burgerlijke gelukjes

25 burgerlijke gelukjes waar ik intens blij van word

 • 19 mei 2023
 • 4 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Positiviteit

Hoe hard je je ook verzet tegen burgerlijkheid, soms moet je toegeven dat lekker burgerlijke en volwassen dingen ook gewoon heel fijn zijn. Als introverte huismus met een niet al te grote behoefte om de wereld rond te trekken of feestjes af te gaan, heb ik volgens mij een flinke hoeveelheid burgerlijkheid in me. En daar ben ik helemaal oké mee! Dit zijn 25 lekker burgerlijke dingen waarvan ik er niet omheen kan dat ze me erg blij maken.

 1. Op vrijdagavond op de bank ploffen met een serie aan en om elf uur doodmoe richting de badkamer gaan om tanden te poetsen. De tijd dat ik op vrijdagavond gerust tot twee uur zat te kletsen en films keek met vrienden, ligt al zeker tien jaar achter me. En ik moet zelfs toegeven: ook toen ik dat nog wel deed, moest ik moeite doen om mijn ogen open te houden. Er is geen plek zo fijn om te zijn op vrijdagavond om 23.30 uur als mijn eigen bed.
 2. Mrs. Regelt-de-financiën-wel uithangen. Sinds ik ondernemer ben en al helemaal sinds ik voor twee financieel dienstverleners schrijf, vind ik het helemaal leuk om zelf alles rondom mijn financiën te regelen. Ik ben van ons tweeën degenen die alle verzekeringen geregeld heeft, die uitlegt hoe bepaalde financiële dingen werken en die belastingtechnisch best handig is. En ik vind dat alles nog leuk om te doen ook! Als ik weer mijn btw-aangifte of belastingaangifte heb ingediend en alles klopt, ben ik een gelukkig mens.
 3. Het huis schoongemaakt hebben. Er gaat niets boven het fantastische gevoel als je net een stofdoek, stofzuiger en dweil door het hele huis hebt gehaald. Dat er één minuut later alweer nieuwe Pippa-pluisjes over de vloer dwarrelen, mag de pret niet drukken.
 4. Als de elektrische tandenborstel is opgeladen en ik daar een keer wél op tijd aan heb gedacht. Je begrijpt: dat is lang niet altijd het geval.
 5. Creatieve dingen bedenken met koelkastrestjes. De dag voordat wij weekboodschappen doen, is onze koelkast altijd gevuld met random overblijfsels. Als ik dan toch iets eetbaars weet te bedenken met 30 gram spinazie, een pak champignons, vier zongedroogde tomaten en een half blikje linzen, ben ik een trotse keukenprinses. Overigens zijn het die dag meestal niet de meest Instagram-waardige en zal-ik-mijn-visite-eens-voorzetten-maaltijden.
 6. Suffe taken kunnen afvinken. Soms heb je van die avonden dat je 1) de verzekering moet mailen, 2) drie afspraken moet plannen, 3) een stomme schademelding moet doen, en 4) je maandelijkse leuke rekeningen (zorgpremie enzo) moet betalen. Als ik dan de laatste dikke, vette streep door zo’n taak zet, ben ik een gelukkige meid. Tijd voor leukere dingen!
 7. Boodschappen doen. Ik vind echt ALLES aan boodschappen doen leuk. De meeste huishoudelijke taken zou ik eerder een moet-gebeuren-ding noemen dan een hobby. Maar boodschappen doen is haast een hobby. Ik houd van de schappen afstruinen op zoek naar nieuwe producten, boodschappenlijstjes maken, kortingen scoren en vervolgens alles in mijn netjes geordende kast op volgorde terugzetten.
