Zoals ik eerder al op mijn blog verklapte, ben ik geen culinair wonder. Ik ben niet zo iemand die op gevoel wat dingen bij elkaar gooit die vervolgens verrukkelijk bij elkaar blijken te smaken. Gelukkig vind ik het wel leuk om te leren, waardoor ik alsnog langzaamaan culinaire stapjes vooruit zet. De afgelopen tijd maakte ik een paar vegetarische recepten voor 1 persoon die verrassend goed uitpakten. Daarom besloot ik ze te delen in dit artikel met snelle vegetarische recepten voor 1 persoon. Want als ik ze kan maken, kun jij dat ook!
Couscous met nectarine, groenten en geitenkaas
Bron recept: Optima Vita
Aangezien ik groot liefhebber ben van nectarine en geitenkaas, trok dit zomerse couscousgerecht direct mijn aandacht. Een geweldig lekker en makkelijk recept van Optima Vita, dat er ook nog eens heel kleurrijk uitziet.
Ingrediënten (voor 1 persoon)
Ik heb de verhoudingen en ingrediënten iets aangepast ten opzichte van het originele recept, aangezien ik van iets meer geitenkaas houd (en de bosuitjes in de supermarkt was vergeten).
- 65 gram couscous
- 80 gram geitenkaas
- 100 gram doperwtjes
- 1/2 rode paprika
- 1 verse nectarine
- 1 theelepel kurkuma
Hoe maak je het?
- Snijd eerst de groenten, geitenkaas en nectarine in stukjes.
- Doe de couscous in een pan met een theelepel kurkuma en maak de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking klaar.
- Bak de paprika 2 minuten in een pan en voeg daarna de doperwtjes toe. Laat de groenten nog ongeveer 3 minuten garen en blijf goed roerbakken.
- Schep de couscous, zodra die klaar is, bij de groenten in de koekenpan. Voeg ook de nectarine toe. Laat het nog even garen.
- Et voilà, klaar is Kees. Strooi alleen nog de geitenkaas over je maaltijd. Serveren maar.
Verse ratatouille
Bron recept: Leuke Recepten
Ja ja, tot voor kort kende ik ratatouille alleen maar uit blik. Toen ik ontdekte dat verse ratatouille heel makkelijk te maken is, wist ik niet hoe snel ik de ingrediënten in huis moest halen. Inmiddels eet ik dit gerecht zeker één keer per week eet. Ik eet het overigens wel met aardappels en een vleesvervanger erbij. Met alleen een groenteprutje kom ik de avond niet door, hoor.
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 1/4 aubergine
- 1/4 courgette
- 1 teentje knoflook
- 1/2 rode ui
- 1/2 rode paprika
- 1 tomaat
- Paar snufjes Provençaalse kruiden (verse kruiden kan ook, maar ik ga voor gemak!)
Hoe maak je het?
- Snijd eerst alle groenten en de knoflook en ui in kleine stukjes. Dat is even een klusje, maar dan heb je ook wat!
- Bak vervolgens in 1 minuut de ui aan in een koekenpan in een beetje olijfolie.
- Voeg daarna de paprika, aubergine en courgette toe en blijf 5 minuten roerbakken.
- Doe ook de knoflook en de tomaat erbij in de pan, samen met een paar snufjes Provençaalse kruiden en laat het geheel nog zo’n 5 minuten garen.
- Klaar is de ratatouille!
Ik heb het op de foto hierboven gegeten met aardappels en een spinazie-kaasburger van Vivera.
Pasta met ratatouille, tomaat en geitenkaas
Nog meer geitenkaas? Jazeker! Om een of andere reden belandt geitenkaas in vrijwel al mijn maaltijden die ik redelijk fotogeniek en culinair vind. Dit recept is een van de zeldzame keren dat mijn “Goh, laat ik eens wat proberen”-kooktaferelen verrassend goed uitpakte. Het is zelf bedacht dus.
