25 leuke dingen om te doen met je oma

“Oma’s aan de top! Het feesten kan niet op”, zong K3 ooit. Ze hadden gelijk. De band met een oma kan heel bijzonder zijn. Oma’s zijn er voor een arm om je heen, voor een lachbui en voor inspirerende verhalen. Ik realiseer me maar al te goed hoe blij ik mag zijn dat ik nog steeds twee lieve oma’s heb. Juist daarom zou ik vaker een op een met hen willen afspreken. Omdat nú het moment is om mooie herinneringen met hen te maken. Maar wat zijn nu leuke dingen om te doen met je oma? Ik geef je graag inspiratie met deze 25 leuke dingen om te doen met je oma. En er zit, als het goed is, voor elke oma iets wils tussen.

leuke dingen om te doen met je oma

 1. Ga samen theedrinken en iets lekkers eten in de stad of gewoon aan de gezellige, nostalgische tafel.
 2. Neem je oma mee naar een plek waar zij bijzondere herinneringen aan heeft, zoals haar geboorteplaats.
 3. Kijk samen een film in de stijl van vroeger. Denk aan Nederlandse films als Pietje Bell, De Helleveeg of Knielen op een bed violen.
 4. Bekijk samen oude fotoalbums uit de kast en luister aandachtig naar je oma’s bijzondere verhalen over vroeger.
 5. Pak samen een creatieve hobby op, zoals breien of haken of juist schilderen. Met een beetje mazzel kan je grootmoeder je haar creatieve kunsten leren.
 6. Neem je oma mee naar de kringloopwinkel. Je kunt er zelf mooie vondsten doen, maar misschien duikelt oma ook iets moois op voor haar huis.
 7. Vraag naar het beste familierecept en ga samen koken of bakken. Vergeet niet het recept op te schrijven. Zo’n recept van je grootmoeder is goud waard!
 8. In het rijtje leuke dingen om te doen met je oma in de keuken: nodig haar uit voor een pannenkoekenfeest en geniet samen van een stapel zelfgemaakte pannenkoeken.
 9. Ga samen tutten, bijvoorbeeld met een maskertje op de bank. Of plan samen een kappersbezoek.
 10. Bezoek samen een leuke markt in de buurt (een vlooienmarkt, een fruitmarkt of welke markt dan ook).
 11. Ga er samen een dag op uit naar een plaats in Nederland die jullie beiden nog nooit hebben gezien.
 12. Bezoek een museum dat jullie allebei altijd al eens hadden willen zien. Zo is een tentoonstelling over de tijd waarin je grootmoeder jong was misschien een leuk idee.
 13. Verwen je oma met een vijfgangendiner. Wat dacht je van allemaal recepten uit grootmoeders tijd?
 14. Maak samen een wandeling, eventueel met een welverdiende pitstop voor een kop thee tussendoor.
 15. Stel samen een Spotify-playlist op van de muziek die jullie allebei leuk vinden en ontdek zo meteen leuke hits van vroeger.
 16. Verras je oma met een bezoekje aan een theaterstuk of musical of kies voor een leuke cabaretshow.
 17. Volg samen een workshop die bij jullie past. Dat wordt vast geen workshop parachutespringen, maar wellicht is iets creatiefs als mozaïeken een leuk idee.
 18. Neem je grootmoeder mee naar Amsterdam om een dag de toerist uit te hangen. Inclusief toeristische selfies en een heuse rondvaart over de grachten.
 19. Maak samen een stadswandeling door een stad die jullie nog niet kennen. Deventer vind ik bijvoorbeeld een echte aanrader!
 20. Pak een leuk gezelschapsspel uit de kast (Rummikub is hier favoriet!) en neem de tijd voor een gezellig potje (mits jullie tegen je verlies kunnen natuurlijk!).
 21. Koop bij de kringloopwinkel een grote legpuzzel en ga die samen neerleggen.
 22. Kijk samen naar een familieshow op tv (All You Need Is Love, Ik hou van Holland, etc.) en maak er een ouderwets gezellige familieavond van met z’n tweeën.
 23. Regel een Skypesessie voor je grootmoeder als zij een familielid of vriendin ver weg heeft wonen. (Mijn oma vindt het nog steeds geweldig dat er zoiets als Skype bestaat.)
 24. Ga (bij goed weer) samen picknicken en neem een mand vol zoete en hartige lekkernijen mee.
 25. En niet te vergeten: vraag oma om wijze raad! Ga gewoon eens samen kletsen. Oma’s weten bijna altijd wel raad met jouw liefdesperikelen, dagelijkse struggles of duivelse dilemma’s.

