1 6

5 kersttradities die ik graag in stand houd

 • 9 december 2016
 • 29 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Lifestyle

Elke kerst weer tuigen we massaal de kerstboom op, huilen we bij Home Alone en zingen we keihard mee met All I Want for Christmas. Kerst is het feest van de tradities en ook ik vier kerst al jarenlang op bijna exact dezelfde manier. Daar heb ik overigens totaal geen problemen mee: ik houd graag vast aan de kersttradities die me al die jaren goed zijn bevallen. Vandaag vertel ik je meer over een aantal kersttradities die ik graag in stand houd.

kersttradities

Net iets te veel kerstversiering

Mijn moeder weet wel hoe ze ons huis kan omtoveren tot een soort kitscherige winkel vol kerstspullen. Er rijden bij ons nog net geen lichtgevende treintjes om de salontafel heen. Toch moet ik toegeven dat ik al die kerstversiering stiekem net zo leuk vind als zijzelf. Het heeft toch wel wat gezelligs als de kaarsjes binnen branden en de kerstverlichting aanstaat. Zelfs de foute rendierknuffel met parachute aan onze lamp kan ik eigenlijk wel waarderen. Deze traditie houd ik er dan ook graag nog even in, waarschijnlijk tot grote vreugde van mijn moeder.

All You Need Is Love kerstspecial

De meeste vrienden verklaren me voor gek als ik vertel dat ik op kerstavond 2,5 uur lang op het puntje van mijn stoel zit bij de All You Need Is Love kerstspecial van Robert ten Brink. Wat mij betreft zou dat programma zelfs wel vijf uur mogen duren, want ik ben dol op alle emotionele herenigingen en prachtige liefdesverhalen. De doos met tissues staat uiteraard de hele show paraat, want soms wordt het me allemaal net iets te veel. Het grappige is dat ik de kerstspecial elk jaar alleen met mijn vader kijk. De meeste van mijn vriendinnen geven er niets om en mijn moeder en broertjes vinden het ook allemaal iets te cheesy, maar mijn vader en ik genieten met volle teugen.

De kerstoutfit

In het dagelijks leven ben ik niet echt iemand die urenlang voor de spiegel staat om de meest ingewikkelde looks te creëren. Voor kerst maak ik echter elk jaar weer een uitzondering. Ik ga al weken van tevoren op zoek naar het ultieme kerstjurkje en sta op eerste kerstdag heel wat langer voor de spiegel dan op andere dagen. Oogschaduw, lipstick, nagellak…alle ongebruikte make-up trek ik dan opeens uit de kast om me flink uit te leven. Elk jaar weer heb ik ook een schoenendilemma waar je u tegen zegt. Worden het stiletto’s en ga ik de hele avond zitten? Of ga ik voor de net iets minder charmante, maar een stuk meer comfortabele schoenen zonder hak? Keuzes, keuzes…

Familiefoto’s maken

Op eerste kerstdag komt alle familie van mijn moeders kant naar ons huis om hier kerst te vieren. Naast het samenzijn en het heerlijke eten is er ook nog een ander fenomeen dat elk jaar terugkeert: de familiefoto’s. Inmiddels is mijn familie wel gewend dat ik de hele avond zoet ben met mijn camera. Gelukkig vinden de meeste mensen het geen probleem om voor mijn camera even hun mooiste glimlach op te zetten. Ik stuur de foto’s ook braaf elk jaar weer naar iedereen door en dan zijn ze vaak nog blij met mijn kiekjes ook. Nu ik dankzij mijn fotografiecursus ook de flitser iets beter heb leren kennen, ben ik benieuwd of mijn foto’s dit jaar misschien iets beter zullen zijn dan in eerdere jaren.

Chaotisch kerstbuffet

In tijdschriften zie ik altijd de meest perfecte kerstdiners en ovenschotels voorbijkomen. Ons kerstbuffet is verre van dat, maar is wel altijd een groot feest. We hebben geen driegangenmenu met thema en in de vorm van een zwaan gevouwen servetjes. Bij ons neemt ieder familielid iets mee en bij elkaar vormt dat vaak een bonte verzameling met allerlei lekkere dingen. Mijn opa eet bijvoorbeeld veel liever vla dan ijs, dus vla als toetje it is. Dat eten we ook niet netjes aan tafel op, maar gewoon gezellig in een kring met stoelen. Moet kunnen, toch? Juist dat chaotische aan ons kerstbuffet kan ik altijd wel waarderen. Het is immers vooral het gezellige samenzijn waar het uiteindelijk om draait.

Wat is jouw favoriete kersttraditie?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Svenja 9 december 2016 op 10:26 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke tradities. Ik kijk ook ieder jaar weer uit naar al die gezelligheid. Vooral het optutten vind ik altijd heel erg leuk. Verder hebben wij de traditie dat we altijd bordspelletjes spelen, daar kijk ik ieder jaar weer enorm naar uit haha.

  • Romy 9 december 2016 op 8:06 pm - Beantwoord

   Wat een leuke traditie, die bordspellen! Altijd gezellig om te doen, zeker als je met een hele groep bent! Ik heb toevallig laatst een spellenpakket gewonnen, dus wie weet kunnen wij ook eens een spel proberen dit jaar 🙂

 2. Mariëlle 9 december 2016 op 11:06 am - Beantwoord

  Mmm kerstfoto’s doen wij nooit, ik besef me dat wij thuis echt amper wat aan kerst doen. Wel versiering en samen eten, maar ik ben er geen fan van… De All You Need Is Love Special vind ik dan wel weer heerlijk!

 3. Iris 9 december 2016 op 11:58 am - Beantwoord

  Haha wat leuk dat jullie kerstbuffet zo lekker chaotisch is. Dat zijn vaak wel de gezelligste. En wat leuk dat je foto’s maakt! Altijd leuk om terug te kijken.

 4. Vlijtig Liesje 9 december 2016 op 12:58 pm - Beantwoord

  Samen een film kijken met de kinderen op tweede kerstdag : )

 5. Inge 9 december 2016 op 2:51 pm - Beantwoord

  Met kerst zijn wij als gezin even allemaal samen (mijn zusjes wonen in het buitenland). Dus dat is gezellig, verder hebben wij niets bijzonders behalve samen lekker eten.

  • Romy 9 december 2016 op 8:05 pm - Beantwoord

   Dat klinkt heel gezellig! Wat fijn om met de kerst allemaal samen te zijn 🙂

 6. Denise 9 december 2016 op 3:58 pm - Beantwoord

  Wat zou ik graag het huis bij jou willen zien met kerst! Ik vind het altijd zo’n mooi gezicht, zoveel versiering. Wij hebben niet echt iets bijzonders met kerst. We komen samen, kletsen wat, eten veel. Dit jaar is het alleen iets anders. Natuurlijk is mijn opa er niet meer, sommige familieleden kunnen niet. Dus waarschijnlijk zitten we kerst met een klein groepje te vieren dit jaar (des te meer eten voor ons, toch? Haha).

  • Romy 9 december 2016 op 8:04 pm - Beantwoord

   Wie weet laat ik binnenkort nog wel een paar foto’s zien van onze kerstversiering 🙂
   Ik kan me voorstellen dat het lastig is om de eerste kerst zonder je opa te vieren! Hopelijk is hij er toch nog een klein beetje bij in jullie herinnering en kun je ondanks het kleine aantal mensen wel van de feestdagen genieten. Of in ieder geval van het eten 😉

 7. Sofie 9 december 2016 op 6:08 pm - Beantwoord

  Ik hou er ook wel van, dat gezellige extra feestelijke familiegedoe. Het is voor m’n gezondheid wel net te druk eigenlijk, dus het is ook altijd heel zwaar (kerstavond bij mijn schoonfamilie, kerstdag bij de mijne).
  Ik hou ook van de kerstlichtjes overal in de straten…

  • Romy 9 december 2016 op 8:03 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het best zwaar is als je ziek bent! Het is niet niks, al die verplichtingen. Gelukkig vind je het wel altijd gezellig 🙂

 8. Josephine 9 december 2016 op 6:21 pm - Beantwoord

  Leuk toch, die kersttradities. Ik ben er ook dol op! Wij komen met het hele gezin elk jaar samen op Heiligenabend (24 december, een Duitse traditie) en eten altijd hetzelfde gerecht. Mijn moeder moet niet in een creatieve bui wat anders maken, want dan ontstaat er muiterij in de familie. 😉 Maar wees niet bang hoor, op 25 december koken andere familieleden. Verder pakken we op de 24e gezellig kadootjes uit en krijgt iedereen een bordje met traditioneel Duits kerstsnoep. Ik heb er nu al weer zin in!

  • Romy 9 december 2016 op 8:02 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijke traditionele kerst. Zo fijn om het samen met de familie te vieren! Geniet alvast van de voorpret 🙂

 9. Lifeaholic.nl 9 december 2016 op 8:06 pm - Beantwoord

  Haha wat een leuke kersttradities! De kerstoutfittraditie is hier ook! Ik maak me altijd ook wat meer op en maak mooie krullen in mijn haren ??

 10. Nienke 9 december 2016 op 8:38 pm - Beantwoord

  Leuke tradities! Op een na, All You need is love.. Het idee is leuk maar het duurt gewoon veel te lang haha.

  • Romy 9 december 2016 op 10:25 pm - Beantwoord

   Haha, daar kan ik me iets bij voorstellen! Je moet ook wel heel erg van die show houden om er 2,5 uur onafgebroken naar te kunnen kijken 😉

 11. Sara | MevrouwMiauw 9 december 2016 op 9:41 pm - Beantwoord

  Hahaha “chaotisch kerstbuffer”. Bij ons is het kerstbuffer ook echt alles behalve pinterest waardig. Vlekken wijn in het tafellaken, en klodders saus van het gourmetten. Hoppa! Wat een gezellige en chaotische kersttafel. Leuk artikel dit. Een totaal ander kerstartikel dan ik de laatste tijd vaak voorbij zie komen. 🙂

  • Romy 9 december 2016 op 10:24 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment 🙂 Wat grappig om te horen dat wij niet de enige zijn zonder Pinterest-waardig kerstbuffet! Gelukkig zijn er tegenwoordig de leukste plastic tafelkleedjes. Laat al die vlekken en klodders dus maar komen 😉

 12. Claire 10 december 2016 op 12:16 am - Beantwoord

  Yess! Ik heb precies hetzelfde. Mijn hele huis is mega kitcherig versiert met slingers, kerstklokjes en andere kerstviering. Daarnaast MOET ik Home Alone kijken én zit ik de hele dag in een oncomfortabel kerstjurkje haha. Leuk om ook jouw tradities te lezen 🙂

  • Romy 10 december 2016 op 3:02 pm - Beantwoord

   Haha, geweldig om te lezen! Ik ben nu wel heel nieuwsgierig naar jouw huis rond de kerst. Misschien binnenkort een blogje? 🙂

 13. Saskia 10 december 2016 op 12:51 pm - Beantwoord

  wat een leuk artikel! 🙂 Wij gaan denk ik nieuwe tradities beginnen, ook heel erg veel zin in<3
  We gaan gezellig eerste kerstdag eten bij mijn schoonouders, altijd erg gezellig!

  • Romy 10 december 2016 op 3:07 pm - Beantwoord

   Dat is eigenlijk misschien nog wel leuker dan tradities vasthouden 🙂 Ik ben heel benieuwd naar jullie nieuwe tradities! Jullie plannen voor eerste kerstdag klinken in ieder geval erg gezellig!

 14. hillybillybeauty 10 december 2016 op 10:04 pm - Beantwoord

  Home Alone kijken en beide Kerstdagen gaan we bij familie eten gezellig. Ook altijd naar de kerk gezinsdienst. Vooral gezelligheid, dat vind ik het allerbelangrijkst.

  • Romy 11 december 2016 op 1:19 am - Beantwoord

   Precies! Die gezelligheid en het samenzijn zijn uiteindelijk waar het vooral om draait met kerst 🙂

 15. Sanne 10 december 2016 op 10:34 pm - Beantwoord

  Prachtige kersttradie, ik vind de kerstversiering, de boom zetten het leukste. Maar ook de kerstfilms ik ben dol op de kerstfilms.

 16. Irene 12 december 2016 op 1:18 pm - Beantwoord

  Wij kijken ook ieder jaar naar All you need is love! Heerlijk programma is dat. Vorig jaar ging Robert ten Brink ook slapen op Schiphol, echt grappig. Leuk om te lezen dat jullie zo chaotisch kerstdiner hebben! Daar ben ik wel jaloers op!

  • Romy 12 december 2016 op 7:03 pm - Beantwoord

   Haha, ja, het is altijd wel erg gezellig, de chaos tijdens het kerstbuffet. Wat leuk dat je ook graag All You Need Is Love kijkt. Ik ben ook erg benieuwd wat Robert ten Brink dit jaar voor ons in petto heeft!

 17. Vivian 18 december 2016 op 6:39 pm - Beantwoord

  Haha wat een fijne tradities! Ik vind vooral de kerstfilms en de spelletjesmiddag fijn, maar ook de nachtmis en het nachtelijk kerstontbijt op kerstavond <3

  • Romy 18 december 2016 op 10:03 pm - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad als een paar heerlijke tradities. Zo fijn! Geniet ervan volgende week 🙂

Recente blogs

Recept groentespiesjes uit de oven met rijst & pindasaus

5 april 2023|Recepten|

In onze bestekla liggen al heel lang leuke metalen spiesjes. Handig als ik eens moet checken of een baksel al klaar is of niet. Maar je kunt er nog veel meer leuks mee doen, zo realiseerde ik me laatst. Groentespiesjes maken bijvoorbeeld. Wie zegt dat dat alleen iets is voor het barbecueseizoen?! Deze groentespiesjes marineer je in een zelfgemaakte pittige pinda-marinade en smaken heerlijk in combinatie met rijst en een lekkere groente-roerbak. Een Oosterse maaltijd met een beetje pit die er ook nog gezellig en kleurrijk uitziet op je bord! Zo maak je dit gerecht in 40 minuten.

Wat als je het even niet meer weet? (5 tips!)

13 juni 2018|Persoonlijke groei|

Je weet het even niet meer. Een gevoel dat misschien nog het meest lijkt op dwalen door een stad met doodlopende steegjes wanneer Google Maps het net heeft begeven. Je blijft doorlopen, maar hebt geen idee welke kant je op zou moeten. Dat gevoel bekroop ook mij de afgelopen tijd. Wees gerust: geen keiharde crisis of een intens rot gevoel. Ik wist simpelweg even niet meer wat ik wilde en moest doen. Dé sleutel daartegen heb ik natuurlijk niet zomaar gevonden, maar ik heb wel het gevoel dat ik stap voor stap de goede kant op ga. Zit jij ook in deze situatie? Speciaal voor jou, voor als jij dit (een beetje of heel erg) herkent, deel ik 5 tips.

Op huizenjacht #1 | Update over dé locatie, bouwvallen & Bob-wensen

5 mei 2023|Lifestyle|

Het idee van "verhuizen" zat bij Bart en mij al zeker anderhalf jaar in ons hoofd. Maar heel eerlijk? Tegelijkertijd was de nood ook weer niet zó hoog. We hebben een fantastisch appartement, wonen hier fijn en ik ben tamelijk verknocht aan dit fijne kleurrijke interieur. Bovendien hing er één lastig discussiepunt in de lucht dat we al meer dan anderhalf jaar vakkundig uit de weg gingen: hét gesprek over de uiteindelijke woonlocatie. Ik kan je alvast verklappen: we hebben hét huis nog niet gevonden, maar we zijn wel eindelijk uit de plek die het moet worden. In deze update praat ik je volledig bij over onze locatiekeuze, de vele rondjes die we hebben gereden, een paar bouwvallen en de hoop op "een Bob".