22 ontdekkingen over mezelf die ik deed tijdens de “lockdown”

14 jun 2020 | Persoonlijk | 28 reacties

ontdekt tijdens corona

Tijdens de intelligente lockdown vooral op jezelf aangewezen zijn, brengt heel wat teweeg. Zo werd ik nóg meer een kattenvrouwtje, ontdekte ik dat iets in mij het héérlijk vind om om acht uur ‘s ochtends de weekboodschappen doen en deed ik er heel wat extra zelfkennis door op. Over valkuilen, stiekeme voorliefdes en mijn eigen kracht. Dit zijn 22 ontdekkingen die ik deed in lockdown.

 1. Het bevalt me best prima om niet meer dagen met twee of drie fysieke afspraken achter elkaar te hebben. Dat houd ik erin! Gelukkig kan er veel meer via Zoom en Skype dan je denkt, zo is deze periode maar weer eens gebleken.
 2. Jezelf kunnen vermaken is een prima eigenschap. Juist in deze periode ben ik blij dat ik aan hobby’s nooit een gebrek heb!
 3. Een kat nemen is een héél goed idee, zeker als je alleen woont. Dat wist ik al vóór de lockdown trouwens, maar in deze periode ben ik wel extra dankbaar voor Pippa.
 4. Ik mag ruimte innemen door lieve mensen om me heen te appen of bellen als ik ergens mee zit. En dat zonder schuldgevoel!
 5. Het is zo belangrijk om werk te hebben waar je écht gelukkig van wordt. Ik ben nog elke dag dankbaar dat ik nét voor corona de stap heb gezet om mijn baan op te zeggen en fulltime voor mijn bedrijf te gaan. Doen wat je blij maakt geeft heel veel energie en biedt fijne afleiding.
 6. Zelfs als je denkt dat je iets on-mo-ge-lijk aankunt, kun je meer aan dan je denkt. Tranen met tuiten huilde ik in de eerste coronaweek. Hoe moest ik dat drie weken uitzingen? Inmiddels zijn we drie maanden verder. Ik ben er nog steeds. Met een oprechte glimlach op mijn gezicht.
 7. In mijn eentje werken doe ik graag. Op zich ook wel handig als je zzp-er bent natuurlijk!
 8. Denken in oplossingen doet me goed. Als ik verdrietig ben, komt het vaak doordat ik alleen nog problemen zie. Alleen al uit die gedachtegang stappen en op zoek gaan naar oplossingen geeft mijn humeur een mega-oppepper.
 9. Goed voor je lichaam zorgen is prioriteit nummer 1. Belangrijker dan werk, altijd voor iedereen klaarstaan en het beste van het beste presteren. Veel belangrijker dan dat zelfs.
 10. Ik kan onmogelijk twee weken thuis zitten zonder drastisch aan het opruimen te slaan. De volle tassen voor de kringloopwinkel zijn daar hét bewijs van.
 11. Ook in mijn eigen dorp kan ik me prima vermaken. Ik dacht altijd elk weekend ergens naartoe te moeten. Nu besef ik dat ik ook best twee dagen (Wat zeg ik? Zelfs twee weken!) in mijn eigen dorp kan blijven zonder me te vervelen.
 12. Alleen zijn is soms lastig, maar leert je ook heel veel. Het belangrijkste dat ik erdoor heb geleerd, is dat je altijd jezelf hebt om op terug te vallen. En dat dat zo waardevol is!
 13. Ik denk soms anders over dingen dan andere mensen. Dat is oké. Ieder maakt zijn eigen keuzes en doet wat hij of zij denkt dat goed is. Ook ik.
 14. Ik ben dus écht geen internetshopper. In webshops kan ik bijna nooit vinden wat ik zoek, ik klik meteen weg als ik niet boven het verzendkostenvrije bedrag uitkom en ik vind het stom om met de bezorgtijden rekening te moeten houden. Daardoor waren de afgelopen drie maanden overigens wel bijzonder goedkoop.
 15. Ik heb meer kleding dan ik dacht. Of nee, dat niet zozeer. Maar ik kan wel meer outfitcombinaties maken dan ik dacht.
 16. Ik bleek ook handiger te zijn met de zelfontspanner dan gedacht. Zelf outfitfoto’s maken in huis lukt best prima.
 17. Een fijn thuis is heel veel waard. Als je van jouw huis (of je nu in een mini-studio of in een grote villa woont of alles ertussenin) een thuis maakt met spullen die bij jou passen, dan levert dat je zo veel op. Je bent er immers (bijna) elke dag.
 18. Ik ben geen grote terrasjesganger, wel een groot kringloopfan. Aandrang om op een terrasje te gaan zitten, heb ik niet. De grote aandrang om weer (veilig en op een rustig tijdstip) te kringloopshoppen is wel volop aanwezig.
 19. Het geeft soms heel veel rust om het nieuws niet op de voet te volgen. Als ik de persconferenties en het journaal kijk, weet ik over het algemeen meer dan genoeg.
 20. Ik ben een buitenmens. Of nou ja, ik doe graag dingen binnen. Maar ik móet er elke dag even uit. Elke dag een wandeling doet wonderen.
 21. Ook ik heb een goede bureaustoel nodig! En niet zo’n kleine beetje ook. Gelukkig hoeft mijn arme rug nog maar een week op een betere zitplek te wachten.
 22. En nog een grote les: foto’s maken met Pippa is een té uitdagende missie. Ik kan tegenwoordig veel met de zelfontspanner. Maar die foto’s samen gaan toch echt niet…

Wat heb jij over jezelf ontdekt tijdens de lockdown?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

28 Reacties

 1. Tineke

  Mooie ontdekkingen! Ik kwam erachter dat ik het eigenlijk wel prima vond om zoveel thuis te zijn. Ik wist van mijzelf al dat ik een huismus was. Prima is niet het goede woord, heerlijk vond ik het. Lekker de hele dag in huis aanrommelen, voor mijn kinderen zorgen en wat bloggen.

  Antwoord
 2. Kristel

  Ik ben waarschijnlijk een van de weinige die geen moeite had met de lockdown. Ik heb het nog drukker gehad dan anders thuis. Als hobby bakker volg ik wel regelmatig workshops. Die zijn door de Corona helaas niet kunnen doorgaan. Maar in de plaats zijn dan weer online workshops gekomen. Lekker thuis op je gemak koekjes bakken en decoreren. Ik vond het leuk! Door het mooie weer ben ik extra veel gaan wandelen met de honden. We hebben zelfs een “hondenkar” gekocht voor de oudste. Hij is 14 en de lange wandelingen zijn zwaar voor hem. Nu kan meneer evengoed mee.
  En ik heb veel gelezen. Lang leve de e-reader!
  Ik ben ook de hele periode blijven werken.(voedselindustrie blijft draaien). Misschien dat ik daarom ook minder moeite heb gehad met de lockdown.

  Als je een goede bureaustoel hebt gevonden… let me know! Ik ben al eeuwen opzoek naar eentje.

  Fijn weekend iedereen!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk zeg, die online workshops voor bakken! Zo te horen hoefde jij je inderdaad niet bepaald te vervelen de afgelopen tijd!
   Ik zal het je laten weten zodra ik een goede bureaustoel heb gevonden :) Ik had er één op het oog, maar helaas stond daarbij 14 dagen lang “morgen beschikbaar”, dus ik heb het maar opgegeven dat die het wordt ;)

   Antwoord
 3. Daenelia

  Ik heb er weinig moeite mee gehad. Al kwam ik er wel achter dat ik minder een huismus ben dan ik dacht. Gewoon een kopje koffie halen of even snel een winkel binnenlopen: ik miste de kleine spontane uitjes. Vorig jaar zijn we absurd veel weggeweest, dit jaar waren we toch al van plan thuis te blijven.
  Omdat we de hond vaak meenemen, mistte hij dus ook de uitstapjes. Chi wilde vaker niet terug naar huis als we uit waren geweest!
  Dat ik mijn werk overal kan doen wist ik al. Dat het zo goed zou zijn voor mijn concentratie was wel nieuw.

  Antwoord
  • Jantine

   Mijn werk ging “gewoon” door, dus ik had best veel “echt” contact met andere mensen. Daardoor vond ik het eigenlijk helemaal niet erg om in mijn vrije tijd thuis te zijn met manlief (scheelt ook nog, ik woon niet alleen). Heb heel veel boeken gelezen, heerlijk. En sinds een paar weken ook weer gefietst in de vrije tijd, met een thermoskannetje thee mee voor onderweg en een picknickkleed. Helemaal leuk!
   Het enige jammere vind ik dat ik mijn familie niet “echt” kan zien en knuffelen. Verder heeft die rust me best goed gedaan, dus ik ga mijn best doen om mijn vrije tijd niet meer vol te zetten met gezellige afspraken…
   Groetjes
   Jantine

   Antwoord
  • Romy

   Precies dat is wat ik ook een beetje mis in de coronatijd. Even bij de kringloopwinkel langsgaan of een bezoekje aan de winkel brengen zonder tactisch over het tijdstip na te denken en meteen een karretje te moeten pakken. Voordeel is wel dat ik die dingen hierna meer zal waarderen dan ooit.

