30

12 dingen om als introvert te onthouden

 • 14 november 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Het kostte mij 27 jaar om te ontdekken dat ‘saai’, ‘stil’, ‘huismuts’ en ‘onsociaal’ niet de juiste labels waren om op mijn voorhoofd te plakken. Ik was niet saai en suf. Ik was gewoon introvert. Naar binnen gericht. Dus doe ik meer energie op van een middag in mijn uppie taarten bakken en aanrommelen tussen mijn eigen vier muren dan van grootse en meeslepende avonturen beleven in grote mensenmassa’s. En dus kom ik niet energiek terug van een werkborrel, maar moet ik er eerst tijdens de treinrit naar huis van uitpuffen. Zo gingen er nog veel meer introvert-kwartjes vallen de afgelopen jaren. Tijd om wat lieve woorden te richten tot mede-introverten. Dit zijn 12 lessen die ik elke introvert gun om vaker tot je door te laten dringen.

 1. “Stil” is niet slecht. Op de basisschool stond het woord “stil” regelmatig achterin mijn rapport neergepend. Ik haalde prima cijfers, maar leraren vonden me vaak “wat stil” in de klas. Ik geloof dat toen al mijn hardnekkige idee is ontstaan dat “stil” blijkbaar een eigenschap is die je maar beter arm dan rijk kunt zijn. Slaat nergens op, ging ik later merken. Op school trekken vaak de mensen die het hardst praten of het drukst zijn, de meeste aandacht. Maar we hebben alle soorten mensen nodig. In de klas én daarbuiten. De wereld snakt naar mensen die rustig de dingen overdenken én mensen die wild met ideeën spuien. Zowel drukdoeners als stille mensen zijn nodig. Net zoals we mensen nodig hebben die moeiteloos urenlang praten, maar ook mensen die beter zijn in luisteren. “Stil” is niet slecht, zoals ook “druk” en “luidruchtig” niet slecht zijn. Jij bent gewoon jij. De ander is de ander.
 2. Er is niets mis met je. Als jij na een middag met vrienden het liefst in een afgesloten kamer minimaal een goed half uur bijkomt voordat je je weer onder de mensen waagt, hoef je niet direct een lesje ‘sociaal doen’ te volgen. Dat je een verjaardag gezellig én vermoeiend tegelijk vindt, is geen rare paradox maar gewoon een introvertending. Dat jij jouw vrijdagavond liever met een goed boek doorbrengt dan ergens op een bar onder discolampen is niet raar. Laat niemand je vertellen dat dat wél zo is. Als introvert laad je nu eenmaal vaak niet op van sociaal contact. Je geniet er wel degelijk van, maar écht bijkomen lukt introverten vaak pas wanneer ze zich daarna in hun eigen cocon terugtrekken.
 3. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen over je weekend. Als jij een gat in de lucht springt bij het vooruitzicht van een compleet leeg weekend, ga daar lekker voor. Voel je niet verplicht om alsnog spannende dingen in je weekend te proppen, zodat je op maandagochtend tenminste iets boeiends kunt antwoorden op de vraag ‘Hoe was je weekend?’. Weekend vieren doe je niet voor een ander, je doet het voor jezelf. Dus doe het lekker op jouw manier. Ook als jouw weekendbesteding in de ogen van je sociaal-dier-collega maar saai klinkt. Jij vindt zijn weekend waarschijnlijk ook niet klinken als iets voor jou. Wees lekker jezelf. Dan doet de ander dat ook.
 4. Je kunt ook leuk gezelschap zijn zonder het hoogste woord te hebben. Hoe gezellig je bent, heeft niets te maken met hoe groot jouw bijdrage is aan een kringgesprek. Je bent net zo goed gezellig wanneer je op een verjaardag vooral met de tante van de jarige één op één praat in plaats van in de groep de laatste films te bespreken. Het is niet erg als jij niet de persoon bent die ad rem reageert, gesprekken met Jan en Alleman aanknoopt en altijd een gespreksonderwerp paraat heeft. Ook als kat-uit-de-boom-kijker ben je een fijne aanwinst. En trouwens: je kunt als introvert ook prima een kletskous zijn. Alleen misschien niet in elke random groep.
30
 1. Het is oké als je niet naar elke borrel of workation gaat. Sommige mensen kunnen niet wachten tot het moment van de vrijmibo daar is. Of ze zien in een workation op een mooi Grieks eiland met het hele team dé uitstap van het jaar. Maar er zijn ook mensen die het op vrijdag na een uur proosten en kletspraat wel welletjes vinden en liever hun vroege vrijdagavond verder op de bank onder een dekentje besteden. En mensen die een workation eerder als een horrortrip zien. 24/7 met je collega’s zijn en continu aan staan. Een week lang! Hoe dan? Weet dat je geen minder leuke collega bent als je soms Sjaak Afhaak bent. Natuurlijk is het tof als je soms je gezicht laat zien op een borrel of uitje. Maar voel je niet bezwaard om eerder naar huis te gaan en die ene vakantie met het hele team in de wind te slaan.
 2. Introvert zijn is ook mooi. Als jij geneigd bent vooral de negatieve kanten van introversie te zien, vergeet dan niet ook de mooie voordelen. Veel introverte mensen zullen zich nooit ook maar een seconde vervelen. Ze hebben vaak al genoeg aan hun binnenwereld en talloze alleenhobby’s. Mooi toch in een wereld waarin mensen soms massaal naar prikkels snakken?! Bovendien ben je als introvert vaak een overdenker. Iemand die de voors en tegens afweegt voordat je iets roept. Daardoor zal je minder snel ondoordacht dingen uitroepen die een ander kwetsen. Je ziet ook de bezwaren als die er zijn. Heel handig op het werk! Verder kunnen introverten vaak heel goed alleen zijn en alleen werken. Ook dat is best fijn.
Lees ook: Introversie | 7 vooroordelen over introvert zijn die niet altijd kloppen.
 1. Jij bent nodig in deze wereld. Zie jezelf nooit als een buitenbeentje. Jij draagt je eigen steentje bij aan deze wereld door te zijn wie je bent en te doen wat je doet. Je hebt je eigen talenten en je eigen valkuilen, net zo goed als een ander die heeft. Dat alle systemen (werk, relaties, vriendschappen, ets.) zo goed werken, komt juist doordat we niet allemaal hetzelfde zijn. Met 1001 klonen van jou of van je extraverte buurman zouden we nergens zijn. Het is goed dat niet iedereen één persoonlijkheid heeft. Met jouw unieke pakketje aan introverte kenmerken kun je iets unieks bijdragen, dat hartstikke welkom is in de wereld.
 2. Je hoeft jezelf niet altijd te pushen. Ik ben de eerste die zegt dat uit je comfortzone ook een wonderlijke wereld te ontdekken is die het stapje over de spannende grens soms helemaal waard is. Maar ik geloof wel dat ook aan uit je comfortzone gaan een grens zit. Daag jezelf soms uit als je daar behoefte aan voelt of als de situatie erom vraagt. Maar doe dat niet omdat je denkt pas goed genoeg te zijn als je aan verwachtingen van anderen voldoet. Het is prima om niet in sommige hokjes te passen. Om bijvoorbeeld niet die feestende vriendin te zijn, maar eerlijk te zeggen dat je liever thuis zit. Om niet naar alle netwerkborrels te gaan als dat jouw manier van opdrachten vinden niet is. Of om toe te geven dat de hele tijd bereikbaar zijn jouw leven er niet leuker op maakt én iets met dat besef te doen.

Volg je eigen pad en stop met iemand proberen te zijn die je niet bent en ook niet hoeft te worden.

Lees ook: Introvert en eenzaam: hoe dat soms samengaat? (+ mijn 11 tips)
 1. ‘Nee’ is een volzin. Niet de leukste volzin om uit je mond te persen. Wél een belangrijke, zeker als je zuinig moet zijn met je energie. Extraverten krijgen energie van sociale afspraken. Bij introverten kost dat vaak energie. Het is daarom extra fijn als je je energie en tijd goed kunt doseren. Zeg gerust ‘nee’ tegen telefoontjes tussendoor of tegen de vriendin die spontaan even bij je wilt langskomen terwijl jij een date met je favoriete 400 pagina’s tellende boek had gepland. Zeg een paar dagen van tevoren af als je al weet dat dat koffie-afspraakje je leeg gaat trekken, zeg ‘nee’ tegen langer blijven plakken op verjaardagen als hele gesprekken door vermoeidheid langs je heen gaan, en zeg ook ‘nee’ tegen een vriendenweekend als jij een dagje samen lang zat vindt. Jij bent de enige die weet hoe jouw energiebalans in elkaar zit. Doe daar je voordeel mee.
 2. Er zijn veel meer mensen zoals jij. Ook al zit je misschien in een omgeving met mensen die meer opladen van sociaal contact dan jij, vergeet niet dat er veel meer introverten zijn. Zo’n 20% van de wereldbevolking is introvert, zo schijnt. Ik heb me heel lang de vreemde eend in de bijt gevoeld, totdat ik (onbewust) steeds meer mensen om me heen verzamelde die óók introvert zijn. Opeens krijg ik ja-knikkende reacties als ik vertel dat ik mijn verjaardag liever in mini-groepjes dan met grote mensenmassa’s vier. Of jij nu ook die herkenning om je heen hebt of niet, onthoud dat er veel meer mensen dezelfde introverte trekjes hebben als jij. Ook al kun je het misschien niet altijd aan de buitenkant zien.
 3. Je hoeft niet gefixt te worden. Alles wat jou een introvert persoon maakt, mag er zijn. Het zijn geen fixpunten om één voor één met cursussen eens flink aan te werken. Sterker nog: hoe harder je probeert iemand te zijn die je niet bent of wilt worden, hoe verder je van jezelf afdrijft. Een blije introvert zijn begon voor mij met accepteren dát ik zo ben. Dat dingen voor mij op een bepaalde manier werken, dat ik van sommige dingen energie krijg en van andere niet. Plak er niet direct een oordeel op. Het is niet ‘goed’ of ‘slecht’, niet ‘normaal’ of ‘raar’. Het is gewoon wie jij bent.
 4. Weet tegelijkertijd dat je uiteindelijk nooit in één hokje past. En als laatste reminder: niet elke introvert is hetzelfde. Het labeltje ‘introvert’ is voor veel mensen een feest der herkenning. “Oh dus dáárom…” was ook een zin die talloze keren door mijn hoofd schoot toen ik ontdekte dat ik niet stil, niet suf en ook niet verlegen, maar gewoon introvert ben. Tegelijkertijd hebben labels een keerzijde. Niet iedereen met hetzelfde label is ook hetzelfde. Durf gerust buiten het hokje te kijken. Laat je niet meeslepen door vooroordelen en pak dingen op jouw manier aan. Ik ben zelf bijvoorbeeld dol op stedentrippen en vind een week midden in de natuur zitten om eerlijk te zijn wat saai. Dat terwijl het meer introvert schijnt te zijn dat je juist dat natuurhuisje verkiest boven een wereldstad met 24/7 loeiende politiesirenes voor de deur. Zo heb ik wel meer dingen waarin ik niet “typisch introvert” ben. Ook dat is oké. Haal uit het label ‘introvert’ wat jou dient, maar deins er ook niet voor terug om daarnaast je minder typische kanten er te laten zijn. Of beter gezegd: wees gewoon lekker jezelf.

Tip: mooie leesboeken over introversie

De afgelopen jaren las ik meerdere schitterende boeken over introversie. Sommige bewonderenswaardig inspirerend, andere heerlijk komisch. Deze boeken vond ik stuk voor stuk aanraders (de links zijn affiliate links):

Aan alle mede-introverten: welke van deze punten herken jij?

dingen om als introvert te houden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 14 november 2023 op 10:11 am - Beantwoord

  Ik verveel me inderdaad nooit. Of: ik verveel me niet als ik alleen ben. Want dat is het vaak, als mensen zich vervelend, zijn ze vaak wel zonder andere mensen om zich heen. (Het is ook super-onaardig om te zeggen dat je je verveelt in gezelschap van anderen …) En wat leraren zeggen voelt altijd als een verwijt/aanval/oordeel. Echt. Want het is net zo min een aanbeveling als je leraar op je ‘rapport’ zet dat je heel druk bent. Dus laten we leraren gewoon laten doen wat ze moeten doen: les geven. Oordelen over of je stil of druk bent zou daar eigenlijk niks mee te maken moeten hebben, ook al maakt het het lastig voor een leraar dat kinderen geen eenheidsworst zijn waar je dezelfde lesmethode in kan gieten en hetzelfde resultaat krijgt.
  (Daarom zijn goeie leraren ook zo hard nodig.)

