unnamed file 17 9

4 tips voor een tikkeltje minder perfectionisme

 • 16 juni 2017
 • 38 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ben jij net als ik een enorme perfectionist? Zo iemand die teksten wel vijf keer nakijkt op taalfouten? Die maar dingen blijft doorkrassen of toevoegen? Of die zelfs in versie 5 nog verbeterpunten ziet? Dan kunnen we elkaar de hand schudden. Zelf zie ik perfectionisme soms wel als iets positiefs. Je zult als perfectionist bijvoorbeeld niet snel half werk leveren. Maar soms kan perfectionisme wel ietsje minder en is het voor jezelf knap lastig. Daarom geef ik in dit artikel 4 tips om dat perfectionisme een beetje de kop in te drukken.

tips tegen perfectionisme minder perfectionistisch

1. Geef jezelf een deadline

Mijn beste tip voor minder perfectionisme is om jezelf een bepaalde tijdslimiet op te leggen voor wanneer iets af moet zijn. Zelf heb ik namelijk geleerd om minder perfectionistisch te zijn toen ik met hele strakke deadlines scripties redigeerde. Soms was ik pas een kwartier voor de deadline klaar met een scriptie voor de eerste keer nakijken. Tja, dan kun je jezelf geen tweede, derde en vierde nakijkronde veroorloven. Niet alleen kun je vanuit je werk harde deadlines krijgen. Je kunt ze ook (in iets mildere vorm) aan jezelf opleggen. Geef jezelf bijvoorbeeld anderhalf uur voor dat artikel voor je blog en verplicht je dan om het af te ronden. Klaar is klaar.

2. Daag jezelf uit tot imperfectie voor minder perfectionisme

Perfectionisme (een klein beetje) loslaten gaat niet vanzelf. Het brengt ook waarschijnlijk de nodige spanning met zich mee. Probeer daarom soms om jezelf een keer in de zoveel tijd uit te dagen om iets niet perfect te maken. Daarmee bedoel ik niet dat je een keer een opdracht afraffelt of een blogpost vol fouten de wereld in stuurt. Maar neem eens iets heel kleins waarbij het in de ogen van anderen eigenlijk niet uitmaakt hoe perfect het is. Denk aan dingen opschrijven in je agenda. Probeer eens om juist niet op de lijntjes te schrijven of om voortaan los te laten dat je handschrift netjes moet zijn. Als je op meerdere kleine en haalbare manieren de teugels een beetje laat vieren, kan dat je helpen om je perfectionisme ook op andere vlakken wat te minderen.

3. Werk in stappen en vink af wat af is

Nog een tip tegen perfectionisme is om in stappen te werken. Daarmee bedoel ik dat je voor jezelf een stappenplan opstelt dat je volgt om iets af te ronden. Aan elke stap kun je weer een bepaalde tijdslimiet koppelen. Gun jezelf bijvoorbeeld 5 minuten om een concept te maken en 5 minuten om de juiste foto te maken. Probeer om jezelf er na elke stap van te weerhouden om een eerdere stap opnieuw te doen. Hierbij kan het ook helpen om van tevoren een korte checklist voor jezelf op te stellen. Waar moet een blogartikel, een tekst of wat voor project dan ook in jouw ogen aan voldoen? Zet vinkjes als je een punt van de checklist hebt afgerond. Probeer na het vinkje niet meer naar die taak terug te gaan, maar zet er letterlijk een punt achter.

4. Praat tegen jezelf zoals tegen iemand anders

Een laatste tip voor minder perfectionisme is om jouw werk of jouw situatie eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Hoe zou jij als buitenstaander aankijken tegen wat je hebt gedaan? Zou je zeggen dat het beter kan? Of zou je jezelf al een schouderklopje geven omdat je het best oké hebt aangepakt? Waarschijnlijk zou je de lat in ieder geval een stuk lager leggen. Probeer eens objectief te kijken naar je blogartikel, die lastige opdracht of welke taak dan ook. Probeer je gedachten te filteren en alleen toe te laten wat objectief beschrijft wat jij hebt gedaan. Probeer daarop te concentreren en je zult merken dat je eigenlijk al een goed resultaat hebt geleverd, ook al is het in jouw ogen misschien niet perfect.

Bekijk ook mijn tips van een lefwijfcoach om perfectionisme te overwinnen.

Heb jij weleens last van perfectionisme?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Nesrin 16 juni 2017 op 7:13 am - Beantwoord

  Ik ben geen perfectionist maar als ik eenmaal een doel in mijn hoofd heb dan ga ik er met de volle 100% voor. Ik heb geen moeite met foutjes van een ander of die van mezelf 😉

  • Romy 16 juni 2017 op 10:19 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je niet heel perfectionistisch bent, maar wel volledig voor je doel gaat. Op die manier bereik je wat je wilt bereiken, zonder jezelf met angst voor fouten in de weg te zitten 🙂

 2. Darina 16 juni 2017 op 7:20 am - Beantwoord

  Ik had vroeger best last van perfectionisme en ik er “last” van kreeg. Nu kan ik het meer loslaten en zie ik dat dingen ook wel goed gaan.

 3. marije 16 juni 2017 op 7:32 am - Beantwoord

  Mijn perfectionisme heeft er voor gezorgd dat ik met een burn out thuis ben komen te zitten. Sindsdien heb ik geleerd om steeds meer los te laten.

 4. Sylvia 16 juni 2017 op 7:39 am - Beantwoord

  Ik probeer wel altijd alles zo goed mogelijk doen (binnen mijn kunnen) perfectionistisch nee . Sommige dingen lukken gewoonweg niet haha neem bijvoorbeeld mijn spelling. Dit blijft een enorm zwak punt.

 5. Larissa 16 juni 2017 op 8:01 am - Beantwoord

  Wat een herkenbaar artikel! Ik ben best wel perfectionistisch, al heb ik lang gedacht van niet. Pas tijdens het bloggen en mijn scriptie had ik door hoe erg ik was. Op een gegeven moment neem ik mij voor dat het gewoon goed is. Een ander zal vast minder kritisch naar mijn stukken kijken. Al is een scriptie dan de uitzondering op de regel natuurlijk.
  Wel goede tips in ieder geval! Vooral het uitdagen tot imperfectie. Ga ik maar eens proberen.

  • Romy 16 juni 2017 op 10:19 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je je perfectionisme iets meer los hebt kunnen laten. En inderdaad, vaak valt het dan best mee met dat dingen ‘fout’ gaan.

  • Romy 16 juni 2017 op 10:20 pm - Beantwoord

   Oh jeetje, wat ontzettend heftig om te horen van je burn-out! Ik kan me voorstellen dat dat je dan wel even flink dwingt om aan je perfectionisme te werken. Goed om te horen dat je het nu iets meer los kunt laten.

  • Romy 16 juni 2017 op 10:21 pm - Beantwoord

   Juist mooi om te horen dat je er vrede mee hebt dat niet alles perfect gaat, maar toch je best doet om het zo goed mogelijk te doen. Dat is uiteindelijk het belangrijkste 🙂 En ik moet zeggen dat ik er echt nooit iets van heb gemerkt dat je spelling niet goed zou zijn! 🙂

  • Romy 16 juni 2017 op 10:22 pm - Beantwoord

   Bloggen en een scriptie zijn inderdaad twee dingen waarbij perfectionisme wel echt komt bovendrijven. Mooi om te horen dat je voor jezelf in ieder geval na een tijdje bepaalt dat het goed genoeg is. Dat is een van de beste dingen om je perfectionisme een beetje te beperken. Leuk om te horen dat je jezelf ook eens wilt uitdagen tot imperfectie. Best lastig, maar het kan heel waardevol zijn 🙂

 6. Neverdullmoments 16 juni 2017 op 8:23 am - Beantwoord

  Ik heb wel eens gehoord dat perfectionisme je grootste vijand kan zijn (of iets in die trant). Het kan je zwaar ongelukkig maken! Dat is best een heftige uitspraak, maar heeft me wel aan het denken gezet. Ik denk wel dat als je het beseft en wanneer je jouw tips toepast, je het kan ombuigen naar iets goeds! Zelf ben ik niet zo perfectionistisch, dat had ik in het begin van mijn studie wel en dat was zwaar stressen. Loslaten is zo heerlijk! Komt ook deels door de blog, het levert ook weer leuke situaties op als je wat minder perfectionistisch bent. Op de werkvloer: grappige impulsieve improvisaties als ik een keer die les wat minder goed heb voorbereid. Qua anekdotes vind ik het wel belangrijk dat de timing van de clou goed overkomt, maar meestal is de eerste versie die ik opschrijf meteen goed. (Vind ik dan hè, als niet perfectionist) 😉

  • Romy 16 juni 2017 op 10:24 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad zo dat sommige mensen door perfectionisme totaal ongelukkig zijn geworden. Als ik de reacties lees, lees ik ook al een paar keer over een burn-out door perfectionisme. Echt heftig! Mooi om te horen dat jij juist hebt geleerd om je perfectionisme los te laten en daardoor ook des te meer van leuke dingen kunt genieten. En inderdaad, als docent heeft het ook zo zijn goede kanten om soms een ‘foutje’ te maken 🙂 IK vind dat de clou van je anekdote altijd hartstikke goed overkomt. In mijn ogen perfect hoor, zeg ik als perfectionist 😉

 7. Ayla 16 juni 2017 op 8:46 am - Beantwoord

  Niet op de lijntjes schrijven?! Ik krijg geloof een beetje rode vlekken van dat idee! Haha! Hoi allemaal, ik ben Ayla en ik ben een perfectionist. “Hoi Ayla, welkom in de hulpgroep”
  Ik kan me wel erg goed vinden in je laatste tip, hier hadden we het van de week op werk over. Iemand had geleerd om je inner critic/perfectionist een naam te geven, de mijne is Annelies. Dan zeg ik “Nou bedankt voor je input Annelies, maar eigenlijk vind ik deze mail wél goed genoeg om de wereld in te sturen, ik hoef hem niet nog een keer na te kijken”. En dan is mijn inner Annelies even uitgepraat. Het werkt zo goed, omdat je dan het gevoel hebt dat iemand anders zo perfectionistisch is en je dat makkelijker kan afkeuren dan wanneer je het ‘gewoon zelf’ bent.

  • Yanine 16 juni 2017 op 4:37 pm - Beantwoord

   Hoi Ayla, dat vind ik echt een heel grappig maar ook erg goed idee om te doen! Groetjes

 8. Josephine 16 juni 2017 op 8:51 am - Beantwoord

  Yup, ik ben zeker perfectionistisch! Maar in de loop der jaren ben ik door omstandigheden wel wat milder geworden. Een deadline instellen vind ik zelf de beste tip.

 9. Oui Nathalie 16 juni 2017 op 8:52 am - Beantwoord

  Ik kan heeel perfectionistisch zijn maar het moet ook wel weer snel af haha! Heb altijd weinig geduld.
  Met deadlines werken vind ik daarintegen heel moeilijk.
  Vaak ga ik het dan af raffelen.

  Liefs, Nathalie

 10. Danique 16 juni 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Ik ben ook echt enorm perfectionistisch. Het lijkt me wel heel erg lastig om hier in te minderen. Deadlines maken me niet heel erg bang, vaak heb ik opdrachten al vlak voor de deadline af, laat ik ze controleren door bijvoorbeeld mijn ouders en dan lever ik de boel ook wel in. Op een gegeven moment is het inderdaad ook gewoon klaar.

  • Romy 16 juni 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een goede tip om je perfectionisme als een soort persoon te behandelen en zo de mond te snoeren. En je hebt helemaal gelijk: soms moeten we ook gewoon die perfectionist even stil laten staan en verdergaan. Een naam bedenken voor je innerlijke criticus of perfectionisme vind ik echt een goed idee. Die ga ik onthouden 🙂

  • Romy 16 juni 2017 op 10:26 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je perfectionisme in de loop der jaren wel iets minder is geworden! Perfectionisme kan iets heel positiefs zijn, maar het is fijner als het perfectionistische ‘stemmetje’ in je hoofd een beetje milder is 🙂

  • Romy 16 juni 2017 op 10:27 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat deadlines voor de een goed werken en voor de ander juist niet. Zeker als je ongeduldig bent kan zo’n deadline best vervelend zijn en het lastig maken om iets goed gedaan te krijgen.

  • Romy 16 juni 2017 op 10:28 pm - Beantwoord

   Zo te horen ben je al wel goed op weg om je perfectionisme iets minder heftig te maken, in ieder geval als er een deadline is. Het is al zo mooi als je voor jezelf na een tijdje kunt zeggen “Nu is het klaar!”.

 11. Sandra 16 juni 2017 op 9:31 am - Beantwoord

  Oooh ja, ik ben echt een perfectionist in hart en nieren. Zelfs zo erg dat ik ooit eens van mijn toemalige therapeute werd gedwongen (of nouja, gewoon aangedrongen tot haha) om imperfecte dingen te doen. Dus inderdaad iets afraffelen bijvoorbeeld of iets niet netjes te doen. Daar heb ik toen wel veel van geleerd! Dat merk ik nu vooral met bloggen. Ik heb echt nog wel vaak de perfectionistische neigingen hoor, maar dan ineens besef ik me dat ik niet zo precies moet zijn want dat sloopt jezelf écht. Goede tips Romy! Alle 4 de tips vind ik goed bedacht. 🙂

  • Romy 16 juni 2017 op 10:30 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je met je therapeut zo met het perfectionisme aan de slag bent gegaan en dat lijkt me een lastige, maar wel hele goede opdracht om er tegenin te gaan 🙂 Fijn om te horen dat je in ieder geval het besef hebt gekregen dat perfect niet altijd hoeft en dat die drang jezelf vaak geen goed doet. Met bloggen is perfectionisme weleens een dingetje, maar ik merk dat ik het ook steeds meer los kan laten.

 12. Kimberly 16 juni 2017 op 10:03 am - Beantwoord

  Ik ben ook ontzettend perfectionistisch en kan er soms wel een beetje gek van worden als ik voor de 3de keer iets check. Ik ga eens proberen in stappen te werken en deze af te vinken, hopelijk werkt dat een beetje bij me haha! Ik vind dat je in ieder geval fijne tips hebt gegeven!

 13. Loes 16 juni 2017 op 10:10 am - Beantwoord

  Perfectionisme kan inderdaad zo slopend zijn voor jezelf soms.. Ik probeer vooral altijd te stoppen met vergelijken en niet in te vullen wat andere mensen denken. Dat helpt wel gelukkig! Maar soms is het nog wel een valkuil.

 14. Charel 16 juni 2017 op 2:16 pm - Beantwoord

  Fijn artikel! Het is soms zo lastig om perfectionistisch te zijn haha!

 15. Nikita 16 juni 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

  Perfectionisme, het is denk ik gewoon het begin van al mijn stress. En ik probeer dat af en toe los te laten, hier en daar lukt dat ook wel. Soms ook niet, maar dat is oke. Het is zoveel leuker om niet alles perfect te willen doen want je bent zoveel relaxter. Goed artikel! Leerzaam ook, want perfectionisme kan je leven echt kapot maken als je er teveel van probeert toe te passen…

 16. Joanne 16 juni 2017 op 8:48 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar, en meteen ook goede bruikbare tips! Ik probeer vooral nummer 4 steeds vaker toe te passen. Helpt echt!

 17. Sara | MevrouwMiauw 16 juni 2017 op 9:32 pm - Beantwoord

  Ik weet eigenlijk niet of ik een perfectionist ben. Soms zeggen mensen tegen me dat ik heel perfectionistisch ben, maar soms vind ik van mezelf dat ik dat juist helemaal niet ben. Het zit er een beetje tussenin dus.. 🙂 Op zich is er niets mis met perfectionisme en het beste uit jezelf naar boven willen halen zolang je het maar los kunt laten wanneer dat nodig is. Denk ik dan..

  • Romy 16 juni 2017 op 10:31 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Hopelijk heb je iets aan het afvinken en kun je daarmee je perfectionisme in ieder geval een beetje minderen 🙂 Het is inderdaad soms om gek van te worden als je jezelf dwingt om een zoveelste versie van een opdracht te maken. Het zou zo fijn zijn voor jezelf als je het een beetje meer kunt loslaten.

 18. Marsha 16 juni 2017 op 11:11 pm - Beantwoord

  Ahh..dit kan ik zo goed gebruiken! Ik word soms echt gek van mezelf. Vooral met tekenen, dan wil ik het gewoon “perfect” hebben en dat lukt dan niet. Heel frustrerend.

  • Romy 17 juni 2017 op 9:26 am - Beantwoord

   Ja, lastig is dat hè, als je zo graag iets perfect wilt hebben en dan een tikkeltje gefrustreerd raakt dat het niet lukt. Hopelijk kun je het langzaamaan een beetje proberen los te laten.

 19. Claire 17 juni 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Wat een goeie tips! Ik zie mezelf niet als perfectionist, maar vind het wel belangrijk dat wat ik oplever van goede kwaliteit is. Of dat nou gaat om een blogpost, foto of iets werkgerelateerd. Pfoe, wanneer ben je eigenlijk perfectionist? Je eerste tip over het stellen van een deadline vind ik een hele fijne trouwens. Dat doe ik zelf ook heel vaak.

  • Romy 17 juni 2017 op 10:41 pm - Beantwoord

   Het is ook best lastig eigenlijk om te zeggen of je perfectionistisch bent of niet. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die werk afraffelen, maar je bent nog niet meteen een perfectionist als je je werk graag goed verzorgt. Lastig inderdaad! 😉 Fijn dat deadlines jou ook helpen! Ik vind dat zelf ook zo prettig werken.

 20. Kreanimo 17 juni 2017 op 9:21 pm - Beantwoord

  Wel, daar ben ik nu dus wel goed in…. Niet perfect is ook goed! 😉

  Wel goede tips voor de perfectionisten onder ons!

  • Romy 17 juni 2017 op 10:52 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij juist niet zoveel last hebt van perfectionisme! 🙂

Recente blogs

Geleefd worden? 11 schrijfopdrachten die je helpen aan meer rust (+ Correctbook-winactie!)

23 februari 2022|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Heb jij soms het gevoel geleefd te worden? De wasmand puilt alweer uit voordat je de vorige was ook maar hebt weggewerkt. Je inbox overstroomt voortdurend. En continu willen mensen iets van je, waardoor je hoofd - net als de wasmand en je mailbox - voller en voller wordt. Stop! Voor mij is er één ding waar ik niet zonder kan om van dat gevoel af te komen: mijn notitieboekje. Schrijven helpt! Daarom deel ik 11 schrijfopdrachten waarmee je meer rust en regie kunt ervaren. Oh ja, en ik heb een leuke Correctbook-winactie!

15x overbodige ballast die ik uit mijn rugzak heb getild (of wil tillen)

10 september 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Ongemerkt kun je heel wat kilo’s aan ballast meezeulen op een dag. Dan heb ik het niet over de zware tas vol weekboodschappen of de stenen voor het nieuwe tuinpad. Ook je spreekwoordelijke rugzakje kan aardig vol raken met emoties, moetjes, onnodig leed en andere overbodige meuk die zich in je hersenen of agenda heeft gewurmd. Dit zijn 15 soorten ballast die ik met plezier uit mijn stampvolle rugzak heb gegooid (of er voorzichtig uit aan het gooien ben).