   Antwoord
 4. Lianne

  Heel fijn dat zo’n lockdown ook mooie dingen met zich meebrengt. Ik heb mij prima vermaakt en ben erachter gekomen dat ik mag en kan investeren in mijn bedrijf. Ook heb ik een ochtendritueel ontwikkeld met yoga. Heel fijn is dat! Helaas heb ik ook minder leuke dingen ervaren: dat je er in zo’n periode achter komt wie je echte vrienden zijn. Kaartjes en berichtjes naar mensen sturen met de beste bedoeling en er niet eens een reactie op terugkrijgen, dat vond ik heel moeilijk. Gelukkig heb ik het nu los kunnen laten. Loslaten is ook iets wat ik nu beter kan!

  Antwoord
  • Romy

   Wat rot om dat te horen! <3 Kan me voorstellen dat het nogal naar voelt als je niet eens een reactie krijgt op een berichtje dat je stuurt! Maar weet dat het meer zegt over andere mensen dan over jou.
   Ik vind het heel fijn om de afgelopen tijd een paar keer gezellig met je gevideobeld te hebben! En hopelijk lukt het met het hele coronagedoe om over een tijdje eens een 1,5 meter-date buiten te plannen :) Lijkt me heel gezellig!

   Antwoord
 5. Audrey

  Dat ‘s ochtends vroeg boodschappen doen bevalt mij ook goed! Zeker nadat ik deze week weer eens rond half 11 ging. Zo druk!

  In punt 13 mist trouwens het woordje ‘dan’ :)

  Antwoord
 6. Hermien - KouweKleren

  Mooi artikel, ik herken best veel. Over mezelf heb ik geleerd dat ik behoorlijk flexibel ben in me aanpassen aan nieuwe situaties, dat ik het niet erg vind om niet te ver vooruit te kunnen kijken. En dat ik best goed ben in het zoeken en maken van plezier in kleine dingen.

  Antwoord
 7. Anouk

  Best veel is herkenbaar. Ik heb ontdekt hoe fijn ik het vind om te wandelen in eigen buurt, er zijn zo veel mooie plekjes gewoon dichtbij :)

  Antwoord
 8. Zo simpel is dan geluk

  Mooi dat je zoveel over jezelf ontdekt hebt tijdens de lockdown!
  Voor mij verschilt de situatie nu niet zo heel veel met mijn ‘normale leven’ dus ik heb niet echt het gevoel dat ik iets over mezelf geleerd heb.

  Antwoord
 9. zwartraafje

  Hey Romy! Vooraleer ik een nieuw kledingstuk aanschaf moet ik van mezelf telkens minstens drie combinaties kunnen bedenken met wat ik al in huis heb. Zo fijn dat je door te combineren veel meer in je kast lijkt te hebben hangen dan wanneer je telkens exact dezelfde combinaties draagt. Al is daar op zich natuurlijk ook niets mis mee wanneer het favoriete combinaties zijn. Die heb ik zelf uiteraard ook. Ik denk trouwens dat er iets is misgelopen met de links die je bij puntje 15 wilde toevoegen.

  Antwoord
 10. Darina

  Herkenbaar! Maar ik miste de spontane uitjes wel, maar ook dat ‘wende’ wel :)

  Antwoord
 11. Irene

  Als er 1 ding is dat ik onthoud van de lockdown is dat ik veel dankbaarder ben voor het huis dat ik heb. Ik heb zo’n fijn huis waar ik me helemaal goed voel, dat is veel waard. Maar daarnaast zijn er vooral veel dingen bevestigd over mezelf onder andere dat ik het helemaal niet erg vind om weinig tot geen sociale verplichtingen of afspraken te hebben. Ik vind dat echt geweldig en ik heb met mezelf en mijn vriend afgesproken dat we dat in de toekomst toch ook wat meer willen vasthouden.

  Antwoord
 12. Naomi

  Mooie lessen en ontdekkingen. Er zit een hoop herkenbaars tussen, maar vooral jezelf prima kunnen vermaken heb ik ook wel nóg meer leren waarderen de afgelopen maanden.

  Antwoord
 13. Meaghan

  Hoe tof is het dat de lockdown eigenlijk ook heel leerzaam kan zijn en dat je weer nieuwe dingen over jezelf kan ontdekken. Heel fijn ook voor jou dat het zelfstandig werken zo goed heeft uitgepakt, ondanks de situatie. Dat is normaal gesproken al heel spannend, maar in deze tijd is het helemaal een grote stap! Ik ben echt heel blij voor je dat het zo goed gaat. Zelf heb ik weinig moeite met de lockdown. Ik ben sowieso een huismuts. Het enige wat ik echt mis is uit eten gaan en afspreken met vriendinnen, maar verder vermaak ik me prima en weet ik me goed staande te houden in de vrijheidsbeperkingen.
  Wat mooi om te lezen ook dat je beter voor jezelf bent gaan zorgen, sneller je verhaal kwijt wilt bij vrienden en familie en dat je je zo goed kan vermaken! Het is ook allemaal even anders en even aanpassen, maar met een beetje wilskracht lukt dat echt wel!

  Antwoord
  • Romy

   Als je graag thuis bent, is het inderdaad zo erg nog niet om meer tijd thuis te moeten doorbrengen. Dat merkte ik zelf ook wel een beetje :) Maar inderdaad, afspreken met vriendinnen is wel iets wat ik miste de afgelopen tijd. Zo fijn dat dat nu – met 1,5 meter afstand en zonder knuffels – wel weer kan.

   Antwoord
 14. Ilona Wielinga

  Wat een fijn lijstje met mooie ontdekkingen. Ik ontdekte dat thuiswerken me prima bevalt, maar ik ergens het contact met anderen toch wel begon te missen. Had ik van mezelf niet verwacht, haha.

  Antwoord
 15. Lotte

  Haha, dat van die terrasjes herken ik heel goed! Terwijl iedereen het had over terrasjes en horeca, verlangde ik er heel erg naar dat de bieb weer open ging. Leuk dat jij dit met de kringloop hebt. :)
  En idd, buiten zijn is zo heerlijk! Ik heb nu ook als voornemen om veel vaker op een vrije dag naar het bos te gaan om te wandelen in plaats van allemaal stedentripjes te plannen.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een fijn voornemen voor de komende tijd! Een boswandeling is altijd een goed idee :)

   Antwoord
 16. Anna

  Leuk om te lezen! Ik dacht aan het begin ook, hoe ga ik dit overleven? Maar de tijd is echt voorbij gevlogen! Ik ben wel heel blij dat de terrassen weer open zijn, al is het maar omdat de binnenstad van Groningen voor 90% uit terrassen bestaat, haha. En ook omdat we de horeca natuurlijk hard moeten steunen. Internet shoppen is ook niet echt mijn ding, zo had ik laatst per ongeluk veel te grote kaarsen en veel te kleine mandjes besteld :p. Ik vind terugsturen ook altijd heel irritant.

  Antwoord
  • Romy

   Ja, wat een ander gezicht is het hè als de terrasjes weer open zijn? Het lijkt alleen al daardoor weer een beetje meer “normaal” om ons heen.
   Haha, ik heb met internetshoppen echt precies hetzelfde probleem als jij! Ik had een plant gekocht die veel kleiner uitviel dan verwacht en mijn rietpluimen bleken juist (zo’n drie keer) groter dan gedacht). Oeps!

   Antwoord
 17. Giovanna Jansen

  Mooie ontdekkingen! Ik ontdekte ook dat ik geen internetshopper ben. En aangezien de winkels beperkt open waren en shoppen nu even niet fijn is, heb ik amper iets gekocht de afgelopen maanden. Het enige wat ik wel ontdekt heb (en volledig haaks staat op bovenstaande haha) is dat ik wel het online winkelen bij Ikea ontdekt heb, door jouw blog over o.a. de telefoonstandaard. Reuze handig en geen gesleep! Dus houden wij er zeker in. :)

  Antwoord
  • Romy

   Ha wat leuk dat je de telefoonstandaard van Ikea nu ook hebt! Fijn is die hè?! Echt een topaankoop voor maar 2 euro :)
   Grappig trouwens dat jij ook zo weinig hebt gekocht door de lockdown! Ik vind het eigenlijk wel wat hebben dat ik door deze hele periode maandenlang nauwelijks wat anders heb uitgegeven dan geld voor boodschappen en vaste lasten. Kan ik over een tijdje mijn geld uitgeven aan dingen waar ik écht blij van word.

   Antwoord
 18. Simone

  Hands up voor punt 14! Dat vind ik dus ook echt helemaal niks. Als het echt niet anders kan, doe ik het wel. Maar ik ga veel liever naar de winkel. Dat vind ik trouwens ook gewoon leuk. Ik hou wel van winkelen. Alleen nu tijdelijk even wat minder door de hele situatie.

  Antwoord
 19. Saskia

  Dat de rust juist heel erg fijn is en het genieten; samen met mijn gezinnetje op 1 staat. Het unwinden; het kiezen voor wat je leuk vind. Het heeft me zeker veel gebracht hoewel een leuke tijd natuurlijk anders is…

  Antwoord
 20. Lesley

  Ik was ook écht geen internetshopper, maar ben het nu wel wat geworden. Wel enkel bij webshops die ik al een beetje ken zodat ik niet hoef te twijfelen tussen bv. een S of een M :) Bijkomend voordeel is ook dat ik zo wat langer kan nadenken over een aankoop. Maar ik heb ook al heel veel zin om terug eens lekker te gaan shoppen zonder gedoe.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs