Action kaart benodigdheden1 1 5

10 wijze woorden om vandaag eens bij stil te staan

 • 8 februari 2018
 • 30 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ken je van die uitspraken die de spijker op zijn kop slaan? De een noemt het wijze woorden, de ander tegeltjeswijsheden en weer een ander vindt het vooral dramatische clichés. Hoe dan ook, soms kunnen quotes je echt aan het denken zetten of zit er in ieder geval een kern van waarheid in. Daarom zet ik in dit artikel 10 wijze woorden of mooie doordenkers op een rij om vandaag eens extra bij stil te staan. Gewoon om net iets meer uit jouw dag te halen vandaag!

wijze lessen om de dag mee te beginnen
 1. Jij kunt vandaag de eerste stap zetten. Worstel je ergens mee? Wil je al tijden iets veranderen, maar weet je niet hoe? Of twijfel je of je iets wel durft en frustreert dat je tegelijkertijd enorm? Besef dat je vandaag kunt besluiten om het gewoon te doen. Jij kunt vandaag de eerste stap zetten naar het verwezenlijken van jouw dromen. Begin NU! Want waarom zou je tot morgen wachten?
 2. Dankbaarheid is een groot goed. Je kunt nog alles hebben in je leven, maar je beseft pas echt hoe rijk je bent, wanneer je daar bij stilstaat. Besteed daarom vandaag een paar minuten van je tijd aan dankbaarheid. Neem de dingen eens niet voor lief, maar besef hoe bijzonder het eigenlijk is wat jij in je leven hebt. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik geef in dit artikel 5 tips om met dankbaarheid te oefenen.
 3. Jij blij, een ander blij. Je kunt wel alles voor anderen doen en jezelf volledig wegcijferen. Je maakt er alleen je dierbaren niet bepaald blij mee wanneer je zelf niet blij bent. Denk daarom vandaag ook eens aan jezelf. Wat wil jij? Wat is goed voor jou? Als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen geluk, maak je anderen daar misschien ook een stukje gelukkiger mee.
 4. Het leven zit vol verrassingen. Een nieuwe dag betekent niet een nieuwe race tegen de klok om 100 dingen van je to-do-list af te vinken. Nee, een nieuwe dag betekent vooral dat je weer heel wat leuke dingen te wachten kunnen staan. Laat je verrassen door de dag van vandaag!
 5. Geniet van het nu. Heb je vandaag een genietmoment op de planning staan? Of het nu een bezoek aan een mooie stad is of gewoon een fijne douchebeurt met je favoriete douchegel, probeer er bewust van te genieten. Je dagen bestaan ongemerkt uit heel wat genietmomentjes. Neem daarom vandaag bewust de tijd om te genieten van wat fijn is. Zonder smartphone, wifi-hotspot of eindeloze haast.
 6. Je kunt je omstandigheden niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Vervelende dingen gebeuren nu eenmaal. Als vandaag het hele OV-netwerk overhoop ligt, als het op je werk een grote chaos is of als de levering van je langverwachte bank wel héél lang op zich laat wachten, kun jij daar niets aan veranderen. Wat je wel kunt beïnvloeden, is hoe jij ermee omgaat. De keuze is aan jou. Balen mag, maar besef dat dat ook een keuze is.
 7. Je hebt zelf de sleutel in handen. Je kunt zelf vaak meer aan je situatie doen dan je misschien denkt. Jij kunt veranderingen aanbrengen, hoe moeilijk dat ook is. Een ander kan die stap niet voor je zetten. Denk in mogelijkheden en kijk naar welke opties jij wél hebt.
 8. Je bent sterker dan je denkt. Ook al geloof je het misschien zelf (nog) niet, ik weet zeker dat jij meer aankunt dan je denkt. Je hebt in het verleden ongetwijfeld ook met tegenslagen gedeald. Waarom zou je dat vandaag niet kunnen? Vertrouw erop dat jij sterker, dapperder en stoerder bent dan je innerlijke criticus je misschien toefluistert. Geloof in jezelf! Dan ben je al heel wat stappen dichterbij.
 9. Je moet zelf de slingers ophangen. Een dag wordt niet zomaar geweldig. Wel kun je een dag zelf iets leuker maken. Dat kun je al doen met kleine dingen (klik hier voor mijn tips!), door mooie geluksmomenten op te schrijven of door leuke plannen te maken die je vandaag gaat uitvoeren. Je kunt zelf de spreekwoordelijke slingers ophangen om ook van vandaag een feestje te maken.
 10. Alle vervelende dingen gaan ook weer voorbij. En denk je nu “Allemaal leuk en aardig, Romy, maar vandaag gaat het gewoon niet werken voor mij!”? Besef dan dat vandaag maar 24 uur heeft en dat er vanzelf weer een nieuwe, mooie dag gaat komen. ♥

Geniet van vandaag!

