op wat ik denk dat goed is en daar mijn positieve energie op richten. Scheelt een giga-energievreter!

Les 8. Je onderbuikgevoel klopt (bijna) altijd

Als ik ergens nog net niet van op en neer ga springen van enthousiasme en het van alle kanten goed voelt, dan weet ik: dit móet ik doen. En als iets me juist zo dwarszit dat ik er een kolossale baksteen van in mijn maag krijg, dan weet ik ook: hier is iets niet in orde.

Het afgelopen jaar ben ik vaker op mijn eerste gevoel afgegaan. Zo was er een mogelijke klant bij wie ik om allerlei redenen geen fijn gevoel had. Die situatie leerde me om me niet altijd in allerlei bochten te wringen om het tóch te laten werken, maar om er soms op te vertrouwen dat iets gewoon niet meant to be is en dat dan ookte accepteren.

Les 9. Vakantie is broodnodig

Er moet brood op de plank komen, maar er moet ook soms een extra shot energie bij je batterij komen. Ik was tot nu toe als eigen baas niet de meest invoelende werkgever die ik me had kunnen wensen. Ik gunde mezelf hooguit een paar dagen vrij per jaar. Was overigens niet alleen maar zielig: het had er grotendeels mee te maken dat ik mijn werk ontzettend leuk vind en deels als mijn hobby zie.

Maar toen ik mezelf dit jaar wél wat weekjes vakantie cadeau deed (om het nog beter te maken: deze week heb ik vakantie), merkte ik dat ik vaker die lieve en milde baas voor mezelf mag zijn. Hoe graag ik ook teksten schrijf voor klanten, het is goed om er soms afstand van te nemen. Juist omdat je na die week met extra veel plezier en een vers brok inspiratie opnieuw aan het schrijven slaat.

Les 10. Stilstand is ook ontwikkeling

De jaren vóór 2021 barstten allemaal van de mijlpalen en veranderingen. Helaas was 2020 best een hectisch jaar: het grootste deel van het jaar was Bart moeder ziek, tijdens haar ziekbed kreeg mijn broertje een hersenbloeding en even later overleed de moeder van Bart. Ik geloof dat ik dat jaar in een soort rush heb geleefd en het tempo van Max Verstappen aanhield om maar niet te hoeven stilstaan bij die verdrietige gebeurtenissen.

Dit jaar ben ik mezelf meer gaan afremmen om zo wél na te denken over alles wat er is gebeurd. Ik ben met een coach gaan praten, dingen bewust gaan ophalen en mezelf ook gaan toestaan daar verdrietig over te zijn.

Dat tegelijkertijd de wereld door het beruchte virus redelijk stilstond en er geen grote baanbrekende dingen in mijn leven zijn gebeurd (als in: geen baby’s, trouwringen, verhuizingen, wereldreizen en nieuwe banen hier!), heeft me nog meer gedwongen om stil te staan.

In plaats van dat – als ongeduldig typje – vervelend te vinden, ben ik het gaan omarmen. Want de momenten waarop je denkt dat je voor geen meter vooruitkomt, zijn achteraf gezien juist de momenten waarop je dingen in gang zet.

Sinds ik dat ben gaan beseffen, ben ik plots trots op het afgelopen jaar. Op papier is er niet veel gebeurd, maar mentaal zeker wel het nodige. Dus ja, ik ben 2021 dankbaar. Voor het ontbreken van de grootse en meeslepende mijlpalen én voor de gedwongen trap op de rem.

Wat was jouw mooiste les van 2022?

1 2

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 28 december 2021 op 9:20 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel, met stuk voor stuk mooie en belangrijke lessen. Zo’n jaar van ‘stilstand’ leert je denk ik om ook te genieten van het zogenaamd gewone, want zo heel gewoon zijn veel van die dingen helemaal niet.
  Les twee en zes zijn lessen die ik voor mezelf denk ik maar eens goed ga onthouden en proberen toe te passen.

 2. Ida 28 december 2021 op 9:48 am - Beantwoord

  Wat heb je dit mooi geschreven, Romy. En wat straal je toch veel positiviteit uit! Ik vind het zo mooi te zien hoe je het negatieve of de minder leuke ervaringen weet om te buigen naar het positieve! Je geeft er je eigen draai aan en je fungeert voor mij als voorbeeld hierin. En ik denk dat dat voor velen geldt! Dit jaar heb ik weer veel plezier beleefd aan het lezen van jouw blog en ik hoop nog vele jaren! 🙂 Mijn mooiste les van 2021? Niet opgeven, maar tenminste proberen! En, in kleine stapjes naar je doel werken, in plaats van direct (en) perfect.

