27 dingen die ik leerde

27 dingen die ik leerde in mijn 27e levensjaar

 • 22 mei 2020
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Nog maar een paar dagen kan ik genieten van mijn leven als 26-jarige. Vanaf aanstaande maandag hoor ik namelijk officieel bij de club van 27-ers. Om alvast aan dat idee te wennen, besloot ik terug te blikken op het afgelopen levensjaar. Dit zijn 27 dingen die ik in mijn 27e jaar heb opgestoken. Van wijze levenslessen tot praktische ontdekkingen die vast ook volgend jaar nog heel goed van pas gaan komen.

geleerd in 27e levensjaar
Deze mooie poster kreeg ik van Mapiful. Een mooi aandenken aan mijn eerste levensjaar in Aalsmeer.
 1. Datingsites kunnen écht werken. Bart en ik zijn hét bewijs. Wat ben ik blij dat die date in Amsterdam van toen tot zoiets moois is uitgegroeid.
 2. Videobellen is zo erg nog niet. Sterker nog, het opent nogal wat (uiteraard spreekwoordelijke) deuren.
 3. Op een e-chopper rijden is best tof (lees mijn verslag over Venlo maar!). En ik bak er nog wel wat zodra ik eenmaal heb ontdekt waar de rem zit.
 4. Een kat in huis betekent heel wat rondvliegende haren, ondeugende acties en brokjes door de hele woonkamer. Maar vooral heel erg veel liefde voor het pluizige huisgenootje met wie ik hopelijk nog veel meer levensjaren mag delen.
 5. Ik ben een multipotential (een woord dat arrogant klinkt, maar dat absoluut niet is!) en dat is helemaal oké. Ik moest er alleen even mijn draai in vinden. Een eigen onderneming bleek dé oplossing te zijn.
 6. Je kunt zelfs je stoutste dromen waarmaken. Als je er maar hard voor blijft knokken en er vooral heel hard in gelooft. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar het is wél mogelijk.
 7. De tijd waarin ik tot na middernacht achter de computer kon zitten, is voorgoed verleden tijd. Na 12 uur komt er officieel niets productiefs meer uit mijn handen.
 8. Yoghurt eten met een kat op schoot is geen best idee. Zeker niet als die kat graag enthousiast met haar fluffy staart in het rond zwiept. De rest kun je er vast bij bedenken. (En dit dan het afgelopen jaar keer tien!).
 9. Zo nu en dan iets écht heel moois (met een prijskaartje eraan) voor jezelf kopen is best een prima plan. Net zoals je anderen verwent, mag je ook jezelf weleens in de (iets duurdere) watten leggen.
 10. Niet iedereen hoeft je altijd 100% leuk te vinden. En soms kun je dingen beter negeren dan jezelf te verdedigen, al is het maar om je energie niet onnodig ergens in te steken.
 11. Soms stel je met keuzes mensen teleur, maar zit er niets anders op dan dat.
 12. Pilates heeft niets te maken met hocuspocus en zweverigheid, maar is juist superfijn. Zeker met een verstijfd thuiswerklichaam.
 13. Pure hazelnootpasta is heel wat anders dan Nutella en is dus ook 100x zo lekker.
 14. Je kunt meer doorstaan dan je denkt. Zelfs als je je afvraagt hoe je iets ooit gaat doorkomen, is de kans groot dat je het redt. En dat je er sterker uitkomt dan ooit.
 15. Er zijn altijd mensen bij wie je je verhaal kwijt kunt, ook als er fysiek even niemand bij je is.
 16. Aalsmeer is oprecht een fijne plek om te wonen. Dicht bij Amsterdam, heel veel mooie parkjes en groen, een leuk winkelstraatje en bijna alles wat je nodig hebt. Daar had ik een jaar geleden nog geen flauw benul van.
 17. Niets is vanzelfsprekend. Ook een bezoekje aan de supermarkt of aan mijn ouders is zo gewoon nog niet #coronadankbaarheid
 18. Je hoeft niet elk weekend het hele land door te crossen om het leuk te hebben. Balkonië en het park op de hoek zijn ook best prima plekken om te vertoeven.
 19. Soms hadden dingen gewoon zo moeten zijn. Bijvoorbeeld als je net op de laatste dag van je loopbaancoachingstraject een brief van de gemeente (waar je pas net woont) krijgt of je wilt deelnemen aan een traject voor startende ondernemers. Precies dat is waar het balletje voor mijn ondernemersavontuur ging rollen. Gek hè dat het allemaal anders was gelopen als ik niet in deze gemeente had gewoond…
 20. Met een positieve mindset kun je meer aan dan je denkt. En als je die mindset zelf even niet hebt, dan kan het al heel inspirerend zijn om met mensen om te gaan die wél steengoed in omdenken zijn.
 21. Je agenda hoeft niet altijd propvol te zijn. Een uitgerust gevoel is soms meer waard dan een afgevinkte to-do-list zonder einde.
 22. ’s Avonds tv kijken zonder in slaap te vallen is soms al een uitdaging op zich op vrijdagavond. Zouden het de eerste ik-word-bijna-27-verschijnselen zijn?
 23. Ook als bijna 27-jarige doe je eigenlijk maar wat. Je mag het best allemaal even niet weten, verdrietig zijn “om niets” of uithuilen bij je ouders. Het is allemaal oké.
 24. Er is niets mis met groots dromen. Zolang je er maar werk van maakt en die droom bij voorkeur opsplitst in lekker haalbare stapjes.
 25. Je hoeft niet per se op vakantie te gaan om het leuk te hebben. De afgelopen 365 dagen bestond mijn vakantie uit één weekendje Venlo en I’m still going strong. Neemt niet weg dat ik als 27-jarige zeker hoop ons eerder geannuleerde midweekje Londen alsnog te beleven.
 26. Mezelf ontwikkelen en nieuwe dingen blijven leren is voor mij nogal belangrijk. Niet om mijn cv op te krikken of om me te bewijzen voor anderen, maar om zelf steeds iets verder te komen.
 27. Vergeet niet om elke dag van het leven te genieten. Het leven neemt soms heftige wendingen. Niets zo belangrijk als dat je er ELKE dag iets moois van maakt. Of van probeert te maken. Ja, daar ga ik in mijn 28e levensjaar maar al te graag mee verder.

Wat is een belangrijke les die jij het afgelopen jaar hebt geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marloes 22 mei 2020 op 6:08 am - Beantwoord

  Haha, ik ben ‘pas’ 23 en kan ook echt niets nuttigs meer doen na twaalven. Zelfs na achten eigenlijk al niet meer. Ik weet nog wel dat ik op de middelbare school uitkeek naar logeerpartijtjes om lekker tot midden in de nacht op te blijven en zelfs tot de volgende ochtend films te kijken. Mij echt niet meer gezien Ik lig vaak om tien uur ’s avonds op bed, kan wel pas rond elven/twaalven slapen.
  Een belangrijke les die ik dit jaar leerde is dat ik meer aankan dan ik van tevoren dacht. De zin ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ is goed van toepassing op mijn leven op dit moment, haha. Ik ben sterker dan ik dacht.

 2. Mirjam 22 mei 2020 op 6:48 am - Beantwoord

  Alvast welkom bij de club 🙂 Wat een mooie lessen heb je mogen leren en wat ben je altijd open! Echt veel bewondering voor je!
  Na twaalven niets nuttigs meer doen is mij niet vreemd, maar dat is me eigenlijk nog nooit gelukt 😉
  Alvast een fijne verjaardag, ondanks dat het er anders uit zal zien in deze tijd!

 3. Darina 22 mei 2020 op 6:56 am - Beantwoord

  Hele mooie levenslessen. Vooral dat niet alles vanzelfsprekend is en genieten van de kleine dingen zijn voor mij hele belangrijke levenslessen. Alvast een hele mooie verjaardag gewenst!

 4. Naomi 22 mei 2020 op 7:18 am - Beantwoord

  Oh, wat een mooie lessen. En wat herkenbare dingen hoor, over niet meer na twaalven (let op: ik ben 31 en dat schuift naar steeds een beetje eerder op de avond;)) iets nuttigs kunnen doen en het in slaap vallen op vrijdagavond.

