waar ik me niet meer druk over maak

15 dingen waar ik me nu NIET meer druk over maak

 • 16 juli 2020
 • 35 Reacties

Soms worden je gedachten opgeslurpt door gepieker dat nog geen seconde van je tijd waard is. Toch is het lastig om die gedachten zomaar uit je hoofd te bannen. Gelukkig worden met de tijd sommige van die dingen haast vanzelf minder belangrijk. Zo heb ik ook genoeg kleine dingen waar ik me ooit bijzonder druk over maakte, maar die me nu nog maar weinig kunnen schelen. Dit zijn 15 dingen die ik tegenwoordig prima kan loslaten. Gelukkig maar! Scheelt weer hersenruimte voor dingen die er wél toedoen.

 1. Of ik wel “mooi genoeg” ben. Op mijn LinkedIn-profiel staat gewoon tekstschrijver als beroep, geen supermodel. Jaloersmakende looks hoef ik dus gelukkig niet te hebben. Dat je op de foto hierboven mijn verwaaide haren, samengeknepen oogjes en iets te hoog opgetrokken lippen ziet, zijn allemaal punten waar ik me ooit druk over had gemaakt. Nu zie ik vooral iemand die blij en gelukkig is. Dat is me veel meer waard dan welk schoonheidsideaal dan ook.
 2. Of mijn blogartikelen leuk genoeg zijn. In het begin legde ik mijn bloglat soms torenhoog. Dan kon ik flink twijfelen of een artikel wel echt fijn leesvoer was voor mijn bezoekers. Inmiddels plaats ik gewoon wat ik wil plaatsen. Heel logisch dat niet iedereen bij elk artikel zal doorklikken. Dan is dat maar zo. Daar is het kruisje in de rechterbovenhoek voor uitgevonden.
 3. Wat mensen ervan vinden dat ik blog. In de eerste twee jaar van mijn blogbestaan vond ik het maar ongemakkelijk als mensen op een verjaardag opeens mijn blog bleken te lezen. Of als ze vroegen naar mijn hobby’s en ik moest toegeven dat ik stukjes van mijn leven op het web deel. Zodra de vraag “Ja maar, wie leest dat dan?” volgde, zat ik al helemaal te blozen. Gelukkig kan dat me nu niets meer schelen. Ik vind bloggen al vier jaar helemaal te gek. Ik kan me goed voorstellen dat het niet ieders hobby is, maar dat hoeft ook niet. Mij maak je dan weer niet blij met vanonder een vissershoedje naar een dobber turen of met in oranje tenue naar voetbalwedstrijden kijken.
 4. Of er Pippa-haren door de kamer dwarrelen. Tja, het leven van een kattenvrouwtje houdt nu eenmaal in dat je woning al tien minuten na het stofzuigen niet meer haarvrij is. Ook als er plotseling iemand op bezoek komt.
 5. Of anderen mijn kleurrijke interieur net zo geslaagd vinden als ikzelf. Logisch dat niet iedereen wildenthousiast wordt van een roze stoel, een knalgele muur en iets meer dan één vrouwelijke touch. Gelukkig hoeven die mensen hier niet te wonen.
 6. Of mensen mijn outfits wel geslaagd vinden met de vele kleuren, vrolijke patroontjes en jurken in plaats van standaard spijkerbroeken. Er zijn vast genoeg mensen die stiekem denken “Nou, dat zou dus niets voor mij zijn!”. Tja, als ik er zelf maar blij van word.
 7. Naar buiten gaan met een blotebillengezicht dat ik niet met mascara en concealer heb opgeknapt. En nee, het maakt me ook niet uit als ik dan net een bekende tegenkom. Zelfs niet als die bekende precies op dat moment uitroept “Jij ziet er moe uit!”.
 8. Of mensen het stom vinden als ik iets niet gratis doe. Voordat ik ondernemer werd, heb ik talloze keren gratis werk gedaan voor mensen. Kosteloos een tekst nakijken van 20.000 woorden? Ja hoor, kom maar door! Doe ik dit weekend wel. Een blogsamenwerking aangaan met iemand die “geen budget heeft” maar wel promotie wil? Nou vooruit! Tegenwoordig ben ik daar veel stelliger in (behalve voor lieve vrienden en familie natuurlijk!) en vraag ik standaard geld voor werk dat ik doe. Brood krijg je ook niet gratis mee van de bakker als je portemonnee leeg is.
 9. Wat mensen van mijn werk vinden. Gek eigenlijk dat ik het drie jaar geleden nog heel belangrijk vond of mensen mijn baan wel goed genoeg vonden. Nu ik werk doe dat ik zelf geweldig leuk vind, boeit het me niet meer zo wat een ander ervan vindt. Ook niet als mensen denken dat ik maar wat aanrommel. Laat ze maar denken. Als ik en mijn dierbaren maar weten hoe het zit.
 10. Wat anderen ervan vinden als ik mijn vrijdagavond in een Grumpy Cat-pyjama op de bank doorbreng met een flauwe Nederlandse serie op. En als ik vervolgens om half twaalf al op het punt sta op de bank in slaap te vallen. Nope, van dansen op de bar en cocktails ben ik niet. Nooit geweest ook eigenlijk. Ook dat maakt me niet meer uit. Zelfs niet als anderen dat suf, saai en sullig vinden.
 11. Mijn bolle wangetjes. Ik vond ze ooit vreselijk. Nu ben ik er eerlijk gezegd juist wel blij mee. En ik weet nu al dat er een moment komt – hopelijk pas over een héél lange tijd – dat de boel gaat hangen en dat ik terugverlang naar die wangetjes van nu.
 12. Dat niet iedereen mijn vriend(in) is. Vond ik ooit heel frustrerend. Het liefst wilde ik dat iedereen mij aardig, leuk en grappig vond. Maar ja, niet met iedereen kun je nu eenmaal minutenlang schaterlachen en goede gesprekken voeren. Het is oké dat je niet met iedereen vrienden bent. Misschien juist wel beter. Scheelt weer propvolle weekenden!
 13. Dat ik soms tijd voor mezelf nodig heb. Na een weekend vol plannen vind ik het heerlijk om me even af te zonderen, achter mijn laptop te kruipen of in mijn uppie creatief bezig te zijn. Dat is oké. Ik voel niet meer de drang om dat uit te leggen of me er schuldig over te voelen.
 14. Dat 5 dagen per week in loondienst werken niet mijn ding is. Heb ik geprobeerd. Maar ik vind gewoon te veel dingen leuk om me op één ding te focussen en dat na een jaar nog steeds leuk te vinden. Gelukkig heb ik in mijn onderneming wél helemaal mijn ding gevonden.
 15. Dat ik niet in alles de beste kan zijn. Sterker nog, dat ik in sommige dingen verdomd slecht ben. Ook daar maak ik me niet druk meer over. Gelukkig zijn er altijd andere mensen die daar wél goed in zijn en die het nog leuk vinden om te doen ook. Ieder zijn ding. Houdt de economie lekker draaiende!