 2. Naomi 14 november 2023 op 10:15 am - Beantwoord

  Hier nog een introvert. Ik lees heel veel herkenbaars in je artikel. En inderdaad: er is helemaal niets mis mee als je oplaadt van alleen zijn. Ik heb overigens de indruk dat dat de laatste tijd meer ‘geaccepteerd’ is dan een aantal jaar geleden. Heeft corona misschien ook wel een beetje aan ‘meegeholpen’, toen mensen ontdekten dat meer thuis zijn zo slecht nog niet hoeft te zijn.

 3. Nikita 14 november 2023 op 1:59 pm - Beantwoord

  Ik kon er vroeger heel veel over nadenken over dat ik introvert ben. En ook dat mensen daar echt iets van vonden. Maar nu heb ik het aanvaard als wie ik ben. En uiteindelijk, ik ben zeker sociaal en ik kan wel echt uit mijn schulp komen. Maar bij de mensen bij wie ik echt comfortabel ben. Er springen tijdens dat ik dit schrijf echt een paar mensen in mijn hoofd bij wie dat zo is en ik ben er dankbaar voor. In mijn healing journey ben ik ook al m’n hobby’s aan het herontdekken en ik haal er het plezier van vroeger uit. En ik bedenk me nu eigenlijk dat dat echt heel huismusserige en rustige dingen zijn, maar dat is wie ik ben. Het leven is te kort om niet te zijn wie jou gelukkig maakt. Want als er een ding is dat ik geleerd heb de afgelopen tijd: er zullen altijd wel mensen zijn die je omarmen en aanvaarden zoals jij bent. En de mensen die dat niet doen horen niet thuis in je leven. Ik hoorde vroeger wel eens: ja maar je leeft niet ten volle als je zo’n saai sociaal leven hebt. Ik denk dat ten volle leven voor iedereen een andere definitie heeft. Voor de een betekent dat de hele wereld rondreizen, voor mij betekent dat dat ik tijd maak voor mijn hobby’s, voor de mensen waar ik echt van hou. En ten volle leven doe ik sowieso want ik ben heel gevoelig en alles raakt mij. Er zijn zoveel momenten dat ik voel alsof ik leef, en daar heb ik geen wilde feestjes en fuiven voor nodig. Een concert zo nu en dan liefst wel (en het liefst nog van K3) maar voor de rest ben ik prima gelukkig zo. Zoals Rob de Nijs altijd zingt: laat alles wat ademt in vrede bestaan.

Recente blogs

Waarom verkeerde keuzes zo "verkeerd" nog niet zijn?

3 oktober 2018|Persoonlijke groei|

In het dagelijks leven worden we doodgegooid met keuzes. Ooit hoefde je je als kind alleen maar druk te maken over de beste besteding van het spaargeld dat in je zak zat te branden. Werd het een barbiepop of toch een kauwgombal? Later komen daar de studiekeuze, carrièrekeuzes, financiële keuzes en nog meer volwassen dilemma's bij. Leuk, uitdagend, maar soms ook lastig. Want wat nu als een keuze anders uitpakt dan gehoopt? Wat nu als je "verkeerd" kiest? Nou, dit zijn 5 redenen waarom verkeerde keuzes zo verkeerd nog niet zijn.

Mini shoplog: Primark, New Yorker & dé kerstjurk

14 december 2016|Lifestyle|

Shoppen doe ik eigenlijk niet zo vaak, maar ik vind het wel heerlijk om af en toe met een vriendin samen te winkelen. Afgelopen zondag ging ik met Diana een dagje winkelen in Zaandam en scoorde ik bij Primark, H&M en New Yorker een aantal leuke items. Ik ben niet echt iemand die met tassen vol spullen thuiskomt, maar ik ben juist vaak blij met dat ene of die paar leuke items die ik heb gekocht. Daarom leek het me leuk om vandaag mijn gekochte artikelen eens in een mini shoplog te laten zien.

Met een verzwaringsdeken slapen, mijn eerlijke ervaring!

22 november 2021|Lifestyle, Zelfliefde|

Een deken van vijf kilo op me hebben liggen, leek me maar een vreemde gewaarwording. Dekens horen toch vederlicht te zijn, zodat je ze snel van je af kunt slaan? Maar nee, tegenwoordig heb ik een deken van vijf kilo op me liggen. Ook wel: een verzwaringsdeken. Ik slaap er inmiddels een maand of drie mee en vond het tijd voor een tussenstand: wat is mijn ervaring met een zwaringsdeken? Om maar vast de conclusie te verklappen: ik slaap er oprecht veel beter door.