vega recepten 3

3 favoriete vegetarische recepten van de afgelopen tijd

 • 29 augustus 2019
 • 24 Reacties
Categorieën: Recepten

Zoals ik eerder al op mijn blog verklapte, ben ik geen culinair wonder. Ik ben niet zo iemand die op gevoel wat dingen bij elkaar gooit die vervolgens verrukkelijk bij elkaar blijken te smaken. Gelukkig vind ik het wel leuk om te leren, waardoor ik alsnog langzaamaan culinaire stapjes vooruit zet. De afgelopen tijd maakte ik een paar vegetarische recepten voor 1 persoon die verrassend goed uitpakten. Daarom besloot ik ze te delen in dit artikel met snelle vegetarische recepten voor 1 persoon. Want als ik ze kan maken, kun jij dat ook!

recept couscous met mango doperwten geitenkaas

Couscous met nectarine, groenten en geitenkaas

Bron recept: Optima Vita

Aangezien ik groot liefhebber ben van nectarine en geitenkaas, trok dit zomerse couscousgerecht direct mijn aandacht. Een geweldig lekker en makkelijk recept van Optima Vita, dat er ook nog eens heel kleurrijk uitziet.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Ik heb de verhoudingen en ingrediënten iets aangepast ten opzichte van het originele recept, aangezien ik van iets meer geitenkaas houd (en de bosuitjes in de supermarkt was vergeten).

 • 65 gram couscous
 • 80 gram geitenkaas
 • 100 gram doperwtjes
 • 1/2 rode paprika
 • 1 verse nectarine
 • 1 theelepel kurkuma

Hoe maak je het?

 1. Snijd eerst de groenten, geitenkaas en nectarine in stukjes.
 2. Doe de couscous in een pan met een theelepel kurkuma en maak de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking klaar.
 3. Bak de paprika 2 minuten in een pan en voeg daarna de doperwtjes toe. Laat de groenten nog ongeveer 3 minuten garen en blijf goed roerbakken.
 4. Schep de couscous, zodra die klaar is, bij de groenten in de koekenpan. Voeg ook de nectarine toe. Laat het nog even garen.
 5. Et voilà, klaar is Kees. Strooi alleen nog de geitenkaas over je maaltijd. Serveren maar.
recept verse ratatouille vegetarisch

Verse ratatouille

Bron recept: Leuke Recepten

Ja ja, tot voor kort kende ik ratatouille alleen maar uit blik. Toen ik ontdekte dat verse ratatouille heel makkelijk te maken is, wist ik niet hoe snel ik de ingrediënten in huis moest halen. Inmiddels eet ik dit gerecht zeker één keer per week eet. Ik eet het overigens wel met aardappels en een vleesvervanger erbij. Met alleen een groenteprutje kom ik de avond niet door, hoor.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

 • 1/4 aubergine
 • 1/4 courgette
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 rode ui
 • 1/2 rode paprika
 • 1 tomaat
 • Paar snufjes Provençaalse kruiden (verse kruiden kan ook, maar ik ga voor gemak!)

Hoe maak je het?

 1. Snijd eerst alle groenten en de knoflook en ui in kleine stukjes. Dat is even een klusje, maar dan heb je ook wat!
 2. Bak vervolgens in 1 minuut de ui aan in een koekenpan in een beetje olijfolie.
 3. Voeg daarna de paprika, aubergine en courgette toe en blijf 5 minuten roerbakken.
 4. Doe ook de knoflook en de tomaat erbij in de pan, samen met een paar snufjes Provençaalse kruiden en laat het geheel nog zo’n 5 minuten garen.
 5. Klaar is de ratatouille!

Ik heb het op de foto hierboven gegeten met aardappels en een spinazie-kaasburger van Vivera.

recept pasta met aubergine en geitenkaas

Pasta met ratatouille, tomaat en geitenkaas

Nog meer geitenkaas? Jazeker! Om een of andere reden belandt geitenkaas in vrijwel al mijn maaltijden die ik redelijk fotogeniek en culinair vind. Dit recept is een van de zeldzame keren dat mijn “Goh, laat ik eens wat proberen”-kooktaferelen verrassend goed uitpakte. Het is zelf bedacht dus.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

 • 65 gram volkoren mie
 • 1/3 aubergine
 • 1/2 rode ui
 • Paar handjes verse spinazie
 • 1 tomaat
 • Gezeefde tomaten (ongeveer 125 gram)
 • 65 gram geitenkaas
 • Paar snufjes paprikapoeder

Hoe maak je het?

 1. Laat het water koken voor de mie. En begin ondertussen alvast met de aubergine, ui, tomaat en geitenkaas in stukjes snijden.
 2. Voeg de mie toe aan het water zodra het water kookt. Maak de mie klaar volgens de verpakking.
 3. Bak ondertussen alvast de ui in 1 minuut aan in een koekenpan met een beetje olijfolie.
 4. Voeg na 1 minuut de aubergine toe. Roerbak het geheel een minuut of vijf.
 5. Voeg daarna ook de tomaat, spinazie en de gezeefde tomaten (ik gebruik zo’n pakje van Jumbo-huismerk van 500 gram) toe. Strooi er een paar snufjes paprikapoeder overheen.
 6. Roerbak het geheel nog een minuut of twee/drie op laag vuur.
 7. Haal dan de mie en de saus van het vuur en serveer op een bord.
 8. Strooi ten slotte de stukjes geitenkaas over het gerecht heen.

Waar let ik extra op als vegetariër?

Zoals je ziet aan deze drie gerechten, kun je ook vegetarisch hartstikke lekker eten. Ik mis vlees zelf absoluut niet, zoals ik ook al in dit artikel vertelde. Ik merk dat ik best wel vaak de vraag krijg of je als vegetariër niet snel tekorten oploopt. Ik let om die reden bewust goed op dat ik veel afwissel met mijn voeding. Daarnaast zijn er een paar dingen waar ik als vegetariër extra op let:

 • Voldoende eiwitten en ijzer eten. Deze stoffen zitten normaal vooral in vlees. Ze zitten wel in vleesvervangers, maar vleesvervangers bevatten niet altijd de stoffen die je lichaam nodig heeft en zijn soms ook rijk aan suiker. Producten als noten en peulvruchten bevatten ook veel eiwitten en zijn daarmee een goed alternatief. En spinazie is natuurlijk een ijzerrijke groente, die ik als vegetariër dan ook extra vaak eet.
 • Vitamine B12. Een tijdje geleden leerde ik dat vitamine B12 een vitamine is die je alleen uit dierlijke producten kunt halen. Ik heb zelf gelukkig nog nooit een tekort hieraan gehad, maar weet wel dat vitamine B12-tekort vervelende gevolgen kan hebben. Daarom kun je als vegetariër of veganist overwegen om standaard vitamine B12 in de vorm van een voedingssupplement bij te slikken. Bijvoorbeeld de vitamines van Flinndal.
 • Let op met vitamine D. Ik heb zelf weleens een tekort aan vitamine D gehad in de winter. Geen pretje! Vitamine D haal je voor het grootste gedeelte uit zonlicht. Daarnaast kun je via dierlijke voedingsmiddelen als vette vis, vlees en eidooiers ook een klein percentage vitamine D binnenkrijgen. Omdat ik zelf geen vlees en vis eet, slik ik zelf vitamine D bij om tekorten te voorkomen, zeker tijdens de donkere winterse dagen.
 • En verder: wissel lekker af, zoek recepten op en gebruik je gezond verstand. Ik geloof oprecht dat je daarmee het verst komt – of je nu flexitariër, vegetariër, veganist of wat dan ook daartussen in bent.

Heb jij nog tips voor mij voor (het liefst simpele!) vegetarische recepten?

simpele vegetarische recepten Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sanne 29 augustus 2019 op 7:37 am - Beantwoord

  Goede inspiratie! Ik probeer ook af te wisselen met vegetarische gerechten in huis. Die couscous lijkt me erg lekker, ben sowieso dol op alle gerechten met nectarine haha.

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:44 pm - Beantwoord

   Leuk dat jij ook vaker vegetarisch kookt! Nectarine in gerechten is inderdaad (bijna) altijd goed 🙂

 2. Darina 29 augustus 2019 op 7:48 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke inspiratie. Ik ga alledrie de gerechtjes zeker eens maken.

 3. Naomi 29 augustus 2019 op 7:48 am - Beantwoord

  Dat ziet er allemaal weer heerlijk uit. Wel grappig, want ik kende ratatouille niet uit blik, maar maak het ook zelf. Het is inderdaad heel erg simpel en snel. En tja, ik kan er niks aan doen, maar ik vind ‘blikvoer’ gewoon echt niet lekker, dus maak ik het zelf.

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:45 pm - Beantwoord

   Ik herken je aversie voor blikvoer wel. Ik eet zelf echt alleen kikkererwten of bonen uit blik, maar ratatouille is vers zó veel lekkerder.

 4. Laura 29 augustus 2019 op 8:08 am - Beantwoord

  Bedankt voor de inspiratie, ik ga het eerste gerecht zeker eens proberen!

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:45 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen! Dat recept is zeker wel een aanrader.

 5. Jantine 29 augustus 2019 op 8:21 am - Beantwoord

  Ziet er lekker uit!

 6. Bettie 29 augustus 2019 op 9:03 am - Beantwoord

  ZIet er allemaal heel lekker uit! Ik houd van ratatouille!

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

 7. evelien 29 augustus 2019 op 9:28 am - Beantwoord

  Wat een lekkere recepten! Ik zou graag meer vegetarisch willen koken.
  Liefs,
  Evelien

 8. Ilona Wielinga 29 augustus 2019 op 9:29 am - Beantwoord

  Dit ziet er allemaal wel echt heel lekker uit. Ik ben zelf ook geen kookwonder, maar ik denk dat dit me ook nog wel moet lukken, haha. Alleen de geitenkaas laat ik achterwege, want ik hou dus gewoon echt niet van kaas, haha.

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:47 pm - Beantwoord

   Ook als je geen kookwonder bent, weet ik zeker dat deze drie recepten wel moeten lukken. Ik kan echt een enorme kluns in de keuken zijn, dus als het mij lukt… 😉 En in plaats van geitenkaas kun je natuurlijk ook iets als falafel gebruiken. Ook altijd lekker!

 9. Audrey 29 augustus 2019 op 9:32 am - Beantwoord

  Altijd goed, inspiratie voor makkelijke recepten! Je blauwe bord is zo leuk!

 10. Jessica J. 29 augustus 2019 op 12:19 pm - Beantwoord

  Ohh, ziet er allemaal even lekker uit! Ik neem zelf trouwens ook supplementen, dat is met mijn sowieso al niet al te beste weerstand zeker nodig. Goed dat je over spinazie begint, want ik vroeg me net nog af wat voor groente ik vanavond maar eens in de wok zou gooien. ?

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:52 pm - Beantwoord

   Haha, hopelijk smaakte de spinazie lekker 😉
   En slim om structureel supplementen te slikken. Dat kan volgens mij nooit kwaad voor je weerstand.

 11. Josephine 29 augustus 2019 op 4:11 pm - Beantwoord

  Dat lijken me heerlijke recepten, Romy! Ik voeg ze toe aan mijn map met recept-knipsels. Vooral de couscous met nectarine spreekt me erg aan. Ik maak trouwens zelf ook wel eens ratatouille, maar die kookt wel een uur! Ik vind het zelf ook lekker met rijst en kidneybonen of bruine bonen.

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:53 pm - Beantwoord

   Leuk dat je de recepten hebt opgeslagen! Het recept met nectarine is ook mijn persoonlijke favoriet. Echt een aanrader!
   Misschien moet ik jouw ratatouillerecept ook eens proberen. Ik kan me voorstellen dat het met bonen erbij ook heel goed zal smaken.

 12. Janne 29 augustus 2019 op 7:15 pm - Beantwoord

  Ik vind vegetus.nl ook een leuke site voor simpele vegagerechten! Ik eet veganistisch en dat is vegetus dan dus ook, maar je kunt door hun recepten ook wel geitenkaas doen hoor ?
  Hoe doe je dat met die halve groenten die je in je recepten noemt? Stop je dan de andere helft in de koelkast voor de volgende dag? Ik kook altijd voor twee personen en eet de andere portie dan één of twee dagen later of ik vries ‘m in. Dat scheelt me weer kooktijd op dagen dat ik liever bijvoorbeeld wat energie en tijd overhoud om ’s avonds te gaan sporten.

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:55 pm - Beantwoord

   Dank je voor de tip! Ik ga meteen even een kijkje nemen op Vegetus. Ben benieuwd!
   Ik bewaar de halve groenten inderdaad altijd in de koelkast om de volgende dag te gebruiken. De ratatouille maak ik bijvoorbeeld vaak twee keer per week. Ik begin me de laatste tijd ook te realiseren dat ik misschien beter een keer twee porties kan koken om de andere portie later die week te eten. Scheelt toch weer wat kooktijd, zoals jij ook al aangeeft.

 13. Lisa 30 augustus 2019 op 8:16 am - Beantwoord

  Lekker lijstje! Fijne tip, de ratatouille uit de pan. Ik maak het in de oven/airfryer maar dit is ook handig. Couscous ga ik zeker maken (Optima Vita is ook tof).

  • Romy 31 augustus 2019 op 12:01 am - Beantwoord

   Ratatouille uit de oven lijkt mij ook heerlijk. Dat wil ik misschien ook nog eens gaan maken. En inderdaad, Optima Vita is echt een fijne site. Ik kijk haar vlogs heel trouw, maar vind haar tips en recepten ook altijd fijn.

 14. Nicky Van Malderen 31 augustus 2019 op 2:10 pm - Beantwoord

  Ik zou zin hebben om ze állemaal op té eten alhoewel ik af en toe wel vlees eet. Proficiat !!!!!

 15. Nikita 11 september 2019 op 10:18 am - Beantwoord

  Ik woon nog thuis dus heb helaas de ruimte niet om mijn eigen kostje te maken. Maar ik heb het er wel met mijn ouders over gehad en als de hele familie vlees eet ligt er voor mij vaak een vegetarisch ‘vleesje’ in de pan. Daarnaast eet ik niet volledig vegetariër, ik ben flexitariër. Maar ik eet maar 1 of 2 maaltijden door een hele week waar echt vlees in zit. Anders eet ik gewoon zonder vlees of een vervanger. Dus ik vind eigenlijk dat ik het al vrij goed doe. Later als ik op mezelf woon wil ik waarschijnlijk wel volledig vegetarisch eten, maar dan ben ik zelf baas over wat in huis komt en wordt dat ook een stuk makkelijker. Maar zover zijn we natuurlijk nog niet.

  • Romy 15 september 2019 op 12:00 am - Beantwoord

   Wat ontzettend goed dat je de stap hebt gezet naar flexitariër zijn! Een heel waardevolle stap voor het milieu en een goede manier om voor jezelf te ontdekken of dit iets is waar je je goed bij voelt. Heel begrijpelijk dat je het op deze manier aanpakt. En wie weet komt het vegetarisch eten er nog van als je echt op jezelf woont, maar dit is al een stap om trots op te zijn 🙂

Recente blogs

Plottwist | Wat ik leerde van mijn zomerplannen…

14 september 2017|Persoonlijk|

Kun je je mijn lijstje met plannen voor de zomer nog herinneren? Of nou ja, lijstje? Zeg maar gerust een flinke waslijst met plannen. Om er maar een paar te noemen: ik wilde een dag naar Duitsland, een bezoekje brengen aan Nijmegen, minimaal 4 challenges aangaan, minstens 5 boeken lezen én mijn hele kamer uitmesten. Vol goede moed begon ik in juni met afvinken, maar al snel kwam ik terug van mijn ambitieuze lijstje. Een kleine plottwist dus. In dit artikel blik ik namelijk terug op een zomer waarin ik juist zonder uitgestippeld plan écht kon genieten.

Je hoeft niet in alles uit te blinken | Mijn les van een IKEA-kast

2 februari 2021|Persoonlijk|

IKEA-kasten - daar kun je nog verrassend veel van leren. Dat mocht ik dit weekend zelf ondervinden. Een paar enorme dozen gevuld met planken en een stel dikke handleidingen lagen op Bart en mij te wachten. Geen vooruitzicht waar ik al de hele week reikhalzend naar uitkeek om eerlijk te zijn! Want ik en Ikea-kasten, da’s geen beste combinatie. Tenminste, dat was mijn eerste gedachte. En ook een gedachte die later niet heel handig bleek!

Vegan bananenpannenkoeken met frambozensaus (simpel feestontbijt!)

21 mei 2023|Recepten|

Als je mij echt blij wilt maken op de vroege morgen, dan moet je de keuken in duiken om bananenpannenkoeken te maken. Ze staan niet 1-2-3 op tafel. Maar als het dan etenstijd is na een tijdje pannenkoeken bakken, dan heb je wel echt iets lekkers. Ik heb zelf de afgelopen jaren best wat geëxperimenteerd met pannenkoekrecepten. De ene keer mislukte de boel volledig, de andere keer werkte de pan niet mee, en dan weer waren ze niet zo fluffy als ik wilde. Na veel proberen kan ik nu eindelijk zeggen dat ik weet hoe je vegan bananenpannenkoeken lekker én stevig kunt bereiden. Ik verklap je graag het recept om zelf een pannenkoekenfeestje na het opstaan te creëren.