Zit je helemaal klaar om een nieuw blogartikel uit je mouw te schudden, maar blijft je scherm akelig wit? Vraag je je af wat voor onderwerp je nu toch weer “moet” bespreken? Ha, misschien zijn een paar tips voor bloginspiratie je redder in nood. Inspiratie krijgen hoeft namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Soms kun je je inspiratie zelfs in 5 minuten al een boost geven. In dit artikel vind je 15 tips voor bloginspiratie die mij direct frisse inspiratie geven.

15 tips voor bloginspiratie

 1. Pinterest is je beste vriend(in)! Als er iets inspirerend is, dan is het Pinterest wel. Ik zou uren zoet kunnen zijn met het vullen van mijn online prikbord. Ook voor bloginspiratie is Pinterest geweldig. Je vindt er regelmatig leuke lijstjes, vragen om over na te denken en zelfs gerichte lijstjes met onderwerpen om over te bloggen. Altijd goed voor nieuwe ideeën!
 2. Blader een tijdschrift door. In tijdschriften staan genoeg leuke onderwerpen om op je blog te bespreken. Soms kan zelfs een specifieke zin of titel je al inspireren. Zo zag ik laatst op een cover staan ‘Ga sprankelend de lente in’. Hoewel het artikel over iets heel anders ging, inspireerde die zin mij om een blog te schrijven over hoe je kunt stralen (komt binnenkort online!).
 3. Lees je oude blogartikelen terug. Als je al een tijdje aan het bloggen bent, zijn er ongetwijfeld onderwerpen die je al eens hebt behandeld, maar waar je prima nóg meer over kunt vertellen. Lees een paar oude artikelen op je blog terug en kijk of er onderwerpen bij zitten waar je opnieuw iets mee kunt doen. Misschien kun je een vervolg schrijven, extra tips delen of een oude rubriek nieuw leven inblazen.
 4. Verdiep je in je zoekwoorden. Via de Search Console van Google Analytics kun je achterhalen met wat voor zoekwoorden mensen op je blog terechtkomen. Wie weet zitten er inspirerende of juist hilarische zoektermen bij waar je iets mee kunt. Ook een inkijkje in de zoekwoorden die mensen op je site zelf gebruiken, kan handig zijn. Die termen kun je in Google Analytics achterhalen onder het kopje ‘Site search’. Zo ontdekte ik dat op mijn blog weleens werd gezocht op ‘besparen’. Dat bracht me op het idee om mijn bespaartips te delen.
 5. Bekijk oude foto’s. Pak je oude foto-albums erbij om herinneringen op te halen. Misschien kom je mooie foto’s tegen van een onvergetelijke vakantie, waar je over kunt schrijven. Of wellicht besef je bij het zien van oude foto’s dat je veel persoonlijke groei hebt doorgemaakt en kun je daar een artikel over maken.
 6. Kijk in je agenda. Wat heb je ook alweer afgelopen week gedaan? Of wat gebeurde er de afgelopen maand zoal? Blader terug in je agenda en kijk waar je zoal druk mee bent geweest. Wie weet zitten er inspirerende notities of afspraken bij. Heb je een dagboek? Dan kun je daar ook ongetwijfeld inspiratie uit halen.
 7. Gebruik een boek met vragen. Zelf heb ik twee leuke invulboeken liggen, waar ik regelmatig inspiratie uit haal. Uit 999 vragen aan jezelf (lees hier mijn review!) heb ik al regelmatig inspirerende onderwerpen gekozen voor persoonlijke artikelen. En Elke dag een vraag vind ik zelf een nóg leuker boek: in dit boek beantwoord ik 365 vragen vijf jaar op rij. Het vergelijken van mijn antwoorden in de verschillende jaren is al een leuk onderwerp voor een artikel op zich. Ook kun je een vraag uitkiezen om wat dieper op in te gaan op je blog.

Tips voor bloginspiratie
 1. Ga eropuit. Naar een knipperende cursor op je beeldscherm blijven staren, is vaak verre van inspirerend. Een van mijn tips voor bloginspiratie is dan ook om niet te blijven zitten, maar juist eropuit te gaan. Maak een wandeling buiten, ga naar de winkels of bezoek een leuke plek. Juist door iets te ondernemen, zal de inspiratie vanzelf wel komen.
 2. Lees een zelfhulpboek. Ik hoef maar een paar pagina’s van een mooi zelfhulpboek te lezen of mijn hoofd barst alweer van de bloginspiratie. Pak er een notitieboekje bij en noteer tijdens het lezen dingen die je bijblijven. Je kunt een artikel schrijven over de wijze lessen die je uit het boek hebt opgestoken (zie bijvoorbeeld mijn artikel over Fuck the quarterlife crisis). Of belicht juist een onderwerp uit het boek op je eigen manier.
 3. Kijk om je heen. Een blik op de ruimte om je heen levert soms al heel wat bloginspiratie op. Laat je ogen gaan over je boekenkast, werp een blik op je laatste aankopen, kijk naar het tijdschrift dat toevallig nog op tafel ligt of check de papieren naast je computer. Elk van die dingen zou zomaar eens een blogonderwerp kunnen opleveren.
 4. Laat een favoriet zien. Nog een van mijn tips voor bloginspiratie is om een favoriet in de spotlights te zetten. Dat kan van alles zijn: een serie waar je maar niet mee kunt stoppen, een product dat je helemaal het einde vindt of een boek waarmee je jouw bloglezers graag laat kennismaken. Wijd daar een blogartikel aan en deel je enthousiasme.
 5. Kies voor terugkerende rubrieken. Maak het jezelf niet te moeilijk en laat regelmatig een bepaalde rubriek terugkomen. Deel bijvoorbeeld elke maand een lijstje met blijmakers, plaats een maand- of weekoverzicht op je blog of deel regelmatig de films die je hebt gezien of de boeken die je hebt gelezen.
 6. Check een inhaakkalender. Is een bepaalde dag nog leeg in je blogplanning? Dan zijn sites als Inhaakkalender.nu en Fijne Dag Van ideaal. Hier vind je kalenders met daarop alle feestdagen voor het hele jaar. En met feestdagen bedoel ik niet alleen Pasen en kerst, maar ook bijvoorbeeld Cornflakesdag (noteer het in je agenda: 7 maart!) en de Internationale Dag van de Slaap (15 maart). Oké, sommige dagen zijn ietwat bijzonder. Maar je kunt er regelmatig wel op inhaken of er inspiratie uit halen. Zo kan de Dag van de Slaap je inspireren om tips te delen voor een betere nachtrust.
 7. Ga een kwartier brainstormen met jezelf. Noteer een kwartier lang in steekwoorden alles wat in je opkomt. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een nieuwsbericht, iets waar je mee worstelt of juist een geluksmoment. Ga daarna na welke van die punten je kunt gebruiken als bloginspiratie. Ik durf te wedden dat je er minimaal 3-5 geschikte onderwerpen uit kunt halen.
 8. Gebruik mijn lijstjes met blogonderwerpen. Heb je na deze tips voor bloginspiratie alsnog behoefte aan concrete ideeën? Pak dan de lijstjes met blogideeën erbij die ik heb opgesteld. Ik deelde eerder 40 onderwerpen voor een persoonlijke blog en 44 ideeën voor lijstjes in je bullet journal of op je blog. Ha, als je daarna nog zonder bloginspiratie zit, dan weet ik het ook niet meer!

Wat zijn jouw beste tips voor bloginspiratie?

Tips voor bloginspiratie - Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandra 3 maart 2019 op 7:31 am - Beantwoord

  Ik zit er af en toe aan te denken om een eigen domein weer te gaan nemen, maar loop altijd tegen een aantal punten aan waardoor ik het dan maar weer niet doe.
  Ik ben namelijk niet creatief, dus zo’n layout is dan al een ramp om te maken, dus daardoor blijf ik zitten waar ik zit.
  En die openbaar zetten zou een optie kunnen zijn, maar is niet handig gezien de vele persoonlijke blogs die er dan weer op staan.

  • Romy 3 maart 2019 op 11:14 pm - Beantwoord

   Inderdaad een lastig dilemma of je persoonlijke blogs openbaar zet of privé houdt. Je zou ook voor een tussenweg kunnen kiezen door je blog openbaar te zetten en sommige blogs af te schermen. Ik weet niet zeker of dat bij Blogspot kan, maar bij WordPress is dat in ieder geval wel een optie.
   Overigens kun je ook een lay-out kant en klaar kopen bij sites als Pipdig. Ik heb mijn lay-out voor een paar tientjes gekocht en daarna naar mijn smaak ingericht. Dat was best makkelijk te doen. Zo heb je met weinig moeite toch een leuke eigen lay-out 🙂

 2. Darina 3 maart 2019 op 8:23 am - Beantwoord

  Handige tips waar ik een paar altijd van doe, zoals Pinterest, tijdschrift doorbladeren of even afstand nemen.

 3. Naomi 3 maart 2019 op 9:16 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik had er niet bewust over nagedacht, maar een aantal pas ik er wel toe. En ik merk dat ik soms opeens drie blogs per dag kan schrijven (of eh…per nacht, meestal borrelt het ’s nachts) en soms even niks. Daarom publiceer ik op vaste dagen en er staan er altijd minstens drie op voorraad, zodat er geen druk op ligt.
  De dag van de slaap vind ik trouwens wel iets om in de agenda te zetten. Die moet je vieren;).

  • Romy 3 maart 2019 op 11:18 pm - Beantwoord

   Grappig hoe dat werkt met inspiratie! Ik herken wel wat je zegt: inspiratie laat zich nooit echt sturen en het ene moment kun je volop inspiratie hebben, terwijl je het volgende moment juist weinig inspiratie hebt. Slim om met een aantal vaste publicatiedagen te werken en altijd een paar blogartikelen op voorraad te hebben! Ik werk ook graag op die manier en vind dat heel fijn werken.
   En inderdaad, de dag van de slaap is het vieren best wel waard! 🙂

 4. Amy 3 maart 2019 op 9:48 am - Beantwoord

  Pinterest is voor mij echt iets compleet onbekends. Ik heb ooit een ‘pin deze foto’ functionaliteit gehad op mijn blog maar heb niet eens een eigen account. Zal me er toch eens wat meer in gaan verdiepen.

  Ik heb zelf inderdaad eens een brainstorm avond gehad en heb toen al mijn ideeen op een lijst geschreven. Daar heb ik een prioriteiten lijstje van gemaakt (welke eerst) en die werk ik nu af. Het leuke van reizen: daar komt steeds iets bij voor op de lijst 🙂

 5. Anna 3 maart 2019 op 10:06 am - Beantwoord

  Wat een goeie tips Romy! Hier ga ik zeker mee aan de slag! Ik HOU van Pinterest en heb inderdaad ook het 999 vragenboekje! Maar nog nooit als inspiratiebron gezien haha! Liefs

  • Romy 3 maart 2019 op 11:20 pm - Beantwoord

   Pinterest is best wel een fijn medium en (vind ik) ook erg leuk om zelf te gebruiken. Ik heb er al heel wat inspiratie vandaan gehaald. Niet alleen voor blogartikelen overigens, maar ook voor bijvoorbeeld interieur, recepten en creatieve uitspattingen.
   Ideaal, zo’n brainstormavond! En reizen of uitjes zijn inderdaad altijd wel een bron van inspiratie. Een leuke bijkomstigheid van op reis gaan 🙂

  • Romy 3 maart 2019 op 11:21 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Het vragenboek is ook echt wel een leuke bron van inspiratie 🙂 Niet alle vragen, maar wel veel van de doordenkvragen die in het boek staan.

 6. Mariska 3 maart 2019 op 10:18 am - Beantwoord

  Ah search console, daar ben ik een paar weken geleden mee bezig geweest en veel links bleken niet meer te werken. Dat heb ik opgelost en zie gelijk een groot verschil vanuit Google 🙂

 7. Evelyne 3 maart 2019 op 10:27 am - Beantwoord

  Komt net op tijd.. De laatste dagen komt mijn inspirate wat traag op gang (wat teveel aan mijn hoofd 😉 ). Hier haal ik wel inspiratie uit 😉

  • Romy 3 maart 2019 op 11:22 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je wat inspiratie uit dit artikel haalt! 🙂 Hopelijk wordt je hoofd snel wat leger en kun je dan weer met plezier en met nieuwe onderwerpen aan de slag gaan.

 8. Irene 3 maart 2019 op 11:00 am - Beantwoord

  Ik heb laatst al mijn oude blogposts een doorgenomen en ik kreeg er ook inspiratie van! Zag allemaal dingen waar ik nog eens over kan schrijven. Maar het gaat ook wel erg in periodes bij mij. Dan heb ik weer veel inspiratie en schrijf ik vijf blogjes en dan gaat het weer minder. Het compenseert wel. En ik vind het ook niet zo erg als er een keer wat minder online komt.

 9. Shirley 3 maart 2019 op 11:06 am - Beantwoord

  Als ik van iemand tips voor inspiratie aan zou nemen, ben jij het wel. Met iedere dag een blog ben je een soort onuitputtelijke bron van inspiratie 🙂 Ik vergeet wel eens dat juist in de hele kleine dingen een onderwerp zit. Als je zelf iets interessant vindt, vindt een ander dat misschien ook.

