fijne winterdip-tips

15 fijne winterdip-tips voor meer energie & vrolijkheid

 • 26 januari 2021
 • 18 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Een winterslaap houden? Klinkt best aantrekkelijk als je geen wintermens bent. Ik ken het. Winterdipjes had ik tot twee jaar geleden bijna elk jaar. Aangezien een winterslaap geen geldige verlofreden bleek, ben ik zelf gaan kijken naar simpele manieren om een winterdip tegen te gaan. De afgelopen twee jaar ben ik de wintermaanden een stuk beter doorgekomen. Tijd voor een terugblik: wat heeft mij winterdipvrij door de donkere dagen heen geholpen? Nou, deze 15 winterdip-tips.

Winterdip-tips | Wat heeft mij geholpen?

Zeker vijf winters heb ik geroepen dat de winter gewoon niet mijn seizoen was. Ik ben het type dat zomerjurkjes verkiest boven winterjassen, en dat lange avonden fijner vindt dan met kaarsjes op de bank zitten. Bijna elke winter was het raak en voelde ik me meer futloos en somberder dan anders. De boosdoeners? De korte dagen, het koude weer en het gebrek aan bloeiende natuur. Ik kreeg voor mijn gevoel minder gedaan dan hartje zomer en baalde daar stevig van. Met als gevolg dat ik er een schepje bovenop deed en nog vermoeider werd. Dat terwijl eigenlijk één ding echt hielp: de energiedip er ook maar laten zijn.

Maar… vorig jaar merkte ik voor het eerst dat de winterse somberheid uitbleef. Een cadeautje! Ook dit jaar voelde ik dat verschil. Ik vind de winter zo erg nog niet, voel me fijn en heb niet zo’n last van somberheid. Betekent niet dat ik elke dag enthousiast naar buiten tuur als de regen weer tegen het raam tikt. Maar wel dat ik de winter vrolijker doorkom. En dat vooral door simpele kleine aanpassingen die ik gaandeweg heb doorgevoerd.

Lees ook: 11 vrolijke tips voor de donkere dagen.

15 weg-met-de-winterdip-tips

Dit zijn 15 winterdip-tips die bij mij hebben geholpen om mijn winterdip zelf eens lekker (in de winterkou – zal ‘m leren!) buiten de deur te zetten.

 1. Spot het voor-voorjaar. Zie de winter niet als een eindeloos lang seizoen, maar als een langzaam aanloopje naar de lente. Klinkt misschien suf, maar dat heeft mij enorm geholpen om me minder door de winterblues te laten meeslepen. Tot een paar jaar geleden vond ik de winter oneindig lang duren. Nu zie ik januari daarentegen als een voor-voorjaar. In januari kun je de eerste bloemen al spotten en wordt het ook al merkbaar steeds langer licht.
 2. Wees mild naar jezelf. Mijn lichaam was elke winter in winterstaking en was ietsje sneller moe dan anders, maar mijn hoofd wilde koste wat kost dóór. Sinds vorig jaar gun ik mezelf toch een lagere versnelling in de winter. Ik spreek minder af, las meer aanrommeldagen in en pak ook vaker de auto als dat me drie keer overstappen scheelt. Merk je ook dat jouw energiepeil lager is ’s winters? Accepteer dan dat je meer rust nodig hebt en (nog belangrijker!) geef daar aan toe.
 3. Maak van je thuiscocon een fijne plek. Dat je ’s winters meer tijd thuis doorbrengt, is een prima reden om extra plaids, kussens en kaarsjes in te slaan. Klinkt vast cliché (is het misschien ook!), maar dat soort dingen maken de donkere dagen wel een stuk aangenamer.
 4. Gebruik een aroma-diffuser. Goed voor de plantjes in huis, maar ook voor jezelf. Ik merk dat ik er meer ontspannen door word en ook makkelijker adem. Ik ben zelf erg tevreden over mijn Geurwolkje (te bestellen via bol.com in allerlei stylish soorten en maten, *affiliate link).
 5. Slik vitamine D. Over het algemeen ben ik niet iemand die elke dag een cocktail aan voedingssupplementen achterover slaat. Maar vitamine D is wel iets wat ik trouw slik in de winter. Ik kreeg die tip ooit van mijn huisarts, omdat ik bijna elke winter met dezelfde vermoeidheidsklachten bij hem aanschoof. Bleek dat ik meerdere keren vitamine D-tekort had. Veel Nederlanders hebben daar trouwens ongemerkt last van. Het is dus goed om je vitamine D regelmatig te laten checken. Sowieso kan preventief vitamine D slikken geen kwaad.
winterdip-tips

