belemmerende overtuigingen

3 belemmerende overtuigingen om vooral uit je hoofd te zetten

 • 10 februari 2020
 • 27 Reacties

Je hoofd kan je soms gekke dingen wijsmaken. Je hebt vast weleens last van belemmerende overtuigingen, die je vooral negativiteit proberen aan te praten. Onterecht. En vooral heel erg zonde. Ik ken het: ook in mijn hoofd komt weleens zo’n irritante gedachte op die ik het liefst direct buiten de deur zou zetten. Daarom leek het me goed om eens hardhandig af te rekenen met 3 belemmerende overtuigingen die je misschien wel herkent.

1. “Ik ben niet goed genoeg”

Misschien heeft iemand je ooit het idee gegeven dat je niet goed bent zoals je bent. Of misschien is het simpelweg iets wat je jezelf hebt aangepraat. Bijvoorbeeld omdat je je anders voelt dan anderen of omdat je bang bent dat je opleiding, beroep, uiterlijk of wat dan ook zou onderdoen voor dat van anderen. Laat me je uit die droom nachtmerrie halen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat jij niet goed genoeg zou zijn zoals je bent.

Een paar dingen om bij stil te staan:

 • Welke gedachten of ervaringen zitten achter het idee dat je niet goed genoeg zou zijn? Grote kans dat je de overtuiging baseert op ervaringen uit het verleden. Zonde! Waarom zou je die paar voorvallen jouw idee over de toekomst laten bepalen? Ze staan er volledig los van.
 • Waarschijnlijk heb je ook heus een hele rits aan bewijs om aan te nemen dat je wél goed genoeg bent. Kijk eens naar wat je allemaal in je leven hebt bereikt. En naar complimentjes of lieve reacties die je van anderen hebt gekregen. Zijn die niet reden genoeg om je overtuigingen de deur uit te bonjouren?
 • Als mensen je het gevoel geven niet goed genoeg te zijn, vraag je dan af of dat wel de mensen zijn met wie jij wilt omgaan. Zijn die mensen jou eigenlijk wel waard?
 • Wat betekent “goed genoeg” zijn eigenlijk? Is er een punt waarop jij jezelf wél goed genoeg zou vinden? De kans bestaat dat je nooit 100% tevreden over jezelf zult zijn. Maar als het niet eens mogelijk is om ooit goed genoeg te zijn, waarom zou je daar dan naar blijven streven?
 • Het is goed om dingen aan te pakken waarmee je jezelf (en eventueel ook anderen) dwarszit. Maar weet dat veel andere dingen je maken tot wie je bent. En dat is méér dan goed genoeg. Ja, inclusief eventuele imperfecties, gekke gewoontes, guilty pleasures en dingen die jij anders doet dan anderen.

2. “Dit gaat nooit lukken”

Als je aan iets nieuws begint of een flinke stap buiten je vertrouwde comfortzone zet, is de kans groot dat er zo nu en dan een belemmerende overtuiging om de hoek komt kijken. Kun je dit wel? Wat als het mislukt? En geloof je überhaupt wel dat dit een kans van slagen heeft? Op zich heel logisch dat je niet altijd vol zelfvertrouwen iets doet wat je nog nooit hebt gedaan. We hebben niet allemaal een Pippi Langkous (“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”)-attitude. Je mag dingen spannend vinden, maar het idee dat iets niet gaat lukken is vaak hartstikke onterecht.

Laten we die gedachte uitdagen:

 • Op wat voor bewijs baseer je het idee dat dit niet gaat lukken? Op eerdere ervaringen misschien? Waarom zouden eerdere ervaringen bewijzen dat het ook nu niet lukt?
 • Als je iets nog nooit hebt gedaan, kun je niet weten of het je gaat lukken. Daarvoor moet je het op z’n minst een keer proberen. Ja, ook als een eerdere poging minder goed ging. Je kunt niet zeker weten dat een tweede poging dan ook niet succesvol is.
 • Nieuwe dingen zijn altijd spannend. Het zou best kunnen dat het niet in één keer vlekkeloos verloopt. Maar met stapjes kom je er wel. Waar een wil (en een beetje vertrouwen in jezelf) is, is een weg.
 • Ik geloof zelf heel erg in de kracht van hard werken, stappen zetten en plannen maken. Als je iets echt wilt, ga er dan volledig voor. Maak een concreet plan en doe alles wat je maar kunt om je plan waar te maken. Je zult zien dat er meer mogelijk is dan je denkt.
 • Nog niet overtuigd? Maak een lijstje met dingen die je eerder onverwacht goed af zijn gegaan. Grote kans dat je jezelf al eerder flink hebt weten te verbazen. Waarom zou dat dit keer niet ook zou zijn?
 • Eén ding is zeker: met geloven dat iets niet zal lukken, kom je zeker geen stap verder. Alleen al daarom kun je deze belemmerende overtuiging het beste tegenspreken.
belemmerende overtuigingen

3. “Ik moet me sterk houden en het alleen oplossen”

Ik ben vast niet de enige die in lastige situaties weleens het liefst de grote stoere onafhankelijke vrouw wil uithangen. Zelfs als ik me op dat moment eerder een piepjong meisje of een bang lammetje voel dan een vrouw die op vuurrode stiletto’s de wereld wel even aankan. Ik heb echt moeten leren dat je niet altijd stoer hoeft te zijn, maar je juist kwetsbaar mag opstellen en om hulp mag vragen. En dat dat je vaak juist alleen maar verder brengt.

Denk jij ook weleens dat je er alleen voor staat of durf je jezelf geen hulp te gunnen? Denk dan aan het volgende:

 • Kwetsbaar zijn is juist heel krachtig. Hoe stoer is het als jij een lastige stap zet door te vragen om hulp? Het vergt moed om die stap te zetten en daar mag je juist heel trots op zijn.
 • Soms kun je dingen nu eenmaal niet zelf oplossen. Door mensen bij je weg te houden of hulp af te stoten, is een stap vooruit vaak nogal lastig. Je helpt jezelf er niet mee als je er in je eentje mee blijft worstelen. En anderen, die misschien machteloos toekijken, help je er ook niet mee vooruit.
 • Stappen vooruit gaan gepaard met kleine foutjes en zo nu en dan misschien zelfs flinke valpartijen. Beeld je eens in dat jij in een gat bent gevallen. Je kunt twee dingen doen: de helpende hand van je vriend(in) accepteren en uit het gat stappen of eindeloos zelf blijven ploeteren zodat je er uiteindelijk afgepeigerd uit kunt klimmen. Hoe zal jij sneller je doel bereiken? Juist, door hulp in te schakelen.
 • Iedereen verdient een aai over de rug of een helpende hand. De steun die jij aan anderen geeft, verdien jij net zo hard terug. Probeer eens door de ogen van een vriend(in) naar jezelf te kijken en net zo mild te zijn als je misschien voor anderen bent.

Is er een belemmerende overtuiging die jou weleens het leven zuur maakt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 10 februari 2020 op 6:30 am - Beantwoord

  Een heel mooi en inspirerend artikel. Vooral nummer 2 is wel herkenbaar en ik probeer hier aan te werken en ‘om te denken’.

 2. Shirley 10 februari 2020 op 6:52 am - Beantwoord

  Ik probeer die gedachten te negeren. Maar laatst viel het me nog op dat ik na bijvoorbeeld hele kleine foutjes op mijn werk al denk dat ik totaal ongeschikt ben. Dat zal uiteindelijk wel meevallen en anders hoor ik het vanzelf. Je hebt goede vragen op een rij gezet om over na te denken. Daarnaast lijkt het me soortvan onmogelijk om altijd alles perfect te doen.

  • Romy 17 februari 2020 op 12:00 am - Beantwoord

   Die onzekerheid herken ik wel van mijn eerste weken bij zowel mijn huidige baan als mijn vorige baan. Dat is toch altijd even spannend. Maar wat je zelf ook al zegt, een enkel foutje betekent echt niet dat je je werk niet goed doet. Het zou eigenlijk juist bijna eng zijn als je altijd alles 100% perfect zou doen.

 3. Naomi 10 februari 2020 op 7:11 am - Beantwoord

  Echt heel mooi en herkenbaar dit. Vooral de laatste gedachte kan me af en toe behoorlijk in de weg zitten. En waarom eigenlijk? Als een ander om hulp vraagt, vind ik dat nooit gek. Waarom zou ik dat dan zelf niet mogen/doen?

  • Romy 17 februari 2020 op 12:01 am - Beantwoord

   Precies! Soms zouden we best eens tegen onszelf mogen praten zoals we tegen een vriend(in) doen. Een stukje liever en milder dus dan we vaak gewend zijn.

 4. Ilona 10 februari 2020 op 7:45 am - Beantwoord

  Inderdaad heel herkenbaar ook altijd het idee dat ik alles zelf moet oplossen. Hulp vragen en opkomen voor anderen kost geen enkele moeite maar voor mijzelf 🙁 Terwijl het natuurlijk ook een punt van kracht is om hulp te vragen voor jezelf. Fijne dag!

  • Romy 17 februari 2020 op 12:02 am - Beantwoord

   Absoluut! Hulp vragen is niet altijd een makkelijke stap, maar het kan je wel heel veel opleveren en getuigt vaak juist van dapperheid en kracht.

 5. Saskia 10 februari 2020 op 7:45 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel weer. Zeker is een negatieve gedachte ombuigen in een positieve gedachte al een hele stap denk ik zelf!

 6. Anna 10 februari 2020 op 8:58 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Vooral nummer 3 herken ik heel erg, ik vind het ontzettend moeilijk om hulp te vragen. Het helpt inderdaad wel om naar jezelf proberen te kijken door de ogen van een vriendin.

 7. Audrey 10 februari 2020 op 9:06 am - Beantwoord

  O ja, die 3e, daar heb ik lang last van gehad! Vooral alles zelf willen oplossen. Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat je daar echt niks mee opschiet.

 8. Ilona Wielinga 10 februari 2020 op 9:31 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Maar tegelijkertijd pijnlijk herkenbaar, vooral die eerste. Alhoewel ik daar momenteel hard aan werk met therapie.

  • Romy 17 februari 2020 op 12:09 am - Beantwoord

   Wel echt heel goed dat je nu in therapie hard aan die punten werkt. Natuurlijk is het rot dat je sommige punten nog herkent, maar juist de therapie brengt daar hopelijk verandering in. Echt heel stoer welke stappen je allemaal aan het zetten bent!

 9. Johanna 10 februari 2020 op 10:04 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven. En zo waar! Ook ik betrap me vaak op zulke gedachten.En ze zijn zo contraproduktief! Veel succes met je mooie en vooral vrolijke blok. Dat doet de mens goed.

  • Romy 17 februari 2020 op 11:04 pm - Beantwoord

   Wat een lief compliment over mijn blog! Dank je wel!

 10. Giovanna Jansen 10 februari 2020 op 10:12 am - Beantwoord

  Mooi en inspirerend artikel! Heb van alle drie wel in mindere of meerdere maten last gehad, maar inderdaad allemaal zo niet constructief. Je bent goed zoals je bent en je goed is goed genoeg!

 11. Simone 10 februari 2020 op 10:23 am - Beantwoord

  De eerste twee zijn voor mij wel echt die vaak terugkomen. Kort geleden heb ik hier een training voor gevolgd en nu gaat het wel een stuk beter, al gebeurt het soms nog wel eens dat zo’n gedachten door mijn hoofd glipt.
  Ik denk dat het toch wel menselijk is dat je wel eens zo’n gedachten hebt. Het is alleen – zoals je zegt – de manier hoe je hier mee omgaat. Ik vind het heel mooi hoe je deze gedachten een stuk luchtiger maakt, zo heb ik dat ook geleerd tijdens mijn therapie en gek genoeg werkt het ook echt. Alleen moet je dat écht leren natuurlijk.

  • Romy 17 februari 2020 op 11:06 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je voor die gedachten een training hebt gevolgd! Hopelijk helpt dat goed.
   Precies, het is maar net hoe je met bepaalde gedachten omgaat en therapie of coaching kan daar soms al heel erg bij helpen.

 12. bychristiana 10 februari 2020 op 10:34 am - Beantwoord

  Hulp vragen, daar heb ik niet echt moeite mee. Maar puntje 1 en puntje 2, nou, dat zijn zeker wel dingen waar ik mee zit. Mooi wat je schrijft; ‘Is er een punt waarop jij jezelf wel goed genoeg zal vinden?’ Maar ik moet wel zeggen dat ik dit soort onzekerheden in fases heb. Tijdens de ene fase zitten onzekerheden me meer dwars dan op andere momenten.

 13. Rachel Kromdijk 10 februari 2020 op 10:37 am - Beantwoord

  Wat heb je toch weer een mooi en inspirerend artikel geschreven! Je bent goed zoals je bent..

 14. Anna 10 februari 2020 op 10:38 am - Beantwoord

  Wauw Romy! Wat een ontzettend mooi artikel! Ik ben het afgelopen jaar vooral met het eerste punt aan de slag gegaan. Een positief zelfbeeld is zo belangrijk! Liefs

 15. Anouk 10 februari 2020 op 5:40 pm - Beantwoord

  Ik ben niet goed genoeg heeft me zo lang het leven zuur gemaakt. Alle drie van deze gedachtes eigenlijk. Gelukkig ben ik ouder geworden en heb ik hulp gehad van een hele fijne psycholoog waardoor het nu niet meer zo erg is!

  • Romy 17 februari 2020 op 11:25 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je zo’n flinke ontwikkeling hebt doorgemaakt wat betreft die dwarszittende gedachtes. Daar mag je echt heel trots op zijn.

 16. Geke 10 februari 2020 op 6:22 pm - Beantwoord

  Dank je wel voor dit mooie artikel, Romy. Ik moet bekennen dat het me echt wel geraakt heeft, wat confronterend maar wel op een goeie manier.
  Ik herken alle puntjes wel wat maar vooral nummer 1 kan me zo dwars zitten…

  • Romy 17 februari 2020 op 11:24 pm - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen – dat is echt het grootste compliment dat ik kan krijgen! Maar wel heel rot om te horen dat vooral nummer 1 je nogal eens dwarszit. Hopelijk kun je dat steeds een beetje meer loslaten <3

 17. Evelyne 10 februari 2020 op 8:55 pm - Beantwoord

  Ik ga dit artikel opslaan en gebruiken als back-up voor mezelf. Dit is zo waar ik regelmatig mee worstel. Heel mooi geschreven Romy!

  • Romy 17 februari 2020 op 11:24 pm - Beantwoord

   Dank je wel! En wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt!

 18. Zo simpel is dan geluk 15 februari 2020 op 6:34 pm - Beantwoord

  Zeker nummer een en nummer drie komen mij heel bekend voor. Nu helaas ook even een wat mindere periode. Gelukkig weet ik dat die gedachten uiteindelijk wel weer verdwijnen!

Recente blogs

Het leven is te kort om…

8 september 2020|Persoonlijke groei|

De ellenlange wachtrij voor de kassa, de witheid van je tanden of die ene verspreking in je presentatie... Soms gaat een groot deel van je energie of gedachten op aan iets wat helemaal niet zo belangrijk is. Toch jammer dat dat op het moment zelf soms zo anders lijkt. Dan is het alsof niets telt behalve die Colgate-smile, de snelheid waarmee je weer bij de auto bent, dat ene kritiekpuntje op je presentatie of welk pietluttig ding dan ook. Maar hé, is het leven niet te kort om je dáár druk over te maken? Ik deel nog 31 dingen waar het leven veel te kort voor is.

De regie nemen over je leven | Dat kun jij! (7 tips)

9 juli 2021|Persoonlijke groei|

Wacht niet totdat de hoosbui voorbij is als je ook al in de regen kunt dansen. Soms kan het voelen alsof dingen je overkomen. Alsof je geen meter vooruitkomt omdat de regen met bakken naar beneden stort, omdat iedereen je tegenwerkt of omdat je nu eenmaal "niet goed genoeg" zou zijn. Maar weet dat je niet altijd slachtoffer hoeft te zijn van je gedachten en van de omstandigheden om je heen. Jij kunt de regie nemen over je leven, zelfs als het voelt van niet.

Inkiekje #21 | Muzikale deurmatten, achtbaankaarten & bijzondere kappersbezoekjes

16 december 2020|Persoonlijk|

Het waren twee goed gevulde weken. Dat is ook te zien aan het aantal foto's op de volle filmrol van mijn camera. Ik ging de deur (net als ieder ander) niet veel uit, maar beleefde toch genoeg fotowaardige momenten. Zo trof ik de nodige kerstvoorbereidingen en had ik een hilarische online kerstbingo, waarin ik gelukkig een levendige deurmat aan mijn neus voorbij zag gaan. Verder kreeg ik een bijzondere kaart toegestuurd die het pretpark bij mij in huis bracht. En zonder het te weten had ik een kappersbezoekje geboekt dat niet alleen net op tijd voor kerst, maar ook net op tijd voor de lockdown was.