aankopen9 1

4 clichés over mindere periodes die 100% waar zijn

 • 22 oktober 2019
 • 36 Reacties
lessen als het niet goed gaat

Net als ieder ander heb ik in mijn leven ook mindere periodes meegemaakt. In die periodes zat ik niet lekker in mijn vel en kon ik alleen maar hopen dat het beter zou worden. In die tijd kreeg ik – vast ook net als ieder ander – regelmatig ongevraagde adviezen en tips. Toch bleken een paar van die adviezen achteraf heel waardevol en 100% waar. Die lessen wil ik graag met je delen. Mocht jij momenteel een lastige periode doormaken – om welke reden dan ook – dan is dit artikel voor jou. Omdat ik hoop dat je er misschien kracht en hoop uit kunt putten. Want echt waar, het wordt beter!

Soms komt er iets mooiers voor in de plaats

Toen ik na mijn studie begon met solliciteren, heb ik heel wat teleurstellingen voor mijn kiezen gekregen. Steeds weer hamerde mijn vader erop dat die afwijzingen misschien wel een reden hadden. Ik zou vast, als ik uiteindelijk dé baan zou vinden, blij zijn dat het met die eerdere sollicitaties niets was geworden. Je raadt het al: hij kreeg gelijk.

De banen waarvoor ik een paar jaar geleden werd afgewezen, waren achteraf gezien niet mijn droombaan. En de jongens om wie ik jaren geleden liefdesverdriet had, kunnen inderdaad niet tippen aan mijn lieve vriend. Soms pakt iets niet zo uit zoals je zou willen, omdat het leven later iets veel mooiers voor je in petto heeft. Wacht maar, het leven kan je zomaar verrassen!

Over een jaar kan alles anders zijn

Als mensen in een lastige tijd een paar jaar geleden tegen mij sisten dat het heus wel goed zou komen, wilde ik niets liever dan ze met een raket naar de maan sturen. Ik had het gewoon lastig, ja. Later merkte ik dat die mensen gelijk hadden: er komt altijd een tijd waarin het weer beter gaat. Een gedachte die ik daarbij helpend vind, is dat je er over een jaar zomaar totaal anders bij kunt zitten. Wat je situatie nu ook is!

Zo was ik exact een jaar geleden nogal gefrustreerd over mijn huizenzoektocht die maar niet leek te lukken. Een jaar later woon ik alsnog in mijn eigen koopwoning en heb ik het enorm naar mijn zin in mijn kleurrijke appartement. In korte tijd kan er veel in positieve zin veranderen. Durf te hopen dat dingen veranderen, misschien wel sneller dan je denkt. Hoe je je nu voelt, is echt niet hoe je je de rest van je leven zult voelen.

Je bent niet de enige

Dit is een uitspraak die ik ooit vreselijk vond om te horen. Mijn moeder zei dit weleens tegen me en meestal was mijn eerste reactie “Ik heb wel genoeg aan mijn eigen zorgen”. Inmiddels vind ik het juist een mooie en troostende uitspraak van haar. De gedachte dat er meer mensen zijn die bijvoorbeeld een dip, een wringende situatie of een lastig dilemma te boven zijn gekomen, geeft mij veel kracht. Het besef dat ik niet de enige met iets ben, heeft me trouwens ook weleens geholpen om mijn eigen sores te relativeren. Soms maak je je druk over dingen waarvan een ander denkt “Had ik maar alleen dat!”. Daarbij stilstaan kan helpen om je eigen zorgen meer los te laten.

Soms leren diepe dalen je de mooiste lessen

Als er iets is wat ik heb geleerd van mindere periodes, dan is het wel dat je er sterker uitkomt. Dat geldt natuurlijk niet altijd, maar wel voor bepaalde dipjes of mindere periodes. Op een bepaalde manier hebben mindere dingen mij gemaakt tot wie ik ben. Ook in positieve zin. Ik ben er krachtiger door geworden en in sommige opzichten ook assertiever. Ik heb er mezelf door leren kennen en ik heb geleerd wat echt belangrijk is in het leven. Ik ben het mooie meer gaan waarderen en ik heb leren genieten van kleine dingen waar ik eerst nauwelijks oog voor had.

Misschien klinkt het stom, maar in zekere zin ben ik achteraf gezien dankbaar dat ik bepaalde dingen heb meegemaakt. Niet omdat ze mijn leven hebben verrijkt, maar omdat ze me wel lessen voor het leven hebben meegegeven. De mindere periodes op zich had ik graag willen missen, maar de dingen die de mindere periodes me achteraf gezien hebben gebracht zeer zeker niet.

Kun jij je in een van deze lessen herkennen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 22 oktober 2019 op 8:10 am - Beantwoord

  Mooi artikel. De lessen zij herkenbaar. Voor mij is er wel één grote ‘maar’ en dat is dat dit vaak achteraf pas ziet. Daardoor vind ik mensen die het zeggen als je nog in de ellende zit, vaak heel irritant. Totdat ik er achteraf op terug kan kijken…

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Dat klopt (helaas) wel helemaal inderdaad. Ook ik vond deze clichés in moeilijke tijden niet echt fijn om te horen, terwijl ik achteraf heb gemerkt dat de adviesgevers van deze clichés stuk voor stuk gelijk hadden.

 2. bychristiana 22 oktober 2019 op 8:11 am - Beantwoord

  Absoluut! Ik herken me eigenlijk in alles wat je schrijft. Iedereen heeft mindere periodes, aan de ene kant dingen die tegenzitten of niet gaan zoals je graag zou willen of verwacht had, maar ook gewoon periodes dat je minder lekker in je vel zit, soms zelf zonder specifiek aanwijsbare reden. Iets waar ik echt van overtuigd ben, is dat je hierdoor JUIST al het goede, positieve, mooie en fijne des te meer gaat waarderen.

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:30 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Juist doordat je ook dingen meemaakt die niet echt fijn zijn, kun je het positieve in het leven veel meer gaan waarderen.

 3. Iris 22 oktober 2019 op 8:31 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk. Iedereen heeft mindere periodes. Vooral de komende tijd zitten veel mensen even niet lekker in hun vel. Maar het wordt altijd weer beter!

 4. Patricia | Twijfelmoeder 22 oktober 2019 op 8:32 am - Beantwoord

  Zeker! Zo kijk ik ook naar de jaren die ik twijfelde over het feit of ik wel of geen moeder wilde worden. Die jaren zijn geen verloren tijd, maar heb ik mezelf veel beter leren kennen. Daardoor heb ik een bewuste keuze gemaakt waar ik nu heel blij mee ben. Daarnaast mag ik nu vrouwen helpen die hier mee worstelen en heb ik zelfs een boek geschreven. Het heeft me dus echt verrijkt.

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:31 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen hoe die periode en de twijfels je juist heel veel hebben gebracht! Soms kan juist een periode van worsteling je inderdaad veel opleveren. Ik ben zelf ook mijn blog begonnen in een vrij onzekere periode vol twijfels. In die zin ben ik de lastige periodes in mijn leven zeker dankbaar.

 5. Audrey 22 oktober 2019 op 8:40 am - Beantwoord

  Ik herken het zeker! Eigenlijk alles wel. Wel denk ik dat er bij die eerste een zekere bias is. Als het niet lukt met een baan of huis terwijl je het graag wilde en je bent daarna heel blij met wat het wel is geworden, weet je natuurlijk niet hoe het zou zijn geweest als het eerder wel was gelukt, haha.

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:32 am - Beantwoord

   Daar zit wel wat in inderdaad. Misschien is het gewoon een fijne gedachte om aan vast te houden dat je uiteindelijk dé droombaan hebt gevonden, juist door niet te weten hoe het anders had kunnen lopen 😛

 6. chucky1012 22 oktober 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Dit is zeer herkenbaar….
  Ik denk dat vele n het er mee eens zullen zijn en zich er ook in kunnen herkennen……

  Een mooie dag 😉

 7. Janne 22 oktober 2019 op 9:26 am - Beantwoord

  Het mooie aan “je bent niet de enige” is: je bent niet raar, er zijn mensen die ervaring hebben met waar jij mee zit en die je van daaruit advies kunnen geven, en het is niet stom van je dat je je zorgen maakt hierover want andere mensen doen het ook. Dat is heel handig om te onthouden allemaal!

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:33 am - Beantwoord

   Absoluut! Juist daarom kan de gedachte dat je niet de enige bent soms heerlijk relativerend zijn. Het is toch fijn om te weten dat je nooit alleen bent in wat je voelt of ervaart.

 8. Darina 22 oktober 2019 op 9:57 am - Beantwoord

  Mooi artikel en herkenbare lessen, vooral dat binnen een jaar alles anders kan zijn..

 9. evelien 22 oktober 2019 op 10:22 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, en prachtige lessen om mee te nemen.
  Ik zeg altijd: alles gebeurd met een reden. Je leert er altijd van!
  Liefs,
  Evelien

 10. Lenneke 22 oktober 2019 op 10:32 am - Beantwoord

  Ja, ik probeer overal iets positiefs uit te halen. En dat lukt echt niet altijd en zeker niet op het moment dat ik er middenin zit, maar het helpt in ieder geval wel. En ik denk altijd ’this too shall pass’.

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:36 am - Beantwoord

   Ook dat is een mooie en helpende uitspraak inderdaad! En alleen al proberen op een positieve manier naar gebeurtenissen te kijken, is een goede eerste stap – ook al is dat natuurlijk soms makkelijker gezegd dan gedaan.

 11. Anna 22 oktober 2019 op 10:44 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel met hele waardevolle lessen! Ik geloof ook wel, bij zowel leuke als minder leuke dingen, dat het ‘zo had moeten zijn.’ Ook heel cliché, maar deze gedachte geeft me heel veel rust, haha.

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:37 am - Beantwoord

   Zeker een prachtige gedachte en daar kan ik me wel helemaal in vinden. Eigenlijk heb ik tot nu toe altijd ervaren dat nare dingen uiteindelijk wel op een bepaalde manier iets hebben opgeleverd en dus in feite wel zo hadden moeten zijn.

 12. Mariska 22 oktober 2019 op 12:02 pm - Beantwoord

  Ik geloof er inderdaad ook altijd in dat er iets mooiers en beters op je pad komt als er iets gebeurt waarvan je verdrietig of teleurgesteld raakt. Heb het al vaker meegemaakt en lijkt aardig te kloppen 🙂

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:44 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je die ervaring ook hebt! Best bizar is het soms dat negatieve gebeurtenissen – zonder dat je het merkt – zomaar tot iets heel moois kunnen leiden.

 13. Irene 22 oktober 2019 op 12:25 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Het zijn cliché’s voor iets natuurlijk. Als ik in zo’n moeilijke periode zit kijk ik ook altijd eens terug. Zo van: kijk, twee maanden geleden was alles nog oké dus binnenkort gaat dit ook weer voorbij. En soms zelfs op kortere termijn: nog 5 uur en de dag is om en als ik morgenochtend opsta ga ik er weer met frisse moed tegenaan. Ik probeer toch ook overal iets positiefs uit te halen, ook al is dat soms heel moeilijk!

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:43 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je jezelf stimuleert om op die manier naar lastige situaties te kijken! Je hebt helemaal gelijk: een dag is zo voorbij. En zo snel als een nare gebeurtenis kan komen, zo snel kan hij ook weer plaatsmaken voor mooiere tijden.

 14. Zo simpel is dan geluk 22 oktober 2019 op 1:16 pm - Beantwoord

  Het zijn zeker mooie lessen die in veel situaties inderdaad waar zijn. Op dit moment zit ik echter in een situatie waarin ik helaas niet zoveel kan met deze lessen. Dat hoort helaas ook bij het leven.

