ontdekte 2

23 (al dan niet) levensveranderende dingen die ik de laatste tijd ontdekte

 • 11 november 2021
 • 19 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Lifestyle

Gelukkig hoef je niet op school te zitten om waardevolle dingen te leren. Ook roerend in een pan, lopend door de supermarkt of starend naar de tv leer je dagelijks wel wat bij. Vind ik mooi! Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om wat random nieuw geleerde dingen te delen. Het ene ding overduidelijk vrij onbenullig, het andere meer levensbepalend. Van parkeerpalen tot EHBO-poppen, en van leren loslaten tot leuke Leukoplast-functies.

23 random ontdekkingen

 1. Dat maskertjes en ik (helaas) niet samengaan. Als puber vond ik een gezichtsmasker een fijn verwenmoment; nu reageert mijn huid er helaas nogal heftig op en weet ik inmiddels dat ik elk godkope maskertje beter links kan laten liggen. Dan maar gewoon mijn oude vertrouwde crème! Gelukkig kon ik iemand anders wel gelukkig maken met mijn maskertjesvoorraad.
 2. Dat je sinds kort ook Instagram-foto’s kunt uploaden via je desktop. Wat een uitkomst!
 3. Dat Parmezaanse kaas uit een zakje soms helemaal niet naar Parmezaan smaakt; je kunt het veel lekkerder zelf raspen. Bonustip van mij uit eigen ervaring: doe dat niet bovenop de kaas, maar liever aan de zijkant. Yup, ik heb het eerste voor je uitgeprobeerd en zit nu met twee helften kaas.
 4. Dat ik me vaak oververantwoordelijk voel voor taken en gevoelens van anderen. Ik wil mensen soms koste wat kost niet kwetsen en neem ook vaak taken van anderen over als diegene zich moe voelt – ook als ik mezelf minstens zo vermoeid voelt. Dat patroon doorzien is blijkbaar al een goede manier om er wat tegen te doen en meer te leren loslaten wat niet bij mij hoort. Langzaam maar zeker kan ik beter aanvoelen wat bij mij hoort, wat bij de ander. En wat ik wel en niet op mijn bordje hoef te nemen.
 5. Dat taco’s glutenvrij zijn omdat ze van maïs gemaakt zijn. Nooit geweten!
 6. Dat je zelf bloemen kunt drogen en dat dat niet veel lastiger is dan een bosje bloemen op z’n kop zonder water ergens zonder enige vorm van aandacht laten hangen. In mijn Instagram Reels-filmpje leg ik het proces uit.
 7. Dat EHBO-poppen bijna altijd mannen zijn en dat dat eigenlijk best slecht is, omdat reanimeren bij een vrouw wat anders gaat door de voorgevel die “in de weg” zit. Dat leerde ik overigens van het programma Zeikwijven, dat gaat over onverwachte manieren waarop mannen nog vaak onterecht als “de normpersoon” worden gezien in de maatschappij. Best interessant (en soms ook schrikbarend)!
 8. Dat ADHD bij vrouwen vaak pas heel laat wordt geconstateerd, terwijl het voor veel mensen zo’n eye-opener kan zijn om die diagnose te krijgen. Dat leerde ik van deze video van Marlieke, die de diagnose pas op haar 35e kreeg. (Ik heb zelf overigens geen ADHD, maar vind het wel interessant om meer over dit soort dingen te weten. Al is het maar om me te kunnen verplaatsen in anderen en verder te kijken dan de onterechte stereotypen die vaak aan labels als ADHD worden gekoppeld.)
 9. Dat het zorgwekkend is hoe soms nog (voor de grap?) labels worden geplakt op anderen terwijl er helemaal geen diagnose is gesteld. Bijvoorbeeld “Die heeft zeker ADHD” als een jongen wat druk is of “Houd eens op met je smetvrees” als iemand wat poetserig is. Ik probeer zelf heel bewust nooit labeltjes te plakken. Je kunt er zowel die persoon als mensen die wél dat label officieel hebben gekregen onzeker mee maken over zichzelf.
 10. Dat ik best aardig kan presenteren op video, ook al denk ik altijd van niet. Laatst nam ik een video op voor een lokaal ondernemersplatform. In mijn hoofd zou dat een fiasco worden (laat mij maar schrijven, niet video’s maken!), maar het pakte hartstikke goed uit.
 11. Dat paksoi heel lekker is om te gebruiken in nasi. Ik leerde die groente kennen door de Lidl-box van Too Good To Go en ben nu altijd blij als er weer eentje in de box zit.
 12. Dat je cacao niet alleen in die kleine luxe glazen potjes kunt kopen, maar ook in grote verpakkingen voor ongeveer een kwart van de prijs. Dat ik dat als echte bespaarmiep niet eerder had ontdekt!
ontdekte
 1. Dat ik blijkbaar 8x 20 seconden aan een rekstok kan hangen. Met pijn in mijn armen, dat wel. Maar ik had verwacht dat ik na één keer al naar beneden zou storten met mijn spille-armpjes. Was dat lesje HITT in de sportschool toch ergens goed voor! Overigens vermoed ik dat het bij één keer blijft. Mezelf pijnigen aan de rekstok is niet mijn favoriete donderdagavondactiviteit.
 2. Dat het schijnbaar veel verschil kan maken als je je lippen ‘s nachts met een pleister of Leukoplast tegen elkaar plakt. Daarmee voorkom je dat je met je mond open slaapt. Het schijnt dat je met je lippen stijf op elkaar veel minder vocht verliest ‘s nachts en minder snel met een droge mond wakker wordt. Die tip las ik bij Sanny en wil ik zeker nog eens proberen. Die droge mond is hier namelijk elke ochtend aanwezig.
 3. Dat Halloween op 30 oktober in plaats van op 31 oktober is. Je kunt vast wel raden hoe vaak in mijn leven ik Halloween heb gevierd…
 4. Dat een reflectorscherm een geweldig ding is als je graag foto’s maakt van eten of producten en daarbij last hebt van schaduwen. Ik betaalde maar € 20 voor een set van vijf, maar heb er al zó veel aan gehad.
 5. Dat er parkeerautomaten bestaan (in Woerden wel in elk geval) waar je alleen met een parkeerapp kunt betalen of een dagkaart kunt  kopen. Nadat ik € 20 voor een parkeerkaart lichter was voor één uurtje parkeren, ben ik toch het nut van een parkeerapp gaan inzien. Althans, nu bel ik Bart standaard als ik op die plek sta of hij me kan inloggen in zijn app 😉
 6. Dat in pure chocola cafeïne zit. Huh echt?! Nooit geweten, maar dat leerde ik laatst toen het terloops in een podcast ter sprake kwam.
 7. Dat sparren met andere ondernemers iets is wat ik veel vaker moet doen. Ik hielp laatst iemand bij haar doelgroeponderzoek en merkte hoeveel inspiratie ik er zelf ook uit haalde door het te hebben over mijn bedrijf en toekomstplannen. Toen besefte ik meteen weer hoeveel je ervan leert om soms uit je eigen cocon te krijgen, (ook als introverte thuiswerkende zzp’er.
 8. Dat voor jezelf opkomen heel positief kan uitpakken. Ook voor de ander. Ik deed dat laatst in een werksituatie en merk dat ik sinds die actie veel meer op een gelijk niveau sta met diegene en dat het van beide kanten uit veel lekkerder samenwerkt. Dus echt: sta op voor jezelf en twijfel niet. Jezelf uitspreken – hoe lastig ook – kan juist voor wederzijds respect en waardering zorgen.
 9. Dat een kruik echt een groot verschil kan maken. Ik vond dat altijd maar onzin, maar gebruik er nu standaard één als mijn enorm opgeblazen buik doet vermoeden dat ik halverwege een zwangerschap zit. Vaak begint mijn buik dan al snel te borrelen en wordt de spanning minder. Helpt echt!
 10. Dat introverte mensen van nature vaak wat bedachtzamer zijn. En dat dat in veel situaties net zo waardevol is als mensen die juist snel beslissingen kunnen nemen. Wat ik ook leerde: dat bedachtzaam zijn wat anders is dan “altijd meteen negatief zijn”. Als jij niet meteen enthousiast reageert op een plan maar het even moet laten bezinken of met kritische vragen komt, kan dat ook juist een kracht zijn. Die mensen zijn net zo hard nodig als de mensen die supersnel (misschien een tikkeltje impulsief) knopen doorhakken.
 11. Dat ik zulke compleet random lijstjes maken heel leuk vind. Hopelijk steek jij er, net als ik bij het ontdekken van die punten, ook nog iets van op 🙂

Heb jij ook zo’n mindblowing ontdekking voor mij die je móet delen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Meaghan 11 november 2021 op 9:36 am - Beantwoord

  Super leuk al die ontdekkingen! Ik gebruik ook al jaren een kruik tegen mijn menstruaties. Die zijn altijd vrij pijnlijk en zo’n warme kruik helpt dan inderdaad goed om de pijn en dat opgeblazen gevoel te onderdrukken. En oeps, hier ook iemand die altijd dacht dat Halloween op 31 oktober viel… 🙂

 2. Daenelia 11 november 2021 op 10:22 am - Beantwoord

  Halloween is op 31 oktober. Ik weet niet wie jou voor de gek probeerde te houden .. 😉 Maar echt: het is de datum van Samhain, een oud-keltisch feest.
  Paksoi is inderdaad erg lekker! Maarmijn grote ontdekking op het gebied van groente wasdus … lotuswortel. Wat ik op dit moment alleen in aziatische winkeltjes tegenkom.

  • Daenelia 11 november 2021 op 10:23 am - Beantwoord

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween << Check de datum maar.

  • Romy 18 november 2021 op 8:23 am - Beantwoord

   Ik geloof dat de mensen die ik op 30 oktober Halloween-feestjes zag vieren er een dag naast zaten 😉 Haha, en ik maar denken dat ik het mis zat. Weer wat bij geleerd, namelijk dat ik wel goed zat, haha.
   Nu weet ik het voor eens en altijd 🙂

 3. Audrey 11 november 2021 op 11:01 am - Beantwoord

  Random lijstjes zijn altijd leuk! Het programma Zeikwijven vind ik inderdaad ook tof gemaakt en je steekt er heel wat van op. Je mond dichtplakken tijdens het slapen vind ik toch een beetje freaky klinken op een of andere manier, haha. Volgens mij heb ik mijn mond ook wel standaard dicht, want ik heb niet voor niks een antiknarsbitje voor de nacht.

 4. Geke 11 november 2021 op 12:08 pm - Beantwoord

  Ik heb het gevoel dat ik elke dag bijleer, maar niets dat nu echt van belang is om te delen denk ik 🙂

  Hmm, mond dichtkleven lijkt me toch ook een beetje eng… 😉

 5. Ellen 11 november 2021 op 12:46 pm - Beantwoord

  Leuke en nuttige ontdekkingen, Romy! Zelf gebruik ik ipv een kruik een kersenpitkussentje, dan moet je niet met heet water in de weer.

 6. Naomi 11 november 2021 op 2:25 pm - Beantwoord

  Huh, Halloween op 30 oktober? Volgens mij niet hoor! Ik weet niet beter dan dat het op 31 oktober is.
  Verder een leuk lijstje. En dat van de chocola wist ik. Ik lust geen koffie, maar heb toch wel het idee dat je héél veel chocola zou moeten eten om hetzelfde effect te krijgen;). Het is mij in ieder geval nog nooit gelukt.

  • Romy 18 november 2021 op 8:21 am - Beantwoord

   Haha, ik heb me inderdaad vergist. Ik zag heel veel Instagram-foto’s op 30 oktober met “Happy Halloween” en Halloweenfeestjes op die dag, dus ik dacht dat ik verkeerd zat. Maar blijkbaar waren die mensen gewoon een dag te vroeg 😉

 7. Luus 11 november 2021 op 8:25 pm - Beantwoord

  Die een na laatste is wel grappig, want elk positief kenmerk aan iemand kun je omdraaien naar iets negatiefs en elk negatief kenmerk heeft ook iets positiefs 🙂 Leuk lijstje! En ja kruiken, life savers! 😉

 8. Nikita 11 november 2021 op 11:28 pm - Beantwoord

  De beste lifehack (al is het meer een aankoop) die ik ontdekte de laatste tijd was mijn keyboard voor mijn iPad. Apple heeft speciale ‘magic keyboards’ waar je iPad dan magnetisch aan gekoppeld wordt. Er bestaan wel meerdere zulke dingen, maar de goedkopere werken lang niet zo fijn als degene die ik heb. Van Apple zelf dus. Ik blogde voorheen altijd op mijn laptop, vaak op schoot in mijn bed. Maar die is soms zwaar, merk ook dat het grote scherm soms voor hoofdpijn zorgt. Sinds ik die keyboard in huis heb gehaald is mijn blogplezier enorm gestegen omdat het beter is voor mij. Ik vind het veel fijner om zo te bloggen. Sindsdien reageer ik ook veel vaker terug op andere blogs, gewoon omdat het zo fijn is. Het was een hele dure aankoop, maar wel eentje waar ik elke cent ga uithalen. Ik merk ook dat ik steeds meer ‘lifehacks’ ontdek om het leven met mijn chronische ziekte makkelijker te maken. Wat heel mooi is, want dat toont dat ik niet bij de pakken blijf zitten.

  Over dat introverte heb je wel gelijk. Ik ben zelf ook introvert (ben wel iets socialer geworden door de jaren heen door mijn werk denk ik) maar het opladen in alleentijd en die drang daarnaar toont voor mij wel aan dat ik het nodig heb. En ik hoor vaak mensen dat ik bedachtzamer ben, maar ik weet dat ook van mezelf. Wat mensen soms als negatief zien omdat ik daardoor misschien niet ‘impulsief’ ben of niet durf te springen in het diepe. Dat durf ik wel, maar de keuze moet juist voelen voor ik dat doe. En daarnaast juist doordat ik zo bedachtzaam ben of meer nadenk, zie ik ook gewoon sneller de positieve dingen of de lichtpuntjes in stomme of moeilijke situaties. Het helpt mij juist relativeren. Ik vind dit soort lijstjes trouwens altijd leuk om te lezen. Je leert er toch weer dingen door en het zet je ook weer aan het denken.

  • Romy 18 november 2021 op 8:20 am - Beantwoord

   Wat prachtig om te lezen dat je steeds meer lifehacks ontdekt die het leven voor jou makkelijker of fijner maken! Inderdaad, dat laat maar mooi zien hoe je overal een positieve draai aan weet te geven en je niet laat kisten.
   Superfijn ook om te lezen hoe geweldig dat keyboard werkt, en dat het je zoveel meer plezier in het bloggen en reageren heeft gegeven ook! Een aankoop die elke cent waard is!
   Mooi trouwens dat jij het meer bedachtzame van introvert zijn ook kunt waarderen. Het kan je inderdaad heel veel brengen, en vaak eigenlijk andere mensen ook. We hebben in de wereld gewoon én spontane én bedachtzamere mensen nodig. Dan halen we het beste in elkaar naar boven 🙂

 9. Janne 12 november 2021 op 12:23 pm - Beantwoord

  Ik vind een kersenpittenkussen nog fijner dan een kruik. Het is lekker zwaar en vormt zich prettig naar je lijf. En het is heel makkelijk even op te warmen in de magnetron. Ik doe er soms een drupje lavendelolie op zodat het ook nog een lekkere geur verspreidt.

  Het kan enorm lonen om te kijken of er op een andere plek in de supermarkt een grotere, goedkopere verpakking ligt van iets wat je regelmatig gebruikt. Bijvoorbeeld is een kilo paëllarijst goedkoper dan een klein zakje risottorijst, en allebei is het witte rondkorrelrijst. Ik koop dus altijd lekker de kilozak! Vaak liggen er nootjes op de bakafdeling, maar zijn diezelfde nootjes goedkoper als je ze bij de noten- en chipsafdeling van de supermarkt koopt. En dat zijn dan nog maar een paar voorbeelden.

  • Romy 18 november 2021 op 8:12 am - Beantwoord

   Toevallig heb ik zelf sinds een paar weken ook een kersenpitkussen en dat is inderdaad ook onwijs fijn 🙂 Ik vind het gewicht ook heel prettig voor als ik schouderpijn heb. Helaas heb ik geen magnetron, maar opwarmen op de verwarming lukt gelukkig ook heel aardig.

   En slimme tip van die nootjes! Daar ben ik ook pas sinds kort achter gekomen. Bij Jumbo hebben ze ook nog standaard de actie dat je twee bakjes noten voor € 5 kunt kopen (één bakje is iets meer dan € 3). Goede deal! Ik neem ze dus altijd mee per twee.

 10. Saskia 12 november 2021 op 1:47 pm - Beantwoord

  Instagram-foto’s kun je uploaden via je desktop!? YAY. Dat is nog eens even een leuk weetje. Bedankt dus daarvoor.
  Ik ben ook team pittenzak i.p.v. kruik, vooral met mijn PDS is dat echt een uitkomt. En ik bel M. ook altijd voor de parkeer app, zo ideaal!

  • Romy 18 november 2021 op 8:08 am - Beantwoord

   Ja, geweldig hè, dat dat kan?! Ik vind het ook zo’n uitkomst dat ik niet meer steeds mijn foto’s hoef te mailen naar mezelf op mijn telefoon.

 11. Jantine 12 november 2021 op 9:13 pm - Beantwoord

  Ik vond kruiken altijd iets van vroeger, maar het is inderdaad heerlijk tegen een pijnlijke buik!
  Volgens mij bedoel je met HITT trouwens HIIT! Ik kon het eerst nooit onthouden, maar heb de afkorting opgezocht: HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Of is er nog een ander soort? 😉

  • Romy 18 november 2021 op 8:05 am - Beantwoord

   Ah, je hebt helemaal gelijk inderdaad! Ik dacht altijd dat het stond voor ‘High Intensity Training’, maar Interval hoort er inderdaad ook ebij 😉

 12. Anouk 15 november 2021 op 10:57 am - Beantwoord

  Ik leerde paksoi ook kennen door de TGTG box van Lidl en nu is het echt een van mijn lievelingsgroentes, zo lekker!

Recente blogs

Inkiekje #18 | Lichtpuntjes, overwinningen & mislukte selfies

3 november 2020|Persoonlijk|

Het was weer zover: tijd voor een blik op mijn telefoonfoto's. De afgelopen weken maakte ik blijkbaar vooral heel veel foto's van mijn kattenbeest, waarvan ik je een deel zal besparen aangezien vast niet iedereen net zo'n crazy cat lady is als ik. Maar er was nog meer dan dat. Zo had ik een overwinning op mezelf in de keuken, kreeg ik een culinair cadeau uit onverwachte hoek en fotografeerde ik mooie lichtpuntjes in een bewogen week. Kijk je mee?

Uitdaging? 5x waarom STAP VOOR STAP soms beter is!

11 december 2017|Persoonlijke groei|

Zijn er dingen die je onwijs spannend vindt, maar die je toch echt moet of wilt aangaan? Misschien wil je een angst overwinnen, een slechte gewoonte afleren of iets in je leven drastisch veranderen. Dat kan heel spannend zijn. Alles is vreemd en nieuw. En eng! Dan maar 1001 excuses bedenken om het niet te doen? Welnee, je hoeft iets spannends namelijk niet in één keer te doen. Doe het op jouw tempo en stap voor stap. Een roer hoeft niet altijd in één keer omgegooid te worden! Dit zijn 5 redenen waarom stap voor stap soms juist fijn werkt.

Kleur in je interieur | Zo heb ik dat aangepakt (9 tips)

22 augustus 2019|Interieur|

Dat mijn interieur niet zwart-wit zou zijn, was voor veel mensen in mijn omgeving geen verrassing. Toch krijg ik regelmatig reacties van mensen à la “Kleur in huis, dat je dat durft!”. Nou ja, voor mij is het geen kwestie van durven. Het zou niet echt aanvoelen als mijn thuis als ik in een huis met enkel witte muren, een grijze bank en zwarte accessoires zou wonen. En als jij ook kleur in huis zou willen, dan is dat een kwestie van gewoon doen. En van misschien wat handige tips daarbij gebruiken. Daarom deel ik 9 tips voor meer kleur in je interieur, op basis van mijn eigen ervaring.