9 2 4

Waarom? Waarom? | 30 dingen die ik mezelf afvraag

 • 10 juni 2018
 • 31 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Waarom? Waarom zijn bananen krom? Kinderen van een jaar of twee staan erom bekend dat ze hun ouders de oren van het hoofd vragen. Maar zo’n 23 jaar later ben ik nog altijd regelmatig benieuwd naar het ‘waarom’ van dingen. Soms schiet me plotseling iets te binnen waar ik nieuwsgierig naar ben of moet ik een binnenpretje onderdrukken als ik ergens de logica niet van inzie. “Waarom?”, vraag ik me op al die momenten af. Voor de gelegenheid neem ik je eens mee in 30 ‘Waarom?’-vragen die de afgelopen tijd in mijn hoofd opkwamen. Welke herken jij?

dingen die ik mezelf afvraag

 1. Waarom staat er op de pindakaaspot dat pindakaas wordt gemaakt van pinda’s, terwijl dat best wel obvious is?
 2. Waarom denken mensen vaak dat ik kleiner ben dan ik eigenlijk ben (1.68 meter) als ze me alleen op foto’s hebben gezien?
 3. Waarom kan mijn moeder tuinieren als de beste, maar kan ik nog geen cactus in leven houden?
 4. Waarom staat er een filiaal van de Leidse Universiteit naast het station in Den Haag?
 5. Waarom staan op de vegetarische vissticks Woezel en Pip, terwijl ook volwassenen vega-vissticks eten?
 6. Waarom word je vaak raar aangekeken als je vertelt (bijna) nooit alcohol te drinken?
 7. Waarom worden op Funda studio’s van 25 m2 in Amsterdam binnen 1 dag voor € 225.000 verkocht?
 8. Waarom bestaat er geen mannelijk woord voor ‘secretaresse’ (een ‘secretaris’ is iets anders!)?
 9. Waarom schat OV9292 mijn looptijd soms veel te kort en soms veel te lang in?
 10. Waarom móet ik opeens op jacht naar het gehypete Kruidvat-wimperserum, terwijl ik er tot voor kort nooit aan had gedacht om zoiets te gebruiken?
 11. Waarom moet ik altijd eerst 3 kanten op lopen voordat ik de kant heb gevonden waar Google Maps me naartoe stuurt?
 12. Waarom is het zo moeilijk om helemaal niets te doen?
 13. Waarom vind ik zaterdagavondshows te flauw voor woorden, maar kijk ik wel naar YouTube-video’s die nog veel flauwer zijn?
 14. Waarom wil ik op mijn verjaardag een foto van mezelf met cijferballonnen hebben, terwijl half Instagrammend Nederland al zo’n foto op zijn verjaardag plaatst?
 15. Waarom maak ik me soms druk over wat anderen van mij vinden?
 16. Waarom zijn sommige te gekke jurkjes maar tot maat 128 verkrijgbaar en niet in volwassenmaten?
 17. Waarom lees ik liever opvoedtijdschriften van mijn moeder dan sommige fashion-tijdschriften voor leeftijdsgenoten, terwijl ik geen kinderen heb?
 18. Waarom staan er in Nederland zo weinig roze, gele en blauwe huizen?
 19. Waarom bestaat er zoiets als het ananasdieet en zijn er mensen die daarin geloven?
 20. Waarom lijkt het aanbrengen van eyeliner bij een ander veel makkelijker dan het is?
 21. Waarom kan ik geen ballonnen opblazen (hoe hard ik ook probeer), terwijl dat ieder ander wel lijkt te lukken?
 22. Waarom kwam ik er pas een paar maanden geleden achter dat TMF al jarenlang niet meer bestaat?
 23. Waarom staat roze voor baby’s altijd geassocieerd met meisjes?
 24. Waarom vind ik een tas van €200 al duur, terwijl anderen soms een tas van een heel maandsalaris kopen?
 25. Waarom is mijn broertje een ster in wiskunde, natuurkunde en ICT, terwijl ik een talenmeisje ben? 
 26. Waarom heb ik ellenlange appjes en mails nodig om mijn punt te maken, terwijl mannen het met “OK” afdoen?
 27. Waarom vergeet ik vaak als ik boven ben wat ik op mijn kamer wilde pakken en herinner ik me dat direct als ik weer beneden sta?
 28. Waarom doen er mensen mee aan een programma als Temptation Island
 29. Waarom lijken er veel meer leuke meisjesnamen dan jongensnamen te bestaan?
 30. Waarom vraag ik me de hele dag zo veel dingen af?