 1. Zoek zonlicht op. Beter dan vitamine D uit een potje is natuurlijk vitamine D van zonlicht. Zonlicht helpt je om van nature je vitamine D bij te tanken. Een goede reden dus om elke dag even buiten te zijn. Het liefst niet pas na het werk, maar juist overdag als er daadwerkelijk zonnestralen te bekennen zijn.
 2. Ga überhaupt lekker naar buiten. Ook als de zon niet volop schijnt. Ik weet het: ook ik heb vaak frisse tegenzin om de deur uit te gaan als het regent of vriest. Dan klinkt een middag tv kijken en computeren toch iets aanlokkelijker dan de kou trotseren. Maar ook dan is het wel degelijk goed om jezelf een subtiel schopje onder je kont te geven en toch frisse lucht op te snuiven. Bovendien: er zijn genoeg hartstikke leuke paraplu’s en regenjassen te koop.
 3. Pak jezelf dik in. Ai, dit is mijn grote valkuil. Ik ben gek op dunne handschoentjes en stylish sjaals die meestal net niet warm genoeg zijn. Geen succes, kan ik je uit ervaring vertellen. Beter en energieker voel je je er ook niet door. Een lekkere praktische winterdip-tip die ik je niet kan onthouden: investeer in goede (en vooral warme!) winterkleding. Liever een niet al te modieuze maar warme winterjas dan een fashionable exemplaar dat nog geen vlaagje wind tegenhoudt.
 4. Zorg voor een lichte werkplek. Zoek een fijne, lichte plek vanuit waar je een glimp van buiten kunt opvangen. Doe de gordijnen open, maak het licht en ga bij het raam zitten. Als student werkte ik vaak met mijn gordijnen dicht, waardoor ik me nog meer een kluizenaar voelde. Nu maak ik mijn werkplek bewust lekker licht. Dat scheelt echt.
 5. Geef jezelf de slaap die je nodig hebt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in de winter heb ik meestal een uurtje extra slaap nodig. Ik heb jarenlang geprobeerd om in de winter net zo vroeg op te staan als in de zomer (zonder eerder naar bed te gaan). Bleek niet zo’n succes! Sinds ik mezelf in de winter minimaal 7-8 uur slaap geef, voel ik me een stuk energieker als ik mijn bed uitstap. Maakt een wereld van verschil! Deze 15 tips helpen mij om beter te slapen en dankzij deze 9 tips heb ik minder last van piekeren ’s nachts.
 6. Zoek een leuke binnenhobby. Nog iets wat de winter minder erg maakt: fijne activiteiten voor binnen (deze ontspannende activiteiten bijvoorbeeld). Stort je op een nieuw project. Stel voor jezelf een mooi leesdoel op, start met een online cursus, ga breien of doe iets anders creatiefs. Maakt gure winterdagen een stuk fijner.
 7. Eet goed. Daarmee bedoel ik niet zozeer dat je koolhydraatarme en suikervrije crackers met paprikahummus en komkommer eet. Of andere dieettrends opvolgt. Nee, ik bedoel dat voldoende eten juist in de winter belangrijk is. Geef je lichaam de energie die het nodig heeft. Je kunt de kou een stuk beter aan als je niet met lege maag de deur uit gaat. Ook een fijne manier om hangry buien tegen te gaan.
 8. Verzorg jezelf goed. Van kurkdroge handen en een vermoeide huid wordt niemand blijer. Vertroetel jezelf daarom in de winter extra met fijne crèmes, goede bodylotion en verzachtende handcrèmes. Natuurlijk gaat dat je winterdip niet tegen, maar jezelf goed verzorgen is wel een signaal naar jezelf toe dat jij die zelfzorg verdient.
 9. Plan verheugmomenten in. Zorg ervoor dat in je agenda elke dag geel gemarkeerd iets heerlijks staat waar je de hele dag op kunt teren. Of het nu een leuk filmpje op YouTube, een goed boek of een extra bijzondere lunch is, maak er een moment van. En geniet van de voorpret!
 10. Op doktersrecept: een avondje op de bank. En als laatste van de winterdip-tips: blijf niet rennen, maar gun jezelf soms een avond met alleen jij, een kleed en iets op een rechthoekig scherm. Of je nu Heel Holland Bakt wilt kijken of liever een boek leest, maak er de tijd voor. Ga niet door als je even niet meer kunt, maar verlies jezelf in de dingen die je energie geven.

