niet over meepraten

12 dingen waar ik niet over kan meepraten

 • 15 april 2022
 • 18 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
niet over meepraten

Soms komt er op een verjaardag een onderwerp ter sprake waarvan je denkt “Sorry, hier kan ik niet over meepraten!”. Geen enkel probleem: stil zijn is ook weleens fijn en je kunt alsnog prima meelachen met anderen, geïnteresseerd zijn of anders driftig knikken alsof je er wel degelijk iets van afweet. Anyway, zodra het over deze 12 onderwerpen gaat, blijven mijn persoonlijke ervaringen uit en blijft het meestal stil van mijn kant.

P.S. De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Blooming Picture. Spot jij het lokaas (lees: kattensnoepje) op de foto hierboven? 😉

1. Die ene fantastische film. Zodra het over films gaat, stopt het gesprek bij mij meestal vrij snel. Aangezien ik hooguit een film of tien per jaar kijk, is de kans vrij klein dat ik die ene Hollywood-klassieker heb gezien. En als het gaat over horror of science-fiction of alles wat ook maar een beetje naar eng en niet-romantisch neigt, dan is de kans zo goed als nihil dat ik de liefde voor die ene film met je deel.

2. Die stapavondjes in de studententijd. Daar heb ik er niet bijster veel van gehad. Zeg maar gerust: bijna geen. Dat klinkt alsof ik een eenzame student was zonder vrienden. Nee hoor, ik heb een prima studententijd gehad met leuke mensen om me heen. Dat kon in mijn geval gelukkig ook zonder stapavondjes. Maakt wel dat ik geen “Weet je nog toen ik dronken was en…”-verhalen kan inbrengen. Ach, ik heb genoeg andere gênante verhalen te vertellen. Ook zonder ooit dronken te zijn geweest, heb ik er heel wat op mijn beschamende-momenten-cv staan.

3. Wereldreizen, tuktuks en zwemmen met haaien. Oftewel: alles wat maar naar exotische reizen neigt, heb ik nog niet meegemaakt. Al vond ik mijn reis naar New York ook al vrij exotisch. Maar eerlijk, daar zwommen geen haaien (vast wel in de dierentuin) en tuktuks reden er ook niet rond (alhoewel, als je met je creditcard zwaait en goed zoekt, is er vast één te bekennen!). Maar verder geldt: als ik mijn bezochte reisbestemmingen moet afvinken op een wereldkaart, dan ligt het meeste in Europa. Ook prima. Ik geniet graag mee van de spannende reisverhalen van anderen en durf dan ook wel ondertussen mijn verhalen in te brengen over een net zo geslaagd weekend Parijs of een week op de Veluwe.

4. Sportscholen, gewichtheffen en ingewikkelde oefeningnamen. Sporten doe ik wel, maar niet in de sportschool. Ik doe aan pilates, yoga en hardlopen. En als ik er zin in heb, doe ik soms een work-out via YouTube of gooi ik wat geïmproviseerde oefeningen tussendoor op een yogamat. Op planken, sit-ups en crunches na, ken ik veel van die ingewikkelde oefeningnamen niet. Dus mocht iemand met die termen strooien, dan gok ik dat ik Google er nog eens naast moet houden. Ik heb maar weinig ervaring met circuits, sportlesjes en vooral met alles waarbij gewichten komen kijken. Vind het wel interessant overigens om anderen ermee bezig te zien. En zeg nooit nooit! Maar voor nu vind ik mijn zelfbedachte thuiswork-outs of steeds hetzelfde YouTube-filmpje met oefeningen goed genoeg.

5. Nieuwe gadgets, smartwatches en op afstand bestuurbare zonneschermen. Tijdens mijn studie leerde ik ooit over early adopters en de late majority. Ik ben typisch iemand die als allerlaatste aanhaakt als er een nieuwe gadget op de markt is. Als iedereen er al mee rondloopt en dan nog twee jaar later, dán heb ik ‘m waarschijnlijk in huis. Als ik al ooit overstag ga. Ik ben wat sceptisch met technische snufjes. Zo heeft het ook heel lang geduurd voordat ik mijn scepsis over Tikkie losliet, heb ik TikTok nog altijd niet geopend, pak ik contactloos betalen nog steeds vaak genoeg onhandig aan (waarom werkt dat overal anders?) en ben ik gewoon niet bepaald de eerste die snapt hoe zoiets werkt.

6. Ruimtevaart. Er is één onderwerp waarbij ik op de middelbare school compleet afhaakte. Ik geloof dat de 3,8 voor mijn toets (na avondenlang blokken!) ‘t hem deed. Raketreizen, planeten, zwaartekracht en alles wat met ruimtevaart te maken heeft, gaat mijn pet te boven. Hoe vaak iemand het me ook uitlegde toen ik nog een  leergierige puber was, ik bleef maar verbaasd naar de tekening van het sterrenstelsel kijken. En nog elke keer dat iemand vanwege het nieuws een gesprek begint over Mars, Jupiter of andere heelalachtige dingen schakelt mijn hersenpan acuut uit.

7. Babyperikelen, luiers, opvoedtips en zwangerschapskwaaltjes. Ik moet zeggen dat ik zo veel YouTube-video’s heb gekeken over zwangerschapsaankondigingen, bevallingen en baby’s dat ik best een eind kom. Voor iemand die nooit zwanger is geweest tenminste. Ik vind het ook juist heel leuk om het hierover te hebben met anderen. Maar voor de tips tegen krampjes, ervaringen met slapeloze nachten en opvoedtips moet je vast niet bij mij zijn. Grappig genoeg vind ik het wel heel leuk om gesprekken van anderen daarover op te vangen of er blogs over te lezen. Je weet maar nooit wanneer het van pas komt. En ik weet zeker dat als het eens zover komt ik het ook geweldig vind om hier honderduit over te praten.

niet over meepraten
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Blooming Picture.

8. Voetbal, Formule 1 en andere sport. Ik vind het al heel wat als ik weet wanneer het Nederlands Elftal speelt. De uitslag leid ik meestal af uit het aantal keer dat ik de onderburen hoor juichen. Prima strategie! Maar ook van andere sporten heb ik vaak de ballen verstand. Ik weet inmiddels dat als ik ergens de naam Max hoor, er waarschijnlijk Formule 1 te zien is. Maar meepraten over de uitslagen en de fantastische overwinning of het dieptepunt van verlies kan ik meestal niet. Ik knik wel vrolijk mee (of spiek snel op NOS om nog enig idee te hebben waar het over gaat). 

9. Wijn. Ik weet nog dat ik ooit een etentje had met wijnkenners. Terwijl de anderen de wijn door alle hoeken van hun mond lieten gaan, nam ik een tikkeltje ongemakkelijk een slok van mijn mineraalwater. Ik vind het mooi hoe gepassioneerd mensen zijn over wijn, maar weet er zelf niks van af. In het verleden heb ik eens teksten geschreven voor een wijnboer, waardoor ik vol trots kan zeggen dat ik termen als ‘afdronk’ en ‘aroma’ snap. Maar voor mij is wijn gewoon wijn. Veel meer zinnigs heb ik er niet over te zeggen, geloof ik.

10. Vervelende leidinggevenden en collega’s. Het genot van voor jezelf werken! Als eigen baas met alleen een kat (en soms Bart) als kantoorgenoot heb ik gelukkig weinig irritante collega’s en werkgevers om me heen wandelen. Hoewel ik wel drie jaar voor een baas heb gewerkt en dus enige kantoortuinervaring heb, merk ik hoe ver van mijn bed het soms voelt als het gaat over gezamenlijke lunchpauzes en SCRUM-sessies. Mijn werkdagen zien er totaal anders uit. 

11. Een eigen tuin. Grappig genoeg komt het best vaak voor dat mensen het hebben over klussen in de tuin, bestrating aanleggen of dat soort dingen. Als eigenaar van twee balkonnetjes die zo groot zijn als een postzegel heb ik daar de ballen verstand van. Het voordeel van wonen in een appartement is dat de VvE alle buitendingen regelt, zoals ramen lappen, de tegels schoonspuiten en de voordeuren schilderen. Over dat soort dingen heb ik me dus nog nooit druk gemaakt.

12. Nieuwsitems die de voorpagina niet hebben gehaald. Ik lees elke dag wel nieuws, maar ben bewust gaan minderen met nieuws. Ik word meestal niet vrolijk van de gemiddelde voorpagina op NOS. Daarom ben ik selectief in wat ik wel en niet lees. Van de grote lijnen ben ik wel op de hoogte. En als er iets belangrijks speelt, verdiep ik me er zeker in. Maar het komt ook weleens voor dat iemand iets aanhaalt waar ik blijkbaar net overheen heb gescrold, waardoor ik wat schaapachtig lach “Oh ja, dat zag ik ook staan, ja.” Of ik er meer dan alleen de kop van heb gezien, laat ik maar in het midden.

Ach, zo heb je altijd wat te leren. Het heeft ook wel wat om andere onderwerpen te bespreken dan de dingen waar ik me al mee bezighoud. Op één uitzondering na dan: zodra het gesprek een half uur over voetbal gaat, ben ik ‘m vaak al snel naar de wc gepeerd. Sorry, daar kan ik echt niets mee. 

Over welke onderwerpen kun jij niet meepraten? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Janne 15 april 2022 op 7:38 am - Beantwoord

  ‘- Baby’s
  – Verre reizen
  – Familietradities (ik heb een beetje een ongewone familie)
  – Games
  – Voetbal, Formule 1

  Gelukkig kunnen we het altijd nog over het weer hebben 😛

  • Romy 21 april 2022 op 10:07 pm - Beantwoord

   Haha, precies! Werkt altijd! Of mijn favoriete onderwerp om te benoemen als het awkward wordt: de huisdieren. Ik ben altijd blij als mijn gesprekspartner dan een hond, kat of konijn heeft rondlopen waar je over kunt beginnen 😉

 2. Naomi 15 april 2022 op 8:55 am - Beantwoord

  Een toets over de ruimte? Ik geloof toch dat dat ik die nooit gehad heb, want ik weet zeker dat ik me de onvoldoende dan had herinnerd die ik sowieso had gehaald. Bijna alles is herkenbaar, dus wij zouden samen een boom opzetten over bloggen tijdens die onderwerpen. Over een vervelende leidinggevende kan ik helaas wél meepraten, maar bij die andere elf onderwerpen zwijg ik ook;).

  • Romy 21 april 2022 op 10:08 pm - Beantwoord

   Haha, high five! Wel jammer dat je over die vervelende leidinggevende helaas wel gespreksstof uit eigen ervaring hebt. Dat is dan weer juist het soort onderwerp waar je liever niet over wilt kunnen meepraten 😉

 3. Giovanna Jansen 15 april 2022 op 9:20 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Alleen 7 en 10 kan ik uit eigen ervaring wel over meepraten, bij de andere dingen haak ik in gesprekken vaak ook af. Ik heb geleerd om dan vooral de ander te laten praten en gewoon te luisteren (dan is altijd goed) of om er geïnteresseerd over door te vragen (de tuin bijvoorbeeld), zodat de ander evengoed erover vertelt zonder dat ik iets erover hoef te weten of te zeggen.

  • Romy 21 april 2022 op 10:06 pm - Beantwoord

   Precies! Zo doe ik dat meestal ook. Ik kan alsnog geïnteresseerd zijn in onderwerpen waar ik niets van afweet. En hoe meer je luistert, hoe wijzer je er toch nog over wordt, ook zonder eigen ervaring 🙂

 4. Audrey 15 april 2022 op 9:47 am - Beantwoord

  Heerlijk lijstje! We hebben een hoop punten gemeen. Met dank aan mijn vriend heb ik nu wat meer bekende films gezien, dat scheelt wel. En als het ooit zover is, weet je gauw genoeg alles over baby’s 🙂

 5. Meaghan 15 april 2022 op 10:01 am - Beantwoord

  Over bijna alles wat er op je lijstje staat, kan ik niet meepraten. Helaas ken ik wel de verhalen van vervelende leidinggevenden en collega’s 😉 en ik interesseer me wel in de ruimte, maar verder ben ik ook een leek op de gebieden die jij noemt. Ik heb trouwens wel een eigen tuin, maar daar doe ik vrij weinig mee. Die is gewoon volledig betegeld, zodat ik er zo min mogelijk onderhoud aan heb.
  Trouwens, wat zie je er prachtig en stralend uit op de foto’s in dit artikel, echt heel mooi! Wilde ik even benoemd hebben! <3

  • Romy 21 april 2022 op 10:05 pm - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt, dank je wel! <3
   En hoe tof dat je een eigen tuin hebt! Betegeld of niet, zo'n buitenruimte lijkt me heerlijk. En met een fijne tuinset op een betegeld terras ziet het er alsnog gezellig uit, toch? 🙂

 6. Daenelia 15 april 2022 op 11:26 am - Beantwoord

  Babies. Ik weet de basics: ze eten, slapen en poepen. Daarnaast doen ze niks wat bijdraagt aan een normaal leven, zoals een hond of kat dat wel doen. Ik bedoel: een hond neemt je mee uit wandelen, een kat ligt soms lekker warm tegen je aan en doet haar eigen ding als je bezig bent. Babies moeten eerst 9 maanden in je lichaam parasieteren en dan nog eens minimaal 18 jaar daarna. En ze worden ook steeds vervelender naarmate ze ouder worden! 😛 (Ik gun iedereen prachtige babies en dat ze er maar van mogen genieten, maar ik heb er nooit iets aan gevonden.) En autoracen, want dat vind ik supersaai en nog slecht voor het milieu ook.
  Verder ben ik een science fiction fan, weet aardig wat over het heelal zonder daar al te veel moeite voor gedaan te hebben, heb ik echt alle klassieke films wel gezien (inclusief Battleship Potemkin, een beetje actueel misschien weer?) en ik ben goed op de hoogte van het nieuws ook voor mijn algemene ontwikkeling: dus niet alleen de gebeurtenissen maar ook de achtergrond.
  … misschien duik ik wel in te veel onderwerpen en is dat eigenlijk heel gek??

  • Romy 21 april 2022 op 10:04 pm - Beantwoord

   Haha, ik moest hard lachen om je beschrijving van baby’s. Ik moet zeggen: ook al zie ik mezelf zeker wel als moeder ooit, een zwangerschap en de babyperiode lijkt mij ook allesbehalve een roze droom. Maar wie weet krijg ik ooit een droombaby en een droomzwangerschap. We blijven positief 😉
   Enne, niets mis met in onderwerpen duiken die je interessant vindt. Ik kan me soms ook juist helemaal verliezen in onderwerpen die me boeien; voordat ik het weet heb ik heel Google doorgespit.

 7. Johanna 15 april 2022 op 11:52 am - Beantwoord

  Over veel op je lijstje kan ik niet meepraten. Eens per jaar kijken we verschillende super goede filmen op het filmfestival hier, maar natuurlijk geen filmen die iedereen kent. Het zelfde met boeken, maar daar heb ik gelukkig vrienden die het zelfde genre lezen gevonden. Ik ben erg sportgeinteressereerd, maar niet in alle. Waar ik totaal niet in meepraten kan zijn auto,s (voor mij een vervoersmiddel dat ik niet heb) en andere statussymbolen. En natuurlijk babykraam. Maar geen probleem, in de juiste omgeving vind je altijd gesprekspartners. En van smalltalkborrels houd ik niet.

  • Romy 21 april 2022 op 10:01 pm - Beantwoord

   Oh ja, auto’s is ook zo’n onderwerp waar ik niet echt over kan meepraten. Althans, wel over wat ik vrolijke kleuren voor auto’s vind 😉 Maar zodra het gaat over functionaliteiten en automodellen, dan haak ik snel af.

 8. Ida 16 april 2022 op 1:47 pm - Beantwoord

  Hihi, wat grappig! Ik deel de meeste punten met jou! Maar voetbal vind ik op zich nog wel leuk, maar hele lange verhalen worden het niet. Daarnaast kan ik ook niet meepraten over onder andere stapavondjes, kroegentochten, tatoeages, vleesgerechten, science fiction- en horrorfilms. Dat is niet aan mij besteed en vind ik ook helemaal niet erg. Er zijn zat andere en leukere tijdsbestedingen

  • Romy 21 april 2022 op 9:59 pm - Beantwoord

   Yup, same here! Eigenlijk alle dingen uit jouw rijtje kan ik ook niet over meepraten. Bij gesprekken over vlees leidt dat nog weleens tot awkward situaties. Als mensen dan aan mij vragen wat ik graag eet en ik zeg dat ik vegetariër bent, dan zie ik opeens een paar gezichten wat geschrokken kijken, haha 😉

 9. Saskia 16 april 2022 op 8:29 pm - Beantwoord

  8 en 10 heb ik wel. Verder komt het me allemaal wel redelijk bekend voor. Ik hou wel van het kijken van F1, terwijl ik niet zo van de sport ben. Zit zelfs met M. en m’n schoonvader in een pouletje ervan 😉 Sta nu bovenaan, deste leuker en spannender om te kijken of m’n uitslag klopt…

  • Romy 21 april 2022 op 9:54 pm - Beantwoord

   Wat tof! En ik ga heel hard voor je duimen dat je bovenaan blijft staan 🙂

 10. Anna 26 april 2022 op 1:06 pm - Beantwoord

  Haha wat een geweldig lijstje, zo herkenbaar ook! Over sport (en de sportschool) kan ik als asportief persoon ook niet meepraten. En als het gesprek over baby’s gaat haak ik ook af ;-).

Recente blogs

Review Kattenknutsels – DIY met katten

17 oktober 2016|DIY|

Voor mijn verjaardag kreeg ik een paar maanden geleden van een vriend het boek Kattenknutsels van Femke Vindevogel. Ik was meteen verkocht. Niet alleen omdat ik het geweldig vind om dit soort persoonlijk uitgezochte cadeaus te krijgen, maar vooral omdat dit boek en ik me een match made in heaven leken. Ik ben namelijk dol op DIY-projecten en heb ook een enorme liefde voor katten. Een combinatie van die twee, hoe geweldig zou dat zijn? Inmiddels heb ik het boek van voor tot achter bekeken en vandaag laat ik je mijn mening erover weten. Lees je mee?

Overanalyseren is niet nodig; laat je gevoelens er zijn! (5 inzichten)

3 augustus 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Ben ik nu verdrietig of boos? Waarom raakt dit me zo? En hoe komt het dat ik zo heftig reageerde op die situatie, terwijl een ander er alleen zijn schouders over ophaalt? Ik betrap mezelf er heel regelmatig op dat ik mijn eigen reacties of gevoelens van voor tot achter analyseer. Op zoek naar een logische verklaring. De laatste jaren laat ik die verklaring vaker zitten en ben ik minder gaan overanalyseren, meer gewoon gaan voelen. Want misschien hoeft dat wat je denkt, voelt en piekert, wel niet te verklaren te zijn.

7 dingen die ik deed als kind en ook nu meer wil doen

3 september 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Op Evelynes Instagram-account kwam ik vorige week een mooie vraag tegen. Als je teruggaat naar je jeugd, wat zijn dan de dingen waar je écht blij van werd (en wordt)? In de tijd voordat je je bezig hield met wat anderen van je vonden, voordat je jezelf misschien negatieve dingen had wijsgemaakt en voordat je dagen werden gevuld door allerlei verplichtingen. Op momenten dat je even kwijt bent wat je nu eigenlijk het allerliefst wilt, kunnen die lievelingsdingen van toen je soms helpen om ook nu weer de juiste richting op te gaan.