Leeft jouw oma nog? Wat vind (of vond) jij leuke dingen om te doen met je oma?

Volg:
Deel:

46 Reacties

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 18:50

   Wat een mooie herinnering inderdaad! En wat mooi dat je ook na haar dood nog zoveel goede herinneringen aan je oma koestert :)

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 18:51

   Wat mooi dat je, ondanks dat je je oma’s nooit hebt gekend, toch een goed beeld van hen hebt door alle mooie verhalen :)

 1. 8 december 2017 / 07:36

  Wat een fijn blog! Helaas zijn mijn beide oma’s dit jaar overleden, maar ik vond het bij hen altijd heel gezellig. Vroeger deden we spelletjes, daarna werd het vooral gezellig kletsen. Met mijn Oma van in de 90 speelden we nog wel eens jeux des boules. Toen ze een keer won hebben we haar getrakteerd op vlaai. Ze geloofde overigens niet dat we haar niet hadden láten winnen, maar ze had het echt zelf gedaan. Tsja, en balspellen zijn zeg maar niet echt mijn ding. :-P
  Josephine blogde over…Dit zie je niet in kinderboeken van nu

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 18:55

   Wat bijzonder dat je zulke mooie herinneringen aan je beide oma’s hebt! Ik moest wel lachen om je verhaal over jeux de boules. Dat had oma dan toch maar mooi voor elkaar ;)
   Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om je beide oma’s sinds dit jaar te moeten missen, maar gelukkig pakt niemand dit soort herinneringen meer van je af.

 2. 8 december 2017 / 07:45

  Mijn band met mijn oma is zò goed. Echt 2 handen op 1 buik. Wij vinden het heel leuk om samen te lunchen en te winkelen. Ze is bijna 87, maar nog super fit. Leuke tips geef je.
  priscilla blogde over…Mijn ochtendroutine met Sofie ♥

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 18:52

   Wat mooi om te horen dat je zo’n goede band hebt met je oma en nog regelmatig leuke dingen met haar doet. Heel bijzonder ook dat ze op die leeftijd nog zo fit is :) Mijn oma wordt in maart 87 en is gelukkig ook nog helemaal zichzelf op deze leeftijd, ondanks dat ze wat hartproblemen heeft.

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 18:56

   Wat naar om te horen dat je oma aan het dementeren is. Ik kan me voorstellen dat je daardoor veel dingen niet meer met haar kunt doen. Gelukkig blijven de mooie herinneringen wel voor altijd.

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 18:57

   Wat jammer dat je oma’s zo ver bij je vandaan wonen! Een van mijn oma’s woont ook iets verder weg, maar juist daarom is het zo fijn als we elkaar dan weer zien :)

 3. 8 december 2017 / 10:07

  Leuke dingen inderdaad. Het doet me eigenlijk pijn om dit te lezen. Mijn oma’s zijn allebei overleden toen ik 9 was en vooral met een oma had ik een goede band. Het doet me soms wel pijn als mensen op mijn leeftijd hun opa’s en oma’s nog hebben, want ik heb helaas alleen de herinneringen nog. Dat kan ook mooi zijn, maar het is evengoed moeilijk.
  Lianne blogde over…12 maanden, 12 hoofdsteden: Middelburg