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:43 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je op dit moment in een lastige tijd zit. Ik begrijp dat er ook situaties bestaan waarin deze cliché lessen niet zullen opgaan. Hopelijk gaat het snel ietsje beter. In ieder geval veel sterkte!

 15. Tamara 22 oktober 2019 op 4:03 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige woorden! Iedereen heeft weleens een lastige situatie en denkt dat het voor eeuwig duurt. Dat is niet zo gelukkig, en vooral het punt vooruit kijken is daarin heel belangrijk. Je kan in zo’n korte tijd een grote stap maken, en meestal gebeurt dat op de meest onverwachte momenten.
  Mooi om te horen dat je binnen een jaar van mislukte huizenzoektocht naar eigen koopwoning bent gegaan. Dat is inderdaad een goed voorbeeld waarbij je denkt dat de situatie uitzichtloos is, maar er een andere oplossing zich voordoet wanneer je het niet verwacht.

  • Romy 29 oktober 2019 op 12:41 am - Beantwoord

   Precies! De mooiste dingen komen vaak als je ze het minst verwacht. Dat is eigenlijk ook wel een heel mooie gedachte om je in lastige periodes aan vast te houden.

 16. Giovanna Jansen 22 oktober 2019 op 7:11 pm - Beantwoord

  Wat een mooie lessen. Ook al kan je er vaak niet zo veel mee op het moment dat je in zo’n situatie zit (zoals wanneer je moeder zei dat je niet de enige was) het zijn zeker lessen die op een bepaald moment in je leven allemaal waar blijken te zijn.

  • Romy 29 oktober 2019 op 8:06 am - Beantwoord

   Absoluut! Op het moment zelf vond ik het soms maar vervelende opmerkingen, maar achteraf bleken ze stuk voor stuk echt te kloppen.

 17. Anouk 23 oktober 2019 op 7:32 am - Beantwoord

  Mooie lessen! Ze zijn zeker waar, het probleem is alleen dat als ik niet goed in mijn vel zit ik oprecht niet geloof dat het waar is. Ergens ver weg weet ik het wel maar de boodschap komt niet over tot ik weer goed in mijn vel zit

  • Romy 29 oktober 2019 op 8:12 am - Beantwoord

   Hmm, lastig (en ook wel deels herkenbaar)! Ik weet nog dat ik in mindere periodes mensen die dit soort dingen zeiden ook niet altijd kon geloven. Dat terwijl ze achteraf zeker waar bleken. Gelukkig durf ik er tegenwoordig wel wat meer in te geloven als ik een minder moment heb.

 18. Els 23 oktober 2019 op 9:44 am - Beantwoord

  Mooi geschreven artikel. Je hebt helemaal gelijk, maar in sommige situaties is het lastig te zien. Een mooi gezegde wat past bij dit artikel vind ik ook wel: gaat een deur dicht, gaat ergens anders wel weer een deur open.

  • Romy 29 oktober 2019 op 7:07 pm - Beantwoord

   Wat een mooie uitspraak inderdaad! Daar geloof ik ook zeker in. Soms moet er ergens een deur dichtgaan om ruimte te maken voor een mooie nieuwe kans op je pad.

 19. Nikita 24 oktober 2019 op 11:46 am - Beantwoord

  Ik zit net in een dip dus ik ben misschien een van die mensen waarvoor dit artikel net juist kom binnenvallen. Ik heb natuurlijk best wel veel meegemaakt de laatste vier jaar, met als topper mijn bijna burn-out waar ik van aan het herstellen ben. Maar niet alleen van dat, gewoon van heel veel dingen. Sommige dagen is opstaan, aankleden en ontbijten een uitdaging op zich. Ik ben op zo’n dag dus ook best wel trots als ik ’s avonds op de trein naar huis zit na een goeie werkdag. Ik doe mijn job oprecht graag, daar ligt het zeker niet aan. Maar met psychische problemen worden zelfs de simpelste dingen vaak een uitdaging. Ik doe mijn best om de hoop en positiviteit hoog te houden en tot nu toe lukt dat best wel goed. En hoe hopeloos het soms ook lijkt nu, er komt een dag dat ik niet meer hoef te hopen op beter, meer energie of een beter gemoed. Want die dag komt sowieso ooit wel eens. Ik ben ook door de vele dingen die ik heb meegemaakt een zacht persoon geworden en gebleven. Omdat ik weet wat het is als mensen je constant pesten, beoordelen of wat dan ook. En op die karaktertrek ben ik in onze harde en vaak kwade maatschappij best wel trots.

  • Romy 29 oktober 2019 op 8:36 pm - Beantwoord

   Ik kan me heel goed voorstellen dat zelfs simpele dingen nog een ware uitdaging zijn als je psychisch niet lekker in je vel zit. Dan kan opstaan en de dag beginnen al een hele prestatie zijn. Ik vind het onwijs knap en bewonderenswaardig hoe je jezelf bij elkaar blijft rapen en positief blijft, ondanks dat je heel wat op je bordje hebt op dit moment en dat er dagen tussen zitten die echt niet makkelijk zijn. Daar mag je oprecht heel erg trots op zijn. Alleen al dat is reden genoeg om te geloven dat jij hier heus wel uit gaat komen, ook al lijkt dat moment de ene dag dichterbij dan de andere <3

 20. Suzanne 24 oktober 2019 op 9:33 pm - Beantwoord

  Helemaal waar! Soms is het inderdaad goed om je te bedenken dat je niet de enige bent, maar ik heb ook wel eens de ervaring gehad dat dit soms niet helpend is. Ookal ben je niet de enige, het is voor jou op dat moment ontzettend erg en vervelend en het voelt misschien voor jou net zo erg als voor iemand anders een andere situatie is. Het is meestal ook niet te vergelijken, wat vaak door buitenstaanders wel wordt gezegd; ‘maar X heeft het veel zwaarder’.

  • Romy 29 oktober 2019 op 8:46 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wel wat je zegt over niet de enige zijn met iets. Ik weet nog dat ik die opmerking in lastige periodes weleens vervelend vond om te horen. Ik voelde me op dat moment niet goed en zat eigenlijk niet te wachten op een vergelijking met de problemen van anderen. Nu kan ik er wel wat anders naar kijken, maar die opmerking is inderdaad niet op elk moment echt gepast.

Recente blogs

Outfit | Kanten top met bloemen, shorts & blote benen

10 juli 2019|Outfits|

Mijn vorige outfitpost is alweer van een tijdje geleden. Nu ik op mezelf woon, is outfitfoto's maken toch wat ingewikkelder geworden. Mijn huisgenootje (a.k.a. kat) Pippa vragen om mooie foto's te maken is toch wat lastig. Maar mijn vriendin Jolanda was zo lief om een paar foto's te maken van mijn outfit met mijn nieuwe top. Ik laat je dan ook met plezier mijn nogal blauwe outfit zien, inclusief shorts, blote benen, blauwe oorbellen en een matchend telefoonhoesje.

Van achter de camera naar voor de lens | Foto-angst overwinnen

17 juli 2020|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Close-upfoto's maken van bloemen, mijn opa en oma portretteren en op reis elk detail vastleggen? Yep, ik heb altijd "iets" met fotografie gehad. Of beter gezegd: met achter de camera staan. Zelf voor de lens poseren was lange tijd minder mijn ding. Als je me jaren geleden had gezegd dat ik nu blij word van een professionele fotoshoot, had ik je vast vierkant uitgelachen. En als je me had gezegd dat ik die foto's op internet zou delen, was ik al helemaal in lachen uitgebarsten. Gelukkig maar dat ik die lach nu ook op de foto's zelf durf te laten zien. Van foto-angst naar fotopret.