Sinds ik op mezelf woon, speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in mijn leven. Ik vind het belangrijk om ook met mijn mini-huishouden iets bij te dragen aan een mooiere wereld. Het verkleinen van de hoeveelheid afval die in mijn container beland, is daarvoor natuurlijk een belangrijke stap. Elke verpakking minder is er één. Ik deel 11 haalbare tips voor minder afval, die ik zelf handig én haalbaar vind. En ik laat je een nieuw product zien dat mij helpt bij het verminderen van mijn prullenbakinhoud.

tips voor minder afval

Tips voor minder afval in je leven

 1. Gooi geen etenswaren weg. Voedsel weggooien kan ik niet over mijn hart verkrijgen. En het is vaak nog totaal niet nodig ook. Daarom eet ik – als eenpersoonshuishouden – graag wat de koelkast schaft. Moet er nog een zakje geraspte kaas op? Dan mik ik dat gerust een week lang over mijn avondeten. Heb ik nog wortel over? Dan bedenk ik een recept met wortel. Ook restjes van een gekookte maaltijd kun je de volgende dag nog prima opbakken om verspilling te voorkomen.
 2. Koop verpakkingsvrije producten. Een plastic verpakking is regelmatig nogal overbodig, zoals ik ook al beschreef in dit artikel over minder plastic gebruiken. Zo hoef je je bammetjes niet per se in boterhamzakjes te vervoeren en overleeft een aubergine de koelkast ook prima zonder plastic jasje. Ga gericht op zoek naar producten zonder verpakkingen en neem je eigen zakjes mee voor groenten en fruit.
 3. Geen kwantiteit, maar kwaliteit. Het is zonde om je geld te steken in producten die na twee maanden al hun beste tijd hebben gehad. Zonde van je geld en van het mileiu. Je kunt beter schoenen kopen waar je na een jaar nog plezier van hebt dan voor slechte kwaliteit schoenen te gaan die je al na een paar maanden aan de vuilnisman kunt meegeven.
 4. Geef spullen een tweede thuis. Niet alles hoort in de prullenbak thuis. Kleding en boeken die nog prima bruikbaar zijn, kun je bijvoorbeeld beter naar de kringloopwinkel brengen. Ook Marktplaats is een goede optie. Dat levert meteen een stuk meer op dan je spullen een enkeltje kliko te geven.
 5. Koop grote verpakkingen. Producten die je veel gebruikt, kun je vaak beter in grote verpakkingen kopen. Dat doe ik bijvoorbeeld met mijn literbakken kwark en hele broden. Door veel in één keer te kopen, hoef je minder verpakking weg te gooien én bespaar je vaak ook nog geld.
 6. Gebruik minder wegwerpproducten. Niets is zo niet-duurzaam als spullen die je al na een paar keer gebruik in de prullenbak moet mikken. Zo gebruik ik al jarenlang een ladyshave in plaats van wegwerp-scheermesjes. En tupperware bakjes zijn mijn gouden vondst als alternatief voor boterhamzakjes.
 7. Of kies voor navulbare producten. Voor producten als zeepflessen of parfum bestaan soms navullingen. Scheelt je ook meteen in de portemonnee!
 8. Kies voor een ‘ja nee’ of ‘nee nee’-sticker op je brievenbus. Niet omdat dat er zo vrolijk uitziet, maar om te voorkomen dat je papiercontainer vol zit met folders die je hooguit één keer met een half oog hebt bekeken. Folders kun je ook online bekijken via sites als Reclamefolder.nl.
 9. Laat de printer geen overuren maken. Met dank aan alle technische snufjes die we tegenwoordig hebben, zijn printjes vaak helemaal niet nodig. Veel dingen kun je ook prima digitaal doorlezen of er op je tablet of laptop bij pakken. Een extra voordeel van dingen digitaal opslaan is dat je niet in een chaotische stapel naar dat ene belangrijke formulier hoeft te zoeken, maar de computer voor je kunt laten zoeken.
 10. Koop niet te veel. Onmisbaar in dit lijstje met tips voor minder afval wat mij betreft! En deze tip geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor eten en drinken. Haal alleen in huis wat je daadwerkelijk gebruikt, draagt of opmaakt. Laat je ook niet verleiden door ‘2+1 gratis’-aanbiedingen als je nu al weet dat je nooit drie producten kunt opmaken.
 11. Kies voor afvalvrije producten. Oftewel, producten die geen afval opleveren. Alleen al in de keuken en in het badkamerkastje staan heel wat producten waarvoor een alternatief zonder verpakking bestaat. Mijn laatste ontdekking? Shampoo bars, oftewel shampoo in vaste vorm zonder verpakking. Scheelt je zo een paar shampooflessen per jaar, want één shampoo bar staat gelijk aan drie plastic flessen.
tips voor minder afval

Shampoobars, is dat wat om minder afval te hebben?

Shampoo in een blokje? Ik was wat sceptisch voordat ik de shampoo bars besloot zelf te testen. Zou er wel genoeg schuim afkomen? Wordt mijn haar er echt schoon van? En ruikt het net zo lekker als flessen shampoo? Ik nam de proef op de som en testte twee shampoo bars van Shampoobars.nl.

Hoe werkt het?

Het idee is simpel. Je maakt eerst je handen nat onder de kraan. Daarna wrijf je de shampoobar tussen je handen, zodat er shampoo van af komt. Op dit punt vroeg ik me even af of het allemaal goed zou komen. Maar dat kwam het! Zodra je vervolgens je handen over elkaar wrijft, komt er namelijk heel wat schuim vrij. Net als bij gewone shampoo dus!

shampoo bar shampoo zonder plastic

Mijn ervaring

Ik testte zelf de shampoo bars in twee varianten: havermelk & honing en kokos & jojoba. Eén ding was me bij het openen van het pakketje al duidelijk: de geur van de shampoobars laat zeker niet te wensen over. Heerlijk ruiken ze allebei! Ik heb de shampoobars nu twee weken in gebruik (ik was mijn haar om de dag) en ben – ook tot mijn eigen verbazing – héél enthousiast.

Pluspunten:

+ Verpakkingsvrij = minder plastic en afval
+ Zuinig in gebruik (en dus ook goedkoper!)
+ Heerlijke geuren (die net zo goed ruiken als gewone shampoo)
+ Voedende oliën (geen conditioner meer nodig)
+ Lichtgewicht en handig mee te nemen op reis

Minpunten:

Het enige minpunt dat ik kan bedenken, is dat een shampoobar – eenmaal in gebruik – wat lastiger op te bergen is dan een fles shampoo. Je kunt hem, net als vaste zeep, niet zomaar in een doucherekje leggen. Maar met een vrolijk blikje of zeepplankje is dat gelukkig zo opgelost.

Mijn eindoordeel

Ik ben dan ook erg tevreden over de shampoobars. Ik durf niet te beloven dat ik helemaal geen shampooflessen meer ga gebruiken. Wel weet ik zeker dat ik vanaf nu shampoo in plastic flessen wil gaan afwisselen met deze heerlijke shampoobars, waar ik ongetwijfeld nog heel lang mee zal doen.

Een nieuwe mini-stap naar minder afval in mijn leven dus. Elke stap is er één!

Heb jij nog goede tips voor minder afval?

tips voor minder afval

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 9 januari 2020 op 7:14 am - Beantwoord

  Ik gebruik shampoo bars van Lush en heb er meteen een opberg blikje bij gekocht waar die precies in past. Ik wil ook minder afval produceren en vind het zo jammer dat je hier best veel moeite voor moet doen. Hier in Leeuwarden zitten beet weinig verpakking vrije winkels.

  • Romy 9 januari 2020 op 11:43 pm - Beantwoord

   Klopt, het wordt je helaas niet echt makkelijk gemaakt in de meeste supermarkten om te minderen met verpakkingen. Zo jammer soms dat om werkelijk alles plastic of karton wordt gedaan!