Wat zijn de mooiste wijze woorden die jij ooit te horen hebt gekregen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 8 februari 2018 op 6:09 am - Beantwoord

  Allemaal wijsheden waar ik zelf ook naar leef maar waar ik pas na een moeilijke tijd achter ben gekomen. Hoe cliché ze soms ook klinken, het is niet altijd makkelijk om ze toe te passen.

  • Romy 8 februari 2018 op 7:55 pm - Beantwoord

   Klopt! Dit soort wijze lessen zijn soms nog best moeilijk om ook in de praktijk op te volgen. Wat goed dat je toch langzamerhand het besef hebt gekregen hoe belangrijk sommige van deze lessen zijn.

 2. Hennie 8 februari 2018 op 6:18 am - Beantwoord

  Geniet van het nu is een hele mooie. Ik las gister in mijn pauze over het programma over mijn lijk en zat gelijk te snotteren. Is me de hele dag bijgebleven, dus nu genieten is zo belangrijk!

  • Romy 8 februari 2018 op 7:56 pm - Beantwoord

   ‘Over mijn lijk’ is inderdaad echt een programma dat je met de neus op de feiten drukt hoe belangrijk het is om te genieten van wat er nu is. Het leven is eigenlijk zo kwetsbaar dat er niets belangrijker is dan iets moois te maken van wat je nu hebt 🙂

 3. Darina 8 februari 2018 op 6:40 am - Beantwoord

  Geniet van het nu is voor mij nóg belangrijker geworden en probeer zo veel mogelijk naar te leven.

 4. Els 8 februari 2018 op 8:10 am - Beantwoord

  Geniet van het nu, dat is echt wat ik meer zo moeten doen!

 5. Mariëlle 8 februari 2018 op 9:05 am - Beantwoord

  Aaaaah we zitten hiermee ZO op één lijn! Helemaal EENS, super goed lijstje 🙂

 6. Simone 8 februari 2018 op 9:43 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel. Als ik zo’n dag heb, ben ik altijd blij als ik lekker vroeg naar bed kan gaan. Dan is het lekker snel weer morgen en dat zie ik dan altijd als een nieuw begin, zoals je beschrijft!

 7. Maaike 8 februari 2018 op 10:01 am - Beantwoord

  Nummer zes vind ik het mooiste. En inderdaad; tijd lost alles op. En ‘brutalen hebben de halve wereld’ helpt bij mij ook nog wel eens als ik ergens over loop te twijfelen of ik het wel durf.

 8. Loes 8 februari 2018 op 10:02 am - Beantwoord

  Wat een lieve en inspirerende boodschappen! Ik heb op het moment heel veel stress en drukte van mijn studie, dus geloven in mezelf en geloven dat ik sterker ben, dat heb ik wel even nodig!

  • Romy 8 februari 2018 op 7:57 pm - Beantwoord

   Goede uitspraak, ‘brutalen hebben de halve wereld’! Juist als je van nature niet zo ‘brutaal’ bent of dingen soms laat voor wat ze zijn, is het goed om regelmatig bij die uitspraak stil te staan.

  • Romy 8 februari 2018 op 7:58 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat zo’n tentamenweek er wel even inhakt. Hopelijk kun je toch geloven in jezelf dat het écht gaat lukken. Je kunt het! ♥

 9. Anna 8 februari 2018 op 11:53 am - Beantwoord

  Wat een inspirerend artikel Romy! Tijd lost gelukkig veel op en de ene dag is nou eenmaal leuker dan de andere. Maar het is inderdaad goed om niet in het negatieve te blijven hangen en er wat van te maken!

 10. Lilian 8 februari 2018 op 12:31 pm - Beantwoord

  Mooie wijsheden! Alles gaat voorbij, ook de mooie dingen dus moet je er wel van genieten. Aan de hand van nrs 1 tm 9 ?

  • Romy 8 februari 2018 op 7:59 pm - Beantwoord

   Haha, dat is een heel mooie samenvatting van mijn artikel inderdaad 🙂

 11. Iris 8 februari 2018 op 12:34 pm - Beantwoord

  Al deze zinnetjes zou je gewoon een plekje aan de muur moeten geven. Zo leuk!

 12. Demi 8 februari 2018 op 4:13 pm - Beantwoord

  Ik vind vooral de quote ‘Je kunt je omstandigheden niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat’ heel erg goed. Zelf heb ik een paar weken vrijwillig bij een psycholoog gelopen, omdat ik nare opmerkingen soms heel persoonlijk op kan vatten. Dat vrat aan me en bezorgde me onnodige stress dus besloot ik naar een oplossing te zoeken. Van haar heb ik geleerd hoe cognitieve gedragstherapie helpt om dit zinnetje ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen en ik kan je vertellen: het is heerlijk om situaties eindelijk op zij te kunnen zetten door je te beseffen dat je toch geen invloed hebt op opmerkingen die andere mensen maken.

  • Romy 8 februari 2018 op 8:02 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi en stoer dat je de stap naar een psycholoog hebt gezet om aan dit punt te werken! En al helemaal heel fijn om te horen dat het je heel erg heeft geholpen en dat je sommige situaties of opmerkingen nu niet meer al te persoonlijk opvat. Helaas gebeuren er nare dingen en zijn mensen niet altijd even aardig in wat ze zeggen, maar het is juist daarom zo fijn als je dat kunt loslaten en toch je eigen pad kunt bewandelen ♥

 13. Zo simpel is dan geluk 8 februari 2018 op 6:19 pm - Beantwoord

  Ja, mooie quotes hoor en zo waar. Genieten in het nu vind ik ook zo belangrijk! Zelf vind ik “When you dance, your purpose is not to get to a certain place on the floor. It’s to enjoy each step along the way.” ook altijd erg mooi. Uiteindelijk is het toch het belangrijkst om te genieten van de weg ernaar toe.

 14. Charel 8 februari 2018 op 7:09 pm - Beantwoord

  Ik vind quotes soms zo fijn! Je moet zelf de slingers ophangen, het is zo waar! Je moet er zelf het beste van maken

 15. Evelyne 8 februari 2018 op 7:13 pm - Beantwoord

  Na regen komt zonneschijn 🙂

  • Romy 8 februari 2018 op 8:03 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een prachtige quote! Die kende ik nog niet, maar het is zeker een heel mooie en rake uitspraak!

  • Romy 8 februari 2018 op 8:03 pm - Beantwoord

   Mooi! Dat blijft ook een prachtige wijsheid die je echt kan oppeppen 🙂

 16. Maaike 8 februari 2018 op 11:14 pm - Beantwoord

  Zijn mooie gedachtes en ook helemaal waar <3

 17. Sam - singlereadytomingleblog 9 februari 2018 op 10:26 pm - Beantwoord

  Samen met een vriendin eindigen we een betoog altijd met “we zien wel” en dat toont ook wel aan hoe ik in het leven sta. Je kan alles kapot analyseren en nadenken over elk mogelijk scenario, maar dat haalt toch niets uit. Rupi Kaur eindigt haar tweede bundel ook met de volgende woorden, die vond ik heel mooi: “We might not hear it at times, but the music is always on. It just needs to be turned louder. For as long as there is breath in our lungs – we must keep dancing.”

  • Romy 9 februari 2018 op 10:51 pm - Beantwoord

   Wat een onwijs mooie quote, die uitspraak van Rupi Kaur! Ik vind jouw motto ook mooi gekozen trouwens. Het komt een beetje neer op ‘go with the flow’ en dat is zeker een instelling waar je veel aan kunt hebben. Uiteindelijk weet je toch nooit wat er gaat gebeuren en kun je maar beter afwachten en accepteren hoe het loopt.

 18. Nikita 10 februari 2018 op 9:27 pm - Beantwoord

  Je blogpost is heel mooi! En allemaal hele ware woorden en wijze woorden. De meeste wijze woorden komen bij mij (en dat is geen verrassing) van mijn vertrouwenspersoon. Hij heeft mij al heel vaak advies gegeven, maar de beste adviezen zijn toch geweest dat ik mezelf tijd moest geven met oma. Die toen stierf. Hij heeft heel vaak geluisterd toen ik het moeilijk had. En ook het gesprek de week voor Parijs met mijn leerkracht toen heeft ook heel veel geholpen want ik let heel hard op mijn zelfzorg en durf ik steeds meer voor mijn eigen gemoed opkomen. En dat voelt echt goed. Gisteren ging ik naar de bibliotheek in de stad van school (wat met de bus anderhalfuur is, en omdat ze daar meer nieuwere boeken hebben die onze bib nog niet heeft of zelfs niet gaat bestellen) en mijn zusje vroeg of ze mee mocht. Maar ik had in Parijs al constant tussen mensen gezeten en eerlijk? Ik kon anderhalfuur heen en terug alleen wel gebruiken. Echt wel. Ik heb toen gezegd van nee en het uitgelegd en ze wou door de sneeuw perse naar buiten. Dus toen is ze met broer buiten gaan spelen in de sneeuw en ik had mijn eigen momentje. En echt, dat voelde zo goed!! Ik heb anderhalfuur echt gelezen en het voelde fijn. Weer een zijn met mijn boek.
  En ik las vandaag op facebook dat het steeds beter gaat met mijn vertrouwenspersoon, en ik kan het niet helpen maar dat maakte mijn zaterdag net iets beter 🙂

  • Romy 11 februari 2018 op 1:10 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je van je vertrouwenspersoon (en ook van de andere leerkracht) regelmatig wijze woorden hoort, waar je echt iets mee kunt. Ik vind het heel knap hoe je in die situatie met je zusje nee zei en voor jezelf koos. Zo’n momentje voor jezelf kan zo fijn en soms ook hard nodig zijn. En wat een goed nieuws ook dat het met je vertrouwenspersoon beter gaat 🙂 Hopelijk duurt het niet lang meer voordat hij weer echt op school aan de slag kan.

 19. Vivian 18 februari 2018 op 1:56 pm - Beantwoord

  Mooie lijst! Helemaal mee eens ook, dit zijn hele waardevolle lessen om bij stil te staan. Vooral het niet kunnen veranderen van je omstandigheden is iets wat ik belangrijk vind om te accepteren: dat leer je wel als je tig keer te maken hebt met messed-up taxivervoerregelingen: hoe bijtijds je het ook regelt, soms gaat het gewoon mis en komt-ie te laat. Jammer dan, dat gaat boven mijn macht en is gewoon geenszins mijn schuld: niets aan te doen. Geeft veel rust als het lukt om dat soort dingen te zeggen!

  • Romy 19 februari 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Wat frustrerend, die regelingen met het taxivervoer! Maar inderdaad, uiteindelijk kun je er ook niets aan doen door je je er heel druk over te maken. Dan kun je je er maar beter bij neerleggen dat het nu eenmaal niet zo goed geregeld is en je op fijnere aspecten van je dag richten 🙂

Recente blogs

Vaker Vrolijkheid #18: jeugdsentiment, boeket & nieuwe lens

15 maart 2018|Persoonlijk|

Het is 15 maart en dus voorzie ik je vandaag graag van mijn maandelijkse dosis vrolijkheid. De afgelopen weken maakte ik weer genoeg fijne dingen mee die me kippenvel, een grote glimlach of gewoon een bijzonder fijn gevoel bezorgden. Zo werd ik vrolijk van een wijze les die ik leerde van onze eigenwijze kat, kreeg ik een compliment uit onverwachte hoek en was ik een middag te vinden op een volledig roze locatie. Benieuwd naar mijn maandelijkse blijmakers? Lees dan snel verder!

33 originele kerstcadeaus waar de ontvanger écht iets aan heeft

5 december 2023|Lifestyle|

"Goh, alweer een aardbeien-doucheschuim? Dat had je nu echt niet hoeven doen!", zeg je gemaakt enthousiast terwijl je de net gekregen Rituals-fles een plek geeft tussen de andere 10 flessen. Hoe lief bedoeld dit kerstcadeau ook is, je zat er niet om te springen. En het is ook een tikkeltje afgezaagd. Maar laten we eerlijk zijn: echt originele kerstcadeaus verzinnen is ook gewoon lastig, zeker als mensen dingen roepen als "Nee joh, ik heb alles al!". Zie dan maar eens tussen de naar bloemetjes ruikende Rituals-flessen, kraskalenders en bierpakketten nog iets te vinden waar de ontvanger blij van wordt. Vandaar dit artikel met originele kerstcadeaus die - als het goed is - niet direct achterin de kast belanden.

“Ik loop vast in het leven” | 7 dingen om te beseffen als je dat denkt

14 juli 2022|Persoonlijke groei, Positiviteit|

“Ja eh, ik ben vastgelopen!”. Die woorden rolden zo mijn mond uit terwijl ik met een businesscoach in een videogesprek zat. Op dat moment was mijn agenda bomvol. Mijn hoofd ook. Op een rustige vakantiebestemming zonder voorbijrijdend verkeer kwam er weer een gevoel van rust over me heen. Alsof ik niet alleen ons huis, maar ook mijn stress thuis had achtergelaten. En het gekke was: opeens besefte ik dat ik helemaal niet was vastgelopen. Ik zat middenin een groeispurt, maakte ruimte voor nieuwe dingen en had gewoon een stapje terug nodig. Vastlopen is oké, het is niet erg, het is soms juist nodig. Omdat ik vast niet de enige ben die er soms dramatisch uitfloept “Ik loop vast in het leven”, deel ik 7 realisaties voor jou en mij om op zo’n moment in je oren te knopen.