  • Romy 28 december 2021 op 7:08 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie woorden en compliment, enorm lief en waardevol om te lezen 🙂
   En wat een prachtige les heb jij ook geleerd dit jaar! Niet alles zal in één keer perfect gaan, maar het is al een enorme prestatie op zich dat je je daar niet door laat kisten en in kleine stapjes verdergaat.

 3. Daenelia 28 december 2021 op 10:18 am - Beantwoord

  Er komt een moment waarop in je leven de positieve momenten overschaduwt worden door negatieve momenten. En om dan toch positief te blijven en lichtpuntjes te blijven zien, zonder je daar aan vast te klampen is ook een prestatie. Kijk, ik geloof niet specifiek dat we ooit super volwassen worden en alles weten en onder controle hebben. Maar het kernwoord van de afgelopen 2 jaar is toch wel resilience.
  Flexibel zijn, terugkrabbelen, vallen en opstaan.
  Dat ben ik nog steeds aan het perfectioneren.

  • Romy 28 december 2021 op 7:06 pm - Beantwoord

   Wat prachtig en raak verwoord! Dank je voor je mooie woorden. En inderdaad, het leven gaat niet altijd over rozen, het is zo krachtig als je ook dan kunt roeien met de riemen die je hebt en met vallen en opstaan verder kunt gaan.

 4. johanna 28 december 2021 op 10:47 am - Beantwoord

  Mooi geschreven. Je bedoelt vast “mooiste les van 2021″ ipv 2022? Moeilijk,”tijd afbakenen voor jezelf” en “trots zijn op wat je hebt gedaan.” Mijn jaar is vooral een beetje voortgekabbeld, dus moet ik blij zijn met wat ik wel gedaan heb. Div, cursussen in coaching en schrijven, inkl cursus. Alleen zijn de resultaten nog niet zichtbaar. Verder is mijn jaar hier niet met dat in NL te vergelijken, omdat wij veel minder inperkingen hebben. Succes!

  • Romy 28 december 2021 op 7:05 pm - Beantwoord

   Oeps, de mooiste les van 2022 laat inderdaad nog even op zich wachten 😉
   Wat gaaf dat je onder andere cursussen hebt gevolgd dit jaar. Ook al zie je niet direct resultaat, dat gaat komen – daar ben ik van overtuigd.

 5. Darina 28 december 2021 op 10:49 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven en ik vind vooral, het denken in mogelijkheden, een hele goede! Dat hebben we de voorgaande twee jaren wel goed kunnen leren. Het is ook een mooie les voor mij geweest en ook om mijn doelen en dromen niet uit het oog te verliezen, ook al kon ik niet alles doen door C.

 6. Geke 28 december 2021 op 5:59 pm - Beantwoord

  Stuk voor stuk mooie en waardevolle lessen. Dank je wel!

  Mijn mooiste (of meest nuttige eerder) les: morgen is er weer een nieuwe dag, met nieuwe mogelijkheden. Niet met de intentie om zomaar alles uit te stellen, maar het feit dat je elke dag opnieuw kan beginnen wanneer dat om een of andere reden nodig is. En het dan anders of beter doen.

  • Romy 28 december 2021 op 7:03 pm - Beantwoord

   Wat een mooi inzicht, en inderdaad goed om je te beseffen dat je nooit vastzit in de situatie waarin je nu zit. Dat is ook een gedachte die ik mezelf regelmatig toefluister.

 7. Lianne 28 december 2021 op 10:14 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige lessen! Ik sta echt achter elke les. Vooral les 5 is mooi. Inderdaad, geniet ervan. Het leven is te kort om in een baan te hangen die je niet leuk vindt of om dingen te doen waar je geen energie van krijgt. 2022 gaat voor mij in het teken staan van doen waar ik gelukkig van word en energievreters loslaten. Ik word soms zo moedeloos van alle nieuwsberichten en er lijkt maar geen einde te komen aan de uitzichtloze situatie waar we nu in zitten, maar ik probeer er het beste van te maken en weet dat ik er straks optimaal van kan genieten als alle dingen die ik nu niet kan doen straks wel weer kunnen. En daardoor heb ik ook het kleine meer weten te omarmen en kan ik meer genieten van kleine dingen. Dat was een mooie les voor mij, dat uit elke slechte situatie ook iets goeds ontstaat.

  • Romy 6 januari 2022 op 10:44 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige en heel rake les is dat! De situatie nu is inderdaad niet bepaald vrolijkmakend helaas; dat maakt het des te knapper als je ondanks alles toch het mooie kunt inzien en kunt genieten van de fijne dingen die er ook nog zijn. Ik hoop dat 2022 jou nog veel meer moois en veel minder energievreters mag brengen. Maar met het opzeggen van je baan én de sprong in het fulltime ondernemerschap moet dat vast helemaal goedkomen <3

 8. Simone 29 december 2021 op 10:45 am - Beantwoord

  Je hebt zo gelijk! Wanneer ga je een selfhelp boek schrijven? 😛 Je hebt altijd van die handige, maar logische, tips waar je zelf vaak even niet bij stil staat.

  • Romy 6 januari 2022 op 10:41 pm - Beantwoord

   Hihi, thanks! Wie weet ooit 🙂 Het lijkt me zeker leuk om eens te doen.

 9. Meaghan 29 december 2021 op 7:09 pm - Beantwoord

  Mooie lessen neem je mee. Volgens mij ben je het afgelopen jaar ontzettend gegroeid en heb je ook veel geleerd! Dat soms boos moeten worden en choose your battles zijn ook lessen waar ik het afgelopen jaar mee te maken heb gekregen en groei in heb gemaakt! Zeker met alle verbouwingen in mijn huis en soms lastige discussies rondom Corona zorgden voor die uitdagingen, maar gelukkig heb ik net als jij mijn weg daarin kunnen vinden!

  • Romy 6 januari 2022 op 10:39 pm - Beantwoord

   Jij hebt volgens mij ook een enorme weg afgelegd dit jaar. Wat ontzettend knap! En je hebt natuurlijk een huis gekocht én verbouwd – dat is naast alle persoonlijke groei ook al een enorme mijlpaal op zich om trots op te zijn 🙂

 10. Els 30 december 2021 op 3:05 pm - Beantwoord

  Je moet soms boos worden… dat is echt iets wat ik eigenlijk te weinig doe. Gelukkig durf ik wel steeds beter mijn onvrede te uiten.

 11. Giovanna Jansen 3 januari 2022 op 1:56 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven en prachtige lessen! Stuk voor stuk belangrijk en waardevol.

Recente blogs

Nieuwe Action Luxe Paper Blocks & andere onweerstaanbare koopjes

17 augustus 2020|Lifestyle|

Een positieve ontwikkeling die corona teweeg heeft gebracht? Ik ben minder vaak bij Action te vinden. Tegenwoordig duik ik er alleen nog maar op om rustige tijden als ik écht iets nodig heb. Oké, als ik er dan toch ben, móet er ook wat knutselspul mee naar huis dat niet op het lijstje stond. Maar dat moet zo nu en dan kunnen. Ik kocht bijvoorbeeld een aantal nieuwe papierblokken (die móet je zien!) en leuke stickers om deze zomermaand creatief mee door te komen. Ook mijn andere aankopen laat ik je graag zien.

Vegan wentelteefjes met vers fruit (simpel recept!)

8 oktober 2023|Recepten|

Wie kent ze niet: wentelteefjes? Het was minstens 15 jaar geleden dat ik die voor het laatst had gegeten. Dat terwijl het een prima manier is om je oude sneetjes brood alsnog op te eten én ze heel lekker te maken. Normale wentelteefjes maak je met ei en melk. Maar je kunt ook prima vegan wentelteefjes maken door die ingrediënten te vervangen. Deze wentelteefjes maak ik met o.a. plantaardige melk en banaan. En ze zijn minstens zo lekker als de ei-en-melk-variant! Voor wie zin heeft om de vergeten sneetjes brood om te toveren in iets fantastisch lekkers: dit is het recept!

Wie ben ik? – 7 helpende inzichten rondom die ene lastige vraag

30 mei 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

De vraag 'Wie ben ik?' kan je soms uit het niets opeens enorm bezighouden. Ook ik stel mezelf die vraag weleens. Als ik benieuwd ben of ik wel echt mezelf ben in bepaalde situaties. Als ik twijfel of wat ik doe wel echt is wat ik wil. Of als ik iets heb ervaren wat me eventjes laat wankelen als het bovenste blokje van een Jenga-toren. Soms stel je jezelf de vraag uit nieuwsgierigheid om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken. Soms eerder wanhopig, zoekend naar antwoorden die niet voor het oprapen liggen. Want wie ben je nu echt, los van je burgerlijke staat en LinkedIn-bio? Hét pasklare antwoord heb je nooit. Maar ik leerde wel een paar mooie inzichten die mij helpen als ik tegen de 'Wie ben ik nu echt?'-vraag aanloop.