Bonustip: overweeg een daglichtlamp te nemen. Bij een winterdip kun je last hebben van een gebrek aan serotonine (een gelukshormoon) doordat er minder sprake is van daglicht. Een daglichtlamp kan daarbij helpen. Charlie van de blog Charlingual deelt in een audioblog haar eerlijke ervaring met een daglichtlamp. Je kunt zo’n lamp soms ook een periode op proef nemen om te kijken of het wat voor je is voordat je er daadwerkelijk één aanschaft.

winterdip tips

Maak jouw winterdip draaglijker

Wat mij het meest heeft geholpen heeft in de strijd tegen de winterdip, is toch wel zelfzorg. Mijn lichaam gunnen wat het nodig heeft, meer rust in mijn kont krijgen, vaker met een boek in bed kruipen, sowieso langer onder de dekens liggen en ook gewoon soms de stekker eruit trekken (van mijzelf en van mijn computer!).

Dus mijn weg-met-de-winterdip-tip voor jou: kijk hoe je de winter draaglijker maakt. Welke kleine stappen zorgen ervoor dat jij dit seizoen vrolijker doorkomt? Wat geeft je energie in plaats van dat het je leeg slurpt? Een mooie balans tussen jezelf de rust van bankhangen gunnen en soms ook van de bank afkomen om iets te doen wat je oplaadt is essentieel. Wees mild voor jezelf en vind jouw balans. En als dat betekent dat je ietsje minder doet of afspreekt dan in de andere seizoenen, dan is dat maar zo.

Laatste winterdip-tip: trek op tijd aan de bel

En dan de laatste van de winterdip-tips: vergeet niet om hulp te vragen. De ene winterdip is de andere niet. Het kan best zijn dat jouw winterdipje eerder een diep winterdal lijkt. En dat er meer nodig is dan wat rust pakken, aan fijne dingen denken en jezelf warm aankleden. Weet dat je om hulp mag vragen. Praat erover met mensen, ga naar de huisarts of kijk of een coach of psycholoog je kan helpen. Soms is dát precies wat je jezelf moet gunnen om dit seizoen goed door te komen. Ook dat mag jij jezelf gunnen. Een stukje zelfzorg is juist bij een winterdip nooit weg.

Heb jij nog meer goede winterdip-tips?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 26 januari 2021 op 8:02 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb niet zo snel last van een winterdip alleen als het heel lang achter elkaar slecht weer is, merk ik wel dat ik daarop reageer. Een mooie gedachte om de winter als aanloopje naar het voorjaar te zien.

 2. Audrey 26 januari 2021 op 9:42 am - Beantwoord

  Ik merk dat ik het deze winter wel lastig heb. Weet niet of het de winter is en/of meer een lockdownmoeheid, maar het is er wel. Je tips zijn dus erg handig!

 3. Johanna 26 januari 2021 op 10:52 am - Beantwoord

  Van een winterdip heb ik geen last. Een te hete zomer is mijn probleem. De winter is een productieve tijd voor mij. Succes met je winterslaap! Overigens zou een lekkere kruidige thee met bv gember of kaneel ook nog kunnen opbeuren.

 4. Daenelia 26 januari 2021 op 12:30 pm - Beantwoord

  Het is heel gek, maar ik ben meestal juist veel beter bezig in de winter. Ik dip vaak in de zomer, als het warm en klam is. Tenzij ik in Italië ben, want daar is het echt heel anders warm. Daar functioneer ik prima! (Ik zie dat Johanna ook een winter-type is!)
  Wat ik wel merk is dat ik nu meer op zoek moet naar uitdagende en nieuwe dingen. Waar ik voorheen makkelijk mijn gedachten kon verzetten moet ik daar nu iets meer moeite voor doen. Maar dat komt ook door andere omstandigheden, denk ik. Voor mijn zomerdip gelden trouwens veel van jouw tips ook: beetje lief zijn voor jezelf, accepteren dat je met 30 graden niet normaal helder kan denken en zorgen voor voldoende slaap, ondanks de korte donkere nachten.

 5. Lianne 26 januari 2021 op 12:32 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Ik kan er ook behoorlijk last van hebben. Vooral nu, nu we praktisch niks kunnen. Maar het helpt wel om te denken dat het wel weer overgaat en het voorjaar er over een paar maanden aankomt. Zo’n zin in!

 6. Evelyne - Gouden Momenten 26 januari 2021 op 2:20 pm - Beantwoord

  Fijne tips, waarvan ik zelf al grotendeels gebruik van maak. Zoals de Vitamine D in pilvorm slikken. In de winter heb ik dat zeker nodig aangezien ik weinig daglicht zie. Het is een extra opkikkertje 🙂 Hele mooie foto ook trouwens 😉

 7. Lydia 26 januari 2021 op 2:52 pm - Beantwoord

  Dit is nog eens een fijn lijstje! Ik heb ook altijd last van een winterdip, vooral als de dagen wat donkerder zijn. Mijn humeur is zoveel beter als de zon schijnt en het licht is in huis. Dit lijstje gaat me vast iets verder helpen!

 8. bychristiana 26 januari 2021 op 3:28 pm - Beantwoord

  Ik moet zeggen dat ik momenteel echt goed in mijn vel zit. Dat komt ook echt doordat ik lekker veel aan het bewegen en wandelen ben en goed op mijn eten let. Ik was heel erg toe aan een nieuw, fris jaar. En ja, eigenlijk kun je ‘goede voornemens’ natuurlijk elke dag starten, maar voor mij was het nieuwe jaar weer lekker een fris begin. Dat dik inpakken is trouwens wel herkenbaar. Ik had het vooral toen ik jonger was, dat ik dat dus niet deed. Het moest er vooral allemaal leuk uitzien, haha;-) Nu pak ik me inderdaad graag lekker dik in, toch wel een stuk fijner hoor!

 9. Laurine 26 januari 2021 op 4:40 pm - Beantwoord

  Ik merk vaak dat het weer en dan vooral het gebrek aan daglicht een invloed op mijn gemoed kan hebben. Deze winter lijkt het mee te vallen. Ik denk dat het komt doordat ik probeer om alle dagen een korte wandeling te maken en veel groenten eet. Heel fijne tips, zeker dat over die verheugmomentjes inplannen is zeker waar!

 10. Naomi 26 januari 2021 op 4:52 pm - Beantwoord

  Voor mij is de winter ook altijd moeilijk. Nu begon het gedoe al heel vroeg in de herfst. Inmiddels heb ik een teller op mijn telefoon staan die aftelt naar de lente. Die begon eind november op 111 en inmiddels gaan we al richting de 50. Het komt echt! En ik geniet gewoon van iedere zonnestraal, ook belangrijk.

 11. Tamara 26 januari 2021 op 5:18 pm - Beantwoord

  Ik herken mijzelf hier zo erg in! Iedere winter is het weer raak, hoelang ik ook slaap, ik ben gewoon áltijd moe. En dat terwijl ik in de andere seizoenen juist heel energiek ben. Sinds een aantal jaar plan ik in januari altijd een weekendje weg met vrienden, dat breekt voor mij heel erg de winter. Na dat weekendje staat voor mijn idee het voorjaar alweer voor de deur en hebben we het ‘ergste’ gehad. Dit jaar kon het helaas niet doorgaan door de coronamaatregelen, en ik merk direct dat het uitzicht naar het voorjaar voor mij meteen een stuk somberder is. Ik probeer veel naar buiten te gaan, en daarvan te genieten, maar kan niet wachten tot de dagen weer wat langer worden en de temperatuur iets omhoog gaat.

 12. Justine 26 januari 2021 op 9:55 pm - Beantwoord

  Wauw, mooie foto’s heb je gemaakt zeg!!
  Goede tips ook. Moet zeggen dat ik echt altijd al last gehad heb van een winterdip. De afgelopen jaren niet, maar dat komt omdat ik de winter toen gewoon ontvluchtte en naar de zon ging haha. Dit jaar zit dat er even niet in, dus wordt het volle gas cocoonen, lief zijn voor mezelf en uitkijken naar de zomer!

 13. Anna 27 januari 2021 op 11:59 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik heb ook ieder jaar last van een winterdip, elk jaar denk ik: oke, het valt wel mee, dit jaar komt het goed, maar toch komt die vervelende winterdip ieder jaar weer om de hoek kijken. Ik vind vooral november en december een verschrikking, en dan met name de donkerste dagen van het jaar. Knap dat je het redt met 7-8 uur slaap, dat is mijn zomerritme haha. ’s Winters slaap ik met gemak 10 uur per nacht, maar ook dat probeer ik steeds meer te accepteren. Deze winter is natuurlijk extra zwaar door de lockdown dus ik probeer ook niet te streng te zijn voor mezelf. Het slikken van extra vitamine D is echt een goede tip, dat helpt bij mij ook zeker. Hopelijk wordt het gauw lente!