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 65 gram volkoren mie
- 1/3 aubergine
- 1/2 rode ui
- Paar handjes verse spinazie
- 1 tomaat
- Gezeefde tomaten (ongeveer 125 gram)
- 65 gram geitenkaas
- Paar snufjes paprikapoeder
Hoe maak je het?
- Laat het water koken voor de mie. En begin ondertussen alvast met de aubergine, ui, tomaat en geitenkaas in stukjes snijden.
- Voeg de mie toe aan het water zodra het water kookt. Maak de mie klaar volgens de verpakking.
- Bak ondertussen alvast de ui in 1 minuut aan in een koekenpan met een beetje olijfolie.
- Voeg na 1 minuut de aubergine toe. Roerbak het geheel een minuut of vijf.
- Voeg daarna ook de tomaat, spinazie en de gezeefde tomaten (ik gebruik zo’n pakje van Jumbo-huismerk van 500 gram) toe. Strooi er een paar snufjes paprikapoeder overheen.
- Roerbak het geheel nog een minuut of twee/drie op laag vuur.
- Haal dan de mie en de saus van het vuur en serveer op een bord.
- Strooi ten slotte de stukjes geitenkaas over het gerecht heen.
Waar let ik extra op als vegetariër?
Zoals je ziet aan deze drie gerechten, kun je ook vegetarisch hartstikke lekker eten. Ik mis vlees zelf absoluut niet, zoals ik ook al in dit artikel vertelde. Ik merk dat ik best wel vaak de vraag krijg of je als vegetariër niet snel tekorten oploopt. Ik let om die reden bewust goed op dat ik veel afwissel met mijn voeding. Daarnaast zijn er een paar dingen waar ik als vegetariër extra op let:
- Voldoende eiwitten en ijzer eten. Deze stoffen zitten normaal vooral in vlees. Ze zitten wel in vleesvervangers, maar vleesvervangers bevatten niet altijd de stoffen die je lichaam nodig heeft en zijn soms ook rijk aan suiker. Producten als noten en peulvruchten bevatten ook veel eiwitten en zijn daarmee een goed alternatief. En spinazie is natuurlijk een ijzerrijke groente, die ik als vegetariër dan ook extra vaak eet.
- Vitamine B12. Een tijdje geleden leerde ik dat vitamine B12 een vitamine is die je alleen uit dierlijke producten kunt halen. Ik heb zelf gelukkig nog nooit een tekort hieraan gehad, maar weet wel dat vitamine B12-tekort vervelende gevolgen kan hebben. Daarom kun je als vegetariër of veganist overwegen om standaard vitamine B12 in de vorm van een voedingssupplement bij te slikken. Bijvoorbeeld de vitamines van Flinndal.
- Let op met vitamine D. Ik heb zelf weleens een tekort aan vitamine D gehad in de winter. Geen pretje! Vitamine D haal je voor het grootste gedeelte uit zonlicht. Daarnaast kun je via dierlijke voedingsmiddelen als vette vis, vlees en eidooiers ook een klein percentage vitamine D binnenkrijgen. Omdat ik zelf geen vlees en vis eet, slik ik zelf vitamine D bij om tekorten te voorkomen, zeker tijdens de donkere winterse dagen.
- En verder: wissel lekker af, zoek recepten op en gebruik je gezond verstand. Ik geloof oprecht dat je daarmee het verst komt – of je nu flexitariër, vegetariër, veganist of wat dan ook daartussen in bent.
Heb jij nog tips voor mij voor (het liefst simpele!) vegetarische recepten?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Outfitshoots – hoe het er dus écht aan toe gaat!
