ongeduld 2

13 dingen waar ik te ongeduldig voor ben

 • 16 februari 2022
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Vastlopende computers. Handleidingen van een pagina of twintig. Of videotutorials waarvoor je een half uur (!) aandachtig (!) naar een schermpje moet turen. Het zijn een paar dingen waarvoor ik alleen met veel moeite het geduld kan opbrengen. Hoewel ik het redelijk goed verborgen houd voor anderen, is geduld absoluut geen eigenschap waarin ik uitblink. Soms ook tot mijn eigen frustratie, hoor. Voor deze dingen ben ik gewoon te ongeduldig.

Waar ik te ongeduldig voor ben

 • Spelletjes waarvoor de uitleg al een uur duurt. Ik ben gek op 30 Seconds, snelle kaartspellen of desnoods Pim Pam Pet. Maar uitgebreide bordspellen waarvoor je eerst een hele handleiding moet doorploegen, zijn helaas minder aan mij besteed. Ik ben dan vaak de helft van de spelregels alweer kwijt tegen de tijd dat ik de handleiding door ben, of haak vanzelf al af. Nee hoor, doe mij dan maar een écht ontspannend spel waar ik niet te veel over hoef na te denken.
 • Handleidingen van voor tot achter lezen. Het zit ‘m niet alleen in spelletjes; handleidingen zijn bij mij sowieso een ding. Tot ergernis van Bart ga ik er vaak vanuit dat ik vanzelf in de praktijk wel kan ontdekken hoe iets werkt. Gewoon aan wat knoppen zitten en beginnen, dan kom je er wel achter. Die strategie is inderdaad niet altijd waterdicht (daarvan getuigt het feit dat ik pas na een half jaar ontdekte dat mijn stofzuiger een uitknop had en dat de stekker uit het stopcontact halen niet de enige manier was om ‘m uit te krijgen). Maar ik kan het gewoon niet opbrengen om eerst twee uur lang alle stappen te doorlopen en elk mogelijke knopje te bestuderen.
 • Vergaderen om het vergaderen. Met calls en vlotte vergaderingen heb ik geen enkele moeite. Uitgebreid kennismaken vind ik ook hartstikke leuk. Maar als mensen een vergadering plannen puur omdat het De Grote Vergaderdag is, dan slaak ik wel van binnen een diepe zucht. In loondienst had ik weleens vergaderingen van twee uur waar geen speld tussen te krijgen was en waar ik soms bij zat puur om mee te luisteren. Ik moet zeggen: daar werd ik naast een tikkie ongeduldig (want: ik ben naast een beetje ongeduldig ook gek op efficiëntie!), ook een beetje slaperig van.
 • Urenlang zoeken in de winkel. Ik ben te eigenwijs om meteen om hulp te vragen. Maar als ik bijvoorbeeld in de GAMMA ronddwaal op zoek naar gereedschap, vensterbanken of iets anders voor in huis, dan trek ik na een paar minuten wel iemand aan zijn jasje. Met name in winkels waar ik niet zo goed thuis ben, waar doe-het-zelf-zaken voor mij als niet-zo-getalenteerde klusser ook onder vallen, schakel ik al snel de hulp in van een reddende engel die de weg in het assortiment beter weet dan ik.
ongeduld
 • Mijn haar föhnen. Ik weet dat de Curly Girl-methode aanraadt om na elke wasbeurt met de diffuser in de weer te gaan, maar mijn ongeduldige kant vindt daar wat van. Het is zo lekker makkelijk om direct uit de douche te kunnen stappen en aan je ontbijt te beginnen. Nee, een kwartier mijn haren föhnen is niet iets waar ik graag de tijd voor neem. Te ongeduldig voor. En wellicht ook te hongerig naar mijn ontbijt?
 • Kasten in elkaar zetten. De IKEA-relatietest hebben wij met z’n tweeën doorstaan, maar geheel frustratieloos verliep het niet. Ik heb mijn PAX-kast destijds bewust door IKEA-mensen in elkaar laten zetten. Kostte me honderd euro, maar scheelde mij een hele dag werk, heel veel frustratie en (wederom) die ellendige handleiding. Dat ik over zo’n kast vaak twee uur langer doe dan de aangegeven tijd, maakt het er ook niet aantrekkelijker op om het klusje zelf te klaren. Mijn gebrek aan ruimtelijke kennis ook niet, vrees ik. Ieder z’n talent, zeg maar.
 • Gerechten waarvoor je hele dagen in de keuken staat. Koken vind ik leuk. Heel leuk zelfs. Maar mijn recepten hebben één ding gemeen: ze kosten bijna nooit meer dan een uur om te maken. ’s Ochtends de bonen of kikkererwten laten wellen, vind ik nog te doen. Maar ik zie mezelf niet snel een soep maken waarvoor ik vijf uur in de keuken sta. Of zelf taarten maken waar een hele middag werk in gaat zitten. Nee, doe mij maar een wat sneller gerecht. Aan de andere kant kan ik wel enorm genieten van de creaties van mensen die wél het geduld voor die dagvullende kooksessies kunnen opbrengen.
 • Andersvormige cadeaus mooi inpakken. Voor iemand met 1001 creatieve uitspattingen ben ik een verbazingwekkend slechte inpakker. Boeken en rechte dingen inpakken, lukt nog wel. Maar zodra cadeautjes er andersvormig uitzien (bierflesjes, vazen, etc.), heb ik al snel geen idee wat ik ermee aan moet. Genoeg plakband gebruiken en soms de snoepjestactiek toepassen (aan beide uiteinden een stuk papier overlaten en daar een lintje omheen knopen, voor de zuurtjes-look), is mijn go-to strategie. Ik weet dat het allemaal wel wat mooier kan, maar dat is dan maar zo.
 • Fan-tas-ti-sche plannen langer laten wachten. Als ik iets in mijn hoofd heb gehaald, dan voelt het al als een uitdaging om er een week mee te moeten wachten. Spannende receptideeën voer ik het liefst die avond al uit. Bedenk ik dat ik zin heb om naar een bepaalde stad te gaan? Dan stap ik bij voorkeur een uur later in de auto. En heb ik een creatief idee om bijvoorbeeld de muur te verven of met broccoli te schilderen, dan wacht ik er ook liever niet langer dan een week mee. Mijn jeukende handen kunnen niet wachten!
 • Nieuwsberichten tot in detail lezen. Ik ben een goede koppensneller bij artikelen op NOS en weet snel mijn weg te vinden naar artikelen of alinea’s die me aanspreken. Die lees ik graag tot in detail, maar een groot deel van de dagelijkse nieuwsartikelen scrol ik alleen vluchtig doorheen.
 • Heel lang wachten op eten. Als ik honger heb, dan heb ik ook echt honger en loop je het risico op een beetje chagrijnigheid. Daarom word ik niet heel gelukkig van restaurants waar je bijvoorbeeld 1 uur of 1,5 uur watertandend moet wachten totdat het gerecht of de menukaart jouw kant op komt. Vanwege een verkeerde bestelling moest ik een paar maanden geleden eens een half uur wachten op een afhaalmaaltijd, terwijl het al Romy-etenstijd was geweest. Kan je zeggen, ik was serieus hangry.
 • Nieuwe kleding in de kast laten hangen. Kan. Ik. Gewoon. Niet. Ik moet en zal die nieuwe rok meteen aantrekken. Zodra ik iets nieuws in huis heb, heb ik vaak al heel snel het plastic eraf gescheurd om het maar te kunnen gebruiken.
 • Typen op mijn telefoon. Waarom priegelen met je vingers op dat kleine schermpje als je ook tien keer zo snel op de computer kunt tikken? Om die reden doe ik bijna alles qua typwerk op mijn computer. Het komt niet vaak voor dat ik mailtjes of appjes op mijn telefoon beantwoord. Zelfs de captions voor mijn Instagram tik ik lekker makkelijk vanaf mijn laptop. Zou dat efficiëntie zijn of vooral ongeduld?

Geduld is een schone zaak

Tja, geduld is een mooie eigenschap. Eentje die ik soms wel meer zou willen hebben. Tegelijkertijd zorgt mijn ongeduld ook vaak voor spontane acties en ben ik daardoor wel iemand die snel in actie komt.

In veel situaties ben ik gelukkig wel geduldiger dan een aantal jaar geleden. Ik neem vaker de tijd voor dingen, het lukt me ook beter om dingen stap voor stap aan te pakken in plaats van alles meteen te willen. Maar op sommige momenten – zoals die hierboven – slaat mijn ongeduld nog altijd toe. Ach, niemand is perfect, toch?!

Waar ben jij te ongeduldig voor?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 16 februari 2022 op 8:33 am - Beantwoord

  Heerlijk artikel, met veel herkenbare punten! Ik vraag me trouwens af of er mensen bestaan die handleidingen lezen. Nee toch?;)

  • Audrey 16 februari 2022 op 9:28 am - Beantwoord

   Ooo ja, cadeautjes inpakken! En je moet mij inderdaad ook echt niet lang op eten laten wachten.

   Ik doe overigens ook maar beperkt een poging tot mijn ongeduld verbergen. Sowieso verraadt mijn gezicht me al regelmatig, haha.

   • Romy 18 februari 2022 op 10:02 pm - Beantwoord

    Haha, ik vrees dat dat laatste ook voor mij geldt 😉

 2. Daenelia 16 februari 2022 op 9:13 am - Beantwoord

  Ik lees handleidingen. Maar alleen dat stuk wat ik nodig heb. Natuurlijk lees je dat niet van voor naar achter. Om een taal te leren lees je toch ook geen woordenboek??
  Maar ik ben geduldiger dan de meeste mensen. Ik heb wel een tip voor filmpjes van meer dan 20 min duren. Speel ze eens af op dubbele snelheid. Kans is groot dat dan je aandacht er wel bijblijft. En gaat het iets te snel bij een interessant stuk: gewoon terugspoelen.

  • Romy 18 februari 2022 op 10:04 pm - Beantwoord

   Oeh goede tip! Die ga ik onthouden als ik weer eens een filmpje kijk waar ik nauwelijks het geduld voor kan opbrengen 🙂

 3. Darina 16 februari 2022 op 9:45 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen en ook herkenbaar. Ellelange handleidingen, vergaderen om te vergaderen, ik kan het geduld gewoon niet opbrengen. Maar voor de rest heb ik best geduld 🙂

 4. Ellen 16 februari 2022 op 10:59 am - Beantwoord

  Heel veel herkenbaarheid! Voor het inpakken van cadeautjes los ik het vaak op door het item in een schoendoos of doos waarin ik iets geleverd kreeg te stoppen en deze rechthoek in te pakken. Kost misschien iets meer inpakpapier, maar scheelt een hoop gedoe en een mogelijk bij elkaar gefrommeld stuk inpakpapier dat de vuilbak in kan. PS: de outfit op de foto’s bij dit artikel staan je echt prachtig!!

  • Romy 18 februari 2022 op 10:03 pm - Beantwoord

   Dank je voor je lieve compliment over mijn outfit!
   En wat een handige inpaktip! Die ga ik onthouden voor cadeaus met onhandige vormen. Zodra het rechthoekig is, kun je er al een stuk makkelijker mee uit de voeten inderdaad.

 5. Geke 16 februari 2022 op 6:00 pm - Beantwoord

  Herkenbaar, vooral die gezelschapspelletjes! Als een bepaalde persoon uit onze vriendenkring de uiteenzetting doet, duurt het vaak langer dan het spel zelf en tegen dan is de zin al dik over (en begrijp ik er allicht nog steeds niets van). Dus doe mij maar Regenwormen, Quircle, Cottage Garden, dat soort dingen 🙂

  • Romy 18 februari 2022 op 10:02 pm - Beantwoord

   Haha, ik begrijp je hélemaal. Toen ik op de middelbare school zat, had ik daar ook vaak last van bij spelletjes met mensen die iets te graag uitleg erover geven 😉

 6. Irene 17 februari 2022 op 9:25 pm - Beantwoord

  Haha, dat cadeaus inpakken, herkenbaar! Ik werkte ooit in een winkel waar ze ook handtassen verkochten en wat was dat altijd een uitdaging om die dingen mooi in te pakken! Zéker als de koper dan ook nog eens heel aandachtig – en vaak ongeduldig – staat te kijken of je het wel goed doet.

  • Romy 18 februari 2022 op 9:55 pm - Beantwoord

   Oeh ja, handtassen lijken me ook echt een uitdaging om in te pakken. En met iemand achter je die staat te kijken al helemaal helaas.

 7. Amber 18 februari 2022 op 12:24 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar artikel. Gek gevormde cadeautjes steek ik gewoon in een leuk cadeautasje. Waarom moeite doen om zoiets in te pakken als het papier er toch weer af moet?

  • Romy 18 februari 2022 op 9:45 pm - Beantwoord

   Hier precies hetzelfde! 🙂 Lekker makkelijk om te doen en zo’n tasje ziet er ook nog eens vrolijk uit.

 8. Anouk 20 februari 2022 op 7:44 pm - Beantwoord

  Ik ben echt voor al deze dingen ook te ongeduldig, behalve het kasten in elkaar zetten dat vind ik heel leuk 🙂

 9. bychristiana 21 februari 2022 op 11:04 am - Beantwoord

  Met handleidingen heb ik ook niks. Ik probeer net als jij dingen gaandeweg te ontdekken, en oké, ik geef direct toe dat dat in de praktijk niet altijd werkt;-) Aan de andere kant heb ik dan wel weer een engelengeduld wanneer het gaat om het inpakken van cadeautjes. Vanwege mijn werk heb ik er dan ook al heel wat verpakt in de afgelopen jaren en ik kan daar heel wat werk van maken. Het leukste is altijd klanten die haast hebben en loeichagrijnig zijn, zeker rond kerst. Ik ga dan heel kalmpjes inpakken en zodra het laatste stukje plakband er op zit, staan ze op het punt het uit je handen te grissen en dan zeg ik; oh nee, mevrouw, er komt nog een heel mooi lint omheen;-) Dan voel ik me net Mr. bean uit Love actually;-)

  • Romy 23 februari 2022 op 7:33 am - Beantwoord

   Haha, heerlijk dat je er dan extra de tijd voor neemt! Ik zie het al helemaal voor me 🙂 Maar een mooi ingepakt cadeau is dan ook wel een feestje om te krijgen of te geven.

 10. Meaghan 21 februari 2022 op 12:46 pm - Beantwoord

  Jeetje, dit is een van de eerste keren dat ik mij minder herken in wat jij omschrijft! De enige punten die hier staan waar ik geen geduld voor heb zijn vergaderen om het vergaderen en lang wachten op mijn eten hihi. Verder heb ik met de andere punten die er staan niet echt veel moeite en waarschijnlijk engelengeduld 🙂 Ik ben sowieso niet erg ongeduldig. Ik kan wel ongeduldig zijn met dingen die ik als verspilde tijd ervaar, zoals in de file staan, wachten in een rij of mensen die voor je lopen en extreem langzaam lopen. Daar kan ik dan weer niet tegen haha.

  • Romy 23 februari 2022 op 7:40 am - Beantwoord

   Hihi, ik ben jaloers op jouw engelengeduld 🙂 Ongeduld is echt mijn slechtste eigenschap, hoewel er gelukkig los van deze 13 punten ook situaties zijn waarin ik wel veel geduld kan opbrengen. Grappig genoeg ben ik met kinderen en dieren bijvoorbeeld wel heel geduldig als ze wat treuzelen of iets niet meteen begrijpen.

 11. Giovanna Jansen 21 februari 2022 op 12:49 pm - Beantwoord

  Haha herkenbaar! Vooral die handleidingen niet lezen, lang ergens naar moeten zoeken of lang moeten wachten. Veel te zonde van mijn tijd, ik ga liever meteen aan de slag of (in een winkel) meteen op mijn doel af. 😉

Recente blogs

9 rituelen op zondag om de week goed te beginnen

14 oktober 2018|Positiviteit|

Zondag is - op vrijdag na - absoluut mijn favoriete dag van de week. Beetje wandelen, beetje series kijken, beetje knutselen, beetje fotograferen en vooral een beetje boel genieten. Het is voor mij vaak de meest ontspannen dag van de week, die ervoor zorgt dat ik daarna met frisse moed aan de nieuwe week kan beginnen. Hoe je er op zondag alvast voor kunt zorgen dat jouw week goed begint? Ik noem 9 rituelen op zondag die ik fijn vind om er weer een week tegenaan te kunnen.

Inkiekje #93 | Valkenburg, vuurwerk, verhuisstatus & verkooptraantjes

11 september 2023|Persoonlijk|

Terwijl ik dit dagboek typ, zit ik in de auto op weg naar huis vanuit Valkenburg. Met ietwat stijve kuiten na een stevige wandeling in de hitte, maar ook met veel mooie herinneringen in mijn hoofd. En met twee volle weken achter de rug! We werden officieel eigenaar van ons nieuwe huis, stelden ons appartement open voor bezichtigingen en toastten onder het genot van vuurwerk op onze nieuwe start in een nieuwe woonplaats. Daarnaast ging ik met Pippa twee keer op (onvrijwillig) mini-avontuur door samen bij mijn ouders te werken, maakte ik mijn meest geliefde restauranttaartje na en raakten we een paar pittige pindakaaspotten aan de straatstenen niet kwijt. Ik praat je bij in dit Inkiekje!

Blij lijstje #2 | Opluchting, bullet journal & muurgedicht

25 oktober 2018|Positiviteit|

Blijmakers, genietmomentjes en vrolijkheid. De leukste momenten van de dag kunnen soms klein, maar fijn zijn. Elke maand plaats ik een blij lijstje op mijn blog en vandaag is het de beurt aan mijn vrolijkheidsmomentjes van oktober. Zo begon ik aan een bullet journal om mijn blijmakers bij te houden (hoe toepasselijk!), vermaakte ik me met een tv-programma vol awkward situaties en was ik onwijs opgelucht nadat ik in de trein de schrik van mijn leven had gehad. Oké, genoeg teasers! Over naar mijn blije lijstje van deze maand!