regels

20 fijne regels voor het leven die ik voor mezelf heb bedacht

  • 18 juni 2021
  • 22 Reacties

Laatst deelde Lenneke op haar Insta-account (aanrader om te volgen!) iets over haar regels voor het leven. Weer eens iets anders dan belastingregels en wetten die door hoge piefen in stoffige boeken zijn vastgelegd. Dit zijn namelijk regels die ik voor mezelf heb bedacht. Verwacht geen pietluttige regeltjes om mijn perfectionistische stemmetje te stillen, maar fijne regels waarvan ik weet dat ze me goed doen en die ik dus (bewust) volg. Omdat ze mijn leven leuker, makkelijker of relaxter maken.

regels voor het leven

Mijn regels voor het leven

Mocht je je nu afvragen of ik mezelf heel star altijd aan deze regels houd, nee joh! Tuurlijk wijk ik soms van de regels af. Ik weet dat deze dingen mij helpen, maar sommige momenten vragen om een uitzondering of een andere aanpak. Ook niets mis mee. Dat is het voordeel van zelf bedachte regels. Er zullen geen boetes vallen of wijzende vingertjes zijn.

  1. Mijn telefoon is nooit het laatste wat ik zie voor het slapengaan. Appjes die om twaalf uur nog binnenkomen, beantwoord ik niet meer die dag en alle nieuwe Insta-posts van de afgelopen uren laat ik tegenwoordig ook tot ’s ochtends vroeg wachten. Dat slaapt fijner en zorgt er ook voor dat ik niet te veel kostbare tijd aan scrollen verspil.
  2. En andersom: ’s ochtends laat ik de wifi en 4G op mijn telefoon nog heel even uitstaan als ik wakker ben. Vaak maar vijf minuten, maar toch. Ik zorg ervoor dat de piepjes, mailtjes en notificaties niet het eerste zijn waarmee ik mijn dag begin. Wat dan wel het eerste is wat ik ’s ochtends doe? Pippa knuffelen die luid miauwend op me afgerend komt.
  3. Ik plan niet twee weekenddagen achter elkaar vol. Dat is bij mij namelijk hét recept voor twee dagen daarna flink uitgeblust en daardoor niet echt te genieten zijn. Zolang ik het bij maximaal één goed gevulde weekenddag houd en daarna of daarvoor een dag heb om bij te komen, ben ik een veel vrolijker mens.
  4. Ik bepaal zelf hoe laat ik van een afspraak naar huis ga. In mijn puberteit moest ik me vaak door anderen laten taxiën naar verjaardagen bij gebrek aan een rijbewijs. Soms was ik dan alleen al twee uur zwaar aan het inkakken tegen de tijd dat de taxiënde mede-verjaardagsgast het voor gezien wilde houden. Sinds ik mijn eigen auto heb, ga ik al weg zodra ik ook maar een beetje moe begin te worden. Ook al ben ik de eerste die het om half twaalf wel gezien heeft, ik verplicht mezelf dan niet meer om tot twee uur te blijven plakken.
  5. Ik ruim ’s avonds het huis op voordat ik naar bed ga. Gewoon omdat ik er niet zo lekker op ga als het eerste wat ik ’s ochtends na het opstaan zie een vol aanrecht en een tafel vol troepjes zijn.
  6. Ik douche nooit in alle haast, omdat ik dan de hele ochtend het hollen-vliegen-rennen-gevoel niet meer kwijtraak. Dus als ik ’s ochtends vroeg de deur uit moet, dan douche ik de avond van tevoren al of sta ik iets eerder op om alsnog de tijd te kunnen nemen.
  7. Over zakelijke investeringen overleg ik maar met één persoon (meestal is Bart de gelukkige). Anders ga ik onnodig twijfelen over iets waarvan ik vanuit mijn intuïtie al wel weet dat ik het gewoon moet doen.
  8. Als ik bij een schrijfopdracht of samenwerking in mijn mailbox niet meteen kriebels in mijn buik krijg, wacht ik een dag met reageren. Ik weet dat mijn eerste reacties nooit de handigste zijn (namelijk ‘Ja!’ roepen en daarna spijt hebben). Na een nachtje slapen weet ik meestal beter waarom ik ‘nee’ wil zeggen en kan ik dat ook echt vanuit mijn tenen voelen en op papier krijgen.
  9. Ik gebruik geen RunKeeper-apps tijdens mijn hardlooprondjes en houd ook niet in lijstjes bij hoe hard ik dit keer wel niet heb gelopen. Ten eerste omdat ik geen marathonambities heb, ten tweede omdat ik vooral heel blij ben dat ik mede daardoor het te fanatiek sporten al een paar jaar heb afgeleerd.
  10. Ik bepaal zelf wat een normale portiegrootte is. Daarmee bedoel ik dat porties in restaurants of maaltijden die je bij anderen krijgt voorgeschoteld, vaak maar door iemand zijn bepaald. Het kan best zijn dat het voor jou een veel te klein hapje is of dat het restaurant juist veel meer heeft opgeschept dan je op kunt. Ik vertrouw liever op mijn eigen knorrende maag of op protesterende darmen als ik besluit of iets genoeg of niet genoeg voor mij is. Zo komt het regelmatig voor dat ik vraag om een kleiner stukje taart of – andersom – bij iemand anders als enige nog een tweede keer opschep.
  11. Spontane telefoontjes als ik ergens middenin zit, neem ik in principe niet op. Oké, tenzij ik weet dat het dringend is, het een belangrijke klant is of Bart of een familielid me belt. Maar anders druk ik het telefoontje meestal weg. Hoe gek dat ook mag klinken, dit heeft écht mijn leven verandert de afgelopen maanden. Het is zalig om niet meer meteen zelf ook meteen in de stress-modus te schieten, maar aan mijn eigen planning vast te houden en bijvoorbeeld een uur later pas terug te bellen.
  12. Ik sla nooit, nooit, nooit mijn ontbijt over. Dan is namelijk sowieso al het werk dat ik vóór de lunch lever vrij prut (daarvoor heb ik toch echt brandstof nodig!) en ben ik in mijn hangry bui ook niet de leukste voor mensen om me heen.
  13. Ik ga altijd rustig zitten om te eten. Brood eet ik bijvoorbeeld nooit snel lopend onderweg. Ik maak er echt een moment van en ga ergens zitten – ook onderweg – zodat ik bewust kan proeven wat ik naar binnen werk. Worden mijn gevoelige darmpjes over het algemeen ook blijer van dan als het eten hap slik weg is.
  14. Elke dag ga ik minimaal een kwartier naar buiten, het liefst langer. Zelfs als het met bakken uit de hemel stort of de temperatuur tot onder het vriespunt is gedaald, laat ik mijn gezicht buiten mijn eigen voordeur zien. Een beetje frisse lucht doet me goed en beweging ook.
  15. Ik koop alleen kleding die ik fan-tas-tisch vind. Geen dingen die “wel leuk” zijn en die ik in een opwelling mee naar huis heb genomen. Nee, ik schaf echt alleen aan wat ik helemaal het einde vind en waar ik me superfijn in voel.
  16. Ik mag soms “Ja hoor, gaat goed!” zeggen als ik niet de behoefte voel om met iemand te praten over dingen die niet lekker gaan. Andersom mag ik ook “Nou, eigenlijk niet zo lekker!” antwoorden als ik me bij iemand op mijn gemak voel en merk dat het eerste antwoord niet bepaald de lading dekt.
  17. Ik plan op een dag niet meer dan twee/drie telefonische afspraken, zodat ik echt mijn volle aandacht bij een gesprek kan houden en alles kan geven aan die personen in plaats van dat ze aan de lijn hangen met een half gestreste, half afwezige versie van mij.
  18. Boeken waar ik weinig aan vind, lees ik niet tegen mijn zin in uit. Ik sla ze dicht en gun mezelf een ander boek. Het leven is te kort om boeken te lezen waar je niet blij van wordt.
  19. Boosheid, irritaties of juist lieve dingen die op het puntje van mijn tong liggen, spreek ik altijd uit voordat ik ga slapen. Beter voor de nachtrust.
  20. Ik kleed me elke ochtend aan en doe niet aan pyjamadagen. Heb ik in het verleden vaak genoeg geprobeerd, maar ik merk dat ik daardoor onproductief word en mezelf haast vanzelf futloos en energieloos voel. Dus hop, elke ochtend mezelf in een outfit hijsen. Doet wonderen voor mij!

Heb jij ook zo’n soort “regel” die voor jou goed werkt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 18 juni 2021 op 7:31 am - Beantwoord

    Ik heb ook een regel die in jouw lijstje staat: niet twee weekenddagen volplannen. Ik ben daar heel strikt in geworden want het liep soms zo vol dat ik door de vele prikkels niet aan rust toe kwam. Sinds ik de agenda leger laat, gaat het veel beter.

    • Svetlana 31 juli 2021 op 1:46 pm - Beantwoord

      Wat zijn ze mooi handig en energiebesparend die regels van jou !Bedankt voor mee te delen Ik zal zeker iets voor mijzelf overnemen

  2. Zo simpel is dan geluk 18 juni 2021 op 8:49 am - Beantwoord

    Twee weekend dagen vol plannen die ik ook nooit. Ik heb gewoon echt een dagje voor mezelf nodig!

  3. Noor 18 juni 2021 op 9:06 am - Beantwoord

    Mijn regels:
    – niet meer terug antwoorden of terugbellen wanneer een interimkantoor een ”interessante job” heeft voor me
    – eerlijk aangeven wanneer ik niet wil afspreken (ik heb dan echt een moment voor mezelf nodig)
    – 3x per week aan krachttraining doen én daarbij gezond en lekker eten. Merk dat als ik dagen aan een stuk ongezond eet dat ik toch een minder goede versie ben van mezelf
    – ’s avonds de wifi uitdoen en ’s morgens mijn gsm pas checken nadat ik 2 uur aan een stuk heb doorgewerkt (mijn gsm staat altijd op stil). Tijdens mijn werkdag zit mijn gsm ook standaard in een andere kamer.
    – mijn gezicht reinigen als ik spf op heb. Ja vroeger ging ik met spf slapen. Oeps…
    – berichtjes die binnenkomen niet asap lezen. Ik heb op jouw blog in een artikel (of insta?) volgende zin gelezen “je berichtjes lopen niet weg” of zoiets en dat vond ik heel waardevol.
    – en als laatste: me niet verantwoorden!

    • Romy 25 juni 2021 op 11:53 pm - Beantwoord

      Wat een slimme regels allemaal! En hoe mooi dat die zin over de berichtjes je heeft geholpen! Mijn leven is er ook echt veel makkelijker door geworden sinds ik minder de druk voel om snel op dingen te reageren 🙂
      Niet antwoorden op verzoekjes waar je verre van blij van wordt, vind ik ook wel een goede. Ik krijg weleens samenwerkingsvoorstellen voor blogs binnen waarbij niet eens mijn naam in de aanhef staat maar “Geachte redactie” o.i.d. Denk dat ik daarbij ook maar eens die strategie ga proberen.

  4. Johanna 18 juni 2021 op 9:27 am - Beantwoord

    Veel regels, of bijna alle, heb ik ook. Vooral 18 heb ik sinds kort weer gereactiveerd. Erger nog aangelezen boeken, die niet uitgelezen worden, worden nu sneller uitgesorteerd. En regel 10 is nu de restaurants weer open zijn actueler dan ooit. Nu merk ik weer dat de porties daar veel te groot zijn, en de eigenaar, die we kennen, is altijd een beetje beledigd, als me niet alles eten. Dus weer bij de bestelling of minder vragen of meer groenten ipv patat vragen. Bij pizza neem ik altjjd de kleinere variant, alhoewel de prijs bijna gelijk is, maar ik heb ook liever een leeg bord. Alternatief is de rest laten inpakken en meenemen. Is hier heel gebruikelijk. En dan nog in je eigen plastik bakje…milieusparend. Regel 20 is ook niets voor mij, zal wel met mijn opvieding te maken hebben. Mijn dag begint dan niet echt.

    • Romy 25 juni 2021 op 11:50 pm - Beantwoord

      Wat heerlijk om de restjes in een bakje mee naar huis te kunnen nemen! Dat zouden ze in Nederland ook moeten doen (volgens mij kan dat hier alleen bij veel ecologische tentjes). Ik geef het zelf wel ook altijd aan als ik bepaalde dingen liever niet bij mijn gerecht heb. Zonde als ik mayonaise geserveerd krijg terwijl ik daar toch geen hap van neem 😉

  5. Daenelia 18 juni 2021 op 9:45 am - Beantwoord

    Regels, grenzen: het is prima om die voor jezelf te maken en daarme gewoon lekker door het leven te gaan. Goed om te beseffen dat niemand je kan verplichten iets doen wat niet ‘goed’ voelt. (Hoewel, soms is het niet het einde van de wereld een regeltje te breken om iemand anders een klein maar belangrijl pleziertje te doen. Mits dat ook wel eens andersom gebeurt.)
    Toen ik in de 20 was had ik ook zo mijn regeltjes en dingen die voor mj belangrijk waren. Maar ik merkte al snel dat ik mijn regels en grenzen graag snel aanpas aan nieuwe omstandigheden. Want soms kun je gewoon niet anders. Ik heb dus nog wel voorkeuren en daar hou ik me ook graag aan. Maar het is niet meer zo zwart/wit voor mij. Is ook geen probleem, ik denk dat dit ook samenhangt met ouder worden, en het besef dat ik mijn beslissingen niet meer hoef te verantwoorden voor een ander, als het voor mij goed voelt. En ik hoef dus ook niet meer consistent in mijn regels en grenzen te zijn. Dat is ook wel heerlijk, hoor 🙂

    • Romy 25 juni 2021 op 11:45 pm - Beantwoord

      Je regels op het juiste moment kunnen loslaten is natuurlijk ook belangrijk. Zolang het maar goed voelt 🙂 Soms wijk ik ook met plezier van mijn regels af omdat het me meer dan waard is of omdat ik weet dat ik er veel mee kan betekenen voor een ander.

  6. Giovanna Jansen 18 juni 2021 op 11:25 am - Beantwoord

    Mooie regels, meerdere pas ik ook toe. Zoals het zelf bepalen wat een normale portiegrootte is. Ik weet niet meer precies in welk boek ik het ooit las, misschien in Ikigai, maar over de 80% regel. Stop met eten als je voor 80% vol zit. Dat wil zeggen, dat je dan eigenlijk wel al voor 100% vol zit, maar omdat je hersenen nog even tijd nodig hebben om dat te registreren en het dus even duurt voor je hersenen en lichaam door hebben dat je dus eigenlijk wel al voor 100% vol zit. Dan kan het dus best zo zijn dat ik in een restaurant mijn bord niet leeg eet (terwijl ik dat jaren wel deed omdat ik opgevoed ben met ‘wel netjes je bord leegeten’), maar dat ik tevreden gevuld ben en mij niet te vol gegeten heb. En dus niet ’s avonds met buikpijn in bed lig.

    • Romy 25 juni 2021 op 11:40 pm - Beantwoord

      Wat een slimme regel eigenlijk. Die herken ik wel bij mezelf. Vaak denk je dat je nog niet vol zit, maar voel je je even later toch best wel vol. Vroeger dacht ik ook altijd dat ik op z’n minst een bord netjes moest leegeten, maar eigenlijk is het veel belangrijker dat je gewoon naar je eigen lichaam en gevoel luistert. De porties worden toch maar door iemand bedacht.

  7. Tamara 18 juni 2021 op 11:58 am - Beantwoord

    Oeee, die twee weekenddagen niet vol plannen zou ik eigenlijk ook als regel moet aanhouden voor mezelf. Soms wil ik teveel tijdens het weekend en moet ik het maandag bezuren. Het is eigenlijk gewoon jezelf beschermen daartegen, maar toch heb ik er behoorlijk moeite mee om het rustig aan te doen.

    • Romy 25 juni 2021 op 11:37 pm - Beantwoord

      Ja precies dat! Als ik mijn weekend volplan, ben ik op maandag niet op mijn best. Wat mij heel erg heeft geholpen om vaker een dag leeg te houden, is niet meer mezelf verantwoorden als ik iets afzeg. Dus niet meer “Ik kan niet, want…” en dan vinden dat ik een goed excuus moet hebben 😉 Maar gewoon zeggen “Ik kan niet, sorry”

  8. Neverdullmoments.nl 18 juni 2021 op 10:05 pm - Beantwoord

    Heeeeeerlijk herkenbaar lijstje!

    Dat ’s avonds opruimen vind ik wel knap, ik ga dat ook maar weer eens invoeren hihihi.

  9. Saskia 18 juni 2021 op 10:07 pm - Beantwoord

    Oh wat een fijne ‘regels’ staan hierbij… Ik herken er zeker wel een aantal. Weekenden proberen niet te vol te plannen (gewoon nee zeggen, alleen nu met Noa zijn verjaardag wordt het wat voller) maar ook m’n kleding klaar leggen en alles ready voor Noa naar de oppas te gaan helpt me altijd qua rust hebben. Ook zeg ik vaker nee, luister beter naar mijn gevoel (die heeft eigenlijk altijd gelijk) en probeer ik steeds minder schermtijd te hebben . Nog zo’n regel: op vakantie zit ik niet op internet. Als we richting CP gaan staat het dus lekker uit en geniet ik van m’n gezinnetje. Dit doe ik eigenlijk elke vakantie.

    • Romy 25 juni 2021 op 11:28 pm - Beantwoord

      Wat een goede regels allemaal en wat goed dat je op vakantie het internet helemaal uitlaat! Dat moet een heerlijk rustgevend gevoel geven 🙂 Hoop dat je enorm van Centerparcs hebt kunnen genieten!

  10. Mirjam 19 juni 2021 op 11:50 am - Beantwoord

    Veel van jouw regels staan ook op mijn lijstje 🙂 Hoewel sommige nog wel in ontwikkeling zijn, maar het gaat echt steeds beter! Mooie regels zo, toffe blogpost ook!
    (Een van mijn regels is helaas ook niet altijd overal op moeten/willen reageren, vandaar dat mijn reacties een beetje schaars zijn, maar ik lees wel bijna alles ;-))

    • Romy 25 juni 2021 op 11:27 pm - Beantwoord

      Haha, een heel goede regel juist! Het moet niet verplicht voelen om elke dag een reactie achter te laten; ik heb dat zelf een jaar of twee geleden ook losgelaten voor andere blogs 🙂 En supertof dat je bijna alles leest!

  11. Nikita 19 juni 2021 op 3:03 pm - Beantwoord

    Er was een tijd dat ik prima wist hoe ik dingen goed kon aanpakken en indelen, maar de komst van mijn ziekte heeft dat een beetje door elkaar geschud. Ik zeg niet dat ik nu niet aan het leven ben, maar mijn focus ligt nu het allermeest op kijken waar ik heen kan en wil terwijl ik er rekening mee houd dat ik een lichaam heb dat heel veel aandacht vraagt elke dag. Ik denk dat ik met de jaren net als jij wel (onbewust) zo’n lijstje zal kunnen presentere, maar dat daar heel veel tijd over zal moeten gaan. En dat is oke. Ik moet zeggen dat ik bij de meeste dingen niet opkijk gewoon omdat ik je blog al zo lang volg en ik je ken. Voor mij klinken de meeste dingen die je schrijft me bekend in de oren en verbazen ze me gewoon niet. Maar het is heel goed dat je jezelf zo goed kent en weet wat wel en niet goed werkt voor jezelf. Ze zeggen niet voor niks dat zelfkennis het begin is van alle wijsheid 😉

    • Romy 25 juni 2021 op 11:23 pm - Beantwoord

      Wat moet het lastig en soms ook confronterend zijn om door je ziekte jouw grenzen opnieuw te moeten ontdekken. Heel begrijpelijk dat daar zeker wat tijd overheen gaat. Maar wat je zelf ook aangeeft, ik weet zeker dat je met vallen en opstaan je (nieuwe) grenzen echt gaat leren zien. Juist omdat jij zo goed bent in aanvoelen wat voor jou fijn en haalbaar is.
      Heel veel respect voor hoe je met jouw lastige situatie omgaat en jezelf de tijd en ruimte gunt om eraan te wennen, hoe frustrerend soms ook! Een dikke knuffel <3

  12. Audrey 20 juni 2021 op 9:11 am - Beantwoord

    Interessant om hier eens over na te denken! Ik heb ook regels over mijn telefoongebruik en verder probeer ik ook mijn ‘direct reageren’-impuls meer te onderdrukken.

  13. Anouk 20 juni 2021 op 3:18 pm - Beantwoord

    Dat klinken als goede regels. Mijn telefoon is ook niet het laatste wat ik zie, ik slaap zoveel beter sinds ik hem de slaapkamer uitverbannen heb!

Recente blogs

9 rituelen op zondag om de week goed te beginnen

14 oktober 2018|Positiviteit|

Zondag is - op vrijdag na - absoluut mijn favoriete dag van de week. Beetje wandelen, beetje series kijken, beetje knutselen, beetje fotograferen en vooral een beetje boel genieten. Het is voor mij vaak de meest ontspannen dag van de week, die ervoor zorgt dat ik daarna met frisse moed aan de nieuwe week kan beginnen. Hoe je er op zondag alvast voor kunt zorgen dat jouw week goed begint? Ik noem 9 rituelen op zondag die ik fijn vind om er weer een week tegenaan te kunnen.

Mijn 5 favoriete, vrolijke hoekjes in ons nieuwe huis

8 februari 2024|Interieur|

Na bijna een half jaar verbouwen kon ik niet wachten op dit moment: de eerste inkijkjes in ons nieuwe huis. Hoewel er nog geen enkele kamer écht af is, komen wel steeds meer hoekjes er zo goed als af uit te zien. Dat leek me een goed moment om trots wat eerste inkijkjes in onze verbouwde woonkamer en nieuwe keuken te geven. Uiteindelijk is werkelijk álles aan de woonkamer aangepakt. Van een uitbouw tot nieuwe vloeren, nieuw stukwerk, een verlaagd plafond en een nieuwe keuken. Het was een enorme klus (en we blijven nog wel even klussen). Maar als ik nu het resultaat zie, ben ik zó blij dat we dit grote verbouwavontuur zijn aangegaan. Ik laat je de eerste (bijna) "af" verklaarde hoekjes zien.

15 ingrediënten voor Wereld Vrolijkheidsdag

20 maart 2017|Positiviteit|

Wist je dat 20 maart officieel Wereld Vrolijkheidsdag (International Day of Happiness) heet? Daar kwam ik onlangs per ongeluk achter en ik besloot dat ik die dag niet onopgemerkt voorbij kon laten gaan. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties met als doel om vrolijkheid meer onder de aandacht te brengen. Dat initiatief kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen. Met deze 15 ingrediënten kun jij van vandaag een vrolijke Wereld Vrolijkheidsdag maken.

Ga naar de bovenkant