1 20

7 goede gewoontes die het leven (nóg) leuker maken

 • 19 juli 2017
 • 44 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Gewoontes hebben we allemaal. Ik ga de deur niet uit zonder 3x te checken of ik alles bij me heb, douche op vaste tijdstippen en loop altijd hetzelfde rondje hard. Allemaal gewoontes (of neurotische tics, het is maar hoe je het noemt!) waar ik niet eens echt bij stil sta. Maar er zijn ook goede gewoontes die je jezelf bewust kunt aanleren om het leven net iets leuker te maken. In dit artikel zet ik 7 van die goede gewoontes voor je op een rijtje, waarvan ik er sommige zelf ook wel kan gebruiken.

1. Deel complimentjes uit

Complimentjes uitdelen kan fijn zijn voor een ander én voor jezelf. Nee, je hoeft niet met complimenten te strooien zoals met pepernoten, maar een complimentje op zijn tijd kan zeker geen kwaad. Zelf zou ik nog wel vaker tegen iemand iets liefs willen zeggen. Al is het maar tegen die ene collega die altijd de leukste outfits draagt. Of tegen die vriendin op wie ik ontzettend trots ben om hoe ze zich door een moeilijke tijd heen slaat. Het kan mijn dag echt opvrolijken als ik zelf iets leuks te horen krijg. Maar ook als ik zoiets tegen een ander zeg, maakt de reactie van diegene me oprecht heel blij.

2. Moment voor jezelf

Heb je weleens de neiging om al je tijd te laten opslokken door studie, werk, huishouden of kinderen? Ik heb zelf de ervaring dat je jezelf een groot plezier kunt doen met een moment voor jezelf. Ook al is het maar een kwartiertje dat je helemaal besteedt op de manier die jij fijn vindt. Of je nu een boek leest, met een maskertje in bad gaat zitten of vroeg je bed in duikt, zo’n beetje me-time kan je dag heel veel leuker maken. Maak er tijd voor vrij in je agenda. Zet dat bingewatchavondje ook gewoon op je to do list. Met prioriteit zelfs! Het is goed om tijd in te plannen helemaal voor jou alleen.

3. Sta even stil bij je dromen

Dit punt klinkt misschien zweverig, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Door mijn blog ben ik zelf veel bewuster geworden van mijn dromen en van mijn bucketlist. Dat kun je zo down to earth maken als je zelf wilt. Ik maak bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een lijstje met dingen die ik nog graag zou willen bereiken op de korte en lange termijn. Ook schrijf ik stappen op die ik op weg naar die dromen wil zetten (oftewel: van dromen naar doen!). Maar je kunt eens een mooi moodboard maken. Doe iets om je dromen niet te vergeten en maak er bijvoorbeeld wekelijks een paar minuten voor vrij.

goede gewoontes leven leuker maken

4. Houd je geluksmomenten bij

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar oh wat kan het fijn zijn om op te schrijven wat je zo leuk vond aan de dag. Kies er een bewust moment voor in de avond en noteer wat jou vandaag een glimlach bezorgde. Heeft iemand iets liefs tegen je gezegd? Smaakte die kaascroissant vandaag beter dan ooit tevoren? Of kreeg je je langverwachte online bestelling met de post? Niet alleen is dat fijn als afsluiter van de dag. Maar op het moment dat je je rot voelt, kun je dat lijstje met geluksmomenten er ook altijd bij pakken om toch een voorzichtige glimlach op je gezicht te toveren.

5. Zoek de buitenlucht op

Zelf ben ik best wel een binnenmens. Mijn vrije tijd steek ik nu eenmaal vooral in hobby’s waarvoor je vaak tussen vier muren zit. Daarom begon ik twee jaar geleden met elke dag een stukje wandelen, fietsen of hardlopen. Er zitten ook heus dagen bij waarop ik mezelf naar buiten moet schoppen, maar altijd kom ik dan weer terug met frisse energie. Voor de bruine tint hoef ik het niet te doen, maar een portie vitamine D en frisse wind door mijn haren is altijd fijn. Ook zie je buiten nog eens dingen gebeuren of kom je misschien mensen tegen om een praatje mee te maken. Een heerlijke afwisseling die mijn dagen echt iets leuker maakt.

6. Breng tijd offline door

Nog zo’n goede gewoonte waar ik onlangs over schreef: minderen met social media. Hoe lastig het soms ook is, ik ben nog steeds blij dat ik social media nu iets vaker links kan laten liggen overdag. Het voelt zoveel fijner om me op het échte leven te kunnen richten dan om steeds naar het leven van anderen te kijken. Je hoeft niet meteen hele dagen zonder social media te doen, maar begin eens met elk uur checken in plaats van om de zoveel minuten. Zet je notificaties uit of leg je mobiel in een lade. Het effect daarvan kan echt groter zijn dan je denkt.

7. Zorg goed voor jezelf

Dit noem ik als laatste, maar is misschien wel de allerbelangrijkste uit het rijtje met goede gewoontes. Goed voor jezelf zorgen. Bijvoorbeeld door voldoende te slapen (actiepuntje voor mezelf!), regelmatig te bewegen en je zorgen uitspreken in plaats van ze op te kroppen. Ook een crèmepje hier en daar kan horen bij goed voor jezelf zorgen. Hoe je je fysiek voelt, heeft vaak direct invloed op hoe het mentaal met je gaat. Juist daarom is het zo belangrijk om je lichaam te geven wat het nodig heeft.

Wat is een goede gewoonte die jij jezelf hebt aangeleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 19 juli 2017 op 7:39 am - Beantwoord

  Complimentjes geven vond ik ook belangrijk. En dat probeer ik ook altijd leuk te formuleren. Dus niet ‘ben je naar de kapper geweest’ maar ‘wat zit je haar leuk, dat staat je goed zeg!’ En nummer zes Is bij mij wel een aandachtspunt. Ik heb trouwens wel eens gehoord dat het heel goed is voor je hersenen om gewoontes te doorbreken. Maar dat past eigenlijk weer totaal niet bij dit artikel 🙂

  • Romy 19 juli 2017 op 10:13 pm - Beantwoord

   Een goede formulering van een compliment kan het ‘m inderdaad echt doen soms! Dan komt een compliment ook écht over als een compliment 🙂 En je hebt zeker gelijk dat gewoontes doorbreken soms juist goed is. Ik heb ook wel de nodige gewoontes waar ik volgens mij best eens van af zou moeten komen om mezelf meer uit te dagen 😉

 2. Danique 19 juli 2017 op 7:41 am - Beantwoord

  Leuk lijstje! Ik ben ook echt een binnenmens. Wel probeer ik om op zo’n dag net zoals jij eventjes een moment te pakken om naar buiten te gaan. Complimenten zijn zeker erg belangrijk en moeten eigenlijk vaker worden uitgedeeld. Ik merk zelf heel erg dat mijn dag hierdoor een erg positieve draai kan krijgen.

  • Romy 19 juli 2017 op 10:14 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook heel bewust dat soort buitenmomentjes pakt! Zeker in de zomer, maar ook in de winter, merk ik dat dat me echt goed doet.

 3. Tineke 19 juli 2017 op 7:45 am - Beantwoord

  Voor mij is het inderdaad heel belangrijk om lekker naar buiten te gaan, even een stuk te fietsen en mijn hoofd leeg te maken. Ik heb voor mijzelf ingesteld dat ik s ochtends en s avonds even blogs lees, blogs schrijf en andere online dingen doe. De rest van de dag probeer ik mijn telefoon en laptop niet aan te raken.
  Liefs

 4. Iris 19 juli 2017 op 7:50 am - Beantwoord

  Leuk lijstje weer. Ideaal om zo aan het begin van desastreus lezen!

 5. Sofie 19 juli 2017 op 7:53 am - Beantwoord

  Ik hou van buiten zitten. Ik sleep dan ook bij goed weer mijn laptop naar buiten om daar lekker te werken, heerlijk! Maar als je een kantoorbaan hebt kan dat natuurlijk niet. Wat goed dat je elke dag toch wandelt of loopt!

  • Sofie 20 juli 2017 op 7:12 am - Beantwoord

   Haha ja, ik heb een laptop die je goed kan lezen buiten, speciaal op gelet ?

 6. Larissa 19 juli 2017 op 8:26 am - Beantwoord

  Wat een leuk lijstje! Ik bedacht me meteen dat ik vandaag weer wat me-time verdien. Dit zijn allemaal dingen die je zo snel vergeet. Ik ga er een aantal inplannen.

 7. Aneta 19 juli 2017 op 8:30 am - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje. Ik heb vooral geleerd om niet meer zo vaak op m’n telefoon te kijken. Maar ook aan het eind van de dag een paar dingen opschrijven die mij deze dag gelukkig hebben gemaakt.

 8. Darina 19 juli 2017 op 8:40 am - Beantwoord

  Een mooi en inspirerend lijstje! Ik was vroeger ook een binnemens, maar heb mezelf naar buiten “geschopt” en sindsdien ben ik ook wel echt een buitenmens geworden. Ik hou heel erg van wandelen en de natuur. En ik zit de laatste tijd minder op social media en dat bevalt ook heel goed!

  • Romy 19 juli 2017 op 10:14 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je op die manier je tijd online hebt beperkt! Ik kan me voorstellen dat dat ook rust geeft in je hoofd en ervoor zorgt dat je meer van dingen in het ‘echte’ leven kunt genieten 🙂

  • Romy 19 juli 2017 op 10:16 pm - Beantwoord

   Oh heerlijk om in de tuin te kunnen werken! Op kantoor wordt dat inderdaad een beetje lastig, haha. Met bloggen zou ik het wel een keer kunnen proberen thuis 🙂 Ik ben bij buiten werken altijd zo bang dat ik het scherm van mijn laptop niet meer kan lezen 😉

  • Romy 19 juli 2017 op 10:16 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat mijn artikel je stimuleerde om weer wat me-time in te plannen! Goed bezig 🙂

  • Romy 19 juli 2017 op 10:17 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je van een binnenmens bent veranderd in iemand die heel graag buiten komt. Wandelen of dingen doen in de natuur kan inderdaad echt heerlijk zijn.

 9. Susan 19 juli 2017 op 8:47 am - Beantwoord

  Goed lijstje zeg 🙂 Veel simpele dingen met een groot effect.

 10. Sylvia 19 juli 2017 op 9:02 am - Beantwoord

  Ik moet echt leren om meer momentjes voor mezelf in te lassen. Ik vergeet mezelf namelijk nog wel eens. Complimenten geef ik altijd graag. Zo leuk alsje misschien een bijdrage kan geven om iemand die een onzichtbare dip heeft toch vrolijk te zien worden. Leuk artikel weer!

  • Romy 19 juli 2017 op 10:18 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Dat is meteen punt 1 van mijn lijstje 😉 En een momentje voor jezelf kan zo fijn zijn op zijn tijd. Ik vergeet het ook vaak, maar merk dat het me echt goed kan doen om wat me-time in te lassen.

 11. marije 19 juli 2017 op 9:33 am - Beantwoord

  heel goed lijstje .. ik zat eigenlijk bij alle punten wel ja te knikken. Goed voor jezelf zorgen, tijd offline, complimentjes geven en je geluksmomentjes opschrijven zijn zo belangrijk om positief te blijven.

 12. Lieke 19 juli 2017 op 9:47 am - Beantwoord

  Leuk lijstje! En handige tips! Ik kan er wel wat mee 🙂

 13. jonna@burgertrutjes 19 juli 2017 op 10:11 am - Beantwoord

  Goed om hier weer even bij stil te staan, vooral het uitdelen van complimentjes. Daar kan ik zo blij van worden 🙂

 14. Loes 19 juli 2017 op 10:37 am - Beantwoord

  Allemaal hele goede gewoontes! Ik probeer regelmatig bewust mijn telefoon weg te leggen en wat meer naar buiten te gaan. En complimentjes geven is sowieso een hele goede gewoonte, het kan echt iemands dag maken!

 15. Charel 19 juli 2017 op 11:18 am - Beantwoord

  Goed voor jezelf zorgen is echt belangrijk dat laat je stralen en daardoor beter voelen!

 16. Jenn 19 juli 2017 op 11:22 am - Beantwoord

  Mooie tips. Tijd voor jezelf nemen en voor jezelf zorgen zijn zo belangrijk!

 17. Bente 19 juli 2017 op 11:29 am - Beantwoord

  Nummer 2, 5 en 7 doe ik regelmatig. Meer offline is iets wat ik de laatste tijd wel steeds wat meer probeer.

  Vaker complimentjes geven zou ik moeten doen, omdat complimentjes krijgen altijd goed is 😉

 18. Sandra 19 juli 2017 op 12:40 pm - Beantwoord

  Met elk punt ben ik het meer dan eens! Vanochtend was ik aan het wandelen en vroeg ik me af waarom ik me de afgelopen tijd niet zo oke voel, mentaal gezien. Ik kwam er achter dat ik eigenlijk helemaal niet bezig was met mijn dromen en alleen maar bezig ben met anderen verzorgen en blij maken. Maar mezelf? Ja, soms, maar niet genoeg. Ik moet meer stil staan bij mijn dromen van nu en mijn EIGEN weg volgen en daar mijn tijd meer insteken. Ik vind het wel toevallig dat ik nu dit puntje op jouw blog tegenkom, hihi.

 19. Vivian 19 juli 2017 op 12:57 pm - Beantwoord

  Ik ben het helemaal met je eens: dit zijn inderdaad hele simpele, maar o zo waardevolle dingen die je echt kunnen helpen om je dag beter te maken! Enne, als we het over complimentjes hebben, ik vind jouw foto’s altijd zo tof =D

 20. Simone 19 juli 2017 op 3:25 pm - Beantwoord

  Ik zou inderdaad meer offlineaire moeten zijn. Dat was op vakantie zo heerlijk rustgevend. Maar ik ben sinds ik weer terug ben compleet in mijn oude patroon gevallen, erg irritant. Ik ben nog even op zoek naar een manier om weer wat af te gaan kicken.

 21. Annika 19 juli 2017 op 3:27 pm - Beantwoord

  Goede tips! Een moment voor mezelf schiet er nog weleens bij in. Als ik de hele dag druk ben geweest, ben ik ’s avonds alleen maar blij dat ik op de bank kan zakken. Ik moet dan echt wat meer energie in mezelf stoppen.

  • Romy 19 juli 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het moment voor jezelf er dan niet altijd van komt. Maar op zich kan op de bank liggen met een serie aan ook al een fijn momentje me-time zijn, waarvoor je niet al te veel moeite hoeft te doen 🙂

 22. Nicole 19 juli 2017 op 4:47 pm - Beantwoord

  Hele goede tips! ik houdt sinds kort ook de goede dingen bij en vindt dat erg leuk om terug te lezen. En ik zou vaker offline moeten gaan.

 23. Josephine 19 juli 2017 op 5:54 pm - Beantwoord

  Een heel goed lijstje; vooral rust inbrengen op de nodige momenten zou ik best eens wat vaker mogen doen. Ik vind het zelf wel een goede gewoonte dat ik lijstjes maak om niet ‘s nachts wakker te liggen met de gedachte ‘oh ja, dat wilde ik ook nog.’ Verder vind ik het een goede gewoonte dat mijn telefoon alleen in verbinding staat met internet wanneer ik het zelf bewust heb aangezet. Ik zit niet te wachten op constante ‘plings’ de hele dag door. 😉

 24. Neverdullmoments 19 juli 2017 op 6:17 pm - Beantwoord

  Leuk om hier eens bij stil te staan! Mijn goede gewoontes zijn nu: iedere dag naar buiten, liefst zo vroeg mogelijk! Voelt top. Wakker worden en meteen een glas water drinken, die staat naast mijn bed. Voor mijn conditie: niet de lift maar de trap nemen haha. (Wij wonen nu nog op drie hoog, straks een trap in huis!)

 25. Els 19 juli 2017 op 6:46 pm - Beantwoord

  Je heb helemaal gelijk! Alle 7 punten zijn punten om bij stil te staan. Ik zou wat meer van mijzelf willen houden, dat probeer ik mezelf te leren :-).

 26. Nikita 19 juli 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

  Complimentjes geven vind ik superleuk! Vooral als ik dan ook merk aan de reactie dat ik echt iemand blij heb gemaakt 🙂 Geweldig gevoel! Tijd voor mezelf nemen en mezelf verzorgen is een zwaar werkpunt, dat heb ik ook te horen gekregen eind het schooljaar omdat ik er aan onderuit zou gaan. Nu het vakantie is ben ik daar sterk aan aan het werken. Het zal soms een keer moeilijk zijn, maar het is zeker nodig. En dit lijstje zijn zo dingen die vanzelfsprekend zijn, maar eigenlijk horen ze gewoon bij een blij leven denk ik.

  Een gewoonte die ik gemaakt heb en die hier niet staat, is positiever denken. Dit is iets wat ik heb geleerd toen het in januari/februari enorm moeilijk ging. Ik besefte toen dat ik elk positiviteitssprankje kon gebruiken. Ik had het zo hard nodig. En ik probeer gewoon ook als alles misgaat het positieve eruit te halen. Hoe moeilijk dat ook is. Iets kleins wat me toch zo blij maakte in een moeilijke dag. Of als er iets misloopt, er toch iets positiefs uit proberen te halen. En als dat niet kon, dankbaar zijn. Bijvoorbeeld als de bus weer eens veel te laat is en ik geirriteerd ben dan toch bedenken ‘Wees blij dat je bus komt en je naar huis kan na een lange schooldag.’, of als er iets op het menu staat als avondeten wat ik niet zo lekker vind dacht ik dan; ‘wees blij dat je eten hebt, sommige mensen moeten wachten tot morgen of misschien wel nog langer tot ze kunnen eten’. En in het begin moest ik dat bij mezelf aanmoedigen, maar nu gaat het vanzelf en lukt het niet meer om diehard negatief te denken. Tenzij ik een downmomentje heb, maar he, die hebben we allemaal 😉

  • Romy 19 juli 2017 op 10:34 pm - Beantwoord

   Tijd voor jezelf nemen is inderdaad niet altijd even makkelijk, maar het is wel zo belangrijk. Ik ervaar soms ook zelf dat mijn hoofd een grote chaos wordt als ik alsmaar door blijf rennen. Goed dat je je daar in ieder geval van bewust bent! Hopelijk lukt het je om daar stappen in te zetten 🙂
   En positief denken is zeker een hele goede gewoonte én zo belangrijk, juist als je niet zo goed in je vel zit. Het kan inderdaad ontzettend moeilijk zijn als je je even niet zo happy voelt, maar juist dan kan je er zoveel baat bij hebben om toch de zonnige kant van dingen te bekijken. Echt heel mooi om te horen dat je jezelf die denkwijze hebt kunnen aanleren! Dat omdenken van negatieve situaties kan je ontzettend veel brengen en kan je soms echt even uit een kleine put helpen 🙂

 27. Danielle 19 juli 2017 op 7:49 pm - Beantwoord

  De laatste is inderdaad wel één van de belangrijkste. En ook iets wat ik nog wel eens wil vergeten.

 28. Nele 21 juli 2017 op 5:58 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artiekel om door te lezen 🙂
  Zijn zeker punten om wat meer bij stil te staan

Recente blogs

Loveshoot op het strand met Bart | Het romantische resultaat

17 mei 2021|Persoonlijk|

Foto's van ons samen zijn vrij schaars. Op heel wat selfies met uitgestrekte arm na, hebben we maar weinig foto's waarop we spontaan samen vastgelegd zijn. Nu hoef ik niet per se een levensgroot schilderij van ons boven de bank te hebben hangen, maar een aantal écht mooie foto's als koppel vind ik wel heel gaaf om te hebben. En of we die écht mooie foto's nu hebben. Daniëlla van Captura Fotografie legde ons vast op het strand voor de ondergaande zon. Het resultaat deel ik natuurlijk met liefde met jou.

9 dingen die niet-bloggers vast niet altijd begrijpen

8 oktober 2019|Persoonlijk|

In mijn driejarige bestaan als blogger heb ik me al aan heel wat bloggersclichés schuldig gemaakt. Niet altijd begrijpen buitenstaanders alles van en over bloggen. Logisch natuurlijk! Ik kan me net zo goed weinig voorstellen van mensen die bijvoorbeeld vissen o