Waar maakte jij je eerder wel en nu NIET meer druk over?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 16 juli 2020 op 6:39 am - Beantwoord

  Harige oksels. Ik heb geluk misschien, maar ik heb keurige harige oksels. Ik maak me nu ook geen zorgen meer dat iemand dat misschien ziet.
  (Als ik professioneel gekleed ga draag ik toch nooit iets met blote bovenarmen, maar casus maakt het me geen bal meer uit.)

 2. Darina 16 juli 2020 op 7:59 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik maak me ook niet meer zo druk over dingen, waar ik me tien jaar geleden wel heel erg druk om kon maken. Wat vindt men van mij of de keuzes die ik maak of andere zaken die voor mij heel belangrijk zijn? Het is een heel proces geweest maar het is het waard!

 3. Audrey 16 juli 2020 op 9:03 am - Beantwoord

  Yessss, wat een lekker lijstje! Ik geloof dat dit soort dingen ook echt met de leeftijd komen.

  Ik maak me niet meer druk om het showen van mijn witte, niet al te slanke benen en draag sinds een paar jaar gewoon een korte broek in de zomer.

  • Romy 25 juli 2020 op 5:48 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu zonder twijfel wel gewoon een korte broek aantrekt. Groot gelijk! Sowieso omdat witte benen helemaal oké zijn (ik ben er ook mee gezegend als roodharige) en ook omdat een lange broek natuurlijk geen porem is op een warme dag.

 4. Naomi 16 juli 2020 op 9:05 am - Beantwoord

  Heel erg mooi en op veel punten herkenbaar. Wat ik soms nog lastig vind, is wat anderen vinden van bepaalde keuzes die ik maak. Toch probeer ik dat wel steeds meer los te laten. Advies? Graag. Maar uiteindelijk is het mijn besluit.

 5. Anouk 16 juli 2020 op 9:35 am - Beantwoord

  Mijn bolle wangetjes maak ik me al jaren niet meer druk over, en ook dat ik veel te jong word geschat maakt me niet meer zoveel uit. Ik kan nog altijd voor een jaar of 18 doorgaan terwijl ik ondertussen bijna 22 ben. Wat mensen van mijn blog vinden maak ik me nog steeds veel te druk over, en als iemand vraagt wie leest dat dan dan hakkel ik altijd een beetje dat niet zo veel mensen dat lezen hoor (alsof het iets ergs is als veel mensen het zouden lezen. Daar kom ik vast nog wel eens overheen.

  • Romy 25 juli 2020 op 5:52 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je je nog wel zorgen maakt over de meningen van anderen over je blog. En dat terwijl je juist zo’n leuke blog hebt. Mijn ervaring is dat mensen het vaak juist heel leuk vinden als je zo enthousiast bent over wat je doet (een blog in dit geval). En als ze dat niet vinden, dan probeer ik maar te bedenken dat ik ook niet de hobby’s van ieder ander (bijvoorbeeld vissen) even goed begrijp 😉

 6. Mirjam 16 juli 2020 op 9:55 am - Beantwoord

  Wat een fijne blogpost weer om te lezen 😀 Ik reageer dan niet altijd op je blogs, maar heb nog bijna nooit iets weggeklikt omdat ik het niet leuk vond 😉 Je blog is van jou, dus dat moet je ook gewoon zo houden! Probeer ik ook steeds meer toe te passen in m’n leven, maar soms vind ik dingen nog wel spannend om te delen. Vroeger vond ik het heel erg als ‘bekenden’ (collega’s enzo) mijn boeken hadden gelezen en daar dan over begonnen te praten met mij. Beetje net als met bloggen, haha. Maar nu vind ik dat alleen maar leuk als mensen dat doen!

  • Romy 25 juli 2020 op 5:54 pm - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt! Dank je wel!
   En natuurlijk heel mooi om te horen dat jij ook de angst voor meningen van anderen meer hebt losgelaten. Eigenlijk juist wel tof dat bijvoorbeeld collega’s je boeken lezen!

 7. Haydée 16 juli 2020 op 10:15 am - Beantwoord

  Dat vind ik persoonlijk echt het voordeel aan ouder worden: je maakt me veel minder druk om wat anderen denken. Wat een verschil met de tienerjaren!

 8. Lianne 16 juli 2020 op 10:26 am - Beantwoord

  Oh echt, heel veel dingen zijn zo herkenbaar! Bijvoorbeeld punt 1, 3, 8 en 12. Ik kon me altijd behoorlijk druk maken over wat mensen van mij vinden en wilde graag door iedereen aardig gevonden worden. Nu weet ik dat dat gewoon niet kan en dat dat zonde van je tijd is. Beter aandacht besteden aan lieve mensen die er altijd voor je zijn! Ook dat ik schrijf vond en vind ik soms nog steeds behoorlijk lastig om te delen. Wat zouden anderen daarvan vinden? Begrijpen ze het wel? Inmiddels kan ik het al steeds beter naast me neerleggen. Ik doe waar ik blij van word en als dat iets anders is dan een 9 tot 5 baan is dat zo. Ik ga niet iets doen omdat het dan past bij wat anderen doen. Ik vond zelfs het publiekelijk delen van mijn achternaam heel spannend. Die wilde ik eigenlijk het liefst verborgen houden, omdat hij nogal apart klinkt, en iedereen hem altijd verkeerd schrijft of uitspreekt. Het was voor mij echt al een hele stap om mijn achternaam te delen als instagramnaam. Maar ach, als ik wil dat mensen mijn boeken lezen, moeten ze me ook kunnen vinden. Nu kan ik gelukkig beter denken: dit is gewoon mijn naam, wen er maar aan. Focus je liever op wat ik te vertellen heb, niet op hoe ik heet!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:03 pm - Beantwoord

   Je hebt groot gelijk. Het is vooral heel belangrijk dat je doet wat jou gelukkig maakt. Een ander hoeft jouw leven niet te leven. Als jij je leven en werk maar leuk vindt – dat is wat telt!
   Wat stoer trouwens dat je alsnog je achternaam online hebt gezet, ondanks dat je niet heel blij bent met je naam. Weet je, het is gewoon jouw naam. En een achternaam krijg je nu eenmaal. De mijne zou ik ook niet per se zelf hebben uitgekozen als ik een keuze had gehad, maar het is nu eenmaal mijn naam. Precies zoals je zegt: het is veel belangrijker wat je schrijft dan wat je naam is. Dat is waarom mensen je boeken kopen 🙂

 9. Meaghan 16 juli 2020 op 10:49 am - Beantwoord

  Heel erg goed dat je je om deze dingen niet meer druk maakt! Ik merk ook vooral dat het dingen zijn waarmee je anderen een plezier doet. Het is juist heel goed dat je zo aan jezelf denkt (zonder anderen daarbij te kwetsen). Tijd voor jezelf, nee kunnen zeggen en werk niet zomaar gratis doen zijn niet egoïstisch of gemeen, maar je komt gewoon voor jezelf en je eigen grenzen op. Heel mooi hoe je er nu naar kunt kijken en dat je ook steeds vaker die beslissing durft te nemen! En ook goed om te lezen dat je je niks aantrekt van wat mensen van je werk of van je blog vinden. Beide doe je super goed en ik merk aan alles dat jij er werkgeluk en plezier uithaalt en dat is toch het allerbelangrijkste! Dan maakt het inderdaad niet uit wat andere mensen daar eens van kunnen vinden. Punt 1, 13 en 15 vind ik voor mezelf soms ook nog wel eens een uitdaging en kan ik mij helaas nog wel druk om maken, maar ik denk ook dat dat moet groeien en dat je daar vanzelf wel “schijt” aan gaat hebben. 🙂

  • Romy 25 juli 2020 op 7:07 pm - Beantwoord

   Dat zeker! Een deel van het “schijt” hebben aan dingen, komt volgens mij al vanzelf. En wat je zegt, klopt wel. Vaak gaat het vooral om voor jezelf durven opkomen. Dat vond ik eerst maar een egoïstisch idee, maar is het eigenlijk helemaal niet en is gewoon hard nodig 🙂

 10. Madelon 16 juli 2020 op 12:48 pm - Beantwoord

  Mooi artikel en mooie punten noem je ook! Ik moet eerlijk zijn dat er nog genoeg dingen zijn waar ik me nog wel eens druk over kan maken maar ook over heel veel niet meer. Inderdaad niet over het feit dat ik blog en of mijn foto’s wel mooi genoeg zijn (ik ben nu eenmaal geen professioneel fotograaf), of over dat ik klein ben en snel praat. Dat hoort gewoon helemaal bij mij!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:09 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je je over die dingen al niet meer druk maakt! En terecht ook, want daar hoef je je absoluut niet onzeker over te voelen. Hopelijk kun je die andere dingen waar je je druk over maakt ook langzaamaan wat meer loslaten.

 11. Literasa 16 juli 2020 op 2:16 pm - Beantwoord

  Mooi artikel (en ook een mooi fotomodel trouwens)! Zelf worstel ik soms nog met dingen die je beschreven hebt, maar met de jaren gaat het steeds beter om de opinie van anderen los te laten.

 12. johanna 16 juli 2020 op 2:23 pm - Beantwoord

  Leuk lijstje weer. Nu met deze dingen worstel ik eigenlijk niet meer. Maar er zijn zeker andere dingen, helaas of gelukkig kom ik er zogauw niet op. De fotos, je outfit en je interieur vind ik overigens tiptop. Is ook een beetje jouw persoonlijke “merk”. En dat is goed zo. Eenheidsworst is er al genoeg. Succes met je kleurrijke bestaan!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:12 pm - Beantwoord

   Dank je! Wat een mooi compliment! Kleur (in mijn kleding en interieur) heeft voor mij echt wel een belangrijke rol gespeeld om meer mezelf te worden. Ben blij dat ik daarin tegenwoordig meer lef durf te nemen.

 13. Evelyne 16 juli 2020 op 2:26 pm - Beantwoord

  Vroeger deed ik ook gratis en voor niets even snel een shoot, tot iemand er mij op wees dat ik eigenlijk best veel werk verricht. Ik wist toen gewoon niet hoeveel ik wel moest vragen en deed het eigenlijk met plezier. En toch ben ik iets beginnen vragen. Toen begon ik klachten te krijgen van mensen die té veel van mij eisten en toen begonnen te klagen over het budget ondanks ik nog veel te weinig vraag eigenlijk. Nu zou ik zo’n klanten zeker afwimpelen. Ik heb het gehad er mee. Alleen nog shoot voor wie wél respect heeft voor mijn werk 😉

  • Romy 25 juli 2020 op 7:15 pm - Beantwoord

   Groot gelijk heb je dat je tegenwoordig wel geld voor zulke shoots vraagt. Wat je zegt: er gaat heel veel werk in zitten. De bakker bakt ook niet in zijn vrije tijd gratis broden voor iedereen, toch?! Goed dat je nu wel een goed bedrag vraagt voor het werk dat je levert. Van mijn businesscoach leerde ik dat er altijd mensen zullen zijn die vinden dat je te veel vraagt, maar dat zijn dan gewoon je ideale klanten niet die jouw tijd ook niet waard zijn.

 14. Hermien - KouweKleren 16 juli 2020 op 3:38 pm - Beantwoord

  Veel is herkenbaar! Ik maak me er niet meer druk om dat niet alle vriendschappen voor eeuwig zijn.

 15. Dinja 16 juli 2020 op 9:48 pm - Beantwoord

  Met m’n blog doe ik ook echt wat ik zelf leuk vind. Artikelen komen zo veel sneller uit mijn creatieve brein rollen! En ik ben juist hartstikke trots dat ik blog. Ik deel het – bijna – met iedereen!
  En idd, ik maak me ook steeds minder druk over mijn ‘blotebillengezicht’. Zomaar met bril en zonder make-up de deur uitgaan doe ik nu vaker dan een paar jaar geleden. Dit is wie ik ben en als je het er niet eens mee bent… Ja dan ben je het er niet mee eens :p
  Heerlijk artikel! 😀

  • Romy 25 juli 2020 op 7:17 pm - Beantwoord

   Echt tof om te horen dat je zo veel plezier beleeft aan je blog en er ook juist trots op bent. Daar heb je dan ook alle reden voor 🙂

 16. Simone 17 juli 2020 op 9:09 am - Beantwoord

  Ohhh wat een heerlijk lijstje. En weet je, al die punten waar je zelf onzeker over bent, denkt een ander vaak echt niet over na. Mensen zijn over het algemeen allemaal meer met zichzelf en eigen onzekerheden bezig. Als jij struikelt, schaam je je. Maar de man aan de overkant die jou niet kent en het ziet, is dat binnen een seconde vergeten.. Gelukkig komt wijsheid met de jaren en leren we dat er idd veel dingen belangrijker zijn dan er perfect bijlopen of ons druk maken om wat anderen van ons vinden. Nu ik zwanger ben, merk ik sowieso dat ik meer ‘lak’ krijg aan wat anderen vinden en denken. De prio’s verschuiven.

  • Romy 25 juli 2020 op 7:23 pm - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Vaak vergroten we de kleine (niet perfecte) details van onszelf nogal uit, terwijl we die bij anderen helemaal niet zien.
   Wat mooi dat jij je zelf ook minder druk maakt over sommige dingen door je zwangerschap. Ik kan me wel voorstellen dat door zo’n enorme stap in je leven veel kleine dingen opeens zo belangrijk niet meer zijn.

 17. Anna 17 juli 2020 op 9:44 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! En een knap staaltje zelfreflectie haha, super tof om te lezen :D. 5 dagen in loondienst werken is ook echt niet mijn ding, dus ik ben heel erg blij dat ik per toeval een goede combinatie heb gevonden van ondernemen en werken in loondienst (deze baan kwam ineens op mijn pad!).

  • Romy 25 juli 2020 op 7:24 pm - Beantwoord

   Echt tof dat jij ook helemaal je draai hebt gevonden qua werk en nu een ideale combinatie van loondienst en ondernemen hebt. Zo leuk om te merken met hoeveel plezier jij over je werk praat 🙂

 18. guido van wambeke 18 juli 2020 op 12:11 am - Beantwoord

  Je hebt van je bijzondere manier van zijn, een mooi eiland gemaakt !

 19. Amber / Ambers Things 18 juli 2020 op 5:08 pm - Beantwoord

  Super inspirerend lijstje! Ik maak mij de laatste tijd ook veel minder druk om wat mensen vinden van de dingen die ik doe en draag. Geen idee waar die shift ineens vandaan is gekomen, maar ik ben er enorm blij mee.

  • Romy 25 juli 2020 op 7:54 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige verandering zeg! Waar het ook vandaan komt, het belangrijkste is dat je die verandering merkt. Dat is zoiets moois.

 20. Zo simpel is dan geluk 18 juli 2020 op 6:19 pm - Beantwoord

  “Nu zie ik vooral iemand die blij en gelukkig is.” Dit is zeker wat ik ook zie op je foto. Je straalt!
  Gelukkig kan je al deze dingen inmiddels loslaten.

 21. Els 19 juli 2020 op 2:02 pm - Beantwoord

  Of mensen het stom vinden als ik iets niet gratis doe…. precies dat! Ik ben fotograaf en grafisch ontwerper. Je vind dat toch leuk om te doen?… Pfff. Echt ik doe dat dus echt niet meer, met hoge uitzondering voor familie en vrienden. Maar dat ligt echt aan de persoon.

  • Romy 25 juli 2020 op 7:58 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij daarin ook een grens hebt getrokken voor jezelf. Natuurlijk vind je het leuk om te doen, maar dat betekent nog niet dat je het allemaal gratis moet doen. Een bakker vindt het ook leuk om brood te bakken, maar zal dat vast ook niet gratis doen voor bekenden, toch?! 🙂

 22. Saskia 24 juli 2020 op 11:45 am - Beantwoord

  Mooi en vooral inspirerend artikel! Ik maak me ook zeker (niet meer) druk om wat mensen wel niet van me denken. Lekker leven en laten leven en vooral veel genieten. Ook maak ik me totaal niet druk over mijn blog cijfers, aangezien het een hobby is.

Recente blogs

Eerste blogpost

11 september 2016|Persoonlijk|

Oké, het is zover. Dit is mijn allereerste post op Vaker Vrolijk en wat vind ik dat spannend. Het idee om een blog te beginnen is vaak door mijn hoofd geschoten. Maar waar schrijf je dan over? Lezen mensen het wel? Zijn mijn foto’s wel goed genoeg? Dat was totdat ik in een boek over bloggen het beste advies ooit las: “niet nadenken, gewoon beginnen!”. Toen was Vaker Vrolijk dus een feit.