99 4

Jezelf zijn | 4 redenen waarom dat zo belangrijk is

 • 9 september 2017
 • 26 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Wees gewoon jezelf!” Het klinkt zo simpel, maar dat is het zeker niet altijd. Misschien denk je weleens dat je niet de juiste hobby’s hebt, dat je leven niet spannend genoeg is of vraag je je af of je niet net de verkeerde dingen zegt. Ben je misschien bang voor meningen van anderen? Of wil je voldoen aan een stereotype plaatje? Dat zijn een paar struggles waar ik zelf nog weleens mee worstel. En dat terwijl er eigenlijk geen enkele goede reden is om niet jezelf te zijn. Sterker nog, jezelf zijn is het beste wat je in elke situatie kunt doen. Er zijn wel 1000 redenen te bedenken waarom jezelf zijn zo belangrijk is. In dit artikel zet ik er 4 op een rijtje.

jezelf zijn redenen tips

1. Je leeft voor jezelf, niet voor een ander

“Goh, ik zou dat anders aanpakken!” of “Zou je niet eens een andere hobby zoeken?” Zomaar wat goedbedoelde adviezen van anderen, waarvan ik me nog weleens iets wil aantrekken. Misschien brengen die adviezen je aan het twijfelen over je hobby’s, je werk, je idealen, je kledingkeuze of zelfs over de inrichting van je huis. Onzin eigenlijk, want jij weet zelf het beste wat bij jou past. Of je nu graag op je eenhoornsloffen door het huis loopt of liever in een Chanel-mantelpakje rondparadeert, iemand anders zal er ongetwijfeld een mening over hebben. Maar het is jouw leven en jij moet JEZELF gelukkig maken.

Je kunt wel het advies van die ene vriendin opvolgen, maar dan zal de achterbuurvrouw daar vast weer anders over denken. Oftewel: je doet het simpelweg nooit goed voor iedereen. Je kunt het alleen goed doen voor jezelf. Door jezelf te zijn en je eigen keuzes te maken.

2. Je vindt mensen die jou waarderen

Door jezelf anders voor te doen dan je bent, trek je vaak niet de mensen aan die jou op waarde weten te schatten. Stel je voor dat jij bijvoorbeeld doet alsof je dol bent op feesten tot in de vroege uurtjes, maar eigenlijk liever thuis zit ’s avonds. Wie weet zou je dan meer vrienden krijgen. Maar zouden die vrienden ook de vrienden zijn met wie jij lief en leed kunt delen en met wie je kunt lachen om wat jij grappig vindt? Waarschijnlijk niet. Juist door jezelf te zijn inclusief jouw wellicht unieke hobby’s of karaktertrekken zal je mensen aantrekken die zijn zoals jij. Mensen die het beste in jou naar boven halen en mensen die je waarderen om wie je bent. En weet je wel hoe waardevol dat is?!

3. Je voelt je zekerder als je jezelf kunt zijn

Als je niet jezelf durft te zijn, straal je dat vaak ook uit. Misschien verlies je een stukje spontaniteit of durf je je minder open te stellen. Juist wanneer je jezelf accepteert zoals je bent in alle opzichten, zal je met meer zelfvertrouwen de wereld in stappen. Bovendien zal het je helpen om meer aandacht over te houden voor het positieve en fijne aan jezelf. Het kost namelijk onwijs veel tijd en energie om continu bezig te zijn met wat andere mensen van je vinden. Als je die meningen loslaat en puur kijkt naar wie jij wilt zijn, houd je heel wat positieve energie over voor de dingen die er écht toedoen.

4. Wat jou ‘anders’ maakt, maakt jou uniek

Een laatste reden om jezelf te zijn, is dat je op je allermooist bent als je jezelf bent. Jij bent namelijk uniek op de wereld in wie je bent. Stel je toch eens voor dat iedereen precies dezelfde jurkjes zou dragen, dezelfde hobby’s zou hebben en dezelfde gekke voorliefde zou hebben als jij. Joh, ik denk dat de wereld wel heel saai zou zijn als hij bestaat uit één hokje waarin alle mensen perfect passen. Juist doordat jij bent wie je bent met jouw krachten en zwaktes en met jouw ideeën en eigenaardigheden, lever jij als persoon een bijdrage aan de wereld. Misschien heb je andere interesses dan anderen of kijk je meer de kat uit de boom dan de meeste mensen om je heen. Maar dit maakt jou tot wie je bent: een uniek en mooi persoon ♥

Meer lezen over jezelf zijn?

Al eerder schreef ik een paar artikelen over jezelf zijn en zelfvertrouwen. Raak je niet uitgelezen over dit onderwerp? Dan vind je deze artikelen misschien ook interessant:

Wat is een kenmerk dat jou echt jou maakt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Loes 9 september 2017 op 7:43 am - Beantwoord

  Vooral nummer 1 ben ik het zo erg mee eens! Waarom zou je je aanpassen, het is toch jouw leven? Ik vind het juist leuk dat iedereen anders is en zo zijn eigen mooie kanten heeft, dat maakt inderdaad iedereen uniek.

 2. Maaike 9 september 2017 op 7:53 am - Beantwoord

  Jammer he, dat mensen zich gaan bemoeien met de dingen die je hebt of doet. Het erge daarvan is, vind ik, dat je door de vele ongevraagde adviezen en meningen soms niet meer goed weet wat je eigen mening is. En tegelijkertijd is het ook moeilijk om zelf niet ongevraagd ergens iets over te vinden. Al doe ik daar wel mijn best voor, om te luisteren of een gesprek te voeren zonder te zeggen wat ik zou doen of wat ik vind. Maar jouw slotvraag is wel moeilijk hoor!

 3. Els 9 september 2017 op 8:31 am - Beantwoord

  Je hebt gelijk. Met acteren val je een keer door de mat ook :-). Het is fijn om jezelf te zijn in een fijne vertrouwde omgeving.

 4. Liset - Beautydagboek 9 september 2017 op 8:50 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik heb vroeger als tiener wel periodes gehad dat ik wilde dat ik niet zo verlegen was of zo rustig. Ik ben niet zo’n druktemaker en impulsief, terwijl het soms lijkt alsof verder iedereen dat wel is. Nu weet ik dat ik gewoon mezelf ben en mag zijn. Ik ben nu eenmaal kalm, rustig, maar ook vrolijk en juist lekker op mijn gemak en praatgraag in kleine groepen. Dat geef ik ook mijn kinderen mee; blijf lekker jezelf, dat is het mooiste wat er is!

  • Romy 10 september 2017 op 8:24 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je je kinderen al zo bewust de boodschap meegeeft dat ze vooral zichzelf mogen zijn. Ik herken de struggles van het rustig zijn, terwijl sommige anderen totaal anders lijken te zijn en misschien wel steeds het hoogste woord hebben. Zelf bedenk ik me dan altijd maar dat het juist fijn is dat niet iedereen een druktemaker is. Ik vind een rustig karakter juist altijd wel een mooie eigenschap 🙂

 5. Darina 9 september 2017 op 9:37 am - Beantwoord

  Een heel goed artikel en vooral punt 1. Vroeger was ik echt meer bezig hoe een ander mij zag en wilde ik proberen te leven naar die maatstaven maar gelukkig ben ik daar nu vanaf. Mezelf zijn is het beste dat mij is overkomen.

  • Romy 10 september 2017 op 8:59 am - Beantwoord

   Wat goed dat je inmiddels veel meer jezelf durft te zijn! Het is inderdaad zo fijn (vooral voor jezelf, maar ook voor anderen) als je gewoon jezelf kunt zijn 🙂

 6. Evelyne 9 september 2017 op 10:12 am - Beantwoord

  Ik durf nummer 1 al snel als kritiek te zien en ja, mijn hersenpan gaat dan dubbel aan het denken. Ik ga dan ook te rade bij anderen of het wel klopt wat men van mij verlangt. Ben ik echt niet goed bezig? Of vind jij dat ook? zijn dan de meestgestelde vragen aan mijn bff’s. Die zien af met mij, haha

  • Romy 10 september 2017 op 9:00 am - Beantwoord

   Dat herken ik wel een beetje, hoor. En er is ook niets mis met af en toe raad vragen bij vriendinnen. Maar wat zou het mooi zijn als je stapje voor stapje kunt leren om meer te kijken naar wat jij wilt, in plaats van wat een ander wilt. Dat zou je echt heel erg gegund zijn 🙂

 7. Iris 9 september 2017 op 10:16 am - Beantwoord

  Je hebt weer goede punten onder elkaar gezet. Punt 1 is ook wel echt belangrijk.

 8. yvonne 9 september 2017 op 11:07 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens. Niks meer aan toe te voegen.

 9. Madelon 9 september 2017 op 11:43 am - Beantwoord

  Wat een mooi en inspirerend artikel! En helemaal mee eens ook.

 10. Nikita 9 september 2017 op 12:14 pm - Beantwoord

  Vroeger was ik (door mijn pest-verleden dan, ik was slachtoffer van pesten) altijd bang om mezelf te zijn. Ik droeg gewoon wat iedereen droeg en deed wat iedereen deed. Gewoon om niet op te vallen en niet meer gepest te worden. Maar inmiddels heb ik een eigen persoonlijkheid ontwikkeld. Ik stak mijn gevoeligheid weg om maar niet gepest te worden. Maar nu besef ik dat dit gewoon is wie ik ben. De kleding die nu in mijn kast ligt straalt wel echt ‘Nikita’ uit. Als ik mijn kledingstijl bekijk, zie ik mezelf daarin. Wat je vroeger niet kon zeggen aangezien ik me altijd maar saai zoals iemand anders kleedde. Ik ben lang onzeker geweest vroeger en ook nu. Maar ik begin mezelf stukje voor stukje te accepteren. Ik kan soms uren vertellen over het leven en schrijven erover. Dat is ook de reden waarom ik mijn blog ben gestart. En vaak voelde ik me dan irritant en vervelend omdat ik mezelf zag als het meisje dat weer een heel uur ging volkletsen. Maar ik begon me eind deze vakantie te beseffen dat ik niet irritant ben. Dat het oke is om nee te zeggen of iets verkeerd te doen. Niemand is perfect gewoon, en als ik iemand perongeluk kwets maakt dat mij geen slecht mens of iemand die niet thuishoort op de wereld. Zo dacht ik eerst wel en dat was niet goed voor mijn zelfvertrouwen. Waardoor ik mezelf inderdaad ben gaan afsluiten. Maar dat is voorbij. En die schuldgevoelens die ik daarover heb? Die zijn ook langzaam aan aan het verdwijnen. Ik leer er elke dag een beetje meer mee omgaan.

  En hoe meer ik liefde voor mezelf begin te voelen, hoe meer ik besef dat er mensen om me geven. Ik heb in die zwarte periode me heel alleen gevoeld alsof er niemand om me gaf. Dat kunnen gedachten helaas met je doen en onzekerheid. Die heeft me gewoon kapotgemaakt en daarvan ben ik nu aan het herstellen. Maar ik merk het steeds meer thuis en op school. Het schooljaar is pas begonnen en er zijn leerkrachten die ik de afgelopen twee jaar heb gehad of gekend en die zien me dan in de gang en dan willen ze altijd weten hoe het gaat met mij. Of klasgenoten die me complimenten geven. Of familie die me steunt. Of mijn nichtje die bij mij op school zit en voorstelt om samen naar het station te wandelen om te kunnen babbelen langs de weg 🙂 Het zijn kleine dingen, maar het zijn daden van liefde.

  En ik besefte me nog het allermooiste van allemaal; Nikita, jij bent ook een mooi mens. Ook jij verdient liefde, blijdschap, vreugde en een goed leven. En mensen geven echt om je 🙂 En weet je, ik ben terug trots op wie ik ben. En dat meen ik oprecht <3 Als ik over mezelf vertel voelde ik me altijd iemand die teveel over zichzelf praat. Maar ik merk gewoon (ook door jouw reacties telkens op mijn reacties op je blog) en uit eigen omgeving dat er mensen iets hebben aan mijn verhalen. Ze raken geinspireerd en ik help mensen daadwerkelijk. Mijn zusje leerde voor zichzelf opkomen dankzij mij en daardoor heeft ze geen zwaar pest-verleden gehad net als ik. En als er een ding is dat ik het liefst wil, is dat niemand nog gepest wordt. Want niemand verdient dat gewoon, ik weet hoeveel pijn dat doet. En de hele wereld helpen zal ik nooit kunnen. Maar ik heb toch weer iemand gered van pesten en dat vind ik heel erg mooi en bijzonder 🙂

  • Romy 10 september 2017 op 9:06 am - Beantwoord

   Wat heftig om te horen wat het pesten vroeger voor impact op je heeft gehad en aan de andere kant wat onwijs mooi om te horen hoe je inmiddels wél echt jezelf durft te zijn, wat anderen daar ook van vinden. Je bent zo te horen van heel ver gekomen, maar hebt onwijs veel stappen gezet om jezelf te zijn en jezelf zo te accepteren. En zelfs méér dan dat: je durft er zelfs anderen mee te helpen. En hoe ontzettend waardevol en bijzonder is dat 🙂 Daar mag je echt heel erg trots op zijn. Ik vind het ook echt een mooi en lief compliment dat je echt iets hebt aan mijn reacties op jouw comments op mijn blog. Ik hoop dat je nog heel veel mensen kunt inspireren met jouw verhaal en dat je de gedachte dat jij helemaal oké bent zoals je bent echt nooit meer loslaat ❤

 11. Anna 9 september 2017 op 1:21 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, ik kan me hier helemaal in vinden! Zo erg eigenlijk, die ‘adviezen’ van anderen. Niemand vraagt toch om jouw mening? Leef en laat leven denk ik dan maar.

  • Romy 10 september 2017 op 9:16 am - Beantwoord

   Inderdaad! Ik vraag me ook weleens af waarom mensen vaak ongevraagd advies geven waar je eigenlijk niet zo op zit te wachten. Uiteindelijk is iedereen toch het mooist als hij/zij gewoon zichzelf is.

 12. Irene 9 september 2017 op 6:40 pm - Beantwoord

  Dit is echt een prachtig artikel Romy! Vooral het besef dat je gewoon jezelf moet gelukkig maken in plaats van te proberen andere mensen gelukkig te maken. Ook mooi natuurlijk, maar dan als het niet ten koste gaat van jezelf. Vroeger durfde ik echt mezelf niet zijn, doordat ik in het eerste middelbaar gepest werd. Ondertussen kost het me steeds minder moeite! En dat voelt ook heel fijn.

  • Romy 10 september 2017 op 10:19 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je op de middelbare school bent gepest, maar wat goed dat je nu wel écht jezelf durft te zijn. Dat is zó belangrijk en fijn voor jezelf én anderen 🙂

 13. Charel 9 september 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

  Jij bent jij en wees daar tevreden mee! Neem jezelf zoals je bent en wil je toch iets veranderen ga er dan voor!

 14. Claire 10 september 2017 op 2:24 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel Romy! Ik herken mezelf er erg in omdat ik het soms lastig vond om mezelf te zijn. Maar eigenlijk ben ik door het bloggen steeds zelfverzekerder geworden en meer mijzelf. En natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die duurzaam leven stom of suf vinden of er helemaal niet mee bezig zijn maar ik vind het fijn dat ik ergens voorsta. Ik vind het ook heel bijzonder om mensen te ontmoeten die helemaal hunzelf zijn en ‘schijt’ hebben aan wat anderen van hen vinden. Gelukkig is niet iedereen hetzelfde <3

  • Romy 10 september 2017 op 6:08 pm - Beantwoord

   Wat onwijs goed dat je door het bloggen zelfverzekerder bent geworden en ook meer jezelf durft te zijn. En terecht, want je bent een hartstikke leuke meid 🙂 En duurzaam leven is juist hartstikke hip én belangrijk tegenwoordig.
   Ik vind het zelf ook heel inspirerend om te zien hoe sommige mensen echt helemaal hunzelf durven te zijn, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Iedereen is goed zoals hij is en je daarvan bewust zijn is misschien wel het mooiste wat je voor jezelf kunt doen <3

 15. Sam - singlereadytomingleblog 11 september 2017 op 11:26 pm - Beantwoord

  Het lijkt zo vanzelfsprekend hé, maar ik merk inderdaad elke dag dat het dat niet is… Mooi geschreven!

 16. Maaike 12 september 2017 op 12:44 am - Beantwoord

  Wauw, heel mooi geschreven! <3 Vroeger vond ik het moeilijk en eng om mezelf te zijn. Tegenwoordig gaat me dat beter af en dat bevalt me een stuk beter 🙂

  • Romy 12 september 2017 op 8:09 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je inmiddels wel steeds meer jezelf durft te zijn. Dat is voor jezelf zoveel fijner, maar het maakt je vaak ook echt een mooier mens 🙂

 17. Eva 13 september 2017 op 5:15 pm - Beantwoord

  Heerlijk om dit artikel te lezen, want het doet me realiseren dat ik onbewust erg ben gegroeid in mijn zelfvertrouwen. Vroeger heb ik dmv het gebrek aan zelfvertrouwen erg moeilijk gehad, maar dat kwam omdat ik iets studeerde op school dat eigenlijk niet helemaal was weggelegd voor mij. Nu doe ik waar ik goed in ben én wat ik graag doe. Dat heeft er automatisch tot geleid dat ik het nu ook makkelijker vind mezelf te zijn en te tonen met meer zekerheid.

  • Romy 14 september 2017 op 7:37 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je er door mijn artikel bij stilstaat hoeveel je eigenlijk hebt bereikt qua zelfvertrouwen. Zo te horen heb je echt hele mooie en grote stappen gezet. Wat fijn ook dat je nu wel je plekje hebt gevonden qua studie 🙂

Recente blogs

12 fijne vooruitzichten voor de komende tijd

23 april 2019|Persoonlijk|

Er is niets mooier dan je alvast verheugen op wat komen gaat. Genieten van dingen op het moment zelf is al een feestje, maar hoe fijn is het als je zo'n genietmoment nog eens extra kunt rekken. Zelf kan ik altijd blij worden van fijne plannen. Zelfs weken van tevoren kan ik al genieten van de nodige voorpret. Waar ik me op dit moment zoal op verheug? Onder andere deze 12 dingen!

Een eerste glimp van onze nieuwe keuken (althans, van hoe die wordt!)

22 augustus 2023|Interieur|

We hebben dan misschien nog geen huissleutel én moeten nog even wachten totdat de aannemer klaarstaat om onze toekomstige benedenverdieping onder handen te nemen. In de tussentijd is één ding al wel af: het ontwerp voor onze gloednieuwe keuken. Zelfs al staat de keuken er nog niet, het is bij deze alvast benoemd tot mijn lievelingsplek van het nieuwe huis. We krijgen roze tegeltjes, heel veel opbergplek, een prachtig licht aanrechtblad en ook nog een leuk nisje om een paar plantjes of voorraadpotten op uit te stallen. Een glimp van de échte keuken kan ik je nog niet laten zien. Wel neem ik je graag mee in de eerste ontwerpen, onze keukenkeuzes en de moodboards die we allebei maakten (en die een wereld van verschil bleken).

Een week Zwarte Woud | Mijn (soms letterlijke) vakantie-hoogtepunten

11 juli 2022|Persoonlijk, Op reis|

Wauw, het zit er alweer op! Vandaag zetten we voet op Nederlandse bodem na een week tussen de Duitse heuvels. We reden vele kilometers door de natuur, bewonderden stadjes die ik tot nu toe alleen van Pinterest kende, zetten onze tanden in de lekkerste Kartoffeln (aardappels), deden onze beste pogingen om ons middelbare-school-Duits weer eens af te stoffen en maakten samen herinneringen voor het leven. Omdat herinneringen vasthouden nog beter gaat als ik schrijf, hierbij een kleine terugblik in lijstjesvorm op onze week weg. Dit waren de letterlijke en figuurlijke highlights.