Ben ik de enige die aan het einde van het jaar een beetje sentimenteel wordt? Ik vind het elk jaar weer heel mooi om terug te kijken naar wat er in een jaar tijd is gebeurd. Mijn jaaroverzicht van 2017 en de bijzonderste momenten van dit jaar volgen nog, maar vandaag wil ik graag stilstaan bij mijn ‘levenslessen’. Of nou ja, dat klinkt wel heel zwaar. Laten we het op ‘waardevolle inzichten’ houden! Anyway, dit zijn 5 belangrijke dingen waarvan ik me de afgelopen 12 maanden meer bewust ben geworden. Deze 5 lessen neem ik dan ook graag mee naar het nieuwe jaar!

levenslessen in 2017

Foto gemaakt door Iris Zaagman.

1. Geef je grenzen aan

In het verleden had ik weleens de neiging om mensen over mijn grenzen te laten gaan, terwijl ik me er dan achteraf wel rot over voelde wanneer dat gebeurde. Dit jaar leerde ik meer dan ooit dat ik de enige ben die mijn grenzen kan aangeven. Er zullen altijd mensen zijn die (misschien onbewust) dingen doen die niet goed voelen. Juist daarom is het goed om het duidelijk te maken wanneer iets niet goed voelt, of het nu gaat om vriendschappen, relaties of werk. Natuurlijk kun je niet altijd dingen doen die je leuk vindt en waar je achter staat, maar je belangrijkste principes of emotionele grenzen mag je best beschermen.

Lees ook: 5 redenen om te stoppen met pleasen.

2. Alles begint met een beetje liefde voor jezelf

Zelfliefde vind ik een groot woord, maar ik ben er wel van overtuigd dat mildheid voor jezelf je kan helpen. Dit jaar heb ik geleerd dat het misschien nog wel belangrijker is hoe je naar jezelf kijkt dan hoe anderen naar jou kijken. Anderen kunnen wel iets liefs tegen je zeggen, maar het komt pas aan als je daar ook zelf in gelooft. Andere mensen kunnen je de wereld gunnen, maar het belangrijkste is dat jij het jezelf gunt. Hoewel ik nog wel moeite heb om mezelf voldoende rust te geven, kan ik wel regelmatig milder zijn voor mezelf. Op een dag die tegenzit, lukt het me bijvoorbeeld beter om niet te streng te zijn en mezelf de me-time en afleiding te gunnen die ik nodig heb.

Lees ook: 5 tips om jezelf meer te gunnen en Even niets doen?! 7 tips waarmee dat wél lukt.

3. Geloof in je dromen en geef nooit op

Ik durf wel te zeggen dat 2017 voor mij een van de mooiste jaren is geweest. Met name omdat er in één jaar tijd zo veel is veranderd in positieve zin. Dit jaar heeft me laten zien dat het leven soms mooie verrassingen voor je in petto kan hebben. Als je er maar in gelooft en er hard voor vecht. Begin dit jaar was ik druk aan het solliciteren en leidden teleurstellingen nog weleens tot frustraties. Toch heb ik inmiddels een toffe baan en sinds vorige week ook een promotie en vast contract. Dat had ik in januari allemaal nooit voor mogelijk gehouden. Soms pakt het leven mooier uit dan je denkt. Geef het een kans, blijf geloven en ga voor jouw dromen en doelen. Je komt er wel!

4. De kracht van leuke dingen doen en afleiding

In het verleden bleef ik weleens in negatieve dingen hangen. Inmiddels kan ik mijn gedachten beter sturen en kan ik ook nog genieten op lastige dagen of als iets tegenzit. De oplossing? Afleiding en dingen doen die ik écht leuk vind. Gebeurt er iets vervelends? Zoek iets wat jou wel energie geeft. Natuurlijk zijn je problemen of irritaties dan niet in één keer weg. Maar het kan je wel helpen. Ik heb geleerd dat ik me zelfs op een baaldag nog goed kan voelen als ik daarna een leuke serie kijk, buiten een rondje loop of met een vriendin iets leuks ga doen. Ook mijn blog, mijn werk, fotografie en scrapbooken maken van minder fijne dagen toch iets leuks.

5. Ik ben oké. Jij bent oké.

Misschien is dit wel de belangrijkste levensles uit dit rijtje. Ik ben oké. Natuurlijk ben ik niet perfect. Ik ben weleens onzeker, doe soms iets doms, heb weleens geen flauw idee wat ik moet doen of baal van hoe ik iets heb aangepakt. Maar ondanks al die dingen, durf ik mezelf iets vaker toe te fluisteren dat ik best oké ben. Ik heb toch maar mooie stappen gezet dit jaar, heb meerdere lieve mensen om me heen en kan me gelukkig ook in mijn eentje goed vermaken. Ik ben oké. En ook jij bent helemaal oké. En dat kun je best van jezelf denken zonder arrogant te zijn. ♥

Wat is het belangrijkste inzicht dat jij in 2017 hebt gekregen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 22 december 2017 op 7:26 am - Beantwoord

  Wat een wijze raad! Maar het klopt wel allemaal. En het is fijn om het allemaal weer even te lezen zo vlak voor een nieuw jaar. Mijn inzicht is dat nee zeggen heel bevrijdend kan zijn. Ik heb mij ergens voor afgemeld terwijl ik mij eigenlijk sociaal verplicht voelde wel te gaan. Toch nee gezegd en een keer goed voor mezelf zorgen voelde zo fijn!

  • Romy 23 december 2017 op 9:26 am - Beantwoord

   Wat goed dat je nee hebt gezegd, ondanks dat je de druk voelde om wel te gaan. Het is soms zo belangrijk om ook voor jezelf te kiezen en niet alles aan te gaan. Al is het alleen al om ook wat tijd voor jezelf over te houden 🙂

 2. Lieke 22 december 2017 op 7:42 am - Beantwoord

  Wat een prachtige inzichten Romy! Mijn inzicht is; luister naar je lichaam. Je lichaam is je persoonlijke arts, je therapeut, en geeft aan hoe het met je gaat, geeft signalen af. Negeer die signalen niet, want ze zijn er niet voor niets ?

  • Romy 23 december 2017 op 9:31 am - Beantwoord

   Echt een heel mooi inzicht en dat is zeker waar! Soms geeft je lichaam meer aan dan je eigenlijk denkt en het kan je veel opleveren als je naar die signalen durft te luisteren.

 3. Darina 22 december 2017 op 7:44 am - Beantwoord

  Heel inspirerend geschreven Romy! Wat ik leerde in 2017 is nee zeggen en daardoor mijn eigen grenzen aan ging geven. Dit geeft mij zoveel rust.

 4. Iris 22 december 2017 op 7:56 am - Beantwoord

  Wat een goede inzichten heb je dit jaar gekregen. Ik heb geleerd om ook wat beter mijn grenzen aan te geven. Het is nog steeds lastig, maar het gaat wel steeds beter

  • Romy 23 december 2017 op 9:33 am - Beantwoord

   Dat is zeker een mooi inzicht en ook heel belangrijk! Wat fijn dat je door nee te zeggen meer rust hebt gekregen!

  • Romy 23 december 2017 op 9:33 am - Beantwoord

   Grenzen aangeven is inderdaad niet makkelijk. Bij mij lukt het ook de ene keer beter dan de andere keer 😉 Maar het is al supergoed dat je er iets beter in bent geworden en ermee aan de slag gaat 🙂

 5. Loes 22 december 2017 op 8:04 am - Beantwoord

  Wat heb je mooie dingen geleerd in 2017, heel inspirerend! Vooral dat geloven in jezelf en je dromen, je hebt zulke mooie stappen gemaakt!

  • Romy 23 december 2017 op 9:33 am - Beantwoord

   Ah, dankjewel voor je lieve reactie! ♥

 6. Neverdullmoments 22 december 2017 op 8:44 am - Beantwoord

  Mooi overzicht! Zeer wijze lessen allemaal 🙂 Het wordt inderdaad een stuk prettiger leven als je lief bent voor jezelf en jezelf in bescherming kunt nemen. Sommigen krijgen dat inzicht pas heel laat, anderen nooit? Dus top dat je dat zo aangeeft voor jezelf!

 7. Rianne 22 december 2017 op 8:52 am - Beantwoord

  Wat een hoop wijze lessen! Mijn belangrijkste les dit jaar is dat je niet alleen naar de tegenvallers moet kijken, maar je vooral moet focussen op de leuke dingen en daar op een minder goed moment naartoe proberen te werken. Zo houd je er de moed een beetje in en kan je naar leuke dingen toewerken 🙂

  • Romy 23 december 2017 op 9:35 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik ben ook blij dat het mild zijn steeds iets beter gaat. Natuurlijk zijn er ook momenten waarop het nog een beetje in de soep loopt 😉 Maar het is al heel fijn om dan achteraf te beseffen dat ik het toch iets anders had moeten aanpakken. Dat is in ieder geval stap 1 🙂

  • Romy 23 december 2017 op 9:35 am - Beantwoord

   Wat een prachtige les en die is zeker waar! Juist op minder fijne momenten is het inderdaad heel waardevol om stil te staan bij wat wél leuk en goed is. Dat kan je er op zo’n moment echt doorheen slepen 🙂

 8. Sabine 22 december 2017 op 8:56 am - Beantwoord

  Hey Romy, leuk lijstje en prachtige foto! Ik heb in 2017 vooral geleerd om meer balans in mijn leven te brengen. Niet non stop werken, maar ook wat leuks doen tussendoor etc. ?

  • Romy 23 december 2017 op 9:36 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je hebt geleerd om meer tijd vrij te maken voor leuke dingen naast het werken! Dat is zeker heel belangrijk 🙂 Dat is een van de punten waar ik in 2018 nog graag mee aan de slag wil gaan, hahah 😉

 9. Inge | Monsieur Mango 22 december 2017 op 9:22 am - Beantwoord

  Prachtige lessen! Zelfliefde is inderdaad heel belangrijk en er is een mooi gezegde dat is je pas van iemand anders kan houden als je eerst van jezelf houdt. Ik denk dat dat wel klopt. 🙂 Lief zijn voor mijzelf vind ik erg moeilijk overigens. Blijft interessant waarom de meeste mensen dat zo lastig vinden. Misschien streven we altijd naar een betere versie van onszelf?

 10. marije 22 december 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Hele wijze lessen! Grenzen aangeven en lief zijn voor jezelf waren mijn lessen voor dit jaar.

  • Romy 23 december 2017 op 9:39 am - Beantwoord

   Zeker weten! Het begint allemaal met een beetje lief zijn voor jezelf. Dat maakt het ook makkelijker om de liefde van anderen vervolgens toe te laten. Ik kan me voorstellen dat lief zijn voor jezelf niet makkelijk is. Het is volgens mij ook iets wat heel erg moet groeien in de loop der jaren, ook bij mij nog. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat onze maatschappij ook wel heel erg gericht is op prestaties en op jezelf vergelijken met anderen. Misschien dat dat het zo moeilijk maakt om een beetje mildheid naar jezelf te tonen.

  • Romy 23 december 2017 op 9:39 am - Beantwoord

   Wat een mooie lessen voor het afgelopen jaar!

 11. Iris 22 december 2017 op 10:24 am - Beantwoord

  Wat een mooie inzichten en ben het er helemaal mee eens! Die kritische zelf komt ook zeker nog wel eens om de hoek kijken, maar dit jaar ben ik wel liever geweest voor mijzelf en dat voelde goed. En inderdaad we zijn ook niet allemaal perfect en dat hoeft ook niet. Wat een saaie wereld zou het zijn met alleen maar perfecte mensen. Fijne dag meid!

  • Romy 23 december 2017 op 9:40 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je ook hebt geleerd om liever voor jezelf te zijn en minder naar perfectie te streven. Dat is zo belangrijk. En wat zou die wereld met allemaal perfecte mensen inderdaad saai zijn! 😉
   Fijn weekend!

 12. Sam - singlereadytomingleblog 22 december 2017 op 10:32 am - Beantwoord

  Ik wilde vroeger altijd een groot plan of doel voor ogen hebben. Dit jaar heb ik ingezien dat dat niet altijd per se zo hoeft te zijn en dat het soms ook oké is om het allemaal even niet te weten. Dat er altijd toch weer een moment komt waarop je het wel weer weet. Of niet, maar da’s ook oké 😉

  • Romy 23 december 2017 op 9:41 am - Beantwoord

   Wauw, echt een mooi inzicht! Soms kunnen dingen inderdaad ook zonder plan gewoon goed komen en is het juist fijn en goed om je door je gevoel of intuïtie te laten leiden of even af te wachten. Ik heb ook wel geleerd dat veel dingen uiteindelijk wel op hun pootjes terechtkomen 🙂

 13. Johanne 22 december 2017 op 10:51 am - Beantwoord

  Mooi Romy! Wat fijn dat je tot zoveel mooie inzichten bent gekomen dit jaar. En natuurlijk dat je gewoon van frustratie in januari naar dikke vette promotie in december bent gegaan. Wat een contrast! En ik ben het helemaal eens met je laatste les die ook meteen een belangrijke voor mij is gewest: je bent oké. Niemand is perfect (gelukkig), maar dat is niet erg. Verder heb ik geleerd dat ik meer kan dan ik denk en dat het helemaal niet erg is om het soms ergens NIET mee eens te zijn :).

  • Romy 23 december 2017 op 9:53 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En wat een mooie lessen heb jij ook geleerd het afgelopen jaar! Het is fijn als je jezelf leert accepteren zoals je bent. Juist zonder perfect te zijn, kun je een hartstikke leuk persoon zijn 🙂 En je mening laten weten, ook als die niet strookt met de mening van een ander, is inderdaad ook heel belangrijk. Wat goed dat je ook meer voor die mening uit durfde te komen dit jaar.

 14. Mevrouw Marloes 22 december 2017 op 11:18 am - Beantwoord

  Ik denk dat een van de belangrijkste dingen die ik dit jaar heb geleerd is dat ik minder moet stressen, omdat het toch allemaal wel goedkomt. Meestal krijg ik last van stress als de tentamenweek bijna begint. Ik geef mezelf dan de schuld van dat ik niet ver van tevoren ben begonnen met leren. De tentamens haal ik bijna altijd in één keer, dus die stress mag ook wel minderen 😉 En hoe erg is het nou om een herkansing te hebben?

 15. marleen 22 december 2017 op 1:21 pm - Beantwoord

  Wat een mooie levenslessen! 🙂 En ja, het is écht zo. Ik ben ook echt van mening dat als je positief in het leven staat en dit uitdraagt dat er ook positieve dingen naar jou toe komen! 🙂

 16. Rosita Elise 22 december 2017 op 1:41 pm - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje! Wie positief doet, positief ontmoet. Ik weet niet precies meer hoe die gezegde luid; maar je snapt wat ik bedoel! Op naar een mooi 2018! Fijne feestdagen Romy <3

  • Romy 23 december 2017 op 9:55 am - Beantwoord

   Wat een mooi inzicht en dat is zeker helemaal waar. Hoe eng of moeilijk iets van tevoren ook lijkt, vaak komt het uiteindelijk toch wel goed. Zeker als je weet van jezelf dat het met de tentamens altijd wel goed komt, is het fijn om te beseffen dat je je daar niet altijd zo druk over hoeft te maken.

  • Romy 23 december 2017 op 9:56 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve kerstwens! ♥ Ik wens jou ook hele fijne kerstdagen en een mooi 2018!

 17. Sija 22 december 2017 op 2:38 pm - Beantwoord

  Wat een mooie lessen heb je geleerd Romy! Het is allemaal erg herkenbaar 🙂 Laten we al deze lessen lekker meenemen naar 2018 en er weer wat moois van maken <3 Liefs, Sija

  • Romy 23 december 2017 op 9:57 am - Beantwoord

   Zeker weten! Wat zou het mooi zijn om van 2018 een prachtig jaar te maken met deze levenslessen en hopelijk nog een paar mooie nieuwe inzichten ♥ Liefs!

 18. Anna 22 december 2017 op 3:08 pm - Beantwoord

  Wat een mooie levenslessen, het is inderdaad zo belangrijk om jezelf lief te hebben! Mooi artikel <3

 19. Daniëlle Springer 22 december 2017 op 4:56 pm - Beantwoord

  Wat een mooie woorden! Op naar net zo’n mooi 2018!

 20. Nikita 22 december 2017 op 7:08 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik denk dat het inderdaad belangrijk is om stil te staan wat je in een jaar leerde, want het zijn dingen die je je hele leven kunnen helpen. Zelf heb ik ook net als jij geleerd hoe waardevol zelfliefde is. En dat het oke is om jezelf graag te zien en trots te zijn op jezelf. Maar het allermooiste is dat ik begin 2017 mezelf haatte, en ik nu mezelf een toppersoon vind. En de wereld is zoveel mooier dan. Ik kan ook beter voor mezelf zorgen, maar soms wil dat wel eens minder gaan. Ik wil daar in 2018 ook zeker aan gaan werken.

 21. Jantine 22 december 2017 op 9:28 pm - Beantwoord

  Mooie inzichten. Over sommige heb ik beduidend langer gedaan dan jij ?
  Ik kijk ook wel terug, zo aan het eind van het jaar. Afgelopen jaar was voor mij helaas wat minder…maar dan kan het volgende alleen beter worden, hoop ik toch.
  Groetjes,
  Jantine

  • Romy 23 december 2017 op 10:00 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je geen fijn jaar achter de rug hebt! Ik hoop dat 2018 je meer mooie dingen zal brengen en dat je met de jaarwisseling ook dit minder fijne jaar kunt omwisselen voor een jaar met meer mooie momenten.

  • Jantine 23 december 2017 op 10:21 am - Beantwoord

   Dank je!

 22. Evelyne 22 december 2017 op 9:43 pm - Beantwoord

  Ik wist al langer dat ik kon doorbijten, maar dit jaar heb ik extra hard doorgebeten. Het was een verschrikkelijk zwaar jaar en ik hoop dat 2018 iets draaglijker voor mij word. Dat er dingen gebeuren waardoor het een beter jaar word, zeg maar.

  • Romy 23 december 2017 op 10:00 am - Beantwoord

   Jeetje, wat heftig dat 2017 zo’n zwaar en moeilijk jaar was! Ik hoop ook heel hard dat 2018 je meer goeds zal brengen en dat het een jaar wordt dat je in alle opzichten verrast, in ieder geval ten opzichte van het moeilijke jaar dat je achter de rug hebt.

 23. Hilly 24 december 2017 op 2:40 pm - Beantwoord

  Lessen om mee te nemen naar 2018, ik ga het doen.

 24. Saskia 27 december 2017 op 11:02 am - Beantwoord

  Dit zijn zeker belangrijke levenslessen. Ik vind je foto bij deze post trouwens echt heel erg tof<3
  Wat ik heb geleerd dit jaar? Rust nemen en voor jezelf kiezen is belangrijk. Nee is ook een antwoord en geef positiviteit, dan krijg je dit ook terug 🙂

  • Romy 27 december 2017 op 7:32 pm - Beantwoord

   Wat een mooie en belangrijke levenslessen heb je dit jaar geleerd. Dat zijn zeker belangrijke punten om in de rest van je leven mee te nemen!
   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik vind de foto’s van Iris ook zo mooi geworden. Ben er helemaal blij mee! 🙂

Recente blogs