blijven wie je was 2

11 reminders dat je niet hoeft te blijven wie je volgens anderen bent

 • 1 juli 2021
 • 4 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Dat verlegen meisje dat haar mond niet opentrekt. Die flexibele collega die elk brandje voor je blust. Of de fanatiekeling die drie keer per dag haar gezicht op Instagram laat zien. Tja, ook jij bent vast gewend dingen op een bepaalde manier te doen. Andere mensen zijn dat misschien ook van je gewend. Maar dat betekent niet dat je het niet over een andere boeg mag gooien. Je hoeft niet altijd dezelfde persoon te blijven. Liever niet juist. Daarom 11 reminders dat je mag zijn wie JIJ wilt zijn.

 1. Je mag eens lekker uit de band springen of tegendraads doen, ook als anderen je zien als onzeker, verlegen en volgzaam. Dat je verlegen bent, hoeft niet te betekenen dat je je daarbij neer moet leggen en alleen verlegen-mensen-dingen mag doen. Welnee! Besef dat opmerkingen als “Goh, dat had ik nou nooit achter je gezocht!”, niet betekenen dat je bepaalde spannende plannen maar op je buik moet schrijven. Het zou toch saai zijn als je altijd maar aan de verwachtingen van anderen voldoet?
 2. Je mag online lekker outgoing zijn (inclusief kwetsbare Instagram-posts of zelfverzekerde LinkedIn-berichten), ook als mensen denken dat jij niet die persoon bent die graag in de schijnwerpers staat. Als jij voelt dat het jouw tijd is om te shinen en als je die behoefte voelt, doe het. Mensen die daar iets van vinden, kunnen altijd nog op de ontvolgknop klikken.
 3. Je mag met volle overtuiging je ontslag indienen, zelfs als je al zo lang ergens werkt dat mensen je bijna tot het meubilair rekenen. Besef dat werk je ook uitdaging en plezier moet geven. Oh ja, en dat je leidinggevende zijn leidinggevendensalaris deels krijgt om ermee te dealen als iemand uit zijn team weggaat. Daarnaast hoef je zeker niet in een functie te blijven plakken omdat anderen jou nu eenmaal zien als die loodgieter, die schoonheidsspecialiste of die enthousiaste kleuterjuf. Je mag bijvoorbeeld morgen besluiten dat je voortaan liever in de zorg werkt dan voor de klas te staan.
 4. Je mag je kledingstijl volledig omgooien, ook al herkent iedereen je aan wat je draagt. Heb je zin om je zwarte oversized truien te verruilen voor opvallende, kleurrijke kleding? Trek morgen iets aan waar je echt blij van wordt! En ben je de kleuren juist beu en wil je iets neutralers uit de kast trekken? Doe je ding! Al zouden mensen een vreemde blik over hun schouders werpen, kleding draag je niet om in andermans hokjes te passen, maar om zelf blij van te worden.
 5. Je mag zonder sorry’s en excuses ‘nee’ zeggen, ook als anderen gewend zijn dat je normaal voor elk verzoekje spontaan van je stoel opspringt. Juist dán. Hoe eerder je begint met je grenzen aangeven, hoe langer je daar nog profijt van hebt. Je leeft niet om altijd naar andermans pijpen te dansen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk en dus ook voor het temperen van je eigen stressniveau. Dat zullen anderen niet voor je doen, omdat zij te druk zijn met hún stressniveau binnen de perken te houden.
 6. Je mag van de radar verdwijnen door een maand niets te posten of niet op DM’s te reageren, ook al zijn mensen gewend dat ze normaal minstens drie keer op een dag jouw lachende gezicht in hun feed te zien krijgen. Een social-media-detox mag je op elk moment inlassen als jij daaraan toe bent. Niet om je zelfvertrouwen een deuk te geven, maar waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die het doorhebben als jij je social media een week lang links laat liggen. Echt geen man overboord!
 7. Je mag besluiten om je sociale agenda in te perken, als je beseft dat je helemaal niet dat extraverte feestbeest bent zoals je jezelf vaak zag. Verantwoording is niet nodig als je vanaf nu soms een uitnodiging voor de traditiegetrouwe filmavond afslaat of als je niet meer elk weekend met een vriendin gaat dansen. Wees gerust jouw introverte zelf.
je mag veranderen
 1. Je mag het in je bedrijf over een totaal andere boeg gooien, ook al heb je jarenlang opdrachtgevers op een andere manier geholpen. Dat doet iedere ondernemer. Het is nou juist de charme van ondernemen dat je je eigen koers vaart en de keuzes over jouw bedrijf niet eerst met tien hoge piefen hoeft af te stemmen. Durf dus ook gerust opdrachten af te zeggen die niet (meer) in jouw straatje passen.
 2. Je mag ervoor kiezen om niet te trouwen/samen te wonen/aan kinderen te “beginnen”, ook al hebben anderen die life-events al helemaal voor je uitgestippeld. Dat mensen om je heen bepaalde keuzes maken en mijlpalen beleven, betekent zeker niet dat je hun voorbeeld moet volgen. Als jij je fijner voelt bij een lange-afstandsrelatie, is daar niets mis mee. En ook al vinden anderen jou “een echt moederfiguur”, jij bepaalt zelf of je die rol bij jezelf vindt passen. Laat je nooit pushen door ongevraagde adviezen als “Goh, zou jij niet eens…” of door nieuwsgierige vragen van je oma bij het kerstdiner over een mogelijke zwangerschap of nieuwe liefde. Jij weet hoe het zit, jij maakt keuzes voor jouw geluk en dat is het enige wat telt. (En dat nog los van het feit dat je niet aan kinderen “begint”, maar dat het je ook nog maar gegeven moet zijn.)
 3. Je mag stoppen met de superwoman uithangen die alles tot in de puntjes verzorgt, ook als anderen dat van je gewend zijn. Je hoeft de volgende keer dat je eters krijgt niet een restaurantwaardig driegangendiner op tafel te zetten. Laat ook los dat in jouw huis nooit (huisdier)speeltjes mogen rondslingeren als je bezoek over de vloer krijgt. Nog een concreet voorbeeld van mij: ik vond zo’n tien jaar lang dat ik bij elke verjaardag met een zelfgemaakte kaart moest aankomen. Daar ben ik inmiddels van teruggekomen. Heb ik geen tijd of zin? Dan bestel ik net zo lief Greetz als ieder ander. Niets mis mee! Hoe vaker je jezelf toestaat dat iets ook imperfect mag, hoe meer gewend het ook zal aanvoelen.
 4. Je mag er wat van zeggen als iets niet door de beugel kan, ook als je die dingen normaal gewoon slikt. Eens moet de eerste keer zijn en vandaag is dan altijd een beter moment dan morgen. Hoe eerder je je uitspreekt, hoe sneller iemand ook met zijn gedrag kan en zal stoppen. Opkomen voor jezelf voorkomt vervelende situaties, maakt je leven eenvoudiger en geeft je op termijn meer zelfvertrouwen.

Je mag veranderen – elke dag opnieuw

In al die gevallen geldt: denk niet dat je een uitgebreide toelichting moet geven als je de dingen vanaf vandaag anders gaat doen. Ten eerste: omdat iedereen keuzes maakt voor zijn eigen geluk en jij net zo goed dat recht hebt als ieder ander. Ten tweede: omdat wat voor jou nu misschien een enorme wending lijkt waar mensen niets van begrijpen, voor anderen vast niet zo’n big issue zal zijn als je denkt.

In sommige situaties zullen anderen er wellicht wel moeite mee hebben dat jij niet meer bent wie je was. Heeft er niets mee te maken dat jij iets fout doet. Het komt doordat de ander er om welke reden dan ook baat bij heeft dat jij niet verandert. Betekent dat ook dat je niet mag veranderen? Neuh. Het is jouw leven. Mensen die je echt dierbaar zijn en die bij je passen, zullen je juist aanmoedigen. En mensen die terugverlangen naar de oude minder-zelfverzekerde, pleasende of overambitieuze jij? Die mensen passen misschien niet meer bij je, en dat is ook oké. Als je nu nog al je vrienden van de basisschool zou hebben, zou feestjes geven niet te doen zijn, toch?!

In welk opzicht ben jij dingen anders gaan doen dan anderen van je gewend waren?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Audrey 1 juli 2021 op 10:00 am - Beantwoord

  Een artikel naar mijn hart! Ik ben de afgelopen jaren een stuk gezonder gaan leven, en vooral qua voeding heb ik wel een flinke switch gemaakt. Ik eet allerlei groenten en fruit die ik vroeger links liet liggen, probeer van alles uit, ben van een enorme vleesliefhebber veranderd in iemand die het maximaal eens per week eet (maar meestal nog minder) en ben ook wel meer bezig met of iets gezond is en niet te zout. Dat vonden sommige mensen maar lastig.

 2. Femke 3 juli 2021 op 2:27 pm - Beantwoord

  Au. Romy drukt me met de neus op de feiten bij punt twee.
  Au. Romy slaat de spijker op z’n kop bij punt drie.

  Alle tekens wijzen erop dat punt drie mijn volgende stap gaat zijn. Dus ik denk donderdag tijdens mijn zoveelste gesprek the topic of conversation. Goeie god. Dan sta ik straks na precies een jaar weer precies op dezelfde plek als in 2020… maar wel tientallen ervaringen rijker, dat dan weer wel, haha. Ik ben blij dat ik deze blog in mijn leeslijst had gezet om later (maar snel) te lezen <3

 3. Maureen 4 juli 2021 op 12:19 pm - Beantwoord

  Zo waar! Mensen bemoeien zich vaak ongewenst met je leven. Ben ook een stuk gezonder gaan leven. Heb je niet nodig, niet nog verder gaan, kijk je uit en andere comments vliegen me regelmatig rond de oren. Heel irritant! Mensen laat me gewoon lekker, ik doe waar ik me fijn bij voel en dat is het beste wat je kunt doen.

 4. Saskia 22 juli 2021 op 12:58 pm - Beantwoord

  Helemaal waar hoor en dat elke dag kan je opnieuw beginnen gebruik ik ook altijd en hangt als quote in onze gang ter reminder.

Recente blogs

Shoptip | Action inpakpapier boek (ook voor je bullet journal)

19 maart 2019|DIY|

Eerlijk is eerlijk, inpakken is niet een van mijn creatieve talenten. Maar wat niet is, kan nog komen! Dat was in ieder geval mijn gedachte toen ik een aantal boekjes met Action inpakpapier, stickers, enveloppen en kaarten tegenkwam. Ook ideaal voor je bullet journal overigens! Ik nam drie boekjes mee en geef je graag een kijkje in de boekjes. Zijn ze echt een aanrader? Ik deel mijn mening en laat je ook de kaart en cadeau-envelop zien die ik met het Action inpakpapier heb gemaakt.

15 dingen die iedere huismus herkent

18 oktober 2016|Persoonlijk|

Ik ben dan misschien dol op stedentrips en dagjes weg gaan, maar het liefste van alles ben ik stiekem gewoon lekker thuis. Ik vind het heerlijk om met een kop thee erbij met mijn moeder aan de eettafel te kletsen of om in mijn eigen warme bed te slapen. Ook kan ik er na een lange dag weg echt naar uitzien om weer thuis te zijn. Tja, je kunt wel zeggen dat ik een echte huismus ben. Is jouw lijfspreuk ook home sweet home? Vandaag deel ik een lijstje met 15 eigenschappen waarin je jezelf als huismus misschien wel herkent.

New in! | Gele jas, streepjestrui & plantenkind

11 november 2019|Lifestyle|

Ik ben zo iemand die vaak één specifiek item in haar hoofd heeft en daar dan het hele internet voor afspeurt. Zo blij als een kind ben ik als ik daadwerkelijk iets vind dat op het idee uit mijn hoofd lijkt. De afgelopen maanden kocht ik een aantal felbegeerde items, zoals dé okergele winterjas die ik zo graag wilde. Ook vond ik de prachtige streepjestrui waar ik al een tijdje naar op zoek was en tikte ik (alweer) een nieuwe plantenaanwinst op de kop, die stiekem totaal ongepland in mijn winkelmand belandde.