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 18:59

   Ik vind het zo naar om te horen dat mijn artikel het gevoel van gemis heeft aangewakkerd. Ik kan me voorstellen dat het gemis van je oma’s heel groot is. Het was niet mijn bedoeling om dat gevoel te versterken. Ik realiseer me maar al te goed dat het niet vanzelfsprekend is dat mijn oma’s nog leven en probeer er juist daarom zo veel van te genieten als ik kan, maar ik kan me voorstellen dat het onwijs moeilijk is om je oma’s niet meer om je heen te hebben. Zeker als je zo’n goede band met een van je oma’s had.
   Dikke knuffel! ♥

  • 8 december 2017 / 20:27

   Wat een lieve reactie! Je hoeft je ook echt niet schuldig te voelen, hoor <3 Je mag juist blij en dankbaar zijn dat je nog je oma's hebt. Helaas hebben we dat niet voor het uitkiezen, dus dit is zeker een mooie lijst om de mooie momenten met je opa's en oma's te koesteren. Dat moet je ook zeker doen!

 4. 8 december 2017 / 14:27

  Ah wat een leuke tips allemaal! Helaas heb ik al geen oma meer sinds mijn 5e, anders had dit mij vast en zeker leuk geleken om met mijn oma te doen!

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 19:00

   Wat naar om te horen dat je oma al lang geleden is overleden. Ik besef me ook steeds weer hoe blij ik mag zijn dat mijn oma’s nog leven en dat dat absoluut niet vanzelfsprekend is ♥

 5. 8 december 2017 / 14:38

  Wat een leuk lijstje zeg! Gelukkig leven mijn beiden oma’s nog. Met de een ga ik meestal high-teaen en de ander maak ik blij met een potje rummikubben :)
  Judith blogde over…Friday Faves – 5

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 19:01

   Wat een leuke dingen noem je op! En wat fijn dat allebei je oma’s nog leven :)

 6. 8 december 2017 / 17:32

  Mijn mémé (mama van mijn mama) is al 15 jaar overleden. Mijn oma (mama van mijn papa) is sinds kort dement en in een bejaardentehuis. Ik heb heel veel leuke dingen met oma gedaan. Wij deden heel veel samen. Ze kwam ook heel vaak langs bij ons en hielp met klusjes in de tuin. Als kind verbleef ik vaak bij mijn oma en opa thuis wanneer mijn ouders weg moesten. Ik ging er graag gaan slapen, ik hielp graag met oma mee, .. Dit alles is helaas voorbij. Ze weet dan nog wel wie we zijn, een gesprek kunnen we er niet meer mee voeren. Geniet van je grootouders zolang je nog kan.
  Evelyne blogde over…52 blije maandagen #47 | Je bent sterker dan je denkt

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 19:02

   Wat ontzettend naar om te horen dat je oma aan het dementeren is en dat het contact daardoor zo anders is dan eerst. Ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk is om je oma zo te zien en besef me maar al te goed hoe blij en dankbaar ik mag zijn dat mijn oma’s nog in goede gezondheid in leven zijn. Juist daarom wil ik zo veel mogelijke leuke dingen doen, want je weet nooit hoe lang dat nog kan.

 7. Kaylin
  8 december 2017 / 17:38

  Ik heb al tien jaar geen enkele grooutouder meer. Gelukkig heb ik op mijn werk in een woonzorgcentrum veel contact met ouderen en daar geniet ik oprecht van. Je merkt ook echt hoe een simpel gesprek hun blij kan maken.

  • Romy
   Auteur
   8 december 2017 / 19:03

   Wat naar om te horen dat je grootouders al zo’n tijd zijn overleden. Ik kan me voorstellen dat het fijn is om door je werk wel in contact te zijn met ouderen. Ze kunnen soms zo blij zijn met iets kleins en alleen al in dat opzicht is het heel waardevol contact.

 8. 8 december 2017 / 19:43

  Dit soort blogposts zullen altijd confronterend zijn vrees ik. Mijn ene oma zie ik niet meer, en mijn oma aan mama haar kant is vorig jaar in september overleden. Iets waar ik inmiddels wel al mee kan omgaan (voor zover je een overlijden kan accepteren dan, dat is moeilijk en denk niet dat ik dat ooit zal kunnen). Weet je, ik denk heel vaak terug aan die mooie momenten met haar. IK heb dan geen zo’n dingen als jij schrijft gedaan, maar we hebben samen wel onze herinneringen. Met Kerst 2015 kreeg ik een sieradensetje en ik zal haar woorden nooit vergeten toen. Iedereen had pantoffels of iets dergelijks gekregen en ik die sieradenset omdat ze voor haar kleinkind en metekind iets speciaals wou geven. Ik was echt speciaal voor haar, en dat besef breekt mijn hart wel eens. Want ondanks ik nooit heel hecht met haar was, heb ik altijd van haar gehouden. Onze band was niet megahecht, maar er was wel een soort band. En telkens die succesjes of dat ze trots is op me als ik weer eens een schitterend rapport had. Die reacties op facebook. Er zijn veel dingen die in het leven wennen, maar als ik na de examens (en nu ook weer trouwens) op facebook zal posten hoe mijn rapport is (wat ongetwijfeld een prachtexemplaartje zal zijn) en hoeveel procent ik heb in totaal, zal er toch een reactie ontbreken. En jaar na jaar (al zal het dan niet meer over schoolrapporten gaan) zal dat altijd ontbreken. Dat zijn dingen die nooit wennen. Ik weet nog met Pasen was mijn rapport zo goed. Ik had 74 procent in totaal en geen enkel onvoldoende, voor geen enkel vak. Ik had sinds mijn nieuwe opleiding nog nooit zo hoog gestaan. Dankzij de herinneringen van facebook wist ik ook hoeveel ik het jaar ervoor had gehaald en toen had ze wel gereageerd dat ze trots op me was (en opa ook trouwens) en dat ze dat dit jaar niet zou kunnen doen, deed heel veel pijn. Ik weet nog dat ik daar een enorme huilbui heb om gehad. We zijn nog wekelijks bij opa (morgen zijn we er een hele dag) en ik zou zo graag willen dat ik binnenkom en ze koffie aan het maken is of de koekjes of glazen aan het klaarzetten is zoals ze altijd deed als wij binnenkwamen. Dat ik haar nog een keer kon knuffelen. Maar ook op mooie momenten is ze altijd in gedachten. Maar ik studeer dit jaar af, en ik weet dat dat een pijnlijke zal worden zonder haar. Ook al weet ik dat ze daarboven trots is op wie ik ben. Maar weet je, soms zou ik het haar zo graag nog eens horen zeggen. Mijn reactie is enorm lang geworden haha, maar dit soort blogposts roepen zulke gevoelens ook wel op, en ik moest ze eventjes kwijt. Maar ik vind het alsnog een goed artikel, want je moet je oma eren <3
  Nikita blogde over…Mijn (muzikale) held, Borsato

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 10:00

   Ik vind het zo verdrietig om te horen dat je beide oma’s moet missen. Ik kan me voorstellen dat dat verlies nooit went, maar dat het je wel goed doet om terug te denken aan de mooie herinneringen die je hebt aan je oma. Wat ontzettend mooi dat jullie een goede band met elkaar hebben en dat ze dat liet blijken met een persoonlijk sieradensetje voor jou. Je reactie bezorgt me echt kippenvel. Het zijn juist de kleine dingen waarbij het gemis waarschijnlijk zo groot is, zoals zo’n Facebookreactie bijvoorbeeld. Ik vind het alleen maar mooi dat je die gevoelens uit. Het gemis en verdriet mogen er, naast de mooie herinneringen, zeker zijn. Veel liefs! ♥

 9. 8 december 2017 / 20:18

  Elk weekend ga ik naar mijn oma. Laatst zei ze dat ze wel weer eens wilde puzzelen, voor mij meteen een excuus op vijf puzzels van elk duizend stukjes te kopen :) Fotoalbums bekijken vind ik heel leuk om te doen. Meestal gaan we ook ergens wat koffie drinken en we doen samen boodschappen.
  Mevrouw Marloes blogde over…Theevraag #6 | Ben jij een vroege vogel of een avondmens?

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 10:01

   Wat leuk dat je nog elk weekend naar je oma gaat! Zo te horen hoeven jullie je samen nooit te vervelen :)

 10. 8 december 2017 / 21:18

  Wat een ontzettend leuk artikel is dit! Mijn oma is een echte keukenprinses. Koken of bakken met haar is dus zeker een goed idee. Afgelopen weekend vierden we met de familie en met oma sinterklaas in de vorm van een soort gezelschapsspel. Dat vond ze duidelijk ook ontzettend leuk om te doen!
  Sara | MevrouwMiauw blogde over…Duurzame decembercadeau’s: lifestyle

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 10:02

   Wat leuk om te horen dat jouw oma ook zo kan genieten van koken en bakken, maar ook van gezelligheid met de familie. Op dat soort momenten realiseer ik me maar al te goed hoe fijn en bijzonder het eigenlijk is om nog een oma te hebben op deze leeftijd :)

 11. 8 december 2017 / 23:22

  Wat een origineel onderwerp zeg. Mooi dat je twee oma’s er zijn. Ik vind het heel bijzonder dat mijn oma mijn dochter van negen mag meemaken.
  Nesrin blogde over…Filorga Oxygen Peel review

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 10:03

   Wat onwijs mooi dat jouw oma nog in leven is en dat ze nog van haar achterkleinkinderen kan genieten. Het is ook een van mijn grootste dromen dat ik mijn oma ooit mijn eigen kinderen kan laten zien.

 12. 9 december 2017 / 10:31

  Leuk om te lezen! Ik zie mijn oma (en opa) 2 keer per week aangezien ik ze tussen werk door help met huishoudelijke of administratieve dingen. Zijn beide slecht ter been, dus veel anders ondernemen zit er helaas niet in. Tevens zijn dit de enige opa & oma die ik nog heb.

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:41

   Wat mooi dat je je opa en oma nog hebt, maar wel heel jammer dat ze niet zo goed meer ter been zijn. Heel lief dat je hen twee keer per week helpt met het huishouden en de administratie!

 13. Wendy (B)
  9 december 2017 / 14:33

  Ik heb mijn grootouders niet gekend.
  Langs moeder waren ze al overleden, langs vader was opa al overleden en oma niet echt contact met gehad.
  Ik vind het wel jammer dat ik niet echt grootouders heb gehad :(

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:45

   Wat jammer inderdaad dat je je grootouders nooit hebt gekend :( Ik kan me voorstellen dat dat best wel een gemis is.

 14. 10 december 2017 / 18:58

  Ik heb helaas al jaren geen grootouders meer. Maar gelukkig is die van mijn vriend er nog wel, en dat voelt inmiddels ook wel als mijn eigen oma :)
  Jenn blogde over…NaNoWriMo: en nu? + winactie!

  • Romy
   Auteur
   10 december 2017 / 23:49

   Wat bijzonder dat de oma van je vriend ook een beetje als jouw oma voelt! Dat lijkt me toch een mooie manier om het gemis een beetje op te vullen :)

 15. 11 december 2017 / 18:27

  Ik heb maar één grootouder meer en da’s mijn oma, die inmiddels een whopping 93 jaar oud is! Als kind ging ik meerdere keren per week bij haar op bezoek en ik heb honderden keren bij haar gelogeerd. Ik ben haar enige kleindochter in een familie vol jongens (zij had alleen maar zonen, due nog meer zonen kregen) dus ik was sowieso wel speciaal voor haar. Ze woont inmiddels al zo’n 15 jaar in een verzorgingstehuis, maar elke keer als ik in België ben ga ik haar bezoeken. Ze zit in een rolstoel, waardoor ik helaas veel dingen uit je lijstje niet meer met haar kan doen. Maar toen ik net samenwoonde met mijn vriend heb ik haar eens geskyped om ons appartement in Amsterdam (wat voor haar echt ontiegelijk ver weg is) te laten zien. Heel bijzonder voor haar, want zij snapt amper hoe internet werkt! Maar zo kon ze toch eindelijk eens een stukje van mijn leven hier zien :)
  Talitha blogde over…Keek op de Week #10

  • Romy
   Auteur
   11 december 2017 / 22:26

   Wauw, wat een mooie leeftijd heeft jouw oma! En wat bijzonder om te horen dat je de enige kleindochter bent tussen al die mannen in de familie. Ik kan me voorstellen dat door de rolstoel niet altijd alles mogelijk is, maar ik vind het wel heel tof hoe je toch naar mogelijkheden zoekt om haar erbij te betrekken. Zo leuk dat je haar jullie appartement in Amsterdam hebt laten zien. Ik blijf het iets fascinerends vinden: Skype en oma’s ;) Mijn oma blijft elke keer weer verbaasd dat zoiets tegenwoordig bestaat.

 16. 11 december 2017 / 22:55

  Wat een geweldig artikel weer. En wat leuk dat je hier aan denkt :-) Ik heb geen opa’s en oma’s meer, maar via de Zonnebloem bezoeken we altijd een vrouw van 96, die we de Zonnebloem-oma noemen. Meestal kletsen we gewoon over haar leven, die ik dus nog maar zes jaar ken. De meeste tips kunnen niet, omdat ze niet meer weg wil (omdat ze ergens anders niet zelfstandig naar de wc kan), maar rummikub is misschien wat. Al komt zij nog uit de tijd dat het enige spel dat er bestond Mens-Erger-Je-Niet was. Toen had je ook nog geen speelgoed enzo (en moesten ze nog helpen in huis).
  Lilian blogde over…5 tips om je energie beter te verdelen

  • Romy
   Auteur
   12 december 2017 / 23:34

   Wat ontzettend mooi dat je via stichting de Zonnebloem toch een soort oma hebt! Ik weet zeker dat zij het heel erg waardeert dat jullie dit voor haar doen en ik kan me voorstellen dat het jullie ook veel voldoening geeft. Wie weet is Rummikub ook wat voor haar en anders kan Mens-erger-je-niet natuurlijk ook altijd.

 17. 4 februari 2018 / 13:00

  Zo leuk dit! Ik heb helaas nog maar één oma, maar ik vind het dan ook maar al te leuk om samen met haar lekker thee te drinken, spelletjes te spelen (vooral Mens-erger-je-niet leidt bij ons altijd tot hilariteit), fotoalbums te bekijken en haar te laten vertellen over vroeger, toen zij jong was of toen mijn moeder en haar broer en zus klein waren. En nog iets wat ik ook altijd heel fijn vind: bij oma eten! Niets fijner dan oma’s kookkunst <3 (al moet je dat je moeder vooral niet laten horen, haha)
  Vivian blogde over…Album review | Kelsea Ballerini – Unapologetically

  • Romy
   Auteur
   4 februari 2018 / 13:05

   Wat mooi om te horen dat je regelmatig leuke dingen met je oma doet. Zo te horen hoeven jullie je samen niet te vervelen. En zo leuk om van je oma’s kookkunst te kunnen genieten! Oma’s weten vaak maar al te goed hoe ze iets lekkers op tafel moeten zetten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge