21 dingen die ik nog vóór 2021 ga doen

plannen voor 2021

Nog maar een paar weken en dan is het alweer zover: tijd om een nieuw jaar in te luiden. Maar laten we niet op de feiten vooruitlopen: gelukkig hoef ik me de komende 1,5 maand ook zeker niet te vervelen. Ik maakte een aantal plannen die ik dit jaar nog wil uitvoeren. Geen moetjes, maar gewoon leuke plannen waarvan ik vastbesloten ben er werk van te maken voordat ik met een sterretje in mijn ene hand en een glas alcoholvrije champagne in de andere dit gekke jaar achter me laat.

 1. Mezelf op een kerstpakket trakteren (want als eigen baas moet ik natuurlijk zelf die zware taak op me nemen). Dat wordt óf een nieuwe cameralens, óf een waardevolle cursus óf een mooie nieuwe jurk. Of toch maar gewoon alle drie?
 2. Om de spaarrekening meteen wat aan te vullen ook eindelijk de spullen uit mijn berging op Marktplaats zetten. Ik heb onder andere al een jaar lang een stofzuiger in de aanbieding, maar dat weet natuurlijk nog niemand zolang ik de Marktplaats-advertentie niet online heb staan.
 3. Oefenen met foodfotografie. Leuker dan koken zelf vind ik het om feestmaaltijden mooi op de foto te zetten. Ik heb al wat props in huis gehaald om daar de komende tijd mee te oefenen, zeker met het oog op de aankomende kerstbaksels en -kookkunsten. De foto hierboven van mijn pompoensoepje vond ik zelf al een goed geslaagde poging. Overigens kwam Pippa er écht spontaan bij staan (Bart dacht dat ik ‘play spray’ op de lepel had gespoten…).
 4. De film ‘A star is born’ kijken, die nu blijkbaar op Netflix op mij staat te wachten. Oh yes!
 5. Een paar video’s op Instagram Stories zetten. Ik blijf het spannend vinden om mezelf pratend in beeld te brengen, terwijl het me wel heel leuk lijkt om er meer mee te doen. Een betere oefening dan door het “gewoon” te doen, bestaat er niet natuurlijk.
 6. Met mijn businesscoach kijken hoe ik in plaats van méér vooral slimmer kan werken. Oftewel: ietsje minder uren maken, vaker ‘nee’ zeggen en de tijd die ik heb soms nog beter benutten. De afspraak daarvoor staat volgende week gepland, om maar meteen de daad bij het woord te voegen.
 7. Het boek ‘Mindgym’ uitlezen en me daarna storten op een ander mooi zelfhulpboek uit mijn boekenkast. Ik denk dat The simple art of not giving a fuck er maar eens aan moet geloven.
 8. Op een rustig moment naar het tuincentrum gaan om nieuwe kerstballen voor dit jaar uit te zoeken, natuurlijk gevolgd door een mooie kerstboom. Juist omdat ik dit jaar niet veel aan kerst en Sinterklaas doe, wil ik van de kerstboom optuigen maar eens een extra feestje maken.
 9. Mijn opa en oma voor het eerst sinds februari weer opzoeken. Op afstand uiteraard. Maar toch, heel fijn als ik ze weer even kan zien.
 10. Kerstkaarten maken. Misschien niet zo veel als andere jaren, maar op z’n minst een paar. Ik denk dat ik het dit jaar eens over een andere boeg gooi door voor mijn kerstkaarten iets met aquarellen te gaan doen. Bij het idee alleen al gaan mijn handen jeuken. Leuk leuk!
 11. Foto’s maken van een mistige ochtend of een sprookjesachtig mooie zonsopkomst. Het voordeel van de winter is dan weer dat je daarvoor eens niet heel vroeg je bed uit hoeft te komen.
 12. Op een zonnige winterdag wandelen door het bos, uiteraard dik ingepakt en met mijn camera bij de hand.
 13. Weer wekelijks een online les pilates of yoga volgen. Dat doe ik om eerlijk te zijn niet meer braaf wekelijks. De laatste tijd ben ik vooral bezig met hardlopen qua sport, maar ik merk dat even niet hollen maar stilstaan ook heel welkom is.
 14. Een brief schrijven aan 2020 – een jaar dat voor mij door meerdere gebeurtenissen aardig bewogen was, maar dat me tegelijkertijd ook sterker heeft gemaakt en dat me veel heeft geleerd. Eerst nog maar eens zien wat de laatste 1,5 maand van 2020 voor mij in petto heeft, maar daarna zie je die brief (of stukken eruit) vast op mijn blog verschijnen.
 15. Mijn zakelijke website een grote upgrade geven. Daar is as we speak iemand hard mee bezig. Want ja, ik besloot een paar weken geleden dat ik daar niet zelf mijn energie in hoef te stoppen en ben nog steeds erg in mijn nopjes met die keuze (geen HTML-frustraties meer voor mij!).
 16. Appeltaart of cheesecake bakken. Niet omdat er ook maar iemand jarig is, maar wel omdat ik er gewoon heel veel zin in heb en dat al een prima reden op zich is.
 17. Een flinke zak met spullen wegbrengen naar de kringloopwinkel. En ook voor het eerst sinds maanden zelf weer eens daar rondneuzen. Want wie wat wegbrengt, mag ook wel weer wat nieuws (tweedehands) in huis halen, toch?! Zeker na een paar maanden kringloopstop (door corona).
 18. Alle afleveringen van Klem terugkijken. Dat is een van mijn favoriete series, maar om een of andere reden had ik compleet gemist dat er een nieuwe seizoen op tv is geweest. Gelukkig is de voorpret een deel van de pret, dus nu kan ik er – soort van – dubbel van genieten.
 19. Een nieuwe IXXI bestellen voor in de gang (of misschien toch gewoon fotolijstjes ophangen?) omdat ik toe ben aan nieuwe foto’s aan de muur. En omdat ik vind dat Bart na meer dan een jaar ook wel een plekje in mijn fotogalerij verdient.
 20. Het nieuwe huis van een vriendin voor het eerst in het echt bewonderen.
 21. Mezelf een paar rustige dagen gunnen aan het eind van het jaar. Gewoon om dingen te laten bezinken, te genieten, naar de kerstboom te turen en precies te doen waar ik op dat moment behoefte aan heb. Mij kennende zal dat niet “niksen” zijn, maar we creatief bezig zijn, lekker schrijven en met Bart en Pippa samen zijn. Ook (méér dan) prima!

Wat wil jij absoluut nog doen voordat het 2021 wordt?

Volg:
Deel:

21 Reacties

 1. 19 november 2020 / 07:52

  Prachtige plannen! Ben heel benieuwd naar de brief, het is een veelbewogen jaar geweest. Ik heb eigenlijk niet echt iets voor ogen om dit jaar nog te doen. Wel ga ik me ook een paar dagen rust gunnen want het was een hectisch en emotioneel jaar.
  Darina blogde over…Dit zijn mijn leesgewoonten

 2. 19 november 2020 / 09:53

  Wat een mooie plannen en doelen allemaal! Heel leuk dat je op Instagram wat vaker een video wil gaan plaatsen.
  Je mag jezelf zeker trakteren op een mooi kerstpakket! Dat lijkt me ook wel het voordeel van ondernemer zijn, je mag kiezen wat je echt leuk vindt! Ik krijg dit jaar voor het eerst in mijn leven een kerstpakket bij mijn nieuwe werkgever. Ben erg benieuwd waar ze mee komen!

  En ook leuk dat je Mindgym wil gaan oppakken. Ik ben echt onwijs fan van dat boek en mijn leven is er ook wel echt door veranderd! Ik ben rustiger, relativeer beter, kies vaker voor mezelf en neem ook vaker de tijd om een meditatieoefening te doen! Let wel dat je Mindgym niet even zomaar uitleest. Natuurlijk kun je gewoon binnen een aantal dagen de theorie helemaal lezen, maar om het echt aan te leren en goed toe te passen, is het handig om gewoon echt het programma uit het boek te volgen en dus de 12 weken aan te houden en elke dag (al is het maar 5 minuten) te oefenen met een meditatie of een (schrijf)opdrachtje. Ik kan Mindgym echt aan iedereen aanraden die liever voor zichzelf wil zijn en dingen met meer aandacht wil doen!
  Meaghan blogde over…15 diverse zoektermen waarop mijn blog is gevonden

 3. 19 november 2020 / 10:11

  Ik heb eigenlijk niet zoveel plannen voor de rest van het jaar. Ik heb wel als doel om dit jaar eens niet totaal overprikkeld de feestdagen uit te komen (mede omdat het dit jaar zo valt dat we op 4 januari alweer aan het werk moeten).
  Anouk blogde over…3x mooie Podcasts over een groen en duurzaam leven

 4. 19 november 2020 / 10:21

  Wat een leuk lijstje met heerlijke plannen! Kan mij helemaal voor stellen dat je je meer op foodfotografie wilt richten met ene fotografie én kookpassie. De foto met soep en Pippa is al geweldig! Ik wil toevallig ook nog graag een appeltaart bakken dit jaar (hmm ik kan hem haast al ruiken haha) en mij over de videobibbers heen zetten en ook video’s opnemen voor stories. Dat schuif ik al het hele jaar voor mij uit, dus goeie reminder om daar echt dit jaar nog mee bezig te gaan!
  Giovanna Jansen blogde over…Schrijvers adventskalender

 5. Johanna
  19 november 2020 / 10:53

  Zo’n lijstje is een goed idee. Geen to-do maar gewoon möchte-gern! Bij punt 17 heb ik de regel dat ik qua volume minder mee naar huis mag nemen als ik heen gebracht heb. Die dagen bij punt 21 zijn bij ons standaard de kerstdagen en e verschillende extra dagen om de kerst heen. Heerlijk! Gezellig iets nieuws koken en RUST. Zelf ga ik toch nog oved een lijstje denken. Verder ook een lijstje van de stappen die ik in dit gekke jaar gemaakt heb.

 6. 19 november 2020 / 12:24

  Mooie doelen! Mezelf trakteren op een kerstpakket is misschien wel een goeie, want er is niemand anders die dat doet. Ik had al een idee om het met een groepje ondernemers samen te doen, zodat je elkaar toch wat leuks kunt geven :) Mijn plannen zijn vooral niet teveel hooi meer op mijn vork nemen. De eerste paar weken van januari ga ik ook heerlijk even vakantie nemen!
  Lianne blogde over…Mijn eerste publicatie in de media. Niet wat ik verwachtte…

 7. 19 november 2020 / 13:08

  Wat een leuk idee om zo’n lijstje te maken! Ik wil heel graag weer beginnen met aquarellen. Tijdens de eerste lockdown was dat mijn grootste nieuwe hobby, maar daarna heb ik er geen tijd meer voor gemaakt.
  Djuli blogde over…Speltsalade met edamame en limoendressing

 8. 19 november 2020 / 13:39

  Weer een lijstje. Nee, ik zelf dus geen specifieke dingen die ik nog voor het einde van het jaar wil doen, eigenlijk. Dat neemt niet weg dat ik wel verwacht dat ik heel veel te doen zal hebben deze laatste weken.
  Elk jaar (okay, dit wordt het derde jaar, het is nog niet een lange traditie) maken we een Christmas Box. In de komende 4 weken doen we daar kleine kadootjes in voor onszelf om die dan op kerstavond uit te pakken. Dat is eigenlijk al een beetje een kerstpakket, maar dan zitten er dingen in die we ook echt lekker en leuk vinden. Ik ga me daar maar eens mee bezig houden de komende weken.
  Daenelia blogde over…Absolutely a new penguin t-shirt design

 9. 19 november 2020 / 17:11

  Toen ik de titel las, dacht ik: nú nog 21 dingen gaan doen? Maar deze zijn allemaal prima haalbaar lijkt me. Mooi lijstje en zo’n brief schrijven aan 2020 lijkt me heel bijzonder en emotioneel om te doen. Mooi idee!
  Naomi blogde over…Boekenpraat: Het kamertje (Jacques Vriens)

 10. 20 november 2020 / 15:59

  Wat een goed idee om zo’n lijstje te maken! Dat voelt meteen alsof je je niet superlangzaam naar het einde sleept maar dat je nog een paar (leuke) doelen hebt om af te strepen! Ik heb op 18 december mijn laatste werkdag en begin pas half januari aan mijn nieuwe baan dus voor die periode ben ik ook een lijstje met leuke dingen aan het maken :)
  Karin blogde over…Nog een herfstjurkje: Rolize van Viki Sews

 11. 21 november 2020 / 10:04

  Goed om dat zo voor jezelf op te schrijven. Zelf wil ik misschien een opleiding gaan doen volgend jaar, dus dat wil ik nog even op mijn werk bespreken. Verder vooral nog wat tijd met dierbaren doorbrengen. En helaas staan er ook wat minder fijne dingen te gebeuren, dus dat laat ik maar een beetje op me afkomen.
  Zo simpel is dan geluk blogde over…Quote | Joy is a form of resistance

 12. 22 november 2020 / 21:06

  Ik heb niet echt meer plannen voor 2020, het was een heftig jaar. Voor iedereen wel denk ik. Wat ik wel nog wil doen zijn wel simpele dingen. We hebben sinds kort een combimagnetron en daardoor is bakken en ovenschotels maken nu ook een optie, waar die vroeger er niet was. Ik wil heel graag wat nieuwe dingen proberen die vroeger niet konden, want daar heb ik echt een nieuwe hobby in ontdekt. En voor de rest heb ik geen idee. Ik keek ernaar uit om het jaar af te sluiten op de kerstmarkt, maar aan de andere kant ben ik blij dat ze niet doorgaan hier. Het zou uitdraaien op een fiasco. Het is heel dubbel. Dus ik zie voorlopig geen wilde plannen voor het einde van het jaar. Net als jij, rustig en genieten van de kleine dingen die wel kunnen.
  Nikita blogde over…Ik ga het over mijn mental health hebben

 13. 23 november 2020 / 09:23

  Haha, een kerstpakket hoort er zeker bij. En een mooie jurk is gewoon een zakelijke investering voor een klant bezoek ;-). Succes met alles doen, want je laatste punt, rustige dagen wordt lastig met zo’n lijst ;-).
  Els blogde over…Review: Xenos DIY Surprise sets voor Sinterklaas

 14. 24 november 2020 / 12:54

  Wat een hoop fijne dingen die je nog wilt ondernemen. Hoop dat het grootste gedeelte gaat lukken :-)
  Ik heb niet echt plannen, wil vooral genieten en lekker bezig blijven voor mezelf naast het moederschap en mijn werk.
  Nog 4 weken werken en dan écht eventjes vakantie. *Hopelijk werkt Noa die nachten ook mee ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge