gewoontes

11 dingen waar ik eigenlijk mee moet stoppen, maar die ik toch doe

 • 3 juni 2022
 • 9 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Van die dingen waarvan je elke dag denkt “Morgen ga ik mijn leven beteren en stop ik ermee!”. Maar je weet zelf ook best dat je na een nachtje slapen niet opeens klaar bent om die gewoonte uit je leven te bannen. Je hebt misschien al een aantal mislukte pogingen gedaan en hebt stille hoop dat dé slagende poging binnenkort komt. Ooit, ooit ga je je leven beteren. Op Cynthia.nl las ik een lijstje van Emmy met dingen die eigenlijk niet goed zijn, maar die ze toch doet. Ook ik kon moeiteloos een lijstje vullen met moet-ik-eigenlijk-mee-stoppen-punten. Dit zijn er 11!

gewoontes

1. Te lang doorwerken

Ondernemen is in 999 opzichten geweldig. Ik kan me geen leukere baan voorstellen. Het enige mini-struikelblok voor mij is dat mijn mailbox maar een tabblad van me verwijderd is en dat er altijd wel werk ligt. Nog een luxeprobleem: ik vind mijn werk zo leuk dat ik er moeiteloos tot ‘s avonds mee door kan gaan. Is natuurlijk geen heel goed idee, dat weet ik ook wel. Daarom werk ik ook al veel minder dan twee jaar geleden. Maar ik kan niet ontkennen dat ik weleens om zeven uur nog e-mails beantwoord of een spoedje voor een klant oppak dat met moeite past. Vind ik zelf geen probleem, vaak juist wel leuk. Maar ja, die werk-privébalans, hè?! Daar moet ik soms voor oppassen.

2. Te hard poetsen

Deze stond ook in Emmy’s lijstje en herkende ik direct. Mijn tandenborstels gaan er veel sneller doorheen dan de bedoeling is. Ook krijg ik een stuk sneller bloedend tandvlees dan Bart. Komt niet doordat mijn tandvlees zo gevoelig is, maar doordat ik zelf veel te enthousiast kracht zet op mijn tandenborstel. Daarom koop ik ook alleen de allerzachtste tandenborstels; met elke andere tandenborstel krijg ik last van terugtrekkend tandvlees en pijnlijke wondjes. Volgens mij komt het door mijn niet-kloppende overtuiging dat je tanden pas echt schoon zijn als je flink stevig op je borstel duwt.

Ach, zolang ik alleen de ‘Super soft’-borstels uit het schap koop, kan deze gewoonte niet veel kwaad. Mijn tanden doen het er tot nu toe goed op en ik krijg bijna nooit kritiek van de mondhygiëniste. Zou dat dan toch door het harde poetsen komen? 😉

3. Voorovergebogen in de auto zitten

Zie je weleens een oud vrouwtje voorovergebogen achter het stuur zitten alsof er elk moment een levensgevaarlijke situatie kan plaatsvinden? Het zou zomaar kunnen dat ik diegene ben (maar dan zonder grijs haar). Al vanaf mijn rijlessen zit ik in de auto altijd een centimeter of tien van mijn hoofdleuning af met mijn hoofd. Totaal niet ergonomisch, ik weet het. Misschien zelfs gevaarlijk bij een botsing. Maar elke keer als Bart me er weer op wijst dat ik “relaxed” achterover in mijn stoel moet leunen, neem ik binnen tien minuten mijn oude houding aan. Gek genoeg vind ik achterover leunen juist allesbehalve relaxed zitten. Wie weet verbeter ik die gewoonte ooit nog zonder er steeds over te hoeven nadenken. Ik weet dat ik Bart, mijn fysio én mijn rug er een groot plezier mee zou doen.

4. De vaatwasser te vol proppen

Ik vind mezelf een meester in de vaatwasser slim inrichten. Ik krijg altijd meer vaat in gestouwd dan ik van tevoren had gedacht. Het enige nadeel is dat ik soms zoveel kopjes, bestek en borden over elkaar schuif dat een paar kopjes er alsnog niet schoon uit komen. Moet ik die naderhand nog met de hand afwassen. Ik leer het nooit… Dit is typisch zoiets wat voor mij als reuze-efficiënt voelt, maar het achteraf niet echt is.

5. Te veel spullen in één keer sjouwen

Bart weet hoe laat het is als ik weer eens met mijn handen vol spullen naar beneden naar de berging loop en hij tien seconden later een hoop gerinkel in het trappenhuis hoort. Daar vielen weer een paar spullen. Meestal is het afval en geen breekbaar erfstuk, dus dat valt mee. Maar toch, handig is het niet om steeds losse theedoosjes en gevallen dozen van de treden te moeten oprapen. Ik heb gewoon nooit zin om twee keer te lopen. Niet dat het veel efficiënter is om één keer te lopen en vijf minuten bezig te zijn met spullen op te ruimen. Maar in mijn hoofd bestaat er een kans dat het dit keer wél in één keer goed gaat.

gewoontes

6. Te laat spannende series kijken

Ik weet heel goed van mezelf dat ik bij het minste of geringste spannende muziekje al tegen het plafond zit. Toch kan ik het niet altijd laten om ‘s avonds nog naar spannende series te kijken. Als ik er eenmaal in zit, wil ik ze kijken ook. Het probleem is dat ik thrillerseries graag kijk, maar er totaal niet tegen kan. Dat blijft een eeuwig dilemma. Vaak gaat het wel als ik zo’n serie ‘s middags of aan het begin van de avond kijk, maar kan ik vanaf tien uur beter alleen luchtige tv opzetten. Soms is het alleen heel verleidelijk om die regel overboord te kieperen en alsnog tot half twaalf voor de buis te zitten voor Flikken Maastricht. Met vaak als gevolg dat ik de hele avond overal de lichten aan doe in kamers waar ik ben en soms zelfs niet in slaap kom. Ja, zo’n dappere dodo ben ik. 

7. Niet uitspreken waar ik behoefte aan heb

Aanvoelen wat ik wil, is vaak een fluitje van een cent. Als ik in mijn overprikkelde staat van zijn vooral even niets aan mijn hoofd wil hebben en met rust gelaten wil worden, voel ik dat tot in het puntje van mijn kleine teen. Stom genoeg vind ik dat soort dingen uitspreken dan weer lastiger. Dat terwijl ik natuurlijk veel beter concreet kan aangeven “Laat me maar even met rust. Ik ben moe!”. Niets geks aan, maar het voelt niet altijd als het meest leuke en sociaal geaccepteerde om te zeggen.  Ik ben hier lerende in (onder andere door te leren mijn hooggevoeligheid te accepteren), maar loop nog regelmatig tegen de lamp.

8. Aan puistjes en mee-eters zitten

Bij mij kan een miniscuul wit puntje op mijn gezicht in een mum van tijd veranderen in een enorme krater. Ik heb nogal last van skin-picking, wat klinkt als een ernstige aandoening, maar wat gewoon een superslechte gewoonte is. Zodra ik een puistje of een mee-eter zie, móet ik eraan zitten. Bij mezelf dan hè (zo’n uitknijpfreak ben ik nou ook weer niet dat ik graag bij anderen talg uit hun huid zie komen)?! Ik pak het uitknijpen ook nog eens precies zo aan zoals je dat volgens elke beautydeskundige niet moet doen, dus door met mijn scherpe nagels hard in mijn huid te knijpen. Het komt dan ook regelmatig voor dat ik met een korstje of een klein bloedend plekje rondloop, dat ooit was begonnen als een piepklein puistje.

9. Mijn SD-kaart te vol laten lopen

Hoe vaak het al niet is voorgekomen dat ik de dag voor een vakantie of dagje uit mijn SD-kaart drastisch aan het legen ben… Ik gebruik het ding als opslagplek voor alle foto’s waar ik nog eens iets mee wil op mijn blog. Niet het beste om te doen, want mijn SD-kaarten worden er traag van en het betekent ook dat ze zo snel vollopen dat ik zeker elke drie weken mijn tijd steek in een flinke opschoonbeurt. Ooit ga ik mijn leven beteren en een slimme manier vinden om die nog te gebruiken foto’s ergens anders op te slaan.

10. Verdwaald raken in receptinspiratie voor het slapengaan

Dit is oprecht een van mijn slechtste gewoontes van dit moment. Ik heb lange tijd heel trouw mijn telefoon direct uitgezet als ik naar bed ging. Maar de laatste tijd heb ik de receptfoto’s en -filmpjes op Instagram helemaal ontdekt. Ik ben “gezegend” met een brein dat vaak na elf uur ‘s avonds de meest creatieve ideeën uitpoept. Dan bedenk ik opeens al tandenpoetsend een nieuw idee voor mangomuffins en moet en zal ik daar inspiratie voor opdoen. Zo kan het zijn dat ik in bed nog tien minuten door receptideeën scrol, daardoor steeds meer geniale ingevingen krijg en vervolgens zo enthousiast ben over al die plannen dat ik nog half wakker in bed lig. Slecht plan!

11. Mijn computer nooit afsluiten

Als mijn laptop me niet subtiel laat weten dat ik dit keer echt niet onder de nieuwste update uitkom en dat hij over tien minuten opnieuw wil opstarten, baal ik als een stekker. Vaak zit ik dan net middenin iets. Er zou een simpele oplossing zijn: mijn computer elke avond netjes afsluiten, waardoor die updates eerder automatisch worden gedaan. Maar nee, ik ben te erg verwend met een computer die me direct de juiste tabbladen laat zien (ja, ik heb ook altijd te veel tabjes open!) om mijn PC elke keer netjes af te sluiten. Dit ook tot grote frustratie van vriendlief, die in de ICT werkt en me probeert over te halen met woorden als “virussen”, “hacks” en “computer wordt er trager van”. Tot nu toe zonder al te veel succes.

Wat is iets wat niet goed voor je is en waar jij toch niet mee kunt stoppen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Audrey 3 juni 2022 op 8:44 am - Beantwoord

  Punt 5 is heel herkenbaar!

  Ik zou moeten stoppen met het gewoon laten staan van e-mails. Een opgeruimde mailbox zou zo veel fijner zijn…

 2. Daenelia 3 juni 2022 op 9:18 am - Beantwoord

  Okay, je laptop (of je pc, dat is er zo eentje met een kast) niet updaten is veel erger dan je laptop (of je pc) niet afsluiten. De meeste computers (laptop of pc) doen het tegenwoordig prima op de standby stand, waarbij alles wordt stilgelegd. Maar ivm je batterij (laptop) of je stroomvoorziening (pc) is het zeker beter om je computer gewoon af te sluiten en uit te zetten. Maar updaten is cruciaal en moet je doen ongeacht of je computer nou wel of niet uitgaat! Doen! Ook je macbook! Het is geen excuus om te zeggen dat het ongelegen komt, want je kunt de update ook uitvoeren als je werkdag er op zit!
  Zo, na die rant (ik kies Team Bart) … Ik denk dat ik niet echt slechte gewoontes heb, want daar heb je het natuurlijk over. Ik rook niet, ik beweeg genoeg, ik eet gezond genoeg. Een gezonde balans tussen werk, verplichtingen en vrije tijd hou ik ook in de gaten. Ik slaap zelfs genoeg, of tenminste: ik neem er genoeg tijd voor – dat het soms niet lukt om de hele nacht ook 7,5 uur te slapen ligt niet aan mijn inspanningen. Maar … misschien bekijk ik het ook wel van een ander standpunt. Wat is belangrijk voor mij staat voorop.
  Dus nee, ik zou nooit te veel in één keer willen dragen als ik denk dat ik iets ga laten vallen. Nee, ik zit nooit voorovergebogen aan mijn buro, omdat ik dan in de avond geheid last heb van mijn schouders. Als je maar vaak genoeg de gevolgen van je gewoontes ondergaat, ga je vanzelf je gewoontes aanpassen 🙂 En dat is dus goed nieuws!!
  (Overigens ben ik wel iemand die van die filmpjes kijk van uitgeknepen puistjes en het uitwroeten van overgrote meeëeters … Niet altijd, maar soms vind ik dat ontspannend om te kijken. Ja, dat is raar, maar misschien helpt dat om niet aan je eigen huid te zitten 😉 )

  • Romy 12 juni 2022 op 9:53 pm - Beantwoord

   Ik had al zo’n vermoeden dat netjes opnieuw opstarten ook voor mijn PC uiteindelijk beter is. Denk dat ik me wat dat betreft maar eens bij team Bart moet aansluiten 🙂 De updates doe ik dan weer wel netjes op tijd trouwens. Misschien klik ik soms stiekem een keer op uitstellen, maar daarna voer ik ze wel netjes uit.

   Oh ja, die filmpjes van het puistjes uitknijpen ken ik wel. Soms vind ik die ook geweldig satisfying, soms eerder vies 😉 Maar ik snap je guilty pleasure helemaal! Misschien moet ik ze ook wat vaker kijken om van mijn eigen skin picking af te komen 😉

 3. Naomi 3 juni 2022 op 9:49 am - Beantwoord

  Hahaha, van een wit puntje een enorme krater maken. Ik kan/doe het ook!:)
  Overigens heb ik van mijn tandarts geleerd dat je sowieso een zachte borstel moet hebben. Die harde borstels schijnen niet goed te zijn. Of ze dat zei omdat ik net als jij poets of omdat het echt zo is, weet ik overigens niet.
  Laptop afsluiten is aan te leren, kan ik je uit ervaring vertellen. Ik moet zeggen dat het helpt dat ik een nieuwe heb. Nu kan ik dus opstarten en aan de slag. Bij mijn vorige ging er tussen de knop om aan te zetten en echt iets kunnen doen nog wel een heleboel tijd verloren. Dat stimuleerde niet om ‘m af te sluiten.

  • Romy 12 juni 2022 op 9:50 pm - Beantwoord

   Goed om te weten van het tandenpoetsen! Ik heb ook zo’n vermoeden dat mijn tandvlees zachter poetsen ook wel kan waarderen (en daardoor de tandarts ook ;)).
   Enne, ik geloof helemaal dat een nieuwe en snel werkende laptop ook bijdraagt aan het netjes afsluiten van je PC. Misschien is dat het probleem ook bij mij. Mijn computer is na een paar jaar niet meer de snelste.

 4. Irene 5 juni 2022 op 9:29 am - Beantwoord

  Haha dat laatste! Ik sluit mijn laptop ook nooit af maar ik heb nu ontdekt dat als ik het wel doe terwijl al mijn tabjes openstaan hij me vraagt of die tabjes terug moeten opgestart worden als ik de laptop weer aan zet dus ik heb eigenlijk geen excuus meer :p
  Verder nog best wel veel herkenbare dingen. Ik zit ook altijd aan mijn huid. Niet alleen met puistjes maar ook losse velletjes aan mijn nagels en lippen bijvoorbeeld. Ik kan daar gewoon niet afblijven.

  • Romy 12 juni 2022 op 9:39 pm - Beantwoord

   Yup, dat met die losse velletjes heb ik ook! Het is soms gewoon zo lastig om ervan af te blijven, hoe vaak mensen en experts ook zeggen dat dat slecht is voor je huid.
   Enne, hier ook iemand die heel blij is dat de computer tegenwoordig de optie biedt om de tabjes na het opstarten opnieuw te openen 😛 Zo’n fijne functie!

 5. Saskia 6 juni 2022 op 2:45 pm - Beantwoord

  4,5,9. Yup Yup Yup! Vooral mijn SD kaart en sowieso mijn telefoon in het algemeen moet er altijd aan geloven. Kreeg gisteren weer een melding dat hij te vol is. Tijd om weer over te zeten dus.

  • Romy 12 juni 2022 op 9:30 pm - Beantwoord

   Haha, oeps! zo herkenbaar! Ik krijg ook steeds die melding bij werkelijk alles wat ik gebruik (mijn harde schuif op mijn computer, mijn telefoon, etc.), en bedenk me dan steeds dat ik nodig mijn leven moet beteren door dingen eerder op te schonen 😉

Recente blogs

Unsuccessful adulting #3 | Verkeerde koffie & vergeten bammetjes

28 januari 2020|Persoonlijk|

Ik mag dan de laatste tijd meer schrijven over huishoudhacks en kookideeën, maar stiekem bega ik nog heel wat bloopers als (niet meer zo) kersverse volwassene. Gelukkig maar, want dat houdt de boel lekker in balans! Na artikel 1 en 2 over successful adulting heb ik nog steeds aan niet al te succesvolle acties geen gebrek. Tijd om in deel 3 weer een paar onhandige dingen op te biechten, waaronder een wel héél studentikoze actie.

So Low mini shoplog: budgetproof scrapbookspullen

7 april 2017|DIY|

Na een belangrijke afspraak vorige week vond ik dat ik wel een tussenstop mocht maken bij het winkelcentrum. Zo kwam ik toevallig de winkel So Low tegen. Voor een vriendin zocht ik nog een paar leuke cadeautjes en ben ik daar goed geslaagd. Ook kon ik het niet laten om voor mezelf een en ander te kopen. De inhoud van mijn winkelmandje was heel bescheiden, maar toch leek het me leuk om mijn aankopen te laten zien. Ik word er namelijk zelf erg vrolijk van. Dit zijn de budgetproof scrapbookspullen die ik kocht.

Outfit | Helemaal klaar voor de herfst!

14 oktober 2017|Outfits|

Een enorme herfstliefhebber ben ik niet, maar qua kleding is de herfst misschien toch wel mijn favoriete seizoen. Ik vind de typische herfstkleuren geweldig en vind het ook absoluut geen straf om mijn favoriete vesten en jassen weer te kunnen dragen. In de herfst kun je mij uittekenen in diepe kleuren, vrolijke prints en kleding die vooral niet te koud is. Ook draag ik graag laagje over laagje om de kou zonder moeite te kunnen trotseren. Voor deze outfitpost trok ik een aantal nieuwe items uit de kast die ik voor mijn blog mocht uitzoeken. Een gebloemde top, een kanten rokje en een leuke roze sjaal vormen samen een herfstoutfit die ik met plezier draag.