 2. Naomi 9 januari 2020 op 8:09 am - Beantwoord

  Zo’n shampoo bar lijkt me wel wat. Ik las er pas ook al iets over en geloof dat ik er toch eens naar ga kijken. En verder vind ik het minderen van afval nog best lastig. Ik doe denk ik dezelfde dingen als jij, maar sta ook weer heel vaak met een volle vuilniszak bij de bak. Toch jammer…
  Bij mij is trouwens wel een groot deel van mijn afval in de bak voor restafval gft. Gft kan ik helaas niet scheiden bij mijn appartement. Blijf ik jammer vinden.

  • Romy 9 januari 2020 op 11:44 pm - Beantwoord

   Die ervaring heb ik ook inderdaad. Helaas! Doordat veel fabrikanten nog heel wat verpakkingsmateriaal om hun producten doen, is het best lastig om echt drastisch met afval te minderen. Maar elke stap is er één. Ik vind deze stap naar shampoo bars in ieder geval wel een aanrader. Scheelt toch weer wat shampooflessen!

 3. Audrey 9 januari 2020 op 8:49 am - Beantwoord

  Die ‘ja nee’-sticker moet ik echt eens gaan regelen inderdaad! En qua kiezen voor kwaliteit: ik laat steeds vaker kleding en schoenen repareren. Een tas met een losgeschoten hengsel, een nieuwe rits in een jas, en schoenen van 180 euro nieuwe zolen gegeven voor 30 euro zodat ik daar weer jaren mee vooruit kan.

  • Romy 9 januari 2020 op 11:47 pm - Beantwoord

   Wat slim om kapotte kleding te laten maken! Zeker bij duurdere items zijn de reparatiekosten eigenlijk verwaarloosbaar. En ideaal dat je er daardoor een stuk langer mee kunt doen! Ik heb zelf ook nog een tas waar ik nogal aan gehecht ben en waarvan het hengsel los zit. Misschien moet ik daar ook maar eens mee naar een kleermaker gaan.

 4. Darina 9 januari 2020 op 8:50 am - Beantwoord

  Goede tips. Heel wat van jouw lijstje doe ik al. Die shampoobar klinkt wel interessant, daar ga ik eens naar kijken.

 5. Anouk 9 januari 2020 op 9:34 am - Beantwoord

  Wat een leuke tips allemaal! Ik gebruik nu een shampoo bar van de Lush maar die blijft steeds aan zijn bakje vastplakken wat een beetje irritant is. Als deze op is (en de normale fles shampoo die nog in de la ligt) wil ik er denk ik een van deze webshop proberen!

  • Romy 9 januari 2020 op 11:48 pm - Beantwoord

   Leuk! Ik hoop dat deze shampoo bars je beter zullen bevallen. Bij mij plakt hij in ieder geval niet echt vast gelukkig.

 6. Jessica J. 9 januari 2020 op 9:36 am - Beantwoord

  Ik zou niet meer zonder de Shampoo Bars van Lush kunnen, eerlijk gezegd. Zo zuinig in gebruik. Ik moet er wel op letten dat ze geen agressieve sulfaten bevatten, want daar kan m’n hoofdhuid niet goed tegen. Ik heb er nu een aantal met SCS, dat is een stuk milder. Ik bewaar mijn verpakkingsvrije doucheproducten trouwens in een draadmandje met zuignappen van CASA, zo kan de boel goed drogen en heb ik meteen een goed overzicht.

  • noor 9 januari 2020 op 2:33 pm - Beantwoord

   Ooh, waar heb je de shampoobar met SCS? Dat is namelijk ook het enige ”schoonmaakingrediënt” dat ik kan verdragen.