Wat is een prangende vraag die jou bezighoudt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 10 juni 2018 op 6:30 am - Beantwoord

  Hahahaha.. Heerlijk maar herkenbaar lijstje.

 2. Anna 10 juni 2018 op 8:43 am - Beantwoord

  Haha, mega herkenbaar dit! Vooral nummer 29 is een echte vraag voor mij haha! Voor mij is de vraag “Waarom zijn vliegtickets naar Zweden soms 200 euro goedkoper dan naar Finland!” Super leuke blogpost Romy!

  • Romy 10 juni 2018 op 6:54 pm - Beantwoord

   Goede vraag! Dat is inderdaad wel een bizar verschil in kosten. Nu ben ik stiekem ook wel benieuwd waar dat aan ligt 😉

 3. Yvonne 10 juni 2018 op 9:04 am - Beantwoord

  Ja herkenbaar lijstje haha. Zo vraag ik mij ook af waarom mensen altijd maar blijven vragen om dingen waarbij je denkt: hou je mond! Zoals: waaromantische je nog geen vriend hebt of waarom je niet getrouwd bent etc.

  • Romy 10 juni 2018 op 6:55 pm - Beantwoord

   Dat is ook wel een goede waarom-vraag inderdaad. In dat soort gevallen vraag ik me vaak af waar andere mensen zich eigenlijk mee bezighouden. Alsof er altijd één duidelijke reden zou zijn waarom ieand bijvoorbeeld geen relatie heeft… 😉

 4. Yvonne 10 juni 2018 op 9:06 am - Beantwoord

  Ok Waaromromantische is geen woord. Er moest staan waarom. Lang leve de autocorrect.

 5. Darina 10 juni 2018 op 9:39 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar haha! Leuk om te lezen!

 6. Maaike 10 juni 2018 op 10:12 am - Beantwoord

  Goede vragen! En dan komen in een volgend artikel de antwoorden? ? Ik vroeg mij gisteren nog af waarom je brein sommige belangrijke dingen niet opslaat. Zoals waar je de sleutel hebt neergelegd. Maar dat je wel dingen van twintig jaar geleden nog weet. Waarom!!?? En waar is mijn sleutel!?

  • Romy 10 juni 2018 op 6:58 pm - Beantwoord

   Haha, ik zou willen dat ik heel wat van deze vragen kon beantwoorden. Ik ben wel getriggerd om nu in ieder geval een paar vragen eens te googlen. Dit soort lijstjes wakkeren mijn eigen nieuwsgierigheid alleen maar verder aan, haha.
   Jouw vraag is ook wel een slimme inderdaad! Ik kan me voorstellen dat het er iets mee te maken heeft dat je kortetermijngeheugen beperkt is, terwijl herinneringen in je langetermijngeheugen vaak dieper/beter opgeslagen zijn en dat nog eens wordt versterkt als je ze vaker oproept. Maar of dat ook echt zo is, dat zou ik niet zeker weten 😉

 7. Sandra 10 juni 2018 op 10:57 am - Beantwoord

  Haha, ik heb precies zo’n artikel als deze nog in de maak (ben al een tijdje dingen aan het verzamelen haha)! Grappig om het nu ook bij jou tegen te komen. Ik vraag mij ook wel een aantal dingen af die jij je ook afvraagt…Waarom er mensen meedoen aan Temptation Island is voor mij ook een grote vraag. Dat begrijp ik gewoon écht niet. Ooooh ik heb ook al-tijd ruzie met Google Maps. Weet ook nooit welke kant ik op moet lopen! :’) Dat filiaal van de Leidse Unie naast het station in Den Haag roept bij mij ook altijd vraagtekens op in mijn hoofd als ik er langs loop. Zei het laatst nog tegen mijn vriend toen we er langs liepen haha!

 8. Saskia 10 juni 2018 op 11:29 am - Beantwoord

  haha sommige dingen uit deze lijst zijn zeker herkenbaar. Van dat alcohol drinken en die verdomde eyeliner… 😉

 9. Irene 10 juni 2018 op 12:48 pm - Beantwoord

  Haha ik vroeg me dat van die meisjesnamen gisteravond in bed ook nog af. Ik kan met gemak drie à vier namen bedenken voor mijn toekomstige dochters maar voor een eventuele zoon vind ik niets mooi genoeg :p

  • Romy 10 juni 2018 op 7:00 pm - Beantwoord

   Superleuk dat je ook zo’n waarom?-lijstje aan het opstellen bent! Ik ben nu al onwijs benieuwd naar de punten op jouw lijstje 🙂
   Bizar hè van Temptation Island! Natuurlijk word je door zo’n programma wel in één keer een “beroemdheid”, maar toch niet echt op een manier waarop ik beroemd zou willen worden, haha.
   Grappig dat ik niet de enige ben die het nogal vreemd vindt van die vestiging van de Leidse Universiteit. Ik liep er een tijdje geleden voor het eerst langs en moest echt even twee keer kijken of ik het nu goed had gelezen. Logica… 😉

  • Romy 10 juni 2018 op 7:02 pm - Beantwoord

   Precies dat inderdaad! Ik hoop voor mijn toekomstige kinderen (die er hopelijk ooit komen) dat het niet allemaal jongens zijn of dat hun vader tegen die tijd een geweldige naamsuggestie heeft, want mijn creativiteit met jongensnamen is vast na één naam wel op, haha. En dat terwijl ik zo 10 meisjesnamen kan opnoemen die ik heel mooi vind.

 10. Esmeralda 10 juni 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

  Hahahaha je lijstje is echt enorm herkenbaar. Bij een aantal denk ik; Ja! dat vraag ik me ook wel eens af 😛

  • Romy 10 juni 2018 op 8:54 pm - Beantwoord

   Haha, wat leuk om te horen dat sommige punten zo herkenbaar zijn ?

 11. Anja - Minimalist Dutchie 11 juni 2018 op 9:46 am - Beantwoord

  Waarom staat er een filiaal van de Leidse Universiteit naast het station in Den Haag?

  Hahaha, dat heb ik me nu ook al een paar keer afgevraagd #makesnosense 🙂

  Ik vraag me regelmatig af waarom muggen mij altijd moeten hebben. Waarom er op het zakje gemengde noten staat ‘kan sporen van noten en pinda’s bevatten’. Waarom je met stomme plastic muntjes op festivals moet betalen.

  Maarrrr… ik weet wél waarom de bananen krom zijn 😀

  • Romy 12 juni 2018 op 7:04 am - Beantwoord

   Haha, echt hè?! Ik vraag me af welke professor van de Leidse Universiteit die logica heeft bedacht 😉
   Dat punt van “kan sporen van noten en pinda’s bevatten” heb ik me ook vaak afgevraagd. Dat lijkt wel iets om van die typisch Amerikaanse claims te voorkomen als iemand ooit zegt “Ja maar, ik wist niet dat hier noten en pinda’s in zaten.” 😉
   Heeft het trouwens iets te maken met naar de zon toe groeien dat bananen krom zijn? Of is dat een fabeltje?

 12. Anna 11 juni 2018 op 10:40 am - Beantwoord

  haha wat een leuk artikel! Ik snap ook echt niet dat mensen meedoen aan Temptation, en ik snap ook niet dat mensen daar naar kijken hahaha!

  • Romy 12 juni 2018 op 7:07 am - Beantwoord

   Haha, ik moet toegeven dat ik stiekem wel snap dat mensen Temptation Island kijken, maar eraan meedoenkan ik me dan weer niets bij voorstellen. Ik vond het stiekem ook wel een guilty pleasure afgelopen seizoen, maar na 1 seizoen was ik het wel weer zat 😉

 13. Nikita 11 juni 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

  11 en 12 zijn zo herkenbaar! Ik wandel dan met mijn telefoon door de stad en ben er dan van overtuigd dat ik op de juiste route loop. En ineens zie ik dan dat mannetje de andere kant opgaan en denk ik : ‘Shit, verkeerde kant’. Gelukkig ben ik nooit hard verdwaald door Google. En 12 ook. Helemaal niks doen, ik vind het nog steeds lastig. Gelukkig ben ik kalmer nu in mijn social media pauze. Ik vind het prima niks te doen en eventjes te lummelen. Ik heb die drukte niet meer en ik denk dat ik dat net nodig had.

  • Romy 12 juni 2018 op 7:30 am - Beantwoord

   Zo te horen doet die pauze van social media je heel erg goed. Supergoed dat je voor jezelf zo’n pauze hebt ingelast om iets beter te worden in niets doen, want lastig blijft dat zeker 🙂

 14. Leonie van Mil 12 juni 2018 op 2:51 pm - Beantwoord

  Grappig puntje 4. Zo heb ik mij altijd afgevraagd waarom er een locatie van Hogeschool Utrecht in Rijswijk staat. Ook zo’n vreemde plek

  • Romy 13 juni 2018 op 1:23 am - Beantwoord

   Haha, dat punt zou inderdaad ook goed in mijn ‘waarom?’-lijstje passen. Je vraagt je toch af hoe de directeur van zo’n hogeschool op dat idee komt 😉

 15. Maaike 12 juni 2018 op 10:47 pm - Beantwoord

  Hahaha ja 16 en 26! En met die eyeliner ook 😛

 16. Odetta 17 juni 2018 op 7:39 am - Beantwoord

  Waarom vinden sommige mensen veel dingen en acties vanzelfsprekend, en waarom kunnen ze niet hun blijk van waardering tonen en tevreden zijn met wat zij wel hebben? Dat zijn eigenlijk 3 vragen in 1 vraag. Maar dit houd mij het meeste bezig.

  • Romy 17 juni 2018 op 10:13 am - Beantwoord

   Mooie vragen en zeker waar! Het is heel waardevol om dankbaar te zijn, naar andere mensen toe, maar ook naar alles wat je op dit moment hebt.

 17. zwartraafje 17 juni 2018 op 10:42 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje Romy. Heerlijk herkenbaar ook. Zo vraag ik mezelf regelmatig af waarom je voor kinderen super vrolijke leggings kan vinden maar daar als volwassen (én mollige) vrouw serieus naar moet zoeken. Leggings met leuke prints zorgen er nu eenmaal voor dat ik vrolijk aan een dag kan beginnen dus ik wil daar ook een aantal van in mijn kast hebben liggen.

  • Romy 17 juni 2018 op 8:01 pm - Beantwoord

   Goede vraag inderdaad! Toen ik mijn nichtje van 11 laatst in de mooiste legging zag lopen, vroeg ik me dat ook af. Het zou zo fijn zijn als er ook in volwassen maten fleurige en vrolijke leggings te krijgen zijn. Nu maar hopen dat een leggingfabrikant toevallig onze reacties meeleest 😉

 18. Vivian 25 juli 2018 op 1:50 pm - Beantwoord

  Haha geweldig dit! Dit soort vragen houdt het leven interessant, zullen we maar zeggen 😛

  • Romy 26 juli 2018 op 12:12 am - Beantwoord

   Haha, precies! Het leven zou maar wat saai zijn als je altijd maar alles weet 🙂

Recente blogs

Pakjesavond | Wat liet Sinterklaas voor mij achter?

6 december 2018|Lifestyle|

Het schijnt dat de meeste mensen team Sinterklaas óf team kerst zijn. En als ik moet kiezen, behoor ik absoluut tot de aanhangers van de goedheiligman. Of ik nu 5, 25 of 40 jaar ben, ik blijf Sinterklaas een geweldig feest vinden. Dit jaar hebben wij Pakjesavond wat vervroegd en zaten we op 2 december al vol spanning rond een stapel cadeaus en een etagère gevuld met pepernoten. In die stapel waren ook een paar cadeautjes te bekennen met mijn naam erop geschreven. In dit artikel laat ik je dan ook zien waar Sinterklaas mij dit jaar mee heeft verwend.

Wat staat er op mijn nachtkastje?

4 februari 2017|Lifestyle|

Het is een van mijn guilty pleasures om bij andere mensen binnen te kijken in hun interieur. Nu is mijn kamer helaas propvol en totaal ongeorganiseerd. Een uitgebreide room tour leek me daarom op dit moment niet zo'n goed plan. Wel leek het me leuk om je een blik te gunnen op een klein deel van mijn kamer, namelijk op de spullen die op mijn nachtkastje staan. Welke spullen heb ik elke nacht naast me staan en begin en eindig ik de dag mee? Ik laat het je zien.

Winactie: mijn vrolijke kerstcadeau voor jou

26 december 2016|Positiviteit|

Bij veel mensen liggen er rond kerst mooi ingepakte cadeautjes rond de kerstboom. Wij vieren het zelf niet met cadeaus, maar het leek me wel leuk om dit jaar aan één van jullie een kerstcadeau te geven. Gewoon om jullie te bedanken voor alles. Dat doe ik in de vorm van een winactie, waarbij je een vrolijk pakketje kunt winnen. Kans maken? Lees dan snel verder.