  • Romy 3 maart 2019 op 11:25 pm - Beantwoord

   Prima toch dat je de ene keer wat meer inspiratie hebt dan de andere keer. Bij mij schommelt dat ook weleens. Als ik eenmaal een stortvloed aan inspiratie heb, maak ik daar graag dankbaar gebruik van 🙂

  • Romy 3 maart 2019 op 11:31 pm - Beantwoord

   Wat een lief compliment! Dankjewel! 🙂
   En helemaal waar wat je zegt over de kleine dingen. Zelfs als je denkt dat misschien wel niemand iets kleins uit je leven interessant vindt, kan dat zomaar eens een heel leuk en interessant artikel worden. Zelfs een artikel over bijvoorbeeld een flesje parfum kan nog leuk worden als je er een interessante insteek voor kiest 😉

 10. Lianne 3 maart 2019 op 11:37 am - Beantwoord

  Fijne tips! Die boeken van 999 vragen aan jezelf en Elke dag een vraag heb ik ook liggen. Goed idee om daar eens inspiratie uit te halen! Terugkerende rubrieken, zo’n inhaakkalender of steekwoorden opschrijven vind ik ook wel mooie tips! Ik schrijf meestal blogideeën op die er in me opkomen, en vaak iets wat ik meemaak of tips uit een boek kunnen al hele mooie inspiratiebronnen zijn!

  • Romy 3 maart 2019 op 11:34 pm - Beantwoord

   Die boeken zijn zeker leuk om ook eens voor bloginspiratie door te nemen 🙂 Een lijstje bijhouden met alle ideeën die in me opkomen, vind ik ook altijd fijn. Zo kun je nog heel lang profiteren van bijvoorbeeld een keer een avond waarin je de vele nieuwe ideeën zo’n beetje uit je mouw schudt 🙂

 11. Saskia 3 maart 2019 op 12:00 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Gelukkig is na al die jaren mijn inspiratie nog steeds niet op aan het raken 🙂

 12. Anna 3 maart 2019 op 12:39 pm - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik haal ook graag inspiratie uit Pinterest en tijdschriften. Terugkerende rubrieken vind ik ook altijd fijn werken!

 13. Laura Louise 3 maart 2019 op 1:19 pm - Beantwoord

  Pinterest is ook mijn grote vriend. Kan hier echt heel wat tijd doorbrengen voor toffe inspiratie!
  Handig artikel!

 14. bychristiana 3 maart 2019 op 3:17 pm - Beantwoord

  Ik moet zeggen dat het me aan inspiratie vrijwel nooit ontbreekt. Tijd, dat is weer iets heel anders;-) Ik haal zelf ook vaak inspiratie uit oude artikelen. Toen ik nog niet zo lang blogde was ik heel erg geneigd om vreselijk lange artikelen te maken, bijvoorbeeld over huidverzorging. Daar valt natuurlijk ook genoeg over te vertellen, maar nu ben ik steeds nieuwe artikelen aan het schrijven waar ik alleen over een specifieker onderwerp schrijf.

  • Romy 3 maart 2019 op 11:38 pm - Beantwoord

   Haha, ik herken wat je zegt. Een inspiratiegebrek heb ik haast nooit, maar tijdgebrek komt me soms bekend voor 😉
   Slim dat je nu artikelen schrijft die wat meer over één onderwerp gaan. Zo trek je waarschijnlijk ook meer bezoekers die specifiek in dat ene onderwerp geïnteresseerd zijn. Ideaal!

 15. Silke 3 maart 2019 op 4:14 pm - Beantwoord

  Als het hiermee niet lukt dan weet ik het inderdaad ook niet meer haha! Leuke originele tips. Ik barst nog van de opgespaarde inspiratie, maar ik weet waar ik moet zijn als dat op is 😉
  p.s jouw reacties op de reacties die jij krijgt op je artikelen (als je begrijpt wat ik bedoel) zijn altijd hartverwarmend. Heel mooi om te zien, dank je wel <3

 16. Ilona Wielinga 3 maart 2019 op 6:17 pm - Beantwoord

  Erg handig artikel. Het helpt bij mij ook altijd erg goed om er echt even voor te gaan zitten en een mindmap te maken over mogelijke onderwerpen. Als ik dan eenmaal begin stopt het vaak ook niet meer en kan ik er weer een tijdje tegen aan, haha.

  • Romy 3 maart 2019 op 11:39 pm - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt! Ik vind het reageren op reacties altijd een blijk van waardering voor het feit dat mensen een reactie achterlaten. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om interactie te hebben met bloglezers zoals jij 🙂
   Dankjewel voor je lieve woorden! <3

   • Silke 5 maart 2019 op 9:14 pm - Beantwoord

    Leuk om te lezen! Dat is ook helemaal waar. Weet dat ik het lees, ook al zal ik natuurlijk niet altijd daar weer op reageren , maar dit wilde ik nog even zeggen haha 🙂

  • Romy 3 maart 2019 op 11:40 pm - Beantwoord

   Zo’n brainstormmoment is altijd fijn en een enorme bron van inspiratie! Ideaal als je er dan qua onderwerpen weer even tegenaan kunt. Zo’n mindmap klinkt ook als een slim idee trouwens.

 17. Maaike 3 maart 2019 op 11:01 pm - Beantwoord

  Leuk dat je zoveel tips hebt! Toen ik net mijn blog had, vier jaar geleden, wist ik niet altijd iets, nu heb ik onderwerpen zat, ik schrijf ze altijd allemaal op.

  • Romy 3 maart 2019 op 11:41 pm - Beantwoord

   Een goed teken dat je nu nog steeds volop blogonderwerpen hebt liggen 🙂 Ik houd inderdaad ook een lijstje met onderwerpen bij. Altijd fijn dat je daar op elk moment iets van kunt gebruiken.

 18. evelien 4 maart 2019 op 9:20 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje aan inspiratiemogelijkheden!
  Ik ben er dol op om regelmatig tijdschriften door te bladeren voor inspiratie.
  Liefs,
  Evelien

 19. Lizzy 4 maart 2019 op 5:36 pm - Beantwoord

  Tijdschriften vind ik zelf ook een fijne inspiratiebron voor mijn blog! Daarnaast luister ik ook heel veel podcasts tijdens werkuren (mag gelukkig, haha!), waar ik ook heel veel inspiratie uit haal. Ik vind de tip om een kwartier te brainstormen een hele goeie! Die ga ik zeker uitproberen.

  • Romy 4 maart 2019 op 11:58 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets aan de tip voor een brainstormsessie hebt! 🙂 En podcasts zijn inderdaad ook een fijne inspiratiebron. Ideaal dat je die soms ook tijdens werktijd kunt beluisteren!

 20. Els 5 maart 2019 op 8:35 am - Beantwoord

  Dit ga ik bewaren! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet gauw inspiratie te kort heb. Ik kijk ook veel op Pinterest!

 21. Nikita 7 maart 2019 op 3:48 pm - Beantwoord

  Ik heb de afgelopen tijd heel veel ontdekt over mezelf, het leven. Ik had alleen de energie er niet voor om het in een blogpost te gieten. Die energie keert wel terug. Ik mis mijn blog wel, net zoals altijd. Ik denk dat ik wel een tijdje verder kan. Vanaf volgende week wil ik ook mijn weekoverzichtjes terug delen. Al zal ik daar eerst volgende week foto’s voor moeten maken natuurlijk. Maar dat komt wel goed. Ik heb door de loop van mijn blogtijd ook wel geleerd die lat een beetje lager te leggen. Vaak wilde ik elke dagen een artikel met wijze levenslessen en de meeste diepe content. Maar dat is niet mogelijk, en het lukt ook niemand om elke dag zo’n artikel uit zijn of haar mouw te schudden. Ik wissel graag af met een luchtiger artikel.

  • Romy 8 maart 2019 op 8:41 am - Beantwoord

   Heel goed gezegd! Elke dag diepzinnige artikelen plaatsen, is gewoonweg niet haalbaar als je ook andere verplichtingen hebt. Goed dat je tot dat besef bent gekomen! En weet je, luchtige artikelen kunnen ook gewoon heel fijn zijn om te lezen (en te schrijven) 🙂

 22. Jessica J. 12 maart 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Zoals steeds ontzettend goede tips, Romy! Google Search Console is soms een bron van inspiratie, soms van vermaak, haha. Ik vraag me echt af hoe mijn blog bij sommige van die zoektermen kán verschijnen! ?

  • Romy 13 maart 2019 op 8:00 am - Beantwoord

   Haha, echt hè?! Dat heb ik ook vaak. Soms zie ik zoekwoorden voorbijkomen die voor mijn gevoel op geen enkele manier ook maar iets met mijn blog te maken hebben, haha.

Recente blogs