hobby2

15 ontspannende hobby's om direct tot rust te komen

 • 30 januari 2019
 • 39 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Ontspannen. Het is bij mij soms net als op tijd naar bed gaan. Je weet dat je er goed aan doet, maar het schiet er weleens bij in. Máár daar heb ik iets op gevonden. Ontspannen gaat mij al een stuk beter af wanneer ik daar structureel tijd voor vrijmaak. Bijvoorbeeld door een ontspannende hobby op te pakken. Inspiratie nodig voor een ontspannende hobby die bij jou past? Dit zijn 15 ontspannende hobby’s die ook jou misschien helpen om tot rust te komen.

ontspannende hobby's tips

15 tips voor ontspannende hobby’s

 • Borduren. Wist je dat je voor borduren je hersencapaciteit hard nodig hebt? Zonder te tellen wordt een borduurwerkje immers knap lastig. Alleen al daarom kan borduren een ideale manier zijn om te ontspannen. Denk je nu dat borduren saai is? Welnee! Iris bewijst met haar mooie borduurwerk het tegendeel.
 • Een taal leren. Nieuwe dingen leren kan heel ontspannend zijn. Ook het oppikken van een nieuwe taal. Heb je altijd al Spaans willen leren? Of wil je jouw favoriete Zweedse serie zonder ondertiteling kunnen kijken? Leer dan woordjes en zinnen in die taal als ontspannende hobby! Dankzij de gratis app Duo Lingo hoef je je voor wat basiszinnen tegenwoordig niet meer voor een dure cursus aan te melden.
 • Fotograferen in de natuur. Een van mijn favoriete ontspannende hobby’s is foto’s maken in de natuur. Een camera in mijn hand leert me namelijk om de natuur om me heen meer te waarderen. Ik heb opeens wél oog voor een mooie bloem langs de weg, een prachtige gracht of de felblauwe lucht. Bepakt en bezakt met mijn camera wandelen door de natuur is voor mij dan ook bijna een vorm van mindfulness.
ontspannende hobby's tips
 • Lijstjes maken. Het opstellen van lijstjes is een heerlijk rustgevende bezigheid. Zeker als het geen boodschappenlijstjes en to-do-lists zijn, maar juist lijstjes die jou blij maken. Denk aan een lijstje met geluksmomenten of een lijstje met dingen waar jij trots op bent. Of een van deze 44 ideeën voor leuke lijstjes. Pen regelmatig jouw vrolijke lijstjes neer in je bullet journal of gebruik er je mooiste notitieboekje voor.
 • Podcasts of luisterboeken beluisteren. Luister gefocust naar een mooi verhaal of naar een inspirerende les die met je wordt gedeeld. Zo kun je je echt afsluiten van de drukke wereld met voorbijrazende auto’s, notificatiegeluiden en haastige mensen om je heen. Ik kan je mijn favoriete podcasts absoluut aanraden.
 • (Kruiswoord)puzzelen. Inmiddels is wel bekend dat puzzelen leuk kan zijn voor oud én jong. Of je jezelf nu uitdaagt met een legpuzzel van 1000 stukjes of je liever aan een doorloper, kruiswoordraadsel of woordzoeker waagt, puzzelen kan een heel ontspannende hobby zijn. Extra voordeel: het is bewezen dat puzzelen goed is voor je hersenen.
ontspannende hobby's tips
 • Kaarten maken. Juist in een tijd waarin de meeste communicatie via appjes, likes en comments verloopt, is echte post heel waardevol. Nee, ik heb geen aandelen bij PostNL! Maak weer eens een mooie kaart om een dierbare mee te verrassen. Kaarten maken kun jij zelfs als je denkt het niet te kunnen. Echt waar! Lees mijn tips voor kaarten maken maar.
 • De keuken in! Zie je graag dat een ontspannende hobby ook iets lekkers op tafel oplevert? Dan is het misschien wel jouw ding om te koken of bakken. Leg de lat nu niet op Heel Holland Bakt-niveau voor jezelf, maar bak of kook gewoon iets waarmee jij jezelf aan het watertanden krijgt. Ben je niet zo’n keukenprins(es)? Zoek dan iemand anders die goed kan koken, zodat jij van het proeven van diens kookkunsten jouw ontspannende hobby kunt maken. Goede deal, toch?!
 • Foto’s terugkijken en herinneringen ophalen. Weet je wat voor mij ontspannend werkt? Oude dozen vol herinneringen uit de kast halen. Mijn oude dagboeken en poëziealbum bijvoorbeeld of de fotoalbums van mijn eerste levensjaar. Die dingen weer eens doorbladeren, levert niet alleen prachtige herinneringen op, maar ook de nodige ontspanning.
ontspannende hobby's tips
 • Boeken verslinden. Uiteraard mag het lezen van een goed boek niet ontbreken in dit lijstje met ontspannende hobby’s. Verlies jezelf in een mooie roman, laat je inspireren door een prachtig zelfhulpboek of verdiep je in theorie over een onderwerp dat jou heel erg aanspreekt. Geen tijd om te lezen? Zeker wel! Om deze 5 redenen is het goed om tijd voor een boek te máken.
 • Fietsen, skaten, zwemmen of hardlopen. Ontspannen door te sporten? Jazeker, dat kan! Beweging helpt je om je gedachten stil te zetten, omdat je bij sporten vooral lichamelijk bezig bent. Er bestaat ongetwijfeld ook een sport die jou blij maakt. Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om in het zwembad baantjes te trekken of om rondjes te skaten?
 • Alleen op pad gaan. Soms is het verrassend fijn om er in je eentje op uit te gaan. Dat kan zelfs een prima hobby zijn. Je kunt bijvoorbeeld jezelf eens in de zoveel tijd op een sessie bij de sauna of schoonheidsspecialiste trakteren. Of wie weet vind je het wat om regelmatig de toerist in eigen omgeving uit te hangen.
ontspannende hobby's tips
 • Kleuren! Tekenen kan een hele opgave zijn wanneer je je daar met een kritische mening over je eigen tekenkunsten aan waagt. Bij kleuren kan daarentegen weinig misgaan. Alleen al daarom kan kleuren een heel ontspannende hobby zijn. Schaf een kleurboek voor volwassenen aan of zoek op Google of Pinterest naar gratis kleurplaten die jou blij maken.
 • Tijd doorbrengen met een huisdier. Als kattenvrouwtje kan ik het niet laten om dit punt op mijn lijstje met ontspannende hobby’s op te nemen. Elke minuut die je besteedt aan je kat, hond, cavia, konijn of parkiet kan je helpen om tot rust te komen. Dieren geven je liefde, maken je aan het lachen én laten je met hun indrukwekkende slaapritme graag zien hoe ontspannen er écht uitziet. Alle reden dus om extra tijd met je twee- of viervoeter door te brengen.
 • Een van de 101 andere creatieve én ontspannende hobby’s. En zit er bij deze ontspannende hobby’s nog niets waar jij blij van wordt? Probeer dan een van de vele andere creatieve hobby’s die er bestaan. Creativiteit is altijd goed! Denk bijvoorbeeld aan sieraden maken, schilderen, handletteren, verhalen schrijven, kleding maken of je eigen moestuintje bijhouden. Ik zou zeggen: wees creatief. Ga ermee aan de slag en…ontspan!

Wat zijn jouw favoriete ontspannende hobby’s?

Pinterest 15 ontspannende hobby's

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 30 januari 2019 op 6:53 am - Beantwoord

  Goede ideeen om te ontspannen. Ik ontspan het liefst door te wandelen, schrijven en een serie kijken met een lekkere kop thee.

 2. Veronique 30 januari 2019 op 7:17 am - Beantwoord

  Leuke dingen! Ik verslind boeken… Hihi

 3. bychristiana 30 januari 2019 op 7:21 am - Beantwoord

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik ontspannen toch best vaak moeilijk vind, en dan bedoel ik ECHT even helemaal lean back en relax. Vaak ben ik in mijn hoofd toch nog wel met van alles bezig. Aan mijn site werken vind ik bijvoorbeeld heel leuk en en dat doe ik dan ook vrijwel dagelijks, maar echt ontspannend is dat denk ik niet, voor mij niet althans. Alleen uit wandelen met een muziekje erbij of een mooie film of serie kijken werkt voor mij denk ik het meest ontspannend.

  • Romy 30 januari 2019 op 7:18 pm - Beantwoord

   Ik herken wel wat je zegt. Bloggen vind ik geweldig en doe ik met heel veel liefde dagelijks, maar het is voor mij ook geen manier om mijn verstand op nul te zetten. Tijd vrijmaken voor een hobby als wandelen, een mooie film kijken of een kaartje maken, lukt me wel steeds iets beter. Het helpt me alleen al doordat ik die dingen ook als “nuttig” ben gaan zien. Even tot rust komen maakt me vaak een stuk productiever dan wanneer ik altijd dóórga 🙂
   Mooi om te horen dat een wandeling of een goede film voor jou ook helpt om tot rust te komen. Ontspannen is inderdaad niet makkelijk, maar ontdekken wat voor jou ontspannend helpt kan al goed helpen op zich 🙂

 4. Marije 30 januari 2019 op 7:56 am - Beantwoord

  Denk dat lezen toch wel de meest ontspannende hobby voor mij. En schrijven helpt mij vaak ook.

 5. Yvonne 30 januari 2019 op 8:12 am - Beantwoord

  Hihi, nou, puzzelen (een legpuzzel) bijvoorbeeld vind ik heel ontspannend, maar ook zo enorm verslavend dat ik er ook wel een beetje mee uit moet kijken wanneer ik eraan begin 😉

 6. Audrey 30 januari 2019 op 8:52 am - Beantwoord

  Leuke tips! Ik ben laatst begonnen met het leren van Schots Gaelic. Omdat ik van Schotland en vreemde talen hou, en omdat ik het gewoon leuk vind om zo’n totaal andere taal te doorgronden 🙂

  • Romy 30 januari 2019 op 7:19 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat puzzelen ook wel iets verslavends in zich heeft. Wel op zich een goed teken dat je er zo in opgaat natuurlijk 😉

  • Romy 30 januari 2019 op 7:20 pm - Beantwoord

   Wat tof zeg dat je zo’n bijzondere taal aan het leren bent! Alleen al ontdekken hoe zo’n vreemde taal in elkaar zit, is al een leuke uitdaging. En wie weet heb je er in Schotland nog eens iets aan 🙂

 7. Anna 30 januari 2019 op 10:34 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik vind het ook heel fijn om creatief bezig te zijn, maar wanneer ik in bed lig, ontspan ik pas echt. Daarom kies ik ook steeds vaker voor een boek. Momenteel lees ik Vier Plus Een van Jojo Moyes, echt een aanrader! Ook plan ik iedere avond voor het slapengaan een knuffelsessie in met mijn cavia’s, haha, dat is altijd zo fijn <3

  • Romy 30 januari 2019 op 7:23 pm - Beantwoord

   Lezen kan inderdaad echt heel ontspannend zijn. Ik vind ontspanning ook wel een uitdaging, maar boeken lezen is altijd een goede manier om je even totaal af te sluiten van de wereld om je heen. De boeken van Jojo Moyes lijken mij ook prachtig trouwens. Daar heb ik al veel goede verhalen over gehoord 🙂
   En zo lief dat je elke avond een moment met je cavia’s hebt! Van wat ik op foto’s van je cavia’s heb gezien, zijn het echt schatjes <3

 8. Daenelia 30 januari 2019 op 10:40 am - Beantwoord

  Omdat je voor borduren echt niet hoeft te tellen (Jij bedoelt specifiek kruisteekborduren) is borduren juist hartstikke ontspannend!

  • Romy 30 januari 2019 op 7:24 pm - Beantwoord

   Oh echt? Ik dacht dat je bij iedere vorm van borduren (in ieder geval als je uitgaat van een patroon) moet tellen. Maar zonder tellen klinkt het absoluut nóg ontspannender 😉

 9. Lianne 30 januari 2019 op 11:09 am - Beantwoord

  Wat een leuke ideeën! Er zijn zeker nog eens hobby’s die ik graag wil uitproberen. Ik ontspan inderdaad het liefste door verhalen te schrijven, muziek te luisteren en sinds kort ook yoga en gitaarspelen 🙂

  • Romy 30 januari 2019 op 7:25 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat jij ook yoga en gitaarspelen helemaal hebt ontdekt als fijne hobby’s om te ontspannen! Ik kan me voorstellen dat dat ook goede manieren zijn om even tot rust te komen 🙂

 10. Mirjam 30 januari 2019 op 12:34 pm - Beantwoord

  Leuke post! Mijn probleem is dat ik zoveel hobby’s heb, dat ik eigenlijk helemaal geen tijd heb om te werken 😛 Gelukkig valt het werk wat ik doe wel onder een van mijn favoriete hobby’s, namelijk schrijven. Daarnaast lees ik ontzettend graag en houd ik van bordspelletjes/gezelschapsspellen.

 11. Wendy Schuchmann 30 januari 2019 op 12:49 pm - Beantwoord

  Wat een leuke hobby’s ? Best een uitdaging om voldoende tijd vrij te maken voor ontspanning, maar het is het zo waard.

  Waar ik (naast het bloggen) van ontspan: lezen, natuurwandelingen, fotografie, films en series, musea, uitstapjes, zwemmen.

  • Romy 30 januari 2019 op 7:28 pm - Beantwoord

   Haha, dat is nog eens een luxeprobleem! 😛 Maar ik moet zeggen dat ik ook altijd roep dat ik te veel hobby’s heb voor de tijd die ik heb, haha. Gelukkig is jouw werk ook eigenlijk een hobby. Heerlijk toch om elke dag werk te doen waar je echt blij van wordt 🙂

  • Romy 30 januari 2019 op 7:30 pm - Beantwoord

   Absoluut! Tijd maken voor ontspanning is niet altijd makkelijk, maar het levert je wel zó veel op.
   Wat een fijne vormen van ontspanning noem je op! Een mooie wandeling in de natuur vind ik zelf ook nooit verkeerd én heerlijk ontspannend.

 12. Sarah 30 januari 2019 op 3:28 pm - Beantwoord

  Ik heb het vaak moeilijk met ontspannen. Dan heb ik er de tijd voor maar lukt het mij niet om mijn hoofd eventjes leeg te kunnen maken. Heel vervelend. Lijstjes maken helpt mij daar zeker wel bij en lezen doe ik ook graag. Tijd spenderen met een huisdier vind ik ook leuk, maar daar is onze kat het niet altijd mee eens. Haha.

  • Romy 30 januari 2019 op 7:31 pm - Beantwoord

   Ontspannen is helaas inderdaad niet zo makkelijk als het soms op papier lijkt. Wel heel goed dat je alsnog een paar manieren hebt gevonden om tot rust te komen. Nu maar hopen dat je kat daar over een tijdje ook zijn bijdrage aan wil leveren, haha 😉

 13. Evelyne 30 januari 2019 op 3:43 pm - Beantwoord

  Van fotograferen word ik wel rustig. Dus ik heb de perfecte hobby, haha. Zoals deze morgen, gewoon de wijde wereld ondergedompeld in een sneeuwtapijt. Niemand kon mij tegenhouden, haha.

 14. Yanine 30 januari 2019 op 4:16 pm - Beantwoord

  Van borduren zou ik alleen maar heeel erg gefrustreerd raken. Dan liever lezen en koken. Slapen is fijn, maar dat is voor mij geen hobby.

  • Romy 30 januari 2019 op 7:31 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je mooie foto’s in de sneeuw hebt kunnen maken! Een fijne manier om te ontspannen en het levert nog prachtige plaatjes op ook 🙂

  • Romy 30 januari 2019 op 7:32 pm - Beantwoord

   Borduren vergt inderdaad wel de nodige aandacht en het is maar net wat je fijn vindt. Maar lezen en koken zijn ook heel leuke én ontspannende hobby’s!

 15. Rachel 30 januari 2019 op 9:48 pm - Beantwoord

  Wat een fijne inspiratie heb je iedereen weer gegeven! Een boek lezen, schilderen, tekenen, aan mijn bullet journal werken, muziek luisteren, yoga dit werkt allemaal bij mij!

  • Romy 1 februari 2019 op 7:42 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je zo veel ontspannende hobby’s hebt die voor jou goed helpen 🙂

 16. Giovanna Jansen 31 januari 2019 op 12:22 am - Beantwoord

  Oe leuke dingen allemaal! Heerlijk ontspannend creatief bezig zin, ik hou er ook van.
  Grappig, ik heb een paar weken geleden ook Duo Lingo ontdekt, dus nu heerlijk Frans aan het leren. ? Verder mag ik graag tekenen, bullet journalen, inspiratie op Pinterest zoeken of iets maken van vilt.

  • Romy 1 februari 2019 op 7:50 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je nu volop Frans aan het leren bent met Duo Lingo! Ik vind dat ook zo’n mooie taal en zou graag weer eens mijn Frans-skills van mijn middelbare-schoolexamen opvkrikken 😉
   Dingen van vilt maken lijkt me ook heel leuk om te doen en ontspannend trouwens! En Pinterest is natuurlijk ook altijd goed 🙂

 17. Anouk 31 januari 2019 op 7:46 am - Beantwoord

  Ontspannen is echt iets wat ik heb moeten leren, maar het gaat steeds beter. Borduren doe ik heel graag lekker met een podcast op de achtergrond. Lezen is ook favoriet

  • Romy 1 februari 2019 op 7:50 am - Beantwoord

   Wat goed dat het je al steeds wat beter afgaat met ontspannen! Borduren, zeker in combinatie met een podcast of een leuke film, lijkt mij ook heerlijk om te doen.

 18. Els 31 januari 2019 op 12:20 pm - Beantwoord

  Borduren doe ik ook heel graag. Hetzelfde geldt voor kaarten maken. Om echt te ontspannen vind ik haken ook fijn. Dat kan ook lekker voor de TV.

  • Romy 1 februari 2019 op 8:05 am - Beantwoord

   Creatief bezig zijn onder het genot van een tv-programma is inderdaad extra fijn. Daar geniet ik ook altijd van!

 19. Nikita 31 januari 2019 op 8:20 pm - Beantwoord

  Ik ga heel vaak tekenen als ik rust nodig heb. Ik kan voor een paar uur tekenen een volledige stresskip zijn, tot ik geconcentreerd ben op mijn werk. Dan kan ik opgaan in de juiste vorm, de juiste kleuren, schaduwen en overgangen. En na het tekenen zie ik meeste zaken helderder. Bovendien wordt er na een tekensessie altijd weer duidelijk wat mij gelukkig maakt. Ik geef eerlijk toe, ik zou niet weten wat ik in mijn examenperiode en studeerperiode zou gedaan hebben zonder tekentablet. Die heeft me er echt door geholpen. Ook bloggen is iets wat ik als ontspannen heb gevonden, al lang eigenlijk. Als ik inspiratie heb en in een flow zit, kan ik heel lang doorwerken en dat is ook heerlijk. Net als lezen natuurlijk.

  • Romy 1 februari 2019 op 8:15 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat tekenen jou zo gelukkig maakt en dat het zo te horen bijna hetzelfde effect als mindfulness op je heeft! Zo’n rustgevende hobby is echt goud waard 🙂 Prachtig wat bloggen en tekenen met jou doen, juist in stressvolle en lastige periodes!

 20. Jenn 6 februari 2019 op 10:59 am - Beantwoord

  Heerlijk. Ik ben graag met creatieve dingen bezig, knutselen, tekenen, handletteren, etc. Wandelen (en foto’s maken) of hardlopen in de natuur vind ik ook fijn om te ontspannen. En natuurlijk knuffelsessies met mijn hondjes 🙂

  • Romy 7 februari 2019 op 7:43 am - Beantwoord

   Wat een fijne creatieve dingen noem je! Ik kan me voorstellen dat je daarvan geniet én dat het helpt om lekker te ontspannen!

 21. Jessica 28 september 2020 op 11:37 pm - Beantwoord

  Goede fijne tips.

  Wat misschien ook kan helpen breien en of haken, ik ontspan daar heel veel van. Of daimond painting

 22. Tineke 26 augustus 2023 op 10:11 am - Beantwoord

  Haken en Diamond painting is heel ontspannend voor mij. Of creatief in huis bezig zijn.

Recente blogs