  • Romy 6 februari 2021 op 8:33 pm - Beantwoord

   Inderdaad gewoon toegeven aan de slaapbehoefte die je hebt! Je lichaam geeft vaak zelf wel aan waar het behoefte aan heeft 🙂

 14. Carla Barry 27 januari 2021 op 10:33 pm - Beantwoord

  Jaren geleden had ik altijd last van een winter depressie. Behoorlijk iets meer dan een winterdip dus.
  Ik heb toen elke winter licht therapie gedaan met daglicht lampen. Dit hielp heel goed. Duurde 5 of 10 dagen en dan zit je een bepaalde tijd voor zo’n lamp en moet je er om de zo veel seconden even inkijken. Werkte dus super. Is overigens niet te vergelijken met een weekje naar de zon want dat werkt maar heel kort en de kuur trekt je echt door de winter heen. Je kunt het vaak in je plaatselijke ziekenhuis doen of een (psychologie of gezondheids) centrum. Of zelf een lamp aanschaffen maar het gebruik luistert wel nauw dus goed lezen voor je start met de behandeling.

  • Romy 6 februari 2021 op 8:32 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip en wat fijn ook dat het voor jou zo goed hielp, ook bij een winterdepressie. Ik kende wel daglichtlampen voor thuis, maar kan me voorstellen dat je thuis niet altijd precies weet hoe je die moet gebruiken. Wat goed dat ze dat ook aanbieden in het ziekenhuis! Dan weet je zeker dat het op de goede manier gebeurt.

 15. Maaike 29 januari 2021 op 3:15 pm - Beantwoord

  Goede tips! Sowieso is het voordeel in de winter dat je je lekker warm aan kunt kleden. In de zomer wanneer het meer dan 30 graden is, kan ik de winter echt wel missen.

 16. Zo simpel is dan geluk 30 januari 2021 op 8:48 pm - Beantwoord

  Een echte winterdip heb ik gelukkig geen last van. Maar merk altijd wel dat ik inderdaad wat meer behoefte heb om lekker met een dekentje op de bank te kruipen. Hoewel ik er wel elke dag voor zorg minsten een half uur buiten te zijn voor wat frisse lucht.

Recente blogs

Cadeau voor jezelf? 19 ongebruikelijke tips voor een bijzonder cadeau!

3 maart 2022|Lifestyle|

Heb je een onvergetelijke mijlpaal behaald? Ben je ergens trots op (en terecht!)? Of heb je een lastige periode doorgemaakt, waarin je toch maar mooi rechtop bent blijven staan? Allemaal goede redenen om een mooi cadeau voor jezelf te kopen! Iets tastbaars, een mooie herinnering of een welverdiend dagje eropuit. Zoals je anderen vast ook verrast op bijzondere of lastige momenten, zo mag je dat bij jezelf ook doen. Hoe? Doe inspiratie op met deze 19 ideeën voor een cadeau voor jezelf.

Gezonde perenmuffins met amandel & rozijnen (vegan en glutenvrij)

11 februari 2024|Recepten|

De peren zijn weer in het seizoen! En die zijn dus echt niet alleen heel lekker als stoofpeertjes bij het kerstdiner. Je kunt met peren ook verrassend lekkere dingen bakken. Deze gezonde perenmuffins bijvoorbeeld! Hiervoor combineerde ik peer met de smaak van amandel en kaneel. De muffins hebben een subtiele peersmaak, met het zoetige tintje van amandelen en daarnaast regelmatig een rozijntje tussendoor. En deze muffins zijn ook nog glutenvrij, vrij van geraffineerde suikers en vegan. Oh ja, en best gezond nog ook! Ik eet ze regelmatig bij de lunch, maar ze zijn ook lekker genoeg om op een verjaardag, als heerlijk tussendoortje of als snelle snack te eten. Lekkere trek gekregen? Bakken maar!

Makkelijk geld besparen | Mijn ultieme 47 bezuinigen-tips

10 november 2021|Lifestyle|

Een wat vreemde hobby misschien, maar ik maak graag een sport van besparen. Dan wel graag op een manier waarbij je nog steeds lekker kunt leven en niet elk dubbeltje hoeft om te draaien. Vaak zit ‘m dat al in kleine dingen. Een extra Google-zoekactie voordat je een aankoop doet, een ad-blocker op je PC of een snelle verzekeringscheck bijvoorbeeld. Dit zijn mijn 47 beste bezuinigen-tips voor makkelijk geld besparen.