 5. Shirley 22 mei 2020 op 8:19 am - Beantwoord

  Klinkt als een heel leerzaam levensjaar. Mooi dat de dingen soms precies zo lijken uit te pakken als goed is. Echt tof dat het ondernemerstraject je het laatste zetje heeft gegeven om de stap te zetten. Op naar een mooi nieuw levensjaar.

 6. Audrey 22 mei 2020 op 8:38 am - Beantwoord

  Dat zijn veel lessen! Maar je hebt natuurlijk ook nogal een bewogen jaar gehad met veel leuke dingen 🙂

 7. Anouk 22 mei 2020 op 8:41 am - Beantwoord

  Ik leerde zoveel lessen het afgelopen jaar door een intensief EMDR traject bij de psycholoog, maar de belangrijkste is denk ik wel dat ik ruimte mag innemen en dat mijn mening er mag zijn en er toe doet 🙂

 8. Meaghan 22 mei 2020 op 9:24 am - Beantwoord

  Wauw wat een mooie inzichten! Je hebt ook een super mooi levensjaar achter de rug (zoals ik lees op je blog dan!). Om nummer 8 moest ik lachen, ik zie het al helemaal voor me! Bij 10, 14 en 17 sluit ik mij volledig bij aan! Ook voor mij duurde dat wel even om zulke dingen te leren en te accepteren, maar inmiddels is het helemaal oké en vind ik mezelf daarin echt gegroeid. En wat fijn dat je pilates hebt ontdekt en dat het zo goed gaat! Het is altijd leuk om er weer een nieuwe hobby bij te hebben! Ik hoop dat je volgende levensjaar weer net zo mooi mag zijn!

 9. Giovanna Jansen 22 mei 2020 op 9:45 am - Beantwoord

  Mooie lessen! Zo leuk dat een datingsite voor jullie wel werkte en jullie elkaar gevonden hebben. Dat heb ik dit jaar ook wel geleerd, dat niets vanzelfsprekend is. Eén minuscuul virusje kan de vanzelfsprekendheid in de alledaagse dingen binnen no time wegvagen…

 10. Lianne 22 mei 2020 op 10:08 am - Beantwoord

  Dat zijn stuk voor stuk mooie lessen die je geleerd hebt! Ik denk dat we inmiddels allemaal wel hebben ervaren dat niet alles vanzelfsprekend is en ook dat het belangrijk is om op tijd op de rem te trappen. Maar het is ook mooi dat, zoals je zegt, alles mogelijk is en dat er altijd de mogelijkheid is om je dromen waar te maken!

 11. Anna 22 mei 2020 op 10:22 am - Beantwoord

  Wat een mooie lessen! Bizar eigenlijk, dat hele ‘normale’ dingen nu ineens niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Ik merk ook bij mezelf dat ik veel dankbaarder ben. En ook dat ik helemaal niet meer ben gewend om tot laat op te blijven haha, dat wordt nog wennen als corona eindelijk verdwenen is.

 12. Daenelia 22 mei 2020 op 11:24 am - Beantwoord

  Ik ben veel productiever in de ochtend en dan nog even een spurt tussen 3 uur en 4 uur. Dat zijn mijn beste uren. Avonden zijn voor passieve dingen. Hoewel, ik leer nu ook weer in de avond en dat gaat redelijk goed.
  Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat mensen het ene moment een eigenschap enorm waarderen in je en het volgende moment die eigenschap heel vervelend kunnen vinden. Screw them 🙂

 13. Johanne 22 mei 2020 op 11:48 am - Beantwoord

  Hele mooie lessen! Het klinkt echt alsof je een heel goed jaar hebt gehad. Wat heb jij mooie dingen mogen beleven en wat heb je dappere keuzes gemaakt. Op naar een mooi, nieuw levensjaar met nog meer waardevolle levenslessen.

  Ik heb het afgelopen jaar nogmaals geleerd dat je het leven niet kunt plannen. Je moet het echt nemen zoals het komt. Flexibel blijven en een positieve houdingen brengen je dan ook heel ver!

 14. Irene 22 mei 2020 op 12:07 pm - Beantwoord

  Mooie lijst Romy! Ik kan niets nuttigs meer dan na 22 uur maar ik ben dan ook nog twee jaar ouder dus dat belooft hé 😉 Haha. Er zitten ook een paar herkenbare tussen voor mij: dat niet iedereen je altijd leuk moet vinden (en jij ook niet iedereen) en dat er altijd wel iemand is om naar je te luisteren. Mijn grootste ontdekkingen zijn dat iedereen maar wat doet, ook al lijkt dat niet zo en dat er voor alles een oplossing is.

 15. Iris 22 mei 2020 op 12:41 pm - Beantwoord

  Leuk lijstje! Goed ook om hier over na te denken en op deze manier terug te blikken op het afgelopen jaar. 😀

 16. johanna 22 mei 2020 op 2:53 pm - Beantwoord

  Happpy Birthday! En ja, je kunt met tevredenheid terugkijken, en dus ook vol goede moed vooruit kijken. Nu een vraagje: volgend jaar publiceer je een lijstje met 28 dingen….. etc. Dat betekent dat je in elk nieuw levensjaar nog meer dingen moet leren. Ok, je raakt natuurlijk nooit uitgeleerd. Maar ik als 50+ moet dan maar alles opschrijven, en moet ca. 1 ding per week leren, anders kom ik er nooit aan! Maar je hebt goede dingen genoteerd.

 17. Bettie 22 mei 2020 op 3:41 pm - Beantwoord

  Wauw wat een boel mooie levenslessen. Alvast gefeliciteerd met je verjaardag. Ik ben toevallig op dezelfde dag jarig maar dan een jaartje ouder.

 18. Iris 22 mei 2020 op 4:44 pm - Beantwoord

  Hele mooie lessen Romy, leuk om te lezen!

 19. Zo simpel is dan geluk 22 mei 2020 op 7:30 pm - Beantwoord

  Daar zitten mooie lessen bij! Geniet nog even van je laatste dagen als 26-jarige.

 20. Saskia 25 mei 2020 op 10:33 am - Beantwoord

  Die propvolle agenda heb ik ook van geleerd… Zeker mooie lessen om mee te nemen.
  Ik heb geleerd dat loslaten niet altijd iets slecht is of betekend dat het er niet toe doet. Maar dat je jezelf dan innerlijke rust gunt.

Recente blogs

Mijn 10 favoriete woonaccessoires in huis

12 maart 2020|Interieur|

Accessoires maken een huis af. Vind ik dan. Waar menig man waarschijnlijk stopt zodra de meubels staan en de plasmatelevisie hangt (sorry, vooroordelen!), begint inrichten voor mij pas écht zodra ik de tierelantijntjes mag gaan toevoegen. Vazen, kaarsjes, kussens en persoonlijke spullen - ik versier mijn woning er maar al te graag mee. Uiteraard heb ik zo mijn favoriete accessoires staan in huis. En juist die favoriete accessoires zet ik vandaag graag eens extra in de spotlights.

Mijn vrolijke cadeautips voor Sinterklaas & kerst

28 november 2017|Lifestyle|

De Goedheiligman is alweer meer dan een week in het land en Pakjesavond komt al steeds dichterbij. Inmiddels heb ik zelf de nodige cadeaus voor Sinterklaas ingeslagen. Tegelijkertijd was ik alleen totaal vergeten om zelf een verlanglijstje op te stellen. Oeps! Heb jij ook behoefte aan last-minute cadeau-inspiratie voor jezelf of voor een ander? Ik besloot een aantal vrolijke cadeautips voor Sinterklaas (en kerst) op een rij te zetten. Deze 9 items zou ik in ieder geval met een grote glimlach uitpakken als ik ze zou ontvangen.

Outfit | De business-blazer waar ik als puber van droomde

31 mei 2021|Outfits|

Jawel, puberdromen komen uit. Als puber kon ik altijd enorm opkijken tegen zakenvrouwen in een chique blazer. Het leek me geweldig om er ook ooit zo bij te lopen. En ook al ben ik zelf niet op de Zuidas geëindigd (gelukkig niet!), is mijn Ford Ka allesbehalve een luxe auto en is mijn kantoor niets meer en niets minder dan een eettafel op twee hoog, dé business-blazer hangt nu toch echt in mijn kledingkast. Blij dat ik ermee ben!