lessen 28e levensjaar 2

28 lessen die ik leerde in mijn 28e levensjaar

 • 24 mei 2021
 • 12 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Nog maar één dag mag ik “27” antwoorden als iemand me vraagt naar mijn leeftijd. Nog maar één dag zit ik meer aan de kant van 25 dan van 30. En nog maar één dag en dan mag onze zelfgebakken perenkruimeltaart weer op tafel. Dat kan maar één ding betekenen: morgen word ik 28. Voordat ik dat nieuwe levensjaar taart etend inluid, gooi ik er nog maar een sentimenteel lijstje tegenaan. Dit zijn 28 lessen die ik leerde in mijn 28e levensjaar.

Ik leerde de afgelopen 365 dagen…

 1. …dat ik een ochtendmens ben en om half 8 ’s ochtends beter schrijfwerk uit mijn handen krijg dan om half 12 ’s avonds.
 2. …dat het leven soms de nodige citroenen op je af kan vuren. Dat dat erbij hoort en dat alles draait om de manier waarop je ermee omgaat. Hoeft niet altijd te zijn met een positieve pet op, als je maar op tijd om hulp vraagt en anders op z’n minst jezelf geeft wat je nodig hebt (rust, lekker eten, een blokje om, etc.).
 3. …dat introvertheid niet mijn “gebrek” is, maar eerder juist mijn kracht. Als ik het maar op de juiste manier inzet en zelf volledig accepteer dat dit is wie ik ben.
 4. …dat ondernemer zijn de allergeweldigste baan is voor mij, en dat ik daar veel lekkerder op ga dan op een 9-tot-5-baan.
 5. …dat je rinkelende telefoons ook best mag laten rinkelen zonder ernaartoe te snellen. En dat anderen dat heus begrijpen.
 6. …dat ik mijn eigen bedrijf kan opbouwen, daarvan kan leven en mezelf daarin serieus mag nemen.
 7. …dat ik wel degelijk succesvol een Lidl Groente- en Fruitbox (zelfs meerdere!) kan bemachtigen én dat zo’n doos vol vitamientjes de moeite meer dan waard is.
 8. …dat rouw een gek ding is. En dat ik blijkbaar het type persoon ben dat eerst een paar maanden de tanden op elkaar zet en daarna opeens tot het besef komt dat het ook met mij wat doet.
 9. …dat liefde daarentegen een sterk ding is. En dat ik de aller-allerliefste vriend aan de haak heb geslagen.
 10. …dat praten, praten, praten het allerbelangrijkst is. En dat je ook de kleine dingen (volle-vaatwasser-issues enzo) maar beter meteen kunt uitspreken in plaats van ze te laten sudderen.
 11. …dat je zelf de baas bent over je agenda en dat er pas iets verandert in je drukke weekplanning als je zelf de touwtjes in handen neemt, besluit dat je niet alles hoeft en niet met alle winden mee waait.
 12. …dat een ANWB-lidmaatschap verrekte handig is. Net als een (na twee keer pech) goed werkende accu.
 13. …dat samenwonen na 1,5 jaar alleen wonen best even gek en spannend is, maar vooral onwijs fijn en gezellig. En dat het ook heel snel volledig gewend voelt om een huis te delen met mijn wederhelft, waardoor ik het nu juist gek vind als de plek naast mij in bed leeg is.
 14. …dat ik twee ge-wel-di-ge broertjes heb. Wist ik al, maar dit jaar hadden we nog veel meer contact dan anders (mede na de hersenbloeding van mijn broertje) en dat vond ik eigenlijk heel fijn. Dat is zeker iets om voor altijd zo te houden.

glutenvrije perenkruimeltaart
 1. …dat ik niet alles alleen hoef te doen en ook niet mezelf die druk op hoef te leggen. Niet in huis, niet in mijn werk en eigenlijk nergens niet.
 2. …dat slaap vaak underrated is en dat ik er best lekker op ga om al iets voor middernacht mijn hoofd op mijn kussen te laten ploffen.
 3. …dat er altijd mensen zullen zijn die ergens anders over denken dan jij (bijvoorbeeld rondom corona), maar dat het geen zin heeft je daar druk over te maken. De enige die je kunt veranderen, ben jijzelf. En of je je nu druk maakt over wat je buurman, nichtje of beste vriend doet of niet, het zal niets veranderen aan diens gedrag.
 4. …dat ik meer behoefte heb aan alleentijd dan ik altijd dacht (en dan ik mezelf vroeger vaak gunde). En dat ik dat ook kenbaar mag maken. Dat ik alleentijd nodig heb om bij te tanken en een leuk persoon te zijn – voor mezelf en anderen – is een méér dan legitieme reden.
 5. …dat gezondheid het aller-allerbelangrijkste is. En dat je daar best andere dingen voor mag laten schieten.
 6. …dat Nederland superveel mooie plekken heeft en dat je met een beetje creativiteit ook zonder grote uitstapjes en buitenlandse trips heel veel moois kunt bewonderen en bezoeken.
 7. …dat ik bijzonder slecht tegen “enge” series kan en dat de grens van “eng” bij mij ongeveer op het niveau Flikken Maastricht ligt.
 8. …dat je als ondernemer alleen maar hoeft te doen waar je écht een partij vrolijk van wordt, en dat je juist ondernemer bent om voor de dingen die je niet écht gelukkig maken vriendelijk te bedanken. Oké, op de administratie na dan.
 9. …dat mediteren niets met wierookstokjes, tarotkaarten en glazen bollen te maken heeft. En dat het in plaats van “niets voor mij” helemaal iets voor mij is om dat overvolle hoofd van me binnen een kwartier rustig te krijgen.
 10. …dat je je niet overal druk over hoeft te maken wat voor anderen een ‘issue’ is. Dat je er ook voor mag kiezen ergens geen mening over te hebben of er je handen niet aan te branden.
 11. …dat videobellen best fijn is, en dat ik het eigenlijk wel zo relaxed vind als vervanger voor het hele land door reizen naar meetings.
 12. …dat cursussen volgen super-super-superwaardevol is en dat ik daar echt wel (zakelijk) geld voor mag over hebben.
 13. …dat je nooit weet wat de volgende dag of het volgende jaar je brengt, en dat alles op je af laten komen het beste is wat je kunt doen. Heftige jaren brengen ook mega-mooie dingen met zich mee, en ook geweldige jaren kennen verdrietige momenten. Focus op wat er vandaag is, op wat je vandaag nodig hebt om de dag goed door te komen en op wat jou vandaag vrolijk(er) maakt. Want het enige waar jij invloed op hebt, is het hier en nu.
 14. dat ons recept voor glutenvrije perenkruimeltaart (van Oh My Pie) een blijvertje is.

Wat is jouw belangrijkste les van de afgelopen 12 maanden?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 24 mei 2021 op 8:00 am - Beantwoord

  Mooie lessen! En het recept voor de taart ga ik onthouden. Wat ik heb geleerd de afgelopen 12 maanden is rust voor mijzelf nemen en meer mijn eigen weg kiezen en nadenken wat nu echt belangrijk is.

 2. Naomi 24 mei 2021 op 8:42 am - Beantwoord

  Waardevolle en mooie lessen, al zitten er ook een paar behoorlijk pittige tussen. Mooi om mee te nemen naar het volgende levensjaar, maar eerst nog maar even je les toepassen van genieten van vandaag. Fijne dag;).

 3. Anouk 24 mei 2021 op 9:00 am - Beantwoord

  Mooie lessen. Wat fijn dat samenwonen goed bevalt! Bijna 28, dan komt de 30 toch wel echt in zicht!

 4. Daenelia 24 mei 2021 op 10:02 am - Beantwoord

  Je groeit nog elke dag en dat is het mooiste! Naarmate je dichter bij de 30 komt zul je merken dat het minder eng wordt en dan ga je er ook meer naar vooruit kijken.
  Echt, 30 worden is heerlijk en je hebt het nog in het vooruitzicht!

 5. Shirley 24 mei 2021 op 10:24 am - Beantwoord

  Heb je de perenkruimeltaart stiekem al geproefd? Hij ziet er goed uit. Mooie lessen heb je dit levensjaar opgedaan. Alvast een fijne verjaardag!

 6. N8W8 24 mei 2021 op 11:22 am - Beantwoord

  Alvast een fijne oudjaarsavond!

 7. Audrey 24 mei 2021 op 11:27 am - Beantwoord

  Prachtig lijstje met inzichten! Gaat de taart vandaag al in de oven om morgen lekker van te kunnen genieten?

 8. Lianne 24 mei 2021 op 11:31 am - Beantwoord

  Mooie lessen heb je geleerd! Mijn belangrijkste les is om niets aan te trekken van (meningen van) anderen en gewoon je ding te doen. Is soms nog wel lastig, maar het allerbeste wat je kunt doen!

 9. Giovanna Jansen 24 mei 2021 op 11:34 am - Beantwoord

  Mooie lessen heb je geleerd het afgelopen jaar! Wat een heerlijk taartje, dat wordt genieten morgen!

 10. Nicky Van Malderen 24 mei 2021 op 11:57 am - Beantwoord

  Gelukkige verjaardag en dat we nog lang van je blog mogen genieten. Geniet van je dag.

 11. Meaghan 25 mei 2021 op 11:35 pm - Beantwoord

  Mooie lessen heb je het afgelopen jaar geleerd! En wat een heerlijke taart. Ik hoop dat je ervan hebt genoten! Ik sluit mij trouwens helemaal aan bij je lessen over het videobellen, mediteren en de alleen tijd. Dat zijn voor mij ook lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Wat fijn dat het samenwonen voor jou en Bart zo goed bevalt! Ik kan niet wachten om straks met mijn vriend samen te wonen en onszelf daarin te ontdekken!

 12. Saskia 26 mei 2021 op 9:43 am - Beantwoord

  Mooi om er zo bij stil te staan wat je allemaal hebt geleerd. Mooi om mee te nemen en jezelf op deze manier te ontwikkelen… Video bellen is inderdaad erg leuk en echt een uitkomst.

Recente blogs

"Jij loopt stage hier?" | Over er jonger uitzien dan je bent

9 november 2018|Persoonlijk|

Starten op de arbeidsmarkt is één ding. Maar toen ik twee jaar geleden mijn eerste stappen zette in het werkzame leven, kreeg ik daar ook een heel andere uitdaging bij: daadwerkelijk voor werknemer worden aangezien. Nog zeker wekelijks word ik jonger ingeschat dan ik ben. "Jij bent vast de stagiaire" en "Goh, wat voor opleiding doe je nu?" zijn dan ook dingen die ik meerdere keren te horen heb gekregen. Vind ik het een groot probleem om jonger te worden geschat? Nee hoor! Lastig? Ja, dat soms wel qua werk. Ik geef je een inkijkje in mijn overpeinzingen.

Zo maak ik een realistische planning! (9 tips)

15 augustus 2019|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

Ongetwijfeld zal je weleens taken hebben waarbij een planning goed van pas komt. Een realistische planning bij voorkeur. Ik ben zelf altijd al iemand geweest die blij wordt van lijstjes, agenda's en heldere schema's. Maar een realistische planning maken? Dat is dan weer een ander plakje cake. Het liefst zou ik 30 uur in 24 uur proppen. Met als resultaat dat er vaak nog aardig wat punten onafgevinkt op mijn lijst bleven staan. Gelukkig heb ik mezelf een paar handvatten aangeleerd om mijn planning wél realistisch te houden. Dit zijn 9 tips voor een realistische planning.

Onzeker als ondernemer? Word een doe-het-tocher! (7 tips)

13 oktober 2020|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Dat ik ondernemer wilde worden, heb ik eigenlijk altijd al geweten. Maar dat ik dat ook echt zou kunnen, durfde ik heel lang niet te geloven. Ik vond het in mijn eerste baan al spannend om mensen op te bellen. Hoe kon ik dan ooit als ondernemer alles in mijn uppie doen? Gelukkig is dat helemaal goed gekomen. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die weleens onzeker als ondernemer is (of die uit onzekerheid niet de stap durft te zetten), deel ik mijn ervaringen. En ik geef 7 tips die voor mij persoonlijk helpen.