   Ik gebruik nu de shampoo van Organic Shop en is te koop bij DI (waarschijnlijk de Belgische variant van DA )

   • Jessica J. 20 januari 2020 op 4:23 pm - Beantwoord

    Hoi Noor! Ik heb op dit moment SOS Sumatra en Dear John in gebruik. Beide waren limited editions van Lush. Verder bevatten de meeste van hun Shampoo Bars helaas wel SLS, behalve (voor zover ik weet) de nieuwe Coconut Rice Cake, Angel Hair en Flyaway Hair. Ik moet ze nog proberen, maar ze staan op m’n lijstje. ☺

    En Romy, dat draadmandje is echt een lifesaver! Onze Nebby stoot ook weleens iets om; wel zo fijn als ze zo m’n verpakkingsvrije producten niet aan diggelen kan gooien.

  • Romy 9 januari 2020 op 11:50 pm - Beantwoord

   Ah wat slim, zo’n draadmandje! Daar ga ik ook maar eens naar kijken, want ik moet nu steeds mijn doucheproducten op het drempeltje van de douche zetten. Niet echt ideaal, zeker niet met shampoo bars en een kat die graag voor de douche staat te wachten, haha.
   Wat goed trouwens dat je shampoo bars hebt gevonden zonder de sulfaten waar je hoofdhuid niet goed op reageert. Ik kan me voorstellen dat dat de keuze wat beperkter maakt.

 7. Amy 9 januari 2020 op 10:02 am - Beantwoord

  Wat een mooie tips Romy! Ik juich ze van harte toe en pas veel van je tips ook zelf toe. Zo kies ik altijd liever voor kwaliteit en iets duurder dan voor fast fashion en dit jaar besloot ik de rits in mijn 4-jaar oude winterjas te laten maken zodat deze nog een laatste jaar mee kan ipv een nieuwe te kopen. Al zo’n 2 jaar neem ik zelf mijn stoffen zakjes mee naar de supermarkt voor groente en fruit en dit is zo’n makkelijke manier om plastic te besparen. Mijn leerpunt is verpakkingsvrije goederen kopen.. maar veel biologische groenten zijn bijvoorbeeld in plastic verpakt. Zo jammer!

  • Romy 9 januari 2020 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat een goede stappen allemaal! Kleding laten repareren vind ik ook een goede aanvulling. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar is voor wat duurdere aankopen eigenlijk wel een slim idee.
   Wat je zegt over de biologische groenten, vind ik ook altijd jammer trouwens. Het is zo zonde dat producten (zeker als ze biologisch zijn) soms totaal onnodig in plastic worden gewikkeld. Dan kun je het gewoon eigenlijk nooit helemaal goed doen…

 8. Anna 9 januari 2020 op 10:09 am - Beantwoord

  Wat een mooie tips Romy! Zelf gebruik ik ook de shampoobars van Shampoobars.nl en ze zijn zó goed! Echt het geld waard ja! Goed bezig! Liefs

 9. Giovanna Jansen 9 januari 2020 op 10:16 am - Beantwoord

  Goeie tips! Ik had nog nooit gehoord van een shampoobar. Wat handig!

 10. Ilona Wielinga 9 januari 2020 op 10:28 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips. Ik vind dit persoonlijk nog wel lastig met sommige dingen, puur ook omdat er om zoveel dingen van die onnozele verpakkingen worden gedaan. Maar deze tips komen zeker van pas!

 11. Janne 9 januari 2020 op 10:48 am - Beantwoord

  Fijn dat de shampoobars ook lekker ruiken! Ik had meerdere mensen gehoord die via webshops shampoobars gekocht hadden en amper wat van de geur merkten.

  Ik woon ook in mijn eentje, en ik vries daarom veel eten in. Brood, maaltijden, gekookte bonen, groenten. Ik eet veganistisch, maar voor jou kan het een tip zijn om geraspte kaas in te vriezen. Het kleeft niet aan elkaar als je het invriest, dus je kan er makkelijk een portie uithalen. Als je het nog bevroren op je pasta doet, ontdooit en smelt het gewoon. Hartstikke handig.

  Als je veel bonen eet, kan het de moeite waard zijn om gedroogde bonen zelf te weken en koken. Uit een zak van 500 g gedroogde kikkererwten kun je de inhoud van 4 1/2 blik halen. Eén portie eet je die dag op en de andere 3 vries je in. Ik doe dat nu ongeveer 2 maanden, sinds ik in mijn nieuwe huis meer vriezerruimte heb, en het bevalt me prima. Bonen weken en koken vergt wat planning, maar verder niet veel moeite, en je kunt een grote lading in één keer doen. Ik wilde niet meteen diepvriesbakken bijkopen voor de bonen, omdat ik nog niet wist of het een gewoonte zou worden om ze zelf te koken, maar nu weet ik dat ik binnenkort op zoek moet naar een stel bakken van 400 mL.

  • Romy 9 januari 2020 op 11:55 pm - Beantwoord

   Dank je voor de tip voor de geraspte kaas! Nooit geweten dat je dat gewoon kunt invriezen. Dat zou heel wat schelen. Mijn vriend is hier degene die regelmatig geraspte kaas in huis haalt voor 1 maaltijd, wat betekent dat ik vervolgens noodgedwongen een week bezig ben om de inhoud van het zakje op te maken, haha. Dan is invriezen een stuk handiger.
   Ook een slim idee van de bonen trouwens! Ik weet dat mijn broertje zo altijd zijn bonen klaarmaakt. Volgens hem zijn gedroogde bonen ook nog eens een stuk smaakvoller dan bonen uit blik. Ik ga het eens proberen. Broerlief wil vast wat tips voor de voorbereiding bij het weken en koken geven 🙂

 12. bychristiana 9 januari 2020 op 11:44 am - Beantwoord

  Stuk voor stuk goede tips! Ik pas ze dan ook vrijwel allemaal toe, behalve….de sticker op de brievenbus. Heel erg wat ik nu ga zeggen; maar ik vind dat zo’n sticker echt de voordeur verpest. Haha;-) Maar goed, ik vind het verder ook af en toe wel leuk om de folders door te bladeren en vaak komen ze daarna nog van pas als ik een pakje moet inpakken als opvulmateriaal en laatst hebben we ze gebruikt om een stuk van de vloer mee af te dekken toen we gingen schilderen.

  • Romy 9 januari 2020 op 11:57 pm - Beantwoord

   Kijk, dat is nog eens een mooi voorbeeld van folders recyclen! Ik moet zeggen dat ik tijdens het klussen in mijn huis ook heel blij was dat mijn ouders nog dagelijks een papieren krant ontvangen – ideaal voor bij het verven 😉

 13. Talitha 9 januari 2020 op 3:35 pm - Beantwoord

  Sowieso geen zakje geraspte kaas kopen 😉 Een blok kaas en zelf schaven/raspen is véél duurzamer dan al het voorgesneden en -geraspte spul in plastic zakjes. En goedkoper!

  • Romy 9 januari 2020 op 11:59 pm - Beantwoord

   Daar zit wat in! Ik eet alleen zo weinig kaas (ik haal alleen geraspte kaas in huis als ik iets kaasachtigs met mijn vriend ga koken) dat ik een heel blok waarschijnlijk niet op krijg voordat het bedorven is 😉

   • Talitha 10 januari 2020 op 7:37 am - Beantwoord

    Ahhhh, dan snap ik het wel ja! Ik ga er altijd van uit dat iedereen net zo belachelijk veel kaas eet als ik, oeps 😉

 14. Tamara 9 januari 2020 op 3:39 pm - Beantwoord

  Boodschappen probeer ik zoveel mogelijk bij de ouderwetse kleine speciaalzaken zoals de groenteboer en de bakker. Uiteraard met eigen meegenomen tas, zo bespaar je extra plastic.
  Ik heb al een aantal keer naar die shampoobars staan kijken, maar twijfelde teveel (en bij twijfel niet doen zeggen ze, anders gebruik je het nooit!). Ik heb behoorlijk vet haar, en ben bang dat het niet goed schoon wordt met de bar, maar na dit te hebben gelezen ga ik het misschien toch maar eens proberen.

  • Romy 10 januari 2020 op 12:00 am - Beantwoord

   Slim om je boodschappen zo veel mogelijk bij lokale zaken te doen. Dat scheelt volgens mij ook heel wat onnodige verpakkingen, die ze vooral bij supermarkten op de groenteafdeling om van alles en nog wat heen doen.
   Ik was zelf trouwens ook bang dat ik met de shampoo bars snel last zou krijgen van vet haar, maar ik merk oprecht geen verschil met gewone shampoo en was mijn haar gewoon net zo vaak als anders 🙂

 15. Rosanne 9 januari 2020 op 4:11 pm - Beantwoord

  Ik had onlangs het proefpakket van Shampoobars gekocht en ik ben er tot nu toe heel tevreden over. Zelf heb ik een klein bakje gekocht waar ik hem schuin in laat opdrogen. 🙂

  • Romy 10 januari 2020 op 12:01 am - Beantwoord

   Wat fijn dat de shampoo bars jou ook zo goed bevallen! Een klein bakje is ook een slim idee trouwens. Zoiets moet ik ook nodig eens aanschaffen om de shampoo bars in op te bergen na het douchen.

 16. Nikita 10 januari 2020 op 10:04 am - Beantwoord

  Ik kan wat dat betreft nog veel leren. Maar het is wel een feit, de meeste supermarkten verkopen alles in verpakkingen. Zelfs losse groenten zoals komkommer of aubergine. En dat is dan gewoon om de versheid te bewaren. Maar als er wat meer mogelijkheden zouden zijn dan zou ik er wel op letten. Ik wil later in Brugge gaan wonen en zelfs daar zijn er voor zover ik weet geen winkels die op verpakkingsverspilling letten. Heel jammer natuurlijk. Wat ik wel doe is puntje drie denk ik -even spieken- jup, drie. Ik koop vaak dure schoenen en met name All Stars. Ten eerste omdat ik die heel erg mooi vind, maar ook gewoon omdat die veel minder snel slijten dan andere schoenen. Vorig jaar in februari denk ik heb ik van Irene haar All Stars overgekocht en die waren dus al tweedehands. Op een paar vlekken na zijn ze nog zo goed en eigenlijk perfect bruikbaar. Die vlekken komen er sowieso wel op, maar op All Stars vind ik dat wel iets moois geven. Net zoals mijn koptelefoon. Die drie jaar dat ik elke dag naar Brugge pendelde voor school heb ik echt zoveel paar oortjes versleten om muziek te luisteren, die vaak ook niet eens van goeie kwaliteit waren. Mijn draadloze koptelefoon heb ik nu bijna een jaar, in april is het een jaar. En hij werkt nog even goed als de dag dat ik hem kocht! Dus ja, ik koop voor sommige dingen wel iets duurder vanwege de kwaliteit. Ik zou eigenlijk ook heel graag mijn papier mache terug oppakken want dan krijgen al die kranten ook een tweede leven. En wel een heel leuk leven 🙂

  • Romy 15 januari 2020 op 10:30 pm - Beantwoord

   Het blijft inderdaad jammer dat veel supermarkten nog om bijna alles verpakkingen doen. Dat maakt minder plastic gebruiken wel een uitdaging.
   Wat goed dat je regelmatig voor mooie kwaliteit kiest! Je hebt helemaal gelijk: het loont vaak om te kiezen voor wat duurdere dingen zodat je er jarenlang plezier aan beleeft. Zeker met dingen als schoenen of een koptelefoon waar je veel gebruik van maakt.
   Supertof trouwens dat je de All Stars van Irene hebt overgekocht! En inderdaad, bij All Stars heeft het juist wel wat als ze er niet als nieuw uitzien.

 17. Rachel Kromdijk 10 januari 2020 op 11:59 am - Beantwoord

  oh ik hou echt van shampoo bars! en wat heb je weer een fijne tips gegeven!

  Save the world!

 18. chiara 10 januari 2020 op 1:08 pm - Beantwoord

  Ik gebruik al een paar jaar shampoo bars en ik ben zeer tevreden over. Jammer alleen dat die van shampoobars.nl in azie geproduceerd worden, en zij willen geen duidelijkheid geven over wie is uiteindelijk de producent. Voor mij een reden om naar andere merken over te stappen. Shampoo bars met ingrediënten waarover de oorsprong niet bekend is, en dat een lange reis naar Nederland moeten doen zijn in mijn mening zeker geen duurzaam alternatief

  • Romy 15 januari 2020 op 10:35 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat zegt en je ook verdiept in het land van oorsprong! Ik ga het eens uitzoeken en het bedrijf een mailtje sturen om dit na te vragen.

 19. Senna 11 januari 2020 op 12:29 pm - Beantwoord

  Goed dat je hier zo mee bezig bent en het deelt! Voor de meeste punten die je noemt doe ik al mijn best, ik heb bijvoorbeeld ook besloten om mijn administratie digitaal te doen zodat ik moet scannen in plaats van printen. Hervulbare producten heb ik nog geen ervaring mee, wellicht waard om me daar eens in te verdiepen.

  • Romy 15 januari 2020 op 10:47 pm - Beantwoord

   Hervulbare producten zijn ook een goed idee inderdaad. En slim dat je je administratie tegenwoordig digitaal doet! Ik vind dat zelf sowieso een stuk fijner werken, omdat je dan minder snel dingen kwijt bent 🙂

 20. Claire 11 januari 2020 op 12:41 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je ook een shampoo bar hebt geprobeerd! Ik ben er nu ook weer eentje aan het testen en ik vond het wel even wennen, maar zoveel duurzamer! Leuk dat jij er ook zo enthousiast over bent.

  • Romy 15 januari 2020 op 10:48 pm - Beantwoord

   Inderdaad, zo’n shampoo bar is wel even wennen. Ik vond het idee even best wel vreemd, maar vind het nu eigenlijk wel fijn om vaste shampoo te gebruiken. En zo fijn dat het een stuk duurzamer is dan shampooflessen!

 21. Lien 12 januari 2020 op 4:23 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik ben stiekem wel fan van reclamefolders, dus zo’n sticker heb ik niet. En duurzame schoenen zijn vaak moeilijk te vinden in mijn maat (in België toch). Ik ben benieuwd naar zo’n shampoo bar, die wil ik wel eens proberen.

 22. Dionne 12 januari 2020 op 10:30 pm - Beantwoord

  Ik heb een Zero Waste kalender waar elke dag een tip hierover wordt gegeven, het leuke is dat ik erachter kwam dat ik daarvan al veel deed, maar nieuwe manieren leren om minder afval te hebben blijft interessant. Ik wil iets meer met essentiële oliën gaan doen en bijvoorbeeld op een makkelijke manier eigen schoonmaakmiddel maken ☺️

  • Romy 15 januari 2020 op 11:28 pm - Beantwoord

   Wat een mooie doelen! En echt een leuk concept, zo’n Zero Waste-kalender! Nooit geweten dat zoiets bestaat, maar het klinkt zeker als een goede manier om wat inspiratie op te doen voor minder afval.

 23. chiara 16 januari 2020 op 8:52 am - Beantwoord

  deze discussie was Vorige jaar in de zero waste groep op facebook. Iemand heeft de zeepen van shampoobars op aliexpress gezien. Precies dezelfde.. En aan shampoo bars de vraag neergelegd. Helaas kwam geen duidelijk antword na ” de zeepen worden nagemaakt”, zij gaven wel aan dat de zeep in azie wordt geproduceerd, maar meer (welke producent, welke locatie enz) er was geen informatie uit te vinden. De discussie is terug te vinden op de facebook groep

  • Romy 20 januari 2020 op 11:55 pm - Beantwoord

   Thanks voor de info! Ik ga het aan Shampoo Bars voorleggen. Hopelijk levert dat een goed antwoord op.