28 jaar op de teller

25 mei 2021 | Persoonlijk | 28 reacties

coronaverjaardag

Terwijl ik dit typ, staat rechts van me de taart die ik uit alle macht (tot vanavond) probeer te weerstaan. Links van me staat een fleurig cadeautasje van mijn ouders. Bart heeft al aangekondigd dat zijn “aanhangwagen vol cadeaus” (grapjas!) straks aankomt en de thuisbezorgbestelling bij het restaurant op de hoek is al geplaatst. Dat alles kan maar één ding betekenen: ik ben jarig. 28 jaar staat er dit keer op de teller. Opnieuw zonder feestje, kringgesprekken en uitgebreid familiebezoek. Maar wel een typisch introverte verjaardag waar ik enorm van ga genieten.

De stuiterende jarige job van vroeger

Als kind was ik op 25 mei – dé dag – standaard al om zes uur wakker. Stond ik dan, springend van enthousiasme. Ik keek elk uur op de klok weg totdat ik eindelijk mijn cadeaus mocht uitpakken en totdat het hele huis zich zou vullen met ooms en tantes en met de geur van taart. Mijn moeder mompelde standaard iets over hoe ze zich X jaar geleden voelde na de bevalling. En mijn oma kon het elk jaar niet laten iets te vertellen over dat het in haar ogen gisteren was dat ik geboren werd. “Nee hoor oma, dat was héél vroeger”, mompelde ik dan als vijfjarige wijsneus.

En nu: sentimenteel in een verjaardagsjurk

Zo op van de zenuwen ben ik al een jaar of twintig niet meer voor mijn verjaardag, maar ik trek wel nog steeds op deze dag in mei – alleen al uit principe – een extra mooie jurk aan, vind nog altijd dat ik dan iets extra lekkers mag mag eten en geniet nog net zo hard van cadeaupapier scheuren als toen.

Nee, zo’n jarig job die zijn verjaardag stilletjes voorbij laat gaan, ben ik niet. Al is het maar omdat ik het zelf op deze dag standaard op een terugblikken zet. Niet zo ver als mijn oma en moeder, want aan die tijd heb ik – in Ruttes woorden – geen actieve herinneringen meer. Maar wees gerust: ik zal je vandaag het sentimentele gedoe besparen; dat heb ik gisteren al in dit blogartikel voor je verzameld.

De introverte verjaardag

Het grote feest heb ik dit jaar maar afgeblazen (*kuch kuch*). Mijn geweldige gastenlijst bestaat uit niemand minder dan Pippa en Bart. Mijn lievelingsgasten, dus dat komt mooi uit. Vorig jaar vond ik het op z’n zachtst gezegd een ding, zo’n verjaardag in coronatijd. Geen mensen op visite, geen verjaardagsknuffels, geen gezellige kringgesprekken. Zelfs het zo gevreesde familierondje waarbij je van iedereen drie verplichte pakkerds op je wang gedrukt krijgt, begon ik te missen.

Dit jaar vind ik het eigenlijk wel lekker, zo’n coronaverjaardag. Hoewel ik het heus mis om geen gezellige vriendinnenavond te hebben en niet de hele familie te zien, heeft zo’n introverte verjaardag wel wat. Ik herinner me nog dat ik me een jaar of vijf geleden vaak verplicht voelde om een paar vriendengroepen uit te nodigen die ik eigenlijk alleen op verjaardagen zag. Eén keer kwamen er zelfs 25 mensen. Ik vond er zelf niks ‘an (mijn ouders die zichzelf boven hadden “opgesloten” ook niet, geloof ik). Iedereen praatte door elkaar, ik kon nauwelijks iemand spreken, was alleen maar bezig met glazen vullen en taart regelen, en was om 12 uur doodop terwijl de helft van de gasten er nog was.

coronaverjaardag

Niet de hardwerkende gastvrouw, gewoon jarig

Sindsdien heb ik besloten mijn verjaardagen kleiner aan te pakken. Mijn leven, mijn feestje – al helemaal op je verjaardag. Ik nodigde sowieso altijd maar een handjevol mensen uit. En dit jaar is het natuurlijk noodgedwongen nog wat kleiner. Vind ik ook geen ramp.

Nu hoef ik me tenminste niet als hardwerkende gastvrouw de hele avond bezig te houden met hoeveel sap er nog in elk glas zit. Ook hoef ik de koelkast niet vol te stouwen met frisdrank en biertjes omdat ik even ben vergeten wie wat ook alweer lekker vind. En mijn avond bestaat ook niet uit allerlei halve gesprekken met mijn oma en ooms en tantes voeren omdat ik steeds midden in het gesprek een sprintje naar de deur of koelkast moet trekken. Nee hoor, ik ga best lekker op zo’n ingetogen verjaardag.

Mijn “grootse” verjaardagsplannen

Ook al is mijn agenda niet gevuld met grootse feesten vandaag, ik heb alsnog een dag vol leuke dingen voor de boeg. In Barts werkkamer staat al heel lang een geheime doos te staan waar ik braaf niet in heb gekeken en waar morgenochtend eindelijk “iets” mee mag gebeuren. Daarna heb ik een (totaal niet verjaardagsgerelateerd maar wel leuk) gesprek met een websitebouwer over een mogelijke nieuwe lay-out voor mijn blog. Oh boy, hier droom ik al twee jaar van. Verder staat er tagliatelle uit het restaurant op het afhaalmenu voor vanavond en gaan Bart en ik met vier stukjes taart op visite bij mijn opa en oma. Leuk leuk!

En er is nog meer. Zaterdag ga ik gezellig bij mijn schoonfamilie op bezoek, die donderdag hun puppy mogen ophalen. Kleine Toedels mogen knuffelen is al een cadeautje op zich! Verder zijn mijn ouders en broertje al op verjaardagsbezoek geweest. Ik ben enorm verwend met onder meer een nieuwe balkonplant, gave schoenen en een paar bakbenodigdheden die mijn broertje zelfs had gematcht met mijn foodfoto’s. Hoe lief!

Drie keer taart

Coronaverjaardag #2 is een feit. Juist door deze hele pandemiesituatie ben ik gaan inzien dat contact überhaupt iets waardevols is. En dat je niet met tien man hoeft te zijn om het gezellig te hebben, maar dat een enkel gesprek of een lief kaartje al onwijs fijn en feestelijk kan zijn. Extra voordeel is natuurlijk dat ik nu een goed excuus heb om drie verschillende taartrecepten van Pinterest te proberen, mensen die ik al té lang niet heb gezien weer eens te spreken en ongegeneerd drie weken lang een beetje jarig te zijn. Daar had mijn vijfjarige ik alleen maar van kunnen dromen.

Hoe vier jij je verjaardag in coronatijd?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

28 Reacties

 1. Darina

  Gefeliciteerd met je verjaardag! Mooie cadeautjes heb je gekregen. Geniet van deze mooie dag.
  Ik vierde mijn verjaardag voor corona al niet uitbundig dus ik heb niet veel hoeven aanpassen wat dat betreft :)

  Antwoord
 2. Lianne

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Maak er een mooie dag van, maar zo te horen gaat dat zeker wel lukken :) Ik denk dat ik dit jaar ook niet veel bijzonders ga doen. Volgend jaar word ik 30 en dan wil ik een iets groter feestje plannen, ook een beetje ter compensatie van de afgelopen jaren. We gaan er gewoon van uit dat het tegen die tijd weer kan!

  Antwoord
 3. Anita te Gussinklo

  Van harte Gefeliciteerd en een gezellige dag gewenst

  Antwoord
 4. Wendy

  Gefeliciteerd! Geniet van je verjaardag, en van al die taarten!

  Antwoord
 5. Ida

  Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag! Ik wens je een hele mooie dag toe vandaag en nog heel veel gelukkige en gezonde jaren! Wat een leuke cadeaus heb je al gekregen! Spannend, die geheime doos! 😊

  Antwoord
 6. Naomi

  Van harte gefeliciteerd Romy en geniet van deze dag!
  Zo’n coronaverjaardag is wel ongeveer hoe ik het ook buiten coronatijden graag vier. Niet al te veel gedoe. Gewoon met leuke mensen en liefst niet allemaal tegelijk;).

  Antwoord
 7. Shirley

  Happy birthday! Geniet ervan. Hopelijk komt de aanhangwagen niet te laat op de dag binnen.

  Antwoord
 8. Audrey

  Van harte gefeliciteerd met je 28e verjaardag, lieve Romy! Wat een leuke vooruitzichten allemaal. Ik ben ook wel erg benieuwd wat voor hondje Toedels is?

  Ik herken je verjaardagshistorie heel erg. Ik was ook een paar jaar geleden overgestapt op kleinere verjaardagen waarbij ik niet alleen maar de gastvrouw hoefde uit te hangen. Ik had pas dit jaar mijn eerste coronaverjaardag en verdeelde mijn gasten lekker over het weekend. Ik vond het vooral superleuk om met een van beste vriendinnen gewoon lekker spelletjes te zitten spelen na de taart.

  Antwoord
 9. Irene

  HOERA! Gefeliciteerd met je verjaardag Romy!
  Wat je schrijft over je verjaardag kleiner aanpakken vind ik heel herkenbaar. Ik vind het ook niet zo erg om mijn verjaardag in coronatijd te vieren. Mijn ouders en schoonouders zijn een keer op bezoek gekomen en voor mij is dat voldoende eigenlijk. Kan ik wel twee keer bakken en taart eten maar moet ik me niet een hele dag bezighouden met een feestje.

  Veel plezier met cadeautjes uitpakken en ik hoop dat je een fijne dag hebt!

  Antwoord
 10. Johanna

  Gefeliciteerd met je verjaardag! Een rustige verjaardag vind ik ook veel fijner, en sinds we hier wonen is dat bijna normaal. Verder is hier gastvrouw spelen en als serveerster rond rennen op je eigen verjaardag totaal onbekend. Hier nodig je een aantal vrienden of familie, of je maakt er 2 rondes van, uit in een restaurant. Afhankelijk van de afspraak betaalt de jarige of juist de anderen, en wordt de jarige vrij gehouden. En, de cadeaux wordrn direkt op een klein tafeltje gezet, en pas na het eten uitgepakt. Zo leuk! In de meeste restaurants kun je na het dessert ook nog je eigen meegebrachte taart aansnijden, of laten aansnijden. Helemaal mijn ding!

  Antwoord
 11. bychristiana

  Hieperdepiep hoera! Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag lieve Romy! Ik vier mijn verjaardag eigenlijk ook al jaren niet ‘groots’, al voor Corona niet meer. Wat we een paar jaar hebben gedaan is samen op vakantie gaan in de week van mijn verjaardag en dat vond ik echt enorm leuk. Toch willen we dit jaar een wat groter feestje geven in de tuin die dan hopelijk helemaal af is, maar we moeten even kijken hoe het dan allemaal zit met de maatregelen;-)

  Antwoord
 12. Daenelia

  Gefeliciteerd :) En maak er een mooie dag én een mooi jaar van (dat lukt je zonder te veel moeite, weet ik zeker).
  Punt 1. Als je jarig bent … zou je nooit de ‘gastvrouw’ moeten zijn 0_o.
  Je bent jarig! Laat iemand anders de glazen bij vullen!! Duh! Ik zet vaak gewoon dingen op tafel en zeg: jullie pakken zelf wel, he?
  Punt 2. Ik ben zelf niet zo van de kring-verjaardagen. Een paar gasten is prima, met familie uit eten, en ik hoef zelfs geen kadootjes. Lekker low-key, zoals nu in deze tijd een beetje de enige optie is. Mijn verjaardag heb ik nog kleiner gevierd dan normaal. En dat was goed zo. het is maar een dag. Waar je wel van mag genieten op je eigen manier!!

  Antwoord
 13. Giovanna Jansen

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Een hele fijne dag toegewenst en veel plezier met alle dingen die op de planning staan!

  Antwoord
 14. Ellen

  Proficiat met je verjaardag, Romy! Geniet er volop van! Ik was ook pas jarig en ook hier worden de (mini-)festiviteiten over 3 weekends verspreid.

  Antwoord
 15. Evelyne - Gouden Momenten

  Ik heb nooit graag in de belangstelling gestaan en ook mijn verjaardag word meestal heel intiem gevierd ;) Dit jaar kwamen mijn ouders thuis van de zogezegde wekelijkse markt met een ontbijtmand voor mijn verjaardag (die we dan ‘s middags als brunch hadden verorbert). Met mijn vriendin wachten we nog tot de horeca volledig is geopend om uit eten te gaan voor beiden onze verjaardag ;) Dus, laat ons zeggen dat we door corona gewoon het hele jaar door vieren, haha.
  Hartelijk gefeliciteerd en geniet van je dag! Laat je maar eens goed verwennen ;)

  Antwoord
 16. Anouk

  Gefeliciteerd! Het lijkt mij ook wel fijn zo’n introverte verjaardag. Mijn verjaardag was in augustus en kon dus redelijk normaal gevierd worden omdat er toen veel meer mocht, ik heb het toen in 2x opgesplitst en dan kon iedereen gewoon komen.

  Antwoord
 17. Zo simpel is dan geluk

  Gefeliciteerd met je verjaardag. Hopelijk ben je volop aan het genieten vandaag. Zelf ben ik de laatste jaren ook meer van het Kleijn vieren van mijn verjaardag. Veel fijner!

  Antwoord
 18. Janne

  Gefeliciteerd Romy! Ik hoop dat je een heel fijne dag hebt.

  Antwoord
 19. Simone

  Gefeliciteerd met je verjaardag! Hopelijk heb je een fijne dag vandaag!

  Antwoord
 20. Luus

  Gefeliciteerd! Ik ben precies één dag later jarig. Ik had al zo’n gevoel dat jij ook in mei jarig bent! Om een of andere reden herken ik mensen die dan jarig zijn altijd :D

  Antwoord
 21. N8W8

  Gefeliciteerd!
  Op naar de 72 volgende verjaardagen!

  Antwoord
 22. Noor

  Whooo een nieuwe layout!! Ben alvast heel benieuwd! Het nieuwe lettertype van de titel was voor mij paar dagen terug al even wennen.

  Gekukkige verjaardag! Eet een goe stukske toart, zoals ze hier in België zeggen 🎈🎂

  Antwoord
 23. Josephine

  Gefeliciteerd met je verjaardag, Romy! Ik hoop dat je een leuke dag hebt gehad. Ik laat mij in het taarten bakken trouwens ook niet tegenhouden door een gebrek aan veel bezoek. 😉
  Ik ben benieuwd naar je nieuwe blog-layout!

  Antwoord
 24. Meaghan

  Van harte gefeliciteerd lieve Romy! Ik hoop dat je vandaag een hele fijne dag hebt gehad met lekker eten, lieve berichtjes en kaartjes, cadeautjes en heel veel liefde. En wat zie je er stralend uit op de foto’s! Wat fijn ook dat je na vandaag nog leuke vooruitzichten hebt, zoals het eten van taart en het ophalen van de puppy met je schoonouders. Veel plezier alvast. Ook fijn trouwens dat je jezelf dit jaar geen gastvrouw hoeft te voelen op je eigen verjaardag. Heel herkenbaar en stiekem is het daarom ook wel fijn om het in Coronatijd wat kleiner te houden en echt de tijd te nemen voor de mensen die in kleiner gezelschap naar je verjaardag komen.
  En ook ik ben benieuwd naar de nieuwe lay-out. Ik moest al even wennen aan je nieuwe lettertype, maar het wordt vast mooi!

  Antwoord
 25. Saskia

  Hier ook, nogmaals (heb je al zo vaak gefeliciteerd haha) gefeliciteerd! Klinkt erg fijn :-) Voor mij was dit mijn eerste corona verjaardag en vond het inderdaad wel best. De keer ervoor was NET het weekend voordat alles begon… Ik ben ERG benieuwd naar je nieuwe layout hoor… Ik kom hier zeker eventjes checken om te kijken wanneer hij online staat ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel! En hoe bijzonder eigenlijk dat je vorig jaar nog net vóór corona jarig was. Heel gek achteraf hoe alles toen in dat ene weekend totaal is veranderd!
   Superleuk dat je zo nieuwsgierig bent naar mijn nieuwe lay-out. Ik zelf ook :) Het duurt nog wel even totdat hij online staat trouwens. De websitebouwer gaat half juni starten, dus ik tel de dagen alvast af.

   Antwoord
 26. Daniëla

  Hallo! ik ben ook op 25 mei jarig!
  Gefeliciteerd nog, ik hoop dat u een fijne dag hebt gehad!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat we dezelfde verjaardag delen. Jij ook nog gefeliciteerd!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs