unnamed file 10 7

Meer rust in je hoofd? Dit zijn 4 tips die je helpen!

 • 10 mei 2017
 • 44 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

De afgelopen maanden bestonden mijn dagen vooral uit doorgaan en keihard doordraven. Werken, solliciteren, bloggen en al die ballen vooral heel goed in de lucht houden. Maar sinds mijn goede nieuws dat ik een baan heb, krijg ik eindelijk een soort rust. Ik heb twee weken vrij en wat voelt dat raar. Op mijn eerste vrije middag overviel me een vreemd gevoel: “Wauw, nu heb ik zóveel tijd!”. Ik kan inmiddels zeggen dat het zo fijn voelt om nu eens echt rust in mijn hoofd te krijgen. Dat gevoel gun ik jou ook. Maar rust in je hoofd, hoe krijg je dat voor elkaar? Dit zijn 4 tips die mij helpen.

even stilstaan hoe doe je dat

1. Maak tijd vrij voor jezelf

Hier spreekt een bezig bijtje van de eerste plank uit ervaring. Ik weet hoe het is als je het gevoel hebt altijd dingen te moeten van jezelf. Maar ook mij lukt het nu om een beetje rust te creëren. Het geheim van rust pakken is volgens mij dat je er tijd voor vrijmaakt in plaats van af te wachten totdat het moment zich aandient. En geloof me, zelfs op drukke dagen is er echt een moment vrij om het even rustig aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld al een moment pakken als je in de trein zit naar je werk of in bed voordat je gaat slapen. Plan bijvoorbeeld elke week een avond vrij. Gewoon een kruis in je agenda. Klap je laptop dicht en pak een boek of kijk een leuke tv-serie. Je hebt het verdiend om een beetje tijd voor jezelf te hebben. Nog niet overtuigd? Wees je er dan van bewust hoe belangrijk ontspanning eigenlijk is. Juist een moment van rust komt je productiviteit en creativiteit vaak ten goede.

2. Focus je op een taak tegelijk

Mijn eigen grootste valkuil is om soms wel 10 dingen tegelijk te willen doen. Het gevolg is dat ik dan van alles door elkaar heb lopen, waardoor mijn hoofd een grote chaos wordt. Niet bepaald handig voor rust in mijn hoofd! De laatste tijd probeer ik daarom wat meer focus aan te brengen in mijn leven. Voor elke taak plan ik één moment in en daarna ga ik weer met een andere taak aan de slag. Hoewel het nog niet altijd lukt, merk ik wel dat het me helpt als ik mijn aandacht focus op één taak. Juist door mijn inbox even vol te laten en de notificaties te laten voor wat ze zijn, krijg je al iets meer rust. Heb je een hele waslijst aan taken? Begin dan met de vervelendste of met de kleinste taak. Daardoor slinkt je to do list sneller of blijven alleen de minder vervelende taken over.

3. Stel prioriteiten en zeg nee

Rust in je hoofd zul je niet krijgen als je een ellenlange to do list hebt. Je kunt dan nog zo hard werken en je kunt nog zo hard focussen op één taak, maar die te lange lijst zal te lang blijven. Probeer daarom eens het aantal dingen waaraan je moet werken te beperken. Stel een lijst op met alles wat je in een week moet doen en zet eens naast elk punt op de lijst hoe belangrijk het voor je is. Wil je bijvoorbeeld naast je baan elke dag bloggen én actief zijn op social media én de mooiste foto’s maken? Helaas zitten er maar 24 uur in een dag en breng je ook nog een aantal uur slapend door. Kies dan eens een paar taken uit die voor jou belangrijk zijn en geef die de prioriteit. Komt er dan iets nieuws op je pad waar je eigenlijk de tijd en energie niet voor hebt? Zeg dan eens – hoe moeilijk ook – NEE (bijvoorbeeld tegen deze dingen). Je kunt niet alles tegelijk doen en het is goed om daar zelf je grenzen in aan te geven.

4. Onderneem soms iets waar je niet bij hoeft na te denken

De hele dag ondernemen we van alles en nog wat waar we bij moeten nadenken. Dat is natuurlijk hard nodig, maar het kost ook vaak veel energie om je hersenen continu ‘aan’ te hebben staan. Daarom kan het je iets meer rust in je hoofd geven als je eens iets onderneemt waarbij je je hoofd juist niet hoeft te gebruiken. Eerder schreef ik dit artikel over hoe je mindful kunt zijn op een niet zweverige manier. Lees bijvoorbeeld een tijdschrift of boek, maak een lange wandeling of doe iets creatiefs. Het werkt bij mij vaak om je gedachten even te verzetten en om meer rust te krijgen als ik mijn hoofd niet continu gebruik. Probeer je gedachten even helemaal op die ene niet-nadenk-activiteit te richten. Dat kan je helpen om je hoofd leeg te maken.

Gun jij jezelf weleens rust in je hoofd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 10 mei 2017 op 6:18 am - Beantwoord

  Soms nee zeggen en jezelf tijd gunnen is wat mij betreft echt de belangrijkste tip om jezelf rust in je hoofd te gunnen. Tenminste bij mij helpt dat echt.

 2. Darina 10 mei 2017 op 6:58 am - Beantwoord

  Nee zeggen en focussen op een ding zijn dingen die ik de laatste tijd meer doe. Ook mezelf meer tijd gunnen, ik krijg er ook altijd inspiratie van

 3. Sylvia 10 mei 2017 op 8:22 am - Beantwoord

  Nee zeggen. Is een puntje waar ik op dit moment mee aan het werk ben en dan vooral om het ook te zeggen zonder die eeuwige uitleg. Nee Is gewoon neem haha.

  • Romy 10 mei 2017 op 6:35 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk! Nee zeggen hoeft eigenlijk niet altijd met uitleg gepaard te gaan. Wat goed dat je daarmee aan de slag bent gegaan!

 4. Nesrin 10 mei 2017 op 8:29 am - Beantwoord

  True! Af en toe het brein op 0,0 zetten (voor zo ver dit kan dan) is heerlijk, het lukt mij aardig met een slappe film of serie 😉

 5. Josephine 10 mei 2017 op 8:44 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk, rust pakken is heel belangrijk. Voor mij helpen ook lange lijstjes dan juist wel; je kunt ze namelijk ook wegleggen. Juist als de ideeën in mijn hoofd blijven dwalen (dit moet ik onthouden, dat moet ik onthouden) wordt het in mijn hoofd zo druk. Ideeën opschrijven is dan een goed idee.

 6. Nathalie 10 mei 2017 op 9:00 am - Beantwoord

  Nee zeggen kan ik heel lastig vinden maar toch moet ik t mijzelf aan gaan leren! Fijne tips:)

 7. Sija 10 mei 2017 op 9:06 am - Beantwoord

  Focussen op één taak is echt een goede tip. Wanneer je zoveel dingen tegelijk doet is het onmogelijk om je gedachten rustig te houden, haha! Voordat ik dit deed vond ik multitasken super handig maar veel rust brengt het niet. Ik merk nu dat het veel productiever is om aan één ding te werken in plaats van 100 dingen tegelijk.

 8. Jenn 10 mei 2017 op 9:46 am - Beantwoord

  Heerlijk! Ik ga graag wandelen of hardlopen om mijn hoofd leeg te maken, maar een film waar je niet over na hoeft te denken helpt ook!

 9. Johanne 10 mei 2017 op 10:34 am - Beantwoord

  Belangrijke punten. Ik heb net als jij last van altijd dingen moeten en die dingen dan ook nog eens tegelijkertijd moeten doen. Vooral de laatste tijd vind ik het heel moeilijk om echt compleet te ontspannen. Enerzijds vind ik het niet erg, omdat ik weet waarvoor ik het doe, maar aan de andere kant is een dagje rust ook heel fijn. Zondag was gelukkig zo’n dag. Nauwelijks op mijn telefoon gekeken, genoten van het zonnetje, mijn familie en lekker eten. Dan kom ik toch even goed tot rust!

  En wat heerlijk dat je eindelijk even wat rust hebt gevonden. Kan me voorstellen dat je dat jezelf de afgelopen weken niet gunde!

  • Romy 10 mei 2017 op 6:36 pm - Beantwoord

   Luchtige films en series werken inderdaad altijd goed! Ik vind het ook lastig om mijn hersenen helemaal uit te zetten, maar iets simpels doen is altijd helpend daarbij 🙂

  • Romy 10 mei 2017 op 6:38 pm - Beantwoord

   Op die manier klinken lange lijstjes inderdaad nog best handig en rustgevend! Goed punt! Zo had ik er nog niet bij stilgestaan 🙂

  • Romy 10 mei 2017 op 6:39 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je je daar zo van bewust bent geworden! Ik dacht ook altijd dat multitasken alles was, maar dat werkt bij mij ook niet altijd even productief 😉 Het is zoveel handiger om eerst het ene ding af te ronden en daarna met het volgende verder te gaan.

  • Romy 10 mei 2017 op 6:40 pm - Beantwoord

   Wat vervelend dat je ook zoveel last hebt van dat gevoel van alles te moeten. Ik vind werken ook altijd op zich wel fijn, maar toch miste ik de laatste tijd weleens de dagen met rust. Het is fijn dat ik dat nu wat meer heb. Wat goed dat je zondag echt een rustdag hebt gehad en lekker hebt genoten 🙂

 10. Dinja 10 mei 2017 op 11:05 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik krijg ook meer rust in mijn hoofd door een soort dagplanning te maken. Ik schrijf een dag van tevoren op wat ik moet doen en daarbij ben ik niet zo heel erg streng. Als ik een paar punten van dat lijstje heb afgewerkt ben ik al tevreden 🙂

  • Romy 10 mei 2017 op 6:41 pm - Beantwoord

   Een lijstje is inderdaad ook altijd handig! Ik kan me voorstellen dat zo’n planning ook veel rust geeft in je hoofd. En dat gevoel als je iets kunt afvinken, is zó fijn 🙂

 11. Loes 10 mei 2017 op 11:21 am - Beantwoord

  Goede tips! Het wil bij mij ook wel eens een chaos worden als ik veel te doen heb. Het werkt voor mij het allerbeste om alles gewoon even op te schrijven, zelfs alle kleine taakjes. Dan is alles al weer een stuk overzichtelijker en kan ik het taak voor taak aanpakken!

  • Romy 10 mei 2017 op 6:42 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat zo’n lijstje je dan echt kan helpen! Het is fijn om op die manier een beetje overzicht te hebben en dat scheelt ook weer de nodige chaos in je hoofd 🙂

 12. Anouk 10 mei 2017 op 11:31 am - Beantwoord

  Nee zeggen is echt iets waar ik heel slecht in ben, met als gevolg dat ik dan weer veel te veel wil doen en super gestresst raak. Dat is echt een goed punt waar ik nog aan wil werken om meer rust te krijgen.

  • Romy 10 mei 2017 op 6:43 pm - Beantwoord

   Wat lastig dat je zoveel moeite hebt met nee zeggen. Ik vind dat ook altijd wel een dingetje helaas. Goed dat je je er in ieder geval van bewust bent en er ook echt mee aan de slag wilt gaan!

 13. Annemarie 10 mei 2017 op 12:02 pm - Beantwoord

  Fijne tips!! Onderweg een momentje voor mezelf pakken doe ik ook vaak. Als ik in de auto zit lekker even de muziek aan en meezingen, of als ik op de fiets zit bewust genieten van het zonlicht, de wind en het gevoel van de buitenlucht op mijn gezicht. Ik word daar heel rustig van. En hoe druk je leven ook is, je hebt altijd wel momentjes dat je onderweg bent.
  Je doelen in stukjes hakken vind ik ook erg fijn. Dat maakt dat alles overzichtelijk en behapbaar blijft.

  • Romy 10 mei 2017 op 6:44 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je echt een moment voor jezelf kunt pakken door bijvoorbeeld onderweg naar fijne muziek te luisteren. Dat kan inderdaad heerlijk zijn, zeker als het verder druk is. En doelen in stukjes hakken doe ik ook altijd graag 🙂

 14. Maaike 10 mei 2017 op 12:54 pm - Beantwoord

  Goeie tips zeg! Vaak merk ik ook dat na even wat heerlijke tijd voor mezelf, ik er weer veel beter tegen aan kan. Tijd voor mezelf koester ik dan ook enorm. Ik houd zelfs soms de gordijnen dicht en deurbel uit. Er hangt nog net geen bordje met ‘niet storen aub’ aan de deur. Super fijn vind ik dat.

  • Romy 10 mei 2017 op 6:47 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je tijd voor jezelf zo koestert en ook bewust daar tijd voor vrijmaakt. Inderdaad heel waardevol om dan bijvoorbeeld de gordijnen dicht te houden. Op die manier kun je echt helemaal tot rust komen.

 15. Danique 10 mei 2017 op 1:18 pm - Beantwoord

  Dit artikel komt echt als geroepen! Ik moet ook echt mijn rustmomentjes in gaan plannen. Ik wil iedereen tevreden houden, waardoor ik mezelf soms vergeet. Ik ga er aan werken, dankjewel in ieder geval voor de tips!<3

 16. EmilyLotus 10 mei 2017 op 1:51 pm - Beantwoord

  Focussen op 1 taak is een hele goede. Ik heb echt een chaotisch hoofd en als ik ergens mee bezig ben, bedenk ik me 100 andere dingen die ik ook nog even moet doen. En dan maak ik niets af natuurlijk. Het kost me moeite om mezelf weer steeds terug te brengen naar die ene taak, maar het werkt wel.

 17. Lianne 10 mei 2017 op 2:24 pm - Beantwoord

  Dit is een heel fijn artikel, want ik merk dat ik weinig rust had nu ik een paar werken veel gewerkt heb en elke keer maar een dag in de week vrij had. Vooral prioriteiten stellen en ‘NEE’ zeggen is soms moeilijk, omdat je toch graag wil helpen om de diensten op te lossen. Maar ik merkte wel dat als ik het deed, het wel opluchtte. En ’s avonds heerlijk tijd vrij maken voor mezelf helpt ook goed. 🙂

 18. Lifeaholic.nl 10 mei 2017 op 3:34 pm - Beantwoord

  Punt vier heb ik de laatste tijd als ik ga sporten. Hoewel ik niet altijd zin heb, kan ik wel meestal al mijn gedachten even verzetten 🙂

 19. Klaske 10 mei 2017 op 4:11 pm - Beantwoord

  Aah, zo waar dit allemaal! Ik ben zo’n persoon die veel te veel doet en ellenlange to do lists heeft. En nee zeggen is ook niet m’n sterkste punt… Tijd om daar wat aan te veranderen. 🙂

  • Romy 10 mei 2017 op 6:49 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Ik herken wel goed wat je zegt; soms heb ik ook de neiging om iedereen om me heen tevreden te willen houden, maar dat kan natuurlijk ook niet. Goed in ieder geval dat je je hiervan bewust bent en ermee aan de slag gaat!

  • Romy 10 mei 2017 op 6:50 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf, hoe moeilijk het ook is met al die afleiding en andere dingen om te doen, toch probeert terug te brengen naar die ene taak. Dat werkt inderdaad echt tegen een chaotisch hoofd heb ik de laatste weken gemerkt. Daarvoor kon ik ook van alles en nog wat door elkaar doen 😉

  • Romy 10 mei 2017 op 6:51 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat die drukke werkweken er even flink inhakken. Wat fijn dat het wel een beetje oplucht om toch nee te zeggen of om prioriteiten te stellen. Dat kan inderdaad zo helpend zijn! En tijd voor jezelf vrijmaken is ook zó belangrijk 🙂 Goed dat je ’s avonds lekker een moment voor jezelf inplant!

  • Romy 10 mei 2017 op 6:53 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar: zo ben ik ook inderdaad! 😉 Maar ook mij is het gelukt om nu meer tijd vrij te maken voor mezelf en meer rust in mijn hoofd te krijgen. Dus ik weet zeker dat je het kan 🙂

 20. Evelyne 10 mei 2017 op 7:41 pm - Beantwoord

  Ik geef toe dat de rust in mijn hoofd de laatste maanden heel ver te zoeken was. Ik doe mijn uiterste best om het wat rustiger te maken in mijn hoofd, maar bepaalde dingen kan ik gewoon niet loslaten. Helaas..

  • Romy 10 mei 2017 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wat naar om dat te horen! Het is ook niet makkelijk om jezelf rust te gunnen als je dat niet gewend bent. Misschien kun je eens proberen om iets meer tijd voor jezelf in te plannen, hoe lastig dat ook is. Bij mij is dat wat echt het meeste heeft geholpen.

 21. Saskia 10 mei 2017 op 9:02 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik ben zeker erg bewust bezig met rust te pakken. Doet me erg goed merk ik.

  • Romy 10 mei 2017 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je er zoveel baat bij hebt om wat meer rust te pakken!

 22. Sara | MevrouwMiauw 10 mei 2017 op 10:38 pm - Beantwoord

  Die “focus je op één taak tegelijk” is voor mij echt een leerpunt. Ik weet dat ik daardoor veel meer rust krijg maar ik vind het zo lastig om niet duizend en één dingen te willen. Too bad!

 23. Maaike 14 mei 2017 op 8:47 pm - Beantwoord

  Deze tips komen voor mij op het juiste moment. Ik heb het de laatste tijd heel druk en ook in mijn hoofd. Fijne tips, thanks voor het delen 🙂

  • Romy 15 mei 2017 op 6:20 pm - Beantwoord

   Graag gedaan 🙂 Wat rot dat je zoveel drukte hebt in je hoofd de laatste tijd! Hopelijk kun je iets met mijn tips.

 24. Wendy (B) 21 mei 2017 op 5:22 am - Beantwoord

  Nee zeggen is moeilijk.
  Ik denk dan van dat ik mijn werk niet kwijt wil.
  Rust in mijn hoofd zou super zijn want dan heb ik een goede nachtrust en dat mis ik nu al lange tijd enorm 🙁

  • Romy 21 mei 2017 op 7:12 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad een goede reden om jezelf af en toe wat rust te gunnen en nee te zeggen. Ik denk ook dat je vaak de beste prestaties levert als je ook zo nu en dan dingen afzegt. Wat vervelend dat je geen goede nachtrust hebt. Hopelijk vind je snel de rust om toch iets beter te slapen ’s nachts.

Recente blogs

Vegan kersentaart met chocola & kruimels (glutenvrij!)

16 juli 2023|Recepten|

Laatst blies ik 30 kaarsjes uit. En dat betekende niet alleen sentimenteel terugblikken op mijn twintigerjaren, maar ook taart eten. Op mijn verjaardag vind ik ontbijten en lunchen met taart extra geoorloofd. Ja toch?! De weken voor mijn verjaardag heb ik allerlei taarten gemaakt om uiteindelijk de beste daarvan te bakken voor mijn verjaardag. Deze vegan kersentaart met chocola kwam als winnaar uit de bus. Het is een heerlijke kruimeltaart met de goddelijke combinatie van kersen en chocola. Weer eens iets anders dan je standaard appel-kruimeltaart en door de chocola lekker zoet! Ik prik er met liefde veel vorkjes van. En ik verklap graag het recept waarmee je deze simpele vegan kersentaart zelf kunt maken om er een vorkje van mee te prikken!