lessen 2022 2

35 belangrijke en minder belangrijke lessen die ik leerde in 2022

 • 16 december 2022
 • 11 Reacties

Al aanrommelend word je elke dag een beetje wijzer. De ene keer ontdek je een nieuw woord dat je vast nooit meer gebruikt, de andere dag leer je door een smurrie-resultaat dat je bananenbrood zéker niet te waterig moet maken en de volgende dag word je een indrukwekkende levenles rijker. Nu de laatste dagen van 2022 in zicht zijn, vond ik het tijd om de balans op te maken. Terugkijkend op dit jaar, zijn dit de 35 belangrijkste lessen die ik heb geleerd. Van belangrijke filosofische wijsheden tot doodsimpele praktische ontdekkingen en een paar “Mind is blown”-vondsten die ik je niet wil onthouden.

 1. ‘Nee’ zeggen is geen ramp en iedereen kan het leren. Meestal is er veel meer begrip voor dan je van tevoren denkt. En als iemand wel een keer geïrriteerd, boos of – de ergste – “zwaar teleurgesteld” – is, besef dan dat jij hier niet op aarde rondloopt om nóóit iemand teleur te stellen. Dat hoort erbij.
 2. Geen zin om te koken? Gooi een hele berg gesneden groenten met een paar volle lepels kruiden en wat stukjes aardappel op een bakplaat en laat de oven het werk voor je doen. Giet er wat saus overheen en je hebt na een half uur wachten met nul moeite toch iets culinairs te eten.
 3. Neem altijd afscheid van mensen op de manier die goed voelt voor jou. Dit jaar overleden mijn lieve opa en oma net na elkaar. Wat ben ik achteraf dankbaar dat ik oma tijdens haar laatste dagen elke dag heb opgezocht en soms zelfs nog ’s avonds om half tien die kant op reed. Echt, juist in dat soort lastige tijden mag (nee, moet!) je precies zeggen wat jij nodig hebt. Rouw het op jouw manier.
 4. Blikken moet je met beleid openmaken. Lipjes van blikken tomatenblokjes kunnen je zomaar een retourtje huisartsenpost opleveren.
 5. Er is een leven zonder kaas en kwark. Een leuk leven ook nog. Nooit gedacht als groot liefhebber van die twee. Toch doe ik het alweer zo’n 10 maanden zonder. (Met veel dank aan Alpro en alle AH-vegan producten voor het mogelijk maken daarvan – en voor het plunderen van mijn rekening daarmee ;)).
 6. Je kunt er altijd iets aan doen als je te druk bent. Bijna altijd kun je wel iets cancelen of schrappen of er op z’n minst over in overleg gaan. Je hoeft jezelf niet over de kop te werken of honderd ballen hoog te houden. Als jij er maar wat van zegt. Niemand anders dan jij kan op de rem trappen voor je.
 7. Je hoeft niet perfect te zijn. Als je maar “heel” bent. Dus als je maar accepteert dat je alle kanten in je hebt: dat je vaak vrolijk bent, maar soms ook strontchagrijnig. Dat je over het algemeen heus empathie hebt, maar soms ook een egoïst kunt zijn. Dat je soms een go-with-the-flow-mens bent en soms ook een tikkie moeilijk doet. Die mindere kanten maken je niet meteen stom. Ze maken je mens.
 8. Liefde stopt niet waar het leven eindigt. (Die prachtige tekst stond op een rouwpresentje na de uitvaart van opa en oma. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.)
 9. Als je kunt rodelen van een échte Duitse, Oostenrijkse of Zwitserse rodelbaan, ga dan áltijd twee keer naar beneden. Anders heb je later spijt dat je dat niet hebt gedaan.
 10. Voel je nooit raar of anders als jij die ene persoon bent die niet gelukkig wordt van borrels afgaan, vele feestjes bezoeken, groepsvakanties maken en in drukke kantoortuinen zitten. Durf als introvert je eigen plan te trekken, iets af te slaan of eerder naar huis te gaan. Luister soms wat beter naar wat goed voelt voor jou.
 11. Als je ziek bent, geef daar dan aan toe. Ga niet doen alsof het heus wel gaat en al snotterend toch volle werkdagen maken, het hele huishouden op je schouders nemen en de superheld uithangen die het allemaal wel kan. Wees gewoon ziek en laat je super(wo)man-cape heel even vallen om onder een dekentje op de bank te liggen.
 12. Ook als introvert kun je een intense behoefte hebben om mensen te ontmoeten en in contact te zijn. Wat ben ik blij dat ik dat in dit post-coronatijdperk uit mijn bubbel kon kruipen om weer veel meer dierbare contacten op te doen.
 13. Als je pijn hebt, neem dat dan altijd serieus en stop niet met jezelf serieus nemen als de huisarts zijn of haar vraagtekens erbij zet of met “Probeer eens lijnzaad”- of “Het zal wel stress zijn”-adviezen aankomt.
 14. Katten kunnen wel zes keer zo hoog springen als hun lichaamslengte. Sommige katten vormen daar een uitzondering op. Ik noem geen namen 😉
 15. Denk nooit dat iets niet jouw ding is als je het niet vaak genoeg hebt geprobeerd. Zoek soms het randje van je comfortzone op om het tóch te doen. Pas door het maar vaak genoeg te doen, kun je merken dat het je makkelijker afgaat dan je altijd dacht. Dat had ik met video’s maken voor Instagram Stories. Teksten en foto’s vond ik meer mijn ding, totdat ik mezelf uitdaagde om toch mijn imperfecte video’s te plaatsen. Hoe vaker je iets “niets voor mij”-achtigs doet, hoe meer het langzaam maar zeker wél iets voor jou gaat worden.
 16. Witlof vind ik ook na 15 jaar niet meer proberen nog steeds niet lekker. Nee, ook niet met de allerbeste vegan kaas. Ook niet met lekkere sausjes. En zelfs niet met appelmoes om de smaak te verbloemen. Gewoon niet.
 17. Doe regelmatig dingen voor de leuk. Zonder doel of duidelijk nut. Bak iets gewoon om te experimenteren, ongeacht of je de lekkerste cake ooit of per ongeluk toch een banaanachtige derrie uit de oven haalt als resultaat. Teken een keer iets zonder de ambitie dat het een echte Picasso moet worden. Schrijf een keer van je af en laat los dat het een deelwaardig verhaal moet zijn. Gooi je perfectionisme overboord en heb plezier.
lessen 2022
 1. Weet dat je áltijd een keuze hebt. Zelfs al staat iedereen cheerleadend aan de kant om jou een bepaalde richting op te pushen of raadt je hele familie je af om die ene keuze te maken, je mag altijd dicht bij jezelf blijven.
 2. Elke dag wandelen is goed voor je. Niet alleen voor je benen en je kantoorlijf, maar ook mentaal, zeker als je het overdag doet. Iedereen fleurt op de donkere dagen op van wat zonlicht.
 3. Heb soms wat meer schijt aan wat andere mensen mogelijk vinden (of nee, aan wat jij denkt dat mensen eventueel zouden kunnen vinden).
 4. Wil je minder sleur in je eetpatroon? Koop een Overblijvers-box van Albert Heijn of een Too Good To Go-box uit de app. Zo heb je nog eens echt iets anders dan anders op je bord of op je brood liggen.
 5. Giet je kikkererwten uit blik nooit zomaar in de gootsteen af. Als je dit recept voor plantaardige chocolademousse hebt gezien, zal je begrijpen waarom dat “restvocht” goud waard is.
 6. Als je met een lastig dilemma zit, vraag dan niet advies aan Jan en alleman. Vraag liever één of twee mensen naar hun mening om te voorkomen dat je nog verder van je eigen onderbuikgevoel verwijderd raakt.
 7. Omring je met mensen bij wie jij jij kunt zijn en neem die mensen nooit voor lief.
 8. Je kunt altijd met dingen stoppen, zelfs al voelt het misschien alsof je er tot in den treure aan vastzit. Ergens mee stoppen is doodeng en superonwennig. Maar achteraf zal je merken hoeveel vrijheid het je geeft.
 9. Neem altijd een regenjas mee op vakantie, ook als je ervan overtuigd bent dat het hartje zomer niet anders dan stralend weer kan worden. (Na mijn ervaring als verzopen en verkleumd wezen op een bootje in Kopenhagen kan ik je dit advies van harte aanraden.)
 10. Houd vervelende gevoelens niet voor jezelf. Moeilijke dingen kunnen pas minder moeilijk worden als je een arm om je heen toelaat. Je hoeft de woorden niet te vinden. Als je het gevoel er maar laat zijn.
 11. Schaam je nooit voor jouw verhaal, ook niet als je dingen nu compleet anders zou doen dan toen. Draag je verleden met trots. Of beter gezegd: wees trots op hoe je je uit situaties hebt losgewrikt en daardoor staat waar je nu staat.
 12. Als je je leven een feestelijker tintje wilt geven, maak gezonde pannenkoeken als ontbijt. En wees daarbij nóóit zuinig met de toppings.
 13. Ecologische was- en schoonmaakmiddelen zijn niet altijd zo duurzaam als de verpakking doet vermoeden. (Deze video van Keuringsdienst van Waarde laat zien waarom.)
 14. Tagliatelle en veel Nederlandse bami-soorten zijn exact hetzelfde. Als je moet kiezen, koop bami. Dat is goedkoper. (Yup, ook een Keuringsdienst van Waarde-levensles.)
 15. Geef toe aan je creatieve ingevingen. Ga een keer spontaan uit eten, pak lekker impulsief de bus naar de stad, trakteer je partner op een cadeautje of duik je hobbykamer in om iets creatiefs in elkaar te flansen. Speelsheid en spontaniteit maken het leven leuker. Dus zet die twee nooit aan de kant omdat je nu eenmaal volwassen, verantwoordelijk en druk, druk, druk bent. Voor sommige dingen moet je tijd máken.
 16. Denk niet dat je te veel bent. Dat je té aanwezig, té spiritueel, té nerdachtig, té gepassioneerd, té creatief, té doordenkend, té speels of té jeugdig bent. Weet dat de meeste mensen die van je houden, je juist leuk vinden omdat je van sommige dingen net een beetje “té” bent.
 17. Check altijd even de foto’s voor de badkamer voordat je een Airbnb boekt (om te voorkomen dat je pas bij aankomst ontdekt dat die badkamer er helemaal niet is).
 18. Als je de behoefte voelt om fanatieke dansjes te maken en rondjes te draaien, doe het! Of mensen nu kijken of niet.

Wat is een mooie les die jij dit jaar leerde?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 16 december 2022 op 8:49 am - Beantwoord

  Mooie lessen! De allermooiste in de rij vind ik toch wel dat liefde niet eindigt als het leven stopt.

 2. Darina 16 december 2022 op 9:41 am - Beantwoord

  Prachtige lessen heb je beschreven. De les die ik dit jaar leerde was: geloof in mezelf (en dit behouden).

  • Romy 1 januari 2023 op 8:24 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige en belangrijke les! <3

 3. Katrien 16 december 2022 op 10:17 am - Beantwoord

  Les 33 vind ik zo’n mooie. Ik kreeg die waardevolle zin “Weet dat de meeste mensen die van je houden, je juist leuk vinden omdat je van sommige dingen net een beetje “té” bent” van iemand te horen en die raakte me enorm diep. Ik had even tijd nodig om de zin te laten binnenkomen, maar hou hem nu als een soort mantra dicht bij me.

  • Romy 1 januari 2023 op 8:24 pm - Beantwoord

   Wat prachtig om te horen! Ik vind dat ook één van de waardevolste inzichten die ik in 2022 leerde. We zijn zo vaak bang om “te veel” van iets te zijn, terwijl die onzekerheid vaak totaal nergens voor nodig is.

 4. Ellen 16 december 2022 op 12:04 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige lijst lessen, Romy! Er zijn er heel wat bij die ik ook probeert toe te passen of zeker nog zal gebruiken in de toekomst. Enkele wijsheden die mij dit jaar zijn bijgebleven:

  Soep is ook een maaltijd (@kellyderiemaeker)
  Never take criticism from people you wouldn’t ask for advice (@mattzhaig)
  Een probleem loslaten is soms onmogelijk; wat je wél kunt loslaten is de noodzaak het probleem op te lossen (@omdenkennederland)
  Dat er een woord bestaat voor de door mensen als aangenaam ervaren geur die te ruiken is als het na een periode van droogte regent of geregend heeft: petrichor (@actafabulaest_)
  Eentje van jou: Dat er niks mis is met een buitenbeentje zijn. Of met de woorden van Brooke Castillo: Je kunt de sappigste perzik zijn, er zullen altijd mensen zijn die niet graag perziken eten. Laat je door hen niet wijsmaken dat je moet doen alsof je een peer bent.
  When life gets blury, adjust your focus
  Een simpel wolkammetje (van Prym) werkt beter en sneller dan zo’n dure fancy oplaadbare ontpluizer.
  Er is altijd ruimte voor een beetje meer. Er is altijd reden voor een beetje minder (@jellehermus)
  Nivea. Niet het huidverzorgingsmerk (al ben ik daar ook best fan van), maar het acroniem: Niet Invullen Voor Een Ander (nogmaals @kellyderiemaeker)
  Niet alles hoeft vandaag. Behalve ademhalen, dat is essentieel. Dus als je dat nu doet heb je het essentiële van vandaag al gedaan. (@tanteagaath)

  • Romy 1 januari 2023 op 8:23 pm - Beantwoord

   Wauw, prachtige lessen allemaal! Dank je wel voor het delen 🙂 Vooral die van Tante Agaath vind ik mooi (sowieso is haar account echt tof!).
   Enne, ik heb er weer een woord bijgeleerd. ‘Petrichor’ kende ik nog niet 🙂

 5. Daenelia 16 december 2022 op 1:30 pm - Beantwoord

  Het is echt waar dat je soms op zoek moet naar je ’tribe’, de groep mensen – of individuen – waar jij je thuis bij voelt. Dat hoeft niet voor altijd te zijn, maar jeetje wat is het fijn als je een soort ondersteuning voelt in wat je doet. Je kan het wel alleen doen, maar dat dat dus niet hoeft is ook wel eens fijn.
  En kittens in gordijnen is bijna altijd een gegeven: heb je die alletwee, dat trekt het gordijn kittens aan als een magneet.

  • Romy 1 januari 2023 op 8:22 pm - Beantwoord

   Haha, die laatste les had je misschien liever niet in de praktijk geleerd dit jaar 😉
   Die eerste les is wel heel mooi en waar! Mensen bij wie je jezelf kunt zijn, maken het leven zoveel leuker.

 6. Annelies 18 december 2022 op 6:09 pm - Beantwoord

  Mooie lessen! Toegeven aan ziek zijn vind ik een van de moeilijkste dingen die er zijn.
  Wat ik heb geleerd: dat de mens veerkrachtiger is dan die denkt. En dat niet weten ook oké is.

  • Romy 1 januari 2023 op 8:21 pm - Beantwoord

   Wat een mooie en waardevolle lessen ook! En lastig hè, dat accepteren dat je ziek bent en je er ook naar gedragen. Ik blijf dat ook een ding vinden.

Recente blogs

12 feestelijke kerstjurken onder 60 euro

3 december 2016|Outfits|

Het is vast geen geheim meer dat ik gek ben op jurkjes in allerlei soorten en maten. Ik draag ze niet alleen op feestdagen, maar gewoon het hele jaar door. Met kerst pak ik alleen graag net iets meer uit door een extra feestelijk jurkje te scoren. Ik maak er altijd een flinke zoektocht van en struin winkel naar winkel af. Dit keer ging ik op internet op zoek naar jurkjes die ik leuk vind én die binnen mijn budget passen. Daarom zet ik vandaag 12 feestelijke kerstjurken onder 60 euro voor je op een rijtje.

Zo stel je haalbare doelen op voor jezelf!

5 februari 2017|Lifestyle, Persoonlijke groei|

In mij schuilt een grote dromer en ook iemand die best wel streberig is. Doelen stel ik dan ook regelmatig voor mezelf op. Ik heb alleen één grote valkuil, namelijk dat mijn doelen - tot mijn grote frustratie - niet altijd even makkelijk te realiseren zijn. Zo bedacht ik voor mezelf als doel om meer rust te pakken, maar daar is tot nu toe weinig van terechtgekomen. Zonde eigenlijk, want doelen zijn er om vol enthousiasme een vinkje achter te kunnen zetten. Ik vroeg me af: "Hoe doe je dat dan wel: haalbare doelen opstellen?". Vandaag geef ik je 5 tips om wel haalbare doelen op te stellen en voor dat felbegeerde vinkje achter je doelen te gaan.

Oktober 2020 | Moois, moeilijks & hartjes

29 oktober 2020|Persoonlijk|

Oktober duurt dan misschien nog drie dagen, maar ik besloot alvast terug te blikken op de afgelopen maand. Het was een maand waarin mooie en helaas ook moeilijke momenten elkaar afwisselden. Maar ook een maand waarin ik mijn comfortzone vergrootte door achter een iets groter autostuur te kruipen en door de moed bij elkaar te rapen om mijn muur van een kleurtje te voorzien. Verder verdiepte ik me in verzekeringsshizzle en liep ik niet het coronavirus maar wel het leesvirus op. Over dat alles vertel ik je in geuren en kleuren in dit maandoverzicht.