ontspannende activiteiten

11 ontspannende activiteiten die ik de laatste tijd heb ontdekt

 • 21 mei 2021
 • 13 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Dat het ontspannend is om in de lotushouding op je ademhaling te letten, weten we inmiddels wel. Maar soms komt ontspanning ook uit onverwachte hoek. De truc is om te ontdekken waar jij van oplaadt. Voor de een is dat alles shoppen wat los en vast zit, voor de ander met een boek in bed kruipen. De laatste maanden heb ik een aantal nieuwe dingen ontdekt die ik verrassend ontspannend vind. Inclusief een paar vrij opvallende dingen. Oké, komen ze, de ontspannende activiteiten!

11 ontspannende activiteiten waar ik zen van word

 1. Een podcast voor dit, een podcast voor dat. De gedachte “Daar heb ik een podcast bij nodig”, schiet heel regelmatig door mijn hoofd. Tijdens het autorijden luister ik naar podcasts en hetzelfde doe ik tijdens het koken, tijdens het poetsen en soms ook tijdens het douchen. Ik vind het heerlijk ontspannend om naar het geklets van anderen te luisteren, zeker als ik er ook nog wat van kan leren. Grappig genoeg vind ik het als introvert op een alleendag ook een fijne manier om toch “contact” met anderen te hebben. Ook al zeg ik zelf natuurlijk weinig terug.
 2. Schuiven met producten voor het perfecte plaatje. Soms doe ik wel 2,5 uur over het maken van twintig flatlayfoto’s voor mijn blog. Oké, deels omdat ik een Pietje Precies ben, maar vooral omdat ik daar totaal in kan opgaan. Sta ik dan met mijn witte (nep) schapenvachtje, een hele lading notitieboekjes en een paar pennen te proberen een mooie compositie te maken. Juist dat eindeloze schuiven maakt het voor mij een van de meest ontspannende activiteiten.
 3. Mezelf in de watten leggen. Cliché maar waar: lekker smeren werkt voor mij heel ontspannend. Pas een jaar of twee geleden ben ik begonnen met crèmes gebruiken; daarvoor heb ik mijn huid altijd ernstig verwaarloosd en sliep ik zelfs met mijn mascara nog op. Maar ik heb het inmiddels helemaal goed gemaakt en grijp dagelijks naar een paar fijne potjes van duurzame merken als Weleda en The Ordinary. Sinds ik een trouwe smeerder ben geworden, voelt mijn huid zijdezacht aan. Hadden die reclames toch gelijk! Bij De Bijenkorf vind je trouwens een groot assortiment van The Ordinary, mocht je net als ik graag duurzame smeersels gebruiken die milder zijn voor je huid.
 4. De creatieve kok uithangen. Negen van de tien keer zijn mijn maaltijden helemaal niet zo bijzonder. Maar ik heb zo mijn buien dat ik opeens zin heb om met potjes en kruiden te experimenteren en dat ik wel het geduld en de tijd heb om drie kwartier op de oven of op een pruttelende pan te wachten. Ook in mijn ontbijtje steek ik in het weekend vaak extra veel tijd (deze havermoutpannenkoekjes zijn mijn lievelings).
 5. Stoffen. Sommige huishoudelijke taken zou ik – als het kon – liever aan anderen overlaten, maar stoffen vind ik helemaal niet erg. Ik word er lekker ontspannen van om met mijn Swiffer en schoonmaakdoekje de PP’s (zo noemen we hier Pippa-pluisjes) en het dwarrelende stof weg te werken. Dat het dan ook nog een fris en schoon resultaat oplevert, maakt me al helemaal heerlijk rustig.
waar ik van ontspan

 1. Mooimakerij. Ik hoef niet per se als een modepopje met make-up on fleek de deur uit te gaan. Maar af en toe heb ik een moment dat ik iets meer aandacht aan mijn make-up wil besteden dan alleen wat concealer op te smeren en met mascara te klooien (ik ben daar nog steeds geen held in!). Make-up aanbrengen kan, naast een “masker”, ook gewoon een fijne manier zijn om aandacht aan jezelf te besteden. Dan pak ik mijn krultang erbij, doe ik een mooie lipstick op en werp ik weer eens een blik op al die vergeten potjes nagellak in mijn make-upla. Doet me er ook steeds aan denken dat ik echt vaker nagellak wil opdoen.
 2. Indelen, herindelen en nog eens herindelen. De meeste sorteerbakken en kasten hier blijven niet lang hetzelfde ingericht. Ik word nergens zo onrustig van als van keukenlades en voorraadkasten waarin ik alles moet doorzoeken om dat ene kruidenpotje te vinden. Daarom ga ik er regelmatig voor zitten alles weer netjes in te delen. Wordt het weer netjes van en ik vind het ook gewoon een ontspannende activiteit op zich. Overigens is ook dit zo’n typisch klusje dat ik onder het genot van een podcast oppak.
 3. Pinterest-probeersels. Zet mij een uur achter een computer op een vrije dag en de kans is groot dat ik naar Pinterest zal surfen. Ik heb inmiddels duizenden receptideeën, interieurplaatjes, creatieve tutorials en inspirerende foto’s opgeslagen om ooit iets mee te doen. Eens in de zoveel tijd pik ik er een idee uit om uit te proberen. Broccoli-schilderen bijvoorbeeld. Van verveling is geen sprake met Pinterest altijd bij de hand.
 4. Windowshoppen. Een big spender ben ik niet. Ik denk vaak wel tien keer na voordat ik een aankoop doe en klik in de meeste gevallen mijn digitale winkelmandje weer weg (om vervolgens ook de advertenties van die ene jurk talloze keren te weerstaan). Maar het windowshoppen op zich vind ik al fijn. Soms is het al leuk om een half uur door een webshop te scrollen en vervolgens tot het besef te komen dat ik helemaal niets nodig heb of dat ik iets misschien voor over drie maanden op mijn Sint-verlanglijstje kan zetten (wat ik natuurlijk vervolgens vergeet).
 5. Fietsen. Sinds ik een nieuwe (werkende!) fiets heb die me heeft laten inzien dat je niet bekaf hoeft thuis te komen van vijf minuten trappen, ben ik fietsen weer als een ontspannende activiteit gaan zien. Ik vind het altijd fijn om naar afspraken in de buurt op de fiets te gaan in plaats van de auto te pakken. Is aan de ene kant duurzamer en aan de andere kant kan ik fietsend veel beter de omgeving in me opnemen. Meestal stap ik dan ook een keer of tien af om foto’s te maken van het zoveelste bloemetje. Dus mocht ik later aankomen dan gepland op onze afspraak, ik ben wel op tijd weggegaan, maar was wat afgeleid door fotogenieke plekjes.
 6. Foto’s maken van elke poep en scheet. Ik leg het liefst alles wat enigszins noemenswaardig is vast met de camera. Sowieso staan op mijn filmrol talloze Pippa-foto’s (al is het maar om Bart dagelijks te kunnen spammen met de zoveelste grappige houding), maar daarnaast leg ik graag kleine details vast uit mijn leven. Dat varieert van een mooie lichtval tot een zonsondergang en van interieurfoto’s tot een selfie omdat mijn haar zo leuk vast (picture or it didn’t happen). Het terugkijken van die foto’s is trouwens ook een fijne, ontspannende bezigheid op zich.

En, wat vind jij verrassend ontspannende activiteiten?

aquarel
waar ik van ontspan

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 21 mei 2021 op 6:39 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Ik hou ervan om ons interieur af en toe anders in te richten, dat is zo’n ontspannen bezigheid. Daarnaast fotografeer ik ook graag, schrijf ik en doe ik ook aan mediteren en wandelen. Allemaal hele fijne bezigheden voor de ultieme ontspanning.

 2. Audrey 21 mei 2021 op 8:47 am - Beantwoord

  Ik ben ook helemaal fan van de podcast, en ik heb laatst ook ontdekt hoe fijn ze zijn voor langere autoritten. Wat ik heel ontspannend vind, is kijken naar mijn honden als ze spelen (met elkaar of in hun eentje). En ik vind het heerlijk om in het bos te wandelen en dan te luisteren naar de vogels, maar het is niet zo verrassend dat dat ontspannend is natuurlijk 😉

 3. Daenelia 21 mei 2021 op 9:37 am - Beantwoord

  Puzzelen. Of het nou een ingewikkelde kruiswoord is of ook gewoon een puzzel leggen, het is heerlijk. … Eigenlijk net zo heerlijk als wanneer ik aan het puzzelen ben met programmeercode. Dus. Eigenlijk ben ik op weg naar een enorm ontspannende manier om te werken (op het werk zijn het vaak toch collegas en bazen en klanten die voor stress zorgen: niet het werk an sich).
  Maar legpuzzels kan ik van harte aanbevelen.

 4. Simone 21 mei 2021 op 9:44 am - Beantwoord

  Ik was (of ben) nooit zo’n goede lezer. Mijn concentratieboog voor het lezen van een boek is erg laag, maar als hij mij écht (en dan bedoel ik echt echt echt) boeid, dan kan ik er in verdrinken en vergeet ik de tijd. Ik lees nu een boek van Jelle Hermus en ik word er zo rustig van. Heerlijk. Zo even voor het slapen gaan wat pagina’s weglezen. Ik verklaarde mijn man wel eens voor gek… Weer dat stomme boek, maar nu doe ik het zelf ook haha!

 5. Lianne 21 mei 2021 op 9:58 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Anders dan veel mensen ben ik niet van de podcasts, ik hou meer van muziek. Als ik muziek luister vergeet ik echt alles om me heen. Ook tijdens het wandelen, autorijden of schrijven, lekker een muziekje op en dan kom ik echt tot rust. Heerlijk! Alleen als ik een boek lees moet het stil zijn, haha!

 6. Naomi 21 mei 2021 op 10:47 am - Beantwoord

  Stoffen?! Mocht je heel veel behoefte hebben aan ontspanning, denk ik dat er tig adressen zijn waar je welkom bent. Hier in ieder geval wel;).
  Voor mezelf heb ik de laatste tijd muziek maken als ontspannend (her)ontdekt. Naast het kleuren, lezen en buiten zijn. Heerlijk!

 7. bychristiana 21 mei 2021 op 10:54 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Ook dat stukje over het maken van foto’s, want dat herken ik natuurlijk wel! Of het ontspannend is, wisselt bij mij. Vroeger maakte ik al mijn foto’s zelf, nu werk ik samen met een fotografe, dus dat neemt wel wat ‘stress’ weg (alhoewel stress een groot woord is, want die dagen samen fotograferen is echt super leuk!) soms lukt het echter net even wat minder, en zeker als je dan bepaalde foto’s moet hebben voor een opdracht of samenwerking is het niet altijd heel ontspannend. Wat ik wel altijd heel ontspannend vind, is schoonmaken. Yes, ik ben een echte poetsmiep en ik vind het heerlijk;-)

 8. Giovanna Jansen 21 mei 2021 op 12:38 pm - Beantwoord

  Wat een leuk overzicht van jouw meest ontspannende activiteiten. Ik vind fotograferen ook wel een van de ontspannende activiteiten, naast lezen en fietsen. Maar ook opruimen en herindelen en sorteren werkt verbazend ontspannend en geeft – letterlijk – een opgeruimd hoofd.

 9. Maaike 21 mei 2021 op 3:57 pm - Beantwoord

  Heel leuk! Ik vind het heerlijk om te kleuren, of een beetje frutselen met allerlei dingetjes. Dagdromen vind ik ook heerlijk.

 10. chucky1012 21 mei 2021 op 11:25 pm - Beantwoord

  Zoveel leuks…..
  Kleuren, puzzelen en lezen is voor mij zeer
  rustgevend….
  Hier word ik blij van…

  Een fijn weekend

 11. Saskia 23 mei 2021 op 1:16 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Toevallig komt er morgen een artikel over online #spon

 12. Nathanella 23 mei 2021 op 6:41 pm - Beantwoord

  Ik heb net een kleurboek voor volwassenen gekocht. Heerlijk ontspannen en ondertussen naar een podcast luisteren. Heb je trouwens luistertips?

 13. Anouk 24 mei 2021 op 9:04 am - Beantwoord

  Podcasts vind ik ook heerlijk. Stoffen heb ik daarentegen een hekel aan, dat laat ik mijn man altijd doen. Stofzuigen vind ik dan wel weer leuk. Ik vind was opvouwen heerlijk ontspannend, even een half uurtje gedachteloos dingen opvouwen, heerlijk.

Recente blogs

Mijn favoriete hoekjes in ons kleurrijke huis (die ik straks best wel ga missen)

11 juli 2023|Interieur|

Verhuizen betekent straks wonen op een prachtige nieuwe plek in een heel fijn huis. Maar verhuizen betekent ook afscheid nemen van een andere, minstens zo fijne plek. Want eerlijk is eerlijk, de afgelopen week rolden er een paar tranen over mijn wang bij het invullen van de verkoopvragenlijst voor dit huis. Het blijft een beetje bitterzoet om straks een 'Te koop'-bord aan het raam te hangen en nooit meer in sommige hoekjes te zitten. Gelukkig zitten de herinneringen niet tussen de muren, maar in mijn hoofd én in de duizenden foto's die ik van dit huis heb. Daarom leek het me mooi om als ode aan dit fijne appartement mijn lievelingshoekjes van dit huis te delen.

Dankbaar zijn voor je dierbaren (op 7 mooie manieren)

26 oktober 2021|Positiviteit|

Je kunt het zeggen met een doos Merci-chocolaatjes, met bloemen of met een prachtige brief. Hoe je het ook doet, de woorden ‘Dank je wel’ hebben een haast magisch effect. Die kleine moeite voor jou kan voor de ander ontzettend veel betekenen. Ook ik probeer meer dankbaar te zijn voor mensen van wie ik houd. En dan bij voorkeur niet voor een gunst, maar gewoon. Zomaar. Dit zijn 7 manieren om anderen je dankbaarheid te laten zien.

Terugblik | Heb ik mijn doelen voor 2018 bereikt?

20 december 2018|Persoonlijk|

Ik begon het jaar 2018 met een lijst met 5 doelen. Ik had grootse plannen, mooie dromen en voornemens waarmee ik iets "moest" doen. Nu het einde van het jaar in zicht komt, praat ik je natuurlijk graag bij over wat er van die doelen terecht is gekomen. Ben ik aan het einde van 2018 helemaal zen, heb ik de vakantie geboekt waar ik van droomde en lukte het om mijn eigen pad te volgen? Dat verklap ik allemaal in dit artikel. Ik kan je wel alvast zeggen dat ik in ieder geval achter een paar doelen vinkjes heb kunnen zetten.