 8. YouTube-video’s kijken waarin mensen nieuwe supermarktproducten testen. Ja ja, daar geniet ik intens van. Dan luister ik 25 minuten naar iemand die allerlei vleesvervangers probeert of zich waagt aan popcorn met tompouce-smaak. Noem het een gekke hobby. Voor mij is het een verlengstuk van de supermarktvoorliefde.
 9. Door de Ikea lopen. Ikea is één van die winkels waar ik me altijd kan vermaken. Of ik nu alleen kom voor een waxinelichthouder (en vervolgens toch met tien dingen extra buitenkom) of ernaartoe ga met een duidelijk doel, Ikea is fantastisch. Ik spek de kas van deze Scandinavische meubelgigant graag, omdat daar rondlopen al voelt als een uitje op zich. Zeker in combinatie met één van hun heerlijke taartjes in het restaurant.
 10. Kletsen over bloemkolen, wasmachines en hoe duur boodschappen wel niet zijn. Stiekem vond ik dat al leuke onderwerpen toen ik twintig was. Maar ja, toen voelde dat als een onderwerp waar ik me niet echt populair mee maakte tussen de feestgangers. Tegenwoordig zijn dat standaard onderwerpen waar ik met vriendinnen en familie over klets en ik vind het helemaal het einde.
 11. Het besef dat je nog “zo lekker veel aan je dag hebt”. Van die woorden alleen al zou ik tien jaar geleden spontane uitslag hebben gekregen. Tegenwoordig snap ik helemaal waarom mijn oma dat altijd zei. Ik sta met plezier om zeven uur naast mijn bed en vind het heerlijk om dan om tien uur al een bananenbrood gebakken te hebben, echt huis te hebben schoongemaakt en met een beetje mazzel ook in een pan avondeten voor die avond te roeren.
 12. Het parkeerplekje voor de deur weten te veroveren. Ik moet me dan inhouden om geen happy dance te doen en de woorden “Yes, deze is voor mij!” in te slikken.
 13. Na een dag in Amsterdam in de bus zitten op weg naar mijn lekker kneuterige dorp met keurig nette rijtjeshuizen en niets van Amsterdamse allure. Ik ben zo iemand die Amsterdam geweldig vind om hele dagen rond te hangen, maar die ook heel blij is dat haar huis in een iets dorpser stukje Nederland (maar wel dicht bij de hoofdstad) staat.
 14. Spontaan beseffen dat het kliko-dag is en daardoor eens niet ’s ochtends vroeg om 7 uur nog op mijn sokken naar beneden te hollen om onze grijze bak aan de weg te zetten. Gebeurt steeds vaker! En ik voel me er een trots en blij huismusje door.
 15. Weekmenu’s maken (ook dit is onderdeel van de hele boodschappen-doen-hobby), zodat ik met een goed georganiseerd lijstje richting Albert Heijn kan gaan. Dat laatste doe ik overigens nog altijd trouw op papier. We mogen dan in 2023 leven en allerlei handige lijstjesapps hebben, boodschappenlijstjes moeten voor mij op papier staan. Ik loop dus nog steeds met zo’n uitgescheurd lijntjespapiertje en een mega-kar door de supermarkt. Me helemaal gelukkig te voelen. Met mijn weekmenu. En mijn lijstje. En mijn zorgvuldig geselecteerde Bonusbox-aanbiedingen.
 16. De huizenjacht naar een eengezinswoning. Jawel, zo één met minimaal vier slaapkamers, in een nette rijtjeshuizenstraat en met de containers keurig in een rijtje voor de deur. Een huis waar de goede basisscholen niet te ver weg mogen zijn, waar “doorgroeimogelijkheden” in zitten (wat een burgerlijke manier ook eigenlijk om te zeggen dat je ooit baby’s wilt!) en waar je vragen stelt over tuinen op het noorden of zuiden, scheuren in dakkapels en het materiaal van de fundering. Voelt soms nog niet helemaal als mijn leven, maar I’m there. En ik vind het nog leuk ook.
 17. De peperdure Weleda-crèmes met flinke korting inslaan bij Etos en dan als een trotse bespaarqueen de drogist uitlopen. Alsof je zojuist de loterij hebt gewonnen. Zo voelt het een beetje, toch?!
 18. Zegelboekjes in leveren bij Albert Heijn. Joh, die supermarkt is echt één bron van burgerlijk geluk, hè?! Wij zijn ook lekker burgerlijk zegeltjes aan het sparen bij Albert Heijn. Nu scheelt het in burgerlijkheidsniveau dat we die niet meer in een boekje hoeven op te plakken, maar dat het tegenwoordig allemaal via een app gaat.
 19. Naar ons vakantieadres een pot pindakaas, drie portiezakjes havermout en mijn Hollandse potje koek- en speculaaskruiden in mijn vakantiekoffer meezeulen. Sommige dingen kan ik onmogelijk in Nederland achterlaten. En joh, die portiezakjes zijn gewoon reuze-efficiënt. Scheelt weer een pak havermout kopen en moeilijk doen met buitenlandse producten die het nét niet zijn. Sorry!
 20. Me verheugen op gezellige Nederlandse wegkijktv, zoals Heel Holland Bakt, Boer Zoekt Vrouw of vtwonen weer verliefd op je huis. En daar zelfs zo naar uitkijken dat ik het in mijn agenda noteer. Met een flinke pijl erbij.
 21. Voordat we op reis gaan een mega-waslijst maken waarop elk stompzinnige ding staat dat mee moet. Van die havermoutzakjes tot een potje crème tot dat ene spelletje dat alvast is uitgekozen. Soms ben ik jaloers op Bart die in één uur zijn koffer inpakt en dan stressvrij richting de bestemming gaat. Aan de andere kant geeft deze lijstjesmethode mij rust en voel ik me een trotse vrouw als ik één voor één de paklijst afvink.
 22. Kringverjaardagen waarbij je met de hele familie op klapstoeltjes zit, appeltaart eet en kletst met de buurvrouw van je tante die je nergens anders ziet dan op deze ene verjaardag. Inclusief keurig gerangschikte schijfjes komkommer en cherrytomaatjes op een bordje. Alleen de drie kussen aan de hele mensenmassa in de keurig nette kring kunnen me gestolen worden. Die sla ik dan weer wel liever over.
 23. Heerlijke geursprays in het toilet. En daar dan nog een keer extra mee sprayen gewoon, zodat je de zoetsappige lavendelgeur of bloemetjeslucht nog een keer extra kunt opsnuiven.
 24. Elke dag rond dezelfde tijd ontbijten en ook echt denken dat ik anders nog geen honger heb of juist verga van de honger. Ik vind het trouwens echt een ding als je met mensen op vakantie gaat en iedereen aan “brunchen” doet. Ja hoi, ik doe aan ontbijten én lunchen en kan me niet inhouden tot half twaalf.
 25. De kerstgourmet. Tuurlijk, je kunt ook heerlijk uitgebreid koken en volop receptinspiratie opdoen voor chique vijfgangendiners. Maar om eerlijk te zijn vind ik de gourmet nog altijd dé winnaar. Burgerlijkheid ten top. Maar ook het allerlekkerst.

Wat is voor jou een ultiem burgerlijk gelukje?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 19 mei 2023 op 9:04 am - Beantwoord

  Leuke lijst, met héél veel herkenbaars. Maar boodschappen doen als hobby? Brr, nee, ik zie boodschappen doen echt als noodzakelijk kwaad. De koopzegels zijn dan weer wel ultiem genot voor mij ook.

 2. Daenelia 19 mei 2023 op 10:46 am - Beantwoord

  Er staan dingen in die ik meer onder ‘volwassen zijn’ groepeer, zoals je rekeningen op tijd betalen en je financieën op orde hebben (en begrijpen). Dat heb ik ook. Ik vind boodschappen in de super doen vooral erg leuk in het buitenland. Dan loop ik echt voor de lol een supermarkt binnen 🙂 Hier laten we het eigenlijk altijd bezorgen.
  Is het burgerlijk om op zaterdagochtend de deur uit te gaan om een kop koffie te drinken? Want dat doe ik dan weer wel. Niks heerlijkers dan een cappuccino bestellen als je niet zelf de machine hoeft schoon te maken (en daar betaal ik dan ook graag voor).

 3. Liesbeth 19 mei 2023 op 2:38 pm - Beantwoord

  Een hele fijne lijst waar ik ook heel veel voor mezelf in herken! Burgerlijkheid geeft geluk…Onder andere, als ik naar mijn ouders hun huis ga. ga…er tegen opkijken naar het weer 10 min rondrijden voor ik een parkeerplek vind op zeker 500 meter van hun huis maar gewoon ontdekken dat ik vanaf de eerste rit door haar straat een plekje zie zo voor hun deur…. Zo’n een gelukstreffer dat mijn dag niet meer stuk kan …Net als alle boodschappen op de band krijgen vooraleer de kassierster start met scannen…en je ineens de boodschappen vanaf pakje 1 in je boodschappentas kan steken :)! Een boekje dat ik je hierbij zeker wil aanraden : klein gelukske van Lynn Van Royen. Zo een fijn boekje dat ik het ook spontaan aan anderen cadeau doe.

 4. Mandy 19 mei 2023 op 4:51 pm - Beantwoord

  Boodschappen doen vind ik ook altijd leuk net als video’s kijken waarin mensen nieuwe producten uitproberen.

Recente blogs

Romige pasta met bloemkoolsaus (vegan & supersimpel)

2 augustus 2022|Recepten|

“Oh nee, bijna geen kaas meer eten, hoe dan?!” Dat was mijn eerste gedachte toen ik te horen kreeg dat ik zoveel mogelijk lactosevrij moet eten. Gelukkig is vervanging voor kaas, crème fraiche of andere zuivel echt niet zo’n big deal. Vooral van mijn laatste ontdekking ben ik helemaal wild: je kunt een romige pasta maken zonder kaas of crème fraiche en… bloemkool. Ja echt, met die groente kun je een heerlijk romige saus bereiden die smaakt alsof je er room in hebt gebruikt. Deze romige pasta met bloemkoolsaus is volledig vegan, zit propvol met groenten en is hier thuis een echte hit. Misschien gooi jij er ook hoge ogen mee.

Een ode aan middelmatigheid

22 juni 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

"Kun je echt niet harder rennen dan dit?" Twee jongens - ik schat ze een jaar of acht - roepen me zo hard als ze kunnen na en rennen op hun korte beentjes een stuk mee. Ze hebben niet door dat ik na vier kilometer op flink tempo rennen niet veel puf over heb om me eens flink uit te sloven op een indrukwekkend sprintje. Het maakt me ook niet uit. Waarom zou ik een ster-hardloper moeten zijn die iedereen met grote passen voorbij rent? Er is niets mis met een middelmatige hardloper zijn die vooral lol heeft. En dat geldt niet alleen voor hardlopen. Het is een hele opluchting om je lat te laten zakken, en er oké mee te zijn dat je ergens niet uitmuntend in bent of hoeft te worden. Tijd voor een ode aan middelmatigheid!

Jezelf door een moeilijke tijd heen slepen (7 tips!)

28 maart 2018|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Maak jij nu een moeilijke tijd door? Heb je een flinke dip? Of zelfs een langere periode waarin je je rot voelt? Dat is natuurlijk ontzettend #$%&* [vul een niet al te net woord naar keuze in]. Ook al bestaat er geen medicijn dat voor iedereen werkt, ik vertel je graag wat mij eerder in moeilijke tijden heeft geholpen. Al is het alleen al om je misschien een beetje moed te geven dat er uitzicht is op lichtpuntjes en mooiere dagen. Dit zijn mijn 7 tips om jezelf door een moeilijke tijd heen te slepen ♥