adviezen niet mee eens

5 goedbedoelde adviezen waar ik het niet mee eens ben

 • 10 september 2020
 • 28 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Goh, weet je wat jij zou moeten doen…?” Het is een opmerking waarbij ik – als dat niet onbeleefd zou zijn – het liefst mijn vingers in mijn oren zou duwen. Eigenwijs als ik ben. Zo zijn er wel meer cliché adviezen waar ik bijzonder weinig mee heb. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar gewoon niet mijn kopje thee. Dit zijn 5 standaard adviezen die ik zelf vooral niet zou opvolgen om gelukkig te zijn.

1. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Van deze oer-Hollandse cliché-uitspraak gaan mijn haren acuut rechtovereind staan. Alsof er een boekje met richtlijnen bestaat voor hoe je je moet gedragen. En alsof jij precies hetzelfde zou moeten doen als je buurvrouw, je beste vriendin en die ene moeder op het schoolplein. Tja, bepaal je dat niet lekker zelf?

Op de middelbare school heb ik dit advies vaak genoeg opgevolgd. Toen voelde “gewoon zijn” als misschien wel het hoogst haalbare dat ik in mijn leven als onzekere puber kon bereiken. Ik weet nog dat ik een keer uitging omdat dat “erbij hoorde”. Gelukkig ben ik inmiddels niet meer van het “gewoon doen”. Tenminste, ik doe vast ook dingen die onder de noemer “gewoon” vallen, maar die doe ik niet bewust omdat ze zo doodnormaal zijn. Veel liever doe ik wat mij gelukkig maakt. Soms dingen die elke “doodgewone” 27-jarige doet, soms misschien dingen die een tikkeltje apart zijn. Als ik er maar blij van word!

2. Bij twijfel, niet doen

Aan bijna alle mooie mijlpalen in mijn leven zijn wel twijfels voorafgegaan. Als ik bij twijfel dingen niet zou doen, dan had ik nu niet mijn eigen appartement gehad, was ik absoluut geen ondernemer geweest en was ik ook nooit mijn eigen blog begonnen. Ook had ik dan heel veel leuke vakanties, spannende uitjes of bijzondere gebeurtenissen nooit meegemaakt. Nee hoor, als ik altijd op mijn twijfelgevoel was afgegaan, was mijn leven bijzonder saai geweest.

Twijfel is best een goed iets als het je ervan weerhoudt om halsoverkop je hele inboedel te verkopen en gedachteloos een B&B in Thailand te beginnen. Maar je altijd laten leiden door twijfel lijkt me geen best idee. De mooiste dingen gebeuren vaak juist als je je twijfel en angst in de ijskast parkeert en er tóch voor gaat.

3. Hup, schouders eronder en gaan

Tuurlijk, ik geef mezelf ook weleens een schop onder mijn kont. Anders zouden mijn hardloopschoenen vast ongebruikt in de kast blijven staan en zou mijn huis een permanente rotzooi zijn. Maar niet in alle gevallen is een schop onder je kont wat je nodig hebt. In sommige situaties is aangeven dat je niet doorgaat juist het sterkste en mooiste wat je kunt doen. Bijvoorbeeld als je stopt met de studie of baan die je niet gelukkig maakt. Als je niet langer doorgaat met een relatie die jou geen energie geeft. Of als je toegeeft dat je het niet langer alleen kunt en om hulp vraagt. Dat is véél krachtiger dan doorgaan met iets wat jou niet gelukkig maakt.

adviezen niet mee eens

4. Zet je er gewoon overheen

Oké, als iemand een dag lang geïrriteerd is over een kwartier vertraging zou deze uitspraak ook uit mijn mond kunnen floepen. Maar over het algemeen is het volgens mij nooit een goed idee om maar te doen alsof iets je niets doet als het tegendeel waar is. Niemand bepaalt wat een opmerking of gebeurtenis met jou doet. Jij mag je er jaren later nog rot over voelen. Het is jouw gevoel. En dat mag er hoe dan ook zijn.

Sommige ervaringen kun je niet zomaar wegblazen alsof ze er niet zijn. Ook als een opmerking veel met je doet, hoef je dat gevoel niet weg te stoppen. Sterker nog, het uitspreken lijkt me een beter idee dan opkroppen.

Natuurlijk zou het mooi zijn als je die dingen ooit los kunt laten. Maar dat is geen kwestie van er “gewoon” overheen stappen. Je mag er alle tijd voor nemen die je nodig hebt en je mag er ook hulp bij vragen. Ja, ook als mensen om je heen denken dat je er met een kort sprintje wel bent.

5. Jouw tijd komt vanzelf wel

Ik geloof zelf enorm in dromen, fantaseren en hopen op mooie dingen. Juist in lastige periodes heb ik daar veel kracht uit gehaald. Maar “vanzelf” zijn die dingen nooit gegaan. Als je op dit moment niet gelukkig bent en dingen wilt veranderen, dan komt die verandering je niet zomaar aanwaaien. Het betekent dat je stappen moet zetten, misschien ook wel om hulp moet vragen, dingen moet laten varen en ook nieuwe spannende dingen moet aangaan.

Ja, dat is soms eng of superrot. Maar juist die spannende weg ernaartoe helpt je steeds een stapje verder naar “jouw tijd”. Want die tijd gaat er inderdaad komen. Alleen niet vanzelf. Maar dat is nu juist het mooie, want de weg ernaartoe is vaak veel waardevoller dan de bestemming.

Of ik daar nou net zelf in een cliché verviel? Ehm, misschien.

In welke cliché uitspraak kun jij je totaal niet vinden?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marloes 10 september 2020 op 8:22 am - Beantwoord

  Hahaha, wat leuk om hier een blogpost over te schrijven! Ik kan me in ieder geval niet in uitspraak 1 herkennen. Ik doe lekker, net als jij, wat ik zelf wil. Mensen moeten mij leuk vinden om wie ik ben, niet om wie ik probeer te zijn zodat ze me leuk vinden. Al denk ik dat dat rond je twintigste makkelijker is dan op de middelbare school. Op de middelbare ben je ook aan het zoeken naar je identiteit en het is wel de tijd om erachter te komen wat je wel en niet fijn vindt om te doen.

  • Romy 20 september 2020 op 11:27 am - Beantwoord

   Klopt! Als tiener op de middelbare school is het sowieso lastiger om je eigen pad te volgen. Dan ben je toch wat gevoeliger voor alle meningen van anderen. Wat dat betreft ben ik wel blij dat ik geen 18 meer ben 😉

 2. Audrey 10 september 2020 op 8:46 am - Beantwoord

  HEEL erg eens met dit lijstje! Zeker met 1 en 3. Ik ben net als jij heel erg allergisch voor mensen die me gaan vertellen dat ik iets zou moeten. De manier waarop je iets zegt kan ZO veel invloed hebben… Maar daar weten we natuurlijk allebei alles van, als tekstschrijvers 😉

 3. Naomi 10 september 2020 op 9:09 am - Beantwoord

  Elke keer dacht ik: zo, herkenbaar! En dat bleef maar zo;). Maar bij twijfel niet doen? Dan zou ik in mijn leven geloof ik nooit wat hebben gedaan, want ik ben nogal een twijfelaar. Geen goed idee dus, wat mij betreft. Ook zo’n goedbedoeld advies: zoek afleiding (beetje hetzelfde als jouw ‘zet je er gewoon overheen’). Afleiding is leuk, maar soms kun je maar beter even doormaken wat je door moet maken.

  • Romy 20 september 2020 op 11:24 am - Beantwoord

   Precies, afleiding is eigenlijk deels wegstoppen wat er is. Natuurlijk kan dat soms goed zijn, zodat je niet de hele dag met iets verdrietigs of moeilijks bezig bent. Maar afleiding is nooit de enige oplossing voor nare dingen.

 4. bychristiana 10 september 2020 op 9:40 am - Beantwoord

  Mooi artikel, vooral punt 4 heb ik wel eens te horen gekregen, alhoewel (gelukkig) niet zo in deze bewoordingen. Vooral voor mijn operatie toen ik die chronische zenuwpijn nog had, zeiden mensen soms wel eens; heb je daar nu nog steeds last van?! Alsof het mijn eigen schuld was. Dat voelde dan echt als een klap in mijn gezicht. En het laatste punt, daar ben ik het ook vurig mee eens. Dingen komen niet vanzelf. Oke, soms misschien wel, maar vaak moet je er hard voor / aan werken om dingen te bereiken.

  • Romy 20 september 2020 op 11:21 am - Beantwoord

   Inderdaad bizar dat mensen zoiets tegen je zeiden, terwijl je er zelf helemaal niets aan kunt doen dat je zo veel pijn hebt. Het is voor jou zelf ook al heel erg pittig natuurlijk. Dan weet je gewoon dat dat geen vrienden/familieleden zijn bij wie je je hart echt kunt luchten.

 5. Ilona Wielinga 10 september 2020 op 10:02 am - Beantwoord

  Een mooi en treffend artikel. Want inderdaad, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, nou ik dacht het niet. Waarom zijn zoals iedereen als je ook jezelf kan zijn. En als ik iets heb geleerd is het dat je niet over je eigen grenzen heen moet gaan, maar je soms juist de tijd moet nemen om even stil te staan.

 6. Meaghan 10 september 2020 op 10:43 am - Beantwoord

  Nummer 1 en 4 vind ik inderdaad soms ook best storende adviezen. Vooral bij vier sluit ik me helemaal aan bij wat jij zegt. Het zijn jouw gevoelens en die mogen er zijn. Waarom zou je je na een paar uur al over iets heen moeten zetten wat impact heeft op jouw leven of gevoelens? Het gevoel mag er inderdaad gewoon zijn, want dat is van jou en ik vind ook dat je dan het recht hebt om alle tijd te nemen die je nodig hebt om iets te verwerken.
  Nummer 3 vind ik zelf vaak een waardevolle. Natuurlijk moet je soms bij twijfel een risico nemen, maar meestal zijn mijn twijfels wel echt terecht en is het vaak geen handige keuze. Die regel van bij twijfel niet doen, werkt voor mij juist weer wel goed, omdat ik anders misschien juist wat impulsief kan reageren!

  • Romy 20 september 2020 op 11:14 am - Beantwoord

   Als ik er zo over nadenk, is “Bij twijfel niet doen” inderdaad in sommige situaties wél een goed advies. Bij het kopen van een huis (of überhaupt van spullen) vind ik dat bijvoorbeeld dan weer wel een goed advies. Maar bij sommige spannende stappen laat ik me dan weer liever niet door twijfel leiden. Anders weet ik dat dat ik veel gave dingen uit angst niet zou doen.

 7. Lianne 10 september 2020 op 4:48 pm - Beantwoord

  Mooie blog! Haha, mijn rij-instructrice zei altijd bij twijfel niet doen, maar in de auto vind ik dat juist wel een goed advies 😉 Voor de rest zou ik ook niet zo zeer iets met dat advies doen. En van die anderen die je noemt zou ik ook de kriebels krijgen, evenals: ‘Het komt wel goed’ of ‘Zo is/hoort het nou eenmaal’. Het is jouw gevoel en jouw leven, en jij bepaalt wat je ermee doet! Gelukkig krijg ik dit soort adviezen niet vaak (meer) 🙂

  • Romy 20 september 2020 op 11:11 am - Beantwoord

   Haha, in de auto is het inderdaad wél slim om bij twijfel dingen niet te doen.
   “Zo is het nu eenmaal” is inderdaad ook een advies waar ik niets mee heb. Je kunt zelf jouw leven vormgeven. En als je iets echt heel erg graag wilt, dan is er altijd een weg uit die zo-is-het-nu-eenmaal-situatie. Gelukkig maar 🙂

 8. Karin 10 september 2020 op 8:33 pm - Beantwoord

  Heel veel herkenbare punten! Maar vooral ook die over ergens mee ophouden… Soms is opgeven nog veel moeilijker dan gewoon maar dom doorsukkelen, waar niemand beter van wordt. Vroeger was ik heel erg van het doorbijten en maar doorgaan, maar als ik er dan op terugkijk heb ik spijt dat ik toen niet heb ingegrepen.

 9. Geke 10 september 2020 op 8:54 pm - Beantwoord

  Op zich kan ik me in alle stelling wel een beetje vinden moet ik bekennen, tenminste, en dat is het grote verschil: als ik het advies aan mezelf mag geven 🙂 Niet altijd natuurlijk, maar soms zit er toch wat waarheid in 😉
  Zoals bij twijfel over een bloesje, dan stuur ik het terug, dat wil zeggen dat ik het echt niet leuk genoeg vind.
  Of gewoon is al gek genoeg, als ik naast mijn schoenen zou gaan lopen, in die context.
  Op die manier dus, maar alleen als advies aan mezelf, niet aan iemand anders, want dan is het wel fout want niet mijn zaken :).

  • Romy 20 september 2020 op 11:07 am - Beantwoord

   Goed punt wel! Inderdaad, sommige adviezen zijn in bepaalde situaties wél een goed idee. En met dingen kopen is het altijd slim om het bij twijfel te laten zitten 🙂

 10. Nikita 10 september 2020 op 10:24 pm - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk met alles wat je aankaart in dit artikel. Vooral over stoppen met wat je ongelukkig maakt. We leven in een maatschappij die zo is van, doorgaan en niet opgeven. Soms is het beter om er een punt achter te zetten en iets anders te doen. Een advies waar ik aan moest denken was dat mensen altijd zeggen van ja, wees dankbaar voor wat je hebt. Natuurlijk ben ik het daarmee eens. Als je een dak boven je hoofd hebt, eten op je bord en mensen om je heen die je steunen dan ben je al een grotere gelukzak dan vele mensen om je heen. Maar soms is een situatie gewoon stom. En dat zie ik nu ook bij mezelf. Ik heb het soms moeilijk nu tussen alle onderzoeken en mijn tocht op zoek naar de diagnose. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn om me heen, maar soms lukt het gewoon eventjes niet. Soms ben ik bang, soms ben ik verdrietig en soms ben ik intens aan het ‘rouwen’ om de dingen die ik niet meer kan. En hoe graag ik ook lach en positief ben en vecht, het hoort erbij. En het is oke.

  • Romy 20 september 2020 op 11:05 am - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk, lieve Nikita! Natuurlijk is het goed om positief te zijn en blijven, maar soms zijn dingen gewoon echt heel lastig en dan is het juist goed als je ook bij die emoties stilstaat. Blijf juist die emoties ook delen. De echt lieve mensen om je heen zullen het juist fijn vinden dat je ook die emoties uitspreekt <3

 11. Zo simpel is dan geluk 11 september 2020 op 9:22 am - Beantwoord

  Dit zijn inderdaad wel echt cliché uitspraken! Soms kunnen ze best van toepassing zijn op een situatie, maar vaak slaan ze inderdaad de plank volledig mis.

 12. Els 11 september 2020 op 7:01 pm - Beantwoord

  Jouw tijd komt vanzelf wel, van deze opmerking gaan echt mijn haren overeind staan. Of als er een deur dicht gaat, gaan er ook weer dieren open. Dat is ook wel, maar soms kun je zo’n uitspraak net te vroeg maken.

  • Romy 19 september 2020 op 11:51 pm - Beantwoord

   Precies! Soms stap je met dat soort uitspraken eigenlijk over iets heen waar een ander juist graag even over wilt praten of wat langer bij stilstaat.

 13. Irene 12 september 2020 op 11:57 am - Beantwoord

  Die van bij twijfel niet doen vind ik soms wel op gaan maar ik vind het belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Ergens voel je wel of iets goed of niet goed voelt en het is belangrijk om daar naar te luisteren. Ik denk ook altijd: bij twijfel over heel grote beslissingen –> niet doen of toch alleszins nog eens over nadenken, bij twijfel over kleintjes –> gewoon wel doen. Tenzij iets dus niet of net heel goed voelt, dan zegt dat genoeg maar je moet er wel naar “durven” luisteren.
  Als mensen snel zeggen van zet je erover of trek het je niet aan, daar krijg ik dus echt kriebels van. Het is altijd gemakkelijk voor een buitenstaander om zoiets te zeggen maar het minimaliseert je gevoelens super hard, alsof het toch allemaal niet zo belangrijk is.

  • Romy 19 september 2020 op 11:48 pm - Beantwoord

   Dat is wel een goede kanttekening inderdaad. Als je over een koophuis twijfelt, zou ik er bijvoorbeeld nooit voor gaan. Maar bij dingen als een nieuw kleurtje op de muur ben ik dan weer iets meer van “Als het goed voelt, gewoon doen. Ondanks twijfel!” 😉
   Helemaal waar wat je zegt over de opmerking “Zet je eroverheen!”. Ik krijg daar ook echt de kriebels van. Met zo’n opmerking doet iemand eigenlijk in één keer de deur dicht om je hart te luchten.

 14. Saskia 12 september 2020 op 12:43 pm - Beantwoord

  Oh nummer 4 gaan mijn nekharen van overeind staan altijd als ik dat hoor. Zo irritant zo van: we wuiven het een beetje weg, stel je niet aan.

 15. Noelle 12 september 2020 op 9:12 pm - Beantwoord

  Wat mooi geschreven! Ben het helemaal met je eens dat het niet altijd gezond is om je schouders eronder te zetten en maar door te gaan. Op sommige momenten heb ik pas ‘opgegeven’ (of eerder losgelaten) toen ik al maanden op mijn laatste procentje energie bezig was en aan alles voelde dat dit niet het juiste voor mij was. Helemaal niet gezond natuurlijk. En zodra ik had losgelaten kwam er iets veel beters op mijn pad. Dat was een mooie levensles 🙂

  • Romy 19 september 2020 op 11:38 pm - Beantwoord

   Precies, je zult altijd zien dat er juist iets moois op je pad komt als je besluit iets minder moois los te laten. Heel bijzonder eigenlijk dat opgeven in dat opzicht soms de mooiste keuze is die je kunt maken voor jezelf.

 16. Anna 16 september 2020 op 9:15 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, en helemaal waar! Voor de uitspraak ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ ben ik echt allergisch, haha. En ‘Bij twijfel niet doen’ gebruik ik alleen bij nieuwe aankopen ;-). Voor de rest waag ik graag een sprongetje.

  • Romy 19 september 2020 op 10:50 pm - Beantwoord

   Haha, precies! Die zin zou ik ook alleen gebruiken om impulsaankopen te voorkomen. Als levensmotto vind ik dingen niet doen bij twijfel meestal geen best idee 😉

 17. Giovanna Jansen 28 september 2020 op 5:29 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! ‘Doe maar gewoon…’ vind ik ook zo’n tenenkrommende en kan je zo beperken in jezelf te kunnen zijn. Je hebt helemaal gelijk, je hoeft alleen ‘gewoon’ te doen als het toevallig zo is dat jij iets doet omdat je het leuk vind en niet omdat het zo hoort.

Recente blogs

10x Wat ik wél leuk vind aan Instagram?

4 december 2018|Lifestyle|

Onlangs werd de documentaire #Followme gelanceerd. Een best wel schokkende documentaire die je een inkijkje geeft in de wondere wereld achter Instagram. Denk aan nepvolgers die je per tienduizenden kunt kopen bij louche bedrijven, comment pods die automatisch reacties achterlaten bij anderen om het bereik van een account te vergroten, en de volg-ontvolgspelletjes waar sommigen een dagtaak aan hebben. Maar gelukkig is dat niet het hele verhaal: Instagram heeft voor mij ook zeker mooie kanten. Laat ik me daar eens op richten. Dit zijn 10 dingen (naast kattenfoto's!) die ik wél leuk vind aan Instagram. 

Oktober 2019 | 30 appels, vele jassen en 1 spannende stap

1 november 2019|Persoonlijk|

De afgelopen maand was een vrolijke opeenstapeling van heel wat leuke momenten. Ik blèrde mee bij mijn eerste concert sinds jaren, ik wijdde mijn oven in voor een eerste bakmaaltijd en ik zette een heel spannende stap op werkgebied. Daarnaast bracht ik een paar uur appelsplukkend door, shopte ik de Duitse drogist wat leger en spendeerde ik uren op zoek naar een winterjas. In dit maandoverzicht praat ik je graag bij over wat ik deze maand allemaal deed.

Inkiekje #12 | Van eettafel naar thuiskantoor voor twee

28 juli 2020|Persoonlijk|

Leuk. Dat was de afgelopen week. Ik deelde een week lang mijn thuiskantoor met mijn vriend en dat beviel gelukkig prima aan beide kanten. Ook Pippa vond de nieuwe huisgenoot prima en genoot van haar dagelijkse taferelen. Ook liet ik me deze week weer eens "kortwieken", kwam de postbode een nieuwe huishoudelijke aankoop langsbrengen en was er even niets meer te zien van mijn eettafel. Welkom in mijn spannende leven! Welkom in een nieuw inkiekje!