1 31

4 mooie lessen die ik leerde in 2019

 • 30 december 2019
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

2019 was een mooi jaar, maar ook een bewogen jaar. Er waren grote hoogtepunten en een paar keer ook verdrietige dieptepunten of kleine mental breakdowns. Een lijstje met dieptepunten en hormonale buien delen, leek me voor zowel jou als mij geen al te gezellig idee. Ik pak het liever vrolijk aan. Daarom deel ik in dit artikel 4 belangrijke lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Door soms te vallen, maar vooral door vaker dan soms weer overeind te krabbelen.

levenslessen van 2019

Het is oké om anders te zijn

“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” luidt vaak het motto. Maar ja, wat is “normaal”? Dit jaar heb ik meer dan ooit ervaren dat het je vaak het meeste oplevert als je vooral lekker jezelf bent. Ook als dat “anders dan anders” is.

Dit jaar heb ik veel over mezelf en mijn behoeftes geleerd, onder meer door cursussen en loopbaancoaching en ook door op mezelf te wonen. Daardoor heb ik ontdekt dat je het meeste bereikt door je eigen pad uit te stippelen, ongeacht of dat een gebruikelijk pad is. Juist op die manier creëer je mooie kansen voor jezelf en verzamel je mensen om je heen die je waarderen om wie je bent.

Er is altijd een silver lining

Mijn blog heet natuurlijk niet voor niets Vaker Vrolijk. Ik ben overtuigd van de kracht van positiviteit. Niet elke dag, maar wel waar mogelijk. Er was een periode in mijn leven waarin ik me vaak rot voelde over vervelende dingen uit het verleden. Oneerlijk vond ik die dingen soms zelfs. Inmiddels heb ik geleerd anders naar bepaalde dingen te kijken. Hoe rot ook, ik geloof dat elke negatieve ervaring mij een stapje verder heeft gebracht. In plaats van verdrietig over dingen uit het verleden, ben ik vooral dankbaar voor wat er nu is.

Ook bij minder zware dingen is dit een les die mij erdoorheen sleept. Zo wilde een tijdje geleden mijn auto niet starten (bedankt, kapotte accu!), kwam ik daardoor te laat bij een afspraak en zag ik er ook nog eens uit als een verzopen kat. Máár… ik had wel een leuke afspraak en een fijn gesprek, twee dingen die mijn dag máákten. Ik probeer er bewust op te letten kleine tegenvallers niet de leuke dingen te laten overschaduwen. Er is altijd een silver lining.

Er verandert niets als je hetzelfde blijft doen

Deze zin klinkt misschien als een uitspraak uit de mond van Johan Cruijff. Maar het is een inzicht van een coach dat mij dit jaar is bijgebleven. Dit jaar belandde ik een paar keer op knelpunten waarop ik even dacht muurvast te zitten. Dan hoopte ik dat de volgende dag alles anders zou zijn. Natuurlijk gebeurde dat niet, want de volgende dag deed ik weer precies wat ik de dag ervoor had gedaan.

Wat ik in dat soort zogenaamd ondoordringbare situaties keer op keer leerde, is dat de situatie zich inderdaad niet vanzelf oplost. Zolang je zelf niets doet, zal er ook niets veranderen. Maar het goede nieuws is: er is altijd een uitweg. Ga een gesprek aan, zet iets nieuws op, roep oude patronen een halt toe en zoek naar mogelijkheden. Ik ontdekte dat ik prima mijn eigen knelpunten kan oplossen door simpelweg te denken in oplossingen. En door niet alleen een oplossing te bedenken, maar die ook uit te voeren. De eerste stap is aan jou.

In korte tijd kan alles anders zijn

De mooiste les die ik dit jaar heb geleerd, heb ik bewaard tot het eind. 2019 was een jaar waarin ik heel goed in mijn vel zat, maar dat is een paar jaar geleden wel anders geweest. Ik ben in 2019 dan ook talloze keren dankbaar geweest voor waar ik nu sta in vergelijking met toen. Daarvan heb ik geleerd dat je nooit bang hoeft te zijn dat nare periodes voor eeuwig zijn. In korte tijd kan er veel veranderen, zolang je de verandering maar zelf in gang zet. Je kunt meer aan dan je denkt en het leven kan meer mooie kansen op je pad werpen dan je misschien voor mogelijk houdt. Ook als het nu even niet meezit!

In welke situatie je ook zit, er is altijd een lichtpuntje op komst. Dat is ook wat ik jou wil meegeven als jij nu een lastige tijd doormaakt. Volgend jaar, volgende maand of zelfs volgende week kan alles anders zijn. Houd hoop, blijf stappen zetten en vertrouw erop dat jóuw tijd zal komen.

Wat is de belangrijkste les die jij leerde in 2019?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 30 december 2019 op 7:06 am - Beantwoord

  Mooie lessen! Eigenlijk was 2019 voor mij niet heel spectaculair, het was gewoon een fijn en rustig jaar. In 2020 wil ik leren minder geld uit te geven aan spullen, maar juist meer aan ervaringen (dagjes weg, weekendjes weg en vakantie).

  • Romy 1 januari 2020 op 11:29 pm - Beantwoord

   Wat een mooi doel voor het nieuwe jaar! Je hebt helemaal gelijk dat mooie ervaringen het geld vaak meer waard zijn dan spullen.

 2. Darina 30 december 2019 op 7:18 am - Beantwoord

  Hele mooie levenslessen. Positiviteit, meer in het moment leven zijn dingen die ik naar 2020 meeneem.

  • Romy 1 januari 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

   Wat een mooie dingen neem jij mee naar het nieuwe jaar! Ik hoop dat 2020 je een jaar vol positiviteit en leven in het nu zal brengen.

 3. Yvonne 30 december 2019 op 7:29 am - Beantwoord

  Mooi om even bij stil te staan. En ja, wat kan alles snel veranderen. Voor mij was 2019 een jaar van opbouwen, maar daardoor ook van heel goed naar mezelf luisteren en écht goed kijken naar mijn patronen en wie ik ben. Want je maakt jezelf stiekem zoveel wijs, terwijl dat niet noodzakelijk altijd die ‘echte jij’ is. Ik ben benieuwd wat 2020 gaat brengen 🙂 Fijne laatste dagen van 2019 gewenst!

  • Romy 1 januari 2020 op 11:33 pm - Beantwoord

   Jeetje, dat is nogal een mooie en grote les die je het afgelopen jaar hebt geleerd! Wat prachtig dat je meer naar jezelf bent gaan luisteren, juist in deze periode van opbouwen.
   Ik hoop dat 2020 je heel veel moois zal brengen.

 4. Shirley 30 december 2019 op 7:57 am - Beantwoord

  Dat zijn niet de minste lessen. Fijn dat je dit jaar grotendeels goed in je vel zat. Dat helpt ook om de minder leuke momenten door te komen. Mijn grootste les is dat ik flexibeler ben dan ik dacht en dat mijn emigratie me eigenlijk makkelijker afgaat dan ik had verwacht. Ik had dan ook redelijk lage verwachtingen denk ik, haha.

  • Romy 1 januari 2020 op 11:34 pm - Beantwoord

   Verhuizen naar het buitenland en daarbij met de nodige praktische tegenslagen dealen vereist inderdaad nogal wat flexibiliteit. Wel heel knap dat je daar zo goed mee bent omgegaan! Dat doe ik je niet zomaar na.

 5. Naomi 30 december 2019 op 8:24 am - Beantwoord

  Heel erg mooie lessen. Vooral de silver lining en je laatste les raken me. Mooie lessen om mee te nemen naar volgend jaar. Mijn belangrijkste les dit jaar was denk ik dat het voor iedereen het fijnst/mooist is als ik ‘gewoon’ mezelf ben. Lijkt een beetje op jouw eerste les;).

  • Romy 1 januari 2020 op 11:35 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige (en waardevolle) les! En hij klopt ook nog eens als een bus: niemand zal je fijner of leuker vinden als je je anders voordoet dan je bent.

 6. bychristiana 30 december 2019 op 9:30 am - Beantwoord

  Wat een mooi open en (as always) herkenbaar artikel. Vooral wat je schrijft over hoe dingen in korte tijd kunnen veranderen , maar dat er tegelijkertijd niets verandert als je alles hetzelfde blijft doen. Een belangrijke les die ik in de loop der jaren geleerd heb, (niet zozeer het afgelopen jaar) is dat het niet zozeer gaat om de dingen die je meemaakt, maar om de manier waarop je met dingen omgaat. Het zelf zoeken en vinden van die ‘silver lining’ eigenlijk;-)

  • Romy 1 januari 2020 op 11:38 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige les! Helemaal waar ook wat je zegt. Op een positieve manier kijken naar lastige dingen die je hebt meegemaakt, kan al enorm helpen om je niet uit het veld te laten slaan.

 7. Audrey 30 december 2019 op 9:36 am - Beantwoord

  Heel mooi! Mijn belangrijkste les is denk ik dat je zelf bepaalt hoe je ergens mee omgaat.

 8. Giovanna Jansen 30 december 2019 op 10:04 am - Beantwoord

  Wat een mooie, goede lessen!! Allemaal zijn ze herkenbaar, maar zeer zeker ook dat in korte tijd alles anders kan zijn. Zowel dat er ineens iets vervelends kan gebeuren, als dat er ineens kansen zijn om te stoppen met je baan en fulltime als ondernemer het nieuwe jaar in te gaan! Yeah! 🙂
  Maar ik denk dat ik dit jaar bovenal leerde om niet bij de pakken neer te zitten als er erge dingen gebeuren. De situatie is misschien wel zo (heftig, verdrietig, oneerlijk, of wat dan ook), maar mijn leven zelf is dat niet.
  Ik geloof dat het Talk Talk was in de jaren ’90 die zong: Life is what you make it. Ondanks je omstandigheden.

  • Romy 1 januari 2020 op 11:42 pm - Beantwoord

   Echt geweldig goed en knap dat je de stap naar fulltime ondernemen hebt gezet. Heel bijzonder ook dat zo’n mooie kans zich toch vrij plotseling kan aandienen.
   Ik vind het heel mooi en knap dat je het afgelopen jaar niet bij de pakken bent gaan neerzitten en er toch iets moois van hebt gemaakt. Wat je zegt, ook in lastige situaties kun je er nog voor kiezen er iets van te maken.

 9. Anna 30 december 2019 op 10:15 am - Beantwoord

  Wat een prachtige lessen Romy! En wat een mooi stukje zelfreflectie <3. Inderdaad, lichtpuntjes zijn er altijd. Ontzettend belangrijk om je daarop te focussen! 2019 was wel een van mijn heftigste jaren tot nu toe. Ik ga er nog over schrijven!

  • Romy 1 januari 2020 op 11:43 pm - Beantwoord

   Dank je voor je mooie reactie! Ik heb jouw jaaroverzicht net open staan om nu te gaan lezen 🙂 Heel mooi dat je een eerlijk overzicht hebt geschreven over dit heftige jaar.

 10. Ilona Wielinga 30 december 2019 op 11:14 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel en zo herkenbaar ook. Het is inderdaad bizar hoe je leven soms in korte tijd kan veranderen.
  Het besef dat het oké is om anders te zijn, kwam bij mij ook goed binnen dit jaar. Ik kan mezelf steeds meer omarmen en leer langzamerhand dat de dingen die me zijn overkomen niet mijn schuld zijn en dat ik goed ben zoals ik ben.

  • Romy 1 januari 2020 op 11:55 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige inzichten! En ook heel mooi dat je leert beseffen dat sommige dingen niet jouw schuld zijn. Een heel waardevol besef om ook qua zelfvertrouwen weer een stapje verder te komen!

 11. Lianne 30 december 2019 op 11:33 am - Beantwoord

  Wauw, dat zijn stuk voor stuk prachtige lessen! Er is trouwens een liedje dat Silver Lining heet: ‘If you’re ever gonna find a silver lining, it’s gotta be a cloudy day’, van Kacey Musgraves, en er zit zeer zeker een waarheid in! Er verandert niets als je hetzelfde blijft doen en dat over een tijdje alles anders kan zijn, zijn dingen die ik de afgelopen jaren ook heb geleerd. Hoe vervelend dingen ook zijn en hoe rot je je ook voelt, er komen ook heus weer mooie dingen op je pad en jij bent de enige die iets aan dat rotgevoel kan doen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk! Ik hing eerst ook meer in het verleden en kon altijd balen over wat er gebeurd was, en kon mezelf echt laten leiden door die gebeurtenissen. De laatste jaren lukt het me gelukkig ook meer om dankzij die gebeurtenissen te kijken waar ik nu sta en wat ik nu heb. Dat is zo waardevol!

  • Romy 2 januari 2020 op 12:03 am - Beantwoord

   Wat een mooie songtekst, en inderdaad ook helemaal waar!
   Prachtig om te lezen (en merken) hoe je qua mindset de afgelopen jaren enorm bent gegroeid. Je hebt helemaal gelijk: elke lastige gebeurtenis heeft je wel in positieve zin gemaakt tot wie je nu bent. De truc is vaak om je focus te leggen op wat op dit moment wél positief is. Dat is niet altijd makkelijk, maar kan je wel heel veel opleveren. Heel waardevol dat je dat voor jezelf hebt ontdekt! 🙂

 12. Anouk 30 december 2019 op 2:03 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige lessen heb je geleerd dit jaar! Ik heb vooral geleerd dat ik ruimte in mag nemen en er mag zijn, dat klinkt een beetje zweverig maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel 🙂

  • Romy 2 januari 2020 op 12:04 am - Beantwoord

   Zeker niet zweverig, maar juist een heel mooie les! Wat prachtig dat je dat inzicht dit jaar hebt opgedaan.

 13. Jessica J. 30 december 2019 op 3:33 pm - Beantwoord

  Hele mooie, waardevolle lessen, Romy. Met name met de derde kan ik iets. Ik geef toe dat ik soms weleens zeur over zaken waarvan ik de enige persoon ben die er iets aan kan veranderen, maar ik ben erg goed in lastige dingen op de lange baan schuiven. Werkpuntje voor 2020: de koe bij de horens vatten!

  • Romy 2 januari 2020 op 12:06 am - Beantwoord

   Daadwerkelijk veranderingen doorvoeren is ook gewoon veel lastiger dan de wil hebben om dingen te veranderen. Een mooi actiepunt voor het nieuwe jaar! En ik moet eerlijk bekennen dat ik als een van mijn doelen voor het nieuwe jaar ook heb dat ik bij een lastig dilemma waar ik al langere tijd mee zit ook eindelijk een definitieve keuze wil maken.

 14. Saskia 30 december 2019 op 5:11 pm - Beantwoord

  Wart een prachtige lessen. Sommige komen met de mijne overeen. Ik heb er een artikel einde van de week over ingepland<3

  • Romy 2 januari 2020 op 12:06 am - Beantwoord

   Wat mooi! Ik ben nu al heel benieuwd naar jouw artikel met wijze lessen 🙂

 15. Amy 30 december 2019 op 9:34 pm - Beantwoord

  Wat een waardevolle lessen heb je geleerd, ik kan me er helemaal in vinden. Vooral ‘er verandert niet als je hetzelfde blijft doen’ is een les die ik echt probeer te onthouden en na te leven. Je bent zelf in controle en als je een situatie niet meer prettig vindt, dan ben je zelf degene die daar iets mee kan doen.

  • Romy 2 januari 2020 op 12:08 am - Beantwoord

   Mooi gezegd! En wat mooi dat jij ook aan die woorden vasthoudt! In het verleden bleef ik weleens hangen in het klagen over mijn huidige situatie, terwijl je uiteindelijk vooral concreet in actie moet komen om de situatie fijner te maken.

 16. Laurine 30 december 2019 op 9:44 pm - Beantwoord

  Die laatste vind ik een hele mooie! Wanneer je in een moeilijk periode zit, lijkt het vaak alsof het nóóit meer goed komt, maar je weet nooit wat er op je pad komt en een maand later kan je misschien alweer op de goede weg zijn. De belangrijkste les die ik het voorbije jaar leerde is dat verandering niet per se slecht is. In 2019 is mijn leven een beetje ondersteboven gegooid en eerst vond ik het moeilijk om daarmee om te gaan, omdat ik heel gelukkig was vóor al die veranderingen. Inmiddels besef ik dat sommige veranderingen nodig zijn om van 2020 een geweldig jaar te maken. 🙂

  • Romy 2 januari 2020 op 12:09 am - Beantwoord

   Jeetje, wat een prachtig inzicht! Heel knap ook dat je op zo’n positieve manier met de veranderingen bent omgegaan. En je hebt zeker gelijk: soms zijn veranderingen nodig om verder te komen, ook als het veranderingen zijn die niet helemaal op de planning stonden.

 17. Nikita 1 januari 2020 op 7:50 pm - Beantwoord

  Een les die ik leerde is dat er na regen altijd zonneschijn komt en er altijd weer betere momenten aanbreken. En dat alleen is een les die hoop geeft. En een persoonlijke les is dat ik heb geleerd dat ik dik oke ben zoals ik ben. Een les waar ik hopelijk in 2020 nog heel veel van ga genieten 🙂

  • Romy 2 januari 2020 op 11:12 am - Beantwoord

   Wat een prachtig en waardevol inzicht! Dat is misschien wel de allermooiste les die je überhaupt kunt leren als mens 🙂 Hopelijk helpt die les je ook in 2020 om met veel zelfvertrouwen en liefde voor jezelf door het leven te gaan.

Recente blogs

Recept smoothie bowl met gekaramelliseerde banaan & chocola

25 juni 2023|Recepten|

Een van mijn beste nieuwe ontdekkingen is gekarameliseerde banaan. Als je van zoet én van banaan houdt, dan weet ik zeker dat je hier je lippen bij aflikt. Een van mijn favoriete ontbijtjes van de laatste tijd is deze tikkeltje overdadige smoothie bowl met gekarameliseerde banaan, chocola en walnoten. Je hebt hem zo gemaakt en het is weer eens totaal iets anders dan een standaard smoothie of havermout met banaan. Zo maak je deze smoothie bowl in 5 minuten!

Jezelf vergelijken met andere bloggers? Niet nodig!

12 augustus 2018|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Bloggen is een van de dingen die ik het allerliefste doe. Maar soms - heel soms - kan daarbij vergelijkingsdrang wat roet in het eten gooien. Heeft een andere blogger mooiere foto's, meer volgers of leukere onderwerpen? Of iets anders wat jij in jouw ogen niet hebt? Dan is het hoog tijd om voor die gedachten een stokje te steken. Jezelf vergelijken met anderen is namelijk niet alleen frustrerend, maar ook nog eens totaal niet nodig. Gelukkig heb ik zelf minder last van mezelf vergelijken met andere bloggers dan in het begin. Dat gun ik jou ook! Dit zijn 5 redenen om nú te stoppen met jezelf vergelijken als blogger.

Inkiekje | Vuilnisvondst, verkiezingen & vega-gekte

22 maart 2021|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken fotografeerde ik vooral heel veel YES-momenten. Van die kleine positieve dingen die je vooral nog een tijdje wilt onthouden. Dat was onder andere een totaal onverwachtse vondst bij het vuilnis langs de weg en de enorme lading vega-burgers die ik voor een prikkie insloeg. En er gebeurde nog meer de afgelopen twee weken. Ik werd de eigenaar van een gloednieuwe fiets, werd getrakteerd op Barts creatieve uitspattingen en voerde een discussie over kwarkbakken. Kortom: genoeg "spannends" om een nieuw fotodagboek mee te vullen.