Op mijn blog kom je outfitposts tegen met knalgele jurkjes, roze sweaters en zelfs zo nu en dan een verdwaalde spijkerbroek. Ook al ben ik geen ware fashionista, ik vind het leuk om te laten zien wat ik zoal draag. En – ik geef het toe! – soms is zo’n outfitpost ook gewoon een extra reden om dat ene leuke jurkje niet in de winkel te laten hangen. Op de outfitfoto’s ziet het er vast allemaal leuk en aardig uit, maar niet altijd is alles wat het lijkt. Tijd voor een eerlijk kijkje achter de schermen! Inclusief verwaaide haren, lipstick op mijn tanden en poseerstruggles.
Geef jezelf vandaag een schouderklopje (of 15!)!
Zeg jij weleens tegen jezelf “Goh, dat heb ik goed gedaan!”? Geef je jezelf weleens een welverdiend schouderklopje? Daar is niets arrogant aan! Een veer in eigen kont heb je zo nu en dan meer verdiend en zelfs hard nodig. Mijn eerste artikel met veren in eigen kont was alweer van een tijdje geleden, dus vond ik het tijd voor een nieuw trots-lijstje. Niet om naast mijn schoenen te gaan lopen, maar vooral om mijn Hollandse bescheidenheid eens overboord te gooien. Dit zijn 15 kleine dingen waar ik onlangs trots op was. Doe jij met me mee door jouw eigen trots-lijstje te maken?
Outfit | De jurk die ik mezelf als kerstpakket gaf
Hoewel ik als zzp'er werd verwend met maar liefst twee onverwachte kerstpakketten, kon ik het niet laten mezelf er ook nog één cadeau te doen. In het kader van de economie stimuleren (een goed doel op zich!) en mezelf wat leuks cadeau doen, kocht ik een mooie King Louie-jurk: de Betty Dress Prado. Een bordeauxrode jurk met een fleurig en duurzaam tintje - die mocht niet ontbreken in mijn kledingkast. En ook niet hier op de blog. Daarom vandaag een nieuwe outfitpost!
Goede inspiratie! Ik probeer ook af te wisselen met vegetarische gerechten in huis. Die couscous lijkt me erg lekker, ben sowieso dol op alle gerechten met nectarine haha.
Leuk dat jij ook vaker vegetarisch kookt! Nectarine in gerechten is inderdaad (bijna) altijd goed 🙂
Wat een heerlijke inspiratie. Ik ga alledrie de gerechtjes zeker eens maken.
Dat ziet er allemaal weer heerlijk uit. Wel grappig, want ik kende ratatouille niet uit blik, maar maak het ook zelf. Het is inderdaad heel erg simpel en snel. En tja, ik kan er niks aan doen, maar ik vind ‘blikvoer’ gewoon echt niet lekker, dus maak ik het zelf.
Ik herken je aversie voor blikvoer wel. Ik eet zelf echt alleen kikkererwten of bonen uit blik, maar ratatouille is vers zó veel lekkerder.
Bedankt voor de inspiratie, ik ga het eerste gerecht zeker eens proberen!
Leuk om te horen! Dat recept is zeker wel een aanrader.
Ziet er lekker uit!
ZIet er allemaal heel lekker uit! Ik houd van ratatouille!
Bettie
http://www.thewildflowerhippie.com
Wat een lekkere recepten! Ik zou graag meer vegetarisch willen koken.
Liefs,
Evelien
Dit ziet er allemaal wel echt heel lekker uit. Ik ben zelf ook geen kookwonder, maar ik denk dat dit me ook nog wel moet lukken, haha. Alleen de geitenkaas laat ik achterwege, want ik hou dus gewoon echt niet van kaas, haha.
Ook als je geen kookwonder bent, weet ik zeker dat deze drie recepten wel moeten lukken. Ik kan echt een enorme kluns in de keuken zijn, dus als het mij lukt… 😉 En in plaats van geitenkaas kun je natuurlijk ook iets als falafel gebruiken. Ook altijd lekker!
Altijd goed, inspiratie voor makkelijke recepten! Je blauwe bord is zo leuk!
Ohh, ziet er allemaal even lekker uit! Ik neem zelf trouwens ook supplementen, dat is met mijn sowieso al niet al te beste weerstand zeker nodig. Goed dat je over spinazie begint, want ik vroeg me net nog af wat voor groente ik vanavond maar eens in de wok zou gooien. ?
Haha, hopelijk smaakte de spinazie lekker 😉
En slim om structureel supplementen te slikken. Dat kan volgens mij nooit kwaad voor je weerstand.
Dat lijken me heerlijke recepten, Romy! Ik voeg ze toe aan mijn map met recept-knipsels. Vooral de couscous met nectarine spreekt me erg aan. Ik maak trouwens zelf ook wel eens ratatouille, maar die kookt wel een uur! Ik vind het zelf ook lekker met rijst en kidneybonen of bruine bonen.
Leuk dat je de recepten hebt opgeslagen! Het recept met nectarine is ook mijn persoonlijke favoriet. Echt een aanrader!
Misschien moet ik jouw ratatouillerecept ook eens proberen. Ik kan me voorstellen dat het met bonen erbij ook heel goed zal smaken.
Ik vind vegetus.nl ook een leuke site voor simpele vegagerechten! Ik eet veganistisch en dat is vegetus dan dus ook, maar je kunt door hun recepten ook wel geitenkaas doen hoor ?
Hoe doe je dat met die halve groenten die je in je recepten noemt? Stop je dan de andere helft in de koelkast voor de volgende dag? Ik kook altijd voor twee personen en eet de andere portie dan één of twee dagen later of ik vries ‘m in. Dat scheelt me weer kooktijd op dagen dat ik liever bijvoorbeeld wat energie en tijd overhoud om ’s avonds te gaan sporten.
Dank je voor de tip! Ik ga meteen even een kijkje nemen op Vegetus. Ben benieuwd!
Ik bewaar de halve groenten inderdaad altijd in de koelkast om de volgende dag te gebruiken. De ratatouille maak ik bijvoorbeeld vaak twee keer per week. Ik begin me de laatste tijd ook te realiseren dat ik misschien beter een keer twee porties kan koken om de andere portie later die week te eten. Scheelt toch weer wat kooktijd, zoals jij ook al aangeeft.
Lekker lijstje! Fijne tip, de ratatouille uit de pan. Ik maak het in de oven/airfryer maar dit is ook handig. Couscous ga ik zeker maken (Optima Vita is ook tof).
Ratatouille uit de oven lijkt mij ook heerlijk. Dat wil ik misschien ook nog eens gaan maken. En inderdaad, Optima Vita is echt een fijne site. Ik kijk haar vlogs heel trouw, maar vind haar tips en recepten ook altijd fijn.
Ik zou zin hebben om ze állemaal op té eten alhoewel ik af en toe wel vlees eet. Proficiat !!!!!
Ik woon nog thuis dus heb helaas de ruimte niet om mijn eigen kostje te maken. Maar ik heb het er wel met mijn ouders over gehad en als de hele familie vlees eet ligt er voor mij vaak een vegetarisch ‘vleesje’ in de pan. Daarnaast eet ik niet volledig vegetariër, ik ben flexitariër. Maar ik eet maar 1 of 2 maaltijden door een hele week waar echt vlees in zit. Anders eet ik gewoon zonder vlees of een vervanger. Dus ik vind eigenlijk dat ik het al vrij goed doe. Later als ik op mezelf woon wil ik waarschijnlijk wel volledig vegetarisch eten, maar dan ben ik zelf baas over wat in huis komt en wordt dat ook een stuk makkelijker. Maar zover zijn we natuurlijk nog niet.
Wat ontzettend goed dat je de stap hebt gezet naar flexitariër zijn! Een heel waardevolle stap voor het milieu en een goede manier om voor jezelf te ontdekken of dit iets is waar je je goed bij voelt. Heel begrijpelijk dat je het op deze manier aanpakt. En wie weet komt het vegetarisch eten er nog van als je echt op jezelf woont, maar dit is al een stap om trots op te zijn 🙂